Το αντηλιακό προσώπου και σώματος είναι προϊόν που συνήθως μας απασχολεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι όμως πραγματικά απαραίτητο και ποιος είναι ο σωστός δείκτης προστασίας για την επιδερμίδα μας; Ποιο επίσης αντηλιακό είναι υγιεινότερο να προτιμήσω, το φυσικό ή το χημικό; Ποιες ώρες τις ημέρας πρέπει να το φοράω;
Σίγουρα, οι ερωτήσεις που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε σχετικά με το κάθε αντηλιακό προσώπου και σώματος είναι πολλές. Θα προσπαθήσω με το σημερινό μου άρθρο να λύσω τις περισσότερες από αυτές.
Διαφήμιση
Δεν είναι μυστικό ότι ο ήλιος (σε μέτριες δόσεις) παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Συμπεριλαμβάνοντας τη βοήθεια του στον οργανισμό μας να παράγει την -ζωτικής σημασίας- βιταμίνη D.
Με την έλευση του καλοκαιριού, πολλά άτομα αναζητούν τα καλύτερο αντηλιακό προσώπου και σώματος. Έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τα ηλιακά εγκαύματα και ενδεχομένως τον καρκίνο του δέρματος.
Λειτουργεί το κάθε αντηλιακό προσώπου και σώματος το ίδιο;
Το πρόβλημα είναι πως όλα τα αντηλιακά δεν δημιουργούν τα ίδια θετικά αποτελέσματα και την απαραίτητη προστασία.
Μάλιστα, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός EWG (Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος) σε μια έκθεση το 2019 για το περιβάλλον (1) διαπίστωσε, ότι σχεδόν τα 2/3 των αντηλιακών δεν λειτουργούν και/ή δεν περιέχουν συστατικά που απορροφώνται εύκολα από το σώμα.
Μία πρόσφατη μελέτη του 2019 (2) έδειξε, ότι κάποια από τα χημικά των αντηλιακών στις ΗΠΑ, έπληξαν την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε μια μέρα, σε άτομα της έρευνας που τα χρησιμοποίησαν. Και μάλιστα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει κυβερνητική έρευνα (3) για την ασφάλεια τους.
Επιπλέον, ο EWG διαπίστωσε πως περίπου τα μισά αντηλιακά που πωλούνται στις Η.Π.Α., δεν θα επιτρέπονταν στην αγορά της Ευρώπης λόγω ανεπαρκούς προστασίας από τις ακτίνες UVA.
Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως σίγουρα δεν λειτουργούν όλα τα αντηλιακά το ίδιο, ούτε περιέχουν τα ίδια θετικά ή αρνητικά συστατικά, χημικά ή μη.
Τι αντηλιακό να προτιμήσω για μέγιστη προστασία;
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι ακτίνες UVA είναι πιο άφθονες από τις ακτίνες UVB. Η βλάβη των UVA όμως είναι πιο ύπουλη από τα ηλιακά εγκαύματα, που προκαλούνται κυρίως από τις ακτίνες UVB.
Οι ακτίνες UVA μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας αόρατα με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γήρανση του δέρματος.
Με την πάροδο των χρόνων, η υπερέκθεση σε αυτές τις ακτίνες συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη του μελανώματος, δηλαδή του καρκίνου του πλακώδους κυττάρου (4) και των βασικών κυττάρων.
Τι θα πρέπει να προσέξετε…
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Καρκίνου των ΗΠΑ (5) και τις γενικές οδηγίες, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
- Επιλέξτε αντηλιακό με προστασία “ευρέως φάσματος”. Θα πρέπει να αναφέρει πως προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. (6) Όλα τα καλά αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από τις ακτίνες UVB, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία εγκαυμάτων και δερματικών καρκίνων. Οι ακτίνες UVA όμως, συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση.
- Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει παράγοντα ηλιοπροστασίας για την παραλία (SPF) 30 ή μεγαλύτερο. Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Υψηλότεροι αριθμοί SPF σημαίνουν περισσότερη προστασία, αλλά όσο μεγαλύτεροι οι δείκτες, τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά. Τα αντηλιακά SPF15 φιλτράρουν περίπου το 93% των ακτίνων UVB, τα αντηλιακά SPF30 φιλτράρουν περίπου το 97%, τα αντηλιακά SPF50 περίπου το 98% και τα SPF100 περίπου το 99%. Κανένα όμως αντηλιακό δεν προστατεύει απόλυτα αν δεν προσέξετε!
