Διαβήτης Και Διατροφή – Οι 21 Υπερτροφές Για Το Διαβήτη

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Διαβήτης και διατροφή. Ένα ατελείωτο θέμα για όσους το βιώνουν.

Πριν 15 χρόνια, το πρόβλημα του διαβήτη έκανε εμφάνιση και στη μαμά μου. Επειδή φυσικά γνωρίζω ακριβώς την περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, η διατροφή πριν τον διαβήτη παίζει πολύ μικρό ρόλο.

Φυσικά δεν εννοώ, να τρώτε συνεχώς γλυκά και να κάνετε γενικά κακή διατροφή, αλλά να περιμένετε καλή υγεία. Θα σας στεναχωρήσω, όμως δυστυχώς δεν γίνεται!

Διαφήμιση

Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το αν, για κάποιο λόγο αγχώνεστε και στεναχωριέστε ή όχι.

Φυσικά δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει στεναχωρηθεί για κάτι σημαντικό ή όχι.

Όμως υπάρχουν κάποιες φορές, που η θλίψη αφορά πολύ σημαντικά γεγονότα που δύσκολα ξεχνιούνται. Όπως ένας θάνατος, μια σοβαρή ασθένεια σε αγαπημένο μας πρόσωπο, μια απόλυση, ένα διαζύγιο ή μια μετανάστευση.

Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, σε διαβήτη ή …σε πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Αυτό θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η σημαντικότερη “τροφή” όλων των προβλημάτων υγείας.

Στο σημερινό άρθρο μου, δεν θα σας παρουσιάσω τους λόγους και τις αιτίες για τους οποίους εμφανίζεται αυτή η ύπουλη ασθένεια. Θα σας μιλήσω όμως, για αυτό που είναι απαραίτητο μετά την ασθένεια, δηλαδή: διαβήτης και διατροφή.

Ελπίζοντας, να βρείτε κάποιες τροφές που σας αρέσουν ώστε να σας βοηθήσουν στο ταξίδι της αντιμετώπισης του.

Τιμές σακχάρου

Tο πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, όταν το σάκχαρο του αίματος ή “η γλυκόζη του αίματος” αυξάνεται, για παράδειγμα μετά από ένα γεύμα. Αυτό σηματοδοτεί το σώμα να απορροφήσει τη γλυκόζη, μέχρι τα επίπεδα που χρειάζονται ώστε να επανέλθει στις φυσιολογικές τιμές.

Όταν όμως έχετε διαβήτη, το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) ή δεν ανταποκρίνεται σε αυτή κανονικά (διαβήτης τύπου 2). Μια τέτοια δυσλειτουργία μπορεί να αφήσει το σάκχαρο σας πολύ υψηλό για πολύ καιρό.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα.

Οι τιμές του σακχάρου είναι:

Πίνακας-τιμής-σακχάρου_1

Αν έχετε διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να παρακολουθήσετε το σάκχαρο σας εξετάζοντας το στο σπίτι, με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται όργανο μέτρησης της γλυκόζης του αίματος ή μετρητής γλυκόζης στο σπίτι.

Θα πάρετε ένα μικρό δείγμα αίματος σας, συνήθως από την άκρη του δακτύλου σας και θα μετρήσετε την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Είναι καλύτερο να ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης της συσκευής σας.

Διαβήτης και διατροφή – Γνωρίστε τις 21 υπερτροφές

Στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Λονδίνου, διεξήχθη μια μελέτη από ερευνητές σε άτομα που μπήκαν για μια ώρα σε μπανιέρα με ζεστό νερό (περίπου 40° Κελσίου). Αυτό που παρατηρήθηκε στα άτομα αυτά, ήταν μια σημαντική μείωση του σακχάρου, η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από το να αθληθεί κάποιος κάνοντας μια ώρα ποδήλατο.

Εμείς λοιπόν, ευτυχώς έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Με άπειρες επιλογές για τη διατροφή μας.

Δεν θα σας πω, αν τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρω, θα τα αγοράσετε ως βιολογικά ή όχι. Εγώ φυσικά υποστηρίζω τα βιολογικά προϊόντα, αλλά πλέον δεν είναι οικονομικά εφικτή για πολλούς από μας η επιλογή τους.

Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα, είναι να επικεντρωθείτε στην επιλογή σωστών τροφών για το διαβήτη, προτού πάτε σε ένα άλλο επίπεδο διατροφής.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πιο βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει ο διαβήτης. Έτσι ώστε να προλάβετε την ασθένεια αυτή πριν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στον οργανισμό.

Ας δούμε λοιπόν τις 21 υπερτροφές στο θέμα μας: Διαβήτης και Διατροφή.

1. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές για το διαβήτη.

Έχει αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει την πρόσληψη των υδατανθράκων. Επίσης, βοηθά στη μείωση του βάρους φυσικά, όταν λαμβάνεται μισή ώρα πριν το φαγητό.

Η επίδραση του είναι παρόμοια με ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη.

Δεν πρέπει όμως να γίνεται απευθείας λήψη του καθώς είναι πολύ όξινο και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο στομάχι και τα δόντια.

Μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο θα πρέπει να αραιώνετε σε ένα ποτήρι νερό.

2. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε κακάο περιέχει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνουν την αντίσταση της και την παραγωγή γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν την επιθυμία για γλυκό.

Προσπαθήστε να εντάξετε την μαύρη σοκολάτα σαν επιδόρπιο μετά τα γεύματα σας, φροντίζοντας να περιέχουν 85% κακάο ή υψηλότερο για καλύτερα αποτελέσματα!

3. Μύρτιλα (Blueberries)

Μύρτιλα - Διαβήτης και Διατροφή

Τα μύρτιλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, τη διανοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους και βοηθούν σε ορισμένα είδη καρκίνου.

Επιπλέον περιέχουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών και ινών για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Το καλύτερο είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι περίπου την ημέρα σαν μια πολύ καλή και γευστική επιλογή για τη γενική βελτίωση της υγείας σας.

4. Σμέουρα (Raspberries)

Στην ίδια κατηγορία με τα μύρτιλα βρίσκονται και τα σμέουρα.

Τα σμέουρα εντάσσονται στον κατάλογο με τις 10 υπερτροφές του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Διαβήτη – American Diabetic Association.

Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ινών που περιέχουν τα σμέουρα. Προσπαθήστε να τα εντάξετε κι αυτά στην καθημερινή σας διατροφή.

Είναι μια εξαιρετική λύση που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για κάτι γλυκό προσθέτοντας στον οργανισμό βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και κάλιο.

5. Κόκκινο κρεμμύδι

Στο θέμα διαβήτης και διατροφή, τα κόκκινα κρεμμύδια είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισχυρών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στη μείωση του διαβήτη.

Ο συνδυασμός καλίου, φυλλικού οξέος, φλαβονοειδών και ινών τα καθιστά εξαιρετικά τόσο για τους διαβητικούς όσο και για την καλή υγεία της καρδιάς.

Τα επίπεδα γλυκόζης μπορούν πολύ εύκολα να μειωθούν με την υψηλή κατανάλωση κρεμμυδιών, ενώ αυξάνουν την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης στον οργανισμό.

Στο Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο Ερευνών (International Journal of Clinical Chemistry) δημοσιεύθηκε μελέτη για το αιθέριο έλαιο των κρεμμυδιών. Η μελέτη έδειξε ότι το έλαιο του κρεμμυδιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ αύξησε τα φυσικά επίπεδα ινσουλίνης.

Προσθέτοντας ½ φλιτζάνι την ημέρα στα γεύματα σας, τα κόκκινα κρεμμύδια θα σας προσφέρουν όλα τα οφέλη τους χωρίς την δυσάρεστη αναπνοή. 🙂

6. Καρότα

Είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, τα καρότα είναι πολύ αποτελεσματικά κατά του διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α που περιέχουν, τα καθιστούν ιδανικά για την ανοσοποιητική λειτουργία και την καλή όραση.

Μελέτη που προέρχεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δείχνει πώς τα καρότα βοηθούν εξαιρετικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Απολαύστε 2-3 καρότα κάθε μέρα σαν ένα ιδανικό σνακ είτε έχετε πρόβλημα διαβήτη είτε όχι.

7. Πράσινο τσάι

Πράσινο τσάι - Διαβήτης και διατροφή

Τι να πούμε πραγματικά για το πράσινο τσάι!

Είναι αδιαμφισβήτητα μια υπερτροφή όχι μόνο για το διαβήτη αλλά για την γενική υγεία του οργανισμού μας.

Περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά που είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό. Οι κατεχίνες που περιέχει, αναστέλλουν την απορρόφηση των λιπιδίων και της γλυκόζης στο έντερο.

Επίσης, τα φλαβονοειδή που περιέχει το πράσινο τσάι, μπλοκάρουν ένα ένζυμο, την αμυλάση, βοηθώντας στην πρόληψη από το διαβήτη. Βάλτε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα σας και απολαύστε τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία σας.

Υπάρχει ένα είδος πράσινου τσαγιού το Matcha Green Tea, το οποίο έχει ακόμη πιο πανίσχυρη δύναμη και 10 φορές περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από το απλό πράσινο τσάι.

