Η Καλύτερη Ώρα Για Βιταμίνη D & Η Σωστή Ημερήσια Δοσολογία!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η καλύτερη ώρα για βιταμίνη D (αλλά και η χειρότερη), είναι μια πληροφορία που λίγα άτομα γνωρίζουν.

Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη που μας προσφέρει ο ήλιος.

Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της στο σώμα μας από τρόφιμα.

Δυστυχώς όμως, βρίσκεται σε πολύ λίγα τρόφιμα και είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο μέσω της διατροφής.

Στο παρακάτω άρθρο μου μπορείτε να βρείτε τα 8 σημάδια που δείχνουν αν το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D.

8 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Το Σώμα Χρειάζεται Βιταμίνη D (Τροφές + Τιμές)!

Θα διαβάσετε πως ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, κινδυνεύει από ανεπάρκεια της.

Διαφήμιση

Για αυτό το λόγο, είναι ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα διατροφής.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της. Όπως είναι το πότε και με ποιον τρόπο παίρνετε την ημερήσια δόση της.

Το πρόβλημα είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν σωστά αυτή τη βιταμίνη και ούτε δυστυχώς την κατάλληλη δοσολογία για το σώμα τους.

Που βοηθάει και ποια είναι η καλύτερη ώρα για βιταμίνη D

Στο σημερινό βίντεο λοιπόν, θα ανακαλύψετε ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη ώρα για να πάρετε βιταμίνη D. Έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητα της και να προσφέρει όλα τα θετικά οφέλη της στην υγεία και το σώμα σας.

Η βιταμίνη D θεωρείται από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εκπαιδεύει και καθοδηγεί τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν μια πρωτεΐνη, που μπορεί να σκοτώσει τις λοιμώξεις. (1)

Έχει αποδειχθεί σε μελέτες, ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει το ποσοστό πολλών και διαφορετικών τύπων καρκίνου, που επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό και το σώμα μας. (2)

Όλες φυσικά οι βιταμίνες δεν είναι το ίδιο!

Οι βιταμίνες Β και C για παράδειγμα είναι υδατοδιαλυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τις πάρουμε με νερό, για να αφομοιωθούν σωστά στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη D όμως, είναι λιποδιαλυτή και θα πρέπει να καταναλώνεται οπωσδήποτε με λιπαρά και ειδικά με υγιή λιπαρά. Όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα τυριά, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος. (3)

Η βιταμίνη D ξεχωρίζει από όλες τις άλλες βιταμίνες, επειδή ουσιαστικά είναι μια ορμόνη.

Παράγεται από την επιδερμίδα μας μετά από την έκθεση μας στον ήλιο.

Πολλά άτομα όμως, δεν μένουν αρκετή ώρα στον ήλιο για να την αναπληρώσουν σωστά και συνεχόμενα.

Παράγοντες που εμποδίζουν την πρόσληψη της

Υπάρχουν δυστυχώς πάρα πολλοί παράγοντες που δυσκολεύουν τη σωστή πρόσληψη της.

Όπως είναι οι διαφορετικές εποχές, η χώρα που ζει ο καθένας, τα ρούχα που φοράμε, τα αντηλιακά και φυσικά ο χρόνος που γενικά περνάμε στον ήλιο.

Αν αρρωσταίνετε συχνά, αν αισθάνεστε ότι έχετε μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αν έχετε τριχόπτωση, είστε συνεχώς κουρασμένοι, έχετε μυϊκούς πόνους, οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα στα οστά, είναι όλα σημάδια ότι λείπει βιταμίνη D από τον οργανισμό σας. (4)

Το πιθανότερο είναι ότι δεν γνωρίζετε όσα προκαλεί η έλλειψη της και το ότι επηρεάζει αρνητικά το μεταβολικό σύνδρομο. (5)

Αυτό επιδρά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, στην αντίσταση της ινσουλίνης, την υπέρταση και την παχυσαρκία.

Μελέτες αποδεικνύουν πως η έλλειψη βιταμίνης D, έχει επίσης σημαντική επίδραση στο πάγκρεας. (6)

Επειδή λοιπόν η βιταμίνη D είναι όπως ανέφερα λιποδιαλυτή, θα πρέπει να την παίρνουμε οπωσδήποτε με ένα γεύμα μας που περιέχει μάλιστα υγιή λιπαρά. (7)

▶️ Διαβάστε ένα εξαιρετικό άρθρο για τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες από τον Κώστα Πισσαρίδη, Καρδιολόγο & Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών: “Οι Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες“.

Με ποιο γεύμα μας είναι καλύτερη η απορρόφηση της στον οργανισμό

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την ορμόνη μελατονίνη. Ο βασικότερος ρόλος αυτής της ορμόνης είναι να ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης. (8)

Αν λοιπόν προτιμήσετε να πάρετε βιταμίνη D με το βραδινό σας γεύμα, τότε μπορεί να επηρεάσετε τη σωστή λειτουργία του ύπνου σας.

Αυτή είναι η χειρότερη ώρα για να την καταναλώσετε. (9)

Είναι άλλωστε φυσιολογικό, αν σκεφτείτε πως η φυσική πηγή της βιταμίνης αυτής είναι ο ήλιος. Από το απόγευμα και μετά μειώνεται σημαντικά η ένταση του, ενώ το σώμα μας στη συνέχεια συνθέτει τη βιταμίνη D και την κατανέμει ανάλογα.

Η καλύτερη ώρα για να πάρετε βιταμίνη D είναι είτε με το μεσημεριανό, είτε με το πρωινό σας γεύμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε 17 άτομα, η λήψη της με το μεσημεριανό γεύμα αύξησε τα επίπεδα της στο αίμα κατά περίπου 50% μετά από μόλις 2-3 μήνες. (10)

Σε μια άλλη μελέτη σε 50 μεγαλύτερους ενήλικες, η κατανάλωση βιταμίνης D έγινε μαζί με ένα λιπαρό γεύμα με τροφές που σας ανέφερα παραπάνω. Διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα της κατά 32% μετά από 12 ώρες, σε σύγκριση με ένα γεύμα χωρίς υγιή λιπαρά. (11)

Πολλά άτομα βέβαια προτιμούν να παίρνουν συμπληρώματα όπως η βιταμίνη D το πρωί επειδή είναι πιο βολικό. Ή ίσως για να τα θυμούνται ευκολότερα.

Επιλέξτε μόνοι σας αν είναι καλύτερο να παίρνετε τη βιταμίνη D με ένα υγιεινό πρωινό ή με το μεσημεριανό σας γεύμα.

Συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες για βιταμίνη D

Η βιταμίνη D3 επίσης θα σας δώσει πολύ περισσότερη D από την D2.

Το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια μέση τιμή, είναι από 400-800 διεθνείς μονάδες (IU), με στόχο την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας. (12)

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία, οι συνιστώμενες ανώτερες ασφαλείς δόσεις, είναι αυτές που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα. Οι μικρές αυτές δοσολογίες, ισχύουν χωρίς να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση και μέτρηση των επιπέδων της από γιατρό. (13)

Πίνακας Δοσολογίας Ημερήσιας Ποσότητας Βιταμίνης D!

Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας της, θα πρέπει να γίνεται με την παρακολούθηση γιατρού και τη μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα. (14)

Στην έρευνα επίσης τονίζεται ότι είναι σπάνιο φαινόμενο η τοξικότητας της βιταμίνης D και προκαλείται μόνο έπειτα από σκόπιμη ή απρόσεκτη υπερβολική λήψη της.

Οι παραπάνω δόσεις θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές. Μετά άλλωστε από την έκθεση μας στο ήλιο το καλοκαίρι, το σώμα μας παράγει από 10-20.000 μονάδες βιταμίνης D σε 15 περίπου λεπτά.

Διαφήμιση

Πολλοί γιατροί σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, δίνουν διαφορετικές οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D.

Αυτές οι διαφορές ισχύουν με βάση τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, την έκθεση του στον ήλιο ή το γεωγραφικό πλάτος της χώρας που διαμένει.

Διαφήμιση

Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, την ηλικία και το χρώμα του δέρματος. Ενώ είναι γνωστό, ότι οι παχύσαρκοι, οι ηλικιωμένοι και τα μελαχρινά άτομα χρειάζονται υψηλότερες δόσεις.

Η βιταμίνη D είναι από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες και εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας.

Μια πιθανή έλλειψη της μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην υγεία, την επιδερμίδα και το σώμα μας.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη ώρα για βιταμίνη D;

Εσείς γνωρίζατε ως τώρα τις κατάλληλες ώρες που είναι σημαντικές για την κατανάλωση της βιταμίνης D; Ξέρατε ποιες είναι επίσης οι σωστές ημερήσιες δοσολογίες της;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Έλλη Κατσαρού λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο. Είναι από τα πιο σημαντικά που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Σας ευχαριστώ για όσα πολύτιμα μας προσφέρετε. Να είστε πάντα καλά.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ! Να είστε και εσείς πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

  • Τώρα κατάλαβα γιατί ενώ έπαιρνα βιταμίνη D, η εξέταση έδειχνε έλλειψη και ο γιατρός μου δεν ήξερε γιατί δεν την απορροφάει ο οργανισμός μου. Πάντα έπαιρνα τη βιταμίνη D με νερό και νηστική και μάλιστα δεν έτρωγα για 1-2 ώρες μετά για να απορροφηθεί καλύτερα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα άρθρα σας. Είναι πολύ χρήσιμα σε όλους. Καλή δύναμη να έχετε και πάντα υγεία.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Πολλές φορές πιστεύουμε ότι κάνουμε σωστά κάποια πράγματα χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε τον κατάλληλο τρόπο και δυστυχώς, μπορεί να έχουν -ίσως και σημαντική- επίπτωση στον οργανισμό και την υγεία μας.
      Χαίρομαι που ανακαλύψατε κάτι νέο μέσα από το άρθρο μου.
      Εύχομαι καλή δύναμη και σε εσάς, να είστε επίσης πάντα καλά και να έχετε μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂

  • Πάρα πολύ καλό, ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο.Μπράβο!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ευχαριστώ πάρα πολύ Αναστασία. Χαίρομαι που ήταν ενδιαφέρον το άρθρο και ελπίζω να φανεί χρήσιμο αν και όποτε χρειαστεί.
      Καλή συνέχεια στην ημέρα σας και όμορφη εβδομάδα! 🙂

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο μου.
      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

  • Καλημέρα Δήμητρα, πραγματικά το άρθρο σου ήρθε για μένα στην κατάλληλη στιγμή!. Πολύ κατατοπιστικό κι ευκολοδιάβαστο χωρίς εξειδικευμένους ιατρικούς όρους. Εύστοχο όμως και με κάλυψε επακριβώς. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε και για τις άλλες βιταμίνες που πρωταγωνιστούν αυτή την εποχή και δεν ξέρουμε τι και πότε να πρωτοπάρουμε…Καθότι υποτίθεται υπεύθυνα άτομα για την πρωτοβάθμια υγεία μας να μου επιτραπεί να πω ότι δεν ξέρουν την τύφλα τους. Είμαι παθούσα και αποφάσισα να βρω απαντήσεις μόνη μου, διαβάζοντας και ρωτώντας για να θωρακίσω τον εαυτό μου. Ό,τι ακριβώς ανέφερες είναι το ίδιο με αυτά που μου είπε γιατρός φίλος του εξωτερικού που τον εμπιστεύομαι. Θα περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω για ψευδάργυρο, βιταμίνες Κ, Β, μαγνήσιο, κουερσετίνη και ότι άλλο θα ήταν απαραίτητο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας αυτόν τον ιδιαίτερα απαιτητικό καιρό. Σ ευχαριστούμε πολύ για ότι μας μεταφέρεις. Συνέχισε έτσι καλή μου!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλημέρα Μάρω και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια.
      Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές πιστεύουμε ή μας λένε διάφορα άτομα (γνωστά μας ή μη), ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, χωρίς όμως να ισχύει απαραίτητα έτσι.
      Η βιταμίνη D θεωρείται αυτή που προτιμάται στο μεγαλύτερο ποσοστό, μαζί με την C και για αυτό πιστεύω πως ήταν αναγκαίο ένα στοχευμένο άρθρο.
      Όσο για κάποιες από τις υπόλοιπες βιταμίνες και τα μέταλλα, μπορείς να διαβάσεις τα παρακάτω άρθρα μου και θα υπάρχει σταδιακή ενημέρωση και για τα υπόλοιπα:
      Βιταμίνη D – 8 Σημάδια έλλειψης της: https://rogmes.gr/vitaminh-d-shmadia-kai-trofes/
      Βιταμίνη C – Οι 12 καλύτερες τροφές: https://rogmes.gr/vitamin-c-kalyteres-trofes/
      Βιταμίνη Κ – Οι 12 καλύτερες τροφές: https://rogmes.gr/vitamin-k-ofeli-kai-trofes/
      Βιταμίνη Ε – 12 φυσικοί τρόποι χρήσης της: https://rogmes.gr/rytides-kai-bitaminh-e/
      Σίδηρος – Οι 20 καλύτερες τροφές: https://rogmes.gr/elleipsi-sidhrou-kalyteres-trofes/
      Μαγνήσιο – 9 Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης: https://rogmes.gr/shmadia-gia-elleipsi-magnhsiou/
      Αν βάλεις στην αναζήτηση του ιστότοπου τη λέξη π.χ. βιταμίνη, θα σου εμφανίσει τα σχετικά άρθρα μου που περιέχουν τη συγκεκριμένη λέξη.
      Ελπίζω πως οι πληροφορίες τους θα βοηθήσουν λίγο περισσότερο.
      Εύχομαι καλή συνέχεια στη μέρα σου και μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂

  • Το άρθρο σας είναι από τα ποιο σημαντικά. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι, η δοσολογία πάει ανάλογα με το βάρος και με το τι έχουν δείξει οι εξετάσεις. Οι δόσεις πού αναφέρεται στο άρθρο σας είναι πολύ χαμηλές. Αν σκεφτούμε πώς ένα μωρό παίρνει 800-1000 ΙU την ημέρα θα είναι κάπως παράλογο ένας ενήλικος να παίρνει την ίδια δόση. Παράδειγμα, εγώ είμαι 80 κιλά και παίρνω 6.000 καθημερινή βάση, το κάνω περίπου εδώ και 15 χρόνια, το αποτέλεσμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω αρρωστήσει ποτέ. Συγνώμη για τα ορθογραφικά μου λάθει, μένω στο εξωτερικό.
    Εύχομαι να είστε πάντα καλά.
    Με εκτίμηση
    Γεώργιος

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο και τις ευχές σας.
      Έχετε δίκαιο πως η δοσολογία της D πηγαίνει επίσης ανάλογα με το βάρος μας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, από το τι έχουν δείξει οι εξετάσεις μας.
      Ο πίνακας δοσολογίας όμως (όπως μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο Νο 13), δημοσιεύθηκε από την Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική Εταιρεία και αφορά τις ΑΣΦΑΛΕΙΣ δόσεις.
      Πιστεύω πως για να αναφέρουν αυτές τις τιμές, γνωρίζουν σίγουρα περισσότερα από εμάς τους “κοινούς θνητούς”.
      Ο κάθε οργανισμός φυσικά είναι διαφορετικός και φαντάζομαι πως οι δικές σας δοσολογίες, έχουν δοθεί από το γιατρό και τις εξετάσεις σας.
      Όσο για τα ορθογραφικά λάθη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάτε συγνώμη, ακόμη και αν δεν μένατε στο εξωτερικό.
      Σας εύχομαι να είστε και εσείς πάντα καλά και να χαίρεστε όσους αγαπάτε.
      Καλό βράδυ και όμορφη εβδομάδα! 🙂

  • Ο/Η Θεονας Αθανασιος λέει:

    Πολυ καλο αρθρο και πολυ χρησιμο.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα πολύ όμορφο βράδυ! 🙂

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ λέει:

    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΤΟ ΑΘΡΟ ΣΑς ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΑΣ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Τα σχόλια σας, όπως και κάθε αναγνώστριας/αναγνώστη μου είναι τιμή για μένα, που δεν είμαι γιατρός, διατροφολόγος ή γενικά επαγγελματίας υγείας.
      Είναι τόσο δύσκολη πλέον η εποχή μας, που ελπίζω να βοηθώ έστω και λίγο με όσα ως τώρα γνωρίζω ή ανακαλύπτω συνεχώς.
      Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα χαρούμενο βράδυ. 🙂

  • Ο/Η Αναστασης Κλεανθους λέει:

    Ευχαριστώ πάρα πολύ. ‘Οπως πάντα οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες και αποδειγμένα ορθές.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια.
      Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα χαρούμενο βράδυ και μια πολύ όμορφη υπόλοιπη εβδομάδα! 🙂

  • >