10 Φυσικές Θεραπείες Για Τα Συμπτώματα Της Εμμηνόπαυσης

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται σε κάθε γυναίκα, που ξεκινά αυτό το νέο ταξίδι.

Άλλοτε εμφανίζονται περισσότερα και πιο δύσκολα συμπτώματα και άλλοτε λιγότερα και ευκολότερα. Θεωρείται μια επίφοβη διαδικασία, που δημιουργεί άγχος για την καινούργια αυτή κατάσταση που αφορά το σώμα, το νου, αλλά και το μέλλον.

Για πολλές γυναίκες, η εμμηνόπαυση είναι μια τρομακτική μελλοντική κατάσταση, ειδικά επειδή συνήθως ακούμε μόνο για την άσχημη πλευρά της.

Είναι όμως ένα γεγονός ζωής για όλες τις γυναίκες.

Δεν έχει σημασία ποια είστε ή από πού είστε. Αν είστε γυναίκα, τότε σε κάποιο σημείο της ζωής σας θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Διαφήμιση



Θα σας βοηθήσει περισσότερο, αν δείτε την εμμηνόπαυση ως φυσική εξέλιξη της ηλικίας και όχι σαν ασθένεια ή σαν μια προβληματική κατάσταση, όπως κάποιες σκέφτεστε.

Όταν πρόκειται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συχνά το πιο δύσκολο μέρος, είναι οι συναισθηματικές και σωματικές παρενέργειες που φέρνει μαζί της.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Όπως είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η χαμηλή ενέργεια, η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και οι αλλαγές στη διάθεση σας.

Τι ακριβώς είναι η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι το μόνιμο τέλος της εμμηνόρροιας και της γονιμότητας και συμβαίνει ως 12 μήνες μετά την τελευταία εμμηνορροϊκή περίοδο.

Η μετάβαση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας των 30 χρόνων, ενώ στις περισσότερες γυναίκες ξεκινά από τα 40 ή 50 έτη και μετά. Η συνηθισμένη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι από 50 – 52 έτη.

Για μερικές γυναίκες η εμμηνόπαυση έρχεται νωρίτερα, λόγω συνθηκών υγείας, συμπεριλαμβάνοντας το ιστορικό διατροφικών διαταραχών, τη θεραπεία κατά του καρκίνου ή τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.

Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσική βιολογική διαδικασία.

Επομένως, μην το θεωρείτε ένα πρόβλημα για επίλυση, όσο και αν σας φαίνεται έτσι.

Παρά το ότι ολοκληρώνει το χρόνο στη ζωή μιας γυναίκας για γονιμότητα, μπορείτε να παραμείνετε υγιείς, ζωτικές και σεξουαλικές και πέρα από τα 50 χρόνια ή όποτε συμβεί.

Σίγουρα υπάρχει γενικά μια ορμονική αλλαγή, που συμβαίνει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές της διάθεσης, εξάψεις, αϋπνία και άλλα κοινά συμπτώματα.

Σε αντίθεση με αυτό που πολλές σκέφτεστε (ή αισθάνεστε), η εμμηνόπαυση δεν διαρκεί για πάντα και το σώμα σας εξοικειώνεται σταδιακά με τις νέες αυτές αλλαγές.

Η διάρκεια βέβαια της εμμηνόπαυσης, εξαρτάται από τον οργανισμό της κάθε γυναίκας, το σώμα της και την κατάσταση της συνολικής της υγείας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κυμαίνονται ανά οργανισμό και καταστάσεις υγείας. Τα περισσότερα σχετίζονται με αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και τη γήρανση.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Ανεπιθύμητες περιόδους: Καθώς αρχίζει η περιεμμηνόπαυση (η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση), οι περίοδοι μπορούν να έρχονται ανά διαστήματα και να γίνουν βαρύτερες ή ελαφρύτερες στην αιμορραγία. Αυτή η κατάσταση μπορεί μερικές φορές να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια, έως την οριστική εμμηνόπαυση
  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Διακυμάνσεις της διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος ή συμπτώματα κατάθλιψης
  • Κολπική ξηρότητα και μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  • Αυξημένο κοιλιακό λίπος και αύξηση βάρους
  • Αϋπνία και αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου
  • Αραίωση μαλλιών και ξηρότητα δέρματος
  • Συχνότερες επισκέψεις στο μπάνιο
  • Αλλαγές των μαστών (συμπεριλαμβανομένων των μαστών που γίνονται μικρότεροι ή χάνουν τον όγκο)
  • Αλλαγές στη μήτρα, τις ωοθήκες και τον τράχηλο
  • Σε ορισμένες γυναίκες, δημιουργείται υψηλότερος κίνδυνος για άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, άνοια και οστεοπόρωση