8. Ψάρια (ιδιαίτερα σολομός)

Τα ψάρια και ειδικά ο σολομός, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για την διαβητική δίαιτα. Κατατάσσονται στα λεγόμενα “λιπαρά” ψάρια και είναι εξαιρετική λύση όσο αφορά το θέμα διαβήτης και διατροφή και όχι μόνο.

Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από Ωμέγα-3 λιπαρά καθιστώντας τα ιδανική τροφή για όσους υποφέρουν από το διαβήτη. Ο σολομός περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες από Ωμέγα-3 λιπαρά. Τα υπόλοιπα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 είναι η ρέγγα, η σαρδέλα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος.

Επίσης, τα Ωμέγα-3 λιπαρά έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τις φλεγμονές. Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι το ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ανακαλύψτε εδώ πως να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το Αλτσχάιμερ.

Επιλέξτε ψάρια που είναι ψημένα στη σχάρα ή ψημένα γενικά για να αποφύγετε τους υδατάνθρακες και τις επιπλέον θερμίδες που έχουν τα ψάρια που τηγανίζονται.

Το ιδανικότερο είναι να καταναλώνουμε ψάρια (κυρίως λιπαρά ψάρια) δύο φορές την εβδομάδα. Στα άτομα όμως με διαβήτη, η κατανάλωση των λιπαρών αυτών ψαριών πρέπει να βρίσκεται σε -σχεδόν- καθημερινή βάση.

9. Γιαούρτι

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής έδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλών επιπέδων προβιοτικών, βιταμίνης D, ασβεστίου και μαγνησίου που βρίσκονται στο γιαούρτι.

Το ελληνικό γιαούρτι -γνωστό παγκοσμίως- έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε ζάχαρη (κάτω από 7 γρ.).

Εκτός από το ασβέστιο, πολλά προϊόντα γιαουρτιού είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Το γιαούρτι περιέχει επίσης υδατάνθρακες, που είναι σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό των γευμάτων σας όταν έχετε διαβήτη. Αγοράστε όμως προϊόντα γιαουρτιού που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Αν δεν σας αρέσει η γεύση του (μπορεί να είναι λίγο ξινή), προσθέστε κανέλα ή βρώμη τα οποία όπως θα διαβάσετε παρακάτω μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα.

10. Βρώμη

Βρώμη - Διαβήτης και διατροφή

Η βρώμη είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά και σε φυτικές ίνες.

Διαθέτει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και Κ. Επιπλέον, περιέχει μεγάλες ποσότητες από φυτικές ίνες, σελήνιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες μάλιστα, όπως σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προδιαβήτη είναι απαραίτητα η συχνή κατανάλωσή της.

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες. Αυτές είναι μια ομάδα φυτικών ινών που -σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες- φαίνεται ότι μειώνουν τη μετά-γευματική απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης. Η βρώμη δηλαδή, βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα, στο είδος των προϊόντων που επιλέγετε. Επειδή πολλά δημητριακά ή αρτοσκευάσματα που περιέχουν βρώμη, το πιθανότερο είναι να διαθέτουν και υψηλά ποσοστά ζάχαρης,  κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.

Επειδή η βρώμη μπορεί να είναι λίγο βαρετή επιλογή, μπορείτε να την συνδυάσετε με γιαούρτι και κανέλα, όπως αναφέρω και παραπάνω.

11. Κανέλα Κεϋλάνης

Αναφέρω συγκεκριμένα την κανέλα Κεϋλάνης (Cinnamomum verum) επειδή αυτή είναι η πραγματική κανέλα. Η συνηθισμένη κανέλα λέγεται Κασσία και είναι ουσιαστικά ένας κλώνος της κανέλας Κεϋλάνης.

Και οι δύο αυτές ποικιλίες έχουν σχεδόν ίδια οφέλη και θρεπτική αξία. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και βοηθούν στον έλεγχο των ποσοτήτων σακχάρου στο αίμα.

Ειδικά μετά το φαγητό, η κανέλα έχει την δυνατότητα να επιβραδύνει το ρυθμό που γίνεται η πέψη μειώνοντας την ποσότητα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα των κυττάρων μας στην ανταπόκριση της ινσουλίνης.

Πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μπαχαρικό είναι ένας ισχυρός παράγοντας μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη αφού περιέχει τόσο σημαντικές ποσότητες ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Προσθέστε την κανέλα σε ΟΛΕΣ τις διατροφικές σας επιλογές. Είναι υπέροχη όταν προστεθεί στο τσάι, στον καφέ, στη βρώμη, στο γιαούρτι και σχεδόν σε ό,τι κι αν μαγειρεύετε.

