7 Τροφές Που Δεν Πρέπει Να Τρώτε Και Μπορούν Να Σας Σκοτώσουν!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε και θα σας αναφέρω στο σημερινό άρθρο, μπορούν κυριολεκτικά να μας σκοτώσουν!

Το να κολλήσουμε μια εντερική ασθένεια από κάτι που τρώμε, είναι δυσάρεστο σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι πιθανότητες όμως αυξάνονται διαρκώς όσο μεγαλώνουμε.

Μια σοβαρή ασθένεια από τροφική δηλητηρίαση, είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί στους πιο ηλικιωμένους. Θα μπορούσε μάλιστα, να οδηγήσει στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα.

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι από 60 χρονών και άνω, παθαίνουν επιβεβαιωμένες τροφιμογενείς ασθένειες. Η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, η λιστέρια ή ο βακτήριο E. coli τις δημιουργούν και μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηλείες.

Διαφήμιση

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε και περιορίζεται η ικανότητά του να καταπολεμά τα μικρόβια, τα βακτήρια ή τους ιούς.

Υπάρχουν μάλιστα πολλοί παράγοντες που με τις σημερινές διατροφικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες, αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και δημιουργίας κάποιας σοβαρής ασθένειας από αυτή.

Υπάρχουν ορισμένοι, κατά τα άλλα υγιείς ηλικιωμένοι, που μπορεί για κάποιο λόγο να πάρουν μειωτικά φάρμακα των οξέων του στομάχου.

Τα φάρμακα αυτά όμως, μπορεί να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό τους. Τα οξέα του στομάχου βοηθούν να σκοτωθούν τα επιβλαβή μικρόβια που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα.

7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τις 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε και μπορούν να σας σκοτώσουν και γιατί θα πρέπει να τις αποφεύγετε εντελώς.

#1 Πράσινες πατάτες

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τις πράσινες πατάτες.

Εκείνες δηλαδή που δεν έχουν ωριμάσει εντελώς και μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία σας.

Τα φύλλα, ο μίσχος και τα βλαστάρια μιας πατάτας περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή και σολανίνη.

Η σολανίνη είναι μια τοξίνη και ένα δραστικό δηλητήριο που βρίσκεται σε πολλά φυτά, ένα από τα οποία είναι και η πατάτα. (1)

Η τοξίνη αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις πράσινες πατάτες, ειδικά όταν τις αφήσουμε στο φως του ήλιου.

Μπορεί να συμβεί επίσης από τους νέους βλαστούς της ή όταν αφήσετε μια πατάτα σε κακές συνθήκες. Τέτοιες συνθήκες είναι το υγρό ή φωτεινό μέρος ή αν αφήσετε την πατάτα να μείνει σε εξωτερικό χώρο για πολύ ώρα και αρχίσει να φυτρώνει.

Η επίδραση της τοξίνης σολανίνη, επηρεάζει κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα.

Η δηλητηρίαση μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερη απορρόφηση και να επιδράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. (2)

Το συγκλονιστικό μάλιστα είναι, ότι αυτή η τοξίνη δεν καταστρέφεται με τη θερμότητα και το μαγείρεμα και θα πρέπει να πετάτε αμέσως αυτές τις πατάτες. (3)

Το δηλητήριο μπορεί να βρίσκεται σε ολόκληρη την πατάτα, ακόμα και αν κόψετε τους βλαστούς τους. Ειδικά, αν έχουν περάσει λίγες ημέρες από την αγορά τους.

Οι επιστήμονες μάλιστα ισχυρίζονται, ότι ένα άτομο 50 κιλών θα αρρωστήσει αν φάει μισό κιλό πράσινες πατάτες, δηλαδή περίπου δύο μέτριες πατάτες.

Τα αρχικά συμπτώματα είναι ναυτία, εμετός και ζαλάδα, ενώ σταδιακά θα εμφανιστεί παράλυση, κώμα και θάνατος.

#2 Μοσχοκάρυδο

Αυτό το χριστουγεννιάτικο μπαχαρικό, προσθέτει μια υπέροχη και ιδιαίτερη γεύση στις κρέμες, την μπεσαμέλ, το ρυζόγαλο και τα ροφήματα.

