Οι 15 Καλύτερες Τροφές Πριν Τον Ύπνο (Για Να Κοιμηθείτε Ήρεμα)

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Θα αναρωτιέστε σίγουρα πολύ συχνά, αν υπάρχουν στ’ αλήθεια καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο και ποιες είναι αυτές.

Ήδη ως τώρα, γνωρίζετε τις πιο ανθυγιεινές τροφές που θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε για καλύτερη υγεία και επιδερμίδα.

Όταν αναφερόμαστε στο φαγητό και τα ροφήματα που μπορούν να μας προσφέρουν καλύτερο ύπνο, σημαίνει κάτι περισσότερο από απλά να αποφεύγουμε την καφεΐνη και τα βαριά τρόφιμα που προκαλούν την καούρα τη νύχτα.

Διαφήμιση

Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα θα μπορούσαν πραγματικά να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και πιο υγιεινά, επειδή ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία σας.

Όταν κοιμόμαστε ήρεμα το βράδυ, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο και την πέψη μας υγιή και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όταν μιλάμε συνήθως για “καλό ύπνο” εννοούμε φυσικά, οπωσδήποτε 7-9 ώρες απρόσκοπτου ύπνου κάθε βράδυ. Αν και πολλά άτομα δυστυχώς, προσπαθούν χωρίς επιτυχία οι ώρες αυτές να είναι τουλάχιστον 4-5.

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε τον καλό ύπνο, συμπεριλαμβάνοντας την αλλαγή στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, που έχουν ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο.

Οι 15 καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιές είναι οι 15 καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο για να κοιμηθείτε ήρεμα και γαλήνια. Αυτές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να απολαύσετε πιο ξεκούραστες νύχτες.

1. Κάτι

Τροφές πριν τον ύπνο - Οτιδήποτε

Φάτε οπωσδήποτε κάτι!

Το να μείνετε νηστικοί μέχρι το επόμενο πρωί, όσο και αν νομίζετε το αντίθετο, δεν θα βοηθήσει ούτε την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους και λίπους από το σώμα σας.

Μάλιστα, μπορεί να σας αποτρέψει από το να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε ήρεμα. Ένας ανήσυχος ή σύντομος ύπνος, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον μεταβολισμό σας για την σωστή μείωση του σωματικού σας βάρους.

Μάλιστα, το να αφήνετε τον οργανισμό σας νηστικό, μπορεί να δώσει εντολή στο σώμα σας για έλλειψη ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως θα αναγκαστεί να ψάξει για άλλες πηγές καυσίμων, δηλαδή από τους μύες σας.

Προτιμήστε απλά, ένα ελαφρύ σνακ από 100-200 θερμίδες από οποιοδήποτε από τα παρακάτω τρόφιμα, που σας θα βοηθήσουν επίσης να κοιμηθείτε όμορφα. Είναι αρκετά ουσιαστικές τροφές για να απομακρύνετε το αίσθημα της πείνας τη νύχτα, αλλά όχι τόσο “βαριές”, ώστε να διαταράξουν τον ύπνο σας.

2. Αμύγδαλα

Τροφές πριν τον ύπνο - Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, με πολλά οφέλη για την υγεία. Τα 28 γραμμάρια περιέχουν 14% των ημερήσιων αναγκών σας σε φώσφορο, 32% σε μαγγάνιο και 17% στην πολύ σημαντική ριβοφλαβίνη.

Επίσης, η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους μερικών χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα τους σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, ίνες και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας του ύπνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αμύγδαλα μαζί με αρκετούς άλλους τύπους ξηρών καρπών, αποτελούν πηγές της μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, παρέχοντας το 19% των ημερήσιων αναγκών σας σε μόνο 28 γρ. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ειδικά για εκείνους που έχουν αϋπνία.

Ο ρόλος του μαγνησίου στη βελτίωση του ύπνου, πιστεύεται ότι οφείλεται στην ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), η οποία είναι γνωστό ότι διακόπτει τον ύπνο.

Αν θέλετε να φάτε αμύγδαλα για να βοηθήσουν την ποιότητα του ύπνου σας, πρέπει να καταναλώσετε μια επαρκή ποσότητα 28 γραμμαρίων (περίπου μια χούφτα).

3. Ακτινίδια

Τροφές πριν τον ύπνο - Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων και πολύ θρεπτικά.

Ένα μεσαίο ακτινίδιο περιέχει μόνο 50 θερμίδες και σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβάνοντας το 117% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη C και το 38% για τη βιταμίνη Κ.

