Κουρκουμάς: 12 Οφέλη Στο Δέρμα, Τις Αρθρώσεις & Την Ψυχική Υγεία

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Ο κουρκουμάς είναι το κύριο μπαχαρικό στο ινδικό πιάτο κάρυ.

Υποστηρίζεται από πολλούς, ότι είναι το πιο ισχυρό βότανο στον πλανήτη στην καταπολέμηση και πιθανότατα στην αναστροφή των ασθενειών.

Τα οφέλη από τον κουρκουμά είναι τεράστια και υπάρχουν πάνω από 12.000 άρθρα, που δημοσιεύονται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ γι αυτόν.

ΔιαφήμισηΕπειδή ο κουρκουμάς περιέχει μια από τις πιο γνωστές θεραπευτικές ενώσεις, την κουρκουμίνη. Αυτό κατατάσσει τον κουρκουμά στην κορυφή της λίστας, ως ένα από τα πιο συχνά φαρμακευτικά βότανα σε όλο τον επιστημονικό κόσμο.

Τα επόμενα πιο δημοφιλή βότανα που μελετήθηκαν, είναι το σκόρδο, η κανέλα, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ και το γάλα γαϊδουράγκαθου.

Τι είναι όμως ακριβώς ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς προέρχεται από το φυτό Curcuma longa, το οποίο αναπτύσσεται στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού Curcuma longa αλέθεται στη χαρακτηριστική κίτρινη σκόνη του κουρκουμά.

Υπάρχουν διάφορες χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον κουρκουμά, γνωστές ως κουρκουμινοειδή, με την κουρκουμίνη ως την πιο δραστική ουσία του.

Επιπλέον, ο κουρκουμάς ανήκει στις 14 σούπερ τροφές που λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κουρκουμά, είναι το ότι εκτός από απίστευτα ισχυρό και ιστορικά σημαντικό, είναι επίσης ασφαλές. Επειδή έχει πολύ λίγες γνωστές παρενέργειες και όσες υπάρχουν είναι εξαιρετικά σπάνιες και γενικά ήπιες.

Φανταστείτε να μπορούσαμε να το λέγαμε αυτό και για τα περισσότερα φάρμακα!

Η διατροφική αξία του κουρκουμά

Ο κουρκουμάς και τα οφέλη του, προέρχονται από το καταπληκτικό διατροφικό προφίλ του βοτάνου.

Μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) του κουρκουμά, περιέχει περίπου:

 • 23,9 θερμίδες
 • 4,4 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 0,7 γραμμάρια λίπους
 • 1,4 γραμμάρια ινών
 • 0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (26% ΗΠ)
 • 2,8 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (16% ΗΠ)
 • 0,1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6 (6% ΗΠ)
 • 170 χιλιοστόγραμμα καλίου (5% ΗΠ)
 • 1.7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (3% ΗΠ)
 • 13 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (3% ΗΠ)

*ΗΠ = Ημερήσια ποσότητα

Τα οφέλη του κουρκουμά προέρχονται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μαζί με μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Ε και Κ, νιασίνης, φολικού οξέος, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Τα 12 οφέλη του κουρκουμά

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι αυτά τα 12 απίστευτα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία και το δέρμα μας.

1. Μπορεί να επιβραδύνει ή να αποτρέψει θρόμβους αίματος

Για πολλούς ανθρώπους, ο σχηματισμός θρόμβων αίματος αποτελεί μια σημαντική ανησυχία.

Πώς αναπτύσσετε όμως ένας θρόμβος;

Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “συσσωμάτωση αιμοπεταλίων”. Δηλαδή, τα αιμοπετάλια συγκεντρώνονται σε μια περιοχή και τελικά σχηματίζουν θρόμβους.

Turmeric - anti8rombotiko

Σε μελέτες τόσο σε εργαστήριο όσο και σε ζώα, η χρήση κουρκουμίνης μειώνει σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. Μειώνοντας έτσι, τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Η κουρκουμίνη τροποποιεί μια εσωτερική διαδικασία, γνωστή ως βιοσύνθεση εικοσανοειδών. Τα εικοσανοειδή αποτελούνται από τέσσερα διαφορετικά μόρια μέσα στο σώμα που αφορούν τη φυσική διαδικασία φλεγμονής.

Ένας λόγος που η κουρκουμίνη έχει ιδιότητες κατά της θρόμβωσης, είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τη βιοσύνθεση των θρομβοξανίων, ενός από τα τέσσερα εικοσανοειδή.

