12 «Αθώα» Συμπτώματα για Καρκίνο του Πνεύμονα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Πόσο συχνά αγνοούμε κάποια συμπτώματα που δείχνει το σώμα μας για καρκίνο του πνεύμονα, επειδή τα θεωρούμε «αθώα»;

Ξέρατε όμως πως τα σημάδια που δείχνει το σώμα, μπορεί να αποκαλύψουν κάτι πολύ σοβαρό για την υγεία μας;

Στη σημερινή εποχή, η υγεία μας είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός!

Οι συνεχόμενες προειδοποιήσεις που στέλνει το σώμα μας λοιπόν, απαιτούν όλη την προσοχή μας. Έτσι ώστε αναγνωρίζοντας αυτά τα σημάδια, να διασφαλίσουμε την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ενός προβλήματος.

Διαφήμιση

Ο καρκίνος του πνεύμονα αυτή τη στιγμή, θεωρείται παγκοσμίως ο πιο θανατηφόρος και συχνότερος καρκίνος. (1)

Αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων σε άνδρες και γυναίκες.

Χάνονται μάλιστα τόσα άτομα από αυτόν, όσα χάνονται αθροιστικά από τον καρκίνο στο πάγκρεας, τον μαστό, τον προστάτη και τη μήτρα. (2)

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, 1 στα 16 άτομα θα διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα στη διάρκεια της ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους 16 άνδρες και μία στις 17 γυναίκες. (3)

Τι γίνεται λοιπόν, όταν το σώμα μας στέλνει τα προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τα οποία εμείς θεωρούμε «αθώα» και τα παραβλέπουμε;

Όσα δεν γνωρίζετε για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ίσως τα σημάδια για καρκίνο του πνεύμονα να παραβλέπονται, επειδή νομίζουμε πως είναι κάτι πιο απλό.

Όπως για παράδειγμα ο βήχας από το κάπνισμα, ο πόνος στον ώμο ή την πλάτη, η συνεχόμενη κούραση ή κάτι πιο περίεργο, όπως η πληκτροδακτυλία.

Προς το τέλος του άρθρου θα σας πω ποιοι άλλοι λόγοι εκτός από το κάπνισμα, μπορεί να ευθύνονται για καρκίνο του πνεύμονα. Άλλωστε, κάποιους από αυτούς τους λόγους ούτε καν τους φαντάζεστε, ως πιθανές αιτίες γενικά για καρκίνο.

Είστε λοιπόν έτοιμοι για ένα ταξίδι ενημέρωσης και προστασίας των πνευμόνων και της υγείας σας;

Αν ναι, τότε ανακαλύψτε τα 12 «αθώα» συμπτώματα που δείχνουν καρκίνο του πνεύμονα, επειδή τα σημάδια που παρουσιάζει αναγνωρίζονται δύσκολα και για αυτό εύκολα παραβλέπονται.

Εντοπίζοντας αυτά τα σημάδια έγκαιρα, μπορείτε να προλάβετε την «αόρατη» θανατηφόρα ασθένεια όπως λέγεται, πριν να είναι πολύ αργά!

Τι πρέπει να γνωρίζετε στα συμπτώματα για καρκίνο του πνεύμονα

Τα περισσότερα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στους πνεύμονες είναι συνήθως:

 • Όσοι είναι πάνω από 50 ετών
 • Καπνίζουν 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια
 • Καπνίζουν 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα για 10 χρόνια

Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που έχουν σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Πλέον όμως, ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται και σε άτομα μικρότερης ηλικίας ή που δεν κάπνισαν ποτέ!

Όσοι διαγνώσκονται με αυτή την ασθένεια ζουν έναν εφιάλτη, επειδή διαπιστώνουν σε εξετάσεις πως μπορεί να είναι ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να είχαν ως τότε σοβαρά συμπτώματα.

Τα 12 «αθώα» συμπτώματα που δείχνουν καρκίνο του πνεύμονα

Ας δούμε λοιπόν τα 12 πιο συνηθισμένα «αθώα» συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν καρκίνο στους πνεύμονες, ώστε να τα εντοπίσετε έγκαιρα και να σώσετε ακόμη και τη ζωή σας!