Περιέχουν επίσης αξιοπρεπή ποσότητα φολικού οξέος και καλίου, καθώς και πολλά ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον, η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να ωφελήσει την πεπτική υγεία σας, να μειώσει τη φλεγμονή και τη χοληστερόλη σας. Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται στην υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών ινών και καροτενοειδών που περιέχουν.

Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, το ακτινίδιο μπορεί να γίνει μια από τις καλύτερες τροφές πριν από τον ύπνο.

Οι μελετητές θεωρούν πως τα ακτινίδια προάγουν τον ύπνο επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή που περιέχουν, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τα αποτελέσματα αυτά.

Η κατανάλωση λοιπόν 1-2 μέτριων ακτινιδίων πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα.

4. Χυμός κερασιού

Τροφές πριν τον ύπνο - Χυμός κερασιού

Ο χυμός κερασιού έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας.
Τα κεράσια είναι πλούσια σε μερικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα χυμού περίπου 240 ml, περιέχει το 62% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη Α, το 40% για βιταμίνη C και το 14% για μαγγάνιο.

Επιπλέον, είναι μια πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από την επιβλαβή φλεγμονή. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και σε καρδιακές παθήσεις.

Ο χυμός κερασιού είναι επίσης γνωστό ότι προάγει την υπνηλία και έχει μελετηθεί και για το ρόλο του στην ανακούφιση της αϋπνίας. Η κατανάλωση χυμού κερασιού πριν από τον ύπνο, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα του.

Οι επιδράσεις του στον ύπνο, οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μελατονίνη. Η οποία είναι μια ορμόνη, που ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι σας και δίνει σήμα στο σώμα σας να προετοιμαστεί για ύπνο.

Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή με λίγο χυμό κερασιού πριν να πέσετε στο κρεβάτι, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα αϋπνίας.

Θα πρέπει μόνο να προσέξετε όπως έχω ήδη αναφέρει, να μην πίνετε πάνω από ένα ποτήρι του κρασιού χυμό κερασιών (ή οποιουδήποτε χυμού), ώστε να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα διαβήτη και παχυσαρκίας, λόγω της επιπλέον ποσότητας φρουκτόζης των φρούτων (αν πίνετε συχνά χυμούς).

5. Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί, είναι εξαιρετικά υγιεινά.
Αυτό που τα καθιστά μοναδικά, είναι η εξαιρετική περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη D. Για παράδειγμα, μια μερίδα σολομού 100 γραμμαρίων περιέχει 525-990 IU βιταμίνης D, ποσοστό που

υπερβαίνει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια είναι υψηλά σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τη μείωση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου.

Ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D στα λιπαρά ψάρια, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Και οι δύο έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης, που προωθεί τον ύπνο.

Η κατανάλωση μερικών γραμμαρίων λιπαρών ψαριών πριν από τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και πιο βαθιά.

6. Φρούτα

Τροφές πριν τον ύπνο -Φρούτα

Ορισμένα φρούτα που περιέχουν μελατονίνη, μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε ταχύτερα και να ξυπνήσετε λιγότερο συχνά στη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, τα ολόκληρα κεράσια (ή ο χυμός κερασιού που ανέφερα παραπάνω) περιέχουν σημαντικές ποσότητες μελατονίνης.

Επιπλέον οι μπανάνες, ο ανανάς και τα πορτοκάλια είναι επίσης πολύ καλές πηγές της. Αν έχετε αϋπνία, η κατανάλωση μιας μπανάνας ή δύο ακτινιδίων πριν από τον ύπνο, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια του ύπνου σας κατά μία ώρα ανά μήνα.

Άλλα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.

Αυτά μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, βοηθώντας στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού άγχους που προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.

7. Λάχανο

Τροφές πριν τον ύπνο - Λάχανο

Το λάχανο όπως και το σπανάκι ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο.
Έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα των ινών, που μπορούν να καταπολεμήσουν τις υπερβολικές ποσότητες σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός, ότι τα τρόφιμα που σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα, είναι τα ίδια που μπορούν να ενισχύσουν τις ώρες αφύπνισης σας. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε όμορφα όνειρα.

8. Καρύδια

Τροφές πριν τον ύπνο - Καρύδια

Τα καρύδια είναι ένας δημοφιλής τύπος ξηρών καρπών και άφθονα σε θρεπτικά συστατικά.
Παρέχουν πάνω από 19 βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, τα καρύδια είναι μια πολύ σημαντική πηγή υγιεινών

λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3 και το λινολεϊκό οξύ. Τα καρύδια μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτά αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, η κατανάλωση καρυδιών έδειξε πως βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, καθώς είναι μία από τις καλύτερες πηγές τροφίμων της μελατονίνης.

