Οι 14 Σούπερ Τροφές Που Λειτουργούν Ως Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Λέγοντας αντιφλεγμονώδη, εννοούμαι την ιδιότητα που έχει μια ουσία ή μια θεραπεία, να μειώνει τη φλεγμονή ή το πρήξιμο.

Η φλεγμονή έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με, σχεδόν, κάθε κατάσταση υγείας.

Όμως,  επειδή η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία ενός προβλήματος. Αυτή δηλαδή, που πάντα πιστεύω, πως πρέπει να θεραπεύεται πρώτη.

Η αρθρίτιδα για παράδειγμα, είναι φλεγμονή των αρθρώσεων. Η καρδιακή νόσος είναι η φλεγμονή των αρτηριών.

Αντί όμως, να παίρνουμε ένα φάρμακο για να μειώσουμε τον πόνο στις αρθρώσεις ή να μειώσουμε τη χοληστερόλη, θα μπορούσαμε καλύτερα να μειώσουμε τη φλεγμονή στο σώμα.

ΔιαφήμισηΌταν εξετάζουμε τις ασθένειες που πλήττουν πλέον  την κοινωνία μας, όπως: αρθρίτιδα, καρδιακή νόσος, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου κλπ, βλέπουμε ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αυτό που δεν θα μπορούσε να είναι τόσο προφανές, είναι ο κοινός παρονομαστής που συνδέεται με όλα αυτά.

Ακόμη περισσότερο το ότι η φλεγμονή είναι στη ρίζα των περισσότερων ασθενειών.

Αντιμετωπίζοντας τη φλεγμονή με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, θα μπορέσουν να ανακουφιστούν τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών. Επιπλέον, θα μπορούσαμε να τα δούμε ακόμη και να εξαφανίζονται.

Τι είναι όμως τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα;

Η φλεγμονή ως σωματική λειτουργία δεν είναι απαραίτητα κακή.

Όταν το σώμα είναι τραυματισμένο ή άρρωστο, το λεμφικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί φέρνοντας το στρατό του, τα λευκά αιμοσφαίρια στην περιοχή του προβλήματος, μέσω της αυξημένης ροής αίματος.

Με την αυξημένη προσοχή στην περιοχή αυτή, μπορεί επίσης να υπάρχει οίδημα, ερυθρότητα, ζέστη, πόνος ή δυσφορία.

Έχετε δει πιθανότατα, αυτή τη φλεγμονώδη απόκριση σε δράση, καθώς ένα κόψιμο ή γδάρσιμο, γίνεται ζεστό και πρησμένο γύρω από το τραύμα, ενώ το επιπλέον αίμα τρέχει.

Η φλεγμονή, σε ένα υγιές σώμα, είναι η φυσιολογική και αποτελεσματική απάντηση του οργανισμού και διευκολύνει την επούλωση.

Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται πάντα έτσι!

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερβάλει, αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος και τότε συναντάμε μια αυτοάνοση διαταραχή. Όπως είναι οι διαρρήξεις στο έντερο και οι φλεγμονές σε υγιείς περιοχές του σώματος.

Οι φλεγμονώδεις επιδράσεις συνδέονται επίσης με τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ινομυαλγίας, καθώς και με την κοιλιοκάκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Πώς μπορούν τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα να μεταμορφώσουν την υγεία σας;

Για ασθένειες που δεν είναι αυτοάνοσες, η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει ακόμα ένα σημαντικό ρόλο, καθώς το σώμα προσπαθεί συνεχώς να θεραπεύσει τους ιστούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμαΤο άσθμα δημιουργεί φλεγμονή των αεραγωγών. Η φλεγμονή που σχετίζεται με τον διαβήτη, επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Παρά τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή και τις ασθένειες, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη φλεγμονή, η διατροφή δεν αναλύεται πάντα ως αντίδραση στη φλεγμονή.

Σε μια μελέτη του 2014 για τη διατροφή και το ΣΕΕ, το 33% των ασθενών στη μελέτη επέλεξαν την προτεινόμενη αντιφλεγμονώδη δίαιτα.

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν και κατανάλωσαν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, βρήκαν αρκετή ανακούφιση και ήταν σε θέση να διακόψουν τουλάχιστον ένα από τα φάρμακά τους.

Παρόλα αυτά, η μελέτη σημειώνει ότι οι γιατροί συνήθως προσφέρουν συμβουλές του τύπου: “αν πονάτε, μην το κάνετε” αντί για σαφείς οδηγίες διατροφής.

Βέβαια, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να εντάξουμε τις αντιφλεγμονώδεις αλλαγές, στον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή

Οι συνηθισμένες διατροφικές συνήθειες δεν αναφέρονται ποτέ σαν υποδειγματικές και τέλειες.

Αλλά όταν μιλάμε πλέον για φλεγμονή, είναι ζωτικής σημασίας να επανεξετάσουμε τη συνήθη διατροφή μας.

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ:

“ενώ η σημερινή σύγχρονη διατροφή μπορεί να προσφέρει ευεργετική προστασία από τις ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, η υπερβολική ποσότητα θερμίδων και μη θρεπτικών ουσιών που συνθέτουν τη διατροφή μας, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή, μειωμένο έλεγχο της μόλυνσης, αυξημένα ποσοστά καρκίνου, αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας και αυτο-φλεγμονώδη ασθένεια.”

Για να προχωρήσουμε λοιπόν, σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, θα πρέπει…

…να απομακρύνουμε κυρίως, τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τις μη ισορροπημένες δίαιτες και να εφαρμόσουμε τον αρχαίο τρόπο διατροφής της Μεσογείου.

Μια μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα ή και καθόλου κόκκινα κρέατα. Σίγουρα δεν θα πρέπει να υπάρχουν χημικά ή πρόσθετα κρέατος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αφθονία σε ωμέγα-3 τρόφιμα.

Καθώς εξετάζουμε τα αντιφλεγμονώδη συστατικά ορισμένων τροφίμων και τα βότανα, βλέπουμε πώς αυτό το είδος διατροφής, συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή.

Υπάρχουν ενώσεις σε φρέσκα προϊόντα, που ξεχωρίζουν ως ευεργετικές και επιτίθενται σε φλεγμονές και φλεγμονώδεις ασθένειες στην πηγή τους. Αυτά είναι τα:

 • Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα
 • Τα μεταλλικά στοιχεία
 • Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιδίωξη μιας διατροφής επούλωσης, ξεκινά με ένα μενού με λαχανικά, φρούτα, άγρια ​​κρέατα και σπόρους που έχουν βλαστήσει και έχουν πλούσια ωμέγα-3 οφέλη.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι τέτοια αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να ρυθμίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ορμονική μας ισορροπία. Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή επηρεάζει το σώμα και τη ζωή μας.

Τα 14 πιο σημαντικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Οι μικρές, σταδιακές αλλαγές είναι συνήθως πιο βιώσιμες και πιο εύκολο για τον οργανισμό να προσαρμοστεί.

Επιπλέον, με τις μικρές αλλαγές μπορεί να γίνει λιγότερο πιθανό να επιστρέψετε στους παλιούς τρόπους διατροφής σας. Ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή με ένα μικρό βήμα κάθε φορά.

Προσθέτοντας συνεχώς αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και αποκαθιστούν την υγεία σε κυτταρικό επίπεδο, μπορείτε να αρχίσετε να επισκευάζετε το σώμα σας, χωρίς δραστικές αλλαγές.

Μόλις βρείτε τρόφιμα που θεραπεύουν το σώμα σας και ικανοποιούν τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να αφαιρέσετε τους εισβολείς που προκαλούν φλεγμονή χωρίς να αισθάνεστε στερημένοι.

Ας δούμε λοιπόν, ποιά είναι τα 14 αυτά κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές στο σώμα σας.

1. Βατόμουρα (Blackberries)

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΒατόμουραΈνα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Περιέχει την ουσία κουερσετίνη (quercetin), η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στο ελαιόλαδο και στα σκούρα βατόμουρα. Η ουσία κουερσετίνη,  είναι ένα φλαβονοειδές και μια πολύ ωφέλιμη ουσία ως φυτοθρεπτικό συστατικό που είναι διαδεδομένη στα φρέσκα τρόφιμα.

Καταπολεμά τις φλεγμονές και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ακόμη και στον καρκίνο. Η παρουσία της κουερσετίνης, όπως και των συναφών φυτοθρεπτικών ανθοκυανινών, εξηγούν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας από τα βατόμουρα.

Σε μια μελέτη που αναζητούσε θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ένα εκχύλισμα από τους καρπούς του φρούτου νόνι (noni), χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει τη χλωρίδα του εντέρου και τη βλάβη του κόλον από φλεγμονώδεις ασθένειες. Από τα αποτελέσματα που είχε το εκχύλισμα, η κουερσετίνη δημιούργησε εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ενέργειες.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων, επιβραδύνει τη γνωστική υποβάθμιση και βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και του μυαλού.

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη θεωρούν ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στα αντιοξειδωτικά των βατόμουρων. Αυτά είναι που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις φλεγμονές.

2. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Φυλλώδη πράσινα λαχανικά_1Το συρτάρι του ψυγείου σας, θα πρέπει να είναι το πρώτο σημείο για να το γεμίσετε με φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όταν θέλετε να καταπολεμήσετε φλεγμονές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την κυτταρική υγεία, καθώς και σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή. Αν σας αρέσει να καταναλώσετε επιπλέον μερίδες πράσινων φυλλώδη λαχανικών, δοκιμάστε τον παρακάτω νόστιμο αντιφλεγμονώδες χυμό.

Ο χυμός αυτός, ενσωματώνει λαχανικά μαζί με μερικά από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα της λίστας.

Συστατικά:

 • 4 κοτσάνια σέλινου
 • ½ αγγούρι
 • 1 φλιτζάνι ανανά
 • ½ πράσινο μήλο
 • 1 κουταλάκι σπανάκι
 • 1 λεμόνι
 • 1 κομματάκι τζίντζερ

Οδηγίες:

Προσθέστε όλα τα συστατικά στον αποχυμωτή λαχανικών, ανακατέψτε το χυμό και πιείτε τον αμέσως.

3. Λάχανο Bok Choy

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Λάχανο Bok ChoyΕίναι γνωστό ως κινέζικο λάχανο και το bok choy είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, στο λαχανικό αυτό υπάρχουν πάνω από 70 αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες.

Αυτές περιλαμβάνουν τα ονομαζόμενα υδροξυκινναμικά οξέα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν από τις ελεύθερες ρίζες. Το bok choy είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα και να γίνει ένα σημαντικό αντιφλεγμονώδες φαγητό.

4. Σέλινο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΣέλινοΣε πρόσφατες φαρμακολογικές μελέτες, τα οφέλη του σέλινου περιλαμβάνουν τόσο αντιοξειδωτικές όσο και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Οι σπόροι του σέλινου έχουν από μόνοι τους εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας, καθώς βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηριδιακών λοιμώξεων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ισορροπία στη διατροφή, είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα χωρίς φλεγμονές.

Ένα καλό παράδειγμα ισορροπίας ορυκτών (που συνδέεται με τις φλεγμονές), είναι το σωστό μίγμα τροφίμων νατρίου και τροφών πλούσιων σε κάλιο. Το νάτριο περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά, ενώ το κάλιο εκτονώνει τις τοξίνες.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα είναι υψηλά σε νάτριο, αλλά η διατροφή δεν είναι τόσο πλούσια σε κάλιο. Χωρίς αυτό το επιτυχημένο ζευγάρι, οι τοξίνες μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα, δημιουργώντας παράλληλα για άλλη μια φορά, φλεγμονή.

Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη του σέλινου είναι πως, είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς και αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

5. Παντζάρια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΠαντζάριαΈνας δείκτης για μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το βαθύ χρώμα της και τα παντζάρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

Η κατηγορία των αντιοξειδωτικών που ανήκουν και τα παντζάρια περιλαμβάνει πολλές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, τα αντιοξειδωτικά αγωνίζονται για την αποκατάσταση της βλάβης των κυττάρων που προκαλείται από τη φλεγμονή.

Στην περίπτωση των παντζαριών, το αντιοξειδωτικό συστατικό betalain τους δίνει το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα που είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Όταν προστίθενται στη διατροφή, τα οφέλη από τα παντζάρια περιλαμβάνουν την επισκευή των κυττάρων και την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων καλίου και μαγνησίου που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα μαγνησίου και μια ανεπάρκεια του, συνδέεται στενά με φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το ασβέστιο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, δεν απορροφάται καλά μέσα στο σώμα χωρίς μαγνήσιο.

Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα, γίνεται ανεπιθύμητο. Το σώμα τότε προσπαθεί να αποβάλλει αυτή τη δυσάρεστη συσσώρευση, δημιουργώντας ασβεστοποιημένες πέτρες στα νεφρά και στη συνέχεια προκαλεί φλεγμονή.

Όταν όμως εσείς καταναλώνεται μια ισορροπημένη διατροφή, με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, το σώμα επεξεργάζεται καλύτερα αυτό που καταναλώνετε.

6. Μπρόκολο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΜπρόκολοΤο μπρόκολο είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα και βρίσκεται σε κάθε διαφήμιση για υγιεινή διατροφή.

Για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, είναι πολύτιμο επειδή είναι υψηλό τόσο σε κάλιο όσο και σε μαγνήσιο και τα αντιοξειδωτικά του είναι ιδιαίτερα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Το μπρόκολο είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη, με σημαντικές βιταμίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Γι αυτό και θεωρείται ένα τέλειο αντιφλεγμονώδες φαγητό που βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη μάχη τόσο της χρόνιας φλεγμονής όσο και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

7. Ανανάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΑνανάςΣυνήθως, όταν συσκευάζεται σε μορφή συμπληρώματος, η κουερσετίνη συνδυάζεται συχνά με βρομελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που είναι ένα από τα οφέλη του ανανά.

Η βρομελίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, ως μέρος ενός πρωτοκόλλου αντιφλεγμονώδους τροφής και παρατηρείται ότι έχει ανοσοποιητικές ικανότητες. Δηλαδή, βοηθά στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης που συχνά δημιουργεί ανεπιθύμητη και περιττή φλεγμονή.

Ο ανανάς βοηθά επίσης να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς λόγω των επιπτώσεων της ισχυρής βρομελίνης. Αυτή μπορεί να καταπολεμήσει την πήξη του αίματος και είναι η απάντηση της φύσης σε εκείνους που λαμβάνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι σταματά τα αιμοπετάλια από το να κολλήσουν ή να χτιστούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι δύο, είναι γνωστές αιτίες καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα οφέλη του ανανά οφείλονται στην υψηλή παροχή βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, καλίου και μαγγανίου, εκτός από άλλα ειδικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη νοσημάτων.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν όπως και πολλά φάρμακα, για να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων από τις πιο κοινές ασθένειες που βλέπουμε σήμερα.

8. Σολομός

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Σολομός_1Είναι το απόλυτο λιπαρό ψάρι.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών λιπαρών οξέων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα με ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, παρουσιάζοντας σταθερή ανακούφιση από τις φλεγμονές και μείωση της ανάγκης για αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις φλεγμονές και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συγκεντρώνονται και στον εγκέφαλο και φαίνεται να είναι σημαντικά για τη γνωστική συμπεριφορά (εγκεφαλική μνήμη και απόδοση).

Οι προτιμήσεις στα ψάρια ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, ένας από τους κινδύνους των εκτρεφόμενων ψαριών είναι, ότι δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τους άγριους σολομούς.

9. Καρύδια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚαρύδιαΌταν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς πολλά κρέατα, τα καρύδια και οι σπόροι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3.

Προσθέστε, τα πλούσια σε ωμέγα-3 καρύδια στις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες όπου θα προσθέσετε ελαιόλαδο για ένα ικανοποιητικό αντιφλεγμονώδες γεύμα. Ή απλά, πάρτε μια χούφτα καρύδια για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ στην ημέρα σας.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τον διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, κάποια φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα.

10. Λάδι καρύδας

Τόσα πολλά μπορούν να γραφτούν για τον τρόπο με τον οποίο τα βότανα και τα έλαια, δουλεύουν μαζί για να σχηματίσουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Τα λιπίδια και τα μπαχαρικά δημιουργούν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ιδιαίτερα το έλαιο καρύδας και τα συστατικά του κουρκουμά.

Σε μια μελέτη στην Ινδία, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο παρθένο έλαιο καρύδας, μειώνουν τις φλεγμονές και θεραπεύουν την αρθρίτιδα αποτελεσματικότερα από τα φάρμακα.

Επίσης, το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι της οστεοπόρωσης.

Δεδομένου ότι τα οφέλη από το έλαιο καρύδας περιλαμβάνουν την καταπολέμηση τέτοιων ελεύθερων ριζών, μαζί με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του, είναι μια κορυφαία φυσική θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Οι χρήσεις της καρύδας περιλαμβάνουν τοπικά και γαστρονομικά παρασκευάσματα, αλλά και το έλαιο του που είναι εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.

11. Σπόροι Chia

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ChiaΤα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη φύση, είναι πιο ισορροπημένα από τα λίπη που συνήθως καταναλώνουμε στη συνηθισμένη καθημερινή διατροφή.

Τα οφέλη των σπόρων Chia για παράδειγμα, προσφέρουν τόσο ωμέγα-3 όσο και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Οι σπόροι Chia είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δύναμη.

Περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα άλφα-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, βιταμίνες Α, Β, Ε και D και μεταλλικά στοιχεία όπως θείο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και θειαμίνη.

Η ικανότητα των σπόρων Chia να αναστρέφουν τη φλεγμονή, να ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθιστά εξαιρετικά ευεργετική την κατανάλωση τους για την υγεία της καρδιάς.