12. Κουρκουμάς

Συνεχίζοντας στο άρθρο διαβήτης και διατροφή, σημαντική θέση λαμβάνει ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα). Παρά το ότι δεν είναι και τόσο γνωστός σαν διατροφική επιλογή, ειδικά στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Είναι κι αυτό επίσης, ένα καρύκευμα που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης, στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και στη μείωση του σωματικού λίπους.

Μια μελέτη, η οποία κράτησε 9 μήνες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care, αναφέρει ότι προσθέτοντας κουρκουμά στην καθημερινή διατροφή, απέτρεψε τους ασθενείς σε προδιαβητικό στάδιο να μετατραπούν σε διαβητικούς.

Είναι επίσης, πολύ εύκολο να το προσθέσετε στη καθημερινή διατροφή σας, επειδή μπορεί να προστεθεί στο τσάι, σε σαλάτες ή σε οτιδήποτε μαγειρεύετε (λαχανικά, ψάρια, κλπ.).

Προσθέστε το στα γεύματα σας ή ακόμη και σε ένα ποτήρι νερό με μηλόξυδο για να ενισχύσετε τον οργανισμό και την υγεία σας με ισχυρά οφέλη!

13. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Φυσικά και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σκούρα και φυλλώδη λαχανικά πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε μια διαβητική δίαιτα.

Το σπανάκι, τα μαρούλια, οι λαχανίδες, το κάρδαμο, το μπρόκολο και τα σέσκουλα έχουν τις υψηλότερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών.

Πράσινα λαχανικά -Διαβήτης και διατροφή

Είναι επίσης πηγές βιταμινών όπως η Α, C, Ε, Κ, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μετάλλων προσθέτοντας σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και ειδικά σε διαβητικούς.

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν χαμηλές θερμίδες, περιέχουν υδατάνθρακες και μας γεμίζουν ενέργεια.

Προσπαθήστε να προσθέσετε σκούρα πράσινα λαχανικά στις σαλάτες σας, σε σούπες και γενικά στην καθημερινή σας διατροφή.

14. Σκόρδο

Ότι και να πούμε για την υπερτροφή αυτή, το σκόρδο, θα είναι λίγο αφού θεωρείται ως το φάρμακο όλων των παθήσεων.

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των διαφόρων μορφών καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων εδώ και πολλά χρόνια.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη του αίματος, βοηθά στην πρόληψη των κακώσεων και μειώνει την αρτηριακή πίεση μέσω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών.

Το σκόρδο είναι μια τροφή που παρέχει ισχυρή προστασία στις εκφυλιστικές παθήσεις των αγγείων που προκαλεί ο διαβήτης. Τέτοιες εκφυλιστικές παθήσεις είναι η διαβητική νεφροπάθεια και νευροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Προσθέστε καθημερινά το σκόρδο στη διατροφή σας για πρόσθετα οφέλη στην υγεία σας και στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των παθήσεων του.

15. Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών, ινών και άφθονων αντιοξειδωτικών.

Οι σπόροι αυτοί του λιναριού, είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες, έχουν καθαρτική δράση και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Έχουν επίσης πολύ σημαντική δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού αφού περιέχουν πολλά φυτοοιστρογόνα που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων.

Η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην ανακούφιση από τις εξάψεις στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, αυξάνοντας και την καλή διάθεση.

Στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan (Καναδάς), ο καθηγητής και ερευνητής Dr. Kailash Prasad, σε έρευνες του διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει κατά 80% τον κίνδυνο της ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Αυτό οφείλεται στις λιγνάνες που περιέχει ο λιναρόσπορος, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι λιγνάνες βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα του διαβήτη.

Ο λιναρόσπορος διατηρεί το σάκχαρο στα κανονικά επίπεδα και με την κατανάλωση του θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα το πρόβλημα του διαβήτη.

Μια με δύο κουταλάκια του τσαγιού καθημερινά είναι πολύ ευεργετικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Είναι βέβαια πολύ πιο εύκολο να καταναλωθεί, όταν προστίθεται σε χυμούς και smoothies με τροφές φιλικές προς τα άτομα με διαβήτη.

Προσοχή όμως, γιατί οι γυναίκες με ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ινομυώματα, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε καθόλου λιναρόσπορο.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το λιναρόσπορο οι άνδρες που έχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Επίσης, λόγω των καθαρτικών του ιδιοτήτων θα πρέπει να αποφεύγετε από άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (πχ. νόσος του Crohn), από εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.

