Η διαλειμματική διατροφή υπήρχε στη ζωή των ανθρώπων εδώ και αιώνες.
Μόνο που δεν είναι γνωστή ως διαλειμματική διατροφή ή δίαιτα, αλλά ως …νηστεία.
Όλοι μας σε κάποια ή σε πολλά χρονικά σημεία στη ζωή μας, έχουμε εφαρμόσει την αποφυγή τροφών για συγκεκριμένη περίοδο. Η οποία περίοδος, σχεδόν πάντα αφορούσε κάποιο θρησκευτικό γεγονός.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι περίοδοι αυτοί που το σώμα αποφεύγει κάποιες συγκεκριμένες τροφές ώστε να αποτοξινωθεί, είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
Διαφήμιση
Χρησιμοποιώντας όμως και πάλι τη διαλειμματική διατροφή για την απώλεια βάρους και την ταυτόχρονη βελτίωση της υγείας σας, είναι μια ισχυρή και αποτελεσματική στρατηγική.
Στο βιβλίο που έγραψα για τη συγκεκριμένη δίαιτα, αναφέρω τα πάντα σχετικά με αυτή. Όπως το πως λειτουργεί ως οργανωμένο πρόγραμμα, γιατί είναι τόσο αποτελεσματική και πως μπορεί να βοηθήσει να επιτύχετε τους δικούς σας στόχους.
Τι ακριβώς είναι η διαλειμματική διατροφή;
Η διαλειμματική διατροφή είναι γνωστή και ως κυκλική νηστεία και η δημοτικότητα της έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συμβαίνει καθώς, όλο και περισσότερες έρευνες από ιατρικά και διατροφικά κέντρα εμφανίζονται, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα οφέλη της.
Μια μελέτη μεταβολισμού κυττάρων του 2016 (1), ονομάζεται: “νηστεία, κυκλικοί ρυθμοί και χρονικά περιορισμένες τροφές σε υγιή ζωή”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς η νηστεία, επιτρέπει στους ανθρώπους να στηρίζονται λιγότερο στα αποθέματα γλυκόζης για ενέργεια.
Με τη συγκεκριμένη διατροφή, ο οργανισμός στηρίζεται πλέον στα αποθέματα λίπους για την απαιτούμενη καθημερινή ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, τόσο η διαλειμματική όσο και η περιοδική νηστεία, οδηγούν σε οφέλη που κυμαίνονται από την πρόληψη μέχρι την ενισχυμένη θεραπεία των ασθενειών.
Ακόμη και οι δίαιτες με μίμηση νηστείας, μπορούν να δημιουργήσουν ευεργετικές αλλαγές, παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από τη νηστεία.
Πως ξεκίνησε χρονικά η ιδέα για τη διαλειμματική διατροφή
Η διαλειμματική διατροφή δεν είναι μια καινούργια ιδέα.
Χρησιμοποιείται όπως είπα εδώ και αιώνες, σε περιόδους όπου τα τρόφιμα ήταν σπάνια και μάλιστα παίζει κεντρικό ρόλο και σε πολλές σημαντικές θρησκείες.
Οι Χριστιανοί και οι Καθολικοί, εφαρμόζουν περιόδους νηστείας πριν από σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα. Οι Μουσουλμάνοι επίσης, μία φορά το χρόνο εφαρμόζουν το Ραμαζάνι. Είναι ένας μήνας νηστείας από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα.
Είναι γενικά δύσκολο να ορίσετε συγκεκριμένα τη νηστεία αυτή. Επειδή δεν υπάρχει μόνο μία σωστή μέθοδος για να την εφαρμόσετε.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της διαλειμματικής διατροφής που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Κάθε μία από αυτές, ακολουθεί ένα διαφορετικό πρότυπο κατανάλωσης τροφών. Αυτό συχνά ακολουθείται αυστηρά, για να επιτευχθούν φυσικά ή και πνευματικά αποτελέσματα.
Εκτός από τη μείωση των κιλών και του λίπους, η διαλειμματική διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στα κύτταρα του σώματος.