Να θυμάστε όμως πως αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά, επειδή μπορεί να αφορούν διάφορες άλλες παθήσεις, που είναι ήπιες και συχνές.

#1 Επίμονος βήχας για τουλάχιστον 3 εβδομάδες

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι, ότι μπορούμε να μπερδέψουμε τον καρκίνο του πνεύμονα με διάφορες άλλες απλές ή πιο σύνθετες παθήσεις.

Όπως είναι δηλαδή ο βήχας, που τις περισσότερες φορές οφείλεται στο κάπνισμα, σε ίωση ή κρύωμα.

Όταν βήχετε ίσως σκέφτεστε αυτόματα τον COVID-19.

Διαπιστώνετε όμως, έναν επίμονο βήχα που διαρκεί 3-4 ή παραπάνω εβδομάδες ή ένα βήχα που συνεχώς χειροτερεύει;

Τότε θα πρέπει να ελέγξετε άμεσα με το γιατρό σας ή έναν πνευμονολόγο, αν είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα. (4)

Ακόμη και αν βρεθεί, πως δεν είναι τίποτα σημαντικό! 

Ο βήχας επιτρέπει στο σώμα μας να διώχνει τους ερεθιστικούς παράγοντες από το λαιμό ή τον αεραγωγό μας, σπρώχνοντας τους έξω από τους πνεύμονες.

Ένας έντονος ή επίμονος βήχας όμως ή όταν συνεχώς επιδεινώνεται, μπορεί να δείχνει καρκίνο του πνεύμονα.

Ειδικά ο επίμονος βήχας που διαρκεί για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα. (5)

Αν λοιπόν παρατηρήσετε τέτοιο επίμονο βήχα ή όταν γίνεται συνεχώς και χειρότερος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα έναν γιατρό. Ειδικά αν όπως θα σας πω και παρακάτω, βήξετε αίμα ή αιματηρή βλέννα και φλέγματα.

Ο γιατρός σας θα κάνει μια αρχική αξιολόγηση και αν χρειαστεί, θα σας προτείνει περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις, που θα βοηθήσουν να βρεθεί η αιτία του βήχα.

Οι εξετάσεις είναι πολύ σημαντικές, ώστε να εξαιρεθούν πιθανές σοβαρές παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.

#2 Δύσπνοια και πόνος στο στήθος με το βήχα ή την αναπνοή

Ένας άλλος παράγοντας που συχνά σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα, είναι η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος κατά τη βήχα ή την αναπνοή.

Η δύσπνοια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έντασης του βήχα ή της πίεσης που ασκείται στα πνευμόνια από τον καρκινικό όγκο. (6)

Ενώ, ο πόνος στο στήθος ίσως επίσης να προκαλείται από τον καρκίνο, επειδή οι όγκοι μπορεί να πιέζουν τα περιβάλλοντα οστά και νεύρα.

Σε αυτή την περίπτωση θα αισθάνεστε τη δύσπνοια σαν σφίξιμο στο στήθος ή αδυναμία να πάρετε μια μεγάλη αναπνοή. Είναι κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σωματική δραστηριότητα ενός ατόμου και να επηρεάσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του.

Ειδικά οι μεγάλοι όγκοι ή η εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσουν μπλοκάρισμα στους κύριους αεραγωγούς. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση υγρών γύρω από τους πνεύμονες. (7)

Αυτά με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δύσπνοια και πόνο στο στήθος, που είναι κοινά συμπτώματα στον καρκίνο του πνεύμονα.

#3 Δυσκολία όταν καταπίνετε

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να παρουσιάζεται σαν αίσθημα αποκολλημένου φαγητού ή υγρών στον λαιμό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της πίεσης που ασκεί ο όγκος του πνεύμονα στον οισοφάγο, δυσκολεύοντας τη φυσιολογική είσοδο των τροφίμων. (8)

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, αντιμετώπισαν δυσκολία στην κατάποση όταν έτρωγαν.

Ο ιατρικός όρος για αυτό το σύμπτωμα είναι «δυσφαγία» και αφορά οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην κατάποση.