Αυτός ο μηχανισμός είναι ένας βασικός λόγος, που ο κουρκουμάς είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία.

Μάλιστα, μια μελέτη που διεξήχθη το 1986, δείχνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια προτιμότερη μέθοδος θεραπείας για όσους είναι επιρρεπείς σε αγγειακή θρόμβωση. Βέβαια, αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να εξεταστεί επιπλέον και σε ανθρώπινες δοκιμές.

2. Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Αν και λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί στον άνθρωπο, δεκάδες ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη του κουρκουμά περιλαμβάνουν την αποτελεσματική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε πειραματόζωα.

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τον τρόπο που η κουρκουμίνη επιδρά στη λειτουργία του νευροδιαβιβαστή.

Το περιοδικό Phytotherapy Research δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εκπληκτικής, καινοτόμου μελέτης το 2014.

Στη μελέτη πήραν μέρος 60 εθελοντές με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Χωρίστηκαν σε ομάδες με ασθενείς που έλαβαν κουρκουμίνη, με ασθενείς που έλαβαν φλουοξετίνη (PROZAC) και με ασθενείς με ένα συνδυασμό και των δύο.

Όχι μόνο ανακαλύφθηκε, ότι όλοι οι ασθενείς ανέχθηκαν καλά την κουρκουμίνη, αλλά ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη φλουοξετίνη για τη διαχείριση της κατάθλιψης, από την ένδειξη των έξι εβδομάδων.

Ο συνδυασμός της φλουοξετίνης και της κουρκουμίνης οδήγησε σε ελαφρώς υψηλότερη βελτίωση, αλλά δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντική.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή λοιπόν, η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη.

3. Καταπολεμά τη φλεγμονή

Αναμφίβολα, το πιο ισχυρό όφελος της κουρκουμίνης, είναι η ικανότητα της να ελέγχει τη φλεγμονή.

Το περιοδικό Oncogene δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αξιολόγησε αρκετές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, δύο από τα πιο κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Ενώ τελικά η κουρκουμίνη, είναι από τις πιο αποτελεσματικές αντί -φλεγμονώδεις ενώσεις στον κόσμο.

courcoumas gia ygeiaΑυτή η είδηση, θα έπρεπε να έχει φθάσει σε κάθε νοικοκυριό στον κόσμο μετά τη διεξαγωγή της μελέτης, επειδή η φλεγμονή είναι στη ρίζα των περισσότερων ασθενειών.

Οι ολοένα και πιο συχνές ασθένειες σήμερα, συνδέονται όλες με τη φλεγμονή. Όπως ο καρκίνος, η ελκώδης κολίτιδα, η αρθρίτιδα, η υψηλή χοληστερόλη και ο χρόνιος πόνος.

Οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης έχουν επίσης μελετηθεί, ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer.

Σήμερα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ψάχνουν για μια συνταγοποίηση της κουρκουμίνης που να είναι πραγματικά βιοδιαθέσιμη. Δηλαδή, να μπορεί το ανθρώπινο σώμα να την απορροφά και τη μεταβολίζει.

Παρόλο που μπορεί να υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα, προτού να αποδειχθεί σε ανθρώπινες δοκιμές, τα ευρήματα αυτά εξακολουθούν να είναι πολλά υποσχόμενα για τον κουρκουμά. Στο να μπορεί δηλαδή, να βελτιώσει τη γνωστική υγεία και τη συνολική φλεγμονή στο σώμα.

4. Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Ο κουρκουμάς περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων του δέρματος.

Τα οφέλη του για το δέρμα μας, περιλαμβάνουν την αύξηση της λάμψης και της στιλπνότητας του δέρματος, την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, την ηρεμία των πόρων για τη μείωση της ακμής και την καταπολέμηση της ψωρίασης.

Μια πιλοτική μελέτη που περιλαμβάνει 814 συμμετέχοντες, δείχνει ότι ο κουρκουμάς θα μπορούσε να θεραπεύσει το 97% των περιπτώσεων ψώρας σε 3-15 ημέρες.

5. Μπορεί να ξεπεράσει το φάρμακο για την αρθρίτιδα

Η κουρκουμίνη είναι γνωστή για τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη της και τη μείωση του πόνου.

Για το λόγο αυτό, διεξήχθη μια μελέτη σε 45 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ώστε να συγκριθούν τα οφέλη της κουρκουμίνης με το φάρμακο αρθρίτιδας Diclofenac sodium (NSAID), που όμως δημιουργεί διαρροή εντέρου και καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη χωρίζει τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: σε θεραπεία με κουρκουμίνη μόνο, με δικλοφενάκη (NSAID) μόνο και η τρίτη, με ένα συνδυασμό και των δύο.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής, τους άφησαν όλους άφωνους!

Η ομάδα της κουρκουμίνης, έδειξε το υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης με βαθμολογία σημαντικά καλύτερη από τους ασθενείς στην ομάδα της δικλοφενάκης.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι η θεραπεία με κουρκουμίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και δεν σχετίζεται με οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ενθάρρυναν τις έρευνες για να αξιολογηθούν οι καταπληκτικές επιδράσεις που έχει η κουρκουμίνη, σε άτομα που πάσχουν από διάφορους τύπους αρθρίτιδας.

Ενώ η αρθρίτιδα δεν μπορεί προς το παρόν να θεραπευτεί, φαίνεται ότι μια υψηλή δόση κουρκουμίνης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Σε σύγκριση πάντα, με την πιο συνήθη φαρμακευτική αγωγή για την πάθηση.

6. Μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει ορισμένα είδη καρκίνου

Από όλα τα θέματα που έχουν αντιμετωπίσει οι επιστήμονες όσον αφορά την κουρκουμίνη και την αναστροφή της νόσου, ο καρκίνος (διαφόρων τύπων) είναι ένα από τα πιο διερευνημένα θέματα.

Σύμφωνα με τα λόγια των παγκόσμιων αρχών, όπως η Cancer Research UK.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες σε καρκινικά κύτταρα έδειξαν, ότι η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές επιδράσεις.

cancer-symbolΦαίνεται να μπορεί να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και να αποτρέπει την ανάπτυξη τους. Έχει τις καλύτερες επιπτώσεις στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του εντέρου, στον καρκίνο του στομάχου και στα καρκινικά κύτταρα του δέρματος.

Μια μελέτη σε ζώα τον Ιούλιο του 2017 από ερευνητές του Ινστιτούτου Baylor Scott & White Research, έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να διαπεράσει ακόμη και τη χημική αντοχή στο παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στο πάγκρεας.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν συνήθως, το πρόβλημα των ασθενών που ανταποκρίνονται αρχικά σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα και αργότερα αναπτύσσουν αντίσταση.

Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη φαίνεται να επανα-ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα αυτών των ασθενών στα φάρμακα.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Ajay Goel, PhD, διευθυντής της γαστρεντερικής έρευνας και της μεταγραφικής γονιδιωματικής και ογκολογίας στο Ινστιτούτο Baylor Scott & White Research, δήλωσε:

“Τα τρόφιμα με βάση τα βότανα, έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν μια πιο υγιή έκφραση γονιδίων σε ασθενείς, αλλά χωρίς την τοξικότητα ορισμένων φαρμάκων.”

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κουρκουμάς περιλαμβάνει όλα τα οφέλη, που βοηθούν το σώμα να θεραπεύσει φυσικά τον καρκίνο.

7. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη

Το 2009, μια εργαστηριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο Auburn, διερεύνησε τη δυνατότητα των κουρκουμινοειδών να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη είναι κυριολεκτικά 400 φορές πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη, ένα κοινό φάρμακο για το διαβήτη.

diabetesΗ κουρκουμίνη, ενεργοποιεί μια ένωση που θεωρείται από τους ερευνητές, ως ένας «θεραπευτικός στόχος» για τον διαβήτη τύπου 2.

Που σημαίνει ότι η εξεύρεση τρόπου ενεργοποίησης αυτού του ενζύμου, έχει μεγάλες δυνατότητες για πιο αποτελεσματικές θεραπείες στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην αναστροφή του διαβήτη.

Επιπλέον, ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει ή να αναστρέψει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του διαβήτη, με την αντιφλεγμονώδη δράση του.

Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη είναι η βλάβη στα νεύρα, γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια. Η οποία παίρνει διάφορες μορφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα σε όλο το σώμα, από μυϊκή αδυναμία έως τύφλωση.

Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε, ότι η συμπλήρωση με κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά τον διαβητικό περιφερικό νευροπαθητικό πόνο. Ο οποίος εντοπίζεται στα πόδια και τα χέρια, ενώ η διαβητική νευροπάθεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

8. Καταπολεμά την παχυσαρκία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biofactors έδειξε, ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πολλαπλασιασμού των λιποκυττάρων.

Με βάση φυσικά τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης ήταν αποτελεσματικές στην καταστολή της φλεγμονής της παχυσαρκίας. Συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της και στις υπόλοιπες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

9. Βοηθά στη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Δημοσιεύθηκε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, που αξιολογεί την ικανότητα της κουρκουμίνης να διαχειριστεί την ελκώδη κολίτιδα.

Σε αυτή τη μελέτη, η κουρκουμίνη χρησιμοποιήθηκε αντίστοιχα με ένα εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που έλαβαν μόνο εικονικό φάρμακο, είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή ή εκδήλωση ελκώδους κολίτιδας. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη του κουρκουμά μπορεί να περιλαμβάνουν την ύφεσης αυτής της χρόνιας ασθένειας.

Επιπλέον, μία μικρή πιλοτική μελέτη διερεύνησε το όφελος της κουρκουμίνης για ασθενείς με νόσο του Crohn.

σπαστική-κολίτιδα-εντέρουΑν και το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό, και οι πέντε ασθενείς με Crohn είχαν σημειώσει βελτιώσεις σε διάστημα δύο μηνών.

Για πολλούς ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, τα κορτικοστεροειδή (αντιφλεγμονώδη φάρμακα), μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου. Βλάπτουν όμως το εσωτερικό του εντέρου με την πάροδο του χρόνου και αυτό κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τα φάρμακα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα και προορίζονται μόνο για την ύφεση της νόσου.

Το συμπλήρωμα όμως με κουρκουμίνη, δεν είχε αυτές τις παρενέργειες σε καμία από αυτές τις μελέτες.

Μάλιστα, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, βοήθησε να θεραπευτεί το έντερο και να αυξηθούν τα καλά βακτήρια (προβιοτικά).

10. Μπορεί να ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Ένας από τους λόγους των καρδιακών παθήσεων, είναι ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν προ-διαβήτη (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) με ανησυχητικό ρυθμό.

Οι διαβητικοί (αλλά και πολλοί μη διαβητικοί) πάσχουν από οξειδωτικό στρες, το οποίο καταστρέφει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Λόγω αυτής της βλάβης στις αρτηρίες, η χοληστερόλη αρχίζει να δημιουργεί πλάκα για να καλύψει τις κατεστραμμένες περιοχές. Γεγονός που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης LDL.

Παραδοσιακά, τα φάρμακα στατίνης που χρησιμοποιούνται για τη χοληστερόλη, είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα νεφρά και το συκώτι και προκαλούν μια σειρά θανατηφόρων παρενεργειών.

Μπορεί να χαμηλώνουν τη χοληστερόλη, αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίζουν την πραγματική αιτία. Η οποία είναι το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη φλεγμονή.

Ευτυχώς, οι γιατροί γίνονται όλο και περισσότερο ενήμεροι για τις επικίνδυνες παρενέργειες των φαρμάκων στατίνης και συνταγογραφούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις όπως η κουρκουμίνη και το ιχθυέλαιο.

Μια μελέτη που έγινε διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη, ήταν συγκρίσιμη με την ατορβαστατίνη στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης στους ανθρώπους.

Ωστόσο, μια μετά-ανάλυση του 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη δεν είχε συνολική επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος ή στα τριγλυκερίδια.

11. Λειτουργεί για φυσική ανακούφιση των πόνων

Μία από τις ευρύτερα αποδεκτές ιδιότητες της κουρκουμίνης στις επιστημονικές κοινότητες, είναι η ικανότητα της να διαχειρίζεται τον πόνο.

Στις αρχές του 2014, η Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Φαρμακολογίας δημοσίευσε έρευνα, που ανακάλυψε ότι η κουρκουμίνη ενεργοποιεί φυσικά το οπιοειδές σύστημα σε διαβητικούς αρουραίους.

Αυτή η φυσική διαδικασία του κουρκουμά, χρησιμεύει στην ανακούφιση του πόνου του οργανισμού.

Δεν είναι μόνο ο διαβητικός πόνος, όπου η κουρκουμίνη ωφελεί.

