10 Τροφές Για Αντιγήρανση & Φυσική Αντιμετώπιση Ρυτίδων

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές για αντιγήρανση, είναι ένα απόλυτα φυσικός και υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης των ρυτίδων και των σημαδιών ηλικίας.

Οι συγκεκριμένες μάλιστα τροφές, έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να αφαιρούν έως και 10 χρόνια από την επιδερμίδα σας.

Είναι άλλωστε σίγουρο, πως όλες και όλοι θέλουμε να φαινόμαστε πάντα πολύ πιο νέοι από ότι πραγματικά είμαστε.

Όπως και να ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο!

Ιδανικά, χωρίς (ή με ελάχιστα) προβλήματα υγείας.

Φυσικά, τα γονίδια μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση, όμως η διατροφή μας έχει επίσης αδιαμφισβήτητη σημασία.

Διαφήμιση

Αναζητώντας τροφές για αντιγήρανση, εννοούμε φυσικά διατροφή με αντιοξειδωτικά, υγιή λιπαρά, νερό και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Με αυτές τις επιλογές, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμηση του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του, δηλαδή του δέρματος.

Το δέρμα μας είναι συχνά το πρώτο μέρος του σώματος μας που δείχνει πως υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που μπορούν να βοηθήσουν όπως είναι οι λοσιόν, οι κρέμες, οι μάσκες και οι οροί.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε προσεκτικά με τι τροφοδοτούμε το σώμα μας.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα (1) πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι ο ασφαλέστερος και υγιεινότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ξηρής επιδερμίδας και των λεπτών γραμμών.

Πως μπορούμε να καθυστερήσουμε με φυσικό τρόπο τα σημάδια της γήρανσης;

Είναι μια ερώτηση που έχει συζητηθεί εδώ και αιώνες.

Στην πραγματικότητα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση ή τη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης έχουν χρονολογηθεί από την ίδια την ανθρωπότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φαίνονται και να νιώθουν νέοι, οδηγώντας τους εμπειρογνώμονες να επενδύσουν πολλές ώρες και χιλιάδες δολάρια ή ευρώ για να βρουν την χρυσή συνταγή κατά της γήρανσης.

Δεν υπάρχει μια ειδική φόρμουλα που να σβήνει μαγικά τις ρυτίδες!

Ενσωματώνοντας όμως ορισμένα τρόφιμα κατά της γήρανσης στη διατροφή σας, είναι ο καλύτερος τρόπος που θα σας βοηθήσει να φέρετε πιο κοντά αυτό τον στόχο.

Τα παρακάτω νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα, θα σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε τις συνέπειες της γήρανσης σε κάθε μέρος του σώματος σας.

Από το δέρμα σας μέχρι τον εγκέφαλο, την καρδιά και τις αρθρώσεις σας.

Τι ακριβώς κάνουν αυτές οι τροφές για αντιγήρανση, ώστε να κρατήσουν το σώμα μας ακμαίο και υγιές; Μας προσφέρουν απλά και σταθερά, μερικές από τις πιο σημαντικές αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

Πως λειτουργούν οι τροφές για αντιγήρανση

Υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία που συνδέει τη διατροφή με τη γήρανση.

Η γήρανση εκδηλώνεται με τη μείωση της κατάστασης της υγείας και την αύξηση των ευκαιριών, για την απόκτηση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις. Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία γήρανσης, οδηγώντας σε φλεγμονή και περαιτέρω υποβάθμιση των υγιών κυττάρων.

Η φλεγμονή είναι η φυσική ανοσολογική απάντηση του σώματος σε οτιδήποτε αναγνωρίζει ως απειλή. Η αντίδραση του αυτή, έχει σκοπό να προστατεύσει την υγεία σας.

Χωρίς κάποιο βαθμό φλεγμονής, η υγεία σας θα κινδυνεύει από την εισβολή βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως είναι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, τα ζαχαρούχα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα σας. Οπότε η εξάλειψη ή η μείωση τους στη διατροφή σας, μπορεί να σας κρατήσει υγιέστερους και να μειώσει τα σημάδια γήρανσης.