Αν επιπλέον γυμνάζεστε, βοηθά να βελτιωθεί η ικανότητα του σώματος σας να ασχολείται με το στρες σε κυτταρικό επίπεδο. Η μέθοδος αυτή, ενεργοποιεί την απόκριση κυτταρικής πίεσης στους στρεσογόνους παράγοντες, που δρουν ως ήπια διεγερτικά.
Καθώς αυτό συμβαίνει, το σώμα σας ενισχύεται περισσότερο απέναντι στο κυτταρικό στρες. Είναι επομένως λιγότερο επιρρεπές στην κυτταρική γήρανση και την ανάπτυξη νόσων.
Οι τύποι της διαλειμματικής διατροφής
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διαλειμματικής διατροφής – νηστείας που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας, περιλαμβάνουν τις εξής μορφές της:
- Εναλλακτική ημέρα
Αυτό σημαίνει ότι τα γεύματα γίνονται κάθε δεύτερη μέρα. Στις ημέρες νηστείας, κάποιοι δεν τρώνε καθόλου τρόφιμα και άλλοι τρώνε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτές συνήθως είναι περίπου 500-600 θερμίδες. Στις ημέρες χωρίς νηστεία, οι θερμίδες που καταναλώνετε είναι κανονικές (αλλά υγιεινές!)
- Η διατροφή του “πολεμιστή”
Αυτή η μέθοδος δίαιτας, περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια τρώτε μόνο ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ.
- Διατροφή 16/8
Αυτός ο τύπος νηστείας, συχνά αναφέρεται ως “μέθοδος συγκεκριμένων ωρών γευμάτων”. Επιλέγοντας τον, θα πρέπει να απέχετε από το φαγητό για 16 ώρες κάθε μέρα και να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών στις υπόλοιπες οκτώ ώρες. Τις περισσότερες φορές, απλά δεν καταναλώνετε καθόλου φαγητό μετά το δείπνο και παρακάμπτετε ή καθυστερείτε επίσης το πρωινό σας.
- Φαγητό – νηστεία – φαγητό
Για να εφαρμόσετε τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να επιλέξετε μία ή δύο μέρες της εβδομάδας. Σε αυτές, δεν θα τρώτε τίποτα για 24 ώρες και θα τρώτε κανονικά την επόμενη μέρα. Δηλαδή για παράδειγμα, θα φάτε το βραδινό σας και δεν θα φάτε τίποτα έως το δείπνο της επόμενης μέρας. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας, θα ισχύουν οι κανονικές θερμίδες σας. Θεωρώ πολύ δύσκολη αυτή τη μέθοδο δίαιτας και προσωπικά δεν θα την επέλεγα. Όπως καμία δίαιτα που αφήνει για ολόκληρη μέρα τον οργανισμό νηστικό.
- Διατροφή 2-5 ημερών:
Η μέθοδος αυτή είναι η πιο εύκολη κατά τη γνώμη μου να εφαρμοστεί και η πιο υγιεινή. Είναι επίσης αυτή για την οποία έγραψα το συγκεκριμένο βιβλίο μου με το πρόγραμμα των 2+5 ημερών. Δηλαδή, για πέντε ημέρες της εβδομάδας τρώτε κανονικά και για τις υπόλοιπες δύο διαφορετικές ημέρες, θα πρέπει να περιορίσετε την θερμιδική σας πρόσληψη σε 500-600 θερμίδες.
Τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσετε από τη διαλειμματική διατροφή
1. Προωθεί την απώλεια βάρους & λίπους
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη στη διαλειμματική διατροφή, είναι η ικανότητά της να ενεργοποιεί το κάψιμο λίπους και να βοηθάει να μειωθούν εύκολα τα κιλά.
Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι την προτιμούν αντί για τις παραδοσιακές δίαιτες, επειδή δεν απαιτεί να μετράτε σχολαστικά τις θερμίδες και τα γραμμάρια.
