8 Πιο Βλαβερές Τροφές Που Οι Άνθρωποι Συνεχίζουν Να Τρώνε

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν κάποιες τροφές που φαίνονται «αθώες», μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, να καταστρέφουν τον οργανισμό μας και να προκαλούν ακόμη και γρήγορο θάνατο;

Λένε πως: «Είμαστε αυτό που τρώμε»!

Ίσως βέβαια πολλά άτομα να τρώνε ανθυγιεινά, επειδή μπορεί πιθανότατα να μην γνωρίζουν τι ακριβώς τρώνε.

Ούτε εγώ πιθανότατα θα γνώριζα, αν δεν διάβαζα στις ετικέτες τι περιέχει κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα ή αν δεν το ανακάλυπτα σε κάποιο ιατρικό άρθρο.

Δυστυχώς πολλές από αυτές τις τροφές που μπορεί να τρώμε ακόμη και καθημερινά, περιέχουν κρυμμένες τοξίνες, παράσιτα ή επικίνδυνα δηλητήρια.

Διαφήμιση

Αυτά οι βλαβερές τροφές και τα ροφήματα, μπορεί να προκαλέσουν στην καλύτερη περίπτωση, ενοχλήσεις στο στομάχι ή το έντερο. Στη χειρότερη περίπτωση προκαλούν αργά ή γρήγορα, θανατηφόρες παρενέργειες.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να γνωρίζετε την τρομακτική αλήθεια πίσω από ορισμένες νόστιμες «λιχουδιές».

Δυστυχώς, μερικές φορές οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε ή να πίνουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά αντίστοιχα, επειδή όπως είπα απλά δεν γνωρίζουν πόσο βλαβερές και επικίνδυνες τροφές είναι.

Ενώ άλλες φορές τα επιλέγουν, επειδή αυτό που τους λένε είναι λάθος και παραπληροφόρηση.

Οι 8 επικίνδυνες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε τι κρύβεται πίσω από ορισμένες ετικέτες και τις κρυφές απειλές που μπορεί να υπάρχουν στο πιάτο μας και που όταν τις επιλέγουμε, αγνοούμε αυτές τις επιπτώσεις.

Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν από μια απλή αύξηση βάρους μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας ή θάνατο.

Θα ανακαλύψετε λοιπόν, ποια βλαβερά τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να αποφεύγετε και τι μπορείτε να προτιμήσετε εναλλακτικά, ώστε να προστατέψετε την υγεία σας και να ζήσετε εσείς και η οικογένεια σας μια πιο υγιή και χαρούμενη ζωή.

Γνωρίζοντας αυτές τις βλαβερές τροφές, θα αποφύγετε πολλές και δύσκολες ασθένειες, που αφαιρούν χρόνια από τη ζωή σας!

#1 Ψεύτικο σιρόπι σφενδάμου

Το πραγματικό σιρόπι σφενδάμου είναι ένα σχετικά φυσικό προϊόν.

Τρυπάνε το δέντρο σφενδάμι, που είναι ένα εξαιρετικής εμφάνισης και γρήγορης ανάπτυξης φυλλοβόλο δέντρο, του δίνουν λίγο χρόνο και κατόπιν παίρνουν το σιρόπι σφενδάμου που στάζει.

Αν και είναι πολύ πλούσιο σε ζάχαρη, έχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, οπότε αν το χρησιμοποιείτε λίγες φορές στη διατροφή σας, δεν πειράζει.

Όταν όμως το τρώτε για παράδειγμα με τηγανίτες ή κρέπες για πρωινό καθημερινά, τότε θα δημιουργηθεί σίγουρα πρόβλημα. Αν επίσης είναι στη φυσική μορφή του και βιολογικό, δεν είναι τόσο βλαβερό.

Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε μια διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών τύπων στο σιρόπι σφενδάμου και να μην νομίζουμε ότι έχουν όλα την ίδια θρεπτική αξία.

Τι περιέχει το ψεύτικο σιρόπι σφενδάμου

Γνωρίζετε πιστεύω, πως οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές δεν είναι εντελώς φυσικές.

