Αλτσχάιμερ ή άνοια;
Πολλά άτομα αναρωτιούνται συχνά για τη διαφορά μεταξύ τους και θα πρέπει να γνωρίζετε πως το Αλτσχάιμερ είναι ουσιαστικά η πιο κοινή μορφή άνοιας.
Η ασθένεια αυτή είναι δυσάρεστη όχι μόνο για το ίδιο το άτομο, αλλά για όλη την οικογένεια.
Με το σημερινό μου άρθρο ελπίζω να βοηθήσω όσους από εσάς αντιμετωπίζετε ήδη ένα τέτοιο θέμα στην οικογένεια σας. Ή ακόμη καλύτερα, να προλάβετε έγκαιρα ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα για νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια.
Διαφήμιση
Γνωρίζατε λοιπόν, ότι σχεδόν 200.000 Έλληνες και 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ζουν σήμερα αντιμετωπίζοντας ήδη τη νόσο Αλτσχάιμερ; (1)
Ξέρατε πως τα αμέσως επόμενα χρόνια (στις αισιόδοξες προβλέψεις), αυτό το ποσοστό θα διπλασιαστεί;
Νόσος Αλτσχάιμερ ή άνοια – Τι προκαλούν
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ ήταν στις 21 Σεπτεμβρίου. (2)
Η ημέρα αυτή δημιουργήθηκε για να μας ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει να καταλάβουμε την τόσο δύσκολη ασθένεια για όλη την οικογένεια, που ονομάζεται νόσος Αλτσχάιμερ.
Αποτελεί ήδη μάλιστα σε πάρα πολλές χώρες, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας για αντιμετώπιση.
Η ασθένεια αυτή, κάνει τον εγκέφαλο μας να μη λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Δυσκολεύοντας τη φυσιολογική καθημερινή ρουτίνα για να θυμηθούμε πράγματα ή εργασίες, που πρέπει να κάνουμε. Η χειρότερη μορφή της νόσου, θα δυσκολέψει τη σκέψη, το διάβασμα, την ομιλία ή τη φροντίδα του εαυτού μας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αυτή την ασθένεια, η οποία διαφέρει από τις περισσότερες άλλες νόσους.
Όταν κάποιος στην οικογένεια μας έχει Αλτσχάιμερ ή άνοια, κάνει όλους στην οικογένεια να νιώθουν θλίψη και άγχος για την κατάσταση του, όπως και αγωνία για το μέλλον.
Τα άτομα που επηρεάζονται από Αλτσχάιμερ ή άνοια
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες στο Johns Hopkins Medicine, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημάδι που συνδέεται με μελλοντική πιθανότητα νόσησης με Αλτσχάιμερ ή άνοια. (3)
Η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών αναφέρει πως εκτός από το παραπάνω ποσοστό, άλλες 280.000 άτομα πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή. (4)
Η νοητική διαταραχή είναι ουσιαστικά ένα προστάδιο της άνοιας και παγκοσμίως, αυτό το ποσοστό φτάνει το μισό δισεκατομμύριο ασθενείς.
Όσον αφορά μόνο την Ελλάδα, σκεφτείτε πόσα άτομα επηρεάζει αυτή η δύσκολη ασθένεια. Για κάθε άτομο με Αλτσχάιμερ ή άνοια δηλαδή, επηρεάζεται σημαντικά και η ζωή 2-3 μελών της οικογένειας του, που το φροντίζουν.
Αυτό σημαίνει πως αυτή η πάθηση αφορά άμεσα περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες.
Αν και είναι ήδη δύσκολη ασθένεια για το ίδιο το άτομο, δεν καταλαβαίνει την ύπαρξη της και ειδικά στα τελευταία στάδια.
Είναι όμως ακόμη πιο δύσκολη νόσος για το άτομο ή τα άτομα της οικογένειας του που το φροντίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει τα συναισθήματα τους, την υγεία, αλλά και την οικονομική τους κατάσταση.
Πως επηρεάζει η νόσος του Αλτσχάιμερ τον εγκέφαλο
Η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει τον εγκέφαλο και δυσκολεύει τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα ή να σκέφτονται καθαρά.
Θα πιστεύαμε πως αφορά μόνο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δυστυχώς όμως πλέον, μπορεί να δημιουργηθεί και σε αρκετά νεότερα άτομα.
Στην αρχή μάλιστα ίσως να μην καταλάβει το πρόβλημα αυτό το ίδιο το άτομο ή η οικογένεια του.
Όσο όμως η ασθένεια επιδεινώνεται, θα γίνεται συνεχώς και πιο δύσκολο να κάνει το άτομο αυτό τις καθημερινές, φυσιολογικές εργασίες.
Για παράδειγμα:
- δεν θα μπορεί σταδιακά να βρίσκεται με τους φίλους του
- θα ξεχνά που άφησε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι του
- θα δυσκολεύεται να διαχειριστεί χρήματα
- δεν θα μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του
- θα αδυνατεί να οδηγήσει οποιοδήποτε όχημα
Αυτά τα σταδιακά μικρά καθημερινά προβλήματα, στην αρχή δεν θα φαίνονται σημαντικά. Στη συνέχεια όμως, θα γίνονται τόσο σοβαρά, που το άτομο αυτό θα χρειάζεται βοήθεια σε όλα όσα πρέπει να κάνει.
Θα αρχίσει πιθανότατα να παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως δηλαδή να βγάζει κακία και να μη ασχολείται με τίποτα στο σπίτι ή τη δουλειά.
Αργότερα, θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα με τον ύπνο ή το φαγητό.
Το #1 σημάδι για πιθανή μελλοντική νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια
Ποιο είναι όμως το πρώτο σημάδι που έδειξαν οι πρόσφατες έρευνες και το οποίο έδειξε σύνδεση με Αλτσχάιμερ ή άνοια;
Το πρώτο λοιπόν σημάδι και ο υπ’αριθμόν ένας παράγοντας κινδύνου, που μπορεί να δείξει από νωρίς την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας, είναι η μερική ή ολική απώλεια ακοής.
Το διεθνές Ιατρικό περιοδικό The Lancet, δημοσίευσε το 2020 μελέτες, οι οποίες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της απώλειας ακοής και της γνωστικής δυσλειτουργίας. (5)
Αναφέρει μάλιστα, πως η απώλεια ακοής είναι ένας από τους 12 βασικούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια και γενικά για νευρολογικές παθήσεις.
Επιπλέον, οι ερευνητές από το Johns Hopkins Medicine διαπίστωσαν ότι: (6)
- η ήπια απώλεια ακοής διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας
- η μέτρια τον τριπλασιάζει
- και η σοβαρή απώλεια πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης αναφέρει πως σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, 430 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν ήδη απώλειας ακοής. (7)
Επιπλέον όμως, 1,1 δισεκατομμύριο νέοι περίπου κινδυνεύουν από την απώλεια ακοής, που προκαλείται από τους δυνατούς θορύβους.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ ή άνοια
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να μειώσουμε αυτό τον βασικό και τόσο σημαντικό παράγοντα για πιθανά μελλοντικά προβλήματα για Αλτσχάιμερ ή άνοια;
Αυτό που είναι απόλυτα σημαντικό, είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της έστω και μερικής απώλειας ακοής, μιλώντας με το γιατρό μας.
Είναι μια ενέργεια που μπορεί να βελτιώσει την προβληματική ακοή και να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πιθανής επιδείνωσης της.
Θα πρέπει λοιπόν σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είμαστε να ελέγχουμε τακτικά την ακοή μας, κάνοντας ένα τεστ ακοής με έναν ειδικό.
- Αντιμετωπίστε Έγκαιρα Το Αλτσχάιμερ Πίνοντας Τσάι Του Βουνού
- 6 Προειδοποιητικά Συμπτώματα Για Άνοια – Τι Να Κάνετε
- Η Έλλειψη Βιταμίνης Που Ξεγελά Για Αλτσχάιμερ & Άνοια
- Αλτσχάιμερ Και Άνοια – 2 Ροφήματα Για Τοξικά Βαρέα Μέταλλα
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν εφαρμογή στο ίντερνετ. Κάνετε ουσιαστικά ένα τεστ ακοής που διαρκεί περίπου ένα λεπτό και σας λέει μέχρι πόσα Hz μπορείτε να ακούσετε.
Όπως δηλαδή ελέγχουμε τακτικά την όραση ή την αρτηριακή μας πίεση, έτσι θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά και την ακοή μας.
Αν και η ακοή μας δεν μπορεί να βελτιωθεί άμεσα, θα βοηθήσουμε τον εγκέφαλο μας να μάθει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα ακουστικά ερεθίσματα.
Υπάρχουν επίσης και ασκήσεις ακοής, που μπορούν να βοηθήσουν να τη βελτιώσετε. Θα καταλαβαίνετε έτσι πιο εύκολα την ομιλία των άλλων γύρω σας, ακόμη και σε θορυβώδη μέρη και θα διακρίνεται ευκολότερα τους ήχους.
Επιπλέον κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την ακοή μας
Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα αυτιά μας από τους δυνατούς θορύβους, χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες.
Ειδικά, όταν βρισκόμαστε σε θορυβώδες περιβάλλον.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ακούτε δυνατά μουσική, είτε από ακουστικά είτε όταν είστε σε περιβάλλον με θόρυβο και ειδικά για μεγάλη χρονική περίοδο.
Αν καταλάβετε πως υπάρχει πρόβλημα με την ακοή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό γιατρό, έτσι ώστε να ελέγξει τα επίπεδα της. Αν διαπιστώσει σοβαρό πρόβλημα θα σας προτείνει την ανάλογη λύση, όπως είναι:
- τα ακουστικά βαρηκοΐας
- οι βοηθητικές συσκευές ακρόασης
- άλλα ισχυρά βοηθητικά εργαλεία
Πως μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλο σας
Εκτός από το πρώτο σημάδι της απώλειας ακοής, θα πρέπει να μάθετε πως μπορείτε να προστατεύσετε τον εγκέφαλο σας.
Όπως επίσης και τους επιπλέον παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άνοια, οι οποίοι είναι:
#1 Ηλικία
Η γήρανση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, επειδή η προχωρημένη ηλικία αυξάνει γενικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και άνοιας.
#2 Σωματική Δραστηριότητα
Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει γενικά τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άνοια.
Φροντίστε λοιπόν να βρίσκετε λίγο χρόνο στην εβδομάδα σας για να περπατάτε ή να ασκήστε με όποιο άλλο τρόπο θέλετε και μπορείτε.
Είναι γνωστό πως η τακτική άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μας. Μπορεί έτσι να βοηθήσει στη διατήρηση ή στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας.
#3 Διατροφή
Η κακή διατροφή και ειδικά όταν συμπεριλαμβάνει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου και των νευρώνων του.
Φροντίστε να τρώτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών τροφών.
Αυτές οι τροφές μπορούν να συμβάλουν, να ενισχύσουν και να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου, από την οξειδωτική βλάβη.
Προτιμήστε τα καλά λιπαρά που μπορούν να συμβάλουν ενεργά στην προστασία του εγκεφάλου. Τα υγιή λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα ψάρια, όπως είναι η σαρδέλα και ο καλής ποιότητας σολομός.
Αποφύγετε εντελώς τα κορεσμένα λιπαρά από ζωικές πηγές και όσα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη.
#4 Νοητική Δραστηριότητα
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου, είναι όταν δεν φροντίζετε την άσκηση του εγκεφάλου σας.
Όπως δηλαδή χρειάζεται το σώμα μας άσκηση για να είναι σε καλή φόρμα, έτσι χρειάζεται και ο εγκέφαλος μας.
Φροντίστε λοιπόν να κάνετε δραστηριότητες που προκαλούν νοητική διέγερση. Τέτοιες δραστηριότητες είναι τα παζλ, η ανάγνωση βιβλίων, τα σταυρόλεξα και οι συναντήσεις με φίλους.
Όλα τα παραπάνω, μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο μας ενεργό και δραστήριο.
Τελευταίες σημειώσεις για την προστασία του εγκεφάλου από νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια
Κάνετε τακτικά έλεγχο με το γιατρό σας στην ακοή, αλλά και στη γενικότερη υγεία σας.
Έτσι ώστε να προλάβετε κάποιο πιθανό πρόβλημα και να μπορέσετε να το διορθώσετε, πριν να επιδεινωθεί.
Γενικά, είναι σημαντικό να κάνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να μειώσετε τον πιθανό μελλοντικό κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ και άνοιας.
Θα διατηρήσετε έτσι έναν υγιή εγκέφαλο, για πολλά περισσότερα χρόνια.
Η μερική ή ολική απώλεια ακοής είναι το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό σημάδι για πιθανά μελλοντικά προβλήματα Αλτσχάιμερ ή άνοιας και γενικότερης γνωστικής δυσλειτουργίας.
Οπότε, φροντίστε από τώρα τη βελτίωση της ακοής σας, της άσκησης και της καλής διατροφής.
Έχετε παρατηρήσει σε εσάς ή σε αγαπημένα σας άτομα περίεργα προβλήματα ακοής; Γνωρίζατε πως μπορεί να συνδέονται με πιθανό Αλτσχάιμερ ή άνοια;
Αφήστε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Ευχαριστώ πολύ για τίς συμβουλές σας👏εγώ έχω λαβύρινθο τη μπορώ να κάνω . Αυτό ξέρω ότι δε διορθώνετε.