Μαγειρική Σόδα Με Λεμόνι Ή Νερό: Δύο Θαυματουργοί Συνδυασμοί!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η μαγειρική σόδα είναι ένα απλό και συνηθισμένο συστατικό της κουζίνας.

Είμαι σίγουρη πως έχετε ακούσει έστω για μια φορά να σας προτείνουν, μαγειρική σόδα με λεμόνι ή με νερό. Ειδικά, όταν πρόκειται για διάφορα προβλήματα με το στομάχι ή το έντερο σας.

Το πρώτο πράγμα που εγώ θυμάμαι από μικρή να αναφέρει η γιαγιά μου και να ετοιμάζω πάντα από τότε όταν έχω οποιαδήποτε δυσφορία στο στομάχι μου, είναι ένα ποτήρι νερό με μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα και μισό στυμμένο λεμόνι.

Υπάρχουν αμέτρητες φυσικές θεραπείες για την υγεία μας, οι οποίες έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Η μαγειρική σόδα με λεμόνι ή με νερό για παράδειγμα, είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βελτίωση της υγείας μας.

Διαφήμιση

Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και χυμού λεμονιού μάλιστα, έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Όταν συνδυάζονται αυτές οι δύο ουσίες, έχουν πολλές υγιείς επιδράσεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα στον οργανισμό και το σώμα μας.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τα εξαιρετικά οφέλη της μαγειρικής σόδας και των συνδυασμών της. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την ισορροπία των επιπέδων του pH, τη βελτίωση της πέψης και την καλύτερη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Επιπλέον θα γνωρίσετε τι ακριβώς είναι η μαγειρική σόδα και πως μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και της καρδιάς. Θα διαβάσετε τι μπορεί να προσφέρει για την υγεία των δοντιών και τα καρκινικά κύτταρα, τις παρενέργειες της και τι θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Τι περιέχει η μαγειρική σόδα και ποια είναι τα οφέλη της

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν, τι περιέχει η μαγειρική σόδα και πως μπορεί να βοηθήσει με δύο θαυματουργούς συνδυασμούς. Αναμιγνύοντας τη δηλαδή με λεμόνι ή με νερό για σημαντικά πλεονεκτήματα στον οργανισμό, το σώμα και την υγεία μας.

#Νο1 Περιέχει όξινο ανθρακικό νάτριο

Το διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο που είναι γνωστό ως μαγειρική ή φαρμακευτική σόδα, είναι ουσιαστικά ένα είδος αλατιού. (1)

Θεωρείται τεχνικά ένα φάρμακο, παρά τις πολλές μαγειρικές του εφαρμογές.

Είναι ένα άλας λευκό και στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται σαν λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή και αλκαλική γεύση και είναι ένα συστατικό του ορυκτού «νάτρον» που βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές.

Τα ανθρακικά άλατα του νατρίου ήταν γνωστά από τα αρχαία χρόνια, σαν απόλυτα φυσικά υλικά. Υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες σε ξηρές λίμνες ερημικών περιοχών, όπως στην Τανζανία και στην Καλιφόρνια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όμως, χρησιμοποιούσαν το ανθρακικό νάτριο στις γνωστές διαδικασίες ταρίχευσης των νεκρών τους. (2)

#Νο2 Ρυθμίζει την οξύτητα στο pH του αίματος

Η μαγειρική σόδα ρυθμίζει ουσιαστικά την οξύτητα στον οργανισμό μας.

Σε έναν υγιή άνθρωπο σε κατάσταση ηρεμίας, το pH του αρτηριακού αίματος είναι ελαφρά αλκαλικό και περίπου στο 7.4 επίπεδο.

Ίσως οι περισσότεροι από σας να παραβλέπετε συχνά τη σημασία της μείωσης των επιπέδων οξέων στο σώμα. Η διατήρηση όμως ενός ισορροπημένου pH είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή σαν παράγοντας αλκαλοποίησης, που μπορεί να μειώσει τα όξινα επίπεδα στο σώμα και να το διατηρήσει σε σωστό αλκαλικό επίπεδο. (3)

Γεγονός που σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δυσκολεύει τους παθογόνους οργανισμούς και τις ασθένειες να παραμείνουν στο σώμα μας. (4)

#Νο3 Βοηθά στην πέψη και τις καούρες στο στομάχι

Η αλκαλική επίδραση της μαγειρικής σόδας με το λεμόνι είναι γνωστή.

Πολλά άτομα τη χρησιμοποιούν για να δημιουργηθεί στο σώμα ένα ισορροπημένο περιβάλλον pH και να απομακρύνουν τα πεπτικά προβλήματα ή την καούρα. (5)

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει τα οξέα και τις τροφές από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από υπερβολικό φαγητό, από άγχος ή από συγκεκριμένες τροφές που δυσκολεύουν το στομάχι μας στην πέψη.