Τώρα όμως έχετε μια επεξεργασμένη ραφιναρισμένη ζάχαρη, που περιέχει κενές θερμίδες, όπως είναι βασικά και το σιρόπι τηγανίτας. Επιπλέον, μπορεί να προστεθεί σορβιτόλη, τεχνητά χρώματα όπως το καραμελόχρωμα και αλάτι.

Στη χειρότερη μορφή του μάλιστα, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο σιρόπι καλαμποκιού με υψηλής ποσότητας φρουκτόζη.

Έτσι φτιάχνουν ένα απόλυτα  ζαχαρούχο σιρόπι που δεν περιέχει μεν ζάχαρη, αλλά είναι πλέον ένα καθαρά χημικό παρασκεύασμα, χωρίς καμία θρεπτική αξία. (1)

Ορισμένα σιρόπια σφενδάμου μπορεί να περιέχουν επίσης τεχνητό φωσφορικό οξύ. Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως στα αναψυκτικά τύπου cola και το προσθέτουν ως ενισχυτικό γεύσης και ως συντηρητικό.

Το φωσφορικό οξύ όμως, είναι επίσης συστατικό μερικών συγκολλητικών ουσιών.

Προτιμήστε καλύτερα το αυθεντικό απλό ή βιολογικό σιρόπι σφενδάμου, που παρασκευάζεται από το χυμό άγριου σφενδάμου και γίνεται με συμπύκνωση.

Αυτό το σιρόπι όταν θερμανθεί δεν χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Επιπλέον, επιλέξτε γυάλινη και όχι πλαστική συσκευασία, διαβάζοντας πάντα τα συστατικά στην ετικέτα.

#2 Μαργαρίνη

Η ενδιαφέρουσα ιστορία της μαργαρίνης ξεκινά από το 1869 στο Παρίσι.

Τότε που ο Ναπολέων ο Γ’ είχε προκηρύξει ένα διαγωνισμό, για να παρασκευαστεί μια λιπαρή ουσία που θα ήταν παρόμοια με το βούτυρο, αλλά φθηνότερη.

Ζήτησε επίσης να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα χωρίς να αλλοιώνεται, επειδή την εποχή εκείνη το βούτυρο ήταν πολύ ακριβό, σπάνιο και με σύντομη ημερομηνία λήξης.

Τότε ένας Γάλλος φαρμακοποιός, ο Mège-Mouriès, έδωσε τη λύση φτιάχνοντας ένα λευκό μίγμα από βοδινό λίπος, γάλα και νερό. (2)

Το ονόμασε «μαργαρίνη» από την αρχαία ελληνική λέξη «μάργαρον», που σημαίνει «λευκό σαν την πέρλα».

Το 1873 κατοχύρωσε το παρασκεύασμα του και από τότε η μαργαρίνη αποτελεί ένα διεθνές προϊόν, με πολύ μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως και άπειρες εκδοχές.

Άλλοι βέβαια λένε, πως πήρε το όνομά της από το «μαργαρικό οξύ» που περιέχει.

Έτσι ο Ναπολέοντας έδωσε τη μαργαρίνη στο στρατό του, αλλά και στους φτωχούς πολίτες που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την αγορά βουτύρου, κάνοντας τους χαρούμενους.

Έτσι δημιουργήθηκε αρχικά η μαργαρίνη, μέχρι την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σύνθεση της μαργαρίνης τη νεότερη εποχή

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν μπορούσαν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση στο λίπος και τα ζωικά προϊόντα.

Έπρεπε λοιπόν να βρουν κάτι άλλο για να το αντικαταστήσουν.

Άρχισαν τότε να χρησιμοποιούν σπορέλαια και φυτικά έλαια, για την κατασκευή της μαργαρίνης. (3)

Το πρόβλημα όμως ήταν, ότι το βοδινό λίπος παρέμενε στερεό, ενώ τα σπορέλαια ήταν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως, η χημική δομή της μαργαρίνης έπρεπε να αλλάξει.

Οπότε εφηύραν την «υδρογόνωση», που σημαίνει ουσιαστικά την άντληση μιας δέσμης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και υψηλή θερμοκρασία.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, που ονομάζονται πλέον «τρανς λιπαρά» και τα οποία είναι απίστευτα βλαβερά για την υγεία μας. (4)

Τα τρανς λιπαρά αναγνωρίζονται γενικά από όλους ως επιβλαβή, όμως πλέον μπορούν να καλύψουν την Παγκόσμια ζήτηση.

