1 Κούπα Την Ημέρα Θα Καθαρίσει Το Λίπος Στο Συκώτι!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Είναι στα αλήθεια τόσο σημαντικό να απομακρύνουμε το λίπος που έχει μαζευτεί στο συκώτι;

Ναι!

Είναι όσο δε φαντάζεστε σημαντικό, όχι μόνο για το ίδιο το συκώτι, αλλά και για τη σωστή λειτουργία των υπόλοιπων ζωτικών οργάνων μας.

Η ιατρική κοινότητα πιστεύει, πως η λιπώδης νόσος του ήπατος όπως λέγεται, θα τους απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια. Εξαπλώνεται ύπουλα, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες και ίσως να γίνει η επόμενη μάστιγα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Πολλά άτομα μάλιστα, δε γνωρίζουν πως έχουν λίπος στο συκώτι τους, μέχρι να το διαπιστώσουν από ορισμένα συμπτώματα ή να το ανακαλύψουν τυχαία σε ένα υπερηχογράφημα.

Διαφήμιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λιπαρό συκώτι ίσως να μην το γνωρίζουν, επειδή είναι μια πάθηση με ήπια πορεία, που δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα.

Ακριβώς όμως επειδή υπάρχει απουσία συμπτωμάτων, η διάγνωση συνήθως γίνεται σχετικά αργά.

Όταν δηλαδή, η ηπατική βλάβη θα είναι πλέον προχωρημένη και πιθανότατα μη αναστρέψιμη.

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός του λίπους στο συκώτι

Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πως έχετε λιπαρό συκώτι, αν δεν κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Είναι λοιπόν κρίσιμο, να φροντίσετε προληπτικά να αποτοξινώσετε με υγιεινό τρόπο, ακόμη και το ελάχιστο πιθανό λίπος στο συκώτι σας.

Έτσι, θα λειτουργεί σωστά το ίδιο, αλλά και τα υπόλοιπα σημαντικά όργανα του σώματος.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σας αναφέρω πως μπορείτε να καθαρίσετε σταδιακά το πιθανό λίπος στο συκώτι, με 1 κούπα από ένα εξαιρετικό ρόφημα.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζεται πως η χολή χρησιμεύει για να χωνεύουμε τις λιπαρές τροφές.

Δημιουργείται από το συκώτι και όχι από τη χοληδόχο κύστη όπως πολλοί πιστεύουν και είναι ουσιαστικά ο σάκος που αποθηκεύεται η χολή. (1)

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, τι ακριβώς προσφέρει το συκώτι στο σώμα μας σχετικά με το λίπος (εκτός των άλλων). Όταν το συκώτι μας είναι υγιές, η χολή που παράγει μπορεί να διασπά αποτελεσματικά το λίπος.

Όταν τρώμε κάποια λιπαρή τροφή, αυτή πηγαίνει αρχικά στο στομάχι μας και μετά στο έντερο.

Σε ένα αρχικό στάδιο λοιπόν, το στομάχι διασπά τη λιπαρή τροφή και μετά η χολή συνεχίζει την τελική διάσπαση του.

Η έλλειψη χολής και τα συμπτώματα της

Η χολή είναι πάρα πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας, ώστε να κρατήσει το λίπος έξω και μακριά από το συκώτι.

Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα αποθέματα χολής στο σώμα σας, θα βοηθήσουν να αφαιρέσετε το ηπατικό λίπος.

Εκτός από τη λειτουργία του ήπατος, η έλλειψη χολής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολλά και διάφορα προβλήματα υγείας, επειδή ο ρόλος της στο σώμα είναι απόλυτα σημαντικός.

Όταν το συκώτι δεν μπορεί να παράγει αρκετή χολή, τότε δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ούτε τα κατάλληλα ένζυμα.

Τα ένζυμα είναι απόλυτα απαραίτητα, για τη φυσιολογική πέψη των τροφών από το στομάχι στο έντερο.

Έλλειψη βιταμίνης Α

Όταν λοιπόν με τη σειρά τους τα ένζυμα δεν μπορούν να κάνουν τη δική τους δουλειά, δεν μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη Α και εμφανίζουμε έλλειψη της.