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές μελέτες (μερικές σε ζώα, άλλες σε ανθρώπους), που έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι επωφελής για:

 • Επούλωση πληγών
 • Πόνους σαν κάψιμο
 • Μετεγχειρητικούς πόνους
 • Αιμορραγικούς πόνους που προκαλούνται από φλεγμονή
 • Νευροπαθητικούς πόνους που προκαλούνται από τραυματισμό στη στένωση
 • Οπτικούς πόνους, που σχετίζονται με το στόμα, το πρόσωπο ή που συνήθως σχετίζονται με οδοντιατρικά προβλήματα
 • Πόνους του ισχιακού νεύρου από χρόνιο συστολικό τραυματισμό
 • Αρθρίτιδα ή πόνος στις αρθρώσεις

Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη, μπορεί να συμβάλει ακόμη και στη μείωση της κατάθλιψης που προκαλείται από τον πόνο. Μια μελέτη του 2011 σε ζώα διαπίστωσε, ότι μια υψηλή δόση κουρκουμίνης ανακούφισε τις καταθλιπτικές συμπεριφορές, προβλημάτων που σχετίζονται με τον πόνο.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είναι σίγουρα στη λίστα των ισχυρών φυσικών παυσίπονων.

12. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του κουρκουμά είναι η ικανότητα του να αποτοξινώνει το σώμα.

Κάθε μέρα, το σώμα μας εκτίθεται σε τοξίνες από το περιβάλλον και τη διατροφή, που είναι γνωστές ως ξενοβιοτικά. Αυτές οι χημικές ουσίες δεν υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και συχνά συνδέονται με αυξημένες ποσότητες φλεγμονής και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Η αποτοξίνωση των ξενοβιοτικών, γίνεται στο εσωτερικό του ήπατος σε δύο φάσεις: Φάση Ι και Φάση ΙΙ.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, είναι τόσο πολύ εκτεθειμένοι στις τοξίνες, που το ήπαρ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Turmeric - detox

Πολλές φυτικές τροφές όμως, φαίνεται να βοηθούν το σώμα να διατηρεί τους φυσικούς ρυθμούς αποτοξίνωσης. Εκτός από τις τροφές αυτές, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να λειτουργήσει σωστά.

Άλλα σημαντικά αποτοξινωτικά φυτικά τρόφιμα, είναι τα μπρόκολα, τα λάχανα, το σκόρδο, το κρεμμύδια και η εσωτερική φλούδα των εσπεριδοειδών.

Φαίνεται ότι η κατανάλωση κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ να αποτοξινώσει αποτελεσματικά το σώμα.

Το βοηθά επίσης να ανακουφίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις των επικίνδυνων καρκινογόνων ουσιών. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης του κουρκουμά.

Δοσολογία για πρόληψη ή αναστροφή προβλημάτων υγείας

Το δραστικό συστατικό στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, εκεί που βρίσκονται οι υπερδυνάμεις του.

Έτσι, θα πρέπει να ελέγχετε την ετικέτα σε συσκευασίες κουρκουμά, επειδή είναι σημαντικό να σημειώσετε πόσο κουρκουμίνη περιέχεται στην πραγματικότητα.

Τα συσκευασμένα είδη με κουρκουμά περιέχουν μόνο ένα μικρό κομμάτι κουρκουμίνης. Οπότε, αν θέλετε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, θα πρέπει να πάρετε 500 με 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) κουρκουμίνης την ημέρα.

Όταν χρησιμοποιείτε όμως το μπαχαρικό από μόνο του, ο γενικός κανόνας είναι ότι περιέχονται 200 χιλιοστόγραμμα (mg) κουρκουμίνης σε ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκου ή αλεσμένου κουρκουμά (αν και διαφέρει ανάλογα με την πηγή και την προέλευση του).

Περίπου 500 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα (1/2 γραμμάριο), είναι μια καλή δόση ευεξίας για να κρατήσετε μακριά τις φλεγμονές και να υπάρχει καλή υγεία του εντέρου.

Ενώ ένα χάπι κουρκουμά, μπορεί να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει αρκετό, σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το αυθεντικό μπαχαρικό.

Τα μπαχαρικά είναι από τα πιο ισχυρά φυσικά φάρμακα της φύσης και το μαγείρεμα με κουρκουμά είναι μια καλή ιδέα πρόσληψης του.

Μπορείτε να βρείτε κουρκουμά σε οποιοδήποτε μάρκετ, αλλά θα πρότεινα (όπως πάντα) να προτιμήσετε καλύτερη ποιότητα, από τα καταστήματα με βιολογικές τροφές και βότανα.

Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι ο κουρκουμάς που θα καταναλώσετε, θα είναι άριστης ποιότητας και ευεργετικός για την υγεία σας.

* 1000 χιλιοστόγραμμα = 1 γραμμάριο (1000 mg = 1 gr)

Ο κουρκουμάς βρίσκεται στις παρακάτω μορφές:

 • Φρέσκια ρίζα κουρκουμά
 • Κοκκώδη σκόνη
 • Συμπλήρωμα με διαφορά στην ποσότητα (%) της κουρκουμίνης που υπάρχει
 • Υγρό εκχύλισμα
 • Βάμμα

Κουρκουμάς δοσολογία

Πώς να φτιάξετε τσάι με κουρκουμά

Μπορείτε να επωφεληθείτε από τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά, απλά ετοιμάζοντας ένα υγιεινό τσάι.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, πως σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός μαύρου πιπεριού με κουρκουμίνη, αυξάνει την απορρόφηση κουρκουμίνης στον οργανισμό έως και 2.000%!!

Στην παρακάτω λοιπόν συνταγή, έχει προστεθεί και μαύρο πιπέρι, για μεγιστοποίηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του τσαγιού.

 • Βάλτε να βράζει 1 κούπα νερό
 • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και σιγοβράστε για 10 λεπτά
 • Σουρώστε το μείγμα σε ένα φλιτζάνι
 • Προσθέστε αν θέλετε μέλι ή λεμόνι για επιπλέον γεύση
 • Προσθέστε λίγο μαύρο πιπέρι για να αυξήσετε την απορρόφηση κουρκουμίνης

Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι τσαγιού τζίντζερ μαζί με τον κουρκουμά, για ακόμη περισσότερη απόλαυση και τεράστια οφέλη στον οργανισμό και την υγεία.

Παρενέργειες και τι να προσέξετε

Υπάρχουν όμως παρενέργειες από τον κουρκουμά και ποιες είναι αυτές;

Ο κουρκουμάς μπορεί να δημιουργεί αλλεργία σε ορισμένους, επειδή κάποια άτομα έχουν αναφέρει αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά στο δέρμα τους.

Συνήθως, αυτές εμφανίζονται ως ήπια φαγούρα ή κάποιο εξάνθημα. Επιπλέον, σε υψηλές δόσεις κατανάλωσης του, παρατηρήθηκαν συμπτώματα:

 • Ναυτίας
 • Διάρροιας
 • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας
 • Αυξημένη ηπατική λειτουργία
 • Υπερδραστήριες συστολές της χοληδόχου κύστης
 • Υπόταση (μείωση της αρτηριακής πίεσης)
 • Συσπάσεις της μήτρας σε έγκυες γυναίκες
 • Αυξημένη εμμηνορροϊκή ροή

Οι άνθρωποι που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κουρκουμά στο φαγητό τους.

Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τα αντιπηκτικά όπως η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη και η βαρφαρίνη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Άλλα άτομα που μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί με τον κουρκουμά, είναι οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστης, με αιμορραγικά προβλήματα και με διαβήτη.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Επίσης όσα άτομα έχουν προβλήματα με ορμονικές καταστάσεις, όπως καρκίνος του μαστού, ενδομητρίωση, ινομυώματα μήτρας κλπ. και οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας.

Γενικά, αυτές οι προφυλάξεις απαιτούν να είστε βέβαιοι, ότι είστε υπό την επίβλεψη κάποιου γιατρού.

Εκτός από την εγκυμοσύνη, τα άτομα με τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να ανεχθούν καλά τον κουρκουμά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε, τα ενδεχόμενα συμπτώματα που μπορεί να συναντήσετε.

Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν κουρκουμά, επειδή μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας.

Οι λίγες αναφορές περιστατικών σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, αφορούν υπερβολικές δόσεις κουρκουμά και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Ο κουρκουμάς είναι ασφαλής να χρησιμοποιείται καθημερινά στις συνιστώμενες δόσεις, από τους περισσότερους ανθρώπους.

Όμως, θα πρέπει να σταματήσετε να λαμβάνετε κουρκουμά, δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Επειδή μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να παρεμποδίσει την αιμορραγία.

