Έκζεμα – 10 Φυσικές Θεραπείες Για Να Το Αντιμετωπίσετε Οριστικά

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα όπως λέγεται, είναι μια σημαντική και δύσκολη πάθηση του δέρματος.

Τα βασικά συμπτώματα του εκζέματος είναι ο έντονος κνησμός (φαγούρα) που πολλές φορές δεν σταματά και η ερυθρότητα.

Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την ελληνική λέξη «ekzein» (ek = εντός και zein = βράζω) που σημαίνει «μαγειρεμένο από το εσωτερικό ή βράζω». Ουσιαστικά περιγράφει την ακριβή κατάσταση όταν το έκζεμα είναι εμφανές στο δέρμα.

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλές λανθασμένες απόψεις σχετικά με το ανθρώπινο δέρμα.


Μία από αυτές τις λανθασμένες απόψεις είναι ότι το δέρμα μας, είναι απλώς ένα κάλυμμα του ανθρώπινου σώματος, ένα απλό περίβλημα.

Μια δεύτερη γελοία άποψη είναι ότι το δέρμα δεν έχει καμία λειτουργική σχέση με τα άλλα όργανα ή τις λειτουργίες του σώματος. Επίσης αστεία για μένα, είναι η άποψη ότι δεν σχετίζεται ούτε με την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Λάθος!!

Μια άμεση συνέπεια αυτών των απόψεων, είναι ότι οποιαδήποτε θεραπεία σχετική με δερματικές παθήσεις θα πρέπει να γίνεται μόνο τοπικά. Δηλαδή, χρησιμοποιώντας αλοιφές, κρέμες, τοπικά διαλύματα, καυτηρίαση, αφαίρεση λειτουργικών εκζεμάτων ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

ΔιαφήμισηΑυτές οι ειδικές μέθοδοι συνήθως ανακουφίζουν το δέρμα άμεσα, αλλά συνήθως το ανακουφίζουν μόνο προσωρινά.

Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα επανεμφανίζονται συχνά στο ίδιο σημείο ή κάπου αλλού στο δέρμα και μάλιστα είναι πολύ πιο έντονα.

Η λειτουργία άμυνας του οργανισμού μας

Σε οποιαδήποτε κατάσταση ασθένειας ή υγείας, ο οργανισμός μας, λειτουργεί σαν ιεραρχικά δομημένο και ενιαίο σύνολο.

Η κάθε ασθένεια προχωρά από έξω προς τα μέσα. Δηλαδή, από τα πιο εξωτερικά και κατώτερα συστήματα στα πιο εσωτερικά και ανώτερα συστήματα.

Το σχέδιο δηλαδή άμυνας του οργανισμού έχει διάφορες γραμμές άμυνας και η πρώτη γραμμή άμυνας είναι το δέρμα. Όταν ο οργανισμός δέχεται μια επίθεση, είτε από σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες είτε από ψυχικούς, η προσπάθεια του πάντα είναι, να έχει τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.

Να κρατήσει δηλαδή τον εχθρό όσο γίνεται πιο μακριά από το εσωτερικό του. Μακριά δηλαδή από τα καλά διαφυλαγμένα πολύτιμα όργανα του.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας άνθρωπος, μετά από ένα ψυχικό στρες για παράδειγμα, εμφανίσει ένα έκζεμα στο δέρμα είναι σαφώς σε καλύτερη ισορροπία από το αν εμφάνιζε μια γαστρίτιδα ή ένα έμφραγμα.

Αυτό είναι η δερματική άμυνα που λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας για τον οργανισμό μας. Αν όμως με χημικές αλοιφές ή με ισχυρά χημικά φάρμακα την καταστείλουμε, τότε η ασθένεια θα προχωρήσει προς τα μέσα σε πιο σημαντικά όργανα.

Έκζεμα - Αντιμετωπίστε το φυσικά

Ποιές είναι οι αιτίες που εμφανίζεται το έκζεμα

Ακόμη και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιές ακριβώς είναι οι αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν έκζεμα στο δέρμα.

Λένε συνήθως πως είναι κάποια μορφή αλλεργίας.

Όμως αυτή η δερματική αντίδραση, που εμφανίζεται περισσότερο στα παιδιά από ότι στους ενήλικες, δεν είναι μόνο αλλεργία.

Η τρέχουσα άποψη ειδικών είναι ότι το έκζεμα προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως:

 • Κληρονομικότητα
 • Λανθασμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Περιβάλλον
 • Δραστηριότητες που δημιουργούν ευαισθησία στο δέρμα
 • Χαμηλή δερματική άμυνα που επιτρέπει να εισχωρήσουν μικρόβια στο σώμα

Συνηθισμένα προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα είναι:

 • Σαπούνια κακής ποιότητας ή με μεγάλη ποσότητα αρώματος
 • Αρώματα
 • Μέικ απ
 • Σκόνη
 • Χλωρίνη και «σκληρά» καθαριστικά
 • Χημικοί διαλύτες
 • Τσιγάρο

Επίσης, οι ενέργειες και το περιβάλλον που προκαλούν ξηρότητα ή ευαισθησία στο δέρμα, δημιουργώντας έκζεμα περιλαμβάνουν:

 • Παρατεταμένη έκθεση στο νερό
 • Πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό
 • Ιδρώτας και στη συνέχεια αμέσως κρύο
 • Μπάνια ή ντους που είναι πολύ ζεστά ή διαρκούν πάρα πολύ
 • Πολύ αρωματισμένα γαλακτώματα και λάδια στο δέρμα μετά από το μπάνιο
 • Υπερβολική υγρασία το χειμώνα
 • Ζώντας σε ένα κλίμα ξηρό όλο το χρόνο

Πολύ σημαντικές αιτίες επίσης για την δημιουργία εκζέματος είναι η διατροφή και η κακή ψυχολογική κατάσταση.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην χώρα μας για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη και άλλους στρεσογόνους παράγοντες.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή όμως, είναι ικανή να σας προστατεύσει ή να σας απαλλάξει από καταστάσεις ερεθισμού του δέρματος.

Κατά την δική μου άποψη και από όσα έχω μελετήσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την διατροφή, οι τροφές παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε όλα τα προβλήματα υγείας.

Φυσικά υπεύθυνο είναι και το περιβάλλον ή μια κακή ψυχολογική κατάσταση, αλλά «το καύσιμο» με το οποίο λειτουργεί το σώμα μας, είναι το πιο σημαντικό.

Ειδικά στις μέρες μας, όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνοδεύονται από ορμόνες, εμβόλια και αντιβιώσεις στα ζώα.

Πως θα αναγνωρίσετε το έκζεμα

Ο τρόπος με τον οποίο συνήθως εκδηλώνεται το έκζεμα αλλάζει, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

Συνηθισμένα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα, ο κνησμός (φαγούρα), η ξηρότητα και η απολέπιση του δέρματος.

Αν νιώσετε έντονη φαγούρα και το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, ερεθισμένο, «σκάει» ή εμφανίζει φυσαλίδες με διάφανο υγρό, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήπιας μορφής έκζεμα.

Στην οξεία φάση του, το έκζεμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με πρήξιμο και ερυθρότητα, ενώ συχνά εμφανίζονται και φουσκάλες.

Όταν το πρόβλημα όμως είναι χρόνιο, το δέρμα γίνεται τραχύ, ξηρό, παχύ και με έντονη απολέπιση. Μπορεί επίσης να σχηματιστούν ρωγμές στην επιφάνειά του.

Μερικές από τις περιοχές που μολύνονται πιο εύκολα είναι το πρόσωπο, οι κλειδώσεις στα γόνατα και τους αγκώνες, αλλά και τα χέρια.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εκζέματος, πρέπει να ερευνήσουμε την εσωτερική ρίζα του προβλήματος, που μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή πνευματική.

Κάθε πάθηση του δέρματος, όπως ανέφερα νωρίτερα, έχει επιπτώσεις στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπου και το αντίθετο.

Έτσι, παθήσεις των εσωτερικών οργάνων μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο δέρμα μας.

Όταν εμφανισθεί ένα έκζεμα, θα πρέπει να προσδιορίσουμε καταρχήν αν οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση και να απομακρύνουμε την αλλεργιογόνο ουσία η οποία μας επηρεάζει.

Παιδικό έκζεμα

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές, όπως η χρήση ακατάλληλων προϊόντων, τα απορρυπαντικά ή τα φυτά.

Συχνά το έκζεμα οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση στο αγελαδινό γάλα και τα προϊόντα του, στα αυγά ή στο ψάρι. Ακόμη και βρέφη που πίνουν με το μπιμπερό έχουν αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα αλλεργίας στο γάλα.

Εκδηλώνεται συχνότερα σε οικογένειες με ιστορικό εκζέματος, αλλεργικής ρινίτιδας ή αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

Ο αλλεργιολόγος σας έπειτα από την εξέταση θα μπορέσει να κρίνει τις αιτίες ή τους παράγοντες από τους οποίους δημιουργήθηκε το έκζεμα.

Αν δεν βρούμε την αρχική αιτία, τότε ο οργανισμός μας δεν θα είναι σε θέση να αυτό-θεραπευθεί ή να αξιοποιήσει την βοτανική υποστήριξη που θα του δοθεί.

Φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το έκζεμα

Τα βότανα είναι θαυμάσια πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε αυτό τον πλανήτη.

Για να είμαι πιο ακριβής, όσο κι αν σας φανώ υπερβολική, πιστεύω πως είναι αυτά στα οποία οφείλουμε την ύπαρξή μας.

Μας έχουν βοηθήσει άπειρες φορές σε διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς. Εμένα προσωπικά πάρα πολλές φορές!

«Κοίταξε μέσα στη φύση και τότε θα καταλάβεις τα πάντα καλύτερα”   -Albert Einstein

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι μπορεί να μας βοηθήσει στο δύσκολο και χρόνιο πρόβλημα του εκζέματος.

Εξωτερική χρήση

Τα βότανα που παραδοσιακά έχουν θετική δράση σαν καταπλάσματα ή κομπρέσες στη θεραπεία του εκζέματος είναι:

 1. Βερονίκη (Veronica Officinalis)

Βερονίκη για έκζεμαΈγχυμα: Χρειαζόμαστε ένα γεμάτο κουταλάκι του τσαγιού βερονίκη για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό.

Ρίχνουμε το βραστό νερό σε μια κούπα με 1 κουταλιά του γλυκού βερονίκη. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5-6 λεπτά και το σουρώνουμε.

Καθαρίζουμε τις πληγές με το έκζεμα, με βαμβάκι βουτηγμένο στο μίγμα αυτό. Έπειτα, βάζουμε κομπρέσες βουτηγμένες στο μίγμα, τις τυλίγουμε ζεστά στα σημεία με το έκζεμα και τις αφήνουμε όλη νύχτα.

 2. Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Έγχυμα: Ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό μέσα σε σκεύος με δύο κουταλιές της σούπας ξερά άνθη καλέντουλας. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Κατόπιν, μουσκεύουμε την κομπρέσα στο υγρό και την τοποθετούμε στην προσβλημένη περιοχή. Αφήνουμε την κομπρέσα τουλάχιστον μία ώρα μουσκεύοντας την συνεχώς στο μίγμα.

 3. Στελλάρια (Stellaria media or Chickweed)

Έγχυμα: Ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό μέσα σε σκεύος με δύο κουταλιές της σούπας ξερά άνθη στελλάριας. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Κατόπιν, μουσκεύουμε την κομπρέσα στο υγρό και την τοποθετούμε στην προσβλημένη περιοχή. Αφήνουμε την κομπρέσα για τουλάχιστον μία ώρα, μουσκεύοντας την συνεχώς στο μίγμα.

Μπάνιο: Βάζουμε 200 γρ. αποξηραμένο ή φρέσκο βότανο σε μια λεκάνη με 6-8 λίτρα κρύο νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα το ζεσταίνουμε, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο χλιαρό νερό του μπάνιου που έχουμε ήδη ετοιμάσει.

Το λουτρό θα διαρκεί πάντα 20 λεπτά. Η περιοχή της καρδιάς θα πρέπει να είναι έξω από το νερό.