Dna γήρανση

Η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και η καθυστέρηση της εμφάνισης των συνθηκών που σχετίζονται με τη γήρανση, μπορεί να παρεμποδίσουν τα μονοπάτια που οδηγούν σε φλεγμονή.

Ευτυχώς, τα υγιεινά τρόφιμα που καταπολεμούν τη φλεγμονή είναι νόστιμα και εύκολα προσβάσιμα.
Η καλύτερη ευκαιρία σας να ζήσετε μια δραστήρια και μακροχρόνια ζωή, είναι να αποφύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή.

Όπως επίσης να μάθετε ποια τρόφιμα παρέχουν σωστή διατροφή και τα αντιοξειδωτικά που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κάθε νόσου.

Οι τροφές για αντιγήρανση έχουν αποδειχθεί ευεργετικές σε σημαντικό επίπεδο και παρέχουν προστασία από εκφυλιστικές καταστάσεις.

Οδηγώντας έτσι, προς έναν πιο υγιεινό δρόμο υγιούς γήρανσης και καλύτερης υγείας.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι τροφές για αντιγήρανση

1. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου

Μια ελεγχόμενη μελέτη έδειξε (2) ότι η κατανάλωση αβοκάντο καθημερινά σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, βοηθά στη μείωση των επιπέδων LDL σε παχύσαρκους και υπέρβαρους συμμετέχοντες. Μάλιστα σε τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές, η ασταξανθίνη (3) μείωσε τα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς και καπνιστές.

2. Προστατεύουν το δέρμα

Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι κύριοι παράγοντες καταστροφής του δέρματος. Για να τονωθεί η επιδερμίδα και να ξεκινήσει την επιδιόρθωση της, χρειάζεται τα αντιοξειδωτικά των τροφών. Αυτά βοηθούν στην υπεράσπιση του δέρματος από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και αποτρέπουν τις εκφυλιστικές διαταραχές (4) που προκύπτουν από το οξειδωτικό στρες.

Οι ανθοκυανίνες στα μπλε βατόμουρα έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν τη φωτογήρανση, από την υπεριώδη ακτινοβολία. (5). Επιπλέον, βοηθούν στην αναστολή της καταστροφής του κολλαγόνου και σε μείωση της φλεγμονής.

3. Υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία

Σε μια κλινική δοκιμή και σε Ιαπωνικές μελέτες, η ασταξανθίνη βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία, την οπτική οξύτητα και τα προβλήματα των ματιών. Η κουρκουμίνη, η κύρια ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μυαλό σας νεανικό.

Η κουρκουμίνη είναι ιδιαίτερα λιπόφιλη και μπορεί να διασχίσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου ικανοποιητικά. (6) Για το λόγο αυτό, οι μελέτες δείχνουν ότι η λιπόφιλη φύση της κουρκουμίνης, μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη σημαντική μείωση της νόσου του Alzheimer στην Ινδία, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα μούρα, μπορούν επίσης να αντιστρέψουν την πτώση των νευρωνικών σημάτων (7) που σχετίζονται με την ηλικία, καθώς και τα γνωστικά και κινητικά προβλήματα.

4. Βοηθούν στην υγεία των οστών

Τρώγοντας μια ποικιλία από αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές τροφές, μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία των οστών σας. Για παράδειγμα τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών και στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας. (8)

5. Προστατεύουν την όραση

Ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας χαρακτηρίζεται από χρόνιο και προοδευτικό εκφυλισμό των φωτοϋποδοχέων. Έχουν διεξαχθεί μελέτες (9) που δείχνουν ότι τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (10) υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στην ωχρά κηλίδα του ματιού και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από το οξειδωτικό στρες.

Η κατανάλωση μάλιστα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε αντιγηραντικές τροφές, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του οξειδωτικού στρες (11) και στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του ηλικιακού εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

6. Βελτιώνουν την υγεία των εντέρων

Τα σύκα για παράδειγμα, είναι μια καλή πηγή ινών και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Σε μια πρόσφατη μελέτη με εικονικό φάρμακο, οι συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα πάστα συκής, βελτίωσαν περισσότερο τη δυσκοιλιότητα και την κοιλιακή δυσφορία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι 10 πιο σημαντικές τροφές για αντιγήρανση

1. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν αποδειχθεί ότι καθυστερούν τη γήρανση και προωθούν τη μακροζωία. Οι περισσότερες έρευνες (12) σχετικά με τα οφέλη του βατόμουρου για την υγεία, επικεντρώνονται στην προστασία που προσφέρουν στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Βοηθούν δηλαδή από την οξειδωτική βλάβη και επιβραδύνουν τη φθορά που προκαλείται από την ηλικία στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια ένωση γνωστή για τα αντιγηραντικά της αποτελέσματα. Οι ανθοκυανίνες περιορίζουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων.

2. Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση καρπών με κέλυφος ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας βοηθώντας στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η γνωστική παρακμή.

Τα καρύδια ειδικά, περιέχουν τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Επειδή όλοι οι αγγειακοί παράγοντες σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία (13) οι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν τη γνωστική μείωση σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Μερικοί από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που καταναλώνονται για την καταπολέμηση της γήρανσης, περιλαμβάνουν τα καρύδια, τα κάστανα, τα πεκάν και τα αμύγδαλα.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η επιτροπή Κατευθυντήριων Γραμμών Διατροφής (14) των ΗΠΑ, κατέληξε το 2010 στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη μέτριων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας, εκτός από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη κατά της γήρανσης.

Δεδομένου ότι η μαύρη σοκολάτα είναι υψηλή σε θερμίδες, τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας με υψηλά ποσοστά κακάου (70-90%), είναι αρκετό για να βοηθήσει να επιβραδύνετε τις συνέπειες της γήρανσης.

4. Σύκα

Τα σύκα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Επιπλέον, τα σύκα βοηθούν στην πρόληψη διάφορων ιατρικών καταστάσεων (15) που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως είναι τα ηπατικά και τα νευροεκφυλιστικά προβλήματα.

5. Κάρδαμο

Ακόμη μία από τις πιο σημαντικές τροφές για αντιγήρανση είναι το κάρδαμο και τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλαπλά!

Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγγανίου, φωσφόρου και βιταμινών Α, C, Κ, Β1 και Β2.

Το κάρδαμο λειτουργεί ως εσωτερικό αντισηπτικό του δέρματος και αυξάνει την σωστή κυκλοφορία σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική οξυγόνωση του δέρματος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και να απομακρύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Προσθέστε μια χούφτα από αυτό το γευστικό τρόφιμο στη σαλάτα σας, για λαμπερό δέρμα και συνολικά βελτιωμένη υγεία!

Αντιγηραντικές Τροφές

6. Παπάγια

Αυτή η νόστιμη σούπερ τροφή είναι πλούσια σε μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Η παπάγια περιλαμβάνει βιταμίνες Α, Β, C, Κ και Ε, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Η μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών στην παπάγια, βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης.

Περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη (16), το οποίο παρέχει πρόσθετα οφέλη κατά της γήρανσης. Η παπαΐνη λειτουργεί ως ένας από τους καλύτερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες της φύσης.

Βρίσκεται επίσης σε πολλά απολεπιστικά προϊόντα και έτσι η κατανάλωση παπάγιας (ή η χρήση προϊόντων που περιέχουν παπαΐνη), μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας ένα λαμπερό και ζωντανό δέρμα!

Στύψτε φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμονιού πάνω από ένα πιάτο με παπάγια ως μέρος του πρωινού σας. Ή απλώστε μια φρέσκια μάσκα παπάγιας στο πρόσωπο σας πριν να κοιμηθείτε και αφαιρέστε τη το πρωί!

7. Άγριος σολομός

Ο άγριος σολομός έχει υψηλές ποσότητες ασταξανθίνης (17), ένα σούπερ αντιοξειδωτικό και καροτενοειδές γνωστό για τα μοναδικά του αντιγηραντικά οφέλη. Η ασταξανθίνη παράγεται από φύκια, βακτήρια και μύκητες και συγκεντρώνεται υψηλότερα στην τροφική αλυσίδα, όσο περισσότερο προσθέτουμε τον σολομό στα γεύματα.