Όπως με οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα, χρησιμοποιήστε τις οδηγίες, αφού πρώτα έχετε συμβουλευτεί το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Τελευταίες σημειώσεις…

Οι ασκούμενοι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και η Αγιουβέρδα έχουν συνταγογραφήσει τον κουρκουμά εδώ και αιώνες, γνωρίζοντας τη δύναμη και τα οφέλη του.

Διαφήμιση

Πάνω από 10.000 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ερευνητές, εξετάζουν την αποτελεσματικότητά του για ένα τεράστιο αριθμό προβλημάτων υγείας. Όλα αυτά, χάρη στα υπέροχα οφέλη αυτού του εκπληκτικού μπαχαρικού.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη χρήση κουρκουμά σε συνταγές ή ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του.

ΔιαφήμισηΒεβαιωθείτε όμως, ότι προσθέτετε μόνο οργανικό κουρκουμά στο φαγητό σας για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα. Ειδικά ο βιολογικός (οργανικός) κουρκουμάς, έχει ελάχιστες παρενέργειες και σπάνιες ή πολύ περιορισμένες.

Εσείς χρησιμοποιείτε κουρκουμά;

Αλήθεια, εσείς χρησιμοποιείτε κουρκουμά στη μαγειρική ή στα ροφήματα σας; Σας έχει βοηθήσει ο κουρκουμάς σε προβλήματα υγείας και πόση διαφορά είδατε στον οργανισμό σας;

Αφήστε αν θέλετε, το πολύτιμο όπως πάντα σχόλιο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς με τη βοήθεια της φύσης!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Μαρινελα Αυγοριτου λέει:

  Πολύ ξεκάθαρο και ενημερωτικό άρθρο πως θα το καταναλώνει ο καθένας μας (δόση) δεν αναφέρθηκε και που το βρίσκω. Ευχαριστώ πάρα πολύ!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Μαρινέλα καλημέρα. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου, επειδή η δοσολογία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και δεν την είχα αναφέρει.
   Με την πολύτιμη πρόταση σου, συμπλήρωσα μια παράγραφο με επιπλέον στοιχεία που αφορούν την ημερήσια δοσολογία για πρόληψη και καλή υγεία ή για διόρθωση προβλημάτων υγείας.
   Ετοιμάζω και γράφημα με περισσότερες αναλυτικές οδηγίες δοσολογίας του κουρκουμά. Σε ευχαριστώ και πάλι!
   Εύχομαι μια πολύ όμορφη ημέρα!! 🙂

 • Χρησιμοποιώ εδω κα 2 χρονια περιπου κουρκουμα στα περισσότερα φαγητά που μαγειρεύω ή προσθέτω σε σαλάτες. Έμαθα καποια πράγματα απο το άρθρο που δεν ήξερα. Σ ευχαριστώ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Κατερίνα. Χαίρομαι πολύ που βρήκες το άρθρο χρήσιμο. Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός μου!
   Το τσάι αυτό που αναφέρω, ειδικά προσθέτοντας πιπέρι και τζίντζερ, είναι μια βόμβα βιταμινών για τον οργανισμό και για καλή υγεία.
   Υπάρχουν τόσα απλά πράγματα στη φύση, που όμως είναι υπερβολικά πολύτιμα για όλους μας.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο σου και εύχομαι μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂

 • Ο/Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ. ΜΑΡΚΙΔΟΥ λέει:

  Καλησπέρα σας……. κάπου διάβασα ότι ο κουρκουμάς λειτουργεί σαν τα οιστρογόνα και πρέπει να αποφεύγεται από τις γυναίκες που έχουν ινομυωματα στην μήτρα…. ισχύει? Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Χρυσούλα. Ναι, φυσικά και ισχύει και το αναφέρω στο άρθρο, στην παράγραφο με τις “Παρενέργειες και τι πρέπει να προσέξετε”.
   Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από όσες γυναίκες έχουν όπως αναφέρετε και εσείς, ινομυώματα, αλλά και από όσες έχουν προβλήματα με ορμονικές καταστάσεις, καρκίνο του μαστού, ενδομητρίωση, κλπ.
   Επειδή μπορεί να προκαλέσει και συσπάσεις στην μήτρα, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες.
   Επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κουρκουμά και οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας, επειδή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
   Τα βότανα είναι φάρμακα της φύσης, αλλά θέλουν προσοχή γιατί ΕΙΝΑΙ φάρμακα, χωρίς όμως τις χημικές παρενέργειες των φαρμακευτικών προιόντων.
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
   Εύχομαι ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!!

 • >