Προφυλάξεις και τι πρέπει να γνωρίζετε

Αυτή τη φορά, θα σας αναφέρω πρώτα τις προφυλάξεις και τι θα πρέπει να προσέξετε αν ακολουθήσετε κάποια από αυτές τις φυσικές θεραπείες.

Τα βότανα ΕΙΝΑΙ φάρμακα της φύσης και αυτό σημαίνει, πως δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε άφοβα ή χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Λάδι καρύδας- spaΕπιπλέον, όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες, φυσικές ή μη, αυτό που λειτουργεί για κάποια γυναίκα καλά, μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο για κάποια άλλη. Τα σώματα μας είναι όλα μοναδικά, επομένως είναι λογικό οι διαφορετικές θεραπείες να λειτουργούν για διαφορετικές γυναίκες.

Σίγουρα δεν μπορώ να σας δώσω εγγυήσεις, ότι οι φυσικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η μέχρι τώρα διατροφή σας, η φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν λαμβάνετε, προβλήματα υγείας, κλπ.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές φυσικές θεραπείες, ώστε να αποφασίσετε στη συνέχεια τι λειτουργεί καλύτερα για σας. Έτσι ώστε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αυτό απαιτεί λίγο χρόνο, κάποιες δοκιμές και ρεαλιστικές προσδοκίες. Σίγουρα όμως, αυξάνει τις πιθανότητες να αποφύγετε τη χρήση επικίνδυνων ορμονικών φαρμάκων και τις παρενέργειες τους.

Τι να προσέξετε…

Όσον αφορά τη χρήση φυτικών θεραπειών, να γνωρίζετε πως είναι σημαντικό να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα καλής ποιότητας και να τα χρησιμοποιήσετε σε σωστές δοσολογίες. Σε σύγκριση με τα φαρμακευτικά ή τα ορμονικά φάρμακα, είναι λιγότερα γνωστά για πιθανές παρενέργειες.

Οι μελέτες σχετικά με τα βότανα για την εμμηνόπαυση αυξάνονται συνεχώς. Μέχρι όμως να γνωρίζουμε περισσότερα, προσέξτε για τυχόν ενδείξεις ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως πεπτικές διαταραχές, ζάλη ή λιποθυμία, αλλεργίες ή αλλαγές των επιπέδων σακχάρου ή της αρτηριακής πίεσης.

Λάδι καρύδας- αποσμητικόΜην δοκιμάσετε πολλές από τις φυσικές θεραπείες μαζί, γιατί μπορεί να υπάρχει εμπλοκή των ιδιοτήτων τους και πιθανές παρενέργειες. Επιλέξτε μια μέθοδο από τις αναφερόμενες, δοκιμάστε τη για 2-3 εβδομάδες και αν δεν υπάρχει καλυτέρευση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τότε δοκιμάστε κάποια άλλη.

Όλα τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται για 1-2 εβδομάδες, να γίνεται διακοπή για μια εβδομάδα και μετά να συνεχίζετε αν θέλετε την ίδια διαδικασία. Αν η χρήση τους δεν είναι καθημερινή, αλλά 2-4 φορές την εβδομάδα, τότε δεν χρειάζεται η διακοπή αυτή.

Επαναλαμβάνω ξανά…

ΠΡΟΣΟΧΗ σε όσες ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε προβλήματα υγείας. ΠΡΙΝ να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παρακάτω θεραπείες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Οι 10 φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι στις περισσότερες γυναίκες, τα συμπτώματα όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια και πολύ συχνά, απομακρύνονται εντελώς χωρίς καμία θεραπεία και πολύ περισσότερο, χωρίς κάποια φάρμακα ορμονικής αντικατάστασης.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία των ΗΠΑ: “η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα επίπεδα ορμονών να πέφτουν στη μέση ηλικία και αυτές οι ορμόνες δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν“.

