10 Προειδοποιητικά Σημάδια Για Κακή Λειτουργία Της Καρδιάς

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η σωστή λειτουργία της καρδιάς είναι κάτι παραπάνω από σημαντική!

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, (1) τα εμφράγματα και κυρίως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτων στη χώρα μας με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε αυτά οφείλεται το 40% των θανάτων παγκοσμίως.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τα καρδιακά αίτια να αντιπροσωπεύουν το 40% των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν άπειροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, όμως οι περισσότεροι οφείλονται σε κακές επιλογές στον τρόπο ζωής.

Διαφήμιση

Τα καλά νέα όμως είναι πως το σώμα σας δίνει πάντα προειδοποιητικά σημάδια αρκετά νωρίς, ώστε να καταφέρετε να διορθώσετε ένα πρόβλημα υγείας, όταν ακόμη βρίσκεται στα αρχικά του στάδια.

Γνωρίζοντας αυτά τα σημάδια, μπορείτε ακόμη και να αποτρέψετε εντελώς ένα μελλοντικό καρδιακό επεισόδιο και να καταφέρετε να σώσετε ακόμη και τη ζωή σας.

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια για κακή λειτουργία της καρδιάς

#1 Ένας βήχας που δε σταματάει

Ένας επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων προβλημάτων υγείας και η καρδιαγγειακή νόσος είναι ένα από αυτά.

Ο χρόνιος βήχας για παράδειγμα, ειδικά όταν παράγει αιματώδες υγρό είναι πολύ συνηθισμένος σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτό ίσως να σημαίνει ότι η καρδιά ενός ατόμου δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε και το σώμα δεν έχει αρκετό οξυγόνο, επειδή αυτό μεταφέρεται στους ιστούς από το αίμα.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους & λίπους

#2 Χρόνια ή ξαφνική κόπωση (χαρακτηριστικό σημάδι για κακή λειτουργία της καρδιάς)

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν πιθανή καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες μάλιστα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κόπωση που σχετίζεται με την καρδιά από ότι οι άνδρες.

Σχεδόν το 70% των γυναικών ασθενών με καρδιακή προσβολή, αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν εξαιρετικά κουρασμένες πριν από καρδιακό επεισόδιο.

Είναι πραγματικά δύσκολο για αυτό το σύμπτωμα να περάσει απαρατήρητο, επειδή μερικές φορές είναι εξαντλητικό ακόμη και να κάνετε απλά πράγματα, όπως να στρώσετε το κρεβάτι ή να κάνετε ντους.

#3 Ναυτία και ανορεξία

Πολλά άτομα με καρδιακές παθήσεις εμφανίζουν έλλειψη όρεξης, ναυτία ή και τα δύο αυτά συμπτώματα, ακόμη και αν έφαγαν μόλις δύο μπουκιές.

Ο λόγος για αυτό είναι πως ίσως έχει δημιουργηθεί υγρό γύρω από το συκώτι και τα έντερα, που παρεμβαίνει στην σωστή πέψη. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από πόνο στην κοιλιά, στομαχικές διαταραχές ή αίσθημα πρηξίματος.

Στην πραγματικότητα, οι κοιλιακές κράμπες που έρχονται και φεύγουν σε σύντομα διαστήματα είναι πολύ συνηθισμένες πριν από μια καρδιακή προσβολή.

#4 Το δέρμα γίνεται χλωμό ή παίρνει μια γαλαζωπή απόχρωση

Το να είναι κάποιος γενικά χλωμός, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν γίνεται σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Αλλά η ξαφνική ωχρότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης ροής αίματος λόγω καρδιάς, που δεν αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.

Επίσης, κάποιο ξαφνικό σοκ που μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε ευχάριστη ή δυσάρεστη κατάσταση, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια, σβήνουν ξαφνικά.

#5 Πόνος που εξαπλώνεται στο χέρι

Όταν δε γίνεται σωστή λειτουργία της καρδιάς, πολλοί άντρες αισθάνονται πόνο στο αριστερό τους χέρι. Ενώ συνήθως οι γυναίκες αισθάνονται στο ίδιο ή και στα δύο χέρια.

Πολλές γυναίκες μάλιστα αναφέρουν, πως αισθάνθηκαν πόνο στον αγκώνα πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο. Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο πόνος από την καρδιά, ταξιδεύει στο νωτιαίο μυελό όπου συνδέονται πολλά νεύρα.