Μετά από το λουτρό είναι καλύτερα να μην σκουπιστείτε αλλά να τυλιχτείτε με ένα μπουρνούζι ή ρόμπα και να ξαπλώσετε για περίπου μια ώρα.

 4. Καρυδιά (Walnut Tree or Juglans regia)

Έγχυμα: Ρίχνουμε μισό λίτρο βραστό νερό μέσα σε σκεύος με δύο κουταλιές της σούπας φύλλα καρυδιάς. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Μετά, μουσκεύουμε την κομπρέσα στο μίγμα και την τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή. Αφήνουμε την κομπρέσα για τουλάχιστον μία ώρα μουσκεύοντας την συνεχώς στο μίγμα.

Μπάνιο: Βάζουμε 200 γρ. αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα καρυδιάς σε μια λεκάνη με 6-8 λίτρα κρύο νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα το ζεσταίνουμε, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο χλιαρό νερό του μπάνιου που έχουμε ήδη ετοιμάσει.

Το λουτρό θα διαρκεί πάντα 20 λεπτά. Η περιοχή της καρδιάς θα πρέπει να είναι έξω από το νερό.

Μετά από το λουτρό είναι καλύτερα να μην σκουπιστείτε αλλά να τυλιχτείτε με ένα μπουρνούζι ή ρόμπα και να ξαπλώσετε για περίπου μια ώρα.

Μπορείτε να βρείτε ποικιλία βοτάνων εδώ

Εσωτερική χρήση (πόσιμο):

Πολλές φορές το έκζεμα είναι αποτέλεσμα προβλημάτων στα εσωτερικά όργανα του σώματος. Μπορεί δηλαδή να οφείλεται σε ηπατικές δυσλειτουργίες ή σε τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο αίμα.

Τα βότανα που αναφέρονται παρακάτω, καθαρίζουν το ήπαρ και το αίμα από τις τοξίνες. Μαζί με τα μίγματα βοτάνων για εξωτερική χρήση, βοηθούν το δέρμα να καθαρίσει σταδιακά από το έκζεμα.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

 5. Τσουκνίδα (Urtica urens or Common Nettle)

Τσουκνίδα για ΈκζεμαΈγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του τσαγιού τσουκνίδα. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε πολύ αργά έως 3 φορές την ημέρα.

Προσοχή: Χρειάζεται προσοχή από άτομα με προβλήματα στα νεφρά, αρτηριοσκλήρυνση, διαβήτη ή υπέρταση επειδή μειώνει την χοληστερίνη και το σάκχαρο. Επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση της τσουκνίδας από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους, παιδιά και όσες θηλάζουν.

 6. Βερονίκη (Speedwell or Veronica officinalis)

Έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του τσαγιού βερονίκη. Το αφήνουμε για 3-4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε πολύ αργά έως 2 φορές την ημέρα.

Προσοχή: Επειδή η βερονίκη μειώνει την υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση της από άτομα που παίρνουν φάρμακα για τέτοιο πρόβλημα υγείας.

Να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους, παιδιά και όσες θηλάζουν.

Μπορείτε να βρείτε φρέσκια τσουκνίδα σε ταμπλέτες εδώ

 7. Τσουκνίδα και Βερονίκη

Έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του τσαγιού τσουκνίδα και 1 κουταλάκι του τσαγιού βερονίκη. Το αφήνουμε για 1-2 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε πολύ αργά έως 2 φορές την ημέρα.

Προσοχή: Στις σημειώσεις πιο πάνω, αναφέρεται ποιες κατηγορίες ατόμων δεν πρέπει να καταναλώνουν τα δύο αυτά βότανα.

 8. Πεντάνευρο (Plantain or Plantago lanceolata)

Έγχυμα: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του τσαγιού πεντάνευρο. Το αφήνουμε για 4-5 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε έως 2 φορές την ημέρα.

Προσοχή: Το πεντάνευρο είναι ένα ισχυρό πηκτικό του αίματος, γι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν αλοιφή πληγών σε πεδία μάχης. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά αίματος ή εκείνοι που είναι επιρρεπείς σε θρόμβους αίματος δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καταναλώσουν πεντάνευρο.

Επειδή το πεντάνευρο μειώνει την υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του από άτομα που παίρνουν φάρμακα για τέτοιο πρόβλημα υγείας.