Βέβαια, ενώ διαβάζουμε μια ετικέτα τροφίμων που λέει 0% τρανς λιπαρά, στα ψιλά γράμματα μπορεί να γράφει «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά».

Γνωρίζουμε όμως, ότι η μερική υδρογόνωση παράγει τρανς λιπαρά.

Αυτό λοιπόν είναι ένα μικρό κόλπο στις ετικέτες, που σημαίνει πως ακόμη και αν γράφει 0% γραμμάρια ανά μερίδα τρανς λιπαρά, μπορεί να φάμε ακόμη και  0,499999 γραμμάρια ανά μερίδα.

Οπότε, ανάλογα με τον τρόπο που ορίζεται η μερίδα, μπορεί να παίρνουμε μια τεράστια ποσότητα τρανς λιπαρών που είναι τοξικά.

#3 Τυρί Κάζου Μάρτζου (Casu Μarzu)

Ίσως σας έχουν προτείνει ως σπεσιαλιτέ το τυρί Κάζου Μάρτζου που είναι μαλακό και κρεμώδες, όπως θεωρούνται σπεσιαλιτέ η μοτσαρέλα και η παρμεζάνα.

Είναι ουσιαστικά ένα τυρί πεκορίνο που παράγεται από πλήρες πρόβειο γάλα από κοπάδια στη Σαρδηνία. Γνωρίζετε όμως πως υπάρχει πρόστιμo στην υπόλοιπη Ιταλία ως και 50.000 ευρώ, σε όσους πωλούν αυτό που ονομάζεται «το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο»; (5)

Γιατί θεωρείται όμως τόσο επικίνδυνο;

Επειδή παράγεται όταν η Piophila casei, που ονομάζεται αλλιώς μύγα του τυριού, αφήνει τις προνύμφες της στις ρωγμές αυτού του τυριού.

Δημιουργείται έτσι το τοπικό τυρί «πεκορίνο», που θεωρείται στη Σαρδηνία τοπική σπεσιαλιτέ και προστατεύεται ως τοπικό προϊόν.

Έχει όμως απαγορευτεί από το 1962 στην υπόλοιπη Ιταλία!

Το μυστικό συστατικό του πιο επικίνδυνου τυριού στον κόσμο, το οποίο είναι κυριολεκτικά ένα σάπιο τυρί, είναι πως παίρνει την ώριμη γεύση του από χιλιάδες ζωντανά σκουλήκια.

Πως γίνεται το τυρί Κάζου Μάρτζου

Αν και κάποιοι λένε ότι είναι αφροδισιακό, για να παραχθεί αυτή η τοπική λιχουδιά της Σαρδηνίας, αφήνουν τις μύγες να γεννήσουν τα αυγά τους πάνω του μέχρι να εκκολαφθούν σε σκουλήκια.

Στη συνέχεια αυτά θα φάνε από το τυρί, θα το χωνέψουν και θα το εκκρίνουν ξανά με τη μορφή μιας παχύρρευστης απαλής κρέμας, που περιέχει ΚΑΙ σκουλήκια.

Το συγκεκριμένο τυρί αυξάνει σημαντικά την τριχοφυΐα και δημιουργεί μικροδιατρήσεις στο έντερο. (6)

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ειδικά επειδή τα σκουλήκια, μπορούν να επιβιώσουν από το δάγκωμα και να δημιουργήσουν «μυίαση». Αυτή η μόλυνση σημαίνει εισβολή από προνύμφες, στους ιστούς των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών.

Στη Σαρδηνία υπάρχουν δύο κανόνες για όσους θέλουν να φάνε αυτό το τυρί:

Ο πρώτος κανόνας είναι πάντα να κλείνουμε τα μάτια πριν το τσιμπήσουμε. Τα σκουλήκια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Κάζου Μάρτζου, μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά (6 ίντσες) στον αέρα και δεν θέλετε σίγουρα να προσγειωθούν στο μάτι σας.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να μασάτε κάθε μπουκιά πολύ καλά. Επειδή αν καταπιείτε ζωντανά τα σκουλήκια, θα μπορούσαν να στρατοπεδέψουν στα έντερά σας.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση, είναι μια παρασιτική μόλυνση.