- Η ένδειξη “ανθεκτικό στο νερό” δεν σημαίνει “αδιάβροχο”. Αν η ετικέτα ενός αντηλιακού γράφει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να τσεκάρετε μόνοι σας αν διαρκεί 20, 40 ή 80 λεπτά ενώ κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, ανανεώστε το αντηλιακό σας τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή ακόμα πιο συχνά αν κολυμπήσετε ή ιδρώσετε.
Είναι σίγουρα σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει τέλειο αντηλιακό!
Πολλά επίσης, περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή περιέχουν νανοσωματίδια, δηλαδή λεπτά συστατικά που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό.
Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε τα ασφαλέστερα αντηλιακά.
Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβετε πως δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο στα αντηλιακά, αλλά θα πρέπει γενικά να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Πώς να πάρουμε την απαραίτητη βιταμίνη D
Η έκθεση μας στον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, επειδή βοηθά το σώμα μας να δημιουργήσει βιταμίνη D.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι επίσης για να πάρουμε βιταμίνη D. Όπως για παράδειγμα ορισμένες τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Το καλύτερο όμως είναι να την λάβετε φυσικά από τον ήλιο ή να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.
Αν μείνουμε στον ήλιο για περίπου 10 λεπτά, θα βοηθήσουμε το σώμα μας να δημιουργήσει περίπου 10.000 μονάδες φυσικής βιταμίνης D.
Η έλλειψη μάλιστα της βιταμίνης D, έχει συνδεθεί με κάποιες μορφές καρκίνου, με αυτοάνοσες ασθένειες, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και πολλές άλλες ασθένειες.
Οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό, να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D καθημερινά, αποφεύγοντας όμως τα ηλιακά εγκαύματα.
Ποια είναι η δράση των φυσικών (sunblock) και ποια των χημικών αντηλιακών (sunscreen);
Φυσικό θεωρείται το αντηλιακό προσώπου και σώματος που δημιουργεί αντανάκλαση και “μπλοκάρισμα” στις υπεριώδεις ακτίνες. Τα φυσικά αντηλιακά περιέχουν τιτάνιο και ψευδάργυρο για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.
Χημικό αντηλιακό θεωρείται εκείνο που απορροφάται πλήρως από την επιδερμίδα. Σε αντίθεση με τα φυσικά αντηλιακά που αφήνουν απλά μια λεπτή μεμβράνη στο δέρμα.
Η επιλογή είναι φυσικά δική σας, επειδή το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή του εγκαύματος στο δέρμα, είτε αυτή αφορά φυσικό, είτε χημικό αντηλιακό προσώπου και σώματος.
Τι αντηλιακό προσώπου και σώματος να χρησιμοποιήσω αν έχω προβλήματα επιδερμίδας ή υγείας;
Για δέρματα επιρρεπή σε αλλεργία, ακμή ή ροδόχρους ακμή
Άτομα με δέρμα επιρρεπές σε αλλεργίες, σε ακμή (ή ροδόχρους ακμή), θα πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αρώματα. (7) Όπως επίσης και όσα περιέχουν οξυβενζόνη.
Τα συστατικά που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις, είναι τα φυσικά αντηλιακά.
Τα άτομα που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες και όσα υποφέρουν από ροδόχρους ακμή, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα αντηλιακά που περιέχουν αλκοόλ. Τα αντηλιακά που περιέχουν αλκοόλ, δημιουργούν ξήρανση στο δέρμα και είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ακμή.
Αντηλιακό προσώπου και σώματος για το ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από τα ενυδατικά αντηλιακά. Πολλές ενυδατικές αντηλιακές κρέμες χρησιμοποιούνται σε αυτά και πιο δημοφιλή είναι όσα περιλαμβάνουν λανολίνη και έλαια.