Ένα πρώτο σύμπτωμα είναι η ξηροφθαλμία και όταν δε βλέπουμε καλά τη νύχτα, ειδικά στις περιπτώσεις που οδηγούμε βράδυ. Η έλλειψη της βιταμίνης Α, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην όραση όταν το φως είναι λιγοστό.

Η ανεπάρκεια της μπορεί επίσης να δημιουργήσει συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης επηρεάζει επίσης τη γυναικεία, αλλά και την ανδρική γονιμότητα.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μελέτη του 2011, συνδέεται στενά με τη δυσκολία σύλληψης, με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και με ορισμένες ανωμαλίες στα έμβρυα.

Έλλειψη βιταμίνης Ε

Παράλληλα με την ανεπάρκεια βιταμίνης Α, εμφανίζεται έλλειψη στη βιταμίνη Ε που συνδέεται στενά με την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει έτσι την καταστροφή των κυττάρων, που έχουν σαν αποτέλεσμα ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε παρουσιάζει επιπλέον ως επιπλοκές, τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και τον κίνδυνο αιμολυτικής αναιμίας. Αυτό συμβαίνει, επειδή γίνεται οξειδωτική ζημιά στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει υπογονιμότητα και ανάπτυξη καταρράκτη ή άλλες οφθαλμολογικές ασθένειες. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι οι νευρολογικές βλάβες, με δυσκολίες στο περπάτημα ή με έλλειψη συντονισμού κινήσεως.

Έλλειψη βιταμίνης D

Όταν το συκώτι δε λειτουργεί κανονικά, είναι πιθανό να παρουσιαστεί έλλειψη βιταμίνης D.

Η οποία με τη σειρά της, θα εμφανίσει συχνά κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να εμφανίσει πόνο χαμηλά στην πλάτη, κατάθλιψη, χαμηλή οστική πυκνότητα, πόνο στους μυς και τα οστά, τριχόπτωση και μόνιμη κούραση.

Ανεπάρκεια σε άλλες βιταμίνες και μέταλλα

Η κακή λειτουργία του ήπατος, έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή παραγωγή χολής και την αντίστοιχη αδυναμία λειτουργίας των ενζύμων.

Εκτός από αυτές τις ελλείψεις όμως, θα παρουσιαστεί ανεπάρκεια στις υπόλοιπες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που απομακρύνουν τις φλεγμονές, ειδικά στον εγκέφαλο.

Πέτρες στη χολή

Οι πέτρες στη χολή είναι ένα επίσης επόμενο πιθανό πρόβλημα.

Όταν κάποιο από τα συστατικά της χολής, όπως είναι δηλαδή η χοληστερόλη, σταματούν να είναι διαλυτά, δημιουργείται ίζημα και κρύσταλλοι.

Ο τρόπος που λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, είναι όπως για παράδειγμα όταν ρίξουμε πολλή ζάχαρη στον καφέ και δεν μπορεί να διαλυθεί. Οπότε, κάθεται στον πάτο του ποτηριού σαν ίζημα.

Έτσι περίπου σχηματίζεται η λάσπη στη χοληδόχο κύστη και οι πέτρες.

Τεστοστερόνη και οιστρογόνα

Μια άλλη βασική ρύθμιση που θα επηρεαστεί είναι η τεστοστερόνη αλλά και τα οιστρογόνα και δε θα υπάρχει πλέον ορμονική ισορροπία.

Τεστοστερόνη και οιστρογόνα

Μπορούν μάλιστα να δημιουργήσουν στις γυναίκες προβλήματα όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, ενώ στους άνδρες θέματα χαμηλής τεστοστερόνης.

Συκώτι και υπόλοιπα όργανα

Όλα αυτά στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη χοληστερίνη, τα σάκχαρα, τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Επιπλέον, θα επηρεαστεί η ορμονική λειτουργία, αλλά και γενικά ολόκληρο το σώμα.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η υγεία του ήπατος και η απομάκρυνση του λίπους από αυτό.

Το λίπος στο συκώτι με τα χαμηλά ποσοστά χολής, μπορούν επίσης να παρουσιάσουν φούσκωμα στην κοιλιά. Τα κόπρανα θα επηρεαστούν επίσης, παρουσιάζοντας ένα ανοιχτό ή γκρι χρώμα, σαν να είναι χλωμά.

Άλλα συμπτώματα για να καταλάβετε αν έχετε πιθανότατα λίπος στο συκώτι ή αν η χολή δε λειτουργεί σωστά, είναι αν έχετε μόλις φάει πολύ καλά και όμως να πεινάτε ακόμη.

Όπως επίσης αν αισθάνεστε συχνά ναυτία, αν ρεύεστε συνεχώς και αν έχετε γενικά κακή πέψη.

Γνωρίσατε λοιπόν κάποια επιπλέον πράγματα, για τη σημαντικότητα του ήπατος και της χολής. Ας δούμε όμως, πως μπορείτε να διορθώσετε ή να προλάβετε το λίπος στο συκώτι, μειώνοντας ή απομακρύνοντας το.

Υγιεινό ρόφημα για το λίπος στο συκώτι

Μπορείτε να συνδυάσετε το ρόφημα που θα σας αναφέρω, με διαλειμματική δίαιτα-νηστεία ή με κετογονική δίαιτα.

Με αυτό τον συνδυασμό, θα μπορέσετε να μειώσετε κατά 50% το λίπος στο συκώτι, ίσως ακόμη και σε 14 ημέρες.

Το παρακάτω ρόφημα είναι πολύ απλό και εύκολο στην ετοιμασία του και θα κρατήσει μακριά το λίπος από το συκώτι.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια φρέσκια ή κατεψυγμένη λαχανίδα ή αλλιώς κέιλ (kale)
  • 1 φλιτζάνι μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 φλιτζάνι κεφίρ πλήρους γάλακτος, με προτιμότερο το βιολογικό και χωρίς γεύσεις φρούτων (το κλασσικό κεφίρ)

Αν η λαχανίδα και τα μύρτιλα είναι κατεψυγμένα, τότε θα πρέπει να τα αφήσετε για λίγες ώρες στο ψυγείο, ώστε να μπορέσετε να τα αλέσετε πιο εύκολα.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ για μερικά λεπτά, τα βάζουμε σε 1 κούπα και πίνουμε μία φορά την ημέρα.

Πως βοηθούν τα συστατικά του ροφήματος στον καθαρισμό από το λίπος στο συκώτι

Τα μύρτιλα και η λαχανίδα περιέχουν κουερσετίνη, ένα πολύ ισχυρό φλαβονοειδές που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φύλλα και σπόρους. (2)

Η κουερσετίνη χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά συμπληρώματα διατροφής.

Διαφήμιση

Θεωρείται το απόλυτο όπλο ενάντια στο λιπαρό συκώτι, ενώ είναι απαραίτητη για πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κεφίρ είναι επίσης πολύ σημαντικό για αυτό το ρόφημα.

Θα προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα προβιοτικά που χρειάζεται, ώστε να απομακρύνετε το λίπος στο συκώτι. (3)

Το κεφίρ αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βοηθά το νευρικό μας σύστημα, φορτίζει τον οργανισμό μας με ενέργεια και είναι σύμμαχος της μακροζωίας. (4)

Τελευταίες σκέψεις για το λίπος στο συκώτι

Παρά το ότι το ρόφημα αυτό είναι πολύ υγιεινό, είναι προτιμότερο να ρωτήσετε πρώτα με το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση του. Ειδικά, αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε προβλήματα υγείας.

Διαφήμιση

Το συκώτι είναι από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας.

Είναι σημαντική η καλή λειτουργία του και μπορεί σταδιακά να καθαριστεί και να αποτοξινωθεί, με το υγιεινό αυτό ρόφημα.

Είναι επίσης απαραίτητο, να αποφύγετε στο εξής όσα δημιούργησαν ένα λιπαρό συκώτι και άλλα συνδεόμενα προβλήματα.

Εσείς γνωρίζατε για το παραπάνω ρόφημα;

Εσείς γνωρίζατε για τον απλό αυτό ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσετε το συκώτι και να κάνετε υγιεινή αποτοξίνωση του;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
>