14 Τροφές Που Λειτουργούν Ως Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (+Χυμός)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Λέγοντας αντιφλεγμονώδη, εννοούμε την ιδιότητα που έχει μια ουσία ή μια θεραπεία, να μειώνει τη φλεγμονή ή το πρήξιμο.

Η φλεγμονή έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με σχεδόν κάθε κατάσταση υγείας.

Επειδή όμως η σύγχρονη ιατρική επικεντρώνεται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία ενός προβλήματος.

Αυτή δηλαδή την αιτία, που πιστεύω πως θα έπρεπε να θεραπεύεται πρώτη.

Η αρθρίτιδα για παράδειγμα, είναι φλεγμονή των αρθρώσεων και η καρδιακή νόσος είναι η φλεγμονή των αρτηριών.

Αντί όμως να παίρνουμε ένα φάρμακο για να μειώσουμε τον πόνο στις αρθρώσεις ή να μειώσουμε τη χοληστερόλη, θα μπορούσαμε καλύτερα να μειώσουμε τη φλεγμονή στο σώμα.

ΔιαφήμισηΥπάρχουν πολλές ασθένειες που πλήττουν πλέον την κοινωνία μας, όπως είναι:

Παρατηρούμε πως για να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα, απαιτούνται μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής.

Αυτό που δεν θα μπορούσε να είναι τόσο προφανές όμως, είναι ο κοινός παρονομαστής που συνδέεται με όλες αυτές τις ασθένειες.

Ακόμη περισσότερο μάλιστα, το ότι η φλεγμονή είναι στη ρίζα των περισσότερων ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Αντιμετωπίζοντας μια φλεγμονή με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών. (1)

Επιπλέον, θα μπορούσαμε να τα δούμε ακόμη και να “εξαφανίζονται”.

Τι είναι όμως τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα;

Η φλεγμονή ως σωματική λειτουργία δεν είναι απαραίτητα κακή.

Όταν το σώμα μας είναι τραυματισμένο ή άρρωστο, το λεμφικό σύστημα αρχίζει να λειτουργεί φέρνοντας το στρατό του. Αυτός είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που φτάνουν στην περιοχή του προβλήματος, μέσω της αυξημένης ροής αίματος.

Με την αυξημένη προσοχή στην περιοχή αυτή, μπορεί επίσης να υπάρχει οίδημα, ερυθρότητα, ζέστη, πόνος ή δυσφορία.

Έχετε δει πιθανότατα μια φλεγμονώδη κατάσταση σε δράση, ακόμη και στην παιδική σας ηλικία.

Για παράδειγμα ένα κόψιμο, έγκαυμα ή γδάρσιμο, γίνεται ζεστό και πρησμένο γύρω από το τραύμα, ενώ το επιπλέον αίμα τρέχει.

Η φλεγμονή σε ένα υγιές σώμα, είναι η φυσιολογική και αποτελεσματική απάντηση του οργανισμού που διευκολύνει την επούλωση.

Δυστυχώς όμως, δεν γίνεται πάντα έτσι!

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπερβάλει, αρχίζει να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος και τότε δημιουργείται μια αυτοάνοση διαταραχή.

Όπως είναι οι διαρρήξεις στο έντερο και οι φλεγμονές σε προηγούμενες υγιείς περιοχές του σώματος.

Οι φλεγμονώδεις επιδράσεις συνδέονται επίσης με τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ινομυαλγίας. Όπως επίσης με την κοιλιοκάκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ).

Πώς μπορούν τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα να μεταμορφώσουν την υγεία μας

Για ασθένειες που δεν είναι αυτοάνοσες, η φλεγμονή μπορεί να διαδραματίσει ακόμα ένα σημαντικό ρόλο.

Το σώμα μας δηλαδή, προσπαθεί συνεχώς να θεραπεύσει τους ιστούς σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμαΤο άσθμα για παράδειγμα δημιουργεί φλεγμονή των αεραγωγών. Η φλεγμονή που σχετίζεται με το διαβήτη, επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Παρά τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή και τις ασθένειες, καθώς και τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη φλεγμονή, η διατροφή δεν αναλύεται πάντα ως αντίδραση στη φλεγμονή.