Ευτυχώς, η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων πέψης. (6)

Ετοιμασία:

Βάζετε μισό κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και μπορείτε αν θέλετε, να προσθέσετε επιπλέον το χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύετε καλά (θα αφρίσει) και πίνετε πριν χυθεί.

#Νο4 Βοηθά στη στοματική υγιεινή και απομακρύνει τη δυσάρεστη αναπνοή

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόπαστα που περιέχει μαγειρική σόδα, προλαμβάνει την τερηδόνα και διατηρεί καλή υγεία στα ούλα και τη στοματική κοιλότητα. (7)

Πολλά άτομα χρησιμοποιούν επίσης τη μαγειρική σόδα σαν υποκατάστατο του στοματικού διαλύματος.

Βοηθώντας έτσι σε καλύτερη και πιο δροσερή αναπνοή και προσφέροντας ταυτόχρονα αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, φτάνοντας σε σημεία που ξέφυγαν από την οδοντόβουρτσα σας. (8)

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας, των πληγών στα ούλα και στη λεύκανση των δοντιών.

Για να το ετοιμάσετε, διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνετε στοματικές πλύσεις, όπως συνήθως.

#Νο5 Βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Ανοσολογίας των ΗΠΑ, η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. (9)

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, (10) διαπίστωσαν πως μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όπως είναι δηλαδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σκληροδερμία και ο λύκος.

Χρειάζεται απλά μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας την ημέρα σε ένα ποτήρι νερό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά και πίνουμε δύο ώρες μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα.

Δεν πρέπει να πίνουμε μαγειρική σόδα το πρωί και ποτέ αμέσως μετά το φαγητό. Χρειάζεται προσοχή, επειδή μπορεί να εξουδετερώσει τα πεπτικά υγρά και να δημιουργηθούν προβλήματα. (11)

Θα πρέπει να ξεκινάτε πάντα με μικρές ποσότητες, δηλαδή με 1/8 κουταλάκι του γλυκού και να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα μέχρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού.

#Νο6 Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καλή λειτουργία της καρδιάς

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η μαγειρική σόδα με νερό, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης και να βελτιώσει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης. (12)

Αυτή η ρύθμιση μειώνει τις πιθανότητες για αθηροσκλήρωση και επομένως, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (13) και καρδιακής προσβολής.

Οι αντιμικροβιακές επιδράσεις του χυμού λεμονιού είναι γενικά γνωστές.

Λεμόνι και σόδα οφέλη

Το λεμόνι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων και ασθενειών στο έντερο ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν λοιπόν συνδυάσουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό λεμονιού, μπορούμε να αυξήσουμε την αλκαλικότητα του σώματος. Εμποδίζοντας έτσι τις όξινες συνθήκες, μέσα στις οποίες αναπτύσσονται συνήθως οι ασθένειες.

#Νο7 Αυξάνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. (14)

Συχνά αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία, η οποία λειτουργεί επιβραδύνοντας ή διακόπτοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και να κατανεμηθούν με γοργούς ρυθμούς στο σώμα. (15)

Ορισμένες έρευνες λοιπόν δείχνουν, ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει τα φάρμακα της χημειοθεραπείας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. (16)

Σύμφωνα με προκαταρκτικές ενδείξεις από μελέτες, η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει το περιβάλλον για τους όγκους λιγότερο όξινο.

Μπορεί παράλληλα να ξεγελάσει τα κύτταρα ενός κακοήθους όγκου ενεργοποιώντας τα και κάνοντας ευκολότερη την ανίχνευση και την εξουδετέρωση τους, από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας. (17)

#Νο8 Μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών

Τα νεφρά είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών αποβλήτων και των υγρών από το αίμα.

Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση σημαντικών ορυκτών, όπως είναι το κάλιο, το νάτριο και το ασβέστιο.

Σύμφωνα με σημαντικές έρευνες, η κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία των νεφρών. (18) Ειδικά στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο που χάνουν σταδιακά τη λειτουργία των νεφρών τους, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου. (19)

Στον Εθνικό Οργανισμού Νεφρού των ΗΠΑ (20) και το Ινστιτούτο Ουρολογικών και Νεφρών του Κλήβελαντ στο Οχάιο, οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα που έδειξαν πως τα διαλύματα ενυδάτωσης με βάση το διττανθρακικό νάτριο, μειώνουν τον κίνδυνο νεφροπάθειας κατά 50%.

