8 Βήματα Για Ορμονική Ισορροπία Με Φυσικό Τρόπο (Για Όλους)

Διαφήμιση
Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η ορμονική ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό αλλά και για όλα τα βασικά του όργανα.

Οι ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη, είναι εξαιρετικά σημαντικοί χημικοί αγγελιοφόροι και επηρεάζουν πολλές πτυχές της συνολικής σας υγείας.

Οι ορμόνες εκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα και δημιουργούν μια ορμονική ισορροπία. Συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, της υπόφυσης, των ωοθηκών, των όρχεων και του παγκρέατος.

Ολόκληρο το ενδοκρινικό μας σύστημα, συνεργάζεται για να ελέγχει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Αν σε μία ή περισσότερες, υπάρχει ακόμη και ελαφρά ανισορροπία, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Οι συμβατικές θεραπείες για ορμονικές ανισορροπίες, περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές θεραπείες αντικατάστασης ορμονών, χάπια ελέγχου γεννήσεων, ενέσεις ινσουλίνης, φάρμακα θυρεοειδούς και άλλα.

ΔιαφήμισηΔυστυχώς, για την πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, οι τύποι των συνθετικών θεραπειών, συχνά κάνουν τρία πράγματα:

 • Κάνουν τους ανθρώπους να εξαρτώνται από τη λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκειμένου να διατηρήσουν τα συμπτώματα υπό έλεγχο.
 • Απλά καλύπτουν τα συμπτώματα του ασθενούς, αλλά δεν τα επιλύουν. Που σημαίνει ότι ο ασθενής, μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει ανωμαλίες σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ η διαταραχή εξελίσσεται.
 • Προκαλούν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοπόρωση, άγχος, προβλήματα αναπαραγωγής, καρκίνο και πολλά άλλα.

Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχουν σημαντικοί τρόποι για την ορμονική ισορροπία και μάλιστα με φυσικούς τρόπους.

Τι είναι όμως το ενδοκρινικό σύστημα;

Το ενδοκρινικό μας σύστημα, είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των διαφόρων οργάνων και των ορμονών. Οι ορμόνες είναι χημικά, που απελευθερώνονται στο αίμα, από κύτταρα εντός των ενδοκρινών αδένων σας.

Στοχεύουν συγκεκριμένους ιστούς ή κύτταρα, δεσμεύοντας τους υποδοχείς που βρίσκονται μέσα στο κύτταρο ή στην επιφάνεια του. Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι και παίζουν βασικό ρόλο στις καθημερινές λειτουργίες του σώματος σας.

Το ενδοκρινικό μας σύστημα, αποτελείται από πολλούς αδένες, που είναι υπεύθυνοι και για την αποστολή πληροφοριών από τον εγκέφαλο σε άλλους αδένες στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, οι δύο ορμόνες που εκκρίνονται από την πρόσθια υπόφυση, είναι ορμόνες ανάπτυξης και είναι υπεύθυνες για την σωστή ανάπτυξη μας. Ενώ πχ. η προλακτίνη, είναι η ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό.

Σημαντικοί επίσης αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, είναι ο επίφυτος αδένας, ο θυρεοειδής αδένας, ο παραθυρεοειδής αδένας, ο θύμος αδένας και ο επινεφρίδιος αδένας.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες ορμονών που κυκλοφορούν στο ανθρώπινο σώμα:

 • όσες προέρχονται από αμινοξέα (πρωτεϊνικές ορμόνες, πεπτίδια και αμίνες)
 • όσες προέρχονται από λιπίδια (στεροειδή)

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ορμονών:

 • Οι ορμόνες αμίνης, που συντίθενται από τα αμινοξέα τρυπτοφάνη (όπως μελατονίνη) και τυροσίνη (όπως ορμόνες θυρεοειδούς και ντοπαμίνη).
 • Οι ορμόνες πεπτιδίων, που αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας και περιλαμβάνουν αντιδιουρητική ορμόνη (που ονομάζεται αγγειοπιεστίνη) και οξυτοκίνη.
 • Οι ορμόνες πρωτεϊνών, που αποτελούνται από μακρύτερα πολυπεπτίδια και περιλαμβάνουν αυξητική ορμόνη και ορμόνη διέγερσης θυλακίων.
 • Οι στεροειδείς ορμόνες, που προέρχονται από τη χοληστερόλη και περιλαμβάνουν τεστοστερόνη, οιστρογόνα και κορτιζόλη.