16. Ξηροί καρποί

Μια χούφτα καρύδια μπορεί να σας τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα υγιή λιπαρά παράλληλα με τη βοήθεια στη διαχείριση της πείνας σας.

Οι ξηροί καρποί μας προσφέρουν μαγνήσιο και ίνες, ενώ ορισμένοι όπως τα καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών.

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και είναι ένα πολύ σημαντικό σνακ για όσους πάσχουν από διαβήτη και ειδικά τύπου ΙΙ.

Οι καλύτερες πηγές για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα πεκάν και όπως ανέφερα τα καρύδια.

17. Σέλινο

Το σέλινο έχει μοναδικές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιπυρετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση των επιπέδων του διαβήτη. Επίσης ο χυμός σέλινου βοηθά στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης των αγγείων ενώ προστατεύει και το συκώτι.

Λόγω δύο φλαβονοειδών που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και βοηθά στην προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ και στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Το σέλινο προλαμβάνει τις εγκεφαλικές φλεγμονές, ενώ βοηθά επίσης στην αναιμία, σε ρευματισμούς, στο άσθμα και στη νοητική κόπωση.

Προσπαθήστε να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό με σέλινο ή ετοιμάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερό. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού αφέψημα σέλινου την ημέρα.

18. Καφές

Καφές - Διαβήτης και διατροφή

Οι λάτρεις του καφέ σίγουρα χαίρονται πολύ με αυτή την είδηση (συμπεριλαμβάνοντας και εμένα)!

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει ο καφές και η δυνατότητα του για καύση του λίπους, τον καθιστούν ένα υγιεινό ποτό για οποιονδήποτε διαβητικό.

Μελέτη στο Harvard έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωσαν περισσότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ενώ δεν είχαν ζάκχαρο, είχαν 11% περίπου μικρότερο κίνδυνο να πάθουν διαβήτη. Επιπλέον, σε παρόμοια έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πάνω από ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά, μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει ο καφές μαζί με άλλες σημαντικές ιδιότητες του έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν από τις φλεγμονές στο πάγκρεας. Βέβαια, από τα αποτελέσματα των ερευνών φάνηκε ότι ο καφές δεν επηρεάζει και δεν έχει την ίδια δράση σε όλα τα άτομα.

Εννοείτε φυσικά ότι θα πρέπει να πίνετε καφέ σκέτο χωρίς γάλα ή ζάχαρη!

Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε γάλα καρύδας, γάλα κάσιους ή κανέλα αν δεν μπορείτε να τον αντέξετε σκέτο.

19. Πιπεριές

Ειδικά οι χρωματιστές “γλυκές” πιπεριές περιέχουν υψηλές ποσότητες σε βιταμίνες αλλά και το σημαντικό β-καροτένιο.

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν επίσης λυκοπένιο, το οποίο προάγει την καλή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Έρευνα στην Ινδονησία έδειξε ότι μετά από γεύμα που περιείχε καυτερές πιπεριές (τσίλι), ο οργανισμός χρειάστηκε λιγότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν ωμές, σε σαλάτες ή μαγειρεμένες σε ότι φαγητό προτιμάτε.

20. Αγγούρι

Υπάρχουν ελάχιστα άτομα που δεν γνωρίζουν το πόσο βοηθά το αγγούρι και ο χυμός του στο διαβήτη.

Το αγγούρι περιέχει στερόλες οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ το μαγνήσιο, το κάλιο και οι φυτικές του ίνες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Το αγγούρι βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη, αφού περιέχει μαγγάνιο το οποίο βοηθά στη δημιουργία φυσικής ινσουλίνης.

Επειδή τα αγγούρια είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και είναι σημαντική πηγή ινών, ταιριάζουν εύκολα σε ένα πρόγραμμα διατροφής για το διαβήτη.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ θα πρέπει να καταναλώνουν μια θρεπτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες – συμπεριλαμβανομένων 3-5 μερίδων λαχανικών την ημέρα. Οι ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβάνοντας την αίσθηση χορτασμού, περιορισμού της όρεξης και βοήθειας στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Διαφήμιση

Πολλά λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως το αγγούρι, δεν επιδεινώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορούν να καταναλωθούν άνετα σε τέτοια δίαιτα.

21. Τσουκνίδα

Σας άφησα το καλύτερο ως τελευταίο.

Μια γνωστή μου που ξέρει ότι ασχολούμαι πολύ με τα βότανα, με πήρε πριν ένα χρόνο τηλέφωνο. Ο άντρας της επισκέφθηκε το γιατρό του και διαγνώστηκε με 320 mg/dL διαβήτη.

