10 Συμπτώματα Για Εμμηνόπαυση – Αναγνωρίστε Τα Σημάδια

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα για εμμηνόπαυση ξεκινούν από τα 45-55 χρόνια τους. (1)

Μπορεί όμως τα συμπτώματα να εκδηλωθούν και νωρίτερα, επειδή πολλοί γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική εξέλιξη στη ζωής κάθε γυναίκας και ένα αναπόσπαστο μέρος της βιολογικής γήρανσης. Προκαλείται όταν οι ωοθήκες σταματούν την ωοθυλακική λειτουργία τους, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα. (2)

Διαφήμιση

Η εμμηνόπαυση δηλαδή σηματοδοτεί τη διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών και τη μόνιμη απώλεια της γονιμότητας. Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης των επιπέδων των γυναικείων ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Η αλλαγή αυτή επηρεάζει όχι μόνο τη γυναικεία αναπαραγωγή, αλλά και διάφορους άλλους τομείς της υγείας και της ευεξίας.

Η εμμηνόπαυση όμως δεν είναι μια απότομη διαδικασία, αλλά μια σταδιακή μετάβαση που διαρκεί από λίγους μήνες έως και χρόνια.

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τη νέα αυτή φάση στη ζωή της.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα που μπορούν ν’ αφήσουν διαφορετικά αποτυπώματα στη διάθεση και τις υπόλοιπες λειτουργίες του σώματος.

Τα 10 συμπτώματα για εμμηνόπαυση

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 10 κρίσιμα συμπτώματα για εμμηνόπαυση, πως θα αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια, ώστε να αντιμετωπίσετε πιο ήπια αυτή τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος που καμία γυναίκα δεν μπορεί να αποφύγει, αλλά και ποιες αλλαγές θα σας βοηθήσουν σε αυτό το νέο ταξίδι.

#1 Εξάψεις

Οι εξάψεις είναι σαν μια συνεχόμενη παραμονή στον ήλιο, μόνο που πλέον βρίσκεται μέσα στο σώμα σας.

Είναι ένα από τα πιο κοινά σημάδια της εμμηνόπαυσης και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι μετατρέπεστε σε έναν ανθρώπινο πυρσό. (3)

Φανταστείτε πως είναι σαν να αισθάνεστε ξαφνικά ανυπόφορη ζέστη, το πρόσωπό σας να κοκκινίζει και να ιδρώνετε υπερβολικά. Αυτές οι εξάψεις μπορεί να συμβούν στη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και να σας ξυπνούν τη νύχτα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Π.Ο.Υ. περίπου το 75% των γυναικών που περνούν στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν εξάψεις. Μπορεί να είναι άβολες, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικές για αυτή την κατάσταση.

#2 Αλλαγές διάθεσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί μερικές φορές να σας μετατρέψει σε ένα τρενάκι διαφορετικών συναισθημάτων.

Δεν φταίτε σίγουρα εσείς, επειδή μπορεί να πάτε από το αίσθημα της χαράς σε λύπη ή σε θυμό μέσα σε λίγα λεπτά.

Είναι ουσιαστικά σαν μια άγρια βόλτα μέσα στο κεφάλι σας! Έτσι όμως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους, οπότε δεν είστε μόνες!

Αυτές μάλιστα οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν περίπου το 20-30% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και οφείλονται στις ενοχλητικές ορμονικές αλλαγές. (4)

Είναι απλά ένα μέρος αυτού του νέου ταξιδιού που ονομάζεται εμμηνόπαυση.

Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνη σας, μιλήστε με τους φίλους, την οικογένεια σας ή με ένα επαγγελματία υγείας, ώστε να πάρετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.

#3 Νυχτερινές εφιδρώσεις

Φανταστείτε πως κοιμάστε χαλαρές με τις πιτζάμες σας, βλέπετε όμορφα όνειρα και ξαφνικά, ξυπνάτε μούσκεμα στον ιδρώτα!

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σαν ένα πάρτι – έκπληξη που διοργανώνει το σώμα σας, όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Το Harvard Medical School αναφέρει ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρεάζουν περίπου το 50-80% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και είναι σαν να χαλάει για λίγο, ο εσωτερικός θερμοστάτης στο σώμα σας. (5)

Μην ανησυχείτε όμως, επειδή είναι απλώς ένας άλλος τρόπος που το σώμα σας προσαρμόζεται στις αλλαγές.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη πιο ελαφρύ ντύσιμο και να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρα σας δροσερή, για να μειώσετε όσο γίνεται τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

#4 Ακανόνιστη περίοδος

Η εμμηνόπαυση μπορεί να κάνει την περίοδο σας να συμπεριφέρεται σαν έναν επισκέπτη που έρχεται και φεύγει όποτε θέλει.

Η περίοδος σε κάποιους μήνες μπορεί να γίνει ακανόνιστη, να εμφανιστεί απροσδόκητα ή να μην εμφανιστεί καθόλου. (6)

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες κάνουν ένα διάλειμμα, που σίγουρα τους αξίζει και αυτό μπορεί να συμβεί σχεδόν σε όλες τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

#5 Αλλαγές στη λίμπιντο

Η επιθυμία σας για ρομαντισμό μπορεί να αρχίσει να κάνει διακοπές κατά την εμμηνόπαυση.

Η λίμπιντο δηλαδή, που είναι σαν τον μετρητή αγάπης του σώματος, μπορεί να αλλάξει.

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ άλλες μπορεί να διαπιστώσουν ότι παραμένει η ίδια ή ακόμα και να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι αλλαγές στη λίμπιντο επηρεάζουν περίπου το 20-50% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. (7)

Αυτές οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, όμως το πιο σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε με τον σύντροφο ή τον άνδρα σας. Εξηγήστε του τι συμβαίνει και να θυμάστε πως η ερωτική σας ζωή, μπορεί να είναι ακόμα συναρπαστική και γεμάτη.

Χρειάζεται απλά, λίγη δημιουργικότητα και κατανόηση.

#6 Προβλήματα ύπνου

Φανταστείτε να μην μπορείτε να κοιμηθείτε και να προσπαθείτε για ώρες, χωρίς επιτυχία.

Τα προβλήματα ύπνου, όπως είναι η αϋπνία ή το ξύπνημα στη μέση της νύχτας, μπορεί να είναι αρκετά κοινά κατά την εμμηνόπαυση. (8)

Μάλιστα, περίπου το 40-50% των γυναικών αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της.

Μπορείτε όμως να δημιουργήσετε μια άνετη ρουτίνα ή να αποφύγετε την καφεΐνη πριν από τον ύπνο, που θα βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε όμορφα και ήρεμα.

#7 Ξηρότητα κόλπου

Το σώμα σας εμφανίζει κάποιες αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, και μία από αυτές είναι η ξηρότητα στον κόλπο.

Αυτή η ξηρότητα μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή άβολη ή ακόμα και επώδυνη.

Σύμφωνα με έρευνες, η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει περίπου το 20-50% των γυναικών σε αυτή τη φάση της ζωής τους. (9)

Τα καλά νέα όμως είναι, πως υπάρχουν πολλές κρέμες του εμπορίου ή φυσικές θεραπείες όπως είναι το έλαιο υπερικού (βαλσαμέλαιο), που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Οπότε μη ντρέπεστε να μιλήσετε με το γιατρό σας, που μπορεί να δώσει λύσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

#8 Αμνησία

Μπήκατε ποτέ σε ένα δωμάτιο και να ξεχάσατε γιατί ήσασταν εκεί;

Αν ναι, φταίει η εμμηνόπαυση που μπορεί να παίξει κόλπα στη μνήμη σας!

Είναι ουσιαστικά σαν να έχετε ένα σύννεφο στον εγκέφαλο σας, που περιστασιακά σας κρύβει σημαντικά πράγματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Π.Ο.Υ. περίπου το 40% των γυναικών μπορεί να εμφανίσουν γνωστικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβάνοντας τη λήθη και την αμνησία. (10)

Μην ανησυχείτε όμως, επειδή είναι συνήθως προσωρινό.

Μπορείτε να το καταπολεμήσετε με δραστηριότητες που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως είναι για παράδειγμα τα παζλ, αλλά και φροντίζοντας να παραμείνετε οργανωμένες.

#9 Αλλαγές βάρους (από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για εμμηνόπαυση)

Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να νομίζετε ότι το σώμα σας είναι ουσιαστικά σαν ένα γιο-γιο, ανεβοκατεβάζοντας τη ζυγαριά χωρίς την άδεια σας.

Οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση και την κοιλιά.

Πλήρης Οδηγός Για Διαλειμματική Δίαιτα Για Αδυνάτισμα Και Καύση Λίπους

Οι γυναίκες βιώνουν συχνά αλλαγές βάρους κατά την εμμηνόπαυση και υπολογίζεται πως περίπου το 70% των γυναικών, παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. (11)

Μπορείτε όμως να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μέσω της ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και επιλέγοντας υγιεινά ροφήματα.

Έτσι ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.

#10 Αλλαγές στα μαλλιά

Τα μαλλιά σας μπορεί να κάνουν πολλές αλλαγές και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα για εμμηνόπαυση.

Μπορεί δηλαδή να γίνουν πιο λεπτά ή ακόμα και να αρχίσουν να μεγαλώνουν σε μέρη που δεν θέλετε, όπως είναι το πηγούνι ή το πάνω χείλος.

Μελέτες δείχνουν πως οι αλλαγές στα μαλλιά επηρεάζουν περίπου το 25% των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. Μπορείτε όμως να διαχειριστείτε αυτές τις αλλαγές, με ειδικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. (12)

Αν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στα μαλλιά, μια καλή λύση είναι να μιλήσετε με μία/ένα δερματολόγο.

Να θυμάστε πως είναι απλώς ένα ακόμη μέρος του νέου αυτού ταξιδιού της εμμηνόπαυσης και πως είστε ακόμα υπέροχες!

Τελευταίες σημειώσεις στα συμπτώματα για εμμηνόπαυση

Θυμηθείτε πως δεν είστε μόνες σε αυτήν την περιπέτεια!

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο βιώνουν αυτά τα συμπτώματα καθώς περνούν στην εμμηνόπαυση και αυτό το ταξίδι είναι μοναδικό για την κάθε μία από εμάς.

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε πως μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έντονα τα παραπάνω συμπτώματα. Αντίθετα, άλλες γυναίκες μπορεί μετά βίας να τα παρατηρήσουν ή να εμφανίσουν πολλά περισσότερα.

Το κλειδί είναι να παραμείνετε σωστά ενημερωμένες και να είστε ανοιχτές στην αναζήτηση υποστήριξης από οικογένεια, φίλους και επαγγελματίες υγείας.

Διαφήμιση

Προσπαθήστε να προσεγγίσετε αυτή τη φάση της ζωής σας με υπομονή και συμπόνια για τον εαυτό σας, αγκαλιάζοντας τις αλλαγές με θετική στάση.

Το ταξίδι σας στην εμμηνόπαυση είναι μόνο ένα κεφάλαιο στην εκπληκτική ιστορία της ζωής σας!

Με τη σωστή οπτική γωνία και μια νότα χιούμορ μπορείτε να το κάνετε αξέχαστο, επειδή αυτή η φυσική φάση της ζωής μας, έρχεται με τις ιδιορρυθμίες και τις αλλαγές της.

Γνωρίζατε τα 10 παραπάνω συμπτώματα για εμμηνόπαυση;

Εσείς γνωρίζατε για τα 10 αυτά συμπτώματα για εμμηνόπαυση και πως μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή και τις συνήθειες σας, ειδικά αν δεν τα γνωρίζετε; Αν ναι, πόσα από αυτά τα συμπτώματα έχετε παρατηρήσει ως τώρα;

Αφήστε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>