Όταν αυτές οι ορμόνες στέλνουν μηνύματα, αυτά επεξεργάζονται από τους κυτταρικούς μηχανισμούς και προκαλούν την απόκριση του κυττάρου-στόχου.

Ολόκληρο δηλαδή το ενδοκρινικό μας σύστημα, συνεργάζεται για να ελέγξει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν στο σώμα.

Όταν έστω και μία από αυτές τις ορμόνες είναι ελαφρώς ανισορροπημένη, μπορεί να οδηγήσει σε διαδεδομένα προβλήματα υγείας. Αυτά επηρεάζουν την ανάπτυξη, τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία, τον ύπνο, το μεταβολισμό και την πείνα.

Σημεία & συμπτώματα για μη ορμονική ισορροπία

Όταν δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό, θα παρατηρήσετε κάποια σημάδια και συμπτώματα, όπως:

 • Υπογονιμότητα και ακανόνιστες περιόδους
 • Αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους (ανεξήγητες και χωρίς σκόπιμες αλλαγές στη διατροφή σας)
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Κούραση
 • Αϋπνία
 • Χαμηλή λίμπιντο
 • Αλλαγές στην όρεξη
 • Πεπτικά θέματα
 • Τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών

Χωρίς ορμονική ισορροπία, τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά, ανάλογα με το είδος της διαταραχής ή της ασθένειας που προκαλούν.

Για παράδειγμα, τα υψηλά οιστρογόνα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα που περιλαμβάνουν την ενδομητρίωση και τα προβλήματα αναπαραγωγής. Ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη, συχνά περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη, βλάβη των νεύρων και προβλήματα με την όραση.

Επιπλέον προβλήματα:

Άλλα προβλήματα που συνδέονται, όταν δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία περιλαμβάνουν:

 • Κυριαρχία οιστρογόνων: αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, αλλαγές στο βάρος και την όρεξη, περισσότερο άγχος, επιβραδυνόμενος μεταβολισμός
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: στειρότητα, αύξηση βάρους, υψηλότερος κίνδυνος για διαβήτη, ακμή, μη φυσιολογική ανάπτυξη τριχών
 • Χαμηλά οιστρογόνα: χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα αναπαραγωγής, δυσλειτουργία της εμμηνόρροιας, αλλαγές στη διάθεση
 • Υποθυρεοειδισμός: επιβραδυνόμενος μεταβολισμός, αύξηση βάρους, κόπωση, άγχος, ευερεθιστότητα, πεπτικά προβλήματα, ακανόνιστες περίοδοι
 • Χαμηλή τεστοστερόνη: στυτική δυσλειτουργία, μυϊκή απώλεια, αύξηση βάρους, κόπωση, προβλήματα που σχετίζονται με τη διάθεση
 • Διαβήτης: αύξηση βάρους, βλάβη νεύρων (νευροπάθεια), υψηλότερος κίνδυνος απώλειας όρασης, κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια, ξηροστομία, δερματικά προβλήματα
 • Κόπωση των επινεφριδίων: κόπωση, μυϊκοί πόνοι, άγχος και κατάθλιψη, προβλήματα στον ύπνο, ομίχλη στον εγκέφαλο, προβλήματα αναπαραγωγής

Παράγοντες κινδύνου και αιτίες ορμονικών ανισορροπιών

Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι πολυπαραγοντικές διαταραχές, που σημαίνει ότι προκαλούνται από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Όπως η διατροφή σας, το ιατρικό ιστορικό, η γενετική, τα επίπεδα άγχους και η έκθεση σε τοξίνες από το περιβάλλον σας.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις ορμονικές ανισορροπίες, περιλαμβάνουν:

 • Τροφικές αλλεργίες και προβλήματα στο έντερο. Μάλιστα, νέες έρευνες έδειξαν ότι η υγεία του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών. Αν έχετε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου ή έλλειψη ευεργετικών προβιοτικών βακτηρίων που καλύπτουν το εντερικό τοίχωμα, είστε πιο ευάλωτοι σε ορμονικά προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας, επειδή η φλεγμονή συνήθως προέρχεται από το έντερο και έπειτα επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας σας.
 • Παχυσαρκία ή πολλά επιπλέον κιλά
 • Γενετική ευαισθησία
 • Τοξικότητα (έκθεση σε φυτοφάρμακα, τοξίνες, ιούς, τσιγάρα, υπερβολικό οινόπνευμα και επιβλαβείς χημικές ουσίες)
 • Υψηλές ποσότητες πίεσης και έλλειψη αρκετού ύπνου και ανάπαυσης

Τα 8 βήματα για ορμονική ισορροπία με φυσικό τρόπο

Βήμα 1: Αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες με υγιή λιπαρά

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών με υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα, είναι το κλειδί για τη διατήρηση των ορμονών σας υπό έλεγχο.

Το σώμα σας χρειάζεται διάφορους τύπους λιπών για τη δημιουργία ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης.

Αυτά τα λίπη δεν είναι μόνο θεμελιώδεις δομικές μονάδες για την παραγωγή ορμονών. Διατηρούν επιπλέον τα επίπεδα φλεγμονής χαμηλά, ενισχύουν το μεταβολισμό σας και προάγουν την απώλεια βάρους.

Υγιή λιπαρά για ορμονική ισορροπία

Τα υγιή λιπαρά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα των εξευγενισμένων υδατανθράκων, οι οποίοι οδηγούν σε φλεγμονή και μπορούν να καταστρέψουν την ορμονική ισορροπία.

Οι καλύτερες αντιφλεγμονώδεις πηγές και υγιεινές λιπαρές ουσίες είναι το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και ο άγριος σολομός.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και εξαιρετικά αποτελέσματα στην καύση λίπους.

Αβοκάντο

Τα οφέλη του αβοκάντο περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της φλεγμονής και τον έλεγχο της όρεξης. Επιπλέον, συμβάλει στην απαραίτητη καθημερινή πρόσληψη ινών και θρεπτικών ουσιών, όπως το κάλιο.

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο

Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, περιέχει ουσίες που μπορούν να μειώσουν τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή, είναι συνήθως αρκετά ήπια και χρειάζονται χρόνια ή δεκαετίες για να προκληθεί βλάβη.

Η κατανάλωση άφθονου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της, οδηγώντας σε μειωμένο κίνδυνο για διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες. Ιδιαίτερα τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Το ελαιόλαδο είναι πολύ υψηλό σε μονοακόρεστα λίπη και περιέχει βιταμίνες Ε και Κ, αλλά και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Σολομός

Ο σολομός είναι επίσης εντυπωσιακός σαν τροφή, επειδή είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3, είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν σε καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα σημαντικό συστατικό για τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και επίσης σημαντικά για την επικοινωνία των κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι έρευνες δείχνουν, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία από την απώλεια των νευρώνων του ιππόκαμπου και μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Το σημαντικό είναι να απομακρύνετε από τον οργανισμό σας, τα έλαια που περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά, όπως ηλιέλαιο, λάδι καλαμποκιού, βαμβακέλαιο και σόγιας.

Προσθέστε πλούσιες πηγές φυσικών ωμέγα-3, όπως άγρια ​​ψάρια, σπόρους chia, λιναρόσπορο, αβοκάντο, ελαιόλαδο και καρύδια.

Βήμα 2: Χρησιμοποιήστε προσαρμογόνα βότανα

Τα προσαρμογόνα βότανα (Adaptogen) είναι μια μοναδική κατηγορία θεραπευτικών φυτών.

Τα βότανα αυτά, ονομάστηκαν “προσαρμογόνα”, επειδή βοηθούν τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Προάγουν την ισορροπία των ορμονών και προστατεύουν το σώμα από μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από υπερβολικό στρες.

Προσαρμογόνα βότανα είναι τα θεραπευτικά μανιτάρια, το τζίνσενγκ (Ginseng), η ρόδιος ρίζα (Rhodiola Rosea), το αλικάκαβο (Ashwagandha), η ρίζα μάκα (Maca), ο Ινδικός βασιλικός (Tulsi), η γλυκόριζα (Liquorice), ο αστράγαλος (Astragalus), κλπ.

Πως βοηθούν τα προσαρμογόνα βότανα:

Εκτός από την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας και την καταπολέμηση του άγχους, η έρευνα δείχνει ότι τα διάφορα προσαρμογόνα βότανα, μπορούν:

 • Να βελτιώσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
 • Να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης φυσικά
 • Να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη
 • Να μειώσουν τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων
 • Να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα
 • Να υποστηρίξουν τις λειτουργίες των επινεφριδίων

Ειδικά το αλικάκαβο (Ashwagandha), μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εξισορρόπηση των ορμονών. Ωφελεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, επειδή προάγει την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν κυτταρική βλάβη.

Το αλικάκαβο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει ένα υποτονικό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κόπωση των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια, μπορεί να υπερφορτωθούν όταν εμφανίσετε υπερβολικό συναισθηματικό, σωματικό ή διανοητικό άγχος. Οδηγώντας στη διαταραχή των ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η προγεστερόνη.

Ινδικός βασιλικός - tulsiΟ Ινδικός βασιλικός, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως tulsi, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων κορτιζόλης, λειτουργώντας έτσι ως φυσικό φάρμακο για το άγχος και το συναισθηματικό στρες.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο Ινδικός βασιλικός, μπορεί επίσης να προστατεύσει τα όργανα και τους ιστούς σας, από τη χημική καταπόνηση από ρύπους και βαρέα μέταλλα.

Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία ορμονών.

Βήμα 3: Αντιμετώπιση των συναισθηματικών ανισορροπιών

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα εσωτερικά συναισθήματα έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου.

Η συναισθηματική ισορροπία, οι εξωτερικοί παράγοντες και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συνθηκών υγείας, ώστε να υπάρχει ορμονική ισορροπία.

Επίσης, τα συναισθήματα του φόβου προκαλούν ασθένεια στα αναπαραγωγικά σας όργανα, τα νεφρά και τα επινεφρίδια, επηρεάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις όπως η στειρότητα.

Τα συναισθήματα της απογοήτευσης, της ανυπομονησίας και της μη-συγχώρεσης, προκαλούν ασθένεια στο ήπαρ σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία οιστρογόνων. Τα συναισθήματα της ανησυχίας και του άγχους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τα επίπεδα ινσουλίνης σας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν διάφορες ορμόνες.

Για την ορμονική ισορροπία, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση οποιωνδήποτε συναισθηματικών ανισορροπιών που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Μπορείτε να το επιτύχετε μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σας. Η πρακτική του διαλογισμού, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική με ασκήσεις αναπνοής και περνώντας χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι παραδοσιακές κινεζικές ιατρικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός και το θεραπευτικό μασάζ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, στην καταπολέμηση του άγχους και στην καλύτερη ροή του αίματος.

Τα συναισθήματα και οι ορμόνες σας συνδέονται, οπότε προσπαθήστε να ισορροπήσετε το ένα για να βοηθήσετε το άλλο.

Αν αισθάνεστε ποτέ ένταση, θυμό, αναστάτωση ή ακόμα και φόβο, αυτά επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία σας, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Συνεχίστε να εργάζεστε με τη συναισθηματική σας ισορροπία, καθιστώντας τη, μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Για να εξισορροπήσετε φυσικά τις ορμόνες σας, είναι σημαντικό να απομακρύνετε τις τοξίνες στο σώμα σας.

Αποφεύγοντας τα συμβατικά προϊόντα περιποίησης σώματος που γίνονται με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως parabens, προπυλενογλυκόλη και λαουρυλοθειικό νάτριο. Μια καλύτερη εναλλακτική λύση, είναι η χρήση φυσικών προϊόντων που παρασκευάζονται με συστατικά όπως αιθέρια έλαια, λάδι καρύδας, βούτυρο shea, αμυγδαλέλαιο και καστορέλαιο.

Για την αντικατάσταση τοξικών προϊόντων περιποίησης σώματος και καθαρισμού, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια εξισορρόπησης ορμονών, όπως:

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων των οιστρογόνων επειδή περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και να ανακουφίσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Μπορεί επίσης, να θεραπεύσει τη στειρότητα και ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών. Χρησιμεύει επίσης ως φυσική θεραπεία για συναισθηματικές ανισορροπίες, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Ρίξτε στον αέρα του δωματίου 3-5 σταγόνες φασκόμηλο για να βοηθήσει στην ορμονική ισορροπία σας και την ανακούφιση από το άγχος. Για να απαλύνετε τις στομαχικές κράμπες και τους πόνους, κάντε μασάζ με 5 σταγόνες φασκόμηλου και 5 σταγόνες έλαιο καρύδας στο στομάχι σας και σε κάθε άλλη προβληματική περιοχή.

Μάραθος

Οι αυτοάνοσες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του θυρεοειδούς, δημιουργούν προβλήματα με την υγεία του εντέρου σας.

Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο μάραθου για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να βελτιώσετε την πέψη και την υγεία του εντέρου. Θα βοηθήσει επιπλέον να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να μειώσετε τη φλεγμονή.

Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ με 2 σταγόνες από έλαιο μάραθου στο στομάχι σας ή να προσθέσετε 1-2 σταγόνες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή τσάι και να το πιείτε.

Λεβάντα

Το λάδι λεβάντας προάγει τη συναισθηματική ισορροπία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Lavender - Λεβάντα για ορμονικές διαταραχέςΜπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ήρεμο ύπνο, ο οποίος θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας.

Ρίξε στον αέρα του δωματίου 5 σταγόνες έλαιο λεβάντας ή προσθέστε 5 σταγόνες σε ένα λουτρό ζεστού νερού ή απλώστε 3 σταγόνες τοπικά στους κροτάφους, την πλάτη, το λαιμό ή τους καρπούς σας.

Η συναισθηματική, ψυχική και σωματική ηρεμία που θα σας προσφέρει, θα είναι πολύτιμη.

Σανταλόξυλο

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη λίμπιντο σας και να μειώσει το άγχος. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στη χαλάρωση, να ενισχύσει τη διανοητική σαφήνεια και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Το ισχυρό άρωμα του, προκαλεί ειρηνικά συναισθήματα και έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες.

Ρίξε στον αέρα του δωματίου σανταλόξυλο απευθείας ή απλώστε 2-3 σταγόνες στους καρπούς των χεριών και στα πέλματα των ποδιών σας.

Θυμάρι

Το έλαιο θυμαριού βελτιώνει την παραγωγή προγεστερόνης, το οποίο βοηθά στη θεραπεία ή την ανακούφιση των προβλημάτων υγείας. Όπως είναι η στειρότητα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η εμμηνόπαυση, η κατάθλιψη, τα ινομυώματα, η τριχόπτωση και η αϋπνία.

Για να βοηθήσετε την ορμονική ισορροπία σας με φυσικό τρόπο, προσθέστε 2 σταγόνες έλαιο θυμαριού σε ένα λουτρό ζεστού νερού. Μπορείτε επίσης να απλώσετε 2-3 σταγόνες έλαιο θυμαριού με ίσα μέρη έλαιο καρύδας στην κοιλιά σας.

Βήμα 5: Συμπληρώματα για διατροφικά κενά

Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα. Έτσι ώστε να γεμίσετε θρεπτικά τα διατροφικά κενά, για να υπάρχει ορμονική ισορροπία.

Υπάρχουν ορισμένα κορυφαία συμπληρώματα, που θα βοηθήσουν σημαντικά τις ορμόνες σας:

Έλαιο νυχτολούλουδου

Περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που υποστηρίζουν τη συνολική ορμονική λειτουργία. Το συμπλήρωμα με το έλαιο νυχτολούλουδου, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των προεμμηνορροϊκών συμπτωμάτων και στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τη σύλληψη.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D λειτουργεί σχεδόν σαν μια ορμόνη μέσα στο σώμα και έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων φλεγμονής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τα άτομα που ζουν σε σκοτεινές περιοχές, συχνά υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη και άλλα προβλήματα υγείας, εκτός αν συμπληρώνουν με τη βιταμίνη D.

Η ηλιοφάνεια είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D, επειδή το γυμνό δέρμα δημιουργεί βιταμίνη D μόνο του, όταν εκτίθεται ακόμη και σε μικρές ποσότητες άμεσου ηλιακού φωτός.

Η καθημερινή συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D, είναι 400 – 800 IU για ενήλικες κάτω των 50 ετών και 1.000 IU για ενήλικες άνω των 50 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, θα πρέπει να συμπληρώνουν ημερησίως περίπου 2.000 – 4.000 IU βιταμίνης D3, αν ζουν σε σκοτεινές περιοχές. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε ημέρες που δεν βρίσκονται σε ήλιο.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εντερικής επένδυσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να εξισορροπήσει τις ορμόνες σας.

Επειδή τα αδιάλυτα σωματίδια τροφίμων, όπως για παράδειγμα η γλουτένη, διαρρέουν μέσω του εντέρου σας στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτά προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν αντίστοιχα ασθένειες, που πλήττουν όλο το σώμα. Ειδικά τους αδένες όπως ο θυρεοειδής, που είναι πολύ ευαίσθητος στην αυξημένη φλεγμονή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με διαρροή στο έντερο, έχουν σημαντική έλλειψη προβιοτικών στα έντερα τους. Τα προβιοτικά είναι υγιή βακτηρίδια, που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των βασικών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η γκρελίνη και η λεπτίνη.

Βήμα 6: Προσοχή στα φάρμακα και στα χάπια αντισύλληψης

Εσείς γνωρίζετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου σας;

Κάποια φάρμακα, μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία σας. Οδηγώντας σε παρενέργειες όπως κόπωση, αλλαγές της όρεξης, αλλοιωμένες συνήθειες ύπνου, χαμηλή λίμπιντο, θλίψη και ακόμη και κατάθλιψη.

Ορισμένα φάρμακα που αλλάζουν την ορμονική ισορροπία, περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, διεγερτικά, στατίνες, ντοπαμίνη, ρετινοειδή και γλυκοκορτικοειδή.

Προσέχετε τα φάρμακά σας, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και αναζητήστε φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όποτε είναι δυνατόν.

Προσοχή στα χάπια αντισύλληψης

Ο έλεγχος της αντισύλληψης, χρησιμοποιεί επίσης επικίνδυνα φάρμακα που αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών.

Αντισυλληπτικά φάρμακα - contraceptivesΤο χάπι είναι ένας τύπος ορμονοθεραπείας, που αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές και δυσάρεστες επιπλοκές.

Θα σας παροτρύνω να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε χάπια αντισύλληψης. Λαμβάνοντας υπόψη σας, ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι (ασφαλέστεροι) τρόποι για την αποφυγή της εγκυμοσύνης.

Απλά πείτε όχι στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων! Οι μελέτες δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από τη λήψη τους, ιδίως μακροπρόθεσμα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ελαττωματική αιμορραγία μεταξύ των κύκλων
 • Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού
 • Αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας της μήτρας, πήξη του αίματος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Ημικρανίες
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Αύξηση βάρους
 • Πόνους στην πλάτη
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Ναυτία
 • Καλοήθεις όγκους του ήπατος
 • Ευαισθησία στους μαστούς

Βήμα 7: Διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία

Όταν πρόκειται για τη βελτίωση των ορμονών που επηρεάζουν άμεσα την πείνα σας, το σάκχαρο του αίματος και το μεταβολισμό, η διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία είναι ότι καλύτερο.

Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις κορυφαίες μεθόδους για την αντιμετώπιση προβλημάτων σακχάρου στο αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ενισχύει το μεταβολισμό.

Η διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ορμόνη της πείνας και βελτιώνει εκπληκτικά τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη γνωστική λειτουργία.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία

Έχει σημαντική επίδραση στην αντίσταση της λεπτίνης, ένα άλλο πρότυπο ορμονικής αντίστασης που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση βάρους.

Επιπλέον, βοηθά στον τρόπο που ο εγκέφαλος σας επικοινωνεί με τις ωοθήκες σας μέσω της αποστολής ορμονών. Αυτές είναι βασικά χημικά μηνύματα στις ωοθήκες, που τις ωθεί να απελευθερώσουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Μια τέτοια φυσική διαδικασία είναι απαραίτητη για τη γενική ευημερία και επίσης για την ικανότητα να μείνετε έγκυος.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Βήμα 8: Κοιμηθείτε περισσότερο

Αν δεν κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, τότε κάνετε πολύ κακό στο σώμα και τον οργανισμό σας.

Η έλλειψη ύπνου ή η διατάραξη του φυσικού κιρκάδιου ρυθμού, μπορεί να είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που συμβάλλουν στην ανισορροπία των ορμονών.

Επειδή οι ορμόνες σας εργάζονται με χρονοδιάγραμμα!

Για παράδειγμα, η κορτιζόλη, η κύρια “ορμόνη στρες”, ρυθμίζεται τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι, οι άνθρωποι που πάνε για ύπνο αργά, ποτέ δεν κάνουν πραγματικό διάλειμμα από την “μάχη ή φυγή” του νευρικού συστήματος στην αντίδραση άγχους.

Η έλλειψη ύπνου, η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών και το χρόνιο στρες, είναι τρεις από τις μεγαλύτερες συνεισφορές σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Indian Journal of Endocrinology and Metabolism ανέφερε ότι, «Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα επίπεδα πολλών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοκορτικοειδών, των κατεχολαμινών, της αυξητικής ορμόνης και της προλακτίνης».

Ο ύπνος βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών του άγχους, δημιουργεί ενέργεια και επιτρέπει στο σώμα να αναρρώσει σωστά.

Το υπερβολικό άγχος και ο κακός ύπνος, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μειωμένη ανοσία και προβλήματα στην απόδοση εργασίας. Συνδέεται επίσης με υψηλότερη ευαισθησία στο άγχος, με την αύξηση του σωματικού βάρους και την κατάθλιψη.

Για να μεγιστοποιήσετε τη λειτουργία των ορμονών, ιδανικά, προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι έως τις 11 μμ. Επίσης, μείνετε σε έναν κανονικό ρυθμό ύπνου – ξυπνήματος, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πως να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας

Αν ανησυχείτε για την υγεία των ορμονών σας, μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα τους με τους εξής τρόπους:

Εξέταση σάλιου:

Ο έλεγχος του σάλιου, μετρά τα επίπεδα ορμονών του σώματος σας σε κυτταρικό επίπεδο. Μια εξέταση σάλιου, μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης, τεστοστερόνης, κορτιζόλης και την “μητέρα ορμόνη” (DHEA). Όταν ελέγχετε τα δείγματα σας ανά διαστήματα, ο γιατρός σας μπορεί να διαπιστώσει τις αλλαγές στις ορμόνες με την εξέταση σάλιου.

Έλεγχος αίματος

Αυτός ο τύπος ορμονικής εξέτασης, απαιτεί το αίμα σας να συλλέγεται σε εργαστήριο και στη συνέχεια να μετράται για επίπεδα ορμονών. Μια εξέταση αίματος, μπορεί να μετρήσει τα ελεύθερα (ή ενεργά) και τα συνολικά επίπεδα ορμονών, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν οι εξετάσεις σάλιου και ούρων.

Εξέταση ούρων

Μια εξέταση ορμονών ούρων, απαιτεί να συλλέγετε όλα τα ούρα σας για μια περίοδο 24 ωρών. Στη συνέχεια τα ούρα σας εξετάζονται, για να προσδιορίσετε κάθε ορμόνη που υπάρχει και σε ποια επίπεδα τη συγκεκριμένη ημέρα. Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη δοκιμή ορμονών, επειδή μετρά τα επίπεδα ορμονών σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντί για τα επίπεδα για μια χρονική στιγμή, όπως συμβαίνει για τις εξετάσεις αίματος και σάλιου.

Εξέταση ορμονών για τον ερεθισμό ωοθυλακίων

Αυτός ο τύπος εξέτασης, χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση της ορμονικής κατάστασης των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Αφορά δηλαδή, όσες γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Προφυλάξεις όταν θέλετε να αλλάξετε την ορμονική ισορροπία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνθετικές ορμονικές θεραπείες, θα είναι απαραίτητες για τη θεραπεία μιας ορμονικής ανισορροπίας. Όπως για παράδειγμα, η χορήγηση ινσουλίνης ή φαρμάκων για το θυρεοειδή αδένα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να αισθάνεται πολύ καλύτερα, κάνοντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σας περιγράφω παραπάνω.

ΔιαφήμισηΓια τα άτομα με διαγνωσμένες ορμονικές διαταραχές, είναι πάντα σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, πριν διακόψετε τη χρήση των φαρμάκων σας. Ειδικά σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή 2, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, η νόσος του Addison, η νόσος του Graves και το σύνδρομο Cushing.

Οι φυσικές θεραπείες που αναφέρω παραπάνω, μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα σας με την ορμονική ισορροπία.

Διαφήμιση

Μπορούν να σας βοηθήσουν επίσης, να μειώσετε σημαντικά τα συμπτώματα.

ΟΜΩΣ αυτές οι συστάσεις, δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ιατρική παρακολούθηση. Επειδή οι ανισορροπίες των ορμονών, ποικίλλουν πάρα πολύ και είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πάντα το πώς νιώθετε, να κάνετε την έρευνα σας και να αξιολογείτε τον τρόπο ανταπόκρισης στις διαφορετικές θεραπείες.

Έχετε παρατηρήσει συμπτώματα για μη ορμονική ισορροπία;

Εσείς έχετε παρατηρήσει σημάδια ή συμπτώματα που δείχνουν πως δεν υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό σας; Κάνετε κάποιες από τις παραπάνω εξετάσεις συγκεκριμένα για τα επίπεδα των ορμονών σας;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα πολύτιμο σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και να φροντίζετε με κάθε τρόπο την πολύτιμη υγεία σας! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Θελω απλα να σας ευχαριστησω για ολες αυτες τις σημαντικες πληροφοριες που μας δινετε καθε φορα. Αν κανουμε εστω και το 1/3 απο ολα αυτα, θα δουμε σιγουρα μεγαλη διαφορα. Να ειστε παντα καλα και να μας βοηθατε με τις πληροφοριες σας!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αθηνά. Και εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Πραγματικά, αν γίνονται μικρά έστω βήματα κάθε φορά και παραμένουν, η διαφορά που θα βλέπετε σταδιακά στον οργανισμό και την επιδερμίδα σας, θα είναι πολύ σημαντική.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη ημέρα. 🙂

 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΕΧΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΗ ΟΡΜΟΝΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ,ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑ, ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ,ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ!ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Φιλιώ και σε ευχαριστώ πολύ για την ευχή σου. Ξέρω ότι είναι μεγάλο άρθρο, αλλά θέλησα να αναφέρω όσα περισσότερα μπορούσα για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Επειδή από τις ορμόνες μας, ξεκινάνε όλα.
   Χαίρομαι πάρα πολύ που μπόρεσες να βρεις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν. Με μικρά καθημερινά βήματα και σταθερά, μπορούμε όλοι να αλλάξουμε προβλήματα υγείας και επιδερμίδας ή ή να διορθώσουμε λάθη στη διατροφή μας.
   Σου εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

     Καλησπέρα. Η διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία είναι μια εξαιρετική μέθοδος απώλειας βάρους, αποτοξίνωσης του οργανισμού και διόρθωσης προβλημάτων υγείας.
     Ετοιμάζω ήδη εδώ και 6 μήνες, ένα βιβλίο με πολλές πληροφορίες και με μελέτες ιατρικών πανεπιστημίων παγκοσμίως, για τη διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία. Έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο για την αποτελεσματικότητα της. Στο βιβλίο μου, που θα το δημοσιεύσω σε περίπου ένα μήνα, θα αναφέρω αναλυτικά πως μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με εντελώς φυσικό τρόπο, βοηθώντας πολλά άτομα στην απώλεια βάρους ή στην διόρθωση και αναγέννηση της υγείας τους.
     Εύχομαι μια πολύ όμορφη Κυριακή! 🙂

 • >