Επίσης, αναστρέφοντας το οξειδωτικό στρες, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουμε αθηροσκλήρωση όταν καταναλώνουμε τακτικά σπόρους chia.

12. Λιναρόσπορος

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΛιναρόσποροςΕίναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και φυτοθρεπτικών συστατικών και τα πλεονεκτήματα του λιναρόσπορου συνδυάζονται με τα αντιοξειδωτικά.

Περιέχουν λιγνάνες, που είναι μοναδικές πολυφαινόλες, σχετίζονται με ίνες και μας παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη για αντιγήρανση, για ισορροπία των ορμονών και για κυτταρική υγεία.

Οι πολυφαινόλες υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο έντερο και μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ζύμης και του μύκητα candida στο σώμα.

Όμως, πριν χρησιμοποιήσετε τους σπόρους παράλληλα με τα άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα σας, αλέστε τα σε ένα μύλο καφέ για να εξασφαλίσετε ότι η περιοχή του πεπτικού συστήματος, θα έχει εύκολη πρόσβαση στα πολλαπλά οφέλη τους.

13. Κουρκουμάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚουρκουμάςΤο κύριο συστατικό του κουρκουμά, είναι το πιο ενεργό αντιφλεγμονώδες συστατικό του.

Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιδράσεις του κουρκουμά κατά της φλεγμονής σε πολυάριθμες περιστάσεις και τα οφέλη του στην υγεία, αποδεικνύονται ανεκτίμητα σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Το περιοδικό Oncogene δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αξιολόγησε αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Διαπιστώθηκε ότι η ασπιρίνη (Bayer κ.λπ.) και η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin κ.λπ.) είναι λιγότερο ισχυρές, ενώ η κουρκουμίνη είναι από τους ισχυρότερους αντιφλεγμονώδεις και αντι-πολλαπλασιαστικούς παράγοντες στον κόσμο.

Λόγω των υψηλών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να βοηθά τους ανθρώπους στο πρόβλημα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

14. Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται σε φρέσκια, αποξηραμένη ή μορφή συμπληρώματος και σε εκχυλίσματα. Είναι ακόμη ένας τροποποιητής ανοσίας, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Η ιατρική της Αγιουβέρδα επαίνεσε την ικανότητα του τζίντζερ να ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν από τις ήδη νεότερες καταγραφές για την υγεία.

Η ιατρική αυτή θεωρεί ότι, επειδή το τζίντζερ είναι τόσο αποτελεσματικό για τη θέρμανση του σώματος, μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της συσσώρευσης τοξινών στα όργανα.

Είναι επίσης γνωστό ότι καθαρίζει το λεμφικό σύστημα, που είναι το σύστημα αποχέτευσης του οργανισμού μας. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία μας, μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνουν τη θεραπεία της φλεγμονής σε αλλεργικές και ασθματικές διαταραχές.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Φλεγμονώδη τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Με τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, μπορείτε να διορθώσετε κάποια προβλήματα υγείας.

Ένας βασικός ύποπτος φλεγμονωδών τροφίμων, είναι το δίδυμο των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων (trans λιπαρά). Αυτά βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τα λίπη και προκαλούν φλεγμονές, ενώ αυξάνουν τους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία.

Βοηθούν επίσης να δημιουργηθεί το αυξημένο λίπος της κοιλιάς, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα ίδια τρόφιμα είναι επίσης πιθανόν να είναι υψηλότερα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία είναι απαραίτητα αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Σε περίσσευμα και χωρίς την ισορροπία των ωμέγα-3, τα ωμέγα-6 λιπαρά δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα.

ΔιαφήμισηΦροντίστε επίσης, να καθιερώσετε μια τακτική ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας, που θα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συσσώρευσης λίπους ή επιστροφής συστηματικής φλεγμονής.

Μια διατροφή που θα περιλαμβάνει φρέσκα και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και περιορισμό των επεξεργασμένων, τοξικών ενώσεων, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απομάκρυνση των φλεγμονών.

Γνωρίζατε για αυτά τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα;

Ξέρετε πως μπορείτε να απαλλαγείτε από τις φλεγμονές στο σώμα σας, απλά και μόνο ακολουθώντας μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα;

Αφήστε το πολύτιμο μήνυμα σας για τις πολύ σημαντικές αυτές τροφές, με τα αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • εισαι απλη στην εξηγηση και τεκμηριωνεις οσα λες
  ΤΕΛΕΙΑ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει, έστω και λίγο.
   Καλή συνέχεια!

 • >