7 Νυχτερινά Συμπτώματα Για Διαβήτη Που Πρέπει Να Γνωρίζετε

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Υπάρχουν επτά νυχτερινά συμπτώματα για διαβήτη, που δείχνουν πως ίσως υπάρχει πρόβλημα σακχάρου στο αίμα και πρέπει να τα ξέρετε, έστω και ως πρόληψη.

Ο διαβήτης παραμένει ένας άγρυπνος εχθρός της υγείας μας και πολλές φορές μπορεί να κρύβεται, ακόμα και κάτω από το μανδύα της νύχτας.

Στην πραγματικότητα, οι βραδινές ώρες μπορούν να αποκαλύψουν μια ξεχωριστή σειρά συμπτωμάτων, που κάθε άτομο με διαβήτη ή προδιαβήτη, που είναι ο «προθάλαμος» του διαβήτη, θα πρέπει να γνωρίζει καλά.

Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας, για την έγκαιρη διαχείριση και τον συνεχόμενο ύπνο χωρίς διαλείμματα.

Διαφήμιση

Από τις συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, μέχρι τις ανεξήγητες νυχτερινές εφιδρώσεις, υπάρχουν ορισμένα νυχτερινά σημάδια για διαβήτη.

Αυτός είναι ο τρόπος που έχει το σώμα μας να μας προειδοποιήσει, για ένα πρόβλημα που πιθανότατα δεν έχουμε καταλάβει ως τώρα.

Τα 7 νυχτερινά συμπτώματα για διαβήτη

Αν λοιπόν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο περνάει για παράδειγμα ανήσυχες νύχτες, χωρίς να καταλαβαίνει το λόγο για αυτές, τότε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε τα παρακάτω 7 νυχτερινά σημάδια για διαβήτη που εκδηλώνονται το βράδυ.

Επειδή πιθανότατα, αυτά τα συμπτώματα για διαβήτη συχνά παραβλέπονται ή θεωρούνται τυχαία γεγονότα, ειδικά όταν πέφτει το σκοτάδι.

#1 Νυκτουρία

Η νυκτουρία είναι ένας όρος που μπορεί να μην είναι γενικά γνωστός, όμως τα αποτελέσματα του είναι αισθητά, ειδικά για όσους υποφέρουν από διαβήτη. (1)

Η νυκτουρία σημαίνει αυξημένη συχνότητα ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συχνά οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. (2)

Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλει την επιπλέον γλυκόζη μέσω των ούρων, διακόπτοντας τον ύπνο.

Αυτό το συνεχόμενο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάτε στην τουαλέτα, διαταράσσει σημαντικά τον κύκλο του ύπνου σας.

Ο κακός ύπνος όμως, οδηγεί σε κόπωση, νευρικότητα και μειωμένη ενέργεια την επόμενη μέρα.

Το θετικό είναι πως χρησιμεύει ως ένας σημαντικός δείκτης του σακχάρου στο αίμα.

Δύο βασικές στρατηγικές που μπορούμε να έχουμε υπόψη μας για αυτή την περίπτωση, είναι:

  1. Η ρύθμιση και η συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα  
  2. Η διάθεση να πιούμε νερό ή γενικά ροφήματα τις βραδινές ώρες

Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ίσως δηλαδή να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη νυκτουρία, όπως είναι τα προβλήματα στα νεφρά. (3)

#2 Νυχτερινές εφιδρώσεις

Όταν υπάρχει πιθανότητα διαβήτη, οι νυχτερινές εφιδρώσεις συχνά εκδηλώνονται ως υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου. (4)

Ακόμη και αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι δροσερή.

Ο έντονος ή ξαφνικός ιδρώτας, όταν δεν υπάρχει εμμηνόπαυση ή άλλος προφανής λόγος, μπορεί να θεωρηθεί τη νύχτα ως συναγερμός για νυχτερινή υπογλυκαιμία, δηλαδή για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Για τον έντονο ιδρώτα βέβαια, μπορεί να είναι υπεύθυνα ορισμένα φάρμακα ή εντατικές θεραπείες ινσουλίνης. Άλλοι λόγοι είναι όταν υπάρχει ανισορροπία στα καθημερινά γεύματα λόγω δίαιτας ή μετά από μια αυστηρή βραδινή άσκηση.

Το ξύπνημα λόγω ιδρώτα όμως, δεν διακόπτει μόνο την σημαντική βραδινή ξεκούραση.

Δείχνει επίσης ότι η γλυκόζη του σώματος έχει πέσει κατακόρυφα, ίσως και σε ανησυχητικά επίπεδα.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό το σύμπτωμα

Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τη νυχτερινή εφίδρωση, είναι ζωτικής σημασίας η συνεχής παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα.

Όπως επίσης και η  απογευματινή αναγνώριση των πιθανών ερεθισμάτων, κάτι που μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.

Επιπλέον, αναφέροντας αυτό το πρόβλημα σε έναν επαγγελματία υγείας και έχοντας την καθοδήγηση του, ίσως θα πρέπει να διορθώσετε τις δόσεις των φαρμάκων που ήδη παίρνετε, επειδή μπορεί κάποια να χρειάζονται επανεξέταση.

Σαν πρόληψη και προφύλαξη για πιθανές εφιδρώσεις στον ύπνο, είναι καλό να έχετε πρόχειρη μια καλή πηγή γλυκόζης. (5)

Τέτοιες πηγές είναι τα δισκία γλυκόζης ή ένας υγιεινός χυμός δίπλα στο κρεβάτι σας.

Αυτές οι κινήσεις μπορεί να γίνουν πραγματικά σωτήριες, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιθέσεων πτώσης των επιπέδων γλυκόζης.

#3 Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών θεωρείται μια νευρολογική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κίνηση των ποδιών. (6)

Συχνά συνοδεύεται από μυρμήγκιασμα, φαγούρα ή τίναγμα των ποδιών.

Αυτή η ενόχληση μπορεί να κλιμακωθεί σε περιόδους που δεν περπατάτε τακτικά ή γενικά δεν γυμνάζονται τα πόδια. Γίνεται έτσι ιδιαίτερα ενοχλητική κατά τη διάρκεια της νύχτας, που θα έπρεπε να χαλαρώνουν τα πόδια.

Υπάρχει επίσης μια σχέση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και της περιφερικής νευροπάθειας.

Είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή των χρόνιων αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία επηρεάζει πρώτα τις πατούσες και τα πόδια και μετά τα χέρια και τα μπράτσα. (7)

Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από το να εμφανίζεται πιο έντονα το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, υπάρχει επιπλέον:

  • Μούδιασμα στα πόδια
  • Μειωμένη ικανότητα να αισθανόμαστε πόνο
  • Δυσκολία να καταλαβαίνουμε τις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας

Η συνεχόμενη διατήρηση των ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της περιφερικής νευροπάθειας.

Επομένως και το πολύ ενοχλητικό σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Να θυμάστε επίσης πως η υπερβολικά έντονη άσκηση και γενικά δραστηριότητα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου.

Φροντίστε λοιπόν να κάνετε πριν τον ύπνο, ένα χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια. Εναλλακτικά, βάλτε ζεστές ή δροσερές κομπρέσες, ανάλογα με το τι θα προτείνει ο γιατρός στη δική σας περίπτωση.

#4 Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου, που χαρακτηρίζεται από παύσεις ανάσας και αναπνοές ή από ρηχές αναπνοές κατά τη διάρκεια του ύπνου. (8)

Αυτές οι διαταραχές αναπνοής οδηγούν σε συχνό ξύπνημα και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τα άτομα με διαβήτη και όχι μόνο. (9)

Ο διαταραγμένος ύπνος σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα, μπορούν να συμβάλουν επιπλέον σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Υπνική άπνοια και διαβήτης

Η άπνοια ύπνου βέβαια, μπορεί να είναι αποτέλεσμα παχυσαρκίας, που είναι ένας επίσης παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. (10)

Η διαχείριση της άπνοιας ύπνου, συχνά περιλαμβάνει ένα συνδυασμό αλλαγής στον τρόπο ζωής και ιατρικών παρεμβάσεων.

Η απώλεια βάρους όμως, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε αυτή την περίπτωση. Επειδή, ακόμη και μια μικρή μείωση του βάρους μας, μπορεί να ανακουφίσει αυτό το ενοχλητικό και επικίνδυνο σύμπτωμα.

Στοχευμένα μηχανήματα για ένα από τα πιο δύσκολα συμπτώματα του διαβήτη

Για άμεση ανακούφιση, υπάρχουν ορισμένα ειδικά μηχανήματα για την άπνοια ύπνου.

Ονομάζονται συσκευές Συνεχούς Θετικής Πίεσης Αεραγωγών (Continuous Positive Airway Pressure) και προορίζονται ακριβώς για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας. (11)

Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται συνήθως, για να διατηρούν ανοιχτούς τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. (12)

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αποφυγή αλκοόλ και ηρεμιστικών μπορεί να χαλαρώσει τους μυς των αεραγωγών και να είναι ευεργετική.

Επιπλέον, προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι για να αποφύγετε την απόφραξη των αεραγωγών.

Μπορεί αυτή να είναι η καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή διευκολύνει την αναπνοή. Είναι μάλιστα ειδική για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ βοηθάει επίσης στην πέψη και μειώνει τις καούρες.

Η αποτελεσματική διαχείριση της άπνοιας ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντική!

Μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και φυσικά, σε καλύτερο ύπνο.

#5 Νυχτερινή υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία αναφέρεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου στα άτομα με διαβήτη. (13)

Είναι μια κρίσιμη ανησυχία, επειδή μπορεί ακριβώς επειδή εμφανίζετε το βράδυ στον ύπνο, να περάσει απαρατήρητη οδηγώντας σε πιθανές επιπλοκές.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν όπως είπα τις νυχτερινές εφιδρώσεις, τα όνειρα που φαίνονται σαν ζωντανά και το ξύπνημα με πονοκέφαλο.

Οι παρατεταμένες περίοδοι υπογλυκαιμίας όμως χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις ή ακόμη και σε απώλεια των αισθήσεων και λιποθυμία. (14)

Για αυτό η διαχείριση της νυχτερινής υπογλυκαιμίας, είναι κρίσιμης σημασίας για την μελλοντική υγεία και τις καλές συνθήκες ζωής, των ατόμων με διαβήτη.

Ενώ η τακτική παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά πριν από τον ύπνο, είναι απολύτως απαραίτητη αν τα επίπεδα του είναι χαμηλά.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός σνακ πλούσιου σε υδατάνθρακες μπορεί να αποτρέψει τη νυχτερινή υπογλυκαιμία.

Ειδικά, αν φροντίσουμε να προσαρμόσουμε τη δόση της ινσουλίνης ή των άλλων διαβητικών φαρμάκων, με την καθοδήγηση φυσικά του γιατρού μας.

Είναι επίσης απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε γρήγορα τα νυχτερινά χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

Ένας τρόπος να το πετύχουμε, είναι έχοντας πάντα μια καλή πηγή γλυκόζης ταχείας δράσης δίπλα στο κρεβάτι μας. Τέτοιες πηγές όπως ανέφερα και πριν, είναι τα τζελ γλυκόζης και ο χυμός φρούτων.

Θα πρέπει επίσης στην περίπτωση υπογλυκαιμικών επεισοδίων, να ενημερώσετε τους φίλους ή την οικογένεια σας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν για τα σημάδια σοβαρής υπογλυκαιμίας και τον άμεσο τρόπο χορήγησης γλυκόζης, που μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια.

#6 Συχνή δίψα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η συχνή νυχτερινή δίψα είναι ένα ενδεικτικό σημάδι για πολλά άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά. (15)

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα συμβαίνει, επειδή οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος αντλούν νερό από τα κύτταρα.

Αυτό αναγκάζει τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα, για να ξεπλύνουν την επιπλέον ζάχαρη.

Αυτός ο συνεχόμενος κύκλος έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη δίψα και τη συχνοουρία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. (16)

Η αποτελεσματική διαχείριση αυτού του συμπτώματος, είναι συνυφασμένη με τον γενικό έλεγχο του διαβήτη.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα λοιπόν, είναι πρωταρχικής σημασίας!

Όπως είναι και η παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης και η προσαρμογή των φαρμάκων ή των δόσεων ινσουλίνης, υπό την επίβλεψη πάντα ενός γιατρού.

Η συνεχόμενη δίψα στη διάρκεια της νύχτας δημιουργείται, επειδή το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπλέον, η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, καθώς και τα δύο λειτουργούν ως διουρητικά.

Τα διουρητικά αυξάνουν την παραγωγή ούρων και σακχάρου στο αίμα και είναι ένας πιθανός διαταράκτης της καλής ποιότητας και του συνεχόμενου ύπνου.

#7 Νυχτερινές κράμπες

Οι νυχτερινές κράμπες χαρακτηρίζονται, από ξαφνικές επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, κυρίως στα πόδια.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό στα άτομα με διαβήτη και όχι μόνο. (17)

Η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι το θεμελιώδες βήμα.

Σημαντική είναι επίσης η πρόσληψη μετάλλων στη διατροφή μας, όπως είναι το μαγνήσιο και το κάλιο. (18) Συμπληρωματικά, η χρήση ανατομικών υποδημάτων, μπορεί επίσης να παίξει κρίσιμο αλλά και προληπτικό ρόλο.

Επιπλέον, τα ζεστά μπάνια ή η χρήση θερμαντικών επιθεμάτων, μπορεί να ανακουφίσει τα πόδια από τις κράμπες.

Αν όμως οι νυχτερινές κράμπες επιμένουν ή γίνονται συνεχώς και πιο έντονες, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Γιατί δημιουργούνται τα συγκεκριμένα ενοχλητικά συμπτώματα για διαβήτη

Οι νυχτερινές κράμπες μπορεί να προκύψουν λόγω υψηλών ή χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειωμένη κυκλοφορία ή διαβητική νευροπάθεια.

Αυτή η νευροπάθεια είναι μια νευρική διαταραχή, που δημιουργείται από παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια εξαιρετική λύση είναι να κάνετε ήπιες ασκήσεις διατάσεων πριν από τον ύπνο, ιδιαίτερα για τους μυς στις γάμπες. Είναι μια έξυπνη επιλογή, που μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την ένταση στα πόδια και να μειώσει τον κίνδυνο κράμπας.

Για να διαχειριστείτε καλύτερα και να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις νυχτερινές κράμπες, θα πρέπει να φροντίζετε οπωσδήποτε για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου.

Διαφήμιση

Φροντίστε επίσης για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, που είναι το θεμελιώδες βήμα για να αποφύγετε τα παραπάνω επτά νυχτερινά συμπτώματα του διαβήτη.

Τελευταίες σημειώσεις για τα νυχτερινά συμπτώματα για διαβήτη

Το να γνωρίζετε τα πιο χαρακτηριστικά νυχτερινά σημάδια, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας σας στην αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

Αυτές οι ενέργειες δεν θα βελτιώσουν μόνο την ποιότητα του ύπνου σας.

Θα ενισχύσουν επίσης τη συνολική διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα.

Γράψτε παρακάτω στα σχόλια, αν έχετε παρατηρήσει σε σας ή στα αγαπημένα σας άτομα κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω νυχτερινά συμπτώματα, που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα διαβήτη.

Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και νέα εβδομάδα. 🙂 

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>