Μια μελέτη έδειξε (18) πως αυτή η ουσία αναστέλλει την οξειδωτική βλάβη στο DNA μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασταξανθίνη αύξησε την HDL χοληστερόλη και τα μειωμένα τριγλυκερίδια, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Η κλινική επιτυχία της ασταξανθίνης προχωρά επίσης στην προστασία από φλεγμονή και οξειδωτικό στρες. Καθιστώντας τη σημαντική στην πρόληψη ή την επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης.

8. Αβοκάντο (από τις σημαντικότερες τροφές για αντιγήρανση)

Το αβοκάντο έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, επειδή περιέχει φυτοχημικά και πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της γήρανσης.

Τα αβοκάντο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά (19), τα οποία είναι βασικά συστατικά για να διατηρούν τις αρτηρίες σας υγιείς και νεανικές.

9. Κουρκουμάς (στις σούπερ τροφές για αντιγήρανση)

Ο κουρκουμάς έχει αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και λειαντικές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά παρασκευάσματα εδώ και αιώνες.

Σύμφωνα με εκτεταμένες έρευνες που δημοσιεύονται στην έκδοση (20) «Ανοσία και γήρανση», η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην γήρανση των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και πολλών νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

10. Σπόροι ροδιού

Τα ρόδια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπευτικό φρούτο. Περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών. Τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από βλάβες ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό μας.

Αυτά τα υπέρ-υγιεινά φρούτα περιέχουν επίσης μια ένωση που ονομάζεται punicalagins. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του κολλαγόνου στην επιδερμίδα και να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. (21)

Μπορείτε απλά να προσθέσετε σπόρους ροδιού σε μια σαλάτα με καρύδια και σπανάκι, για μια εξαιρετική αντιγηραντική θεραπεία!

Πρόγραμμα 2+5 Ημερών Απώλειας Βάρους

Τελευταίες πινελιές για τις τροφές για αντιγήρανση…

Οι πολιτισμοί εδώ και αιώνες, έχουν επωφεληθεί από τα φυσικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα.

Έχει αποδειχθεί ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πέρασμα των χρόνων υγιεινά, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία σε αντιγηραντικές κρέμες.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εφάρμοζαν στο δέρμα ασβεστόλιθο, μουστάρδα και θείο. Οι ρητίνες των δέντρων όπως το μύρο και το λιβάνι, αναμίχθηκαν με ελαφρόπετρα για να απομακρύνουν τις φακίδες και τις ρυτίδες. Κατά το Μεσαίωνα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν παλαιωμένο κρασί, που είχε το δραστικό συστατικό τρυγικό οξύ (22) για να επιτύχουν αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Ο χυμός λεμονιού έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως λευκαντικός παράγοντας, για όσο διάστημα καταγράφονται οι διάφοροι πολιτισμοί.

Επίσης, κατά τον Μεσαίωνα οι γυναίκες υποβάλλονταν σε θεραπείες ακμής με πηγμένο γάλα (γαλακτικό οξύ). Για να αφαιρέσουν τις φακίδες, χρησιμοποιούσαν χυμό αγγουριού και για να αποκτήσουν μια ομοιόμορφη και ομαλή επιδερμίδα,χρησιμοποιούσαν ζεστές τσουκνίδες.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Στην Αίγυπτο, θεωρούσαν τους καλλιτέχνες μακιγιάζ ως εξειδικευμένους χαράκτες. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δημιούργησαν πολυάριθμες συνταγές με τροφές, τόσο για καλλυντική, όσο και για ιατρική χρήση. Τα σκευάσματα γίνονταν από λουλούδια, φρούτα, λαχανικά και κρασί.

Όλες αυτές οι πληροφορίες δείχνουν πως οι τροφές για αντιγήρανση ήταν γνωστές εδώ και αιώνες.

Για αυτό και πολλά άτομα ενσωματώνουν τις αντιγηραντικές τροφές στη διατροφή τους, ως πιο υγιεινές εναλλακτικές. Έτσι ώστε να επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης από το εσωτερικό.