Η δυσφαγία είναι συνήθως πιο έντονη στα στερεά τρόφιμα από ό,τι στα υγρά. Επιπλέον, συνοδεύεται από απώλεια βάρους και μπορεί επίσης να δείχνει καρκίνο στον οισοφάγο. (9)

Η δυσκολία στην κατάποση βέβαια, μπορεί να συμβεί από πολλούς άλλους λόγους, όπως είναι τα παρακάτω:

 • Χημειοθεραπεία
 • Ακτινοθεραπεία
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Μετεγχειρητικές διαταραχές
 • Λοιμώδεις ασθένειες

Σε κάθε περίπτωση όμως που δυσκολεύεστε να καταπιείτε και δεν αφορά κρύωμα ή ίωση, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

#4 Βραχνάδα στη φωνή

Οι φωνητικές μας χορδές παράγουν ήχο ανοίγοντας και κλείνοντας, προκαλώντας δονήσεις.

Επειδή όμως ο καρκίνος του πνεύμονα αφορά και το λαρυγγικό νεύρο, μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές χορδές, προκαλώντας αλλαγή ή βραχνάδα στη φωνή μας. (10)

Η βραχνάδα στη φωνή ίσως να είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων, επειδή ο όγκος μπορεί να πιέζει τα νεύρα που ελέγχουν τις φωνητικές χορδές.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη φωνή, όπως βραχνάδα ή ακόμα και αλλαγή στην τονικότητα.

Θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτό το σύμπτωμα, ειδικά αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως επίμονος βήχας ή απώλεια βάρους. (11)

Παρόλα αυτά, η βραχνάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών άλλων παθήσεων και ειδικά της λαρυγγίτιδας.

Αν διαπιστώσετε όμως πως διαρκεί για δύο ή περισσότερες εβδομάδες, είναι καλύτερα να επισκεφθείτε το γιατρό σας, για μια προληπτική εξέταση.

#5 Πόνος στον ώμο ή την πλάτη

Ο πόνος στον ώμο ή την πλάτη, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εξάπλωσης του καρκίνου των πνευμόνων σε γύρω ιστούς και οστά.

Αυτό ίσως συμβεί, επειδή οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να επιβαρύνουν τους γύρω μυς και τα νεύρα, προκαλώντας πόνο και δυσφορία στον ώμο ή την πλάτη. (12)

Ο καρκίνος του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί στα οστά δηλαδή, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Εξάπλωση καρκίνου στα οστά

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, αν ο πόνος γίνεται χειρότερος τη νύχτα και αυξάνεται όταν κινήστε. Δώστε επίσης προσοχή αν ο πόνος είναι επίμονος ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. (13)

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να αξιολογηθεί από έναν ειδικό. Έτσι ώστε να βρεθεί η πιθανή αιτία, όποια και αν είναι αυτή και στη συνέχεια η κατάλληλη θεραπεία.

#6 Συνεχόμενη κούραση ή έλλειψη ενέργειας

Η συνεχής κούραση ή η έλλειψη ενέργειας είναι πολύ κοινά συμπτώματα για πάρα πολλές αιτίες.

Αν δεν εξηγούνται όμως εύκολα από ότι κάνετε στη μέρα σας, μπορεί να είναι ένα από τα ύπουλα συμπτώματα για καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα ή να επηρεάσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οδηγώντας έτσι σε συνεχή κόπωση και έλλειψη ενέργειας. (14)

Η κούραση είναι ένα συνεχές αίσθημα φθοράς.

Όταν υπάρχει καρκίνος στον πνεύμονα, το σώμα εργάζεται υπερωρίες για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει την επίθεση των καρκινικών κυττάρων.

Αυτό μπορεί να στραγγίσει την ενέργεια μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση και λήθαργο ή έντονη υπνηλία. (15)

Η κόπωση μάλιστα μπορεί να γίνει πιο έντονη, καθώς εξαπλώνεται ο καρκίνος στα υπόλοιπα σημεία του πνεύμονα.

#7 Πόνος στα οστά

Ο πόνος στα οστά μπορεί να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα εξάπλωσης του καρκίνου των πνευμόνων στα οστά.

Είναι γνωστός ως μετάσταση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν μέσω του αίματος ή του λεμφικού συστήματος και να καθίσουν στους ιστούς των οστών. (16)

Είναι κάτι που προκαλεί πόνο, αδυναμία ή ακόμα και καταστροφή του οστικού ιστού και μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τέτοια σημεία είναι το στέρνο, οι πλάτες, οι γοφοί ή άλλα οστά. (17)

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, όταν ο πόνος στα οστά γίνεται εντονότερος τη νύκτα ή με την κίνηση.

