Ρυτίδες & Βιταμίνη Ε: Οι 8 Φυσικοί Τρόποι Να Τη Χρησιμοποιήσετε

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η βιταμίνη Ε είναι ένα τόσο θρεπτικό, όσο και αντιοξειδωτικό έλαιο, με ιστορικό χρήσης στη δερματολογία για πάνω από 50 χρόνια.

Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι ωφελεί ορισμένες κοινές ανησυχίες μας για το δέρμα, συμπεριλαμβάνοντας τα σπυράκια, τα εγκαύματα, τις ουλές και τα τραύματα.

Αν κοιτάξετε τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που ήδη έχετε, πιθανότατα θα βρείτε τη βιταμίνη Ε σε πολλά από αυτά.

Επειδή, η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ διαδεδομένο συστατικό στα καλλυντικά που αγοράζονται από κατάστημα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή ενεργεί ως φυσικός σταθεροποιητής και μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών προϊόντων.

Έτσι, εκτός από όλα τα εσωτερικά οφέλη της βιταμίνης Ε, υπάρχουν επιπλέον πολλά πιθανά οφέλη για το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά.

Τι είναι η βιταμίνη Ε

Είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, που βρίσκεται κυρίως σε ορισμένα φυτικά έλαια και επίσης στα φύλλα των πράσινων λαχανικών.

Το έλαιο φύτρων σίτου για παράδειγμα, είναι ένα φυτικό έλαιο που είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε είναι τόσο θρεπτικό όσο και αντιοξειδωτικό έλαιο.

ΔιαφήμισηΩς αντιοξειδωτικό, είναι γνωστό για την προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στην υγεία μας, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Υπάρχουν οκτώ σημαντικές μορφές φυσικής βιταμίνης Ε και η μία από αυτές, η αλφα-τοκοφερόλη, είναι η πιο άφθονη βιταμίνη Ε στον ανθρώπινο ιστό.

Επίσης, είναι η μόνη μορφή που «αναγνωρίζεται ότι ικανοποιεί τις ανθρώπινες απαιτήσεις», που σημαίνει ότι είναι η μορφή που χρησιμοποιείται για την αναστροφή των συμπτωμάτων ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε.

Τα 6 σημαντικά οφέλη της βιταμίνης Ε για το δέρμα και τα μαλλιά

Η βιταμίνη Ε, που ονομάζεται επίσης και η «βιταμίνη του δέρματος», έχει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και δερματικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Αυτό το γεγονός, την καθιστά μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για διάφορα προβλήματα στο δέρμα και τα μαλλιά.

Ποιά είναι όμως τα οφέλη της βιταμίνης Ε και τι περιλαμβάνουν;

Ας τα δούμε αναλυτικά…

1. Προστατευτικό δέρματος που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν χρησιμοποιείται τοπικά, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως προστατευτικό από τις βλάβες του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, συνέκρινε τα αποτελέσματα της βιταμίνης C, της βιταμίνης Ε και ενός συνδυασμού των δύο αυτών αντιοξειδωτικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός τοπικών βιταμινών C και E προσφέρει ανώτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με ισοδύναμη συγκέντρωση τοπικής βιταμίνης C ή τοπικής βιταμίνης Ε μόνο.

Ωστόσο, τόσο η βιταμίνη Ε, όσο και η βιταμίνη C αποδείχθηκαν ότι προσφέρουν προστασία από τον ήλιο και μειώνουν τον σχηματισμό κυττάρων ηλιακού εγκαύματος μεμονωμένα.

Αλλά όταν συνδυάστηκαν, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα μεγαλύτερα.

Μπορείτε λοιπόν να αναζητήσετε ένα φυσικό αντηλιακό, χωρίς χημικά, που θα περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και η C.

Αν όμως καθίσετε τελικά πολύ στον ήλιο, είναι το έλαιο της βιταμίνης Ε καλό για το ηλιακό έγκαυμα;

Ναι…

Προϊόντα όπως το έλαιο βιταμίνης Ε, η κρέμα βιταμίνης Ε ή οι αλοιφές με βιταμίνη Ε, μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης του ηλιακού εγκαύματος.

Βιταμίνη Ε και Αντηλιακή προστασία

2. Βελτιώνει το ξηρό δέρμα

Γενικά, το έλαιο της βιταμίνης Ε είναι πλούσιο, παχύρευστο και αγαπητό σε πολλά άτομα, για την ικανότητά του να βελτιώνει το ξηρό και λεπιοειδές δέρμα.

Όπως το έλαιο καρύδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι βιταμίνης Ε στην επιδερμίδα και τα χείλη σας, για να αποτρέψετε και να απαλύνετε το σκασμένο δέρμα.

3. Μπορεί να βοηθήσει τις ουλές

Μια από τις πολλές χρήσεις της βιταμίνης Ε είναι στις ουλές, συμπεριλαμβάνοντας και τις ουλές ακμής.

Μια κλινική μεμονωμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Εφημερίδα της Πλαστικής, Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής, έδειξε θετικά αποτελέσματα.

Σε αυτή τη μελέτη, παιδιά που είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, εφάρμοσαν τοπικά βιταμίνη Ε στην περιοχή τομής. Αυτό έγινε για τουλάχιστον 15 ημέρες, 3 φορές την ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, 2 φορές ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε επίσης, μια τοπική αλοιφή βασισμένη σε βαζελίνη, που εφαρμόστηκε σε τομές με τον ίδιο τρόπο.

Τι βρήκαν;

Δεν υπήρχαν παιδιά στην ομάδα των βιταμινών Ε που να εμφάνισαν ουλές, ενώ στην ομάδα ελέγχου, τουλάχιστον το 6,5% είχε αναπτύξει ουλές μετά από έξι μήνες.

4. Απαλύνει τις ρυτίδες

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν τους καλύτερους φυσικούς τρόπους, για την πρόληψη των ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης.

Ξέρατε ότι κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάψουλες ιχθυελαίου και βάζουν τα περιεχόμενα στο δέρμα τους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ρυτίδων;

Είναι αλήθεια!

Όμως το έλαιο βιταμίνης Ε είναι μια φυσική επιλογή κατά της γήρανσης και δεν θα χρειαστεί να μυρίζετε σαν ψάρι!

Το έλαιο βιταμίνης Ε, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, παρέχοντας μια αντιοξειδωτική ώθηση.

Προστατεύει από τη ζημιά του ήλιου και ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη νέων κυττάρων στο δέρμα.

Βιταμίνη Ε και ρυτίδες Τα αντιοξειδωτικά, όταν χρησιμοποιούνται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη φωτογήρανση του δέρματος. Συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων, αλλά και των σκούρων κηλίδων (πανάδες).

Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός, ότι πολλά από τα κορυφαία έλαια κατά της γήρανσης, όπως το έλαιο jojoba περιέχουν φυσική βιταμίνη Ε.

Το έλαιο της βιταμίνης Ε μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ξηρότητας του δέρματος και να καταστήσει τα σημάδια της γήρανσης λιγότερο αισθητά.

Στην ξηρή επιδερμίδα, υπάρχει έμφαση στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, καθώς και στην απολέπιση του δέρματος. Έτσι, αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα, τότε μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το δέρμα σας να εμφανιστεί πολύ πιο νεανικό.

5. Αναζωογονεί τα μαλλιά

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι βιταμίνης Ε για τα μαλλιά, ειδικά όταν θέλετε να βελτιώσετε το τριχωτό της κεφαλής.

Σύμφωνα με τον Dr. Stafford R. Broumand:

“Έχουν γίνει μερικές μελέτες που δείχνουν, ότι το έλαιο της βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η προσωρινά αυξημένη ροή αίματος προς την περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της αντοχής των θυλάκων της τρίχας. Το έλαιο της βιταμίνης Ε, μπορεί επίσης να λειτουργήσει για την ενυδάτωση των ξηρών και εύθραυστων μαλλιών.”

6. Βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος

Τα συμπτώματα του εκζέματος, μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος, με κηλιδωτά “μπαλώματα” που μπορεί να ξεφλουδίσουν.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι χαμηλές δόσεις βιταμίνης Ε που λαμβάνονται εσωτερικά, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το έκζεμα, χωρίς παρενέργειες.

Μια μελέτη με εικονικό φάρμακο, εξέτασε τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης βιταμινών Ε (400 μονάδες την ημέρα), σε 70 συμμετέχοντες με ήπια ως μέτρια ατοπική δερματίτιδα, πιο γνωστή ως έκζεμα.

Έκζεμα – 10 Φυσικές Θεραπείες Για Να Το Αντιμετωπίσετε Οριστικά

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τη συνολική ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που αγωνίζονται να απαλλαγούν από το έκζεμα.

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα σχετικά με τη χρήση βιταμινών Ε τοπικά για την ανακούφιση του, αλλά μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των τοπικών αλοιφών.

Πόσο ευεργετική είναι η βιταμίνη Ε για το δέρμα

 • Έχει αντιγηραντικό αποτέλεσμα στο δέρμα, καθιστώντας το νεανικό και χωρίς ρυτίδες, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία αναγέννησης κυττάρων
 • Η βιταμίνη Ε ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών
 • Ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει να φαίνεται υγιές, φρέσκο ​​και εύπλαστο
 • Η βιταμίνη Ε ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης και στο σώμα. Η ελαστίνη είναι μια βασική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος
 • Η βιταμίνη Ε εξασφαλίζει την αποτελεσματική μεταφορά ορυκτών και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα του δέρματος, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος

Οι 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη Ε για τις ρυτίδες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη θεραπεία γραμμών και ρυτίδων στο δέρμα. Είτε με τη χρήση βιταμινών Ε με τη μορφή κάψουλας, είτε με συνδυασμό και άλλων συστατικών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια επεξεργασία για διάφορα μέρη του δέρματος του προσώπου ή του σώματος σας.

Δηλαδή, η μέθοδος χρήσης της βιταμίνης Ε για τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια, είναι η ίδια με τη μέθοδο χρήσης της βιταμίνης Ε για τις ρυτίδες στο μέτωπο.

Προτού όμως να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, πλύνετε το δέρμα σας με δροσερό νερό και στεγνώστε το με ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα.

1. Έλαιο βιταμίνης Ε

 • Πάρτε δύο κάψουλες βιταμίνης Ε
 • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βελόνα για να τρυπήσετε τις κάψουλες
 • Πιέστε το ανοιχτό σημείο με το δάχτυλο σας για να βγει το έλαιο βιταμίνης Ε
 • Εφαρμόστε και κάντε μασάζ χρησιμοποιώντας αυτό το λάδι, στην περιοχή του δέρματος, με κυκλική κίνηση
 • Μην αγγίξετε το δέρμα σας για ολόκληρη τη νύχτα
 • Το πρωί, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, πριν πάτε για ύπνο

Έλαιο βιταμίνης Ε_1

2. Αλόη Βέρα & βιταμίνη Ε

Περισσότερο από το 96% της Aloe Vera αποτελείται από νερό, το οποίο την καθιστά ιδανικό ενυδατικό παράγοντα για το δέρμα μας.

Η αλόη βέρα βοηθά στην πρόληψη των ρυτίδων, τονώνει και αναγεννά τα κύτταρα του δέρματος και βελτιώνει την ελαστικότητα του. Επιπλέον, βοηθά στην επούλωση από τις βλάβες που προκαλούνται από τις βλαβερές ακτινοβολίες στο ηλιακό φως.

 • Σε 1 κ.σ. (κουταλιά σούπας) τζελ Aloe Vera, αναμίξτε το έλαιο από 2 κάψουλες βιταμίνης Ε
 • Εφαρμόστε αυτό το μείγμα στην περιοχή του δέρματος που θέλετε
 • Κάντε απαλό μασάζ χρησιμοποιώντας τα άκρα των δακτύλων σας για λίγα λεπτά
 • Αφήστε το να μείνει στο δέρμα για μισή ώρα
 • Ξεπλύνετε με δροσερό νερό
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα καθημερινά

Bιταμίνη Ε και αλόη βέρα

3. Μέλι, γιαούρτι, έλαιο βιταμίνης Ε & χυμός λεμονιού

Το μέλι προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές τοξίνες και το διατηρεί ενυδατωμένο. Το γιαούρτι βελτιώνει την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος και βελτιώνει την ελαστικότητά του.

