Κοιτάζετε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη.
Αντικρίζετε ένα όμορφο πρόσωπο που δυστυχώς την λάμψη του καταστρέφουν σπυράκια και ακμή.
Μην ανησυχείτε καθόλου!
Υπάρχουν πολλοί φυσικοί και εύκολοι τρόποι να απολαύσετε καθαρό, λαμπερό και υγιές πρόσωπο. Αν ακολουθήσετε μερικές απλές οδηγίες, θα μπορέσετε να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας και να εμποδίσετε την δημιουργία από νέα σπυράκια και ακμή σε πρόσωπο και σώμα.
Άλλωστε όλοι επιθυμούμε να απολαμβάνουμε υγιές και καλοσχηματισμένο σώμα με το αντίστοιχο υγιές και καθαρό δέρμα.
Διαφήμιση
Γιατί δημιουργούνται σπυράκια και ακμή;
Τα σπυράκια είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή.
Δημιουργείται στο δέρμα μας όταν οι αδένες που δημιουργούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας (σμηγματογόνοι αδένες), μολύνονται από διάφορα βακτήρια, διογκώνονται και γεμίζουν πύον.
Η υπερβολική έκκριση σμήγματος το οποίο παγιδεύεται στους πόρους του δέρματος, είναι η βασική αιτία στο πρόβλημα με τα σπυράκια και την ακμή.
Η ακμή είναι μια συνηθισμένη δερματοπάθεια που παρατηρείται σε ενήλικες αλλά και σε εφήβους. Είναι ουσιαστικά, πάθηση των σμηγματογόνων αδένων που βρίσκονται σε αφθονία στο πρόσωπο, στο στήθος και στην ράχη.
Η εφηβική ακμή εμφανίζεται στην ηλικία των 12-17 ετών και συνήθως υποχωρεί μετά το 25ο έτος της ηλικίας. Στα κορίτσια εμφανίζετε συνήθως νωρίτερα από τα αγόρια επειδή τις περισσότερες φορές ωριμάζουν πιο γρήγορα.
Τα ακριβή αίτια για την δημιουργία της ακμής και τα σπυράκια, δεν είναι γνωστά αφού πολλοί παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν σπυράκια στο δέρμα μας.
Όμως, οι ορμόνες οι οποίες ονομάζονται “ανδρογόνα” σίγουρα διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Τα ανδρογόνα, αυξάνονται τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια κατά την διάρκεια της εφηβείας. Τα ανδρογόνα βοηθούν στο να μεγαλώσουν οι αδένες του δέρματος και να δημιουργήσουν περισσότερο σμήγμα.
Σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
Αν και δεν έχει σημαντική επίδραση στη σωματική υγεία του κάθε ατόμου, έχει δυστυχώς κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.
Ειδικά τα νέα άτομα με σπυράκια και ακμή, διακατέχονται από φόβο απόρριψης από το αντίθετο φύλο και άγχος. Παρουσιάζουν μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, με συνέπεια χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή ακόμη και στην εργασία.
Ειδικά σε ηλικίες άνω των 30-35 χρόνων, ο διαβήτης μπορεί να αποτελέσει μία από τις αιτίες για να εμφανιστούν σπυράκια.
Το στρες φαίνεται ότι επίσης παίζει ρόλο ΚΑΙ στην εμφάνιση της ακμής και τα σπυράκια, καθώς η τεστοστερόνη μαζί με τις ορμόνες του στρες προκαλούν επιπλέον αύξηση της παραγωγής σμήγματος.
Στους ενήλικες, η ακμή συνήθως οφείλεται σε ορμονικά αίτια.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα σπυράκια πονάνε πιο πολύ και έχουν μεγαλύτερο βάθος από εκείνα της εφηβείας.
Σε πολλά άτομα, τα σημάδια από τα σπυράκια και την ακμή, ειδικά στο πρόσωπο, αποτελούν ένα αόρατο τείχος που τους χωρίζει από τον έξω κόσμο.
Ποιές είναι οι αιτίες που προκαλούν σπυράκια & ακμή;
Υπάρχουν πραγματικά πολλές αιτίες αλλά και προφανείς λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν σε ένα άτομο σπυράκια και ακμή.
Αν βέβαια κάτι έχω ξεχάσει να αναφέρω, σας παρακαλώ αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω και ενημερώστε με.
Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές αιτίες:
- Κληρονομικότητα
- Ορμονική διαταραχή
- Υπερβολική παραγωγή σμήγματος
- Άγχος – στρες
- Προβλήματα στα νεφρά
- Μη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα
- Βακτήρια
- Χρήση διαφόρων φαρμάκων
- Έκθεση της επιδερμίδας σε διάφορα χημικά συστατικά & καθαριστικά προϊόντα ρούχων
Υπάρχουν όμως και λόγοι που δύσκολα θα υποψιαζόμασταν, όπως είναι:
- Το μέϊκ-απ που μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος
- Οι αντιγηραντικές κρέμες που είναι αρκετά λιπαρές, επιδεινώνοντας την ακμή
- Η εφίδρωση όταν γυμνάζεστε που μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος
- Το τηλέφωνο και ειδικά το κινητό τηλέφωνο. Γι αυτό φροντίστε να το καθαρίζετε τακτικά με ήπια καθαριστικά
- Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης που βρίσκεται στον καφέ, στο πράσινο τσάι και στα ενεργειακά ποτά
- Η έλλειψη καθημερινού καθαρισμού του προσώπου και ειδικά η μη αφαίρεση του μέϊκ-απ
- Η πιτυρίδα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα μικρά και αρκετά σπυράκια που πιθανόν να έχετε κοντά στο τριχωτό της κεφαλής σας
- Τα κράνη που χρησιμοποιούν οι αναβάτες αλλά και οι αθλητές
- Οι μαξιλαροθήκες που ακουμπάμε το πρόσωπό μας το μεσημέρι ή βράδυ όταν δεν πλένονται τακτικά
- Δεν καθαρίζετε τακτικά τα πινέλα του μέϊκ-απ, του ρουζ και της πούδρας
- Υπερβολική έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, καυσαέριο ή σκόνες
Βρείτε εδώ επιλεγμένα προϊόντα για την ακμή
Τι θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αποφεύγετε
Καταρχήν, δεν θα πρέπει να πειράζετε καθόλου τα σπυράκια γιατί έτσι υπάρχει περίπτωση να μολύνετε επιπλέον το δέρμα. (Ξέρω από εμπειρία πως είναι πολύ δύσκολο να ΜΗΝ τα πειράξετε!).
Υπάρχει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος με το ζούληγμα να δημιουργήσετε ουλές και σημάδια που ίσως πολύ δύσκολα θα φύγουν στα επόμενα χρόνια.
Αν τελικά σας είναι δύσκολο να …συγκρατηθείτε, τότε οπωσδήποτε πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.
Αποφύγετε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε φάρμακο για την ακμή που το σύστησε μια φίλη ή γνωστή σας που σε εκείνη είχε θετικό αποτελέσματα.
Μιλήστε πρώτα με κάποιο δερματολόγο γιατί κάθε περίπτωση δέρματος είναι διαφορετική. Εκτός αυτού, όλα τα φάρμακα έχουν ορισμένες παρενέργειες και ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός.
Αποφύγετε επίσης να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και κρέμες που ΔΕΝ ταιριάζουν με την ηλικία ή το δέρμα σας.
Επιλέξτε αξιόλογα καλλυντικά και κρέμες προσώπου & σώματος για να αποφύγετε την έξαρση της ακμής ή ακόμη και την αρχική δημιουργία της.
Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μόνο ένα προϊόν για το πρόσωπο ή το σώμα σας, ακόμη και αν είναι λίγο πιο ακριβό, από το να αγοράσετε 2-3 πιο οικονομικά προϊόντα. Το σίγουρο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Μειώστε ή ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αφού αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση γλυκών, τυποποιημένων τροφών όπως τα μπισκότα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το κόκκινο κρέας και την λευκή ζάχαρη (προτιμήστε την καστανή από ζαχαροκάλαμο).
Ποιοί είναι οι τύποι της ακμής που δημιουργούν σπυράκια;
Όταν δημιουργούνται 1-2 σπυράκια, δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για ακμή. Μπορεί πολύ απλά κάποιοι παράγοντες εξωτερικοί ή εσωτερικοί (οργανισμού), να βοήθησαν στην δημιουργία σπυριών στο δέρμα.
Ας δούμε λοιπόν τους πιο συνηθισμένους τύπους ακμής:
Ι. Φαγεσωρική ακμή (ήπια μορφή)
- Κλειστοί φαγέσωρες που δημιουργούνται όταν σμήγμα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα παγιδεύονται στους πόρους του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει δημιουργηθεί φλεγμονή αλλά φράζουν μόνο οι πόροι. Οι κλειστοί φαγέσωρες προεξέχουν ελάχιστα από την επιφάνεια του δέρματος αφού βρίσκονται κάτω από αυτή.
- Ανοιχτοί φαγέσωρες που είναι τα γνωστά μας “μαύρα στίγματα”. Τα εντοπίζουμε συνήθως γύρω από το σαγόνι και την μύτη. Οι ανοιχτοί φαγέσωρες είναι ουσιαστικά φραγμένοι πόροι χωρίς να υπάρχει φλεγμονή. Μοιάζουν με τους κλειστούς φαγέσωρες αλλά είναι ουσιαστικά φραγμένοι θύλακες των τριχών.
ΙΙ. Βλατιδοφλικταινώδης ακμή (μέτρια μορφή)
- Βλατίδες που συνήθως προεξέχουν ελάχιστα πάνω από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν χάλκινο, κόκκινο ή ροζ χρώμα. Έχουν διάμετρο από 1-4 χλ. και είναι φλεγμονώδεις βλάβες. Συνήθως δεν έχουν πύον αλλά αν προσπαθήσετε να σπάσετε αυτά τα σπυράκια, μπορούν να δημιουργήσουν πύον και να γίνουν φλύκταινες. Διαρκούν από 1-3 εβδομάδες και δεν αφήνουν ουλές στο δέρμα.
- Φλύκταινες είναι τα πιο γνωστά σπυράκια που όλοι μας μισούμε να βλέπουμε την εμφάνιση τους. Είναι φλεγμονές, με λευκό ή κίτρινο κέντρο γεμάτο υγρό ή πύον. Τις συναντάμε περισσότερο στο πρόσωπο, στους ώμους, στην πλάτη, στον λαιμό και στο στήθος. Συνήθως αντιμετωπίζονται με ήπια θεραπευτική αγωγή ή ακόμη και με επέμβαση.
ΙΙΙ. Κυστική ή Φλεγμονώδες ακμή (βαριά μορφή)
- Κύστες – Οζίδια. Σε αυτή την περίπτωση ακμής, τα σπυράκια με πύον συνυπάρχουν μαζί με κύστες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση ακμής και απαιτεί σωστή θεραπεία για την αντιμετώπιση της. Οι κύστες αυτές και τα οζίδια αργούν πολύ να φύγουν, μπορούν να αφήσουν σημάδια και ουλές και συνήθως είναι επώδυνες. Οφείλονται στο μικρόβιο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και χρειάζονται περίπου 2-3 μήνες ώσπου να αρχίσουν επιτέλους να υποχωρούν.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σπυράκια και την ακμή
Μην αγχώνεστε και μην ανησυχείτε!
Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλοί τρόποι, φυσικοί, φαρμακευτικοί ή ιατρικοί με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εμφάνιση της ακμής και γενικά τα κάθε είδους σπυράκια.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τους πιο αποτελεσματικούς και σημαντικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα σπυράκια και την ακμή:
Ροδόνερο
Όταν ήμουν περίπου 22 χρόνων, η κουμπάρα μου, μου είχε προτείνει μια κρέμα ημέρας (προτιμώ να μην πω εταιρεία) για την οποία επέμενε ότι θα είναι εξαιρετική για το δέρμα του προσώπου μου.