Η διατροφή αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της καύσης λίπους και τη γρήγορη απώλεια βάρους, αναγκάζοντας το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους ως καύσιμο. Όταν τρώτε, το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη (ζάχαρη) ως την κύρια πηγή ενέργειας και αποθηκεύει ό,τι παραμένει ως γλυκογόνο, στους μύες και το συκώτι σας.
Όταν δεν δίνετε στο σώμα σας σταθερή ροή γλυκόζης, αρχίζει να διασπάται το γλυκογόνο για χρήση ως καύσιμο. Αφού εξαντληθεί το γλυκογόνο, το σώμα σας αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τα λιπώδη κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια διαλύονται για να βοηθήσουν στη λειτουργία του σώματος.
Μια έρευνα του 2015 (2), εξέτασε τις επιπτώσεις της εναλλακτικής ημερήσιας νηστείας στη σύνθεση του σώματος και διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, μείωσε το σωματικό βάρος κατά 7% και έκαψε έως και 5,5 κιλά σε σωματικό λίπος. Η νηστεία με αποχή τροφής για ολόκληρη την ημέρα, οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά με μείωση του σωματικού βάρους κατά 9%. Αυτό όμως, ίσως να δημιουργούσε προβλήματα στους πολύτιμους μύες.
Μια άλλη μελέτη που επικεντρώθηκε (3) στη μέθοδο 16/8 της διαλειμματικής διατροφής, έδειξε ότι μείωσε σημαντικά τη λιπώδη μάζα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτιμώ περισσότερο αυτό το στυλ διαλειμματικής διατροφής – νηστείας.
2. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Όταν τρώτε, οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη (ζάχαρη) στην κυκλοφορία του αίματος σας. Η ινσουλίνη, είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
8 Βήματα Για Ορμονική Ισορροπία Με Φυσικό Τρόπο (Για Όλους)
Η ινσουλίνη όμως δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά, ειδικά όταν έχετε διαβήτη. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε συμπτώματα όπως η κόπωση, η δίψα και η συχνή ούρηση.
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει (4) ότι η διαλειμματική διατροφή, ωφελεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τα καλά ρυθμισμένα και αποτρέποντας τις διακυμάνσεις.
Μια άλλη μελέτη έδειξε (5) ότι η διατροφή αυτή, μειώνει το σάκχαρο του αίματος κατά 12% και επίσης μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης κατά σχεδόν 53%. Η πρόληψη των διακυμάνσεων της ινσουλίνης, βοηθά το σώμα σας να λειτουργήσει φυσιολογικά και να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
3. Διατηρεί την καρδιά υγιή
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της διαλειμματικής διατροφής, είναι η ευνοϊκή επίδραση της στην υγεία της καρδιάς.
Μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Στη μελέτη αυτή (6), η συγκεκριμένη νηστεία αποδείχθηκε ότι επηρέαζε διάφορα συστατικά της υγείας της καρδιάς. Δηλαδή αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη και μείωσε τόσο την κακή χοληστερόλη LDL, όσο και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Μια επιπλέον μελέτη (7) σε ζώα στην Εφημερίδα της Διατροφικής Βιοχημείας, έδειξε ότι η διαλειμματική διατροφή – νηστεία, προκάλεσε αύξηση των επιπέδων αδιπονεκτίνης. Η αδιπονεκτίνη (8), είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης και μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και προσβολές.
4. Μειώνει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική αντίδραση σε τραυματισμό. Η χρόνια φλεγμονή όμως, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις.
Ορισμένες έρευνες (9) έχουν συνδέσει τη φλεγμονή, σε καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος.
Μια επιπλέον μελέτη (10) που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, παρατήρησε 50 άτομα που ακολουθούσαν το Ραμαζάνι. Η μελέτη έδειξε ότι είχαν μειωμένα επίπεδα μερικών φλεγμονωδών δεικτών, κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού.
Στο περιοδικό Rejuvenation Research (11), δημοσιεύθηκε πως η εναλλακτική ημερήσια νηστεία βοήθησε στη μείωση των δεικτών οξειδωτικού στρες.