#8 Συριγμός όταν αναπνέουμε

Ο συριγμός όταν αναπνέουμε μπορεί να είναι συχνό σύμπτωμα για καρκίνο του πνεύμονα.

Οφείλεται συνήθως σε παθήσεις των αεραγωγών ή της πνευμονικών ιστών από την ύπαρξη όγκου. (18)

Οι αεραγωγοί που συρρικνώνονται ή αρχίζουν να κλείνουν από το μέγεθος του όγκου ή των όγκων, μπορεί να προκαλέσουν αυτόν τον ήχο κατά την αναπνοή. (19)

Ενώ τα υγρά που βγαίνουν ή τα φλέγματα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτό τον συριγμό.

#9 Απώλεια όρεξης και αδυνάτισμα

Η απώλεια όρεξης και το αδυνάτισμα είναι συχνά ανησυχητικά συμπτώματα, που σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων.

Η κακή ή μηδενική όρεξη μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως να μην υπάρχει γεύση ή να έχει αλλάξει ο μεταβολισμός από τον καρκίνο. (20)

Επιπλέον, ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το έντερο.

Σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και αποδυνάμωση του σώματος.

Ειδικά μια ανεξήγητη απώλεια βάρους 10 κιλών ή περισσότερο, μπορεί να προκληθεί από πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβάνοντας τον καρκίνο του πνεύμονα. (21)

Όταν υπάρχει καρκίνος, η μείωση του βάρους μπορεί να προκύψει από τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιούν ενέργεια.

Θα μπορούσε επίσης να προκύψει, από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια από τα τρόφιμα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοήσετε μια αλλαγή στο βάρος σας, ειδικά αν δεν προσπαθείτε μόνοι σας να χάσετε κιλά.

Ίσως να είναι μια ένδειξη για αλλαγή στην υγεία σας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή.

#10 Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία ή άσθμα)

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η πνευμονία και το άσθμα, μπορεί να είναι ένδειξη ανοσοκαταστολής λόγω του καρκίνου των πνευμόνων. (22)

Ο καρκίνος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάνοντας το ευάλωτο σε λοιμώξεις και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. (23)

Η συχνή εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση.

Έτσι ώστε να εξεταστεί ποια είναι η αιτία των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων και να φανεί η πραγματική ρίζα του προβλήματος.

#11 Αίμα με το βήχα ή τα φλέγματα

Η αποβολή αίματος με το βήχα ή τα φλέγματα που λέγεται αιμόπτυση, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου των πνευμόνων. (24)

Αυτό οφείλεται συνήθως στην παρουσία ενός όγκου στους πνεύμονες, που ερεθίζει τους αεραγωγούς ή τους ιστούς στα αγγεία.

Η αιμόπτυση μπορεί να είναι εμφανής και να παρατηρείται ως αίμα στον βήχα ή τα φλέγματα. (25)

Είναι ένα κρίσιμο σημάδι που θα πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από το γιατρό σας. Μπορεί δηλαδή να δείχνει σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι ο καρκίνος των πνευμόνων ή κάποια άλλη πνευμονική πάθηση, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

#12 Πληκτροδακτυλία

Η πληκτροδακτυλία είναι μια σπάνια κατάσταση, που εκτός από πολλές άλλες ασθένειες, μπορεί να συνδέεται και με τον καρκίνο του πνεύμονα.  

Αυτό το σύμπτωμα χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους των νυχιών και σταδιακά των δακτύλων, των χεριών και των ποδιών. (26)

Ο σύνδεσμος της πληκτροδακτυλίας με τον καρκίνο των πνευμόνων, δεν είναι ακόμα εντελώς κατανοητός από τους ερευνητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα αυτής της ασθένειας.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως οφείλεται ουσιαστικά σε ουσίες που εκκρίνουν τα καρκινικά κύτταρα και δημιουργούν νευρομυοπάθειες ή πληκτροδακτυλία. (27)

Ουσιαστικά, είναι συμπτώματα που παρουσιάζονται από προβλήματα στο δέρμα, τα νεφρά, το αίμα και τους πνεύμονες.