Σε μια μελέτη του 2014 για τη διατροφή και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το 33% των ασθενών επέλεξαν μια προτεινόμενη αντιφλεγμονώδη διατροφή. (2)

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν και κατανάλωσαν αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, βρήκαν αρκετή ανακούφιση. Ήταν μάλιστα σε θέση να διακόψουν τουλάχιστον ένα, από τα φάρμακά τους.

Παρόλα αυτά, η μελέτη σημειώνει ότι οι γιατροί συνήθως προσφέρουν συμβουλές του τύπου: “αν πονάτε, μην το κάνετε“, αντί για σαφείς οδηγίες διατροφής.

Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να εντάξουμε τις αντιφλεγμονώδεις αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας.

Τα οφέλη από μια αντιφλεγμονώδη διατροφή

Οι συνηθισμένες διατροφικές συνήθειες δεν αναφέρονται ποτέ σαν υποδειγματικές και τέλειες.

Όταν μιλάμε όμως πλέον για φλεγμονή, είναι ζωτικής σημασίας να επανεξετάσουμε τη συνήθη διατροφή μας.

Σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ: (3)

“ενώ η σημερινή σύγχρονη διατροφή μπορεί να προσφέρει ευεργετική προστασία από τις ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών, η υπερβολική ποσότητα θερμίδων και μη θρεπτικών ουσιών που συνθέτουν τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή, μειωμένο έλεγχο της μόλυνσης, αυξημένα ποσοστά καρκίνου, αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας και αυτο-φλεγμονώδη ασθένεια.”

Για να προχωρήσουμε λοιπόν σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, θα πρέπει καταρχήν να εφαρμόσουμε τον αρχαίο τρόπο διατροφής της Μεσογείου.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να απομακρύνουμε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τις μη ισορροπημένες δίαιτες.

Μια μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα ή και καθόλου κόκκινα κρέατα.

Δεν θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται επεξεργασμένα ή πρόσθετα κρέατος, ενώ θα πρέπει να υπάρχει αφθονία σε ωμέγα-3 λιπαρά από τα τρόφιμα.

Καθώς εξετάζουμε τα αντιφλεγμονώδη συστατικά ορισμένων τροφίμων, βλέπουμε πώς αυτό το είδος διατροφής συνδέεται σχεδόν πάντα με μειωμένη φλεγμονή.

Αντιφλεγμονώδη στοιχεία και πολύτιμες ενώσεις

Υπάρχουν ενώσεις σε φρέσκα τρόφιμα, που ξεχωρίζουν ως ευεργετικές και επιτίθενται στις φλεγμονές και τις φλεγμονώδεις ασθένειες στην πηγή τους.

Αυτές οι ενώσεις είναι:

 • Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα
 • Τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες
 • Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιδίωξη μιας διατροφής επούλωσης, ξεκινά με ένα μενού με λαχανικά, φρούτα και σπόρους που έχουν βλαστήσει και έχουν πλούσια ωμέγα-3 οφέλη.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι τέτοια αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να ρυθμίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ορμονική μας ισορροπία.

Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν και τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή επηρεάζει το σώμα και τη ζωή μας.

Τα 14 σημαντικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Οι μικρές, σταδιακές αλλαγές είναι συνήθως πιο βιώσιμες και πιο εύκολες για να προσαρμοστεί ο οργανισμός.

Επιπλέον, με τις μικρές αλλαγές μπορεί να γίνει λιγότερο πιθανό να επιστρέψετε στους παλιούς τρόπους διατροφής σας. Ακολουθώντας απλά μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, με ένα μικρό βήμα κάθε φορά.

Προσθέτοντας συνεχώς αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και αποκαθιστούν την υγεία σε κυτταρικό επίπεδο, μπορείτε να αρχίσετε να επισκευάζετε το σώμα σας, χωρίς δραστικές αλλαγές.

