Τα αμύγδαλα στο νερό είναι απλά μια παραλλαγή των ωμών αμυγδάλων στη διατροφή μας.
Όμως…
…τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα αμύγδαλα στο νερό σε σχέση με τα απλά αμύγδαλα, είναι πολλαπλά.
Έχουν ακόμη περισσότερη θρεπτική αξία και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στην εγκυμοσύνη ή στην πρόληψη του καρκίνου. Άλλωστε τα αμύγδαλα γενικά, είναι εκπληκτικά για τη διατροφή και την υγεία μας και ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς.
Διαφήμιση
Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλή στη διατροφή των αρχαίων Αιγυπτίων και των Ινδιάνων, ως ένα πολύ υγιεινό σνακ. Παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β και Ε, πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά και αμινοξέα.
Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς και με μόνο 4-6 αμύγδαλα καθημερινά, μπορείτε να επωφεληθείτε από όλες τις σημαντικές ιδιότητες τους και να μεταμορφώσετε θετικά το σώμα και την υγεία σας.
Πλεονεκτήματα από τα αμύγδαλα στο νερό
Είναι γενικά μια υπέρ-υγιεινή τροφή και περιέχουν επιπλέον φώσφορο, ψευδάργυρο, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και ασβέστιο.
Οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί όμως λένε, πως για να πάρουμε το 100% των θρεπτικών τους συστατικών χωρίς να επιβαρύνουμε το στομάχι μας, θα πρέπει να τα μουσκεύουμε για μερικές ώρες πριν να τα καταναλώσουμε, όπως για παράδειγμα κάνουμε με τα φασόλια.
Δηλαδή θα πρέπει να βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ ή ποτήρι με καθαρό νερό και να τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες.
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε να απελευθερώσουν τα θρεπτικά τους συστατικά και να αφαιρέσουμε εύκολα τη καφέ φλούδα τους, πριν να τα καταναλώσουμε.
Το καλύτερο είναι να τα βάλετε στο νερό το προηγούμενο βράδυ, για να τα φάτε την επόμενη μέρα. Το ένα αμύγδαλο περιέχει περίπου 12 θερμίδες και 50 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.
Οπότε τρώγοντας 5 αμύγδαλα καθημερινά θα πάρετε μόνο 60 θερμίδες, αλλά άπειρα θρεπτικά συστατικά.
Τα 10 οφέλη που μας προσφέρουν τα αμύγδαλα στο νερό
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα αγαπημένα αμύγδαλα στον οργανισμό και το σώμα μας.
#1 Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Μελέτες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν αμύγδαλα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, έχουν κατά 50% μειωμένο ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο.
Οι σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε που περιέχουν, μπορούν να μειώσουν τα καρδιακά επεισόδια και την πρωτεΐνη c-reactive (1) που προκαλεί συνήθως πρόβλημα στις αρτηρίες.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition (2), τα αμύγδαλα είναι πολύ ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Εμποδίζουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυτή η ιδιότητα τους βοηθά στην προστασία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Προστατεύουν έτσι την καρδιά και τα αγγεία από τη βλάβη και τις ολέθριες επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Αν υποφέρετε από οποιαδήποτε μορφή καρδιακής νόσου, τότε προσθέστε αμύγδαλα στη διατροφή σας για να μειώσετε τους κινδύνους.
#2 Τα αμύγδαλα στο νερό βοηθούν στην απώλεια βάρους
Τα αμύγδαλα είναι πολύ ωφέλιμα για την απώλεια βάρους, επειδή περιέχουν υγιή λιπαρά. Μελέτες δείχνουν πως τα αμύγδαλα μειώνουν την πείνα και την άμεση επιθυμία για φαγητό.
Είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ που θα βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Η βιταμίνη Β που επίσης περιέχουν, θα κρατήσει σε σωστά επίπεδα το μεταβολισμό σας.
Λόγω των σημαντικών ιδιοτήτων τους, τα αμύγδαλα στο νερό είναι μια εξαιρετική προσθήκη για μια αποτελεσματική δίαιτα απώλειας βάρους.
Σε μια μελέτη, μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με αμύγδαλα (84 γραμμάρια) αύξησε την απώλεια βάρους κατά 62% σε σύγκριση με μια δίαιτα εμπλουτισμένη με πολύπλοκους υδατάνθρακες. (3)
Μια άλλη μελέτη σε 100 υπέρβαρες γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωσαν αμύγδαλα, έχασαν περισσότερο βάρος από όσες δεν τα προτίμησαν. Οι πρώτες μάλιστα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην περίμετρο της μέσης και σε άλλους δείκτες υγείας. (4)
Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα αμύγδαλα είναι σίγουρα μια τροφή που βοηθά στην απώλεια βάρους.
#3 Βελτιώνουν τη διάθεση στην εγκυμοσύνη
Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε και τρώγοντας μερικά από αυτά καθημερινά, θα βοηθήσουν επίσης όταν είστε έγκυος. Εκτός φυσικά από την περίπτωση, που υπάρχει οποιαδήποτε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Είναι πολύ ευεργετικά για την έγκυο μητέρα, αλλά και για το μωράκι που θα έρθει και ειδικά όταν το έμβρυο αναπτύσσεται πιο αργά από ότι θα έπρεπε.
Τα ακατέργαστα ή εμποτισμένα αμύγδαλα σε νερό είναι οι καλύτερες πηγές φολικού οξέος, που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος του μωρού.
Το φολικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για την πρόληψη στα πιθανά ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στο μωρό (5). Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περίπου 400mcg φολικού οξέος για να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις του μωρού (6).
Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση καρπών που βρίσκονται σε κέλυφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα προστατεύσει το παιδί σας από μελλοντικές αλλεργίες. (7)
#4 Ενισχύουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου
Τα αμύγδαλα είναι πηγές πάρα πολλών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, ελαχιστοποιούν το άγχος και μειώνουν την αϋπνία.
Περιέχουν αμινοξέα και υγιή λιπαρά που βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση. Στην ιατρική της Αγιουβέρδα, θεωρούν πως τα αμύγδαλα μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα και τη μακροζωία.
Είναι πολύ πλούσια σε φώσφορο που βελτιώνει τη δύναμη του εγκεφάλου, τη μνήμη και την όραση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Journal of Nutrition and Ageing, οι ερευνητές ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ αμυγδάλων και γνωστικής λειτουργίας.
Εκτός από τη βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και τις ίνες, τα αμύγδαλα περιέχουν και φυτοχημικά. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά στον εγκέφαλο για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που επίσης περιέχουν, καθυστερούν την γήρανση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία. (8)
#5 Δυναμώνουν τα οστά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου που αποτρέπει την οστεοπόρωση και δυναμώνει τα οστά, τα δόντια, τους μύες και γενικά το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Επιπλέον, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για γερά οστά.
Ο φωσφόρος που επίσης περιέχουν, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντοχή και την ανθεκτικότητα των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (9), η κατανάλωση μερικών αμυγδάλων καθημερινά, έχει συσχετιστεί με αυξημένη οστική πυκνότητα.
#6 Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL)
Τα αμύγδαλα είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία βοηθούν να μειωθεί η κακή χοληστερόλη και τρώγοντας μερικά αμύγδαλα καθημερινά θα την μειώσουν στο 8-12%.
Όταν βρίσκονται για λίγες ώρες στο νερό, απελευθερώνουν επίσης τη βιταμίνη Ε, ώστε μαζί με τα μονοακόρεστα λιπαρά διορθώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σωστά από τον οργανισμό.
Τα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών LDL στο αίμα, γνωστά ως “κακή” χοληστερόλη, είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Διαφήμιση
Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και μελέτες έδειξαν πως τα αμύγδαλα βοηθούν στην αποτελεσματική μείωση της.
Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 65 άτομα με προ-διαβήτη, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 20% των θερμίδων από αμύγδαλα, μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο 12,4 mg/dL. (10)
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων 42 γραμμαρίων την ημέρα, μείωσε την κακή χοληστερόλη κατά 5,3 mg/dL. Ταυτόχρονα, διατήρησε τα σημαντικά επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης HDL, ενώ οι συμμετέχοντες μείωσαν επιπλέον το κοιλιακό λίπος. (11)
#7 Φροντίζουν την υγεία της επιδερμίδας
Οι θρεπτικές ουσίες των αμυγδάλων προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων στο δέρμα και βελτιώνουν την υφή του.
Μάλιστα, η βιταμίνη Ε αποτρέπει την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας μας, ενεργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.
Έστω και μόνο 4 αμύγδαλα καθημερινά, θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σας να παραμείνει απαλή, ελαστική και υγιής, αυξάνοντας την περιεκτικότητα του κολλαγόνου.
Άλλωστε τα οφέλη των αμυγδάλων είναι γνωστά για την υγεία του δέρματος, καθώς το μασάζ με αμυγδαλέλαιο είναι εκπληκτικό, ειδικά στα νεογέννητα μωρά.
Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε, πως τα έλαια αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα ευεργετικά σε περιπτώσεις δερματίτιδας των χεριών, αλλά και άλλων δερματικών παθήσεων. (12)
#8 Τα αμύγδαλα στο νερό μειώνουν το ρίσκο του καρκίνου
Σύμφωνα με το νομπελίστα Αμερικανό επιστήμονα και βιοχημικό Edwin Krebs, (13) ο καρκίνος είναι μια ασθένεια λόγω ανεπάρκειας βιταμινών και ειδικά κάποιων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή των βιταμινών Β και των φλαβονοειδών, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ρίσκο για καρκίνο του στήθους.
Επιπλέον περιέχουν βόριο, που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη.
Τα αμύγδαλα βελτιώνουν την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του παχέος εντέρου. Εμποδίζουν έτσι τη συσσώρευση τους και πιθανότατα το μεταγενέστερο καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Center), διεξήγαγε εκτενή έρευνα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Colima στο Μεξικό (14), αποκαλύπτει ότι υπάρχει προστατευτική επίδραση πολλών ειδών ξηρών καρπών (συμπεριλαμβάνοντας τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια), στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Τα αποτελέσματα από την μελέτη αναφέρουν, ότι οι ξηροί καρποί “μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 2-3 φορές”.