Για αυτό άλλωστε θεωρείται παράνομο να αγοράσει ή να πουλήσει κάποιος Κάζου Μάρτζου, στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ.

#4 Ενεργειακά ποτά

Δεν θεωρούνται τροφές αλλά ροφήματα, όμως είναι σημαντικό να τα αποφεύγετε.

Όσοι πίνουν ενεργειακά ποτά, το κάνουν επειδή αισθάνονται να τους δίνουν ενέργεια, όμως αυτό ουσιαστικά είναι μια πλάνη.

Στην πραγματικότητα μπορεί να δίνουν προσωρινά ενέργεια, αλλά στη συνέχεια την παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο.

Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα αυτά τα ποτά, είναι πως δημιουργούν διέγερση. Επειδή, τα διεγερτικά όπως είναι και η καφεΐνη στον καφέ, μας τονώνουν προσωρινά. (7)

Όσο πιο συχνά όμως πίνουμε, τόσο περισσότερα τα θέλουμε.

Μπορεί να περιέχουν επίσης μερικές συνθετικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές σε μεγάλες δόσεις δρουν ως ισχυρά διεγερτικά.

Ενεργειακά ποτά με επικίνδυνες ουσίες

Παράλληλα, μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, που αυξάνουν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα.

Πίνετε λοιπόν ένα νόστιμο και τονωτικό ενεργειακό ποτό και αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Συνειδητοποιείτε όμως σταδιακά, πως ενώ φαίνεται να σας δίνουν αρχικά κάποια ενέργεια, στην πραγματικότητα την παίρνουν πολύ γρήγορα πίσω, κάτι που κοστίζει μακροπρόθεσμα στην υγεία σας.

#5 Αλλαντικά και επεξεργασμένο κρέας (από τις πιο βλαβερές τροφές)

Μπορεί να θεωρείται τα αλλαντικά όπως είναι το ζαμπόν, το λουκάνικο, το μπέικον, το προσούτο και το σαλάμι, εξαιρετικά νόστιμες λιχουδιές.

Είναι επίσης σίγουρα πολύ δημοφιλή ως τρόφιμα ή συνοδευτικά ποτού.

Θα πρέπει όμως να το σκεφτείτε πολύ καλά, πριν τα βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να γίνονται από πραγματικό χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο.

Το θέμα όμως είναι ότι έχουν πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, αν και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να ανησυχείτε.

Υπάρχουν πλέον συνεχόμενες μελέτες, που δείχνουν πως υπάρχει μεγάλη σχέση των αλλαντικών με τον καρκίνο. Αποδείχθηκε μάλιστα σε έρευνες, πως τα άτομα που τρώνε πολλά αλλαντικά, παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου. (8)

Αν και υπάρχουν αλλαντικά με καλές προδιαγραφές και πρώτες ύλες κρεάτων, το πρόβλημα είναι πως στη συνέχεια προσθέτουν ένα σωρό χημικές ουσίες.

Προσθέτουν επίσης και συστατικά που θεωρούνται δηλητήρια, όπως είναι για παράδειγμα το νιτρώδες νάτριο.

Αυτή η ανόργανη ένωση χρησιμοποιείτε ως συντηρητικό κρεάτων, ενώ επίσης ενισχύει και διατηρεί το κόκκινο χρώμα.

Υπάρχουν όμως πολλά προϊόντα που είναι τέλεια και χωρίς αυτό το συστατικό.

Στα αλλαντικά μπορεί επίσης να προστεθεί:

  • Ζάχαρη
  • Διάφορες άλλες χημικές ουσίες
  • Συντηρητικά
  • Συστατικά με περίεργα ονόματα όπως το γλουταμινικό νάτριο

Το γλουταμινικό νάτριο είναι ουσιαστικά μια διεγερτοτοξίνη, που κάνει τα τρόφιμα να έχουν καλύτερη γεύση. (9)

Ταυτόχρονα όμως, κάνει τον εγκέφαλο μας να πιστεύει ότι αυτό που τρώμε έχει καλύτερη γεύση από ό,τι στην πραγματικότητα.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να φάμε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.  

Στα επεξεργασμένα αλλαντικά μπορεί να προστεθεί επίσης άμυλο καλαμποκιού, τεχνητό χρώμα και ασπαρτάμη.

Πολλές φορές προσθέτουν και λίγη σουκραλόζη, επειδή πολλά άτομα είναι γαντζωμένα στις γλυκιές γεύσεις.

#6  Χταπόδι Σαν-νάκτζι (San-nakji)

Φαντάζομαι πως θα τρώγατε χταπόδι σε διάφορα πιάτα.

Το συγκεκριμένο μωρό χταπόδι όμως, βρίσκεται πλέον σε εστιατόρια σούσι και στην Ελλάδα και θεωρείται μια λιχουδιά στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Ονομάζεται Σαν-νάκτζι και φτιάχνεται σκοτώνοντας ένα μικρό χταπόδι και τρώγοντας το ωμό σε σούσι. Ενώ όμως η νευρική του δραστηριότητα το κάνει ακόμη να συσπάται. (10)

Αυτή η ασυνήθιστη λιχουδιά για κάποιους, συνοδεύεται από μια σημαντική προειδοποίηση για την υγεία.

Επειδή, αν οι πελάτες δεν μασήσουν καλά τη μπουκιά τους, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά θανατηφόρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και μετά τη θανάτωση του χταποδιού, οι βεντούζες στα πλοκάμια του μπορούν ακόμα να προσκολληθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όπως στο εσωτερικό του στόματος ή του λαιμού. (11)

Επιπλέον τα πλοκάμια που ακόμη πάλλονται στο στόμα ή τον λαιμό, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθούν.

Δημιουργώντας έτσι κίνδυνο πνιγμού και για αυτό πολλά άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό, όταν τρώνε αυτό το χταπόδι.

#7 Λευκό ψωμί

Υπάρχουν πάρα πολλά καλά είδη ψωμιού και πολλοί πιστεύουν πως το λευκό ψωμί ανήκει σε αυτά και είναι εξαιρετικό.

Τα περισσότερα λευκά ψωμιά όμως είναι με γενετικά τροποποιημένα συστατικά, ώστε να έχουν υψηλότερες αποδόσεις και να είναι πιο ανθεκτικά στον καιρό. (12)

Έχουν αλλάξει επίσης έτσι, ώστε να έχουν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένου είδους γλουτένης. Αυτή η γλουτένη είναι πολύ κολλώδης, ώστε να γίνεται το λευκό ψωμί σούπερ αφράτο και ελκυστικό. (13)

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με κανένα άλλο είδος σιτηρών.

Για αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται πραγματικά να ανεχτούν αυτό το είδος γλουτένης.

Ορισμένα άτομα μάλιστα μπορούν να φάνε ψωμί με αρχαίους κόκκους, αλλά δεν μπορούν να φάνε αυτή τη σύγχρονη μορφή του σιταριού.

Τα λευκά ψωμιά είναι κενές τροφές

Ο κόκκος του σιταριού έχει βασικά τρία συστατικά:

  • Άμυλο
  • Πίτουρο
  • Φύτρα

Το άμυλο είναι μια διαφορετική μορφή σακχάρων, και τα φύτρα είναι εκεί που βρίσκονται όλες οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Όταν όμως τα επεξεργάζονται ώστε να γίνουν αυτό το λευκό χνουδωτό ψωμί, αφαιρούνται ουσιαστικά οι φυτικές ίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν είναι υγιεινό σαν ψωμί και ουσιαστικά περιέχει κενές θερμίδες.

Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, συνδέει το αλκοόλ και το λευκό ψωμί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. (14)

Το λευκό ψωμί έχει επίσης πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σκεφτείτε πως 1 μόνο φέτα των 30 γραμμαρίων, έχει γλυκαιμικό δείκτη 71-75. Είναι υψηλότερος ακόμη και από την επιτραπέζια λευκή ζάχαρη, που σημαίνει πως θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα.

Είναι ουσιαστικά σαν μια άλλη μορφή ζάχαρης, που θα αρχίσει να διασπάται σε γλυκόζη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο στόμα.