Μόλις βρείτε τρόφιμα που βοηθούν το σώμα και ικανοποιούν τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να αφαιρέσετε τους εισβολείς που προκαλούν φλεγμονή, χωρίς να αισθάνεστε στερημένοι.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα 14 αυτά κορυφαία αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε τις φλεγμονές στο σώμα.

#1 Βατόμουρα (Blackberries)

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΒατόμουραΕίναι ένα αντιοξειδωτικό τρόφιμο, που θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Περιέχει την ουσία κουερσετίνη (quercetin), η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στο ελαιόλαδο και στα σκούρα μούρα. Η κουερσετίνη  είναι ένα φλαβονοειδές και μια πολύ ωφέλιμη ουσία ως φυτοθρεπτικό συστατικό, που είναι διαδεδομένη στα φρέσκα τρόφιμα. (4)

Καταπολεμά τις φλεγμονές και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ακόμη και στον καρκίνο.

Η παρουσία της κουερσετίνης όπως και των συναφών φυτοθρεπτικών ανθοκυανίνων, εξηγούν γιατί υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη στην υγεία μας από τα βατόμουρα.

Σε μια μελέτη αναζητήθηκε θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με ένα εκχύλισμα από τους καρπούς του φρούτου νόνι (noni). (5) Χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει τη χλωρίδα του εντέρου και τη βλάβη του εντέρου από φλεγμονώδεις ασθένειες.

Από τα αποτελέσματα που είχε το εκχύλισμα, η κουερσετίνη δημιούργησε εμφανείς αντιφλεγμονώδεις ενέργειες. (6)

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων βατόμουρων, επιβραδύνει τη γνωστική υποβάθμιση. Επιπλέον, βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και του εγκεφάλου. (7)

Οι επιστήμονες σε αυτή τη μελέτη θεωρούν, ότι τα αποτελέσματα οφείλονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά των βατόμουρων.

Αυτά είναι που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις φλεγμονές.

#2 Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Φυλλώδη πράσινα λαχανικά_1Το συρτάρι του ψυγείου σας, θα πρέπει να είναι το πρώτο σημείο που θα πρέπει να γεμίσετε, όταν θέλετε να καταπολεμήσετε μια φλεγμονή.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποκαθιστούν την κυτταρική υγεία, καθώς και σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή. (8)

Αν σας αρέσει να καταναλώσετε επιπλέον μερίδες πράσινων φυλλώδη λαχανικών, δοκιμάστε τον παρακάτω νόστιμο αντιφλεγμονώδη χυμό.

Ένας εξαιρετικός χυμός για τις φλεγμονές

Ο χυμός αυτός ενσωματώνει μερικά από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα της λίστας και όχι μόνο.

Συστατικά:

 • 4 κοτσάνια σέλινου
 • ½ αγγούρι
 • 1 φλιτζάνι ανανά
 • ½ πράσινο μήλο
 • 1 κουταλιά σούπας σπανάκι
 • 1 λεμόνι
 • 1 κομματάκι τζίντζερ

Οδηγίες:

Προσθέστε όλα τα συστατικά στον αποχυμωτή λαχανικών, βάλτε το χυμό σε ένα ποτήρι, ανακατέψτε και πιείτε αμέσως.

#3 Λάχανο Bok Choy

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - Λάχανο Bok ChoyΕίναι γνωστό ως κινέζικο λάχανο και το bok choy είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στο λαχανικό αυτό, υπάρχουν πάνω από 70 αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες.

Αυτές περιλαμβάνουν τα ονομαζόμενα υδροξυκινναμικά οξέα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που καθαρίζουν από τις ελεύθερες ρίζες. (9)

Το bok choy είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα και να γίνει ένα σημαντικό αντιφλεγμονώδες φαγητό.

#4 Σέλινο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΣέλινοΣε πρόσφατες φαρμακολογικές μελέτες, τα οφέλη του σέλινου περιλαμβάνουν τόσο αντιοξειδωτικές, όσο και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Το σέλινο αλλά και οι σπόροι έχουν από μόνοι τους εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηριδιακών λοιμώξεων. (10)

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ισορροπία στη διατροφή, είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα χωρίς φλεγμονές.

Ένα καλό παράδειγμα ισορροπίας ορυκτών (που συνδέεται με τις φλεγμονές), είναι το σωστό μείγμα τροφίμων νατρίου και τροφών πλούσιων σε κάλιο. Το νάτριο περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά, ενώ το κάλιο εκτονώνει τις τοξίνες.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι τα μεταποιημένα τρόφιμα είναι υψηλά σε νάτριο, αλλά η διατροφή δεν είναι τόσο πλούσια σε κάλιο. Χωρίς αυτό το επιτυχημένο ζευγάρι, οι τοξίνες μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα, δημιουργώντας παράλληλα για άλλη μια φορά φλεγμονή.

Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη του σέλινου είναι το ότι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς και αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

#5 Παντζάρια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΠαντζάριαΈνας δείκτης για μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι το βαθύ χρώμα της και τα παντζάρια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα!

Η κατηγορία των αντιοξειδωτικών που ανήκουν και τα παντζάρια περιλαμβάνει πολλές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, τα αντιοξειδωτικά αγωνίζονται για την αποκατάσταση της βλάβης των κυττάρων, που προκαλείται από τη φλεγμονή. (11)

Στην περίπτωση των παντζαριών, το αντιοξειδωτικό συστατικό betalain τους δίνει το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, που είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.

Όταν προστίθενται στη διατροφή, τα οφέλη από τα παντζάρια περιλαμβάνουν την επισκευή των κυττάρων και την προσθήκη υψηλών ποσοτήτων καλίου και μαγνησίου που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα μαγνησίου που μια ανεπάρκεια του, συνδέεται στενά με φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το ασβέστιο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό δεν απορροφάται καλά μέσα στο σώμα χωρίς μαγνήσιο.

Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στο σώμα γίνεται ανεπιθύμητο. Το σώμα τότε προσπαθεί να αποβάλλει αυτή τη δυσάρεστη συσσώρευση, δημιουργώντας ασβεστοποιημένες πέτρες στα νεφρά και στη συνέχεια προκαλεί φλεγμονή.

Όταν όμως καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο, το σώμα επεξεργάζεται καλύτερα αυτό που καταναλώνουμε.

#6 Μπρόκολο

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΜπρόκολοΤο μπρόκολο είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα και βρίσκεται σε κάθε διαφήμιση για υγιεινή διατροφή.

Για μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα είναι πολύτιμο, επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες τόσο σε κάλιο όσο και σε μαγνήσιο. Τα αντιοξειδωτικά του μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες. (12)

Το μπρόκολο είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη, με σημαντικές βιταμίνες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Γι αυτό και θεωρείται ένα τέλειο αντιφλεγμονώδες φαγητό που βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη μάχη τόσο της χρόνιας φλεγμονής, όσο και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

#7 Ανανάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΑνανάςΌταν συνήθως συσκευάζεται σε μορφή συμπληρώματος, η κουερσετίνη (13) συνδυάζεται συχνά με βρομελίνη. Αυτή είναι ένα πεπτικό ένζυμο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του ανανά.

Η βρομελίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως μέρος μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και παρατηρείται ότι έχει ανοσοποιητικές ικανότητες. Βοηθά δηλαδή στη ρύθμιση της ανοσοαπόκρισης, που συχνά δημιουργεί ανεπιθύμητη και περιττή φλεγμονή. (14)

Ο ανανάς βοηθά επίσης να βελτιωθεί η υγεία της καρδιάς λόγω των θετικών επιδράσεων της ισχυρής βρομελίνης.