Να αποφεύγεται η χρήση του από εγκύους, παιδιά και όσες θηλάζουν.

 9. Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις εκζέματος.

Άλλωστε, πάνω από το 30% των Ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν την ομοιοπαθητική. Σημαντικό είναι πως το 70% από αυτούς βλέπει πολύ σημαντική βελτίωση σε όσα θέματα υγείας το απασχολούν.

Η ομοιοπαθητική πλέον, σημειώνει μεγάλη αποτελεσματικότητα στο έκζεμα. Βελτιώνει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας ώστε να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα.

Στις μέρες μας, πολλές ασθένειες ανταποκρίνονται στην ομοιοπαθητική θεραπεία και ακολουθούν σωστή θεραπευτική πορεία.

Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για την ομοιοπαθητική στα δερματικά νοσήματα στην Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.

10. Βελονισμός

Ο βελονισμός επίσης, είναι μια φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία μπορεί να βοηθήσει όσους από σας αντιμετωπίζετε έκζεμα.

Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, κάθε εσωτερική ανισσοροπία του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσει έκζεμα. Ειδικά όταν υπάρχουν και εξωτερικοί παθογόνοι παράγοντες.

Η εσωτερική αυτή ανισσοροπία οφείλεται σε έναν ή σε συνδυασμό των παραγόντων που σας ανέφερα παραπάνω στις αιτίες.

ΔιαφήμισηΟ βελονιστής εξετάζει που βρίσκεται στο σώμα μας το πρόβλημα ώστε να το θεραπεύσει.

Στον βελονισμό, πολύ λεπτές βελόνες μιας χρήσης, εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα ανάλογα με το πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 20-30′ και συνήθως συνιστώνται από 10 έως 12 συνεδρίες.

Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για τον βελονισμό στον Επιστημονικό Σύλλογο Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας.

Τελευταίες σημειώσεις

Για να εξασφαλίσουμε τα θρεπτικά συστατικά και τις ουσίες που είναι σημαντικές για το δέρμα μας, είναι απαραίτητη μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Πολλά άτομα φαίνεται να έχουν έλλειψη από θρεπτικά στοιχεία και πολλές απαραίτητες βιταμίνες.

Τις περισσότερες φορές το έκζεμα και τα τρόφιμα είναι συνδεδεμένα άμεσα.

Αυτός είναι και ένας λόγος που πάρα πολλά άτομα δεν μπορούν να απαλλαγούν από το έκζεμα. Αυτό που τρώμε, επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ποιότητα του δέρματός μας.

Βιβλίο βοτάνων για έκζεμαΌτι ισχύει με το έκζεμα, ισχύει για όλα τα δερματικά προβλήματα όπως είναι η ψωρίαση, η ακμή, η λεύκη, οι μυρμηγκιές, οι μυκητιάσεις και τόσα άλλα. Αυτά λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας ενός οργανισμού που βρίσκεται υπό ψυχική και σωματική πίεση.

Αν αντί να αφαιρέσουμε την πρωταρχική αιτία του προβλήματος, καταστείλουμε με χημικά φάρμακα τα συμπτώματα, τότε συχνά η ασθένεια προχωράει προς τα μέσα σε πιο εσωτερικά όργανα.

Αντίθετα η βοτανοθεραπεία όχι μόνον θεραπεύει τα δερματικά νοσήματα αλλά ανεβάζει και το επίπεδο υγείας του ατόμου, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αυτό συμβαίνει, γιατί η βοτανοθεραπεία αντιμετωπίζει πάντα τον ασθενή σαν ψυχοσωματικό σύνολο και όχι σαν ανεξάρτητα και μεμονωμένα όργανα.

Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο. Το μυστικό της υγείας και της ομορφιάς βρίσκεται κρυμμένο στα φυτά – βότανα, περιμένοντας εμάς να το ανακαλύψουμε.

Προσοχή όμως, τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους.

Και τώρα εσείς…

Αντιμετωπίζετε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έκζεμα; Τι θεραπεία έχετε δοκιμάσει ως τώρα;

Αφήστε αν θέλετε το σχόλιο σας και αν έχετε να συμπληρώσετε κάποια άλλη θεραπεία που σας βοήθησε με το έκζεμα.