Σίγουρα χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Όμως αυτές οι μελέτες παρέχουν ελπιδοφόρα στοιχεία. Δείχνουν ότι ο τύπος αυτής της διατροφής – δίαιτας, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων.
5. Προστατεύει τον εγκέφαλο σας
Εκτός από τη διατήρηση της καρδιάς σας σε υγιή επίπεδα και την αποτροπή των ασθενειών, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλειμματική διατροφή προστατεύει και την υγεία του εγκεφάλου σας.
Μια μελέτη σε ζώα έδειξε (12) ότι βοηθά στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Επιπλέον, προστατεύει από τις αλλαγές στη μνήμη και βοηθά στην εκμάθηση. Αυτός ο τρόπος διατροφής, μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζονται ορισμένες πρωτεΐνες, που εμπλέκονται στη γήρανση του εγκεφάλου.
Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της διαλειμματικής διατροφής, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως είναι η νόσος του Alzheimer.
6. Βοηθά να διατηρήσετε άπαχους μύες
Η διαλειμματική διατροφή – δίαιτα σας βοηθά να διατηρήσετε άπαχους τους μύες σας.
Αν σας ενδιαφέρει η απώλεια βάρους, θα πρέπει να είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε άπαχο μυϊκό ιστό. Επειδή όσο περισσότερο άπαχος είναι ο μυϊκός ιστός που υπάρχει στο σώμα, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σε ηρεμία.
Σε σύγκριση με μια τυπική δίαιτα αυστηρού περιορισμού θερμίδων, η διαλειμματική διατροφή έχει αποδειχθεί (13), ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη διατήρηση του άπαχου μυϊκού ιστού.
Τι θα πρέπει γενικά να προσέξετε
Παρόλο που αυτή η δίαιτα – νηστεία ωφελεί πολλές διαφορετικές πτυχές της υγείας, μπορεί να μην είναι ιδανική για όλους. Για αυτό και μερικοί άνθρωποι μπορεί πραγματικά, να θέλουν να αποφύγουν αυτό το είδος δίαιτας.
Αν για παράδειγμα έχετε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποφεύγοντας να φάτε για μια ολόκληρη μέρα, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσφορία, αίσθημα παλμών στην καρδιά και κόπωση.
Αν έχετε διαβήτη ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας ή αν λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει πρώτα να συνεργαστείτε με το γιατρό σας. Έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν η διαλειμματική διατροφή είναι κατάλληλη για εσάς.
Αν επίσης έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, ίσως να μην είναι ιδανική για εσάς, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει ανθυγιεινές συμπεριφορές. Αν είστε παιδί ή έφηβος και συνεχίζετε να αναπτύσσεστε, επίσης δεν συνιστάται η δίαιτα αυτή.
Φυσικά, όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν, θα πρέπει επίσης να την αποφύγουν και να επικεντρωθούν σε μια θρεπτική διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Επιπλέον, αν έχετε χολόλιθους, η δίαιτα – νηστεία αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων της χοληδόχου κύστης και πρέπει να αποφευχθεί.
Τέλος, μελέτες δείχνουν (14) ότι η νηστεία μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών σας. Αν λοιπόν υποφέρετε από τυχόν προβλήματα θυρεοειδούς, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την διαλειμματική διατροφή. Έτσι ώστε να αποφύγετε αλλοιώσεις σε αυτές τις σημαντικές ορμόνες.
Τελευταίες πινελιές…
Η διαλειμματική διατροφή, είναι πιστεύω το όνειρο κάθε ατόμου που θέλει να μειώσει ή να χάσει τα κιλά και το λίπος.
Επειδή αυτό το είδος διατροφής – νηστείας, συντελείται με απόλυτα υγιεινό τρόπο.
Φανταστείτε να μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, περιορίζοντας την πρόσληψη φαγητού για μία ή δύο μέρες κάθε φορά και όμως να χάνετε βάρος!