Ζήτησε τη βοήθεια μου, άνοιξα τα βιβλία μου και την ενημέρωσα για όσα θα σας αναφέρω παρακάτω σχετικά με την τσουκνίδα.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ένα μήνα μετά, που ο άντρας της ξαναπήγε στο γιατρό του για εξέταση;

Το σάκχαρο του βρίσκονταν σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς να έχει πάρει κανένα φάρμακο. Φυσικά ξεκίνησε περπάτημα και άρχισε να προσέχει πλέον τη διατροφή του, την οποία αμελούσε λόγω δουλειάς.

Η τσουκνίδα είναι ένα εκπληκτικό βότανο για το διαβήτη και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την έλλειψη σιδήρου.

Περιέχει σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β, C και πολλά ιχνοστοιχεία απαραίτητα στον οργανισμό.

Η τσουκνίδα είναι το καλύτερο αιμοπαραγωγό και αιμοκαθαρτικό βότανο. Επειδή η επίδραση της τσουκνίδας στο πάγκρεας είναι πολύ θετική, βοηθά στην μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Για μένα, που πίνω 2-3 φορές την εβδομάδα τσάι τσουκνίδας, είναι η καλύτερη θεραπεία καθαρισμού του οργανισμού για άνοιξη και φθινόπωρο.

Ετοιμασία:
Βράζετε νερό και το ρίχνετε σε μια κούπα με 1 κ.γ. αποξηραμένη ή φρέσκια τσουκνίδα. Αφήνετε το μείγμα για 4-5 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του, στραγγίζετε και το πίνετε γουλιά-γουλιά. Μπορείτε να πιείτε 1 φορά τη μέρα για ένα μήνα και κατόπιν να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου σας.

Προσοχή – Αντενδείξεις

Η τσουκνίδα μειώνει το σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση αλλά και την υψηλή χοληστερόλη. Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά και ηρεμιστικά φάρμακα.

Επίσης, δεν πρέπει να πίνουν τσουκνίδα άτομα που παίρνουν ήδη φάρμακα για το διαβήτη, τη χοληστερόλη και γενικά τις υπερτασικές διαταραχές. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από όσους έχουν αθηροσκλήρωση, προβλήματα στα νεφρά και από τις γυναίκες με αδενώματα της μήτρας.

Όλες αυτές οι υπερτροφές και ειδικά τα βότανα και οι σπόροι θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. Ειδικά αν παίρνετε ήδη φάρμακα για τον διαβήτη ή για άλλες παθήσεις. Το ιδανικότερο είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι για την κατανάλωση τους.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Διαβήτης και διατροφή: Τελευταίες πινελιές

Όταν λοιπόν, ψάχνετε για τις καλύτερες σούπερ τροφές για διαβητικούς, οι σημαντικότεροι τύποι τροφίμων είναι αυτοί που διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό συνήθως σημαίνει πολλά ολόκληρα τρόφιμα.

Γιατί? Επειδή ολόκληρα τα τρόφιμα περιέχουν πολλές ίνες!

Οι ίνες βοηθούν στην πρόληψη υψηλών επιπέδων της ινσουλίνης, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτές οι τροφές είναι εξαιρετικές πηγές διατροφής που χρειάζονται οι διαβητικοί και όχι μόνο. Διαβήτης και διατροφή πρέπει να είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, ώστε να αποφύγετε μεγαλύτερα προβλήματα.

Επιλέξτε αυτές τις τροφές είτε αντιμετωπίζετε πρόβλημα διαβήτη, είτε θέλετε απλά να ακολουθείτε υγιεινή και σωστή διατροφή.

Και φυσικά, το καλύτερο φάρμακο στο θέμα διαβήτης και διατροφή είναι η πρόληψη.

Και το χαμόγελο!

Διαφήμιση

Προσπαθήστε -όσο γίνεται φυσικά- να μην στεναχωριέστε. Τουλάχιστον, όχι για ασήμαντα και ανούσια πράγματα!

Και όλα θα γίνουν με λίγη αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό μας!