Το μοσχοκάρυδο περιέχει μια φυσική ένωση τη μυριστικίνη, η οποία βρίσκεται σε πολλά κοινά βότανα και μπαχαρικά. (4)

Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, δηλαδή 3-4 κουταλιές, αυτές θα είναι αρκετές για να προκαλέσουν παράνοια και ψυχοδραστικές ιδιότητες. Ενώ μπορεί να γίνει παραισθησιογόνα και να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις. (5)

Η αυξημένη κατανάλωση του μοσχοκάρυδου μπορεί επίσης να δημιουργήσει υπνηλία, ταχυπαλμία, ζάλη, οπτικές παραμορφώσεις, ξηροστομία και σύγχυση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοτρόπο φάρμακο, ενώ έχουν αναφερθεί ως συμπτώματα η αναπνευστική, η καρδιαγγειακή και η γαστρική δυσφορία. (6)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοξικές δόσεις μυριστικίνης έχουν προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων.

Σε άλλες περιπτώσεις, η υπερδοσολογία με μοσχοκάρυδο έχει συνδεθεί ακόμα και με θάνατο όταν συνδυαστεί με φάρμακα. Είναι επίσης πολύ τοξική ουσία για τα σκυλιά.

Οι μικρές ποσότητες μοσχοκάρυδου, δηλαδή από ¼ μέχρι ½ κ.γ. ανά συνταγή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια στο μαγείρεμα ή στα ροφήματα σας. Έτσι ώστε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του, αποφεύγοντας τις βλαβερές παρενέργειες της υπερβολικής ποσότητας του.

#3 Πράσινα ωμά αμύγδαλα

Τα πράσινα άγρια αμύγδαλα είναι σπόροι και όχι ξηροί καρποί.

Ίσως να τρομάξετε, αν σας πω πως είναι γεμάτα κυάνιο. (7)

Το κυάνιο είναι μια ταχείας δράσης θανατηφόρα χημική ουσία, που μπορεί να υπάρχει σε διάφορες μορφές. (8)

Πριν πανικοβληθείτε όμως και πετάξετε τα αμύγδαλα σας στα σκουπίδια, να ξέρετε ότι γενικά καταναλώνουμε τα γλυκά αμύγδαλα και όχι τα άγρια πράσινα αμύγδαλα.

Για να γίνει η πικρή και πράσινη ποικιλία βρώσιμη, τα αμύγδαλα υποβάλλονται σε ειδική θερμική επεξεργασία, ώστε να καταστραφούν εντελώς αυτές οι τοξίνες.

Ενώ, υπάρχει και το αντίδοτο τους που είναι η βιταμίνη Β12.

Η κατανάλωση ωμών πράσινων αμυγδάλων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, ειδικά για άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Αν τα βρείτε στη φύση, μην τα φάτε για κανένα λόγο!

Αν ένα μικρό παιδί φάει 5-10 πικραμύγδαλα μπορεί να γίνουν θανατηφόρα, ενώ η θανατηφόρα δόση για τους ενήλικες είναι περίπου 80-100. (9)

Αντί λοιπόν για πικρά αμύγδαλα, προτιμήστε τα γνωστά σε όλους μας γλυκά αμύγδαλα.

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε - Πράσινα ωμά αμύγδαλα

Αν ειδικά είναι ψημένα, έχουν αποβάλλει όλες τις τοξίνες τους κρατώντας μόνο τα εξαιρετικά και θρεπτικά συστατικά τους.

#4 Μισοψημένα κόκκινα φασόλια

Πολύ δύσκολα θα πιστεύατε, ότι τα κόκκινα φασόλια μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στις τροφές που δεν πρέπει να τρώτε.

Τα κόκκινα φασόλια είναι γενικά υγιεινή διατροφή και τα προσθέτουμε κυρίως σε σαλάτες και σε σούπες.

Τα κόκκινα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες λεκτίνης, που λέγεται αλλιώς και γλυκοπρωτεΐνη, για την άμυνα τους. (10)

Οι λεκτίνες αποτελούν τη φυσική άμυνα των φυτών ενάντια στα ακάρεα, τους ζυμομύκητες και τα βακτήρια. Αυτή η πρωτεΐνη όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους και να μας σκοτώσει αν δεν τα μαγειρέψουμε σωστά. (11)

Η τοξικότητα τους μπορεί να ενώσει τα λευκά με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με συμπτώματα διάρροιας, εμετού και με έντονο πόνο στην κοιλιά.

Σε υψηλές ποσότητες, μπορούν να φέρουν ακόμη και θάνατο και ειδικά αν τα δώσετε σε ζωάκια, όπως το σκυλάκι ή τη γατούλα σας.

Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, θα πρέπει να βράζουμε τα κόκκινα φασόλια για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ο σωστός βρασμός θα καταστρέψει τις υψηλές ποσότητες της τοξικής πρωτεΐνης τους. (12)

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα αν προτιμάτε το μαγείρεμα στον ατμό.

Αυτό το μαγειρικό σκεύος μπορεί να μην ανεβάσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, για να καταστρέψει τις τοξίνες των φασολιών.

Τα κόκκινα φασόλια σε κονσέρβα δεν έχουν κανέναν κίνδυνο τοξικότητας και μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα.

#5 Καστανό ρύζι

Το ρύζι έχει γενικά υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. (13)

Πότε όμως;

Όταν το ρύζι καλλιεργείτε σε έδαφος που έχει υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα που περιείχαν αρσενικό. Ειδικά, μετά από την καλλιέργεια βαμβακιού.

Ένας δεύτερος λόγος είναι πως το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το έδαφος, σε σχέση με άλλα φυτά. (14)

Το καστανό ρύζι όμως, απορροφά ακόμη περισσότερο αρσενικό από το λευκό. Επιπλέον, οι φλούδες των τροφών συσσωρεύουν περισσότερο τα δηλητήρια. (15)

Το καστανό ρύζι μάλιστα, μπορεί να περιέχει το 40-100% της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας ποσότητας αρσενικού. (16)

Από τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό, τον υδράργυρο και το μόλυβδο στις καλλιέργειες, για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 μάλιστα, κυριαρχούσαν τα φυτοφάρμακα με αρσενικό.

Το αρσενικό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, βλάβες και αλλοιώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα. Άλλα συμπτώματα του μπορεί να είναι οι τριχοειδείς αιμορραγίες, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η αναιμία, η κίρρωση του ήπατος, ο ίκτερος και η νευρίτιδα.

Τη χρόνια δηλητηρίαση από αρσενικό τη χαρακτηρίζει το πρήξιμο προσώπου και βλεφάρων, η φαγούρα, οι πληγές στο στόμα, η απώλεια της όρεξης, οι ναυτίες και ο εμετός.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό του σύμπτωμα, οι οριζόντιες λευκές γραμμές στα νύχια.

Οι ερευνητές έχουν βρει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αρσενικού στο δέρμα, τα νύχια και τις τρίχες, αλλά επίσης στο ήπαρ, τα νεφρά, τη σπλήνα και τους πνεύμονες.

Το λευκό ή το καστανό ρύζι το χρησιμοποιούν επίσης σε πολλές ζωοτροφές.

Μερικά κρέατα μάλιστα, περιέχουν οργανικό αρσενικό από τις ζωοτροφές. Κάποιες εταιρείες, έδιναν στα πουλερικά και στα χοιρινά αρσενικό, για να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη τους. (17)

Από το 2011 όμως περίπου, οι περισσότερες κυβερνήσεις απαγόρευσαν την προσθήκη του αρσενικού σε ζωοτροφές και σε καλλιέργειες.

#6 Μισοψημένο ή κρέας κακής συντήρησης

Σίγουρα είναι αηδιαστικό να βλέπετε σχεδόν ωμό ή μισοψημένο κρέας σε κάποια εστιατόρια ή ταβέρνες. Παρά το ότι ορισμένα άτομα το ζητάνε γιατί τους αρέσει και το προτιμάνε έτσι.

Θα πρέπει γενικά να αποφεύγετε την κατανάλωση των ωμών ή μισοψημένων κρεάτων.

Είναι προτιμότερο να προσέχετε όταν αγοράζετε κρέας από το κρεοπωλείο σας και να επιλέγετε πάντα καλή ποιότητα και σωστή συντήρηση.

Ειδικά η λανθασμένη συντήρηση των κρεάτων, μπορεί να δημιουργήσει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί προσβάλλουν τον εντερικό σωλήνα και προκαλούν λοιμώξεις από παθογόνα βακτήρια. Τέτοια βακτήρια είναι η σαλμονέλα και το E-coli. (18)

Μια τέτοια λοίμωξη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, το κώμα και ο θάνατος.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να επιλέγετε καλοψημένο κρέας στα εστιατόρια και να προσέχετε την ποιότητα και τη συντήρηση τους στα κρεοπωλεία.

#7 Κουκούτσια από κεράσια

Τα κεράσια είναι πολύ σημαντικό και θρεπτικό φρούτο και είναι γενικά ακίνδυνα.

Τα κουκούτσια τους όμως, μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. (19)

Ίσως σκέφτεστε πως δε θα τρώγατε ποτέ τα κουκούτσια των κερασιών.

Είναι επίσης αδύνατο σχεδόν, να μασήσετε ή να σπάσετε με τα δόντια σας τα κουκούτσια φρούτων.

Τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα περιέχουν κυανογόνες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές μετατρέπονται σε κυάνιο, όταν σπάσουμε το κέλυφος τους. (20)

Αν όμως καταπιείτε ένα κουκούτσι κερασιού κατά λάθος, μην πανικοβληθείτε.

Διαφήμιση

Όταν φάμε ολόκληρα τα κουκούτσια, η δηλητηρίαση μπορεί να είναι σπάνια.

Είναι επίσης δύσκολο, τα στομαχικά υγρά να διαλύσουν το κέλυφος των κουκουτσιών και να απελευθερωθεί το υδροκυάνιο στην κυκλοφορία του αίματος. (21)

Είναι σημαντικό όμως να αποφύγετε γενικά όσα κουκούτσια έχουν σπασμένα κοιλώματα και κέλυφος.

Τα όρια δηλητηρίασης σε έναν ενήλικα, είναι μόλις τρία μικρά κουκούτσια. Τα νήπια θα υπερβούν αυτό το όριο ασφαλείας, αν καταναλώσουν έστω και μισό μικρό κουκούτσι.

Τα συμπτώματα που δείχνουν δηλητηρίαση από κυάνιο είναι η ναυτία, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η αϋπνία και η έντονη δίψα. Άλλα συμπτώματα είναι ο λήθαργος, η νευρικότητα, ο πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η θανατηφόρα δηλητηρίαση.

Τελευταίες σκέψεις για τις 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε

Τώρα που γνωρίζετε τις 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε, είναι σημαντικό να τις αποφεύγετε στη διατροφή σας. Οι παραπάνω τροφές μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα υγείας ή μπορούν ακόμη και να μας σκοτώσουν.

Οι παραπάνω τροφές είναι σίγουρα ακραίες περιπτώσεις.

Διαφήμιση

Τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά συστατικά, αλλά και ορισμένα φυσικά τρόφιμα όμως, έχουν τη δυνατότητα να μας αρρωστήσουν ή να μας σκοτώσουν.

Δε χρειάζεται να ανησυχείτε ή να μην απολαμβάνετε ορισμένα θρεπτικά φρούτα και λαχανικά.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους.

Γνωρίζετε για τις 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε;

Εσείς γνωρίζατε για τις παραπάνω 7 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε; Ξέρατε ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα δημιουργούν συχνά προβλήματα υγείας και πόσο κρίσιμο είναι να τα αποφεύγετε;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ιωάννα Μακρή λέει:

  Είχα άγνοια για τα περισσότερα τρόφιμα, εκτός από το κρέας, τις πατάτες και το μοσχοκάρυδο, για το οποίο είχα πολύ άσχημη εμπειρία με ναυτία, εμετούς και διάρροια. Έμαθα για το τι γίνεται με την υπερβολική κατανάλωση του από το γιατρό μου, όταν με ρώτησε τι έφαγα. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνετε. Να είστε πάντα καλά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Να είστε και εσείς πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η Πεγκυ Κουναδη λέει:

  Γειά σας! Ακούω συνέχεια, πόσο υγιεινό είναι το καστανό ρύζι κ προσπαθώ να το εντάξω στην διατροφή μου κ τώρα ανατρέπεται, με όσα μας γράφεται!! Μου αρέσει το ρύζι, τελικά ποιό είναι καλύτερο κ φυσικά να μην είναι επικίνδυνο, για την υγεία μου?
  Πάντως, σας ευχαριστούμε, για όλες τις πολύτιμες συμβουλές σας κ πληροφορίες!
  Με εκτίμηση
  Πέγκυ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Θα πρέπει να καταλάβετε πως εγώ είμαι αρθρογράφος, που σημαίνει ότι βρίσκω τις πληροφορίες και τις μελέτες (κάτι που ελάχιστες ιστοσελίδες κάνουν) και δημιουργώ άρθρα.
   Ο καθένας όμως και με βάση όσα μαθαίνει, παίρνει τις δικές του αποφάσεις για τη διατροφή και την υγεία του.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα. 🙂

 • >