Την αγόρασα και άρχισα να την χρησιμοποιώ.
Τι τραγωδία ήταν αυτή!
Σε 5-6 μέρες το πεντακάθαρο πρόσωπο μου είχε γεμίσει σπυράκια! Είχα τρελαθεί. Δεν ήξερα τι να κάνω και προσπάθησα να ηρεμήσω για να σκεφτώ λογικά!
Έψαχνα σε βιβλία και ρωτούσα συγγενείς να μου πουν τι μπορώ να κάνω. Επισκέφθηκα και μία δερματολόγο που μου έδωσε μια κρέμα με την οποία φούντωσαν ακόμη περισσότερο.
Τότε μια θεία μου, είπε τις μαγικές λέξεις: “Μην πλύνεις καν το πρόσωπο σου με νερό βρύσης αλλά αντί γι αυτό, καθάρισε το 3-4 φορές την ημέρα με βαμβάκι ποτισμένο σε ροδόνερο και θα δεις!”
Από τις πρώτες δύο ημέρες άρχισα να βλέπω διαφορά, μετά από μία εβδομάδα τα σπυράκια είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται και σε περίπου ένα μήνα, το πρόσωπο μου ήταν και πάλι καθαρό και υγιές.
Το ροδόνερο, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ανοίγει τους φραγμένους πόρους του δέρματος, μειώνει τις κοκκινίλες και προσφέρει βαθιά ενυδάτωση. Περιέχει επίσης βιταμίνη C που είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, ηρεμιστικό και ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Πως μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας φυσικό ροδόνερο:
Ετοιμασία – Χρήση:
Κόβετε αρκετά ροδοπέταλα νωρίς το πρωί και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με αποσταγμένο νερό που θα τα καλύψει. Ζεσταίνετε το νερό σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου για μία ώρα (μην το βράσετε). Τα ροδοπέταλα θα αρχίσουν να “ανεβάζουν” το λάδι τους στην επιφάνεια και να μαλακώνουν.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στραγγίζετε τα ροδοπέταλα, ρίχνετε το μείγμα σε σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκαλάκι και το διατηρείτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος έως 10-12 μέρες.
Η άλλη λύση φυσικά, είναι να αγοράσετε έτοιμο ροδόνερο (προτιμήστε βιολογικό και ας είναι λίγο ακριβότερο).
Λεμόνι
Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και ένας γρήγορος τρόπος για να καταπολεμήσετε σπυράκια που εμφανίστηκαν ξαφνικά.
Φυσικά μιλάμε για φρέσκο χυμό λεμονιού ο οποίος βοηθά στο να “μαραθούν” και να στεγνώσουν τα σπυράκια γρήγορα. Αυτός ο τρόπος δεν συνιστάται σε άτομα με ευαίσθητο ή ευερέθιστο δέρμα.
Το βαμβάκι με λεμόνι, βοηθά επίσης στις ουλές και στα σημάδια της ακμής μειώνοντας την εμφάνιση τους.
Χρήση:
Βουτάτε ένα μικρό κομματάκι βαμβάκι σε φρέσκο χυμό λεμονιού πριν πάτε για ύπνο ή 1-2 φορές την ημέρα. Το αφήνετε πάνω στο σπυράκι ή στις ουλές για 4-5 λεπτά και ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο λεμόνι έως 3-4 φορές την εβδομάδα.
Μέντα
Η μέντα είναι ένα ισχυρότατο βότανο που βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της ακμής και στην καλυτέρευση της επιδερμίδας.
Μειώνει τον ερεθισμό που προκαλούν τα σπυράκια και την ερυθρότητα. Έχει αντι-ιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και έχει ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα. Έχει επίσης αντισηπτική δράση και λειτουργεί σαν αντιφλεγμονώδες.
Χρήση:
Αφού καθαρίσετε το πρόσωπο σας, πλύνετε περίπου 50 φύλλα μέντας και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε αν χρειαστεί ένα κ.τ. νερό ώστε να δημιουργηθεί πολτός σαν αλοιφή.
Βουτήξτε στο μείγμα μια μπατονέτα, απλώστε τα στην περιοχή με τα σπυράκια και αφήστε το να δράσει για 15 περίπου λεπτά. Πλύνετε κατόπιν το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό χωρίς να το σκουπίσετε. Μπορείτε να το εφαρμόσετε έως δύο φορές την ημέρα.
Βάλτε το υπόλοιπο μείγμα σε γυάλινο βαζάκι και φυλάξτε το στο ψυγείο για την επόμενη χρήση (έως 4-5 μέρες).
Αλόη Βέρα & Δέντρο Τσαγιού
Το έλαιο από δέντρο τσαγιού (tea tree) έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Βοηθά στην μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής του δέρματος και στην καταπολέμηση των βακτηριδίων που προκαλούν τα σπυράκια.
Η γνωστή σε όλους μας Αλόη βέρα, έχει επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην μείωση του πρηξίματος και της ερυθρότητας της επιδερμίδας.
Η Αλόη βέρα χρησιμοποιείται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων και θεωρείται σημαντικό βότανο στην περιποίηση του δέρματος.
Το έλαιο από δέντρο τσαγιού θα πρέπει να είναι έλαιο και όχι αιθέριο έλαιο.
Χρήση:
Αναμίξτε ένα κ.σ. τζελ Αλόης βέρα με λίγες σταγόνες από έλαιο δέντρου τσαγιού. Με μια μπατονέτα, απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε το για 20 περίπου λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Δοκιμάστε πρώτα σε ένα μικρό σημείο του δέρματος και αφήστε για αρκετή ώρα πριν να ξεπλύνετε, για πιθανή αλλεργία.
Θυμάρι
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη βόρεια Αγγλία, ανακοίνωσαν πρόσφατα για τα βότανα που σκοτώνουν τα βακτηρίδια που σχετίζονται με την ακμή. Μάλιστα λειτουργούν ακόμα καλύτερα από το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το οποίο είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στις περισσότερες φαρμακευτικές κρέμες ακμής.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν κατά την εαρινή συνάντηση της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας (SGM) στο Δουβλίνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βάμμα θυμαριού καταστρέφει 100.000 βακτήρια ανά ml ή μισό εκατομμύριο ανά κουτάλι σούπας.
Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικά βότανα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θυμάρι είναι ένα «φάρμακο» για την ακμή.
Εξωτερική χρήση:
Έγχυση: Ρίξτε βραστό νερό σε ένα φλιτζάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι. Αφήστε το μείγμα για 9-10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε το. Βουτήξτε ένα βαμβάκι με αυτό το μείγμα και αφήστε το επάνω στα σπυράκια για 15-20 λεπτά.
Βάμμα: Μια επίσης εξαιρετική λύση στη θεραπεία της ακμής, είναι το βάμμα θυμαριού, που μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα με βότανα. Ρίξτε λίγες σταγόνες βάμματος σε ένα βαμβάκι και καθαρίστε με αυτό απαλά τις περιοχές με τα σπυράκια.
Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στη συσκευασία ή να ρωτάτε το βοτανολόγο για περισσότερες οδηγίες.
Μαγειρική Σόδα
Η μαγειρική σόδα θεωρείται μια αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της ακμής. Καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που δημιουργούνται στην επιδερμίδα και έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.
Βοηθά στην απορρόφηση της υπερβολικής λιπαρότητας και διεγείρει την γρήγορη ανάπτυξη νέων κυττάρων στο δέρμα.
Με τις ιδιότητες της βοηθά το δέρμα μας να γίνει πιο μαλακό, απαλό και να απαλλαγεί σιγά σιγά από τα σπυράκια και την ακμή όμως δεν συνιστάται για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Χρήση:
Αναμίξτε ίδια ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό ώστε να σχηματιστεί ένα πηχτό μείγμα. Με μια μπατονέτα, το απλώνετε στα σπυράκια και το αφήνετε για 20 λεπτά. Κατόπιν, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Μπορείτε εναλλακτικά να αναμίξετε μαγειρική σόδα με χλιαρό νερό και να ξεπλύνετε με αυτό το μείγμα το πρόσωπό σας πριν πάτε για ύπνο.
Διαφήμιση
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας διαθέτει και αυτό αντιβακτηριδιακές, επουλωτικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση της ξηρότητας του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό να μην παράγει επιπλέον λιπαρότητα που φράζει τους πόρους του.
Το λάδι καρύδας βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην ανάπλαση νέων.
Χρήση:
Βάζετε από μια σταγόνα λάδι καρύδας πάνω στο κάθε σπυράκι και το αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί.
Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εξαιρετική μάσκα-πίλινγκ από μαγειρική σόδα και λάδι καρύδας για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα.
Χρήση:
Αναμίξτε ένα κ.γ. μαγειρική σόδα με δύο κ.γ. (κουταλάκια γλυκού) βιολογικό λάδι καρύδας. Ανακατέψτε το μείγμα δημιουργώντας μια παχιά πάστα και απλώστε το στο πρόσωπό σας με κυκλικές ΠΟΛΥ απαλές κινήσεις.
Το αφήνετε να δράσει για 5 λεπτά και κατόπιν ξεπλένετε το πρόσωπο σας με χλιαρό νερό. Το χρησιμοποιείτε μια φορά την εβδομάδα. Η μαγειρική σόδα δεν συνιστάται για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.
Φαρμακευτικές Αγωγές & Επεμβατικές Μέθοδοι
Αντιβιοτικά & ορμονικά σκευάσματα
Όταν η κατάσταση για τα σπυράκια έχει δυσκολέψει πολύ, τότε πιθανότατα να χρειαστεί μια συστηματική φαρμακευτική αγωγή.
Το πιθανότερο είναι, η δερματολόγος σας να σας συστήσει αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί το προπιονοβακτηρίδιο που είναι το μικρόβιο τη ακμής. Όταν το πρόβλημα εντοπιστεί σε ορμονικές διαταραχές, τότε πιθανόν να σας συστήσουν μια ορμονική αγωγή (π.χ. περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών).
Μία από τις πιο ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές για την κυστική ακμή είναι με ισοτρετινοΐνη, η οποία όμως έχει σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό και είναι προτιμότερο να την αποφύγετε.
Λέιζερ
Η μέθοδος με λέιζερ είναι επίσης μια επιλογή όταν τα σπυράκια επιμένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πλέον πολλοί μέθοδοι λέιζερ, που ακολουθούνται συνήθως σε περιπτώσεις ηλικιών κάτω των 15 ετών, σε αλλεργικές καταστάσεις, ηπατικά προβλήματα ή σε περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται να δοθεί φαρμακευτική αγωγή.
Με την μέθοδο αυτή προκαλείται θερμική καταστροφή στους σμηγματογόνους αδένες και στα βακτηρίδια αλλά και διάλυση στις ινώδεις δεσμίδες.
Η αντιμετώπιση της ακμής με λέιζερ είναι σχετικά νέα μέθοδος και ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή αποτελέσματα για την προστασία του δέρματος μακροπρόθεσμα.
Επεμβατικές Μέθοδοι
Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις ακμής και ειδικά όταν υπάρχουν ουλές και δυσμορφίες, υπάρχουν οι περιπτώσεις χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση του δέρματος.
Με αυτή την μέθοδο, οι πλαστικοί χειρούργοι ανανεώνουν το δέρμα και εξομαλύνουν τις δερματικές ανωμαλίες.
Αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται όταν η ακμή είναι σε ενεργό στάδιο, ούτε σε ασιατικό ή πολύ σκούρο δέρμα. Επειδή η μέθοδος αυτή είναι χειρουργική, θα πρέπει να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά για να προχωρήσετε σε εφαρμογή της για πιθανές επιπλοκές ή ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Επιλέξτε μία μόνο μέθοδο για να ξεκινήσετε και μην χρησιμοποιείτε πάνω από δύο τρόπους ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της ακμής. Αφήστε μία εβδομάδα για να δείτε τα αποτελέσματα της μεθόδου που επιλέξατε και αν δεν είναι ικανοποιητικά τότε επιλέγετε κάποια άλλη λύση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ & ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική και έχει τις δικές της μοναδικές ανάγκες.
Πριν να δοκιμάσετε κάποια από τις παραπάνω λύσεις για τη ακμή, να ρωτάτε πάντα τη/ο δερματολόγο σας για πιθανές αλλεργίες.
Εσείς αντιμετωπίσατε ποτέ σοβαρό πρόβλημα με σπυράκια & ακμή;
Ποιά μέθοδο αντιμετώπισης χρησιμοποιήσατε για να καθαρίσει το πρόσωπό σας; Γνωρίζετε κάποιον άλλο τρόπο που βοήθησε εσάς ή γνωστό σας άτομο;
Έχετε τώρα προβλήματα ακμής που χρειάζονται βοήθεια για να καταπολεμηθούν;
Αφήστε παρακάτω το σχόλιο σας και πείτε μου την γνώμη σας για το σημαντικό πρόβλημα της ακμής που σχεδόν όλοι αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Φυσικά, πριν ξεκινήσετε κάποια μέθοδο αντιμετώπισης της ακμής, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο ή τον θεράποντα ιατρό σας.
Να είστε πάντα καλά!
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Καλορίζικη η νέα σου (από ότι είδα) σελίδα. Μου άρεσε πολύ το άρθρο σου και το βρήκα πολύ ενημερωτικό αφού δυστυχώς εγώ έχω αρκετά χρόνια πρόβλημα με ακμή. Δεν ήξερα καθόλου για το ροδόνερο και θα το δοκιμάσω άμεσα, όπως και την θεραπεία με την μέντα που επίσης δεν έχω δοκιμάσει. Ελπίζω να δω αποτελέσματα! Ευχαριστώ πολύ.
Κατερίνα, καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο μου.
Οι λύσεις που έχω προτείνει είναι διαπιστωμένες και όταν θα δοκιμάσεις το ροδόνερο αλλά και την μέντα θα δεις άμεσα διαφορά στο πρόσωπο σου. Θα περιμένω να μου πεις αποτελέσματα!
Καλημέρα σας κορίτσια, βρίσκω το άρθρο αυτό εξαιρετικό ,αλλά θα ήθελα να ρωτήσω , μερικές λεπτομέρειες για τη γενικότερη φροντίδα ενός προσώπου με ακμή αν αποφασίσουμε να την καταπολεμήσουμε με φυσικό τρόπο.Εγώ πιστεύω οτι ο φυσικός τρόπος είναι ο πιο αποτεμεσματικός για την ακμή, καθώς ο οργανισμός έχει την ιδιοτητα να αυτοϊάται και με τα φάρμακα τα χάπια και τις κρέμες, εκτός απο το οτι του στερούμε αυτές τις λειτουργίες, επιβαρύνουμε πολύ το συστημα και επιπλέον τα αποτελέσματα αργουν πολύ. Πολύ φοβάμαι όμως οτι όλοι μας κανουμε λαθη σε καθημερινή βάση στην φροντίδα του προσώπου γι αυτό και δεν έχουμε αποτελέσματα . Ποιός είναι λοιπόν ο σωστός τρόπος εφαρμογής ;; (για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε , έχω απλώσει στο πρόσωπο μου μια μάσκα με κανέλα και μέλι , πεντανόστιμη, αλλά, τι πρέπει να κάνω μετά για να μην μείνει αφυδωτωμένο το πρόσωπό ; )
Ελευθερία καλησπέρα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το άρθρο!
Σίγουρα οι φυσικοί τρόποι είναι οι καλύτεροι επειδή όπως λες και εσύ, ο οργανισμός μας γενικά -και όχι μόνο το δέρμα μας- έχει τους μαγικούς τρόπους για αυτο-ίαση.