Αυτή μπορεί να καταπολεμήσει την πήξη του αίματος και είναι η απάντηση της Φύσης σε εκείνους που λαμβάνουν ασπιρίνη, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η βρομελίνη έχει αποδειχθεί ότι σταματά τα αιμοπετάλια από το να κολλήσουν ή να χτιστούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι γνωστές αιτίες καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων. (15)

Τα οφέλη του ανανά οφείλονται στην υψηλή παροχή βιταμίνης C, βιταμίνης Β1, καλίου και μαγγανίου. Περιέχει όμως επιπλέον και πολλά άλλα εξαιρετικά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη νοσημάτων.

Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτοθρεπτικά συστατικά που λειτουργούν όπως και διάφορα φάρμακα. Στοχεύοντας δηλαδή στη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων από τις πιο κοινές ασθένειες που βλέπουμε σήμερα.

#8 Σολομός

ΣολομόςΕίναι το απόλυτο λιπαρό ψάρι.

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών λιπαρών οξέων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά. (16)

Τα ωμέγα-3 είναι μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, παρουσιάζοντας σταθερή ανακούφιση από τις φλεγμονές και μείωση της ανάγκης για αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις φλεγμονές και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά συγκεντρώνονται και στον εγκέφαλο και φαίνεται να είναι σημαντικά για τη γνωστική συμπεριφορά (εγκεφαλική μνήμη και απόδοση).

Οι προτιμήσεις στα ψάρια ως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας.

Ένας όμως από τους κινδύνους των εκτρεφομένων ψαριών, είναι ότι δεν έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τους άγριους σολομούς.

Οι οποίοι πλέον είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν!

#9 Καρύδια

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚαρύδιαΌταν ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς πολλά κρέατα, τα καρύδια και οι σπόροι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά.

Προσθέστε λοιπόν τα πλούσια σε ωμέγα-3 καρύδια, στις πράσινες φυλλώδεις σαλάτες σας.  Συμπληρώστε ελαιόλαδο για ένα ικανοποιητικό αντιφλεγμονώδες γεύμα ή απλά, πάρτε μια χούφτα καρύδια για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ στην ημέρα σας.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τον διαβήτη τύπου 2. (17)

Επιπλέον, κάποια φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα καρύδια είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σε οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα.

#10 Λάδι καρύδας

Τόσα πολλά μπορούν να γραφτούν για τον τρόπο με τον οποίο τα βότανα και τα έλαια δουλεύουν μαζί, για να σχηματίσουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Τα λιπίδια και τα μπαχαρικά δημιουργούν ισχυρότατες τέτοιες ενώσεις, ιδιαίτερα το έλαιο καρύδας και τα συστατικά του κουρκουμά.

Σε μια μελέτη στην Ινδία, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο παρθένο έλαιο καρύδας, μειώνουν τις φλεγμονές και θεραπεύουν την αρθρίτιδα αποτελεσματικότερα από τα φάρμακα. (18)

Επίσης, το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι της οστεοπόρωσης.

Τα οφέλη από το έλαιο καρύδας περιλαμβάνουν την καταπολέμηση τέτοιων ελεύθερων ριζών. Σε συνδυασμό όμως με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του, είναι μια κορυφαία φυσική θεραπεία για την οστεοπόρωση.

Οι χρήσεις της καρύδας περιλαμβάνουν πολλαπλά τοπικά και γαστρονομικά παρασκευάσματα.

Το έλαιο της, είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και οι χρήσεις του στο σώμα ή τον οργανισμό μας είναι άπειρες.

#11 Σπόροι Chia

ChiaΤα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη Φύση, είναι πιο ισορροπημένα από τα λίπη που συνήθως καταναλώνουμε στη συνηθισμένη καθημερινή διατροφή.

Τα οφέλη των σπόρων Chia για παράδειγμα, προσφέρουν τόσο ωμέγα-3, όσο και ωμέγα-6 λιπαρά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε ισορροπία μεταξύ τους.

Οι σπόροι Chia είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δύναμη. (19)

Περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα άλφα-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, βιταμίνες Α, Β, Ε και D και μεταλλικά στοιχεία όπως θείο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και θειαμίνη.

Η ικανότητα των σπόρων Chia να αναστρέφουν τη φλεγμονή, να ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καθιστά εξαιρετικά ευεργετική την κατανάλωση τους για την υγεία της καρδιάς.

Όταν καταναλώνουμε τακτικά σπόρους chia, αναστρέφουμε το οξειδωτικό στρες και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουμε αθηροσκλήρωση.

#12 Λιναρόσπορος

ΛιναρόσποροςΕίναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 και φυτοθρεπτικών συστατικών και τα πλεονεκτήματα του λιναρόσπορου συνδυάζονται με τα αντιοξειδωτικά. (20)

Περιέχουν λιγνάνες που είναι μοναδικές πολυφαινόλες, σχετίζονται με ίνες και μας παρέχουν αντιοξειδωτικά οφέλη για αντιγήρανση, για ισορροπία των ορμονών και κυτταρική υγεία.

Οι πολυφαινόλες υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο έντερο και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη του μύκητα Candida στο σώμα.

Πριν όμως χρησιμοποιήσετε τους σπόρους παράλληλα με άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα σας, αλέστε τους σε ένα μύλο καφέ. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι η περιοχή του πεπτικού συστήματος, θα έχει εύκολη πρόσβαση στα πολλαπλά οφέλη τους.

#13 Κουρκουμάς

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα - ΚουρκουμάςΤο κύριο συστατικό του κουρκουμά, είναι το πιο ενεργό αντιφλεγμονώδες συστατικό του.

Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για τις επιδράσεις του κουρκουμά κατά της φλεγμονής, σε πολυάριθμες περιστάσεις.

Τα οφέλη του στην υγεία αποδεικνύονται ανεκτίμητα, ειδικά σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. (21)

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αξιολόγησε αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Διαπιστώθηκε ότι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαΐνη (Advil, Motrin κ.λπ.) είναι λιγότερο ισχυρές, ενώ η κουρκουμίνη είναι από τους ισχυρότερους αντιφλεγμονώδεις και αντι-πολλαπλασιαστικούς παράγοντες στον κόσμο. (22)

Λόγω των υψηλών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

#14 Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται σε φρέσκια, αποξηραμένη ή μορφή συμπληρώματος και σε εκχυλίσματα.

Είναι ακόμη ένας τροποποιητής ανοσίας, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις. (23)

Η ιατρική της Αγιουβέρδα επαίνεσε την ικανότητα του τζίντζερ να ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν από τις ήδη νεότερες καταγραφές της για την υγεία μας.

Η ιατρική αυτή θεωρεί ότι επειδή το τζίντζερ είναι τόσο αποτελεσματικό για τη θέρμανση του σώματος, μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της συσσώρευσης τοξινών στα όργανα.

Είναι επίσης γνωστό ότι καθαρίζει το λεμφικό σύστημα, που είναι το σύστημα αποχέτευσης του οργανισμού μας.

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη του τζίντζερ για την υγεία μας μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνουν τη θεραπεία της φλεγμονής σε αλλεργικές και ασθματικές διαταραχές.

#14+1 Βιταμίνη C

Η φλεγμονή έχει χαρακτηριστεί “σιωπηλός δολοφόνος“, ειδικά όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή που διατηρείται για μια χρονική περίοδο.

Μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή αιτία ασθενειών και αποτελεί συστατικό κάθε εκφυλιστικής νόσου. Συμπεριλαμβάνοντας το διαβήτη, την παχυσαρκία, το Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες μάλιστα ανακάλυψαν πρόσφατα μια σχέση μεταξύ της φλεγμονής και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες άνω των 50 ετών. (24)

Νέα έρευνα όμως που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C, θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο των δεικτών για φλεγμονή κατά ένα εκπληκτικό 45%. (25)

Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C συσχετίστηκε αντίστροφα με έναν από τους σημαντικότερους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, την C Reactive Protein. (26)

Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό βιταμίνης C στο σώμα μας, τόσο χαμηλότερη είναι η φλεγμονή.

Η βιταμίνη C που αποκαλείται «Βασίλισσα των Βιταμινών» δεν είναι ουσιαστικά τροφή στην παραπάνω λίστα. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντική και γνωστή σε όλους μας για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή λειτουργία του.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να απαλλάξει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για τις φλεγμονές. (27)

Φλεγμονώδη τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Με τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή, μπορείτε να διορθώσετε κάποια προβλήματα υγείας.

Ένας βασικός ύποπτος φλεγμονωδών τροφίμων, είναι το δίδυμο των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων. Αυτά βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και στα λίπη και προκαλούν φλεγμονές. Παράλληλα, αυξάνουν τους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία. (28)

Βοηθούν επίσης να δημιουργηθεί το αυξημένο λίπος της κοιλιάς, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. (29)

Διαφήμιση

Τα ίδια τρόφιμα είναι επίσης πιθανό να είναι υψηλότερα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία είναι απαραίτητα, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Σε περίσσευμα και χωρίς την ισορροπία των ωμέγα-3, τα ωμέγα-6 λιπαρά δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα.

ΔιαφήμισηΦροντίστε επίσης να καθιερώσετε μια τακτική ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας, που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή συσσώρευσης λίπους ή επιστροφής φλεγμονής.

Μια διατροφή που θα περιλαμβάνει φρέσκα και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και περιορισμό των επεξεργασμένων, τοξικών ενώσεων, μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απομάκρυνση των φλεγμονών.

Εσείς γνωρίζατε για αυτά τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα;

Ξέρετε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από τις φλεγμονές στο σώμα σας, απλά και μόνο ακολουθώντας μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη τρόφιμα; Εσείς ποιες από αυτές τις τροφές έχετε βάλει στην καθημερινότητα σας;

Αφήστε αν θέλετε παρακάτω, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • εισαι απλη στην εξηγηση και τεκμηριωνεις οσα λες
  ΤΕΛΕΙΑ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει, έστω και λίγο.
   Καλή συνέχεια!

 • Ο/Η ΑΡΕΤΗ ΑΡΩΝΙΑΔΑ λέει:

  Τέλεια!!! απλά , κατανοητά και πολύ χρήσιμα για την καθημερινότητα μας

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που ήταν χρήσιμο το άρθρο. Καλή εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΛΙΤΣΑ λέει:

  Καλή σας μέρα…εγώ πάσχω από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αρκετά χρόνια και προσπαθώ να κάνω την συγκεκριμένη διατροφή μου τη σύστησε ο νευρολόγος μου και είδα πολλή μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνω…Δυστυχώς οι γιατροί δεν τα παραδέχονται και συστήνουν μόνο φάρμακα. Ευχαριστώ για την τόσο κατανοητή ενημέρωσή σας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Είμαι σίγουρη πως η διαφορά που παρατηρήσατε στη γενικότερη υγεία σας και ειδικά στην αρθρίτιδα, είναι σημαντική.
   Η Φύση μας παρέχει όλα όσα χρειάζονται, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
   Είναι θεωρώ λογικό να μην παραδέχονται οι γιατροί τις φυσικές θεραπείες, επειδή στη Σχολή τους διδάχθηκαν για τα φάρμακα και γνωρίζουν μόνο για αυτά.
   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ και εύχομαι ότι καλύτερο και Καλές Γιορτές, με υγεία πάνω από όλα! 🙂

 • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ λέει:

  Συγχαρητήρια για τα πληρέστατα άρθρα σας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Να είστε πάντα καλά και περάσετε Καλές Γιορτές, με υγεία και όσους αγαπάτε. 🙂

 • Ο/Η Αθανασιος Θεονας λέει:

  Ωραια τα γραφεις κυρια Νασιου. Τα χρησιμοποιω ολα αυτα με πολυ καλα αποτελεσματα. Ευχομαι να ακουσουν τις συμβουλες σου ολοι οι φιλοι μας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Το εύχομαι και εγώ! Καλό μεσημέρι και Καλές Γιορτές, με υγεία! 🙂

 • >