Δυστυχώς όμως, οι ισχυρισμοί για τα καρύδια πως βελτιώνουν τον ύπνο, δεν υποστηρίζονται από πολλά στοιχεία. Σίγουρα όμως, μια χούφτα καρύδια πριν από τον ύπνο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αρκετά.

9. Βούτυρο αμυγδάλου

Τροφές πριν τον ύπνο - Βούτυρο αμυγδάλου

Ένα από τα αγαπημένα μου σνακ και μια από τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο, είναι το βούτυρο αμυγδάλου. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε υγιή λιπαρά θα σας αφήσει χορτάτους, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα και

χωρίς το αίσθημα της πείνας. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια καλή πηγή μελατονίνης, που όπως είπα είναι πολύ αποτελεσματική για τον ύπνο. Περιέχει επιπλέον σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Μελέτες έδειξαν ότι οι δοκιμές σε αρουραίους που έτρωγαν το εκχύλισμα αμυγδάλου, είχαν τη δυνατότητα να κοιμούνται περισσότερο και πιο βαθιά από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Δοκιμάστε και εσείς να φάτε 1-2 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου σε συνδυασμό με μια μπανάνα την επόμενη φορά που θα έχετε αϋπνίες και θα με θυμηθείτε!

10. Αβοκάντο

Αβοκάντο

Ακόμη μία από τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο, είναι το αβοκάντο.
Είναι μια πολύ σημαντική τροφή, παρά το ότι δεν την προτιμούν πολλά άτομα λόγω της περίεργης γεύσης του. Έχει συνδεθεί όμως εδώ και μερικά χρόνια με την μείωση του καρκίνου και της

καρδιακής νόσου. Τα αβοκάντο περιέχουν τέσσερα πολύ ισχυρά συστατικά, που θα σας βοηθήσουν επίσης να κοιμηθείτε πιο γρήγορα:

 • Μαγνήσιο
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
 • Φολικό οξύ
 • Τρυπτοφάνη

Τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες μαγνησίου και τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί τον φυσικό πρόδρομο για την παραγωγή μελατονίνης. Η ανεπάρκεια του φολικού οξέος έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και τις διαταραχές της διάθεσης, που μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία.

Αν και παλιότερα δεν μου άρεσε η γεύση τους, τώρα έχω βρει πολλούς υγιεινούς συνδυασμούς, που ενισχύουν τη διάθεσή μου και τη χαλάρωση μου πριν από τον ύπνο.

11. Ρύζι γιασεμιού (Jasmine)

Τροφές πριν τον ύπνο - Ρύζι γιασεμιού

Το ρύζι γιασεμιού είναι υψηλότερης αξίας στον γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα. Το σώμα σας θα το χωνέψει πιο αργά και σταθερά, επιτρέποντας την αργή και σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα

σας. Το ρύζι γιασεμιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, στερείται όμως φυτικών ινών.

Μια μελέτη του 2007 από την American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψε πως εκείνοι που κατανάλωναν ρύζι γιασεμιού τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, κοιμόντουσαν ταχύτερα και μάλιστα, στο μισό χρόνο από ότι συνήθιζαν.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν, ότι το ρύζι γιασεμιού παρείχε περισσότερη ινσουλίνη, ενώ αύξησε την ποσότητα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων. Αν όμως σας ενδιαφέρει και η απώλεια βάρους, τότε το ρύζι γιασεμιού πριν τον ύπνο, δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

12. Άγριος σολομός

Σολομός

Ο άγριος σολομός (μη εκτρεφόμενος) είναι ένα από τα αγαπημένα μου ψάρια για σωστή διατροφή και απώλεια ή σταθεροποίηση του βάρους μου. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθεί, αλλά προτιμώ να φάω λιγότερες φορές, αλλά πιο υγιεινά.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και μια μερίδα του, καλύπτει περισσότερο από το 50% των καθημερινών μας αναγκών.

Ο άγριος σολομός είναι μια απίστευτη φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine του 2014, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν άγριο σολομό 2-3 φορές την εβδομάδα, κοιμήθηκαν 10 λεπτά ταχύτερα από όσους κατανάλωναν κοτόπουλο.

Απλά βεβαιωθείτε ότι θα μείνετε μακριά από τον εκτρεφόμενο σολομό, καθώς περιέχει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 και άλλων θρεπτικών ουσιών. Προσπαθήστε να προσθέσετε στο δείπνο σας άγριο σολομό που έχει αλιευθεί, για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

13. Μπανάνα

Μπανάνα

Η μπανάνα είναι μια εξαιρετική πηγή, τόσο καλίου όσο και μαγνησίου. Έτσι, θα βοηθήσει το σώμα σας να μπει σε μια κατάσταση ηρεμίας και θα χαλαρώσει τους μύες. Σε μια μελέτη στην Εφημερίδα της Έρευνας και των Ιατρικών Επιστημών, το μαγνήσιο

είχε θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες με αϋπνία. Επεκτείνοντας έτσι, τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε στον ύπνο και καθιστώντας ευκολότερο να ξυπνήσετε όμορφα.

Οι μπανάνες περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, που δημιουργεί ηρεμία στον εγκέφαλο και ρυθμίζει τις ορμόνες του ύπνου.

14. Γιαούρτι

Γιαούρτι

Για μια τριπλή δόση τρυπτοφάνης, συνδυάστε το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή πλήρες) ελληνικό γιαούρτι, το μέλι και μία μπανάνα. Το γιαούρτι και οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και οι υδατάνθρακες από

την μπανάνα, θα βοηθήσουν τα πλούσια σε τρυπτοφάνη τρόφιμα, ώστε να απορροφηθούν καλύτερα από τον εγκέφαλο.

Χρειάζεστε κάτι ακόμη πιο πλήρες για ήρεμο ύπνο;

Ανακατέψτε λίγη ακατέργαστη βιολογική βρώμη (θα μαλακώσει στο γιαούρτι), η οποία αποτελεί πρωταρχική πηγή τρυπτοφάνης.

15. Τσάι χαμομηλιού

Τσάι χαμομηλιού

Ίσως να μην είναι ακριβώς τροφή αλλά ρόφημα, όμως το τσάι χαμομηλιού δεν θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο με τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο. Οι φλαβόνες που βρίσκονται στο τσάι χαμομηλιού, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας.

Οι φλαβόνες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που είναι δύσκολο να βρεθούν στα περισσότερα τρόφιμα.

Η απιγενίνη είναι το κύριο αντιοξειδωτικό του τσαγιού χαμομηλιού και μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υπνηλίας, ενώ μειώνει την αϋπνία. Χρησιμοποιείται συχνά για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μειώσει το άγχος και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Η παραδοσιακή χρήση του τσαγιού χαμομηλιού, υπήρξε για αιώνες ένα ήπιο ηρεμιστικό για τα προβλήματα στον ύπνο.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τσάι χαμομηλιού, έπεφταν σε βαθύ ύπνο λίγο αργότερα.

Αν λοιπόν έχετε πρόβλημα αϋπνίας, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού, μια ώρα πριν από τον ύπνο.

Τελευταίες πινελιές για τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο…

Η επίτευξη επαρκούς ύπνου είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας.

Ευτυχώς, πολλά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν, χάρη στο περιεχόμενο των ορμονών ρύθμισης του ύπνου και των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης και της σεροτονίνης.

Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο. Αυτά είναι γνωστό ότι ενισχύουν τον ύπνο, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε ταχύτερα ή περισσότερο.

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Για να αποκομίσετε τα οφέλη από τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο, είναι καλύτερα να τα καταναλώσετε 2-3 ώρες πριν να ξαπλώσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό αμέσως πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως είναι η παλινδρόμηση οξέων.

Τρώγοντας κάθε τρόφιμο πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Κάνοντας το σώμα να συνεχίσει να λειτουργεί εντατικά για να το χωνέψει. Φυσικά, αν επίσης λιμοκτονείτε πριν πάτε στο κρεβάτι, τότε και πάλι δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε το βαθύ ύπνο που χρειάζεστε.

Γνωρίζετε κάποιες από αυτές ως καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε ότι οι παραπάνω είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές πριν τον ύπνο;

Έχετε δοκιμάσει ποτέ κάποιες από αυτές, ώστε να σας βοηθήσουν να απολαύσετε πιο ήρεμο ύπνο, όμορφο ξύπνημα το πρωί και γενικότερη υγεία;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και να κοιμάστε ήρεμα κάθε βράδυ! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Σας ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο. Ενώ μου αρέσουν πολλές από τις τροφές που αναφέρατε, σπάνια τις έχω δοκιμάσει βράδυ. Το μόνο που ήξερα ότι βοηθάει στον ύπνο είναι το χαμομήλι. Θα ξεκινήσω άμεσα να τις δοκιμάσω για τις αϋπνίες μου. Να είστε πάντα καλά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Στέλλα και ευχαριστώ πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια.
   Εκτός από το χαμομήλι σαν ρόφημα, υπάρχουν πραγματικά πολλές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας ή απλά χαλάρωσης. Όταν δοκιμάσετε αρκετές από αυτές, θα εξακριβώσετε ποιές λειτουργούν καλύτερα στον δικό σας οργανισμό και προσφέρουν όσα χρειάζεστε.
   Σας εύχομαι να είστε και εσείς πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >