Ολόκληρο Λεμόνι – 7 Οφέλη Από Φλούδα, Λευκό Μέρος & Σπόρους

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Στείβετε μισό ή ένα ολόκληρο λεμόνι και ετοιμάζεστε να πιείτε το χυμό του με νερό ή να το προσθέσετε στο τσάι σας.

Σχεδόν πάντα όμως, πετάτε τη φλούδα και το υπόλοιπο μέρος του στα σκουπίδια.

Πολλά άτομα χρησιμοποιούμε τις φλούδες του λεμονιού, για γλυκό κουταλιού ή σαν ξύσμα σε διάφορα γλυκά και φαγητά.

Λίγοι όμως γνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη υγείας που μπορούν να κερδίσουν, αν χρησιμοποιήσουν ολόκληρο λεμόνι.

Διαφήμιση

Σχεδόν όλοι μας πίνουμε συχνά το χυμό του ή το προσθέτουμε στο τσάι μας, για να επωφεληθούμε από τις εκπληκτικές ιδιότητες του. Η ξινή γεύση του γίνεται μάλιστα πολύ ευχάριστη, όταν συνδυάζεται με άλλες τροφές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πετούν τη φλούδα από το λεμόνι.

Δυστυχώς δε γνωρίζουν, ότι οι φλούδες του περιέχουν 5-10 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το χυμό του. Συμπεριλαμβάνοντας αυτή την αύξηση στις βιταμίνες Α και C, στο ασβέστιο, το μαγνήσιο, τη βήτα καροτίνη και το κάλιο.

Τα 7 άγνωστα οφέλη από το ολόκληρο λεμόνι

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 7 άγνωστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η φλούδα, το λευκό μέρος και τα σπόρια από το λεμόνι. Ποια είναι επίσης τα επιπλέον πλεονεκτήματα τους στη διατροφή και την υγεία μας, ώστε να μην τα πετάξετε ποτέ ξανά.

Τα λεμόνια γενικά περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, που αποτελεί το 51% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας.

Εκτός βέβαια αν τα λεμόνια έχουν παστεριωθεί, όπου χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί βέβαια να προστεθεί επιπλέον βιταμίνη C μετά την παστερίωση.

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, τα λεμόνια περιέχουν επίσης:

 • κάλιο
 • μαγνήσιο
 • βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Ε
 • χαλκό
 • φυτικές ίνες
 • φώσφορο
 • υδατάνθρακες
 • πτητικά έλαια
 • αντιοξειδωτικά
 • πρωτεΐνες
 • φλαβονοειδή

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο πολύτιμη και σημαντική τροφή είναι τα λεμόνια.

Τα οφέλη του χυμού λεμονιού και το ολόκληρο λεμόνι

Τα οφέλη του χυμού λεμονιού στον οργανισμό και την υγεία μας είναι:

 • Η μείωση του λίπους στο συκώτι
 • Η μείωση της χοληστερόλης και σαν αποτέλεσμα η απώλεια βάρους και λίπους
 • Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες και μάλιστα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά του που βοηθούν στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων
 • Η βοήθεια του στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά
 • Η συμβολή της βιταμίνης C στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Αυτά τα οφέλη όμως ισχύουν όταν θα προτιμήσετε ολόκληρο λεμόνι, δηλαδή μαζί με τη φλούδα, το λευκό μέρος και τα σπόρια του.

Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του θα είναι 5-10 φορές περισσότερα. (1)

Τα οφέλη από το ολόκληρο λεμόνι

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι μπορεί να προσφέρει το ολόκληρο λεμόνι σε συγκεκριμένους και πολύ σημαντικούς τομείς για τον οργανισμό και την υγεία μας.

Βιταμίνη C

Όταν ένα άτομο έχει έλλειψη βιταμίνης C, παρουσιάζει μια ασθένεια που λέγεται σκορβούτο.

Αυτό έχει μείνει στην ιστορία ως η “ασθένεια των ναυτικών“, επειδή στα πολύμηνα ταξίδια τους δεν είχαν φρούτα, λαχανικά και γενικά φρέσκο φαγητό. Οι ναυτικοί τρέφονταν αποκλειστικά με συντηρημένα τρόφιμα, όπως είναι οι κονσέρβες. (2)

Το σκορβούτο μάλιστα, όσο και αν φαίνεται περίεργο στην εποχή μας, επανεμφανίστηκε με αρκετά κρούσματα το 2017!

Η μοναδική αιτία αυτής της ασθένειας, οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C.

Η ασθένεια αυτή εκδηλώνεται με αιμορραγίες στο δέρμα και τους βλεννογόνους και ιδιαίτερα στα ούλα. Παρουσιάζει επίσης αδυναμία επούλωσης τραυμάτων στα εσωτερικά όργανα, τα κόκαλα και τις αρθρώσεις.

Παρατηρείται επιπλέον αίσθημα κακουχίας, πυρετός με δέκατα, ανορεξία και αναιμία.

Βιταμίνη Π

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως είναι τα εσπεριδοειδή, που θεωρούνται η πιο σημαντική πηγή της και στην πάπρικα.

Το ολόκληρο λεμόνι όμως περιέχει και μια άγνωστη σε πολλούς βιταμίνη, που λέγεται βιταμίνη Π.

Ο όρος βιταμίνη Π χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930. (3)

Ήταν ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα 6.000 ενώσεων, που σήμερα είναι γνωστές ως φλαβονοειδή και προστατεύουν από μύκητες, παράσιτα και βακτήρια.

Τα φλαβονοειδή είναι πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το σώμα μας.

Βοηθούν στην υγεία των οστών και των δοντιών μας και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τα αιμοφόρα αγγεία, τους μυς και την επιδερμίδα.

Η βιταμίνη Π, δηλαδή τα φλαβονοειδή, βοηθούν επίσης το σώμα μας να αντιμετωπίσει διάφορους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε πολλές ασθένειες που δημιουργούνται από τη φλεγμονή και την οξείδωση των κυττάρων.

Ο ρόλος των φλαβονοειδών στην προστασία των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Τα φλαβονοειδή βελτιώνουν την ελαστικότητά τους και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δημιουργία κολλαγόνου

Ένα επίσης πολύ σημαντικό όφελος από την επιπλέον βιταμίνη C που περιέχει η φλούδα, το λευκό μέρος και οι σπόροι του λεμονιού, είναι πως βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου. (4)

Ο οργανισμός μας παράγει μόνο το κολλαγόνο που του είναι απαραίτητο.

Όταν όμως υπάρχουν προβλήματα υγείας και δε λειτουργεί σωστά η παραγωγή του, χρειάζεται λίγη εξωτερική βοήθεια.

Το κολλαγόνο είναι απόλυτα σημαντικό στο σώμα μας, επειδή συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Είναι επίσης κρίσιμο και απαραίτητο για την υγεία των αρθρώσεων.

Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε πως μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα από τις ακτίνες UVB και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα. (5)

Λιμονένιο

Ένα άλλο πολύ σημαντικό και δραστικό συστατικό είναι το λιμονένιο, το οποίο βρίσκεται στις φλούδες των εσπεριδοειδών. (6)

Το λιμονένιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. (7)

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των πλακωδών κυττάρων του δέρματος και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έχει επίσης αντικαρκινικά αποτελέσματα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ειδικά ο χυμός ή το τσάι από τη φλούδα του λεμονιού, συνιστάται για την καταπολέμηση των αερίων του εντέρου και για καλύτερη πέψη. Είναι εξαιρετικό επίσης, για τη μείωση των φλεγμονών στην περιοχή της κοιλιάς και για την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων από το σώμα μας.

Αντιοξειδωτικά

Η φλούδα και το λευκό μέρος του λεμονιού έχουν μεγάλη περιεκτικότητά σε αντιοξειδωτικά. (8)

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν και αποτοξινώνουν το συκώτι, απομακρύνοντας τις τοξίνες και τους ρύπους, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του.

Πηκτίνη

Η πηκτίνη βρίσκεται στη φλούδα και τον πολτό εσπεριδοειδών όπως τα λεμόνια. (9)

Έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι και να μη νιώθουμε συνεχώς πεινασμένοι.

Αν λοιπόν η υπερκατανάλωση φαγητού και η παχυσαρκία είναι πρόβλημα για εσάς, τότε το ολόκληρο λεμόνι ίσως να είναι η απάντηση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition, τα άτομα που έτρωγαν μόλις 5 γραμμάρια πηκτίνης ένιωσαν περισσότερο κορεσμό. Οπότε, μια καλή λύση για την αντιμετώπιση του βάρους, είναι να προσθέσετε τον πολτό από ολόκληρο λεμόνι στο νερό που θα πίνετε όλη την ημέρα. (10)

Εγκέφαλος και μνήμη

Το τελευταίο σχετικά άγνωστο όφελος του χυμού λεμονιού μαζί με τα υπόλοιπα μέρη του, είναι η βοήθεια τους στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου και της μνήμης. (11)

Ίσως πολλές φορές να εστιάζετε στις τροφές που βοηθούν την επιδερμίδα ή το σώμα σας. Μπορεί όμως να ξεχνάτε, πως ο εγκέφαλος σας χρειάζεται επίσης τροφή και προστασία.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το έλαιο από ολόκληρο λεμόνι θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση σοβαρών γνωστικών διαταραχών. (12)

Τέτοιες διαταραχές είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια, που είναι κοινές με την ηλικία και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της σοβαρής νοητικής παρακμής. (13)

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ολόκληρο λεμόνι

Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε για 1-2 φορές στην εβδομάδα σας να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο λεμόνι και αν σας αρέσει να αυξήσετε τις ημέρες κατανάλωσης.

Κάποια άτομα βέβαια που έχουν προβλήματα με το στομάχι τους, όπως είναι για παράδειγμα η γαστρίτιδα, ίσως θα πρέπει να παραλείψουν τα κουκούτσια του λεμονιού.

Διαφήμιση

Τα κουκούτσια από το λεμόνι δεν έχουν καμία σχέση με τα κουκούτσια των κερασιών που περιέχουν δηλητήριο, όπως σας ανέφερα στο παρακάτω άρθρο.

Για να ετοιμάσετε μια νόστιμη συνταγή θα χρειαστείτε:

 • 1 ολόκληρο λεμόνι, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε βιολογικό ή από σπιτική λεμονιά
 • 1 ποτήρι νερό
 • 5-10 σταγόνες υγρή στέβια ή
 • 1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα

Θα προσθέσετε το νερό και θα πλύνετε πολύ καλά το βιολογικό λεμόνι.

Θα το κόψετε σε μικρά κομμάτια και θα το βάλετε στο μπλέντερ με τη φλούδα, το λευκό μέρος και αν θέλετε και τους σπόρους. Ανακατεύετε για 40-50 δευτερόλεπτα και προσθέτετε την υγρή στέβια ή τα κατεψυγμένα βατόμουρα.

Ανακατεύετε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα και πίνετε.

Χωρίς τη στέβια ή τα βατόμουρα θα είναι αρκετά πικρό, είναι όμως εξαιρετικό ρόφημα για το συκώτι και ειδικά για το λιπαρό συκώτι. Δοκιμάστε περίπου 5-6 σταγόνες στέβια αρχικά και αν είναι ακόμη πικρό, προσθέστε τις υπόλοιπες σταγόνες στέβια ή τα βατόμουρα.

Θα δημιουργήσετε έτσι, ένα σούπερ υγιεινό ρόφημα.

Τελευταίες σκέψεις για το ολόκληρο λεμόνι

Διαφήμιση

Όταν χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το λεμόνι, δηλαδή μαζί με τη φλούδα, το λευκό μέρος και τα σπόρια του, θα μεγιστοποιήσετε τα οφέλη που ήδη έχει το λεμόνι.

Θα κάνετε λοιπόν, μια εκπληκτική αποτοξίνωση στον οργανισμό, το σώμα και την επιδερμίδα σας.

Αν και το λεμόνι είναι πολύ υγιεινό και απόλυτα φυσικό, θα πρέπει να ρωτάτε πάντα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Ειδικά, αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Έχετε δοκιμάσει το ολόκληρο λεμόνι;

Εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ ως τώρα να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το λεμόνι, μαζί με τη φλούδα, το λευκό μέρος και τα σπόρια; Γνωρίζατε τα παραπάνω επιπλέον εκπληκτικά οφέλη τους;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Σας ευχαριστούμε πολύ Δήμητρα για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας γράφετε και ενημερωνόμαστε για την υγιεινή διατροφή και τις λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε όπως στο σημερινό άρθρο σας για ολόκληρο το λεμόνι.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που είναι χρήσιμα τα άρθρα μου.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα όμορφο βράδυ και μια χαρούμενη υπόλοιπη εβδομάδα! 🙂

 • >