Εσείς πόσες τροφές για αντιγήρανση γνωρίζετε;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε τις παραπάνω σημαντικές αντιοξειδωτικές τροφές για αντιγήρανση; Πόσες από αυτές έχετε εντάξει στην καθημερινότητα σας;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και να δείχνετε πολλά χρόνια νεότεροι! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

  Καλησπερα! Χριστος Ανεστη! Ειδα και το video, εαν τα παρουμε ολα σε αποξηραμενη μορφη οπως τα Blueberries ειναι το ιδιο χρησιμα για τον οργανισμο; Η παπαγια υπαρχει αποξηραμενη;

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ιωάννα. Αληθώς Ανέστη και Χρόνια πολλά! Ναι, μπορείτε να αγοράσετε σε αποξηραμένη μορφή ότι δεν βρείτε αυτούσιο, ακόμη και την παπάγια. Αν και πιστεύω πως υπάρχει σίγουρα φρέσκια παπάγια στα μανάβικα ή τα μάρκετ, παρόλα αυτά, οι αποξηραμένες τροφές έχουν τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες με τις φρέσκες.
   Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού, χρωστικές, συντηρητικά ή θειώδη άλατα. Ειδικά τα τελευταία, μπορούν να δημιουργήσουν κράμπες στο στομάχι, άσθμα και δερματικά εξανθήματα ή προβλήματα.
   Ελπίζω να βοήθησα και εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

  Σαφως να μην εμπεριεχουν ζαχαρη και τα υπολοιπα….., διαφορετικα την κατσαμε την βαρκα! Βουλιαξαμε! Εκτος απο τις θερμιδες εχω και διαβητη. Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας, ολα πολυ χρησιμα. Ευχομαι μια γαληνια και αισιοδοξη μερα!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ιωάννα. Το βίντεο της Δευτέρας θα αφορά τα ύπουλα συμπτώματα του διαβήτη και τις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση του (και αντίστοιχο άρθρο). Εύχομαι επίσης μια πολύ όμορφη και αισιόδοξη μέρα!! 🙂

   • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

    Καλησπερα Δημητρα. Πολυ ωραια! Θα το περιμενω το βιντεο, οτι πρεπει για μενα. Ο κουρκουμας σε σκονη μετα τον βρασμο πρεπει να σουρωνεται; Ευχαριστουμε!

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

     Καλημέρα Ιωάννα. Όσο για τον κουρκουμά, αν η σύσταση του είναι σε σκόνη δεν χρειάζεται να στραγγίξει, επειδή με αυτή τη μορφή τον προσθέτουμε παντού (σαλάτες, φαγητό, κλπ). Ελπίζω να βοήθησα και εύχομαι μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

     • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

      Φαινεται σε αλλη μορφη του θα στραγγιζεται, αλλωστε εδω θα περνα η σκονη απο το σουρωτηρι, απλα το ειχα διαβασει στο αρθρο του κουρκουμα και αναρωτηθηκα, μπορει και να μη θυμομουν. Καποτε επινα ενα κουταλακι το πρωι με ζεστο νερο και λιγο πιπερι για τον διαβητη, καλε χαλια ειναι η γευση του, πως το χρησιμοποιουν στις σαλατες; χα!χα! Εγω παντως εκλεινα την μυτη μου! Ωραια! Παω να δω αυτο που μας εστειλες. Ευχαριστουμε!!

     • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Αλήθεια, έκλεινες τη μύτη σου; Με έκανες και γέλασα πολύ!! 🙂
      Εμένα μου αρέσει η γεύση του κουρκουμά, αλλά ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλά άτομα. Το σημαντικό είναι να βοηθά στα προβλήματα υγείας ή στην πρόβλεψη τους και ευτυχώς για αυτά είναι εκπληκτικός! Καλή συνέχεια και καλό απόγευμα Ιωάννα!!

     • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

      Κατ’ αρχην χαιρομαι που σ’ εκανα να γελασεις, τα λογια μου ηταν αφθορμητα και αληθινα. Ναι, εκπλησσομαι λιγο που αρεσει σε σενα και σ’ αλλους, παρ’ ολο που τρωω και πινω τα παντα, (δυστυχως!) ολα μου αρεσουν και τ’ απαγορευμενα ακομη περισσοτερο, η γευση και το αρωμα του κουρκουμα ειναι χαλια κατι σαν το μουρουνελαιο που μας εδιναν παιδια, εχει ομως εκπληκτικες ιδιοτητες και αξιζει το βασανιστηριο των δευτερολεπτων καθε πρωι, σαφως καποιοι αλλοι ας το βαζουν και στη σαλατα η στο φαγητο τους η οπου αλλου θελουν. Που λες, εφτιαχνα το ροφημα μαζι με το φραπε μου, εκλεινα τη μυτη μου διοτι ουτε η μυρωδια του μου αρεσει, το ρουφουσα σαν το νεροφιδο κι επειτα ρουφουσα γουλιες και απο τον καφε για να μην αισθανομαι στην στοματικη κοιλοτητα την γευση του. Αφου ομως μου θυμησες ποσο καλο κανει λεω να το αρχισω ξανα, αλλωστε θα κανει καλο και στα κενα μνημης που εχω και στο διαβητη. Περσι ειχα αγορασει δυο σακουλακια απο τον Μανδραγορα, για να μην μου λειψει! χα!χα! Το ενα ειναι ανεγγιχτο, εσυ τι λες να το χρησιμοποιησω η θα εχει χασει τις ιδιοτητες του; Φιλια!
      Σ ‘ευχαριστουμε!

     • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ιωάννα, δεν παθαίνει τίποτα αν είναι κλειστό το φακελάκι για έως και δύο χρόνια, εκτός αν γράφει κάποια άλλη ημερομηνία λήξης. Το ιδανικό είναι να βάζεις οποιοδήποτε βότανο ή μπαχαρικό σε γυάλινο βαζάκι και να μην τα αφήνεις στα πλαστικά σακουλάκια. Εγώ τα αλλάζω κατευθείαν μόλις τα αγοράζω, επειδή το πλαστικό είναι ότι χειρότερο για τα βότανα. Όσο για την μνήμη, αν αληθινά υπάρχει πρόβλημα, θα σε βοηθήσει σημαντικά το τσάι του βουνού (σιδερίτης) και η βερονίκη η οποία είναι ιδανική για ενδυνάμωση της μνήμης, ζαλάδες, αδύναμα νεύρα, νευρικότητα, διανοητική υπερκόπωση και βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της κατάθλιψης.
      Σου εύχομαι ένα πολύ όμορφο και ξεκούραστο απόγευμα! Πολλά φιλιά!! 🙂

     • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

      Καλημερα! Ωραιο το τσαι του βουνου! Εχω καιρο να πιω, ξεχναμε αγνα και χρησιμα προιοντα της Ελληνικης γης με τις χαζομαρες που μας πλασαρουν. Να κανεις αρθρο για το τσαι, πρασινο, μαυρο, κοκκινο κ.λ.π.Το αναγραφεις σε καποια, το πρασινο κυριως, αλλα μονο για τσαγια. Η ιδανικη θερμοκρασια του νερου για το τσαι ποσο πρεπει να ειναι; Το θεμα με τη μνημη το μεγαλοποιησα ολιγον αλλα μη νομιζεις, μια ζωη ξεχναω που εχω βαλει τα κλειδια μου, τα γυαλια μου, μη σου πω και μενα την ιδια χαχα! οπως καποιες φορες κρυβω μικροπραγματα, χαρτια κι εν καιρω…… μετα δεν θυμαμαι! Δεν ξεχναω ομως τιμες προιοντων, θυμαμαι ακομη και τα λεπτα! Τελος παντων, οσο μεγαλωνουμε καποια κενα μνημης ολο και θα εχουμε, καλο ειναι να φροντιζουμε με βοτανα η οτι αλλο, σαν ειδικη επι των θεματων την επομενη θα σε ρωτησω και κατι αλλο. Σ’ ευχαριστω εκ των πρωτερων. Σου ευχομαι μια ομορφη και ηλιολουστη μερα!

     • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

      Καλησπερα! Επειδη εχεις πολλες γνωσεις των θεματων χρησιμοποιωντας φυσικους τροπους για την αντιμετωπιση προβληματων, θα ηθελα να σε ρωτησω πως μπορω να καθαρισω τους πνευμονες απο το τσιγαρο; Ευχαριστω εκ των προτερων και θα παρακαλουσα να ειδοποιηθω μεσω e-mail, οποτε μπορεις!
      Συγχαρητηρια για καθε προσπαθεια!

     • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλημέρα Ιωάννα και ευχαριστώ και πάλι για τα τόσο καλά σου λόγια. Προτιμώ να απαντήσω εδώ στο σχόλιο σου, για να το γνωρίζουν και άλλες φίλες ή φίλοι των Ρωγμών. Δυστυχώς, δεν μπορώ να προτείνω οποιοδήποτε βότανο, επειδή εγώ καταρχήν δεν είμαι γιατρός ή επαγγελματίας βοτανολόγος/διατροφολόγος και δεύτερον δεν γνωρίζω αν κάποιος παίρνει φάρμακα ή έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Αυτό θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από μέρους μου και δεν θα το έκανα ποτέ!
      Για αυτό το λόγο γράφω τα άρθρα και ετοιμάζω τα βίντεο, ώστε να βοηθήσουν λίγο περισσότερο όσους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας ή επιδερμίδας, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στις παρενέργειες των βοτάνων και των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος καταναλώνει φάρμακα ή έχει προβλήματα υγείας και δεν θα έμπαινα βέβαια και σε τέτοια διαδικασία.
      Όμως, μου έδωσες μια πολύ καλή ιδέα για άρθρο και βίντεο και στις ερχόμενες εβδομάδες θα τα ετοιμάσω με τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις για τις λύσεις που θα προτείνω. Λυπάμαι που δεν προτείνω άμεσα το οτιδήποτε, αλλά ελπίζω πως καταλαβαίνεις και εκτιμάς την πρόθεση μου.
      Σου εύχομαι ότι καλύτερο και ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! 🙂

     • Ο/Η ΣΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ λέει:

      Ναι καταλαβαινω, εχεις απολυτα δικιο, να μην λυπασαι καθολου, ασε εμενα να ζηταω! Ομως βγηκε κατι θετικο μεσα απ’ αυτο, σου εδωσα ιδεα για αρθρο και βιντεο! Προσωπικα τ’ αρθρα για την υγεια ειναι ανεκτιμητα, μ’ ευκολους φυσικους μεθοδους και σε οτι αρεσει και ταιριαζει στον καθενα μπορει ν’ ακολουθησει υγιεινες συνηθειες για μια καλυτερη ζωη, δινονται ευχαριστα.
      Δεν εννοουσα ν’ απαντησεις προσωπικα στο
      e-mail μου, αλλα ισως στελνοντας ξανα το αρθρο θα γνωριζα οτι ειχα απαντηση. Ξερω εγω, μια σκεψη μου ηταν. Συγγνωμη εαν σ’ εφερα σε δυκολη θεση. Σ’ ευχαριστω! Τα λεμε στο μελλον!
      Να περνας ομορφα!

     • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Ιωάννα, δεν με έφερες καθόλου σε δύσκολη θέση. Αντίθετα, εγώ δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα αντί για βελτίωση υγείας, ειδικά όταν δεν γνωρίζω για την υγεία του άλλου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση και σου εύχομαι επίσης να περνάς όμορφα!! 🙂

 • Ο/Η Βενετία Ανδρεάκου λέει:

  Χριστός Ανέστη! Όλα σας τα άρθρα είναι εξερετικά! Χαίρομαι που τα λαμβάνω στο emzil μου! Τα διαβάζω και προσπαθώ να εφαρμόζω τις προτάσεις σας στην καθημερινή μου ζωή. Σας ευχαριστώ!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά Βενετία. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκετε τα άρθρα χρήσιμα και ενημερωτικά, επειδή ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν στην τόσο δύσκολη διατροφικά (και όχι μόνο) εποχή μας.
   Όλα αυτά που αναφέρω τα εφαρμόζω από την εφηβεία μου, με εξαιρέσεις μόνο στα βότανα, όταν αφορούν θέματα υγείας για το πόσο και πως λειτουργούν σε συγκεκριμένες παθήσεις, επειδή δεν έχω προσωπική πείρα και εύχομαι να μην έχω. Στα θέματα υγείας, τα περισσότερα τα εφαρμόζει η μητέρα μου και τα γνωρίζω από τη γιαγιά μου και από διηγήσεις ατόμων (ασθενών) στα βιβλία βοτανολογίας που έχω και κάποια βιβλία μάλιστα, είναι πάνω από 100 χρόνια.
   Ελπίζω να βοηθήσουν και εσάς για ακόμη καλύτερη διατροφή και υγεία και σας εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >