8 Ύπουλα Σημάδια Για Το Άγχος & Πως Να Χαλαρώσετε Σε 5′

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Αν αναρωτιέστε αν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια για το άγχος, σας βεβαιώνω πως υπάρχουν και είναι μάλιστα πολύ συγκεκριμένα.

Το άγχος ή στρες είναι μια κατάσταση πνευματικής ή συναισθηματικής κούρασης. (1)

Προκαλείται συνήθως όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές ή γεγονότα στη ζωή μας και μάλιστα όταν συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα πιο συχνά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος, μια κρίση πανικού ή ακόμη και κατάθλιψη είναι:

 • ο θάνατος
 • το διαζύγιο
 • μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
 • μια ξαφνική σοβαρή ασθένεια
 • η απώλεια εργασίας
 • μια αναγκαστική μετακόμιση
 • η κακοποίηση (συναισθηματική ή σωματική)
 • η αλλαγή στις συνθήκες ζωής
 • τα οικονομικά προβλήματα
 • η συνταξιοδότηση

Το άγχος βέβαια μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και όταν συμβαίνουν ευχάριστα γεγονότα. Όπως είναι ο γάμος, η εγκυμοσύνη, ακόμα και τα σημαντικά κέρδη σε τυχερά παιχνίδια.

Διαφήμιση

Μια μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι το 33% των ενηλίκων, ανέφερε ότι βιώνει υψηλά επίπεδα καθημερινού άγχους, που δημιουργεί μια μεγάλη λίστα από σημαντικά σωματικά, ψυχικά ή διανοητικά συμπτώματα. (2)

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε ποια είναι τα 8 ύπουλα σημάδια για το άγχος και τι μπορεί αυτό να δημιουργήσει.

Επιπλέον, θα γνωρίσετε ορισμένους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως είναι μια Ιαπωνική μέθοδος, που μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσετε σε μόλις 5 λεπτά.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Μια μικρή ιστορία που αφορά τα σημάδια για το άγχος…

Πριν από 16 περίπου χρόνια υπήρξε στην πόλη μου ένας υπερτυχερός στο κρατικό λαχείο. Είχε κερδίσει 450.000 €, ήταν οικογενειάρχης με 3 παιδιά και δούλευε ως τότε, σερβιτόρος.

Όταν το έμαθε ήταν φυσικά τρισευτυχισμένος, όπως και ολόκληρη η οικογένεια του!

Και όμως μετά από μόλις τρία χρόνια, έμαθα ότι χώρισε, η γυναίκα του δεν τον άφηνε να βλέπει πλέον τα παιδιά του. Στην πορεία πάθαινε κρίσεις πανικού. Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και πέντε μήνες μετά, έμαθα ότι πέθανε ολομόναχος.

Πολλές φορές λοιπόν, η πίεση για να διαχειριστούμε διάφορες καταστάσεις που είναι απρόσμενες, φέρνει ορισμένα δυσάρεστα ψυχικά και σωματικά αποτελέσματα.

8 Ύπουλα σημάδια για το άγχος

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 8 πιο ύπουλα σημάδια για το άγχος και πως μπορείτε να το διαχειριστείτε πιο εύκολα.

#1 Ακμή ή ψωρίαση

Η ακμή ή η ψωρίαση είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται συχνά το άγχος, ειδικά σε αγόρια εφήβους. (3)

Αρκετές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει, πως μπορεί να σχετίζονται με τα υψηλότερα επίπεδα στρες.

Μια από αυτές τις μελέτες, μέτρησε τη σοβαρότητα της ακμής σε 22 άτομα πριν και κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Έδειξε πως η μεγαλύτερη σοβαρότητα της ακμής, συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα στρες. (4)

#2 Αλλαγές στο βάρος

Όταν υπάρχει μια κατάσταση άγχους, το σώμα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης. Οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί επίσης να προκαλέσουν σημαντικές διακυμάνσεις του βάρους.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που διεξήχθη σε 1.355 άτομα διαπίστωσε ότι το άγχος συνδέεται με την αύξηση βάρους, ειδικά σε υπέρβαρους ενήλικες. (5)

Η οποία με τη σειρά της, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το βάρος στο σώμα, που πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

Επιπλέον, η υψηλή κορτιζόλη μειώνει ορισμένες εγκεφαλικές χημικές ουσίες. Όπως είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και αυξάνει την πείνα μας λόγω εκνευρισμού.

Ενώ ταυτόχρονα, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δημιουργεί αυξημένη επιθυμία για φαγητό και ειδικά για ζάχαρη. (6)

#3 Πονοκέφαλοι

Σίγουρα ο πονοκέφαλος μπορεί να δημιουργηθεί από πάρα πολλές αιτίες, όπως είναι η έλλειψη ύπνου και η αφυδάτωση. Μπορεί όμως επίσης να προκληθεί από χρόνιο άγχος, επειδή δημιουργούνται συσπάσεις στους μυς που βρίσκονται στο κεφάλι και το λαιμό. (7)

Πολλές έρευνες έδειξαν πως τα αυξημένα επίπεδα στρες συνδέονται με αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων.

Η μία από αυτές μάλιστα, που διεξήχθη σε 267 άτομα με χρόνιους πονοκεφάλους, διαπίστωσε πως στο 45% αυτών των περιπτώσεων είχε προηγηθεί ένα αγχωτικό συμβάν. (8)

#4 Δυσκολία στον ύπνο

Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά και ύπουλα σημάδια άγχους, επειδή το στρες μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και συνεχόμενες δυσάρεστες σκέψεις που εμποδίζουν τη χαλάρωση του μυαλού.