Η μάσκα που χρησιμοποιείς τώρα είναι εξαιρετική για το δέρμα και ειδικά για την ακμή και τα σπυράκια. Το μέλι είναι αντισηπτικό και η κανέλα έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Μπορείς επίσης, την επόμενη φορά να προσθέσεις και 2 κ.γ. αγνό ελαιόλαδο που επίσης είναι εκπληκτικό για την επιδερμίδα μας.
Ρωτάς για το μετά…
θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις μια καλή ενυδατική κρέμα ημέρας για να μην σε “τραβά” η επιδερμίδα, είτε φυσική, είτε του εμπορίου, με φυσικά συστατικά (ιδανικά βιολογική) ή με χημική σύσταση.
Η μάσκα είναι για επιπλέον βιταμίνες και καθαρισμό του δέρματος, αλλά χρειάζεται και καθημερινή τροφή για να μπορέσει πλέον να αντεπεξέλθει στις συνθήκες ζωής μας, στην -ίσως- κακή διατροφή και στις δύσκολες περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Θα ηθελα να μ πεις για την διατροφη καποια πραγματα
Καλημέρα. Δεν γνωρίζω αν είστε το ίδιο άτομο που έγραψε το παρόμοιο σχόλιο, οπότε δείτε σας παρακαλώ την απάντηση μου σε αυτό το σχόλιο παρακάτω. Καλή συνέχεια.
Καλησπερα σας…θα ηθελα να μ πειτε σχετικα καποια πραγματα για την διατροφη σε σχέση με την ακμη
Καλησπέρα Πασχάλη. Στην περίοδο της ακμής, θα πρέπει να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά και ειδικά κρέμες, βούτυρα, λιπαρά τυριά, αλλά και προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος, όπως είναι π.χ. η σοκολάτα γάλακτος. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα λευκά άλευρα, η λευκή ζάχαρη και ρύζι, κλπ.
Θεωρώ αυτονόητο, πως θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς το πρόχειρο φαγητό (fast food), τις τηγανητές πατάτες εκτός σπιτιού, που μπορεί να περιέχουν κακής ποιότητας λάδι, το γύρο και τα φαγητά με κρέμες γάλακτος που όλα αυτά σχετίζονται με φλεγμονές.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι μια πολύ όμορφη Κυριακή.
Ωραια σε ευχαριστώ παρα πολυ Δήμητρα. Απλα ξες τι δεν καταλαβαίνω; απο οσους δερματολογους κ αν εχω παει δεν μου λενε κατι για την διατροφή κ αν με πουν δεν μου λενε για τροφες με υψηλο γλυκαιμικο δεικτη. Πραγα μ πιστευω ειναι εντελως λάθος (που δεν λενε κατι )
Πασχάλη, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ακμή και γενικά σε όλες τις φλεγμονές που δημιουργούνται στον οργανισμό. Από εκεί ξεκινάνε όλα.
Το δέρμα θρέφεται από όσα του δίνουμε για φαγητό και μας στέλνει πίσω τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Βέβαια στην εφηβεία παίζουν μεγάλο ρόλο και οι ορμόνες, αλλά όταν δεν προσέξεις τη διατροφή, θα επιδεινωθούν και τα προβλήματα των ορμονών. Σίγουρα είναι λάθος να μην σου αναφέρουν οι δερματολόγοι τι θα πρέπει να επιλέγεις για διατροφή και τι να αποφεύγεις, γιατί είναι πολύ σημαντικές οι “προμήθειες” με τις οποίες εφοδιάζουμε το σώμα μας.
Είμαι σίγουρη πως θα δεις διαφορετικά αποτελέσματα όταν προσέξεις τι τρως και εύχομαι ένα πολύ όμορφο βράδυ!
Πολύ ωραίες συμβουλές, θα τις δοκιμάσω ευχαριστώ πολύ!
Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το άρθρο και ελπίζω να βοηθήσει σε ακόμη πιο όμορφη και υγιή επιδερμίδα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