Για άτομα με μέλασμα, ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα
Τα άτομα που παρουσιάζουν στο δέρμα τις κηλίδες αποχρωματισμού που ονομάζεται μέλασμα (8) ή όσα αντιμετώπισαν ήδη καρκίνο του δέρματος θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη SPF 30+.
Αυτό είναι απαραίτητο και συνιστάται καθημερινά για επιπλέον προστασία. Δεδομένου μάλιστα ότι τα περισσότερα άτομα δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό για να επιτύχουν το SPF που αναγράφεται στη συσκευασία, η συχνή επάλειψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Για πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος
Άτομα με σκούρο δέρμα που μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται, ίσως να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Ωστόσο, όπως το ηλιακό έγκαυμα, έτσι και το μαύρισμα είναι το αποτέλεσμα βλάβης του DNA από την έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα πιο σκουρόχρωμα άτομα θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά και να επιλέγουν φυσικά αντηλιακά με βάση το τιτάνιο, που θα φαίνονται πιο λευκά στο δέρμα.
Τα χημικά αντηλιακά είναι επίσης μια επιλογή και μπορείτε να αναζητήσετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF15+.
Για τους ηλικιωμένους
Αν και συνήθως οι ηλικιωμένοι ενδέχεται να έχουν ήδη προσλάβει μεγάλες ποσότητες έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μπορούν ακόμα να επωφεληθούν από τη χρήση αντηλιακής προστασίας.
Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είστε, η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων δερματικών καρκίνων και προκαρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, οδηγώντας σε κηλίδες ηλικίας, ρυτίδες, χαλάρωση και δερματικά προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι με μειωμένη κινητικότητα μπορεί να δυσκολεύονται να εφαρμόσουν αντηλιακό σε περιοχές όπως τα πόδια και την πλάτη.
Οπότε για αυτούς, τα αντηλιακά με ψεκασμό μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή και μάλιστα υπάρχουν αρκετά με χημικές όσο και με φυσικές συνθέσεις. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται μέχρι να εμφανιστεί μια ομοιόμορφη λάμψη στο δέρμα.
Ποιες είναι οι καταλληλότερες ώρες της ημέρας για αντηλιακό προσώπου και σώματος;
Οι πιο επικίνδυνες ακτίνες καύσης του ήλιου είναι οι UVB (Ultra Violet B).
Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες στις ώρες 10 π.μ. και 4 μ.μ. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αυτές.
Επίσης να θυμάστε πως ο ήλιος είναι επίσης ισχυρός σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Επιπλέον, το χιόνι, η άμμος και το νερό αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου και αυξάνουν σημαντικά την ένταση τους.
Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας έως 20, είναι υπεραρκετό για όσους βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να το ανανεώνετε σε αυτές τις ώρες. Αν για παράδειγμα, βάζετε συνεχώς δείκτη προστασίας 30 ή 50 στην πόλη και ειδικά σε κλειστούς χώρους και μετά βγείτε στην παραλία, το δέρμα σας δεν θα μπορεί να ανεχθεί τον ήλιο.
Με αποτέλεσμα να καείτε, ακόμη και αν ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 1-2 ώρες ή ακόμη και αν αυξήσετε το δείκτη προστασίας.
Πως να χρησιμοποιήσω σωστά το αντηλιακό;
Θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το αντηλιακό προσώπου και σώματος να καλύπτει όλη την επιδερμίδα.
Το ιδανικό είναι να το απλώνετε στο δέρμα σας περίπου 15-20 λεπτά πριν να πάτε στην παραλία ή πριν να μπείτε στη θάλασσα. Επιπλέον, όσο υψηλό δείκτη και αν επιλέξετε, θα πρέπει να το ανανεώνετε τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες, μετά το κολύμπι ή όταν ιδρώνετε.
Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος που έχουν υψηλό δείκτη SPF, παρέχουν μόνο οριακά καλύτερη προστασία, σε σύγκριση με προϊόντα με χαμηλότερο δείκτη SPF. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με SPF60 δεν παρέχει διπλάσια προστασία από τον ήλιο από ένα προϊόν με SPF30.