Τα αποτελέσματα μάλιστα ήταν παρόμοια για ασθενείς, που είχαν ήδη μειωμένη νεφρική λειτουργία πριν από τη δοκιμή. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι το όξινο ανθρακικό νάτριο ήταν ασφαλές και σε ασθενείς που είχαν καρδιακή νόσο. (21)

Παρενέργειες από τη μαγειρική σόδα και τι θα πρέπει να προσέξετε

Τι θα πρέπει όμως οπωσδήποτε να προσέξετε και ποια αρνητικά αποτελέσματα ή παρενέργειες μπορούν να δημιουργηθούν από την κατανάλωση μαγειρικής σόδας με νερό ή με λεμόνι;

Αν καταρχήν το αίμα σας είναι ήδη αλκαλικό και πιείτε μεγάλη ή καθημερινή ποσότητα μαγειρικής σόδας, μπορεί να προκαλέσει βλαβερές παρενέργειες. (22) Όπως εμετό, ναυτία, κοιλιακό άλγος, αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή ακόμη και καρδιακή προσβολή. (23)

Μια πολύ σημαντική παρενέργεια από την συνεχόμενη ή αυξημένη ποσότητα μαγειρικής σόδας είναι η υπεραλκάλωση, η αύξηση δηλαδή του pH στο αίμα.

Πριν να ξεκινήσετε λοιπόν να πίνετε μαγειρική σόδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε τα επίπεδα του νατρίου σας. Μπορεί δηλαδή να είναι υπερβολικά υψηλά ή χαμηλά ή να έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου και μαγνησίου.

Διαφήμιση

Τα επίπεδα καλίου, μαγνησίου και νατρίου σας, θα πρέπει να είναι ισορροπημένα μεταξύ τους. Αυτό είναι απαραίτητο, επειδή συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι μας. (24)

Μιλήστε λοιπόν πρώτα με το γιατρό σας και ελέγξτε τα επίπεδα νατρίου σας, πριν αρχίσετε να πίνετε μαγειρική σόδα.

Τέλος, προσέξτε αν λαμβάνετε φάρμακα για το θυρεοειδή αδένα σας. Πίνοντας μαγειρική σόδα, μπορεί να μην απορροφήσετε καλά τα φάρμακο αυτά, που χρειάζονται συνήθως οξύτητα για να λειτουργήσουν σωστά. (25)

Τελευταίες σκέψεις για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα βασικό συστατικό για σχεδόν κάθε νοικοκυριό.

Διαφήμιση

Είναι επίσης πραγματικά σημαντικό να γνωρίζετε τα παραπάνω πλεονεκτήματα υγείας, για αυτό το φαινομενικά απλό συστατικό.

Η μαγειρική σόδα με λεμόνι ή νερό αποτελεί μια ιδιαίτερα εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική λύση για διάφορα προβλήματα υγείας, που μπορούν κατά καιρούς να προκύψουν.

Αρκεί, να υπάρχει η απαιτούμενη προσοχή στη χρήση της!

Εσείς έχετε δοκιμάσει ως τώρα μαγειρική σόδα;

Εσείς αλήθεια έχετε δοκιμάσει ποτέ ως τώρα μαγειρική σόδα με λεμόνι ή νερό για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίσατε και ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΑΚΟΣ λέει:

  Πολύ καλό και πρακτικό το βιβλίο σας. Χρήσιμο και ωφέλιμο.

  Σας ευχαριστώ πολύ.
  Κουρσαράκος Γ. Δημήτριος

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα σας και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας!

 • Καλημέρα σας!!Ηξερα ότι στο στομάχι κάνει καλό μια και το χρησιμοποιούσα για ιδία χρήση,αλλά οτι έχεις άλλες τοσες θεραπευτικές ιδιότητες δεν το γνώριζα,όπως επίσης και τις παρενέργειες!!!Σας ευχαριστούμε για το πολύ χρήσιμο άρθρο!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αντωνία. Χαίρομαι που γνωρίσατε τις επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας.
   Είναι πραγματικά ένας πολύτιμος σύμμαχος μας για καλύτερη υγεία.
   Να είστε πάντα καλά και καλή εβδομάδα!

 • Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Όπως πάντα τα θέματα που καταπιάνεστε είναι αρκετα πλήρη και εμπεριστατωμένα και αξίζετε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ για την προσφορά σας. Στο θέμα της σόδας, την περίπτωση που τη χρησιμοποιήσουμε, θα ανακύψει το ζήτημα ποια σόδα, απ’ αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, να χρησιμοποιήσουμε π.χ. αυτή του supermarket ή αυτή που γραφει ότι δεν περιέχει αλουμίνιο, γλουτένη κλπ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω τα άρθρα και τα βίντεο μου (που γίνονται πραγματικά με πολυήμερη έρευνα) να βοηθούν σε ακόμη καλύτερη υγεία, ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
   Όσο για τη μαγειρική σόδα, το ιδανικό είναι να αγοράσετε αυτούσια σόδα, χωρίς κανένα πρόσθετο και ειδικά αλουμίνιο. Εγώ προτιμώ πάντα τη βιολογική μαγειρική σόδα που είναι αρκετά ακριβότερη, όμως δεν σκέφτομαι ποτέ τα 4-5 παραπάνω ευρώ, όταν αφορά την υγεία μου.
   Ελπίζω να βοήθησα στην απόφαση σας και εύχομαι ένα πολύ όμορφο βράδυ.

 • >