Πιστέψτε το ή όχι, με τη διαλειμματική διατροφή – νηστεία, δεν θα παρατηρήσετε διαφορά μόνο στην κοιλιά ή τη μέση σας. Ακόμη περισσότερο και από αυτά, θα βοηθήσει σημαντικά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, θα μειώσει μια πιθανή φλεγμονή και θα διατηρήσει την καρδιά σας υγιή.
Διαφήμιση
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και μελέτες που αναφέρω και στο βιβλίο μου. Αυτές υποστηρίζουν τα άπειρα πλεονεκτήματα της στην υγεία και την ευεξία μας.
Εφαρμόζοντας τη έστω και για μία μόνο ημέρα την εβδομάδα, θα διαπιστώσετε πως η διαλειμματική διατροφή, είναι ένας εύκολος τρόπος για να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους σας και να βελτιώσετε ταυτόχρονα την υγεία σας.
Εσείς έχετε δοκιμάσει ως τώρα διαλειμματική διατροφή;
Αλήθεια, εσείς έχετε δοκιμάσει ως τώρα να εφαρμόσετε οποιαδήποτε μορφή για διαλειμματική διατροφή; Αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα σας και σε ποια θέματα σας βοήθησε εκτός από τη μείωση των κιλών και του λίπους;
Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να απολαύσετε γρήγορα το σώμα που επιθυμείτε και να είστε πάντα υγιείς! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Πάντα ενημερωμένη και εύστοχη !Χρονια Πολλά Χριστός Ανέστη στις ψυχές και στις ζωές όλων !!
Λυπάμαι που δεν μπορώ να σχολιάζω πιο συχνά .Παντα όμως έστω και αργά διαβάζω τα ενδιαφέροντα άρθρα σας!
Αληθώς Ανέστη Ανθούλα και Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη! Δεν πειράζει αν δεν σχολιάζετε συχνά 🙂 ή αν διαβάζετε αργότερα τα άρθρα. Το σημαντικό είναι όταν τα διαβάζετε, να βρίσκετε έστω και μια μικρή βοήθεια ώστε να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφή και την υγεία σας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια και εύχομαι μια πολύ όμορφη εβδομάδα και έναν υπέροχο και δημιουργικό Μάιο! 🙂
Οι 500 με 600 θερμίδες ανά ημέρα δύο μέρες την εβδομάδα στην διαλειματική διατροφή μπορούμε να τις καταναλώνουμε όπως θέλουμε μέσα στην ημέρα λόγου χάριν όλες το πρωί ή όλες το βράδυ?
Καλησπέρα Βασίλη. Ναι, τις μειωμένες θερμίδες στη μέθοδο των 2 ημερών ανά εβδομάδα, μπορείτε να τις καταναλώνετε όποτε θέλετε στη διάρκεια της ημέρας. Κατά τη γνώμη μου (και τις δικές μου δοκιμές όταν έγραφα το βιβλίο, παρά το ότι δεν έχω πρόβλημα κιλών), ο συνδυασμός της μεθόδου των 2+5 ημερών και της 16/8, είναι μια ιδανική επιλογή για σημαντικές διαφορές σε κιλά, λίπος (ειδικά από τα εσωτερικά όργανα) και βελτίωση της υγείας.