Οι φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δηλαδή εκείνες που δεν περιλαμβάνουν λήψη φαρμάκων ορμονικής υποκατάστασης, είναι ασφαλείς και μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μετάβασης.

Μπορούν δηλαδή να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων.

Οι φυσικές αυτές θεραπείες, καλό είναι να συμπληρώνονται με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και ίσως τη λήψη ορισμένων ωφέλιμων συμπληρωμάτων για την εξισορρόπηση των ορμονών.

1.  Σιμισιφούγκα (Black Cohosh) 

ΣιμισιφούγκαΤο σιμισιφούγκα είναι ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Είναι εξαιρετική λύση και για διάφορα άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως είναι η δυσμηνόρροια και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Το βότανο αυτό δρα σαν οιστρογόνο και μιμείται τη δράση τους στον οργανισμό.

Βοηθά στην καταστολή της υποφυσιακής ορμόνης LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), η οποία ελέγχει το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, αυξάνονται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση.

Πολλαπλές μελέτες έδειξαν ότι μετά από την χρήση της σιμισιφούγκα για 4 – 6 εβδομάδες, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν σημαντική βελτίωση σε πολλαπλά συμπτώματα. Όπως στις εξάψεις, τις εφιδρώσεις, την κεφαλαλγία, τους ιλίγγους, την ταχυπαλμία και τη νευρικότητα.

Επιπλέον, σημαντική βοήθεια προσφέρει στην ευερεθιστότητα, τις διαταραχές του ύπνου, την ανεξήγητη αγωνία, την ξηρότητα του κόλπου και την κατάθλιψη.

Θα πρέπει μόνο να προσέξετε, επειδή ορισμένες μελέτες έχουν βρει πιθανή σχέση μεταξύ της σιμισιφούγκα και της ηπατικής βλάβης. Επίσης, λόγω της ορμονικής της δράσης δεν θα πρέπει να καταναλώνετε από έφηβους, εγκύους ή γυναίκες σε θηλασμό.

Πως χρησιμοποιείται:

Οι ρίζες της σιμισιφούγκα ξηραίνονται και μετατρέπονται σε τσάι ή δημιουργούν κάψουλες ως δισκία εμμηνόπαυσης. Η κάθε κάψουλα συνήθως περιέχει 20 milligrams (mg) εκχυλίσματος του βοτάνου.

Μπορείτε να αγοράσετε συμπληρώματα με σιμισιφούγκα σε μορφή πόσιμου υγρού ή σε μορφή χαπιού και είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία ή σε καταστήματα βοτάνων.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δόση για το βότανο και τα μείγματα μπορούν να ποικίλουν ως προς την ποσότητα που περιέχουν. Για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης γενικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 20 έως 40 mg.

Για την παρασκευή του τσαγιού θα χρειαστείτε 1/2-1 κουταλάκι του τσαγιού ρίζας σιμισιφούγκα, σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε. Για τη συχνότητα της δοσολογίας είναι καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

2. Αλχημίλλη (Alchemilla vulgaris)

ΑλχημίλληΗ αλχημίλλη είναι ένα ευεργετικό βότανο, όχι μόνο για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά και για διαταραχές της κοιλιακής χώρας.

Ανακουφίζει επίσης από τους πόνους της εμμηνόρροιας και χρησιμοποιείται επιπλέον ως εμμηναγωγό βότανο. Λέγεται και “Μανδύας της γυναίκας”, επειδή θεωρείται πολύ καλή φίλη των γυναικών.

Η αλχημίλλη έχει σημαντική περιεκτικότητα σε σίδηρο και τανίνες, ενώ περιέχει μια φυτική ορμόνη, η οποία μοιάζει εντυπωσιακά με την προγεστερόνη. Για αυτό το λόγο φαίνεται να λειτουργεί τόσο ευεργετικά, στα γυναικολογικά προβλήματα και τις ευαισθησίες.

Η αλχημίλλη είναι γενικά ασφαλές βότανο, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την εγκυμοσύνη, επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας. Επειδή περιέχει ταννίνες, ίσως προκαλέσει αίσθημα ναυτίας σε όσες έχουν ευαισθησία σε αυτές.

Πως χρησιμοποιείται:

Μπορείτε να ετοιμάσετε τσάι αλχημίλλης, ρίχνοντας βραστό νερό σε μια κούπα με 1 κ.τ. βότανο. Το αφήνετε για 8-10 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του, στραγγίζετε και πίνετε έως δύο φορές την ημέρα.

3. Αχίλλεια (Yarrow)

ΑχιλλείαΗ αχίλλεια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου βότανα.

Πιστεύω πως δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί άλλο βότανο, που θα μπορούσε να τη συναγωνιστεί σε θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός ίσως από το φασκόμηλο.

Θεωρείται επίσης ένα γυναικείο βότανο, επειδή βοηθά είτε στην αρχή των έμμηνων στην εφηβεία, είτε στο τέλος τους στην εμμηνόπαυση. Τα ημίλουτρα με αχίλλεια, βοηθούν στις φλεγμονές των ωοθηκών, στα ινομυώματα και σε πρόπτωση της μήτρας.

Ένας Γερμανός βοτανολόγος και εναλλακτικός θεραπευτής, ο Sebastian Kneipp ανέφερε συνεχώς στα κείμενα του: “Οι γυναίκες θα γλύτωναν από πολλά προβλήματα, αν πότε-πότε έπιναν τσάι αχίλλειας“.

Πως χρησιμοποιείται:

Για να ετοιμάσετε τσάι αχίλλειας, ρίξτε βραστό νερό σε μια κούπα με 1 κ.τ. φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο. Αφήστε το για 5-7 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του, το στραγγίζετε και πίνετε έως 3 φορές την ημέρα.

4. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D  

ΣπανάκιΟι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν αποδυνάμωση των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D συνδέονται με την καλή υγεία των οστών, οπότε είναι σημαντικό να έχετε αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, σχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίων λόγω ασθενών οστών.

Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το λάχανο, τα χόρτα, το σπανάκι, το τόφου, τα φασόλια, οι σαρδέλες, το γιαούρτι και το τυρί.

Το ηλιακό φως είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D, δεδομένου ότι το δέρμα σας το παράγει όταν εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην παραγωγή της.

Αν δεν μένετε καθημερινά τουλάχιστον 10 λεπτά στον ήλιο, θα πρέπει να αυξήσετε τις πηγές τροφίμων της βιταμίνης D ή να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Πλούσιες πηγές διατροφής της βιταμίνης αυτής, είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και οι τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D.

5. Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

Αιθέριο έλαιο φασκόμηλουΤα αιθέρια έλαια, είναι εκπληκτικά για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι εξάψεις είναι μια άμεση και γρήγορη αίσθηση θερμότητας που γεμίζει όλο το σώμα σας. Αυτή η αίσθηση μπορεί να αποκατασταθεί φυσικά, απλώνοντας τρεις σταγόνες με αραιωμένο έλαιο φασκόμηλου και τρίβοντας το στο πίσω μέρος του λαιμού σας ή στα πόδια σας.

Για ακόμα πιο γρήγορη ανακούφιση, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο ή λινή πετσέτα και να εισπνέετε και εκπνέετε απαλά. Οι εισπνοές επιτρέπουν στο έλαιο να εισέλθει στο σώμα σας μέσω της μύτης σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να βοηθήσει ως αντικαταθλιπτική μέθοδος.

Το φασκόμηλο μπορεί επίσης να συμβάλλει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, επειδή οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.

Στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, η διάσπαση των οστών ξεπερνά την ανάπτυξη των οστών.

6. Αιθέριο έλαιο μέντας

Αιθέριο έλαιο μένταςΤο έλαιο της μέντας μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την ταλαιπωρία της.

Μην προσθέσετε περισσότερες από δύο σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο ή πετσέτα και αναπνέετε αργά. Αυτό το έλαιο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, να ανακουφίσετε οποιεσδήποτε κράμπες που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Παρόλο που δεν είναι συνηθισμένες οι κράμπες όταν η εμμηνόρροια έχει τελειώσει, μπορεί να τις εμφανίσετε κατά τη διάρκεια της διακεκομμένης έμμηνης ρύσης.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζουν κράμπες, ακόμη και όταν η εμμηνόπαυση γίνει οριστική. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι έλλειψης σιδήρου ή μαγνησίου ή μιας οργανικής πάθησης.

7. Αιθέριο έλαιο λεβάντας 

Αιθέριο-έλαιο-λεβάνταςΗ λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας και να καταπραΰνει τη δυσφορία.

Αν αισθάνεστε την περιοχή γύρω από το περίνεο σφιχτή ή άβολη, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μικρή κρύα κομπρέσα στην περιοχή. Μπορείτε όμως επίσης, να προσθέσετε μία σταγόνα αραιωμένου ελαίου λεβάντας στην κομπρέσα, για επιπλέον ανακούφιση.

Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την κομπρέσα για πάνω από 30 λεπτά. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε τσούξιμο ή κάψιμο, θα πρέπει να την αφαιρέσετε και να ξεπλύνετε την περιοχή με χλιαρό νερό.

Η λεβάντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ηρεμία και τη χαλάρωση, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, δημιουργούνται διάφορα προβλήματα όπως η αϋπνία. Οπότε ίσως σας βοηθήσει, αν προσθέσετε λεβάντα μέσα στο μαξιλάρι σας ή ψεκάσετε το χώρο σας με το αιθέριο έλαιο της.

8. Αιθέριο έλαιο κίτρου

Αιθέριο έλαιο κίτρουΗ αρωματοθεραπεία με εσπεριδοειδή, λέγεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία των γυναικών που εμφανίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2014 διαπίστωσαν, ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δοκίμασαν αυτό το αιθέριο έλαιο, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα και αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Εκτός από τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, παρουσίασαν επίσης βελτιωμένο ρυθμό παλμών και συγκέντρωσης οιστρογόνων.

Το αιθέριο έλαιο κίτρου έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν σε οποιονδήποτε πόνο που μπορεί να αισθανθείτε. Προσέξτε μόνο με τα έλαια εσπεριδοειδών, επειδή μπορεί να κάνουν το δέρμα σας ευαίσθητο.

Επιπλέον, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως αν εφαρμόζετε έλαια εσπεριδοειδών στο δέρμα σας, επειδή ίσως προκαλέσουν φωτοευαισθησία.

9. Μείγμα ελαίων για λοσιόν και μασάζ

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, να μην υπερβαίνετε ποτέ τις συνιστώμενες ποσότητες.

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα φυσικά εκχυλίσματα και λίγες μόνο σταγόνες, αρκούν για να δώσουν ένα ισχυρό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Το παρακάτω μείγμα ελαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν για μασάζ ή στο ζεστό μπάνιο για γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τι συστατικά θα χρειαστείτε:

  • 50 γρ. φυτικό έλαιο ή απαλή λοσιόν σώματος
  • 1 σταγόνα έλαιο γιασεμιού
  • 1 σταγόνα έλαιο ρίζα αγγελικής (Angelica)
  • 2 σταγόνες έλαιο φασκόμηλου
  • 5 σταγόνες έλαιο γερανιού
  • 6 σταγόνες έλαιο λεμονιού

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και χρησιμοποιήστε το τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, ως λοσιόν, ως λάδι για μασάζ ή σε λουτρό (προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού στο ζεστό νερό της μπανιέρας).

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε τα ίδια αιθέρια έλαια σε 50 γραμμάρια λοσιόν σώματος. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μια άοσμη και απαλή λοσιόν με φυσικά συστατικά, ως βάση.

10. Διακοπτόμενη δίαιτα

Διακοπτόμενη δίαιταΜε τα τόσα πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τις ορμονικές αλλαγές, τις εξάψεις και τις αϋπνίες, μια εξαιρετική λύση είναι η διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία.

Μάθετε περισσότερα για τη διακοπτόμενη δίαιτα

Όλες οι ορμόνες είναι συνδεδεμένες θετικά ή αρνητικά με τη διατροφή και τα πρότυπα κατανάλωσης, που τις επηρεάζουν. Όταν λοιπόν πρόκειται για απώλεια βάρους στην εμμηνόπαυση, η διακοπτόμενη δίαιτα είναι ίσως η ιδανική λύση.

Δυστυχώς η εμμηνόπαυση, προκαλεί όλεθρο στην κατανομή σωματικού λίπους.

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά ή μετά την εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν τη μετατόπιση του λίπους από τους γοφούς και τους μηρούς στην κοιλιά.

Το λίπος της κοιλιάς όχι μόνο σας δυσκολεύει να κουμπώσετε τα ρούχα σας, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Το λίπος της κοιλιάς είναι επίσης πιο πιθανό να απελευθερώσει λιπαρά οξέα (λιπαρά σωματίδια) στο αίμα. Αυτά τα λιπαρά οξέα προχωρούν και προς το ήπαρ, όπου αυξάνουν την παραγωγή τριγλυκεριδίων και κακής LDL χοληστερόλης.

Η διακοπτόμενη δίαιτα είναι ένας ιδανικός τρόπος, για να διατηρήσετε το σωματικό βάρος και το λίπος της κοιλιάς υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Μια νέα έρευνα που διεξήχθη το 2017 δείχνει, ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορούν να χάσουν σημαντικό βάρος επιλέγοντας τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Μάθετε περισσότερα για τη διακοπτόμενη δίαιτα – νηστεία εδώ:

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Τελευταίες σκέψεις…

Οι ειδικοί αναφέρουν πως για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι συνήθειες σας είναι υγιεινές, αντί να βασίζεστε σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο.

Αυτό αρχικά σημαίνει μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή στους απλούς υδατάνθρακες και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιπλέον, θα πρέπει να ασκείστε τακτικά, να μην καπνίζετε, να ακολουθείτε τεχνικές ψυχολογικής αποφόρτισης και να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαρες.

Διαφήμιση



Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ορμόνες τους πλέον δεν λειτουργούν. Όμως συχνά αποδεικνύεται, ότι η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους, είναι η αφυδάτωση, η αύξηση βάρους, η στέρηση ύπνου, το αλκοόλ, η ζάχαρη ή το άγχος.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν, ότι οι εξάψεις είναι πιο συχνές σε παχύσαρκες γυναίκες, οπότε η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να θυμάστε πως η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια!

Διαφήμιση

Είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής μας!

Αν και τα συμπτώματα της είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, η κατανάλωση της σωστής διατροφής και η τακτική άσκηση, θα βοηθήσουν στην ανακούφιση και την πρόληψη τους.

Πειραματιστείτε με τις παραπάνω πληροφορίες και κάντε το χρονικό διάστημα της εμμηνόπαυσης ευκολότερο και πιο ευχάριστο.

Γνωρίζετε κάποια από τις παραπάνω φυσικές θεραπείες;

Εσείς γνωρίζετε κάποια από τις παραπάνω θεραπείες για να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να περάσετε όμορφα τη μετάβαση, σε αυτή τη νέα καμπή της ζωής σας. 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας,όπως όλα αλλωστε… Τι είναι όμως η διακοπτόμενη διαιτα?

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλησπέρα Εύη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
      Η διακοπτόμενη δίαιτα είναι μια εκπληκτική εβδομαδιαία μέθοδος, που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο για την αποτελεσματικότητα της στην απώλεια κιλών, είτε στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είτε γενικά. Επιπλέον, βοηθά (ακόμη και προληπτικά) σε όλα τα προβλήματα υγείας και μπορεί να αντιστρέψει ακόμη και τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ασθενειών. Στην παράγραφο με τη διακοπτόμενη δίαιτα, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, πατώντας στο σύνδεσμο ή στην αντίστοιχη φωτογραφία..
      Είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσει πολλά άτομα, που έχουν προβλήματα κιλών ή υγείας και ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο (όσοι αποφασίσετε να το πάρετε).
      Εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ! 🙂

  • >