Να θυμάστε πως όσοι έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, φυσικά ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, αλλά και όσοι λόγω υποχρεώσεων μένετε αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένοι στον ήλιο, χρειάζεστε υψηλότερο δείκτη προστασίας.
Επίσης, όσοι έχετε λιπαρό δέρμα χρειάζεστε γαλάκτωμα, τζελ ή λοσιόν, ενώ όσοι έχετε ξηρό δέρμα χρειάζεστε κρέμα ή λάδι.
Τι θα πρέπει να προσέχετε για τα παιδιά
Η ασφάλεια από τον ήλιο μπορεί να γίνει τεράστια ταλαιπωρία όταν έχετε μικρά παιδιά.
Η προστασία του δέρματος των παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται νωρίς.
Όταν τα ηλιακά εγκαύματα αρχίσουν πριν από την ηλικία των 20 ετών, θα αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 80%, σύμφωνα με μελέτη του Brown University (9).
Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε για τα παιδιά αντηλιακά με φυσικά φίλτρα.
Αν το παιδί είναι μικρότερο των 3-4 χρόνων, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20. Αν όμως είναι μεγαλύτερο, μπορείτε να ξεκινήσετε με δείκτη προστασίας γύρω στο 12 με 15.
Η αντηλιακή προστασία στα παιδιά θα πρέπει πάντα να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, επειδή η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ξεκινά άμεσα και είναι αθροιστική.
Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας πως το δέρμα του παιδιού σας είναι ευαίσθητο και μπορεί εύκολα να απορροφήσει πάρα πολλές χημικές ουσίες.
Τι ισχύει για τα μωρά κάτω των 6 μηνών
Είναι προτιμότερο να αποφύγετε τα αντηλιακά πριν από την ηλικία των 6 μηνών. Αυτά που μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή, είναι όσα περιέχουν μόνο οξείδιο του ψευδαργύρου ως το μόνο ενεργό τους συστατικό.
Είναι πιο ασφαλές να μην εκτίθενται στον ήλιο τα μωρά κάτω των 6 μηνών, επειδή οι προστατευτικοί μηχανισμοί στο δέρμα τους δεν είναι πλήρως λειτουργικοί.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό σε μωρό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρές περιοχές του σώματος του. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα ρούχα και τη σκιά ως την κύρια μέθοδο προστασίας.
Μπορείτε επίσης να παρέχετε πρόσθετη προστασία, φορώντας στο μωρό ελαφριά ρούχα που να καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια του. Επιπλέον, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο, τα αυτιά και το λαιμό του.
Να φροντίζετε ώστε να υπάρχουν στα παράθυρα του αυτοκινήτου αφαιρούμενα σκίαστρα, που θα το προστατεύουν από την UV ακτινοβολία. Επίσης, να χρησιμοποιείτε πάντα στο καροτσάκι για το μωρό μια ειδική τέντα ηλιοπροστασίας.
Μπορούν τα αντηλιακά προσώπου και σώματος να προκαλέσουν καρκίνο;
Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν πως ο καρκίνος τους δέρματος δημιουργείται πιο συχνά σε άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική, η καλή ποιότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιείτε για την προστασία σας.
Επίσης, τα άτομα με λευκό δέρμα, φυσικά ξανθά μαλλιά ή φακίδες, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως είναι ήδη πιο επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα.
Το πρόβλημα είναι πως τα άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό, κάθονται συνήθως περισσότερη ώρα στην ηλιακή ακτινοβολία. Η οποία είναι ιδιαίτερα καρκινογόνος και άρα κινδυνεύουν ήδη περισσότερο. Οποιοδήποτε αντηλιακό και αν χρησιμοποιήσετε, αν μένετε πολλές ώρες στον ήλιο κινδυνεύετε από εγκαύματα, που μπορούν να γίνουν δερματικά καρκινώματα.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται όσα αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη, (10) που είναι μια χημική ουσία που μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Καρκίνου του Καναδά (11), ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα parabens δρουν όπως τα οιστρογόνα στο σώμα. Δηλαδή για παράδειγμα, μπορούν να επιταχύνουν
την ανάπτυξη όγκων για καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος προκαλείται από οποιαδήποτε χημική ουσία.