Ο χυμός λεμονιού αποτρέπει την συρρίκνωση του δέρματος. συσφίγγοντας τους πόρους και απαλύνοντας τις κηλίδες που προκαλούνται από τη γήρανση.

 • Πάρτε 3 κάψουλες βιταμίνης Ε και εξαγάγετε το λάδι τους
 • Προσθέστε 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι, 1/2 κ. σ. χυμό λεμονιού, 1/2 κ. σ. μέλι
 • Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα καλά
 • Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το για 20 λεπτά
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά

Βιταμίνη Ε, λεμόνι και μέλι

4. Έλαιο καρύδας & έλαιο βιταμίνης Ε

Ως πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και βασικών λιπών, το έλαιο καρύδας είναι η ιδανική λύση για την πρώιμη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες που προκαλούνται από αυτό.

 • Πάρτε το έλαιο βιταμίνης Ε από 1 κάψουλα
 • Προσθέστε 1 κ. σ. λάδι καρύδας και αναμίξτε
 • Κάντε απαλό μασάζ με το μείγμα σε κυκλικό μοτίβο στην περιοχή που θέλετε
 • Αφήστε το για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2 φορές κάθε μέρα

Βιταμίνη Ε και καρύδα

5. Έλαιο βιταμίνης Ε & παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βοηθάει στην θρέψη και την ενυδάτωση του γερασμένου και ζαρωμένου δέρματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ελαιολάδου σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα και ενισχύει την ελαστικότητά του.

 • Πάρτε ¼ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
 • Ανακατέψτε με ¼ κουταλάκι του γλυκού βιταμίνη Ε
 • Απλώστε αυτό το μείγμα πριν από την ώρα του ύπνου και κάντε απαλό μασάζ για 2 έως 3 λεπτά
 • Αφήστε το να παραμείνει για ολόκληρη τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία καθημερινά

Βιταμίνη Ε και ελαιόλαδο

6. Έλαιο βιταμίνης Ε & έλαιο βιταμίνης C

Όπως το ελαιόλαδο, έτσι και η βιταμίνη C απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, καθώς αυτές βλάπτουν τον ιστό του δέρματος. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει τον σχηματισμό ρυτίδων μακροπρόθεσμα.

 • Βάλτε ¼ κ. σ. έλαιο βιταμίνης C σε ένα μπολ
 • Προσθέστε ¼ κ. σ. έλαιο βιταμίνης Ε και ανακατέψτε καλά
 • Κάντε μασάζ απαλά χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας
 • Αφήστε το να παραμείνει για 20 λεπτά
 • Καθαρίστε το δέρμα με χλιαρό νερό
 • Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα καθημερινά

Βιταμίνη Ε και βιταμίνη C

7. Μέλι, κουρκουμάς, ροδόνερο & έλαιο βιταμίνης Ε

Το ροδόνερο διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες καθαρισμού του δέρματος και βοηθά στην αποδέσμευση των πόρων του δέρματος. Το μέλι εμποδίζει το σχηματισμό ρυτίδων, χρησιμοποιώντας τις υγραντικές ικανότητες του.

Ο κουρκουμάς βοηθά ως ενεργός παράγοντας απολέπισης και αφαιρεί τα σημάδια της γήρανσης του δέρματος, μαζί με τα σημεία ηλικίας. Εκτός από τις ρυτίδες, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το μείγμα ροδόνερου, κουρκουμά, μελιού και βιταμίνης Ε και για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

 • Βάλτε ¼ κ. σ. βιταμίνη Ε σε ένα μπολ
 • Προσθέστε 1/2 κ. σ. ροδόνερο, 1 κ. σ. μέλι και 1/2 κ. σ. κουρκουμά
 • Ανακατέψτε τα συστατικά μέχρι το μίγμα να πάρει τη μορφή λεπτής πάστας
 • Εφαρμόστε αυτό το μίγμα και κάντε απαλό μασάζ για λίγα λεπτά
 • Αφήστε το για 15 έως 20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά

Βιταμίνη Ε, μέλι & κουρκουμάς

8. Smoothie χυμός με βιταμίνη Ε

Τα ροφήματα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δημιουργία ρυτίδων. Στο ρόφημα αυτό, δεν θα προσθέσετε βιταμίνη Ε, επειδή όλες αυτές οι τροφές την περιέχουν ήδη σε μεγάλη ποσότητα.

 • Σε ένα μπλέντερ, προσθέστε 1/2 ώριμη μπανάνα, 1 φλιτζάνι σπανάκι και 1 κ. σ. σπόρους ηλίανθου
 • Προσθέστε 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
 • Ανακατέψτε τα μαζί μέχρι να υπάρξει ομοιόμορφη συνοχή στο χυμό
 • Μπορείτε να βάλετε θρυμματισμένο πάγο στο μείγμα ανάλογα με την επιλογή σας
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε αυτό το ρόφημα καθημερινά

Βιταμίνη Ε και smoothie

Τι θα πρέπει να προσέξετε

 • Δεν θα συμβεί κάτι εντυπωσιακό και ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα. Επομένως, η υπομονή είναι ένα βασικό συστατικό για όλα τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.
 • Στην περίπτωση λιπαρού δέρματος, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τη χρήση της βιταμίνης Ε σε τακτική βάση. Δεδομένου ότι είναι ήδη λιπαρό το δέρμα, το έλαιο θα φράξει τους πόρους του και μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα όπως ακμή. Γι αυτό, προσπαθήστε να ελέγξετε το έλαιο βιταμίνης Ε στο πρόσωπο πριν από τη χρήση.
 • Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν αντιδρά με τη βιταμίνη Ε ή με κάποιο από τα συστατικά που αναφέρονται στις θεραπείες, κάνοντας πρώτα μια δοκιμή στο χέρι σας.
 • Αν το λάδι βιταμίνης Ε φτάσει στα μάτια σας, ξεπλύνετε με δροσερό νερό πολλές φορές μέχρι να μειωθεί ο ερεθισμός.
 • Είναι καλύτερα να μην υπερβείτε τη χρήση 400 χιλιοστογράμμων (mg) βιταμίνης Ε με τη μορφή συμπληρωμάτων (καψουλών) σαν πόσιμα. Αν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα σιδήρου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα βιταμίνης Ε, καθώς τα δύο ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον οργανισμό.
 • Μειώστε ή σταματήστε τη χρήση αλκοόλ, όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα με βιταμίνη Ε.
 • Βεβαιωθείτε ότι στη διατροφή σας περιλαμβάνονται παντζάρια, φουντούκια, μπρόκολο, κουκουνάρια, βερίκοκα, ντομάτες και λάχανα.
 • Σε περίπτωση υπερβολικής ξηρότητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα για το δέρμα σας.
 • Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε για 3-4 ώρες πριν ή μετά, κάποιο άλλο προϊόν (π.χ. κρέμα, λοσιόν)
 • Χρησιμοποιήστε φυτική λοσιόν ή κρέμα με αντηλιακή προστασία πριν βγείτε στο φως του ήλιου. Τα σημεία που έχουν υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ρυτίδες και πανάδες.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Πιθανές παρενέργειες της βιταμίνης Ε

Μια ερώτηση που σίγουρα σας έρχεται στο μυαλό, είναι αν μπορείτε να απλώσετε λάδι βιταμίνης Ε απευθείας στο δέρμα.

Ναι μπορείτε…

ΟΜΩΣ, πριν χρησιμοποιήσετε το λάδι βιταμίνης Ε απευθείας, είναι πάντοτε λογικό να κάνετε μια δοκιμή σε κάποιο άλλο σημείο του δέρματος σας.

Έτσι ώστε να βεβαιωθείτε, ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση στο πρόσωπο σας από το έλαιο αυτό. Επίσης, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το έλαιο βιταμίνης Ε στο πρόσωπο, το καλύτερο είναι να το κάνετε τη νύχτα.

Όμως, αν έχετε επιρρεπές σε ακμή ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το έλαιο βιταμίνης Ε, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ειδικά για το πρόσωπο σας.

Τα προϊόντα λοιπόν με βιταμίνη Ε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι τα μαλλιά σας.

ΔιαφήμισηΕπιπλέον, το οξικό τοκοφερύλιο είναι μια λανθασμένη μορφή βιταμίνης Ε. Για να δημιουργηθεί, παίρνουν τη φυσική βιταμίνη Ε και προσθέτουν οξικό οξύ σε αυτή.

Ο οξικός τοκοφερυλεστέρας, είναι μια ερεθιστική μορφή βιταμίνης Ε και θα πρέπει να προσέχετε αν την περιέχουν τα καλλυντικά σας και τα προϊόντα περιποίησης σώματος.

Τι σημαίνει ο όρος “acetate”

Ο όρος “acetate” δίπλα στο “Tocopheryl” δηλώνει ότι υπάρχει οξικό οξύ στην επεξεργασία, και η προσθήκη του καθιστά τη βιταμίνη Ε σε διατήρηση μεγαλύτερης διάρκειας στα ράφια.

Επίσης, θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα και πριν τη φράση: “… – a – Tocopheryl Acetate” θα ελέγξετε αν το γράμμα δίπλα στο d είναι di ή dl ; Δηλαδή γράφει i ή l (L);

Αν γράφει dl μην το πλησιάσετε καθόλου. Είναι μορφή εργαστηρίου και δεν έχει καμμία σχέση με την φυσική βιταμίνη Ε.

1) https://www.livestrong.com/article/485077-is-d-alpha-tocopheryl-acetate-a-natural-form-of-vitamin-e/

2) https://www.annmariegianni.com/ingredient-watch-list-tocopheryl-acetate-the-potentially-irritating-form-of-vitamin-e/

**Αν σας ενδιαφέρει (και έχετε τη δυνατότητα) να αγοράσετε αγνή βιταμίνη Ε από φυτικές πηγές, θα πρέπει να γράφει “No tocopherol acetate”.

Πολλά τοπικά προϊόντα βιταμίνης Ε, όπως το έλαιο, μπορεί να περιέχουν επιπλέον (μερικές φορές) αμφισβητήσιμα συστατικά.

Για αυτό, θα πρέπει να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες και να μιλάτε στο δερματολόγο σας, αν δεν είστε βέβαιοι ποιο είναι το καλύτερο προϊόν βιταμίνης Ε για εσάς.

Τέλος, προσέξτε το γεγονός ότι το έλαιο βιταμίνης Ε, όπως και πολλά άλλα έλαια, μπορεί να λεκιάσει τα σεντόνια ή τα ρούχα σας.

Τελευταίες πινελιές…

Όπως και εμείς, έτσι και το δέρμα μας, δεν μπορεί να συμβαδίσει με το χρόνο.

Καθώς λοιπόν ο χρόνος περνάει, η επιδερμίδα χάνει την υγρασία, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της. Γεγονός που δυστυχώς, οδηγεί στην αύξηση της εμφάνισης των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.

Παρόλο που η διαδικασία του σχηματισμού γραμμών, είναι μια φυσική διαδικασία και είναι αδύνατο να αποφευχθεί.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε φυσικές θεραπείες όπως η βιταμίνη Ε για τις ρυτίδες, ώστε να περιορίσουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση τους.

Οι άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη συρρίκνωση του δέρματος, είναι η έκθεση στον ήλιο, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και το υπερβολικό μακιγιάζ.

Διαφήμιση

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και το μακιγιάζ, συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος στη διάρκεια της ημέρας και βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό συμβαίνει, επειδή διεισδύουν βαθιά μέσα στα στρώματα του δέρματος μας.

Υπάρχουν βέβαια πολλές κρέμες στο εμπόριο, που ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν τις ρυτίδες.

Πολλές όμως από αυτές έχουν δυστυχώς επικίνδυνες παρενέργειες, οπότε θεωρώ πως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια φυσική θεραπεία.

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ βιταμίνη Ε στο δέρμα σας;

Γνωρίζατε για τη σημαντική χρήση της βιταμίνης Ε στην επιδερμίδα σας; Αν ναι, σε τι προϊόντα την χρησιμοποιείτε;

Αφήστε αν θέλετε το πολύτιμο, όπως πάντα, σχόλιο σας για την εξαιρετική δράση της βιταμίνης Ε στο δέρμα και τα μαλλιά μας.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα, μια υπέροχη και λαμπερή επιδερμίδα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Στέλιος Νικολάου λέει:

  Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας . Η αλόη βέρα κάνει θαύματα στα εγκαύματα όπως είδα σε δική μου περίπτωση . Έπιασα καυτό σίδερο με την παλάμη μου και αμέσως έκοψα αλόη βέρα από τον κήπο μου και έτριβα συνεχώς το έγκαυμα . Την επόμενη μέρα δεν έμεινε ούτε πληγή . Ίσως αυτό είναι εκτός του θέματος αφού το άρθρο είναι για την βιταμίνη Ε . Ευχαριστώ Στέλιος .

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Στέλιο και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Ναι, ισχύει όπως ακριβώς το λέτε! Η αλόη κάνει θαύματα (εδώ, ποτέ και τίποτα δεν είναι εκτός θέματος!).

   Ένα επίσης εκπληκτικό βότανο είναι το βάλσαμο (υπερικό) και το έλαιο του (βαλσαμέλαιο). Εγώ είχα πάθει ακριβώς το ίδιο από το φούρνο.
   Είχε κολλήσει η παλάμη μου στις αντιστάσεις και τρόμαξα και μόνο που το είδα πως είχε γίνει. Έβαλα κατευθείαν βαλσαμέλαιο, που το ετοιμάζω μόνη μου κάθε χρόνο. Με συνεχόμενη επάλειψη 2-3 φορές την ημέρα και σε 3 ημέρες, δεν είχε μείνει το παραμικρό σημάδι. Είναι απίστευτο να ξέρεις ότι είτε με αλόη, είτε με βαλσαμέλαιο μπορούν να εξαφανιστούν εγκαύματα.

   Η φύση μας προσφέρει απλόχερα καθημερινά τα θαύματα της. Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς τα δεχόμαστε!
   Ευχαριστώ πολύ για το τόσο σημαντικό σχόλιο και εύχομαι ένα πολύ όμορφο απόγευμα!! 🙂

 • Χρησιμοποιώ εδω και 3 εβδομάδες βιταμίνη Ε και βλέπω διαφορά στην υφή της επιδερμίδας μου. Ευελπιστώ ότι μακροχρόνια θα δω περισσότερα αποτελέσματα.
  Για τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια τι προτείνετε; φυσικό όχι κρέμες κλπ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Η βιταμίνη Ε είναι μια πραγματικά εξαιρετική λύση για τις ρυτίδες και σταδιακά πιστεύω πως θα δείτε την επιδερμίδα που θέλετε. Για τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια αλλά και γενικά στο δέρμα του προσώπου μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο μου για τη φυσική σύσφιξη προσώπου εδώ: https://rogmes.gr/fysiki-sysfixh-prosvpou/
   Εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και ένα πολύ χαρούμενο μήνα! 🙂

 • pou mporo na agoraso vitamini E xoris οξικό τοκοφερύλιο?
  kserete kapoio site?euxaristw

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ δεν μπορώ να προτείνω σε σχόλιο κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση. Θα πρέπει να κάνετε μια αναζήτηση στο ίντερνετ ή να ρωτήσετε καλύτερα τη/το φαρμακοποιό σας που θα σας προτείνει το καλύτερο. Καλή εβδομάδα και όμορφη μέρα! 🙂

 • >