Μια συστηματική ανασκόπηση από την κλινική Mayo Clinic δημοσίευσε ότι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. (15)
#9 Μπορούν να βοηθήσουν με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Αυτό τους καθιστά ιδανική επιλογή για τα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.
Ένα άλλο όφελος των αμυγδάλων είναι η εξαιρετικά υψηλή ποσότητα τους σε μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο συστατικό που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 σωματικές ενέργειες. (16) Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ελέγχο του σακχάρου στο αίμα μας.
Είναι ενδιαφέρον ότι το 25-38% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, έχουν έλλειψη μαγνησίου. Η διόρθωση αυτής της ανεπάρκειας, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης. (17)
Τα άτομα χωρίς διαβήτη βλέπουν επίσης σημαντικές μειώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη όταν συμπληρώνουν στη διατροφή τους μαγνήσιο. (18)
Αυτό δείχνει ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγείας.
#10 Βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων των χρόνιων ασθενειών
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες.
Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Μια έρευνα του καθηγητή Lang Wu που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, έδειξε ότι η πρόσληψη καρπών με κέλυφος, όπως το αμύγδαλο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου καρκίνου. (19)
Μια άλλη έρευνα σε τρωκτικά έδειξε, ότι τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν βιταμίνη Ε που βοηθά σημαντικά την μνήμη.
Αυτό σημαίνει ότι τα αμύγδαλα που εμποτίζονται στο νερό, βοηθούν στην αποτελεσματική βελτίωση της εξασθένησης της μνήμης. Αυτή η έρευνα αφορά μικρές δόσεις και μόνο όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι. (20)
Πιθανές παρενέργειες από τα αμύγδαλα στο νερό
Όπως και κάθε άλλη τροφή, έτσι και τα αμύγδαλα μπορεί να έχουν και μειονεκτήματα.
Περιέχουν οξαλικά άλατα και υπερβολική ποσότητας τους μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τα νεφρά ή τη χοληδόχο κύστη μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν να τρώνε αμύγδαλα και πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους.
Τα ωμά αμύγδαλα και ειδικά στο νερό είναι πολύ θρεπτικά, όμως όπως και με άλλες τροφές, η ισορροπία είναι πάντα το κλειδί!
Διαφήμιση
Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε ανόργανα συστατικά είναι εντυπωσιακή και μπορεί να σας βοηθήσει με τα πάντα!
Από την οστεοπόρωση έως τη γνωστική λειτουργία.
Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά μπορεί να είναι υψηλή, αλλά μεγάλο μέρος αυτών είναι με τη μορφή ωφέλιμων λιπών. Ωστόσο, τρώγοντας πάρα πολλά από αυτά μπορεί να αυξήσουν τα “κακά” επίπεδα λίπους.
Τελευταίες πινελιές για τα αμύγδαλα στο νερό
Οι παραπάνω ιδιότητες που σας ανέφερα, είναι ορισμένες μόνο από τις πολλαπλές και σημαντικές ιδιότητες των αμυγδάλων, ειδικά όσων έχετε ήδη βάλει στο νερό για λίγες ώρες πριν την κατανάλωση τους.
Αν θέλετε να βάλετε περισσότερα αμύγδαλα στο νερό, μετά από την αφαίρεση της φλούδας τους θα πρέπει να τα στεγνώσετε και να τα βάλετε σε ένα γυάλινο βάζο.
Μπορούν να μείνουν στο βάζο έως και μία εβδομάδα, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική αξία και τα οφέλη τους.
Εσείς δοκιμάσατε ποτέ αμύγδαλα στο νερό;
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε την παραπάνω διαδικασία με τα αμύγδαλα στο νερό; Γνωρίζατε ως τώρα τις σημαντικές ιδιότητες τους στην υγεία και το σώμα μας;
Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Ευχαριστω πολυ σημερα κιολας θα το ξεκινησω.
Καλημέρα Κυριακή. Τα θρεπτικά συστατικά και οι ιδιότητες από τα αμύγδαλα μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν, όταν τα βάζουμε για λίγες ώρες στο νερό πριν να τα καταναλώσουμε.
Εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα και μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂
τα άρθρα σας είναι πολυτιμα και μας κατατοπίζουν παρα πολύ στην εποχή της κατανάλωσης που ζούμε! Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε και πολλά άλλα εν τω μεταξύ τα προωθούμε σε φίλους μας
Καλησπέρα Αλεξάνδρα και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο ευγενικά σας λόγια και την προώθηση των άρθρων μου. 🙂
Θέλω να πιστεύω πως θα βοηθήσουν έστω και μελλοντικά, για ακόμη καλύτερη διατροφή, επιδερμίδα και υγεία, στην πραγματικά δύσκολη εποχή μας.
Σας εύχομαι ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα!
Πειράζει πού τα τρώω καθημερινά τα αμύγδαλα πού τα έχω βάλει είδη στο νερό από το βράδυ και τα δίνω σε άνθρωπο πού απέκτησε ξαφνικά καρκίνο θα βοηθήσει.