15 Σούπερ Τροφές Για Την Καρδιά (80% Μείωση Καρδιακών Επεισοδίων)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι τροφές για την καρδιά είναι μια σημαντική προσθήκη στην καθημερινότητα σας.

Αυτές θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε πιθανά μελλοντικά καρδιακά επεισόδια.

Ένας δυνατός πόνος στο στήθος και η σταδιακή “βύθιση” στο πάτωμα.

Έτσι παρουσιάζονται πολύ συχνά οι καρδιακές προσβολές στην τηλεόραση και τις ταινίες.

Σύμφωνα με την American Heart Association (1), τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και να είναι αρκετά έντονα. Πιο συχνά όμως πλέον, τα συμπτώματα αρχίζουν αργά και είναι πιο ήπια.

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να παρουσιαστούν με γενική δυσφορία, πίεση και συμπίεση ή πόνο στο κεντρικό τμήμα του θώρακα που διαρκεί για αρκετά λεπτά.

Διαφήμιση

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος. Όπως στον ένα ή και τους δύο βραχίονες, στην πλάτη ή στον αυχένα, στο στομάχι ή ακόμα και στο σαγόνι.

Κάποιος που πάσχει από καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να αισθάνεται ναυτία, να είναι ελαφρύς ή μπορεί να εμφανίσει κρύο ιδρώτα.

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε άνδρες, συχνά διαφέρουν από τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Το American Heart Association (Αμερικανικός Οργανισμός Για την Καρδιά) επίσης αναφέρει, ότι η δυσκολία στην αναπνοή, η ναυτία ή ο εμετός και ο πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι, είναι συμπτώματα που είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

Όσο ταχύτερα ειδοποιήσετε το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, τόσο πιο σύντομα θα ξεκινήσει η θεραπεία σας.

Η ανάκτηση από καρδιακή προσβολή απαιτεί χρόνο και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στην ταχεία επούλωση. Φυσικά, είναι προτιμότερο να μην αντιμετωπίσετε ποτέ καρδιακή προσβολή και να ενσωματώσετε τις παρακάτω υγιεινές τροφές για την καρδιά.

Έτσι ώστε να σας βοηθήσουν στην αποφυγή στεφανιαίας καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής.

Τι προσφέρουν οι τροφές για την καρδιά και την υγεία της

Η καρδιά μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα. Δυστυχώς όμως δεν φροντίζουμε για την σωστή υγεία της όπως θα έπρεπε και τη φορτώνουμε καθημερινά με ανθυγιεινή διατροφή αλλά και με άγχος.

Ενώ και τα δύο αυτά μειονεκτήματα που ανέφερα επιβαρύνουν σημαντικά την καρδιά, η λανθασμένη διατροφή με λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν επιπλέον τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αγγειακής πλάκας που κάνει δύσκολη την αρμονική και σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά να διορθώσετε ή να αποτρέψετε τα πιθανά προβλήματα που δημιουργεί η λανθασμένη διατροφή, προσθέστε στην καθημερινότητα σας, όσες από τις παρακάτω τροφές μπορείτε.

Οι 15 σούπερ τροφές για την καρδιά

Στο σημερινό άρθρο, θα σας αναφέρω τις 14 σούπερ τροφές για την καρδιά, που κάποιες ίσως να σας εκπλήξουν ευχάριστα. Επιπλέον θα προσθέσω ένα εκπληκτικό και υγιεινό σπέσιαλ ρόφημα, που θα βοηθήσει να καθαρίσετε σταδιακά τα αιμοφόρα αγγεία σας.

#1 Παρθένο ελαιόλαδο

Έστω και λίγη ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ που μειώνει την πίεση στο αίμα. (1)

Προσπαθήστε να προμηθεύεστε πάντα αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι ώστε να μην είναι μολυσμένο με χρωστικές ουσίες, άγνωστης ποιότητας συντηρητικά ή βλαβερές χημικές ουσίες.

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πως το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, εκτός από την προστασία της καρδιάς και των αρτηριών, μπορεί να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνου.

#2 Κανέλα Κεϋλάνης

Σας αναφέρω συχνά το πόσο χρήσιμη και ωφέλιμη είναι η κανέλα για την καθολική υγεία μας.

Αυτό που θα πρέπει όμως πάντα να προσέχετε είναι να προτιμάτε την πραγματική κανέλα Κεϋλάνης και όχι την κασσία, που παράγεται στην Κίνα και είναι κατώτερης ποιότητας.

Η κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να μας προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια και αθηροσκλήρωση, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. (2)

Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και βελτιώνει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταβολίζει το σάκχαρο στο αίμα. Παράλληλα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και διαφυλάσσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

#3 Σκόρδο

Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου και είναι μια υπερτροφή.

Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα “φάρμακο”, που οι γιατροί στην αρχαιότητα το συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σχηματισμού θρόμβων. Μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. (3)

Το σκόρδο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει την πίεση του αίματος, ανακουφίζει από τη αγγειοσυστολή και προλαμβάνει την εμφάνιση αρτηριοσκληρωτικής πλάκας.

#4 Κόκκινο κρασί

Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν σε μελέτες ότι το κόκκινο κρασί περιέχει ορισμένες ουσίες, τις πολυφαινόλες, που μπορούν να παρατείνουν την ανθρώπινη ζωή για περίπου 60%!

Το κόκκινο κρασί μειώνει τα αποθέματα λίπους στα αγγεία και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στα προβλήματα άνοιας και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Επιπλέον η ρεσβερατρόλη (4), μια ακόμη ουσία που περιέχει το κόκκινο κρασί, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου, αλλάζοντας την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και μεταβάλλοντας την αναλογία συγκεκριμένων επιβλαβών βακτηρίων.

#5 Καρπούζι

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των αγγείων. Επίσης, σταθεροποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και προσφέρει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό. (5)

Το καρπούζι, εκτός από τα άπειρα οφέλη του στο δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα, προσφέρει επιπλέον βοήθεια στους μύες. Αν δηλαδή φάτε καρπούζι πριν από τη γυμναστική σας, θα εκπλαγείτε από το πόσο μειωμένοι θα είναι οι πόνοι των μυών την επόμενη μέρα.

Το καρπούζι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προασπίζει την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. (6) Παράλληλα, μειώνει την υψηλή χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

#6 Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Από την αύξηση της καύσης λίπους, τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την πρόληψη από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του στήθους και του προστάτη.

Περιέχει σημαντικές ποσότητες από πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά. (7)

Μόνο ένα φλιτζάνι με πράσινο τσάι την ημέρα, μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων, να μειώσει πιθανές φλεγμονές, να σταματήσει το σχηματισμό αγγειακής πλάκας και να προστατεύσει αποτελεσματικά την υγεία της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με μελέτες, η υψηλότερη πρόσληψη κατεχινών πράσινου τσαγιού, συνδέθηκε με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Παράλληλα, μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

#7 Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μούρων, μπορεί να μειώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. (8)

Μια από αυτές τις μελέτες διαπίστωσε, ότι ειδικά η κατανάλωση βατόμουρων καθημερινά, βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της πήξης του αίματος.

Οι φράουλες, τα βακκίνια, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παίζουν κεντρικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και είναι ένα ικανοποιητικό σνακ χαμηλών θερμίδων.

#8 Ρόδια

Τα ρόδια ονομάζονται και «κόκκινος χρυσός» λόγω της σημαντικής διατροφικής τους αξίας.

Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την πίεση του αίματος, σταθεροποιούν την κυκλοφορία του και αυξάνουν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Έχουν επιπλέον αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μειώνουν τις φλεγμονές, απομακρύνουν την οδοντική πλάκα και διάφορες άλλες ασθένειες των δοντιών και των ουλών.

Σύμφωνα με έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν προστατεύουν από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης στις αρτηρίες και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. (9) Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τροφές-για-την-καρδιά

#9 Ξηροί καρποί

Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όπως είναι οι φυτικές ίνες, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και η αργινίνη, που όλα παρουσιάζουν μια καρδιο-προστατευτική δράση. (10)

Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, αμύγδαλα (11) και φουντούκια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να αποβιώσουν λόγω καρδιακής πάθησης, απ’ ότι τα άτομα που σπάνια καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.

Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που τρώνε σταθερά ξηρούς καρπούς μερικές φορές κάθε εβδομάδα, διατρέχουν από 30-50% μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, ξαφνικό καρδιακό θάνατο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο.

#10 Μήλα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς και την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα μήλα περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα δόντια μειώνοντας τα βακτήρια και προωθούν την λεύκανση τους.

Δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, αποτρέπουν την οστεοπόρωση, βελτιώνουν σημαντικά το πεπτικό σύστημα και αυξάνουν την καθημερινή σας ενέργεια.

Ερευνητές βρήκαν (12) πως τα μήλα μειώνουν την χοληστερόλη κατά περίπου 25% σε διάστημα έξη μηνών. Μπορούν επιπλέον να μειώσουν αισθητά το λίπος στο αίμα και να βοηθήσουν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Οι συγκεκριμένες είναι μία από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

#11 Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα μαρούλια, οι λαχανίδες ή το μπρόκολο είναι γνωστά για τον πλούτο των βιταμινών, των ορυκτών στοιχείων και των αντιοξειδωτικών τους.

Είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην προστασία των αρτηριών (13) και προάγει τη σωστή πήξη του αίματος.

Είναι επίσης υψηλά σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία. Ενώ παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων που φέρουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες μελέτες βρήκαν (14) μια σύνδεση μεταξύ της αύξησης της πρόσληψης φυλλωδών λαχανικών και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια επιπλέον ανάλυση (15) διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης πράσινων φυλλωδών λαχανικών, συσχετίστηκε με έως 16% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Παράλληλα, μια άλλη μελέτη σε 29.689 γυναίκες έδειξε (16), ότι η υψηλή πρόσληψη φυλλωδών λαχανικών, συνδέεται με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

#12 Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την καρδιά και μια εξαιρετική πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών.

Τα λιπαρά αυτά έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μία μελέτη (17) εξέτασε τις επιδράσεις τριών προγραμμάτων δίαιτας για μείωση της χοληστερόλης σε 45 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. Η μία από τις ομάδες δοκιμών κατανάλωνε ένα αβοκάντο την ημέρα.

Η ομάδα του αβοκάντο μείωσε σημαντικά την «κακή» LDL χοληστερόλη, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη μελέτη (18) που περιλάμβανε 17.567 άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν αβοκάντο τακτικά είχαν το μισές πιθανότητες να πάθουν μεταβολικό σύνδρομο.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς. Μόνο ένα αβοκάντο παρέχει 975 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου, ή περίπου το 28% του ποσοστού που χρειάζεστε σε μια μέρα.

#13 Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη τους στην καλή υγεία της καρδιάς.

Σε μία μελέτη σε 324 άτομα έδειξε (19), ότι η κατανάλωση σολομού τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, μείωσε σημαντικά την διαστολική αρτηριακή πίεση. Επιπλέον η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μακροπρόθεσμα, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Όπως και τριγλυκεριδίων στο αίμα, σακχάρου νηστείας και συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, κάθε μείωση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης ψαριών κατά 100 γραμμάρια, συσχετίστηκε με μια πιθανότητα 19% υψηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ενώ οι ίδιες πιθανότητες ίσχυσαν για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και παχυσαρκία.

Τα συμπληρώματα καλής ποιότητας ιχθυελαίου, έχουν αποδειχθεί (20) ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Ταυτόχρονα βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

#14 Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της καρδιακής υγείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες, έχουν συσχετίσει την κατανάλωση σοκολάτας με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μια σημαντική μελέτη έδειξε (21), ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από όσους δεν κατανάλωναν.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε (22) ότι η κατανάλωση σοκολάτας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με 32% χαμηλότερο κίνδυνο ασβεστοποίησης της πλάκας στις αρτηρίες.

Βέβαια, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Γεγονός που μπορεί να εμποδίσει πολλές από τις ιδιότητες της στην υγεία και την απώλεια βάρους.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μαύρη σοκολάτα υψηλής ποιότητας, με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70% και αξιοποιήστε στο έπακρο τα οφέλη της στην καρδιά σας.

Προφυλάξεις στις τροφές για την καρδιά

Θα σας επαναλάβω και σε αυτό το άρθρο μου πως αν λαμβάνετε φάρμακα ή έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, πριν καταναλώσετε τις παραπάνω τροφές ή το ρόφημα αυτό, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ξέρω ότι γίνομαι κουραστική με αυτό, αλλά προτιμώ να γίνω κουραστική, παρά να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα αντί για όφελος στην υγεία σας.

Για παράδειγμα, όσοι ακολουθείτε αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό σας για την κατανάλωση σκόρδου, επειδή έχει αντιπηκτικές ιδιότητες.

#15 Ρόφημα

Το ρόφημα αυτό δεν θεραπεύει τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί όμως να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση τους, εμποδίζοντας την εναπόθεση πλάκας στις αρτηρίες. Επιπλέον διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Για να ετοιμάσετε το ευεργετικό αυτό ρόφημα για την προστασία της καρδιάς, θα χρειαστείτε:

 • 200 γρ. ρίζα τζίντζερ καθαρισμένη
 • 200 γρ. βιολογικό, ακατέργαστο και ανεπεξέργαστο μηλόξυδο
 • 200 γρ. σκόρδο πολτοποιημένο
 • 200 γρ. χυμό λεμονιού
 • 5 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι

Πως θα το ετοιμάσετε:

Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, εκτός από το μέλι. Σιγοβράστε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Προσθέστε στη συνέχεια το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Βάλτε το μείγμα σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι και διατηρήστε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να μείνει έως 1 ½ με 2 μήνες. Πίνετε μία κουταλιά της σούπας από το ρόφημα αυτό κάθε πρωί με άδειο στομάχι.

Τελευταίες πινελιές στις τροφές για την καρδιά…

Η προσαρμογή της διατροφής σας, η μείωση του άγχους και η τακτική άσκηση, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ελέγξετε φυσικά τις φλεγμονές. Παράλληλα, θα διατηρήσετε την καλή υγεία των αρτηριών και θα προλάβετε τα περιστατικά καρδιακών παθήσεων.

Τα καρδιακά επεισόδια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Καλέστε αμέσως βοήθεια στο 166 αν εμφανίσετε πόνο στο στήθος, εκτός από άλλα κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σε φαινομενικά υγιείς νέους άνδρες και γυναίκες, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Αν επίσης έχετε οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, καπνίζετε, έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την τακτική εξέταση της καρδιάς σας.

Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές για την καρδιά όπως αυτές που ανέφερα. Αυτές θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την καρδιά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων χρόνιων παθήσεων στο μέλλον.

Και τώρα εσείς…

Εσείς γνωρίζετε πως οι παραπάνω τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ή να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με την καρδιά σας; Καταναλώνετε κάποιες από αυτές καθημερινά;

Αφήστε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι ότι καλύτερο και να είστε πάντα υγιείς! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Εξαιρετικό άρθρο! Μπράβο σας… δεν έχω λόγια!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ Ιωάννη για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον και ελπίζω να βοηθήσει σε ακόμη καλύτερη καρδιά!! 🙂
   Σας εύχομαι ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!

 • Ο/Η Καίτη Αγαπητού λέει:

  Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως υπάρχουν τόσες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν και μάλιστα κάποιες όπως το κόκκινο κρασί τις αποκλείω λόγω θερμίδων. Τι είναι όμως σημαντικότερο, οι θερμίδες ή η υγεία μας; Για μένα τουλάχιστον είναι η υγεία και αυτή θα προσπαθήσω να προστατεύσω περισσότερο. Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Νάσιου για αυτό το ενδιαφέρον και ενημερωτικό άρθρο. Να είστε πάντα καλά!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις, γιατί είναι αδιαμφισβήτητο πως η υγεία προέχει όλων των άλλων. Δεν υπάρχει λόγος όμως να γίνει επιλογή, επειδή με ένα μόνο ποτηράκι κόκκινο κρασί θα καλύψετε και τις δύο απαιτήσεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές και σας εύχομαι επίσης να είστε πάντα καλά και να περάσετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! 🙂

 • >