Ενώ στη συνέχεια, θα αυξήσει πολύ γρήγορα και το σάκχαρο στο αίμα, σχεδόν μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι βλαβερές τροφές με λεκτίνες

Το συγκεκριμένο ψωμί περιέχει επίσης κάτι που ονομάζεται «αγκλουτινίνη» σίτου, που είναι λεκτίνη. Ο καθένας μας έχει διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας στις λεκτίνες.

Σε μερικούς ανθρώπους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αλλάζει την υγεία και τη ζωή τους, ενώ σε άλλους γίνεται ελάχιστα αντιληπτό.

Οι λεκτίνες όμως μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια ορισμένων δομών στο σώμα και μια από αυτές είναι η επένδυση του εντέρου. Ερεθίζουν το έντερο και σταδιακά καταστρέφουν το εσωτερικό της επένδυσης του. (15)

Έτσι εμφανίζονται διάφορες ευαισθησίες στο έντερο ή ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επιλέξτε άλλα είδη ψωμιού πιο υγιεινά, όπως είναι το παρακάτω:

  • Ψωμί από φύτρα σιταριού που λέγεται και ψωμί των Εσσαίων
  • Προζύμι
  • Με 100% αλεύρι ολικής αλέσεως
  • Ψωμί βρώμης
  • Λιναρόσπορου
  • Χωριάτικο
  • Ψωμί χωρίς γλουτένη

#8 Γρήγορο φαγητό (Fast food)

Με υψηλά επίπεδα ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, νάτριο, υδατάνθρακες και άφθονες θερμίδες, το γρήγορο φαγητό δεν είναι σίγουρα μια υγιεινή επιλογή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ευτυχώς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν, ότι η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. (16)

Ξέρατε όμως, ότι είναι επίσης βλαβερό και για τον εγκέφαλο σας;

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition Journal διαπίστωσε, ότι όσοι τρώνε τακτικά γρήγορο φαγητό έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη. (17)

Επηρεάζει μάλιστα τον εγκέφαλο μας με πολλούς και διάφορους ανησυχητικούς τρόπους.

Μια έρευνα από το Western University στο Οντάριο, αποκάλυψε ότι η υπερβολική κατανάλωση γενικά τροφίμων με πολλές θερμίδες, μπορεί στην πραγματικότητα να αναδομήσει τον εγκέφαλο μας. (18)

Το αποτέλεσμα είναι ο κακός έλεγχος των παρορμήσεων και η έντονη επιθυμία για φαγητό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, δίνοντας έτσι μια δυνατή αίσθηση βιασύνης.

Αν το βιώνουμε πολύ συχνά αυτό, ο εγκέφαλος μας ανταποκρίνεται μειώνοντας τον αριθμό των υποδοχέων ντοπαμίνης. (19)

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο πρόχειρο φαγητό για να επιτύχουμε το ίδιο υψηλό επίπεδο ντοπαμίνης. Οπότε, όσοι τρώνε τακτικά πρόχειρο φαγητό, μπορεί να αισθάνονται δυστυχισμένοι αν δεν το φάνε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μειώστε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού όσο μπορείτε περισσότερο ή ακόμη και στο ελάχιστο.

Διαφήμιση

Ειδικά, αν θέλετε να διατηρήσετε τώρα και μελλοντικά το μυαλό και το σώμα σας, σε καλή κατάσταση.

Τελευταίες σημειώσεις για τις 8 πιο βλαβερές τροφές

Ευτυχώς υπάρχουν σήμερα πάρα πολλές υγιεινές εναλλακτικές τροφές που μπορείτε να επιλέξετε, αντί για τις παραπάνω 8 βλαβερές τροφές.

Έχοντας πάντα σαν στόχο την βελτίωση της υγεία σας και την πρόληψη ασθενειών. Έτσι ώστε να απολαμβάνεται το φαγητό σας χωρίς χημικά ή τεχνητά συστατικά.

Εσείς ποιες από τις παραπάνω τροφές αποφεύγετε; Γνωρίζατε για το πεκορίνο Σαρδηνίας ή το χταπόδι Σαν-νάκτζι;

Αφήστε τις σκέψεις σας στα σχόλια παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και νέα εβδομάδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>