Προέρχεται όμως από το γεγονός, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο, από όσους δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να μην εφαρμόζουν σωστά το αντηλιακό. Η σωστή χρήση του ήλιου, εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
Ετοιμάστε ένα σπιτικό φυσικό αντηλιακό προσώπου και σώματος
Το παρακάτω αντηλιακό μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από εγκαύματα. Ταυτόχρονα όμως, θα προσφέρει θρέψη και ενυδάτωση παρέχοντας βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Αν λοιπόν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς φυσικό και υγιεινό αντηλιακό προσώπου και σώματος, θα χρειαστείτε:
- 10 σταγόνες έλαιο λεβάντας
- 1 κουταλιές της σούπας έλαιο ροδιού
- 3/4 της κούπας λάδι καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας οξείδιο ψευδαργύρου
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο shea
- γυάλινο βαζάκι
Πως να το ετοιμάσετε:
Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα γυάλινο βάζο, εκτός από το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα με 5 εκατοστά νερό σε μέτρια προς χαμηλή θερμότητα και βάλτε μέσα το βάζο (σαν μπεν μαρί).
Ανακατέψτε τα συστατικά στο βάζο μέχρι να αρχίσουν να λιώσουν και αφού συνδυαστούν πολύ καλά, προσθέστε το οξείδιο του ψευδαργύρου και ανακατέψτε πάλι καλά.
Αποθηκεύστε το σε δροσερό μέρος.
Τελευταίες πινελιές…
Κάθε αντηλιακό προσώπου και σώματος που θα επιλέξετε, θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης από την ακτινοβολία UVA και UVB.
Επιπλέον, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες, να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό, να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ και να προφυλάσσει από την αφυδάτωση.
Διαφήμιση
Πολλά αντηλιακά περιλαμβάνουν ένα πρόσθετο βιταμίνης Α, που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Αυτή η μορφή βιταμίνης Α που ονομάζεται παλμιτικό ρετινύλιο (12), προστίθεται σε ορισμένα προϊόντα για να αποτρέψει τη γήρανση.
Όμως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν (13) ότι μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη δερματικών όγκων και αλλοιώσεων, όταν χρησιμοποιείται στο δέρμα με την ταυτόχρονη παρουσία του ηλιακού φωτός.
Επιπλέον, μερικά αντηλιακά συστατικά επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών και προκαλούν αλλεργίες. Επειδή τα αντηλιακά είναι σχεδιασμένα να διεισδύουν στο δέρμα έτσι ώστε να διαρκούν, αυτό συχνά σημαίνει ότι απορροφώνται από το σώμα.
Η παραπάνω αναφερόμενη μελέτη έδειξε πως μερικά από τα συστατικά αυτά, ενδέχεται να διαταράξουν την παραγωγή ορμονών ή να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.
Γνωρίζετε τι να προσέχετε στο αντηλιακό προσώπου και σώματος;
Εσείς γνωρίζετε αλήθεια τις παραπάνω πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μείνετε μακριά από δερματικά προβλήματα;
Φροντίζετε να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας σχετικά με την χρήση αντηλιακών, ώστε να κρατήσετε το δέρμα σας υγιές;
Αφήστε αν θέλετε το -όπως πάντα- σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να έχετε πάντα υπέροχη επιδερμίδα και να απολαμβάνετε ένα ασφαλές μαύρισμα! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Πολυ σημαντικη η βοηθεια που μου εδωσε αυτο το αρθρο αφου δεν ειχα καταλαβει ως τωρα τη διαφορα του spf 15, 30, 50 κ.τ.λ. Εσεις τα γραψατε τοσο αναλυτικα που εγινε πολυ κατανοητο και απλο. Μερικες φορες η τις περισσοτερες προσπερναμε καποια δεδομενα και πληροφορειες.
Σας ευχαριστω πολυ για αυτό το αρθρο. Να ειστε παντα καλα!
Καλημέρα Έρη και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που το άρθρο μπόρεσε να διαλευκάνει μερικές απορίες και ελπίζω να βοηθήσει σε λίγο καλύτερο και πιο όμορφο δέρμα.
Σας εύχομαι ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι με υπέροχο και ασφαλές μαύρισμα! 🙂