Αν δηλαδή, προσαρμόσετε τις ώρες φαγητού στο χρόνο που σας βολεύει καλύτερα (για να μην τη σταματήσετε), σε λίγο διάστημα, θα παρατηρήσετε τα πρώτα αποτελέσματα στη ζυγαριά, αλλά και στους πόντους. Για παράδειγμα, για τη μέθοδο 16/8 μπορείτε να ξεκινήσετε αρχικά με 12-13 ώρες αποχή από το φαγητό, π.χ. από τις 9 το βράδυ έως τις 9-10 το πρωί και να αυξήσετε σταδιακά ανά εβδομάδα, το χρόνο ανά μισάωρο. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί πιο εύκολα ο οργανισμός και να μην υπάρχει μεγάλη και απότομη διαφορά ωρών. Μπορείτε επίσης να εφαρμόζετε τη μία μέθοδο σε δύο διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας και την άλλη μέθοδο σε άλλες δύο επίσης διαφορετικές ημέρες. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ακόμη πιο αυξημένα αποτελέσματα και δεν θα δυσανασχετήσετε από τις αλλαγές. Εγώ πλέον έχω κάνει τη μέθοδο 16/8 τρόπο ζωής και έχω σταθεροποιήσει τα κιλά μου, ενώ παράλληλα επιτρέπω τον οργανισμό να διορθώνει μόνος του τις όποιες βλάβες. Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο και εύχομαι καλή επιτυχία και έναν πολύ όμορφο μήνα! 🙂
Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά πάντα με υγεία. Όπως πάντα πολύ σωστό το άρθρο σου αγαπητή φίλη Δήμητρα. Προσωπικά από παιδί χρησιμοποιούσα τη μέθοδο 16/8, μόνο που τότε δεν γνώριζα ότι λεγόταν έτσι, καθώς επίσης δεν γνώριζα πως λειτουργεί στον οργανισμό. Τι εννοώ: ως παιδί σηκωνόμουν το πρωί έφευγα για το σχολείο νηστική και κάποια στιγμή κατά τις 12 με 1 το μεσημέρι μπορεί να έτρωγα κανένα κουλούρι. Στις 3 που πήγαινα σπίτι έτρωγα πάντα πεινασμένη το νοστιμότατο φαγητό της μανούλας μου με σαλάτα και αν είχε πίτα ή γλυκό και συνέχιζα να τσιμπολογάω διάφορα μέχρι τις 8 περίπου που έτρωγα το βραδινό. Συνέχισα να διατρέφομαι με αυτόν τον τρόπο, παρόλο που όλοι έλεγαν ότι είναι μεγάλο λάθος να μην τρώς το πρωί, και πάντα ήμουν λεπτή και υγιής. Ακόμα και όταν ήμουν έγκυος συνέχισα έτσι και δεν πήρα και κιλά. Όλα άλλαξαν όταν ξεκίνησε ο γιός μου το σχολείο και με συμβούλευσε η παιδίατρος να τρώει το παιδί καλό πρωινό και έτσι άρχισα και εγώ να τρώω τόστ με χυμό ή δημητριακά με γάλα και το αποτέλεσμα ήταν για 10 χρόνια να έχω βάλει 10 επιπλέον κιλά τα οποία δεν έπεφταν όσες δίαιτες και να έκανα αλλά και να πάθω υποθυρεοειδισμό. Ώσπου για καλή μου τύχη πριν από 6 χρόνια διάβασα στο ιντερνέτ για τη διαλειμματική διατροφή 168 και τον τρόπο που λειτουργεί στον οργανισμό. Το έψαξα πολύ και είδα πως η διατροφή αλλά και η ώρα που τρώμε επηρεάζει τις ορμόνες οι οποίες ευθύνονται για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Πραγματικά μόλις επέστρεψα στην παλιά μου διατροφική συνήθεια έχασα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παραπανίσια κιλά και γενικά αισθάνομαι πολύ καλύτερα τώρα. Έχω πείσει και τη μητέρα μου και έχει χάσει και αυτή μερικά κιλά και έχει βελτιωθεί η αρθρίτιδα που έχει. Και ο σύζυγός μου έχασε αρκετά κιλά αλλά και ο γιος μου, φοιτητής τώρα πια, έκοψε το πρωινό και του πέρασαν οι καούρες που είχε. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να κάνει μια προσπάθεια και μόνο καλό θα δεί. Εννοείται βέβαια όποιος έχει προβλήματα υγείας να συμβουλευτεί το γιατρό του.
Καλό βράδυ!!
Καλημέρα Κάτια, Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα! Έχεις απόλυτο δίκιο για την δίαιτα αυτή ή για να είμαι πιο σαφής, για αυτό τον τρόπο ζωής.
Εσύ πολύ σωστά εφάρμοσες αυτό τον “κανόνα” στην παιδική και εφηβική σου ηλικία, ενώ για άλλους αυτό λεγόταν νηστεία. Για παράδειγμα εγώ με τον αδελφό μου πάντα νηστεύαμε (σύμφωνα με το πρόγραμμα των γονιών μου) Χριστούγεννα-Πάσχα-Παναγίας για 2-3 εβδομάδες πριν την γιορτή. Την τελευταία μάλιστα εβδομάδα, νηστεύαμε επίσης από γαλακτοκομικά και 3 ημέρες πριν την τελική γιορτή και από λάδι. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να κατανοήσει κάποιος, για ποιο λόγο τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν παλαιότερα οι άνθρωποι, ήταν ελάχιστα εως μηδαμινά.
Τη μέθοδο 16/8 αυτούσια, την εφαρμόζω τους τελευταίους 5 μήνες με εκπληκτικά αποτελέσματα στο πως αισθάνομαι, επειδή μέχρι στιγμής, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας (σοβαρό ή μη).
Αν η μέθοδος αυτή συνδυαστεί με την 2+5 ημερών, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν στον οργανισμό είναι άπειρα και σημαντικά.
Κάτια, σε ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου και σου εύχομαι ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα! 🙂
Καλημέρα σας κι ευχαριστούμε για τα πολύ ωραία σας άρθρα! Λοιπόν με εμπνευσατε και μένα να ξεκινήσω τη 16:8 και το ξεκίνησα εδώ και μια βδομάδα. Βέβαια βρίσκομαι στις 14 ώρες νηστείας γιατί λέω να το κάνω σταδιακά για να συνηθίσω. Ωστόσο μου άρεσε πολύ η ιδέα καθώς δεν αποκλείει ομάδες τροφίμων. Έχω λίγα περιττά κιλά κι όμως από τις πρώτες μέρες ξεκίνησα να χάνω λίγα γραμμάρια κ συνεχίζω να κατεβαίνω σταδιακά (300-400 γρ τη μέρα!). Αισθάνομαι πολύ καλά. Δε νιώθω αίσθημα πείνας τις ώρες νηστείας πλέον (οι 2-3 πρώτες μέρες ήταν λίγο δύσκολες). Ήθελα να ρωτήσω καταρχάς τι γίνεται σχετικά με το αλκοόλ κι αν επιτρέπεται μέσα στη διατροφή αυτή. Επίσης, αν χάσω τα επιθυμητά κιλά κ σταματήσω τη διατροφή, θα επανέλθω στα κιλά; Πρέπει να γίνει τρόπος ζωής η συγκεκριμένη νηστεία; Τι πιστεύετε εσείς;
Καλημέρα Κυριακή και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι μέθοδοι 16/8 και 2+5 ημερών είναι για μένα οι απόλυτοι οδηγοί υγιεινής διατροφής και σωστής απώλειας βάρους και λίπους. Δεν υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα από την αρχή, όμως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για το σώμα και τον οργανισμό, ώστε να προσαρμοστούν ήπια στη νέα κατάσταση. Το πραγματικά εκπληκτικό όμως είναι, ότι η σταδιακή αυτή μείωση δίνει το χρόνο στον οργανισμό, εκτός από την απώλεια βάρους και λίπους, να διορθώσει μόνος του τις όποιες βλάβες. Ίσως να το παραβλέπουν πολλά άτομα αυτό, όμως τα πολλαπλά προβλήματα υγείας της σημερινής εποχής, θα πρέπει να γίνουν δίδαγμα. Εγώ δοκίμασα τη μέθοδο των 2+5 ημερών όταν έγραφα το αντίστοιχο βιβλίο μου και τη μέθοδο των 16/8 από τον Ιανουάριο για να την δοκιμάσω. Σταμάτησα την πρώτη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, επειδή χωρίς να το έχω ανάγκη, έχασα σχεδόν 7 κιλά σε 4 μήνες(με εφαρμογή μιας ημέρας την εβδομάδα και αν!).
Εφαρμόζω την δεύτερη μέθοδο (16/8) από την αρχή του χρόνου, σταθεροποιώντας τα κιλά μου, ενώ ακόμη και στις ημέρες του Πάσχα που όλοι φάγαμε και ήπιαμε πολύ περισσότερο, πήρα μόνο 1/2 κιλό. Οπότε εγώ έχω κάνει πλέον αυτή τη μέθοδο τρόπο ζωής, γιατί όπως είπατε και εσείς, με κάνει να αισθάνομαι πολύ καλύτερα οργανικά. Όσο για το αλκοόλ, εγώ δεν κάνω καμία άλλη αλλαγή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα μου και όμως τα κιλά μου είναι πλέον σταθερά με 2-3 φορές την εβδομάδα εφαρμογή της μεθόδου 16/8. Άλλοτε εφαρμόζω 12 ώρες, άλλοτε 14 και γενικά όπως με βολεύει την κάθε ημέρα εφαρμογής. Ο συνδυασμός όμως των δύο αυτών μεθόδων, για κάποια/ον που θέλει να χάσει σημαντικό βάρος και λίπος, είναι ότι καλύτερο και υγιεινότερο.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο και εύχομαι καλή επιτυχία και μια πολύ όμορφη Κυριακή! 🙂
Καλησπερα και συγχαρητήρια για τα ωραια σας άρθρα. Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν μπορω στην 16/8 να πινω νερο και καφε σκετο φυσικά
Καλημέρα Αντώνη και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ναι, μπορείτε να πίνετε όσο νερό θέλετε, αλλά όχι καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, ειδικά αν περιέχει ζάχαρη την οποία ο οργανισμός θεωρεί κανονικό φαγητό.
Το στομάχι πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από οτιδήποτε ξαναβάζει σε λειτουργία την πέψη. Ξέρω ότι σε κάποια άτομα είναι δύσκολο αυτό (χωρίς καφέ), αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε πιο νωρίς την προηγούμενη μέρα το 16ωρο, έτσι ώστε να μείνετε χωρίς τροφή ή ρόφημα όσο γίνεται λιγότερο το πρωί (π.χ. τελευταίο γεύμα Τρίτης 5 μ.μ. – πρωινό Τετάρτης 9 π.μ.).
Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο και σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! 🙂
Καλημερα.εχω δοκιμασει την 16/8.εχω κανει αναλυσεις αιματος οι οποιες εχουν δειξει οτι εχω χαμηλο σιδηρο κατι που μου συμβαίνει πρώτη φορα στα 55 μου χρονια.εχει μήπως σχεση με την διαλειματικη;ευχαριστω
Καλημέρα Αντώνη. Σίγουρα δεν μπορώ να γνωρίζω που οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά σιδήρου στον οργανισμό, επειδή δεν είμαι γιατρός και κανένας δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη χωρίς εξετάσεις.
Όμως, το θεωρώ δύσκολο να οφείλεται στη διαλειμματική δίαιτα των 16/8, επειδή εγώ την εφαρμόζω από την αρχή του χρόνου για 1-2 φορές κάθε εβδομάδα, ώστε να έχω σταθεροποιημένο το βάρος μου, αλλά και για τα επιπλέον οφέλη της.
Στις εξετάσεις αίματος που έκανα πριν τέσσερις μήνες είχα 44 αιματοκρίτη, οπότε δεν επηρέασε τα δικά μου επίπεδα.
Ο κάθε οργανισμός όμως είναι διαφορετικός και αντιδρά με άλλο τρόπο στις αλλαγές.
Για να επιβεβαιώσετε αν οφείλεται στην διαλειμματική δίαιτα, μπορείτε να τη διακόψετε για ένα μήνα, χωρίς όμως να αλλάξετε τις υπόλοιπες διατροφικές σας συνήθειες και μετά να κάνετε ξανά εξέταση να δείτε που βρίσκονται οι δείκτες του αιματοκρίτη σας.
Εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