6 Προειδοποιητικά Συμπτώματα Για Άνοια – Τι Να Κάνετε!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Υπάρχουν αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα για άνοια, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και προληπτικά.

Είχα διαβάσει μια ιστορία πριν λίγους μήνες για ένα ζευγάρι γύρω στα 55, που είχε επισκεφθεί ένα νευρολόγο. Η σύζυγος, πίστευε πως ο άντρας της παρουσίαζε τα πρώτα συμπτώματα άνοιας.

Όταν ο γιατρός ρώτησε το σύζυγο πότε κατάλαβε τα πρώτα συμπτώματα απάντησε, από τότε που του έλεγε η γυναίκα του πως ξεχνάει συνέχεια γεγονότα. Ανέφερε πως, σύμφωνα με εκείνη, δε θυμάται λέξεις και θεώρησε πως αυτά ήταν τα πρώτα σημάδια άνοιας.

Ο γιατρός πρότεινε στη σύζυγο να μην αναφέρει τίποτα από αυτά στον άντρα της για μια εβδομάδα και να μην τον διορθώνει σε οτιδήποτε λέει.

Διαφήμιση

Μόλις πέρασε η εβδομάδα και ξαναπήγαν στο νευρολόγο, ο σύζυγος άρθρωνε φυσιολογικά τις λέξεις, ενώ δεν ξεχνούσε τίποτα σημαντικό ή μη.

Γιατί συνέβη αυτό το γεγονός;

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, κουρασμένοι, δεν έχουμε κοιμηθεί καλά ή όταν υπάρχουν προβλήματα διαβήτη, μπορούμε να εμφανίσουμε πολλά ή ακόμη και όλα αυτά τα συμπτώματα.

Χωρίς όμως να έχουμε στην πραγματικότητα άνοια ή αλτσχάιμερ και μπορεί να οφείλεται απλά σε άλλους παράγοντες ή γεγονότα.

Για αυτό το λόγο και πριν βγάλετε συμπεράσματα, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε αρχικά με ένα νευρολόγο ή παθολόγο.

Τι είναι η άνοια

Η άνοια είναι μια ψυχική παρακμή, όταν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συρρικνώνονται και ειδικότερα ο ιππόκαμπος. (1)

Η άνοια (dementia) δεν είναι μια μεμονωμένη πάθηση, αλλά αποτελεί ένα σύνολο συμπτωμάτων που εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Τα συμπτώματα αυτά έχουν σχέση με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν την καθημερινότητα. Όπως είναι δηλαδή η μνήμη, ο λόγος, ο προσανατολισμός, η συγκέντρωση και η αντίληψη.

Όταν ένα άτομο έχει άνοια και ειδικά αν είναι σε προχωρημένο στάδιο, δε γνωρίζει που βρίσκεται και ποια είναι τα πρόσωπα γύρω του.

Επιπλέον, δεν καταλαβαίνει αν πρέπει να ντυθεί ή να φάει και είναι γενικά ανήσυχο.

Τα 6 προειδοποιητικά συμπτώματα για άνοια

Υπάρχουν πολλά αίτια για την άνοια, όμως στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 6 προειδοποιητικά συμπτώματα για άνοια. (2)

Όπως επίσης τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να προλάβετε (όσο γίνεται) την εξέλιξη της νόσου, όταν φυσικά επιβεβαιώσει τη νόσο ο γιατρός σας.

#1 Κακή οργάνωση και προγραμματισμός

Τα πολυάσχολα άτομα μπορεί να αποσπώνται συχνά με τη δουλειά τους και μπορεί να ξεχάσουν κάποια μη σημαντικά γεγονότα ή να ασχολούνται λιγότερο με αυτά.

Ωστόσο, ένα άτομο που παρουσιάζει αρχικά συμπτώματα άνοιας ή ζει ήδη με άνοια, μπορεί να έχει πρόβλημα να ολοκληρώσει εργασίες που του ήταν γνωστές σε όλη του τη ζωή. Όπως είναι για παράδειγμα η προετοιμασία ενός γεύματος ή το να παίξει ένα απλό παιχνίδι.

Εκτός από τη δυσκολία να ολοκληρώσει αυτό το άτομο γνωστές δραστηριότητες και κινήσεις, μπορεί να υπάρχει πλέον δυσκολία στο να μάθει να κάνει νέα πράγματα ή να ακολουθήσει μια νέα ρουτίνα που δεν τη γνωρίζει. (3)

Για κάποιον που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας, οι νέες εμπειρίες και η δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές δημιουργούν φόβο.

Για αυτό το λόγο, μπορεί να ζητά τη συνηθισμένη ρουτίνα του και να μη θέλει να δοκιμάσει νέα πράγματα.

#2 Αλλαγές στην προσωπικότητα

Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων με μελλοντικά προβλήματα άνοιας, θα αναπτύξει το σύμπτωμα που ονομάζεται «συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα άνοιας». (4)

Κάποιος που ζει με άνοια μπορεί να παρουσιάσει διάφορες εναλλαγές διάθεσης, από ηρεμία και δάκρυα μέχρι θυμό, χωρίς προφανή λόγο. Το παραπάνω σύμπτωμα μπορεί να περιλαμβάνει επίσης αυξημένη διέγερση, καταθλιπτικά συμπτώματα, άγχος, επιθετικότητα ή μερικές φορές παραισθήσεις.

#3 Δυσκοιλιότητα

Εννοείται πως όσα άτομα υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, δε σημαίνει πως μπορεί να αποκτήσουν μελλοντικά άνοια.

Είναι όμως ένα περίεργο σύμπτωμα που παρατηρήθηκε σε μελέτη του 2019 με το 25,2% των ασθενών με άνοια, να υπέφεραν από δυσκοιλιότητα. (5)

Η υγεία του εντέρου συνδέεται στενά με πολλές ασθένειες και είναι απόλυτα κρίσιμη η μικροχλωρίδα και τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Έτσι ώστε να λειτουργούν φυσιολογικά οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και η σεροτονίνη.

Η ορμόνη αυτή είναι πολύ σημαντική και λέγεται αλλιώς «η ορμόνη της καλής διάθεσης».

#4 Αισθητηριακή δυσλειτουργία

Η συγκεκριμένη δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί με προβλήματα στις βασικές αισθήσεις, όπως είναι δηλαδή η όσφρηση, η ακοή, η όραση, η γεύση και η όρεξη.

Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένοι τύποι άνοιας, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο οπτικό σύστημα του εγκεφάλου.

Το αποτέλεσμα είναι προβλήματα που φαίνονται να είναι ασθένειες όρασης, χωρίς όμως να τις προκαλεί κάποια πάθηση των ματιών. (6)

Η άνοια μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα που μπορεί να φαίνεται ότι είναι δυσλειτουργίες ακοής. Ένα πιο κοινό πρόβλημα είναι ότι ένα άτομο με άνοια, μπορεί να φαίνεται πιο αποτραβηγμένο από τους άλλους.

Το άτομο αυτό επίσης μπορεί να είναι απρόθυμο για οποιαδήποτε επικοινωνία ή να είναι ανίκανο να ακολουθήσει μια συνομιλία.

Όλα αυτά τα θέματα μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα σαν απώλεια ακοής, ενώ στην πραγματικότητα να σχετίζονται με την άνοια.

#5 Δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων

Όλοι μας σίγουρα δυσκολευόμαστε μερικές φορές να βρούμε ή να θυμηθούμε τη σωστή λέξη.

Ένα άτομο με άνοια όμως, μπορεί να ξεχάσει απλές λέξεις ή να τις αντικαταστήσει με λανθασμένες λέξεις, που κάνουν τις προτάσεις δυσνόητες. (7)

Ένα παρόμοιο πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας, είναι όταν το άτομο αυτό προσπαθεί να πει τις σκέψεις του με τον τρόπο που θέλει. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι και ψάχνει για τις σωστές λέξεις, που πιθανότατα δεν τις βρίσκει.

Αυτό το γεγονός δείχνει πρόβλημα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που πιθανότατα συρρικνώνεται.

#6 Πρόβλημα προσανατολισμού

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να βρει το δρόμο του σε ένα γνωστό ως τότε μέρος.

Μπορεί επίσης να αισθάνεται σύγχυση σχετικά με το πού βρίσκεται ή να νομίζει ότι έχει επιστρέψει σε κάποια προηγούμενη περίοδο της ζωής του. (8)

Η αίσθηση συναισθηματικού προσανατολισμού και ο προσανατολισμός στο χώρο αρχίζουν να εξασθενούν με την έναρξη της άνοιας. Το άτομο που πάσχει, μπορεί να μην αναγνωρίζει γνωστά τοπία και να είναι πιο δύσκολο να ακολουθεί, ακόμη και τις οδηγίες βήμα-βήμα.

Ο εγκέφαλος μας είναι ουσιαστικά ένα σύστημα προσανατολισμού GPS που μας επιτρέπει να εντοπίζουμε το κάθε μέρος ή σημείο και που βρισκόμαστε.

Όταν υπάρχει πρόβλημα άνοιας, ουσιαστικά καταστρέφεται ή αποσυντονίζεται αυτό το σύστημα προσανατολισμού.

Τι μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσετε τα 6 συμπτώματα για άνοια

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε αν διαπιστώσουμε και επιβεβαιωθεί από το γιατρό μας ότι βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια της άνοιας, πριν να δυσκολέψει επιπλέον η κατάσταση αυτή;

Θα πρέπει ουσιαστικά να συνδέσετε τις τελείες της διατροφής σας!

Σχεδόν πάντα, εκεί βρίσκετε η αρχή κάθε προβλήματος υγείας επειδή όσα τρώμε, επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο μας.

#1 Βιταμίνη Β1

Η πιο σημαντική βιταμίνη για τον εγκέφαλο και την άνοια είναι η θειαμίνη, που είναι γνωστή ως βιταμίνη Β₁ και είναι υδατοδιαλυτή. (9)

Βρίσκεται στα φιστίκια μακαντέμια, στα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια, στις μαγειρεμένες φακές, στα σπαράγγια, στα ψάρια και το κρέας, αλλά επίσης και σε συμπληρώματα διατροφής.

Αν ειδικά κάνετε διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά και το ψωμί αλλά και ζάχαρη, τόσο περισσότερη βιταμίνη Β1 χρειάζεται ο οργανισμός.

Οι τροφές αυτές μειώνουν την πρόσληψη της Β1 στο σώμα, ενώ όταν πίνετε αλκοόλ η θειαμίνη μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης Β1 είναι η διατροφική μαγιά, που είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα. Καλλιεργείται σε υπόστρωμα μελάσας ή παντζαριών και στο εμπόριο τη βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή.

#2 Βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου

Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε άμεσα, είναι να διορθώσετε το έντερο και τη χλωρίδα του. (10)

Θα το πετύχετε, καταναλώνοντας ποικιλία λαχανικών και όχι μόνο συγκεκριμένα λαχανικά. Όπως επίσης και αν ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ζάχαρη.

#3 Φύτρα λαχανικών

Η τρίτη κίνηση είναι να βάλετε στη διατροφή σας φύτρα λαχανικών. Τα φύτρα είναι η διαδικασία των φυτών στις πρώτες ημέρες ζωής ενός σπόρου. (11)

Φύτρα λαχανικών για άνοια

Όπως είναι τα φύτρα από τα λάχανα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι φακές, τα ραπανάκια, κλπ. και θεωρούνται σούπερ τροφές για τον εγκέφαλο.

#4 Διαλειμματική δίαιτα – νηστεία

Η διαλειμματική δίαιτα-νηστεία των 2+5 ημερών και ειδικά η 16/8, δεν είναι ιδανικές μόνο για την απώλεια βάρους. Είναι απόλυτα σημαντικές για τη γενικότερη υγεία του σώματος και του εγκεφάλου. (12)

Οι προηγούμενες γενιές τη χρησιμοποιούσαν σαν θρησκευτική νηστεία.

Για όποιο λόγο όμως και αν την προτιμήσετε, θα βοηθήσει τον οργανισμό να απέχει για λίγες ώρες από το φαγητό και να διορθώσει σταδιακά τις βλάβες του. (13)

#5 Τσάι του βουνού

Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε συμπτώματα άνοιας, ξεκινήστε να πίνετε τσάι του βουνού.

Ο σιδερίτης όπως λέγεται, είναι διαπιστωμένο σε έρευνες πως αποτελεί ένα εκπληκτικό βότανο για τον εγκέφαλο και τα προβλήματα μνήμης. (14)

Ειδικά το Ελληνικό τσάι βουνού, είναι σημαντικό τσάι για την πρόληψη και τη θεραπεία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό. (15)

#6 Τζίνγκο μπιλόμπα

Το φυτό τζίνγκο μπιλόμπα (Ginkgo biloba) διαπιστώθηκε σε μελέτες, πως είναι επίσης εξαιρετικό για ασθενείς με άνοια. (16)

Διαφήμιση

Προσφέρει σημαντική προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και στα κύτταρα του και είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και τα άκρα. Όταν στον οργανισμό γίνεται καλύτερη ροή αίματος, βελτιώνεται η μνήμη και υπάρχει μεγαλύτερη σωματική εγρήγορση.

Πολυά­ριθμες μελέτες έδειξαν πως σε περιπτώσεις εγκεφαλικής ανεπάρ­κειας, το τζίνγκο μπιλόμπα αποτελεί μια πολύτιμη και εξαιρετικά ασφαλή θεραπεία. (17)

Το τζίνγκο μπιλόμπα αποκαθιστά την ομαλή ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι την απώλεια μνήμης, τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό και την ψυχοκινητική διέγερση. Επιπλέον, η καλύτερη ροή αίματος μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

#7 Βιταμίνες και μέταλλα

Τέλος, καταναλώστε οπωσδήποτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ψευδάργυρο. Επίσης, τα μανιτάρια Lion’s mane είναι εξαιρετικά για τον εγκέφαλο και όχι μόνο. (18)

Φροντίστε επίσης τον ύπνο σας για να μειώσετε το άγχος, ώστε να ηρεμεί ο εγκέφαλος και να διορθώσει σταδιακά τις βλάβες του.

Τελευταίες σκέψεις για τα 6 συμπτώματα για άνοια

Διαφήμιση

Η άνοια είναι μια πολύ δύσκολη νόσος για οποιοδήποτε άτομο και τα συμπτώματα της είναι φανερά.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να υπάρχει αρχικά πρόληψη αλλά και άμεση αντιμετώπιση.

Έτσι ώστε να αποφύγουμε τα μελλοντικά προβλήματα που είναι πιθανό να παρουσιαστούν.

Γνωρίζετε για αυτά τα 6 συμπτώματα για άνοια και τους φυσικούς τρόπος αντιμετώπισης;

Εσείς γνωρίζατε για τα 6 αυτά συμπτώματα για άνοια; Γνωρίζατε τι μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε ή να απομακρύνετε τις πιθανότητες για μελλοντικά προβλήματα;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Σταυρούλα Αυγούστη λέει:

  Δυστυχώς έχω διαγνωστεί με ‘γνωστική εκπτωση’… Είμαι 55 χρόνων, έχω αφήσει τη δουλειά μου κατόπιν πιέσεων να συμμετέχω σε εθελουσία έξοδο, και γενικά, ακόμα και πριν σταματήσω, είχα προβλήματα μνήμης… είχα ξεκινήσει την βιταμίνη eviol με gingko biloba, από μόνη μου, το 2015, όταν, στη δουλειά, είχα αντιμετωπίσει με τα capital controls μεγάλο φόρτο εργασίας και μεγάλο stress.
  Δυστυχώς, παρόλο που ηρέμησα από αυτό το τοξικό περιβάλλον με το σταμάτημα της εργασίας μου, τα προβλήματα μνήμης συνεχίστηκαν. Οι νευρολόγοι που επισκέφτηκα (ένας που με παρακολουθεί εδώ και 20 χρόνια για την σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία πασχω), και ένας άλλος, μου είπαν να μην ανησυχώ… ότι είναι αποτέλεσμα είτε κάποιων αγχολυτικων χαπιών που παίρνω, (κάτι που άρχισα επισης το 2015, λόγω του stress που προανέφερα), είτε λόγω της σκλήρυνσης.
  Ας ελπίσουμε να έχουν δίκιο, και να παραμείνω έτσι… να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.Προσπαθώ να ασχολούμαι με δραστηριότητες, εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, παρακολούθηση μαθημάτων, εθελοντισμό, αλλά η ‘γνωστικη εκπτωση’, έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα πλέον, με προβλήματα απομνημονευσης, συγκέντρωσης… Θα δούμε, τι να πω… Συγγνώμη για τη φλυαρία μου.
  Πολύ κατατοπιστικο πάντως, το άρθρο σας, όπως πάντα, ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Λυπάμαι πραγματικά για τα προβλήματα μνήμης και σκλήρυνσης που αντιμετωπίζετε και σίγουρα οι εποχές μας δε βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.
   Προσωπικά πιστεύω πως είναι ιδανικό να μαθαίνετε ξένες γλώσσες ή να ασχολείστε με τον εθελοντισμό, κλπ, όμως μπορείτε να ξεκινήσετε και μια ασχολία με επιπλέον κίνητρο που θα σας “κρατά” απασχολημένη με ακόμη πιο ευχάριστο τρόπο. Όπως είναι για παράδειγμα μια ιστοσελίδα ή ένα κανάλι, επειδή από ότι κατάλαβα η διάθεση για μάθηση και προσφορά υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.
   Θα σας βοηθήσει σημαντικά να μειώσετε το άγχος, έτσι ώστε να ηρεμήσει ο εγκέφαλος και στη συνέχεια το σώμα.
   Εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο στη ζωή και την υγεία σας! Όλα μπορούν να γίνουν ή να διορθωθούν με λίγη προσπάθεια και θέληση.
   Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ για όσα μοιραστήκατε μαζί μας. Να είστε πάντα καλά και ευτυχισμένη! 🙂

 • >