Οι βασικές αιτίες για καρκίνο του πνεύμονα

Πολλά άτομα μπορεί να εμφανίσουν μόνο ένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Ενώ άλλα άτομα, θα εμφανίσουν δύο ή περισσότερα σημάδια για καρκίνο του πνεύμονα.

Αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικά και δεν πρέπει να αγνοηθούν!

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Το κάπνισμα είναι φυσικά η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και ευθύνεται για το 85% περίπου, όλων των περιπτώσεων. (28)

Μια άλλη σημαντική αιτία από την οποία μπορεί να δημιουργηθεί καρκίνος στους πνεύμονες, είναι η έκθεση σε ακτινοβολία από ραδόνιο αέριο.

Αυτό το αέριο βρίσκεται στο έδαφος και τους βράχους της γης.

Απελευθερώνεται όταν διασπαστεί το ουράνιο που υπάρχει παντού στο έδαφος και κυρίως στα γρανιτικά πετρώματα.

Η έκθεση σε ραδόνιο αέριο είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, μετά το κάπνισμα.

Άλλες αιτίες, είναι επίσης η έκθεση μας σε: (29)

 • Αμίαντο
 • Αρσενικό (30)
 • Κάδμιο
 • Άνθρακα
 • Αλουμίνιο
 • Σκόνη ξύλου
 • Αναθυμιάσεις συγκόλλησης
 • Χρώματα ζωγραφικής
 • Ακτινοθεραπείας υψηλής έντασης
 • Γενετική βλάβη στο DNA
 • Συνεχόμενη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Παθητικό κάπνισμα

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πως ο καρκίνος στους πνεύμονες συχνά ανακαλύπτεται, όταν βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια.

Τότε δηλαδή, που οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Η καλύτερη πρόληψη για καρκίνο του πνεύμονα και οι κατάλληλες εξετάσεις

Ως πρόληψη, θα πρέπει να φροντίζουμε για τη μείωση ή την αποφυγή του καπνίσματος και τη μείωση της έκθεσης μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.

Έτσι μπορούμε να απομακρύνουμε ή έστω να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και να σώσουμε τη ζωή μας!

Επιπλέον, τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να μιλήσουν με τον πνευμονολόγο τους. Εφόσον τους το προτείνει, θα κάνουν έναν προ-συμπτωματικό έλεγχο στους πνεύμονες για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στα ιατρικά εργαστήρια γίνεται πλέον και αξονική τομογραφία με χαμηλής δόσης ακτινοβολία.

Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις για καρκίνο στους πνεύμονες περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία θώρακα
 • Γενική εξέταση αίματος
 • Ακτινογραφία θώρακα
 • Βρογχοσκόπηση
 • Βιοψία και έλεγχος βιοδεικτών, όταν ανιχνευθεί κάποιο πιθανό καρκίνωμα

Τελευταίες σημειώσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Μην ξεχνάτε πως τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να είναι ενδεικτικά του καρκίνου των πνευμόνων και δεν αποτελούν αποκλειστικά κριτήρια για τη διάγνωση του.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείτε για την υγεία σας, ζητήστε άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Συζητήστε επίσης όλες τις ανησυχίες σας με έναν ειδικό, για περισσότερη ενημέρωση.

Ο γιατρός σας θα κάνει την κατάλληλη διάγνωση, έπειτα από τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Διαφήμιση

Αν στη συνέχεια κρίνει απαραίτητο, θα ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η γρήγορη διάγνωση του καρκίνου στους πνεύμονες, μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή σας!

Να θυμάστε λοιπόν πως η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων, αλλά και κάθε θανατηφόρας ασθένειας, είναι όσο δεν φαντάζεστε κρίσιμη, για την αποτελεσματική θεραπεία και τη βελτίωση ή την απομάκρυνση των πιθανοτήτων θανάτου.

Εσείς γνωρίζατε τα παραπάνω 12 συμπτώματα, που μπορεί να δείχνουν καρκίνο του πνεύμονα;

Αφήστε τις σκέψεις σας στα σχόλια παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα. 🙂 

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>