Έτσι ο εγκέφαλος μπερδεύεται νομίζοντας πως πονάει για παράδειγμα το χέρι, ενώ το πρόβλημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι στην καρδιά.

Προβλήματα καρδιάς

#6 Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι

Όταν δε γίνεται σωστή λειτουργία της καρδιάς, δεν φτάνει η απαιτούμενη ποσότητα αίματος στο σώμα. Έτσι, μπορεί να συγκεντρώνονται αίμα και υγρά σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. (2)

Η καρδιακή ή η νεφρική ανεπάρκεια είναι βέβαια γενικές αιτίες και ισχύουν συνήθως όταν παρουσιάζεται πρήξιμο και στους δύο αστραγάλους και τα πόδια.

Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί όμως να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες. Όπως είναι το πρόβλημα στο συκώτι, κάποιος τραυματισμός, μια εγκυμοσύνη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμη και αν κάθεστε για πολύ ώρα.

#7 Απότομο άγχος και ακραία επίπεδα στρες

Υπάρχουν πολλαπλές μελέτες από διάφορες καρδιολογικές ενώσεις παγκοσμίως, που αναφέρουν πως τα άτομα που βιώνουν ακραίες καταστάσεις και επίπεδα άγχους, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν μελλοντικά στεφανιαία νόσο.

Το άγχος μπορεί να δημιουργηθεί από υπερβολικό στρες σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, όπως επίσης από κρίσεις πανικού ή από καταστάσεις φόβου.

Πολλές από τις καταστάσεις αυτές, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιά σας. Μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία και αφύσικους καρδιακούς παλμούς, που σταδιακά θα προκαλέσουν στεφανιαία νόσο και καρδιακά προβλήματα.

#8 Δερματικά εξανθήματα και ασυνήθιστες κηλίδες

Ορισμένες έρευνες (3) και ειδικά αυτή που δημοσιεύθηκε από το Κολέγιο Καρδιολογίας των ΗΠΑ, έδειξαν πως το έκζεμα και ο έρπης είναι υψηλοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών επεισοδίων.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έκζεμα, έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Ενώ υπάρχουν 29% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Τα άτομα που εμφανίζουν ασυνήθιστες κηλίδες στο σώμα τους, έχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακό επεισόδιο από τα άτομα που δεν έχουν.

#9 Δυσκολία στην αναπνοή

Μην βιαστείτε να υποθέσετε ότι η δυσκολία στην αναπνοή είναι απλώς θέμα κακής φυσικής κατάστασης. Η ανεξήγητη δύσπνοια που εμφανίζεται με απλές δραστηριότητες μπορεί να υποδηλώνει καρδιακό πρόβλημα.

Αν ανεβείτε 25 σκαλοπάτια, σίγουρα δεν θα αναπνέετε άνετα. Αλλά αν ανεβείτε πέντε σκαλοπάτια και δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα μελλοντικό καρδιακό πρόβλημα.

Προβλήματα καρδιάς και δύσπνοια

#10 Αίσθημα αυξημένων παλμών της καρδιάς

Όταν αναφέρουμε τη φράση “αίσθημα αυξημένων παλμών” σημαίνει χτύπους της καρδιάς που αισθανόμαστε πως γίνονται ακανόνιστοι ή γρήγοροι.

Οι περισσότεροι αυξημένοι παλμοί είναι αβλαβείς. Μπορεί πολύ απλά να προκαλούνται από άγχος, από υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης ή ακόμη και αφυδάτωση.

Μερικές φορές όμως, η αίσθηση αυξημένων παλμών δείχνει ένα καρδιακό πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε πότε αισθάνεστε αυτό το αίσθημα παλμών, πόσο συχνά συμβαίνουν και τι κάνατε πριν ξεκινήσουν. Για παράδειγμα, αν ξεκουράζεστε ή βλέπετε τηλεόραση και η καρδιά σας αρχίζει ξαφνικά να χτυπάει ακανόνιστα ή γρήγορα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πότε να μιλήσετε με ένα γιατρό για τη λειτουργία της καρδιάς

Το Ίδρυμα Mayo Clinic, που είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφοσιωμένη στην κλινική πρακτική, την εκπαίδευση και την έρευνα, αναφέρει: (4)

Από τη στιγμή που εντοπίσετε κάποιο ή κάποια από τα σημάδια που δείχνουν πιθανή κακή λειτουργία της καρδιάς, θα πρέπει να λειτουργήσετε αμέσως.

Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πάρα πολύ καιρό να μιλήσουν με το γιατρό τους, επειδή δεν αναγνωρίζουν τα σημαντικά σημάδια και συμπτώματα.

Ή απλά επειδή πιστεύουν πως «ποτέ δεν θα συμβεί σε αυτούς»!

Αν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής ΜΗΝ διστάζετε.
 • Απευθυνθείτε αμέσως στο 166 ή στο τοπικό σας νοσοκομείο ή αριθμό έκτακτης ανάγκης. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ειδοποιήστε κάποιον να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
 • Οδηγήστε μόνοι σας ΜΟΝΟ αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Επειδή η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί, η οδήγηση μπορεί να θέσει εσάς αλλά και άλλους σε κίνδυνο.
 • Πάρτε ασπιρίνη, αν βέβαια επιτρέπετε από το γιατρό σας. Η λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής θα μπορούσε να μειώσει την καρδιακή βλάβη, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πήξης του αίματός σας.

Ωστόσο, η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Για αυτό μην πάρετε ασπιρίνη, εκτός αν το συστήσει ο γιατρός σας ή το ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης.

Μην καθυστερείτε να καλέσετε το 166 ή να πάρετε μια ασπιρίνη. Καλέστε όμως πρώτα για βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Τελευταίες σκέψεις για τη λειτουργία της καρδιάς

Θα πρέπει να θυμάστε πάντα πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που βοηθούν την καρδιά και που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων κατά 80%.

Προσπαθήστε επίσης γενικά να αποφεύγετε τα τηγανητά ή επεξεργασμένα φαγητά, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και προσπαθήστε να γυμνάζεστε έστω για 3-4 ώρες συνολικά την εβδομάδα.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνουν πως θα αντιμετωπίσετε ποτέ στο μέλλον καρδιακά προβλήματα. Είναι όμως τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια και είναι καλό να τα γνωρίζετε. Έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις υγείας.

Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα που δείχνουν πως δεν γίνεται σωστή λειτουργία της καρδιάς, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας, ακόμη και προληπτικά.

Γνωρίζετε άλλα σημάδια που δείχνουν κακή λειτουργία της καρδιάς;

Εσείς γνωρίζετε άλλα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν πιθανή κακή λειτουργία της καρδιάς;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Κυρία Δήμητρα καλημέρα σας. Ευχαριστώ για την ενημέρωση που μας προσφέρετε και την συνολική βοήθεια σας σε μας. Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση επειδή δεν είμαι σίγουρη τι ισχύει και μήπως το γνωρίζετε εσείς. Διάβασα πως αν βήχουμε όταν πιστεύουμε πως παθαίνουμε έμφραγμα αυτό περνάει προσωρινά μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο. Ξέρετε εσείς κάτι για αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Αλεξάνδρα και σας ευχαριστώ επίσης για τα ευγενικά σας λόγια.
   Για την ίδια ακριβώς πληροφορία μου έγραψε το πρωί ένας αναγνώστης του άρθρου και μάλιστα πριν λίγο του ανέφερα τι διάβασα εγώ.
   Για την περίπτωση λοιπόν που υπάρχει φόβος για έμφραγμα, το έψαξα όντως περισσότερο όταν είχα διαβάσει την πληροφορία αυτή παλιότερα. Από ότι διάβασα, δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική τεκμηρίωση για αυτό, εκτός από την περίπτωση αρρυθμίας για να επανέλθουν οι χτύποι της καρδιάς (και αυτό μόνο με την επίβλεψη γιατρού).
   Μάλιστα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, που αναφέρει πως είναι μια εντελώς λανθασμένη αναφορά και μια “ρώσικη ρουλέτα”, επειδή ένα ήπιο και απλό καρδιακό επεισόδιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανακοπή καρδιάς ή να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης. https://www.heart.org/en/health-topics/cardiac-arrest/emergency-treatment-of-cardiac-arrest/cough-cpr
   Ελπίζω να έλυσα μια σημαντική απορία και σας εύχομαι μια πολύ όμορφη ημέρα και εβδομάδα! 🙂

 • >