Και τώρα εσείς…

Αντιμετωπίσατε πρόβλημα διαβήτη εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο; Ακολουθείτε συγκεκριμένη διατροφή ώστε να μετριάσετε το πρόβλημα;

Θα χαιρόμουν πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας παρακάτω και να μας πείτε την δική σας εμπειρία στο θέμα διαβήτης και διατροφή.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Save

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Δεν ήξερα καθόλου για το λιναρόσπορο και την τσουκνίδα. Ρώτησα και εκεί που αγοράζω βότανα και μου είπε ότι και τα 2 είναι πολύ καλά για το ζάχαρο. Πολύ ενημερωτικό άρθρο. Συνέχισε την καλή δουλειά!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Μαρία ναι, είναι και τα δύο πολύ καλές επιλογές για το διαβήτη. Όπως και οι άλλες τροφές βέβαια αλλά αυτά σαν βότανα βοηθούν πιο άμεσα. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Καλό υπόλοιπο!

 • Μπορουμε να χρησιμοποιουμε Blueberries αποξηραμενα και σε τι ποσοτητα ημερησιως; Αληθεια για την τσουκνίδα; Πρεπει μα δοκιμασω, εχω κι ελλειψη σιδηρου. Οτι πρεπει. Μπραβο! Μπραβο!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ναι, η τσουκνίδα είναι ιδανική για το διαβήτη και εξαιρετική για την έλλειψη σιδήρου (όπως και το θυμάρι). Σε αυτό το άρθρο έχω ειδική αναφορά στην αγαπημένη μου τσουκνίδα για την έλλειψη σιδήρου: https://rogmes.gr/elleipsi-sidhrou-kalyteres-trofes/
   Όσο για τα μύρτιλα (Blueberries), τις ίδιες ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά έχουν επίσης και τα αποξηραμένα. Συνήθως, μισό ή ολόκληρο φλιτζάνι με μύρτιλα κάθε μέρα σαν σνακ είναι μια πολύ καλή επιλογή.
   Καλή Κυριακή! 🙂

  • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

   Καλημερα Δημητρα! Ναι, ενταξει, τα θυμηθηκα τωρα, κι ευτυχως που υπαρχεις κι εσυ και μου το εστειλες ξανα διοτι νομιζω οτι δεν θα το εψαχνα για να το διαβασω συντομα. Αυτο που δεν θυμομουν καθολου ηταν ο πινακας, κοιταξε περιβαλλομαι ολιγον με Αλτσχάιμερ, ομως τωρα ανοιξα ενα φακελο “rogmes” στο e-mail μου για να διαβαζω ξανα οσα μ’ αφορουν, ετσι καμια δικαιολογια! Εσυ απεναντιας εχεις πολυ καλη μνημη! Σε θερμοευχαριστω! Τοτε με την κανελα ειχα δει διαφορα στη μετρηση ζαχαρου, επαιρνα για λιγο και αφεψημα τσουκνιδας. Τωρα καθημερινα σπαω και τρωω καρυδια, ισως να επαναφερουν και το μνημονιμο μου!χα!χα!
   Σ’ ευχαριστω! Σου ευχομαι μια ομορφη μερα γεματη ενεργεια και χαμογελα!

   • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

    Καλημέρα Ιωάννα. Μην ανησυχείς για θέμα μνήμης και Αλτσχάιμερ! 🙂 🙂
    Απλά εγώ κάνω πάντα ότι έκανες εσύ τώρα… δηλαδή ανοίγω ένα φάκελο στον υπολογιστή, στο email ή στον browser (π.χ. στον Chrome ή στον Firefox, ότι χρησιμοποιείς) και στέλνω εκεί ανά κατηγορία ότι με ενδιαφέρει, οπότε έχω τα πάντα τακτοποιημένα και τα βρίσκω άμεσα.
    Όσο για το σάκχαρο, οι ξηροί καρποί και τα μούρα είναι ότι καλύτερο και βοηθούν σε όλα και ειδικά στην καρδιά.
    Σε ευχαριστώ πολύ και εγώ για τα καλά σου λόγια και τις ευχές και σου εύχομαι επίσης μια πολύ όμορφη και δημιουργική μέρα! 🙂

 • Exw diaviti tipou 1. k vazw Insoulini.exw dokimasi kapoia apo auta po lete alla panda prepei na prosexw ti diatrofi mou.
  Kali doulia Mpravo

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Θεοδοσία και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Λυπάμαι πολύ που είστε αναγκασμένη να προσέχετε συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή είναι μια επίπονη διαδικασία, όπως και η συνεχής χορήγηση ινσουλίνης. Γνωρίζω το πόσο δύσκολο πρόβλημα είναι από την ξαδέλφη μου, που αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα από την εφηβεία της.
   Είναι αλήθεια πως η διατροφή πρέπει να είναι επιλεκτική συνεχώς και να προσέχετε τα όρια, αλλά είναι απαραίτητη για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου. Ελπίζω να βοήθησε το άρθρο έστω και λίγο περισσότερο και σας εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • Αρχίζω με την έκφραση της ευχαρίστησης για τις πολύτιμες πληροφορίες σας. Να είστε καλά κυρία Νάσιου.
  Έζησα στο εξωτερικό επί 10 χρόνια. Επειδή παρατηρούσα τη ζωή, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους, είδα ότι η διατροφή και η άσκηση (κυρίως, η δεύτερη) είχε μια άλλη αντιμετώπιση από αυτούς. Ξέρετε, κυρία Νάσιου, το κλίμα μας, ο χαρακτήρας μας, ακόμη και η ιστορία μας έχουν να κάνουν και με το διατροφικό τρόπο μας και τη σκέψη μας σχετικά με αυτό.
  Όπως, με τα συναισθήματά μας ”πέφτουμε” πάνω στον άλλον [θα σας έλεγα βιαστικά/καλοπροαίρετα], έτσι ”πέφτουμε” χωρίς σκέψη και στο φαγητό μας, όσο και στην μη άσκησή μας [δεν εξαιρούμαι και εγώ εδώ…] γιατί αυτό είναι μέρος της ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ της ζωής μας και γενικότερα και των φίλων μας.
  Μακάρι, να είχατε μια εκπομπή στην τηλεόραση, ενός άλλου όμως τύπου, από το θέαμα….
  Όπως και να είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμένα και από όλους μας για τη βοήθειά σας σχετικά με την υγεία μας και την άποψή μας [με έμμεσο τρόπο] για τη ζωή.
  Άρης Λούκας

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Κύριε Λούκα, δεν έχω λόγια για να σας ευχαριστήσω για τα όσα γράψατε για μένα στο σχόλιο σας. Πραγματικά δεν ξέρω αν τα αξίζω, επειδή δεν θεωρώ πως κάνω και κάτι σπουδαίο!
   Η συνήθεια έχει τρομακτική δύναμη, όμως το μυαλό μας πιστεύω πως έχει ακόμη μεγαλύτερη. Κάθε πρωί για περίπου 7 χρόνια πίνω 3-4 ποτήρια νερό, δύο ώρες πριν το πρωινό μου γεύμα (ίσως και τρεις ώρες όταν εφαρμόζω στην εβδομάδα τη διαλειμματική δίαιτα 16/8 για καλύτερη υγεία). Πολλά άτομα με ρωτάνε πως το κάνω και τους απαντώ: Είναι συνήθεια.
   Αντίστοιχα, πριν από 20 χρόνια και με αφορμή ένα εκπληκτικό άρθρο που διάβασα τότε, σταμάτησα από την επόμενη μέρα να πίνω γάλα και ελαχιστοποίησα την κατανάλωση γαλακτοκομικών (κρέας δεν τρώω από την εφηβεία μου). Ήταν και αυτή μια συνήθεια, που όμως η δύναμη του μυαλού εξαφάνισε. Για αυτό δεν μπορώ να δεχθώ όσους λένε: “Δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα”.
   Δέχομαι φυσικά το “δεν θέλω”, όχι όμως και το “δεν μπορώ”.
   Όσο για την εκπομπή στην τηλεόραση… δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ, γιατί ο δικός μου χαρακτήρας δεν δέχεται υποδείξεις για το τι να λέω και γνωρίζω πως οι διαφημιστές έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από το κάθε τηλεοπτικό κανάλι που θα εμφανιστούν. Έχω μάλιστα ήδη μια μικρή πείρα, επειδή πριν δύο μήνες μου πρότεινε σημαντική εταιρεία, να γράψω άρθρο (με αντίστοιχο βίντεο) για κάποιο προϊόν τους, για το οποίο διαφωνούσα για αυτά που ήθελαν να γράψω και δεν δέχτηκα παρά τις συνεχόμενες πιέσεις τους και την εξαιρετικά αυξημένη αμοιβή μου.
   Δεν είμαι βέβαια υπεράνω χρημάτων, είμαι όμως υπεράνω συγκεκριμένης καθοδήγησης και μεθόδευσης.
   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για τα τόσο καλά σας λόγια και σας εύχομαι να είστε πάντα ευτυχισμένος και υγιής και να περάσετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • Ο/Η Μιχαήλ Σακοράφας λέει:

  Πολύ κατατοπιστικό και ενημερωτικό άρθρο…. Συγχαρητήρια….

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Μιχαήλ και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που βρήκατε το άρθρο χρήσιμο και ενημερωτικό. Ελπίζω να βοηθήσει σε ακόμη καλύτερη υγεία και διατροφή, αλλά και σε υγιεινή πρόβλεψη ή επιδιόρθωση προβλημάτων διαβήτη.
   Σας εύχομαι ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα! 🙂

 • >