Να είστε πάντα καλά!

Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Εγώ υποφέρω από έκζεμα τα τελευταία χρόνια και έχω δοκιμάσεις πολλά φάρμακα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Θα δοκιμάσω την τσουκνίδα που αναφέρεις για να κάνω και αποτοξίνωση και ελπίζω να δω διαφορά. Ευχαριστώ για το ωραίο άρθρο!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ και εγώ για το σχόλιο σου Λουκία.
   Ελπίζω και εύχομαι να σε βοηθήσουν οι πληροφορίες που αναφέρω στο άρθρο μου. Εγώ πίνω τσουκνίδα 3-4 φορές την εβδομάδα για να δίνω στον οργανισμό μου σίδηρο με φυσικούς τρόπους, όπως θα δεις και στο άρθρο μου εδώ. Σου εύχομαι και πάλι να δεις διαφορά (αν και είμαι σίγουρη γι αυτό!). Να είσαι πάντα καλά!

 • Ο/Η Δανάη Σελεστ λέει:

  Δημητρα, είναι ότι χρειαζομουν αυτή την στιγμή..Θα δοκιμάσω κάποια από τα βότανα που αναφέρονται στο άρθρο. Να είσαι πάντα καλά!!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πολύ Δανάη για τα καλά σου λόγια! Ναι, μπορείς να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας την καλέντουλα εξωτερικά σε κομπρέσες. Πολλές φορές -αν όχι πάντα- τα δερματικά προβλήματα είναι ουσιαστικά εσωτερικά θέματα υγείας. Προσπαθούν να μας αφυπνίσουν ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στον οργανισμό. Η τσουκνίδα σαν τσάι είναι εξαιρετική για πάρα πολλά προβλήματα υγείας επειδή καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες (απίστευτα σημαντικό).
   Η τσουκνίδα είναι μεγάλη βοήθεια στον οργανισμό και γενικά, κάθε τσάι που πίνω προσπαθώ να είναι στοχευμένο. Θα το καταλάβεις μετά από λίγο καιρό από την ποιότητα του αίματος στις έμμηνες μέρες σου.
   Σε ευχαριστώ και πάλι και σου εύχομαι ότι καλύτερο!!

   • Καλημέρα σας, εχω στο σπίτι βάμμα καλέντουλας. Θα μπορουσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και αν ναι, με ποιο τρόπο; Ευχαριστώ.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

     Καλημέρα Αθανασία. Η καλέντουλα είναι ένα από τα καλύτερα καταπραϋντικά βότανα για τοπική θεραπεία, σε όλα σχεδόν τα δερματικά προβλήματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καλέντουλα με ασφάλεια όπου υπάρχει στο δέρμα μας φλεγμονή ή μόλυνση, έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
     Το βάμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά σε κομπρέσα για 15-20 λεπτά ή και περισσότερο (π.χ. όλη τη νύχτα), για 2 φορές την ημέρα, αραιώνοντας το με αμυγδαλέλαιο, έλαιο καρύδας, ελαιόλαδο ή αλόη βέρα, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αν το πρόβλημα του εκζέματος είναι σε πολλά σημεία του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χλιαρό λουτρό ρίχνοντας μέσα λίγες σταγόνες από το βάμμα της καλέντουλας.
     Το βάμμα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για κολπικές πλύσεις (2 κουταλιές βάμματος σε μισό λίτρο αποστειρωμένο νερό), σε περιπτώσεις κνησμού, «καψίματος», μυκητιάσεων ή για καλή κολπική υγεία.
     Μια ακόμη εξαιρετική λύση για το έκζεμα, είναι ο χυμός από ίσες ποσότητες σέλινου, καρότου και αγγουριού. Ο χυμός αυτός είναι πάρα πολύ ευεργετικός για όλα τα προβλήματα του δέρματος και βοηθά στο έκζεμα μέσω αποτοξίνωσης (ένα ποτήρι το πρωί και ένα ποτήρι το μεσημέρι).
     Ελπίζω να βοήθησα λίγο και εύχομαι καλή επιτυχία και μια όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • >