Υψηλή Αρτηριακή Πίεση: 10 Τρόποι Για Να Τη Μειώσετε Φυσικά

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα υγείας που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπετε.

Δικαιολογημένα ανησυχεί τον περισσότερο κόσμο, αφού είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει και άλλα πολλά προβλήματα υγείας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και το πρόβλημα του διαβήτη είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα υγείας που απασχολούν όλο και περισσότερα άτομα.

ΔιαφήμισηΕίναι φυσιολογικό φαινόμενο, η αρτηριακή πίεση να μεταβάλλεται στη διάρκεια της ημέρας ή μετά από κάποιο επεισόδιο με ένταση. Το πρόβλημα όμως δημιουργείται όταν τα επίπεδα της πίεσης παραμένουν υψηλά.

 • Τι είναι και πότε έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση;
 • Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες και ποια τα συμπτώματα που εμφανίζονται;
 • Ποιες τροφές είναι ιδανικές για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση;
 • Ποιο είδος διατροφής είναι γενικά καλό για την υπέρταση;
 • Ποιο τσάι βοτάνων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της;
 • Ποια φρούτα και λαχανικά είναι οι καλύτερες διατροφικές επιλογές για την υπέρταση;
 • Ποιο -σχεδόν άγνωστο- ρόφημα μπορεί να μειώσει πολύ γρήγορα την υψηλή αρτηριακή πίεση φυσικά;

Στο σημερινό άρθρο, θα σας απαντήσω σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Έτσι ώστε να κάνετε τις καλύτερες διατροφικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους.

Αν κάτι έχω ξεχάσει, θα χαρώ πολύ να μου το αναφέρετε στα σχόλια που βρίσκονται στο τέλος του άρθρου.

Τι είναι και πότε έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή η υπέρταση, εμφανίζεται όταν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος (τα αρτηρίδια) στενεύουν. Τότε προκαλούν το αίμα να ασκήσει υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αγγείων και αναγκάζουν την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει την πίεση.

Από την υπέρταση μπορεί επίσης να προκληθεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεφρά, στον εγκέφαλο και στα μάτια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Είναι πολύ επικίνδυνη και ύπουλη, επειδή κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα στο σώμα. Επίσης, συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην αθηροσκλήρωση, στο εγκεφαλικό επεισόδιο, στη νεφρική νόσο και στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Η αρτηριακή μας πίεση μετριέται σε χιλιοστά του υδραργύρου, η οποία συντομεύεται ως mm Hg.

Υπάρχουν δύο αριθμοί που είναι σημαντικοί στη μέτρηση:

 • Συστολική αρτηριακή πίεση: Ο ανώτερος αριθμός αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας, όταν χτυπά η καρδιά.
 • Διαστολική αρτηριακή πίεση: Ο κατώτερος αριθμός αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία σας μεταξύ των κτυπημάτων, όταν η καρδιά ξεκουράζεται.

Η αρτηριακή σας πίεση εξαρτάται από το πόσο αίμα αντλεί η καρδιά σας και πόση αντίσταση υπάρχει στη ροή του αίματος στις αρτηρίες σας. Όσο πιο στενές είναι οι αρτηρίες σας, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση.

Η αρτηριακή πίεση κάτω από 120/80 mm Hg θεωρείται φυσιολογική.

Η αρτηριακή πίεση που είναι 130/80 mm Hg ή μεγαλύτερη θεωρείται υψηλή.

Αν οι αριθμοί σας είναι μεγαλύτεροι από το κανονικό, αλλά κάτω από τα 130/80 mm Hg, τότε βρίσκεστε στην κατηγορία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αρτηριακή πίεση
Τιμές αρτηριακής πίεσης από: https://www.onmed.gr/ygeia/story/319079/oi-idanikes-times-tis-piesis-ana-ilikia-pinakas

Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες για υψηλή πίεση

Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:

 • Την ηλικία, αφού ο κίνδυνος για ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται καθώς γερνάμε
 • Το οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης (κληρονομικότητα)
 • Το συνεχές άγχος, ο εκνευρισμός και η στεναχώρια
 • Μεγάλες ποσότητες αλατιού στο φαγητό σας
 • Την έλλειψη άσκησης
 • Όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην έχετε εμφανή συμπτώματα μέχρι να εμφανίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Σε μερικούς ανθρώπους, η σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε ρινορραγίες, πονοκεφάλους ή ζάλη. Επειδή η υπέρταση μπορεί να σας “ξεφύγει”, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης;

Όταν η αρτηριακή σας πίεση θα είναι εξαιρετικά υψηλή, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, όπως:

 • Δυνατός πονοκέφαλος
 • Κόπωση ή σύγχυση
 • Προβλήματα όρασης
 • Πόνος στο στήθος
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 • Αίμα στα ούρα
 • “Σφυροκόπημα” στο στήθος, στο λαιμό ή στα αυτιά σας

10 τρόποι για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ας δούμε λοιπόν ποιοι τρόποι, τροφές και ροφήματα μπορούν να μας βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο.

Να τονίσω ξανά…

Επειδή τα βότανα είναι φάρμακα της φύσης, ΠΑΝΤΑ, όταν θα έχετε διαφορετικές επιλογές, θα επιλέγετε ένα βότανο για να πιείτε. Θα το δοκιμάσετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αν δεν δείτε διαφορά με αυτό στον δικό σας οργανισμό, τότε θα επιλέγετε κάποιο άλλο.

ΠΟΤΕ να μην πίνετε πολλά βότανα μαζί (το ανώτερο έως τρία) και να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας για τη κατανάλωση τους.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν πρόκειται για την αρτηριακή πίεση, η διατροφή σας μπορεί να είναι είτε ο μεγαλύτερος εχθρός σας είτε ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας.

Αν υποφέρετε από υπέρταση, πιθανότατα προσπαθείτε να αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα για να διατηρήσετε την πίεση του αίματος υπό έλεγχο. Αλλά επίσης, και για να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες μιας υψηλής διατροφής νατρίου, όπως η κατακράτηση νερού.

Μπορείτε να λυπάστε που θα χάσετε π.χ. τις τηγανιτές πατάτες, τις αλμυρές σούπες ή τις πίτσες, αλλά μην απελπίζεστε. Υπάρχουν ακόμα πολλά τρόφιμα που δεν είναι μόνο νόστιμα και ικανοποιητικά, αλλά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση.

Ας αναλύσουμε όλα αυτά λοιπόν παρακάτω…

1) Μπρόκολο

Αυτό το εξαιρετικό λαχανικό φαίνεται να είναι καλό για όλα, και η αρτηριακή μας πίεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μπρόκολο στέλνει τουλάχιστον τέσσερις σημαντικούς μαχητές στη μάχη κατά της υψηλής πίεσης του αίματος: το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη C.

Αμέτρητες μελέτες δείχνουν, ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών έχουν την τάση να αυξάνουν την αρτηριακή τους πίεση.

 • Το ασβέστιο και το κάλιο βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από το νάτριο μέσω των ούρων σας.
 • Το κάλιο και το μαγνήσιο χαλαρώνουν τα αγγεία και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.
 • Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αξιοποιήστε στο έπακρο το μπρόκολο με τον ατμό ή φάτε το ωμό. Επειδή τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, χάνονται όταν το βράζετε ή όταν το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Το μπρόκολο βοηθά εκτός από την υπέρταση, στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχει επίσης, ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες από το αμινοξύ γλουταμικό οξύ (η ένωση που ενισχύει την γεύση).

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern University του Σικάγου διαπίστωσε, ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη του αμινοξέος γλουταμινικού οξέος μέσω λαχανικών όπως το μπρόκολο, συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2) Μούρα

Τα μούρα, ειδικά τα βατόμουρα (blueberries), είναι πολύ πλούσια στις φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του American Journal of Clinical Nutrition, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διαπίστωνε ότι, η κατανάλωση αυτών των ενώσεων μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ειδικά τα βατόμουρα και οι φράουλες, περιέχουν μια ουσία, την ανθοκυανίνη. Οι άνδρες και οι γυναίκες με την υψηλότερη ποσότητα ανθοκυανίνης στον οργανισμό τους, είχαν 8% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Και όλη αυτή η διαφορά στην υγεία σας μπορεί να επιτευχθεί , μόνο με έστω μία κούπα μούρων την εβδομάδα.

Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες αλλά και όλα γενικά τα μούρα, είναι πολύ εύκολο να προστεθούν στη διατροφή σας.

Μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά ή στο γιαούρτι σας το πρωί, να τα αγοράσετε αποξηραμένα ή να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για ένα γρήγορο και υγιεινό επιδόρπιο.

3) Παντζάρια

Ακόμη μία υπερτροφή για καθολική υγεία.

Ακούω μερικούς να λένε πως τα παντζάρια ανεβάζουν την πίεση αντί να την μειώνουν. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη ως τώρα και μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Παντζάρια για αρτηριακή πίεσηΑξίζει πραγματικά να δώσετε σε αυτές τις ρουμπινί κόκκινες ρίζες ακόμη μια ευκαιρία. Ο χυμός των παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα και με μια μελέτη του 2013, του Harvard Medical School αφιερωμένη στην υπέρταση.

Η μελέτη περιελάμβανε 68 άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που οι μισοί, έπρεπε να πίνουν περίπου ένα φλιτζάνι κανονικό χυμό παντζαριών κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες. Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε αυτά τα άτομα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,4 μονάδες σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας που δεν το έπιναν.

Τα παντζάρια περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων, τα οποία το πεπτικό μας σύστημα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Αυτή η ένωση χαλαρώνει και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Αν δοκιμάσετε το χυμό παντζαριών, μην ανησυχήσετε αν τα ούρα σας γίνουν έντονα κόκκινα. Το φαινόμενο αυτό, είναι γνωστό ως Beeturia και είναι μια κοινή, ακίνδυνη παρενέργεια της κατανάλωσης παντζαριών.

4) Μπανάνες

Άπειρες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μάλιστα, μια από τις τελευταίες μελέτες έδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση κατά 10%! Αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης» έδειξε ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τη συστολική σας πίεση κατά 3 mmHg και τη διαστολική σας πίεση περίπου 2 mmHg.

Το κάλιο που περιέχουν οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υπέρταση. Κάποια άλλα τρόφιμα που είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, είναι οι πατάτες, οι χουρμάδες και τα αβοκάντο.

Προσθέστε απλά μια μπανάνα στο πρωινό σας (η μπανάνα με μούρα και βρώμη δημιουργεί ένα υπέροχο πρωινό γεύμα), ενώ μπορεί να γίνει και ένα εξαιρετικό βραδινό σνακ.

5) Τσάι Ιβίσκου

Το τσάι Ιβίσκου (Hibiscus) αποτελεί ένα παραδοσιακό φάρμακο για υψηλή αρτηριακή πίεση σε πολλές χώρες του κόσμου και ειδικά στο Ιράν και στο Μεξικό.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη, το τσάι ιβίσκου καταναλώθηκε για μόλις 12 ημέρες, μειώνοντας τη συστολική πίεση κατά μέσο όρο 11,7% και τη διαστολική πίεση κατά 10,7%.

Τσάι ιβίσκου για υγείαΩστόσο, αυτή η θεραπεία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για να διατηρήσει τα θετικά της αποτελέσματα. Όταν οι συμμετέχοντες στην ίδια μελέτη, σταμάτησαν να πίνουν το τσάι μόνο για τρεις ημέρες, η αρτηριακή πίεση τους άρχισε να μεταβάλλεται και πάλι. Η συστολική πίεση άλλαξε κατά 7,9% και η διαστολική πίεση άλλαξε κατά 5,6%.

Το πιθανότερο είναι τα φάρμακα που παίρνετε για την υπέρταση να περιέχουν Ιβίσκο.

Πώς ο Ιβίσκος μειώνει την αρτηριακή πίεση;

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν έναν συνδυασμό από λόγους: Έχει διουρητικές ιδιότητες, “ανοίγει” τις αρτηρίες και φαίνεται να δρα ως φυσικός αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE). Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση ορμονών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, ο ιβίσκος ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία και παρέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Το καλύτερο τσάι Ιβίσκου είναι το Hibiscus Sabdariffa που είναι ειδικά φτιαγμένο από τα λουλούδια και τους καρπούς του φυτού.

Οι συστάσεις για τη δόση ποικίλλουν, από περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια ανά φλιτζάνι βραστό νερό, μέχρι τα τέσσερα κουταλάκια του γλυκού που χρησιμοποιούνται σε μία από τις μελέτες του Μεξικού.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να έχετε μια συσκευή παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι.

Μπορείτε να κάνετε μετρήσεις πριν από διαφορετικές δόσεις και να επαναλάβετε μια ώρα αργότερα για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας.

Να συνεννοείστε πάντα με το γιατρό σας πριν πιείτε ιβίσκο, ειδικά αν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συχνά ένας συνδυασμός βοτάνων και χαμηλότερης δόσης φαρμάκου παρέχει το ίδιο όφελος.

Όπως συμβαίνει και με όλα τα φάρμακα, είναι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες. Αν παρατηρήσετε συμπτώματα λίγο μετά την κατάποση του ιβίσκου, σταματήστε να το πίνετε μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

6) Ψάρια ή ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και στο ιχθυέλαιο, μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος, προστατεύουν τις αρτηρίες και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μέχρι και 10 πόντους.

Ανακαλύφθηκε επίσης ότι η πρωτεΐνη στα ψάρια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο!

Η πρωτεΐνη ψαριών περιέχει υψηλά επίπεδα των αμινοξέων μεθειονίνη και ταυρίνη. Όταν αυτά τα δύο αμινοξέα προστέθηκαν στη διατροφή των ζώων σε υπερτασική δοκιμή, ο ρυθμός εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε από 90% σε 20%.

Για να επωφεληθείτε από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δοκιμάστε να φάτε μια μερίδα λιπαρών ψαριών αρκετές ημέρες την εβδομάδα.

Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια και το κόστος των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είναι απαγορευτικό, ο λιναρόσπορος ή το λιναρέλαιο μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη με λιγότερο κόστος.

Επίσης, λαμβάνοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο καθημερινά μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα ψάρια είναι επίσης, μια σημαντική πηγή άπαχης πρωτεΐνης. Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και ο σολομός έχουν υψηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τις φλεγμονές και τα τριγλυκερίδια.

Εκτός από αυτές τις πηγές ψαριών, η πέστροφα περιέχει βιταμίνη D. Τα τρόφιμα σπάνια περιέχουν βιταμίνη D και αυτή η βιταμίνη τύπου ορμόνης έχει ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Ένα πλεονέκτημα της επιλογής των ψαριών είναι, ότι είναι εύκολο να τα μαγειρέψετε. Μπορείτε να τοποθετήστε ένα φιλέτο σολομού σε αντικολλητικό χαρτί και να προσθέσετε βότανα, λεμόνι και ελαιόλαδο. Ψήστε κατόπιν τα ψάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 12-15 λεπτά.

7) Χυμός ροδιού

Τα ρόδια είναι ένα υπερβολικά υγιές φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε ως σπόρια ή ως χυμό.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χυμού ροδιού μία φορά την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης βραχυπρόθεσμα.

Ρόδια ως χυμός ή smoothieΟ χυμός ροδιού είναι ένα εξαιρετικό ποτό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σαν το τσάι ιβίσκου επειδή περιέχει και ανασταλτικές ιδιότητες ενός ενζύμου του ACE.

Το ACE σημαίνει ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης. Αν έχετε αφθονία από το ACE, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση μέσω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων με τον ίδιο τρόπο όπως και η αφυδάτωση.

Ο χυμός ροδιού είναι φυσικός αναστολέας του ενζύμου ACE και λειτουργεί βοηθώντας στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αυτό κάνει αυτό το ρόφημα τόσο ιδιαίτερο για την καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Σε μερικές μελέτες, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 30%.

Όπως ο χυμός παντζαριών, έτσι και η γεύση του χυμού ροδιού δεν αρέσει πολύ σε κάποια άτομα.

Χρειάζεστε λοιπόν μια εύκολη λύση για να εξομαλύνετε τη γεύση;

Απλά προσθέστε μεταλλικό αφρώδες νερό στον χυμό ροδιού ή προσθέστε το σε σχεδόν οποιοδήποτε smoothie και απολαύστε.

Ο χυμός ροδιού είναι επίσης πολύ νόστιμος με ένα υγιεινό πρωινό. Βεβαιωθείτε όμως, ότι έχετε ελέγξει την περιεκτικότητα της ζάχαρης σε έτοιμους χυμούς που αγοράσατε. Επειδή, τα πρόσθετα σάκχαρα που ίσως περιέχουν, μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη του ροδιού για την υγεία σας.

8) Τσάι πικραλίδας (Ταραξάκο)

Η πικραλίδα είναι ένα πολύτιμο φυτό, αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλά ένα ενοχλητικό ζιζάνιο του κήπου.

Στην πραγματικότητα, οι πικραλίδες θεωρούνται ένα υπερπολύτιμο φαρμακευτικό φυτό. αφού αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα. Τα φύλλα του φυτού μπορούν να μαζευτούν από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, ενώ οι ρίζες του αποτελούν πολύτιμο πλεονέκτημα. Οι ρίζες όμως, θα πρέπει να κόβονται μόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το φυτό για να σας βοηθήσει στο πρόβλημα της υπέρτασης. Όσο περισσότερο περιμένετε μέχρι τον μαρασμό του φυτού, τόσο πιο γλυκές είναι οι ρίζες. Είναι καλύτερα, όμως, όταν τα φύλλα της πικραλίδας συλλέγονται πριν από την περίοδο άνθησης.

Η γεύση της πικραλίδας είναι γενικά πολύ πικρή και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Όμως, όσο πιο πικρή είναι, τόσο καλύτερα είναι για το σώμα και τον οργανισμό μας.

Οι πικραλίδες μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση φυσικά και γρήγορα. Είναι μια πολύ επιτυχημένη θεραπεία για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ καθαρίζει και το αίμα.

Βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και έχουν μεγάλη επίδραση στην κύστη. Το βότανο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα, ειδικά για τα εσωτερικά όργανα.

Ως τσάι ή σε σαλάτα, η πικραλίδα προωθεί την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και βοηθά στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Έχει επίσης αποτοξινωτική δράση, που είναι ιδιαίτερα καλή για το συκώτι και επίσης διεγείρει την πέψη και την όρεξη.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

Πικραλίδα για την υψηλή πίεση

Η πικραλίδα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή βοηθά με το αδενικό σύστημα, διεγείρει το ήπαρ και τη χολή.

Ετοιμασία:
Βάλτε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ρίζες από πικραλίδα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό και αφήστε το όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, σιγοβράστε το μείγμα για 3-4 λεπτά. Πιείτε τη μισή ποσότητα 1/2 ώρα πριν από το πρωινό και την άλλη μισή ποσότητα 1/2 ώρα μετά το πρωινό.

9) Μηλόξυδο

Πιστέψτε το ή όχι, αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, το μηλόξυδο είναι ένας μεγάλος εχθρός της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Συνήθως οι παλιοί έλεγαν πως “ένα μήλο την ημέρα κρατά το γιατρό μακριά”.

Τα μήλα περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και το μηλόξυδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Έτσι, βοηθά στην απέκκριση αλατιού, με αποτέλεσμα τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για σωστή εφαρμογή του μηλόξυδου στην υπέρταση, θα πρέπει να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό. Κατόπιν, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας χυμό βατόμουρου ή χυμό ροδιού και πιείτε ένα ή δύο τέτοια ποτήρια κάθε μέρα.

Μια άλλη λύση είναι να ανακατέψετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο με μια κουταλιά της σούπας μελιού σε ένα ποτήρι νερό και να πίνετε δύο φορές την ημέρα.

Το μηλόξυδο και το μέλι περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο σώμα μας, μειώνοντας έτσι την υπέρταση.

Το μηλόξυδο περιέχει επίσης πυρίτιο, το οποίο είναι σημαντικό για την ελαστικότητα των αρτηριών και των αγγείων. Επιπλέον, είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο που αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση πριν ξεκινήσει.

Τα μήλα βοηθούν στην υψηλή αρτηριακή πίεση

Επειδή πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα μήλα, αυτή είναι πιθανότατα, η προτιμώμενη μέθοδος καταπολέμησης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η πιο συχνά εφαρμοσμένη.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Ένα ή δύο ποτήρια νερό με ένα κ.γ. μηλόξυδο την ημέρα δεν βλάπτουν κανέναν, αλλά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την υπέρταση.

Επιπλέον, το μηλόξυδο βοηθά να υπάρχει ισορροπία των επιπέδων pH στο σώμα και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, βοηθά στην υγιή αποτοξίνωση του ήπατος και άλλων οργάνων, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Το ακατέργαστο, βιολογικό, μη φιλτραρισμένο και μη παστεριωμένο μηλόξυδο είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο χρήσιμα φάρμακα στη Γη.

Προσοχή όμως!

Να θυμάστε, ότι δεν πρέπει ποτέ να πίνετε μηλόξυδο κατευθείαν, καθώς μπορεί να κάψει τον οισοφάγο σας και όχι μόνο. Πάντα πρέπει να το διαλύετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό.

10) Κομπρέσες με Λυκοπόδιο (Club Moss)

Σε κάποιες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι αποτέλεσμα υπερλειτουργικών νεφρών. Σε αυτή την περίπτωση, η αποσυμφόριση τους είναι σημαντική.

Κομπρέσες με λυκοπόδιοΠως κάνουμε μαξιλαράκι από λυκοπόδιο για την αποσυμφόρηση των νεφρών;

Γεμίζετε ένα παλιό μαξιλαράκι με 100, 200 ή 300 γρ. αποξηραμένο λυκοπόδιο, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που θα το χρησιμοποιήσετε. Το τοποθετείτε πάνω από την περιοχή των νεφρών και το αφήνετε όλη τη νύχτα. Μπορείτε να το δέσετε ελαφρά πάνω σας για να μην φύγει με τον ύπνο.

Το μαξιλαράκι λυκοποδίου μπορεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του για ένα χρόνο.

Το λυκοπόδιο φυτρώνει συνήθως στα ορεινά δάση, σε βάλτους και σε ορεινές πλαγιές. Δυστυχώς, όταν χάνονται τα δάση, το λυκοπόδιο μαραίνεται, γιατί χάνει τη ζωτική του δύναμη με το ηλιακό φως.

Επειδή το λυκοπόδιο είναι ένα εκπληκτικό ραδιούχο φυτό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαξιλαράκι ή ποδόλουτρο από αυτό, όταν επίσης υποφέρετε από κράμπες στα πόδια.

Τελευταίες σκέψεις για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν ελέγχετε με επιτυχία την αρτηριακή σας πίεση με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να αποφύγετε, να καθυστερείτε ή να μειώσετε την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Στην περίπτωση όμως, που ήδη έχετε πρόβλημα υπέρτασης, το να επιλέγετε σωστές διατροφικές λύσεις, θα βοηθήσει στη φυσιολογική μείωση της.

ΔιαφήμισηΧάνοντας ορισμένα κιλά (αν είστε υπέρβαροι), κάνοντας τακτικά άσκηση, μειώνοντας το νάτριο στη διατροφή σας και αποφεύγοντας το ποτό και το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση θα ελαττωθεί σίγουρα και φυσικά.

Διαφήμιση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι συχνά το αποτέλεσμα του άγχους, της έντασης, της δυσαρέσκειας, της μεγάλης ευθύνης και των δύσκολων αποφάσεων στην οικογενειακή ζωή.

Προσπαθήστε (όσο γίνεται) να μένετε ήρεμοι και ψύχραιμοι στην καθημερινότητα σας, για να αποφύγετε απότομες αυξομειώσεις στην πίεση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γνωρίζατε για τους 10 τρόπους για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Έχετε πρόβλημα με υψηλή αρτηριακή πίεση; Πως το αντιμετωπίζετε ως τώρα;

Παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή προτιμάτε τις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπέρτασης;

Ελπίζω να αφήσετε το σχόλιο σας, λέγοντας μας και τη δική σας πολύτιμη γνώμη για αυτό το πολύ σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Πολύ καλό άρθρο και βίντεο με σημαντικές πληροφορίες. Να φανταστείτε ότι έχω ιβίσκο στο μπαλκόνι μου και δεν ήξερα ότι είναι για την πίεση. Θα δοκιμάσω το τσάι του όπως και πικραλίδα που έχω χρόνια να φάω. Λυπάμαι που το λέω, αλλά θα είχαμε γλυτώσει πολλά προβλήματα υγείας αν ασχολούμασταν λίγο με τις φυσικές λύσεις αντί για τα φάρμακα.
  Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ ευχαριστώ πολύ, για τα καλά σας λόγια! Είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Η υγεία, πραγματικά, δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Απλά πράγματα χρειάζονται, καλή θέληση και λίγη ενημέρωση.
   Υπάρχουν άπειρες φυσικές λύσεις με τις οποίες μπορούμε να είμαστε υγιείς. Ξέρω ότι είναι πολύ πιο εύκολη λύση τα φάρμακα, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τα σκέφτεται κανείς;
   Και γι αυτό που λυπάμαι περισσότερο είναι, ότι ζούμε σε μια χώρα με τόσο φυσικό πλούτο τροφών και βοτάνων, που θα έπρεπε να μην υπάρχει κανείς με προβλήματα υγείας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει.

 • >