Οι σκέψεις είναι τόσες πολλές που δυσκολεύουν τον ύπνο, ενώ τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους, έλλειψη ενέργειας και κακή απόδοση στη δουλειά ή τις καθημερινές ασχολίες. (9)

#5 Τριχόπτωση

Έχετε σίγουρα ακούσει πως το άγχος μπορεί να δημιουργήσει τριχόπτωση και σημαντική απώλεια μαλλιών.

Η απώλεια μπορεί να είναι γενική ή σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού και αυτό δεν είναι απλά ένας μύθος. (10)

Η διάχυτη αλωπεκία όπως λέγεται, είναι η απώλεια των τριχών από διάφορα σημεία του σώματος, χωρίς όμως να υπάρχουν ουλές. (11) Τα μαλλιά όμως μπορούν να αυξηθούν πολύ γρήγορα, από τη στιγμή που θα καταφέρετε να απομακρύνεται το άγχος.

#6 Μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες, συνδέονται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις και ιώσεις. (12)

Αν λοιπόν παρατηρείτε συχνές ιώσεις ή κρύωμα, τότε μπορεί να οφείλεται σε άγχος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα μειώνοντας τη δύναμη του και να προκαλέσει ευαισθησία σε ιώσεις ή λοιμώξεις. (13)

συμπτώματα άγχους

#7 Στομαχικές διαταραχές

Πολλές μελέτες έδειξαν πως ειδικά το χρόνιο στρες και τα υψηλά επίπεδα στρες, μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και πεπτικά προβλήματα. Όπως είναι ο εμετός, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα (14) ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Όταν οι ορμόνες του στρες αναλαμβάνουν τον έλεγχο στο σώμα, το πεπτικό μας σύστημα ουσιαστικά κλείνει. Αναγκάζοντας τους μυς της πέψης να συστέλλονται λιγότερο ή περισσότερο.

Αυτόματα αυξάνονται ή μειώνονται και τα επίπεδα στομαχικών οξέων και υγρών. Δημιουργώντας έτσι προβλήματα στη διαδικασία της πέψης και στα υγιή βακτήρια του εντέρου μας. (15)

#8 Ταχυπαλμία

Σίγουρα ένας γρήγορος ή αυξημένος καρδιακός παλμός μπορεί να είναι σύμπτωμα από άλλες αιτίες, όμως σύμφωνα με έρευνες μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα άγχους. (16)

Μια μελέτη μάλιστα μέτρησε την αντίδραση του καρδιακού ρυθμού σε αγχωτικά και μη γεγονότα.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια αγχωτικών συνθηκών, ο καρδιακός παλμός ήταν σημαντικά υψηλότερος και πιο έντονος. (17)

Τι μπορείτε να κάνετε όταν παρατηρήσετε τα σημάδια για το άγχος;

Τι μπορείτε όμως να κάνετε, για να χαλαρώσετε έστω προσωρινά και να αποφύγετε επιπλέον προβλήματα;

Επειδή το άγχος μπορεί να οφείλεται απλά σε έλλειψη βασικών βιταμινών ή μετάλλων, (18) θα πρέπει καταρχήν να βεβαιωθείτε, πως δεν έχετε για παράδειγμα, έλλειψη μαγνησίου.

Το ιδιαίτερα σημαντικό για τον οργανισμό μαγνήσιο, περιορίζει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες. Επιπλέον, λειτουργεί σαν φίλτρο για τις ορμόνες που πηγαίνουν στον εγκέφαλο. (19)

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει στον οργανισμό έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β και ειδικά της βιταμίνης Β6.

Μελέτες έδειξαν πως ο σίδηρος και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, είναι απαραίτητα για την μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη. Αυτό δημιουργεί ψυχική υγεία, καλή διάθεση και μειωμένα επίπεδα στρες ή κρίσεων πανικού. (20)

Εξαιρετικά αιθέρια έλαια που θα απομακρύνουν τα σημάδια για το άγχος

Υπάρχουν επίσης ορισμένα αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, απομακρύνοντας όσο γίνεται την πίεση και τις δυσάρεστες σκέψεις.

Η λεβάντα, το γιασεμί, το ylang-ylang και το χαμομήλι είναι από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Δημιουργούν συναισθήματα χαλάρωσης, ενώ μπορούν να καταπολεμήσουν το φόβο, την ανησυχία και την ευερεθιστότητα. (21)

Αρχαία Ιαπωνική μέθοδος για το άγχος

Ανακάλυψα επίσης μια αρχαία Ιαπωνική μέθοδο, με σημεία πίεσης στο χέρι.
Την κίνηση αυτή χρησιμοποιώ και εγώ όταν αισθάνομαι αγχωμένη.

Χρειάζεται μόνο 5 λεπτά για να λειτουργήσει, ενώ μπορεί να γίνει οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

Δεν είναι μια απλή θεωρία, (22) επειδή οι ερευνητές που διαπίστωσαν το πόσο εξαιρετικά λειτουργεί, το διδάσκουν σε νοσοκόμες και νοσηλευτές για την σωματική και συναισθηματική υγεία και την αποτελεσματικότερη φροντίδα ασθενών. (23)

Το κάθε δάχτυλο λοιπόν του χεριού μας, αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό συναίσθημα ή συμπεριφορά.

Ο αντίχειρας συμβολίζει το άγχος και την ανησυχία, ο δείκτης το φόβο, ο μεσαίος το θυμό, ο παράμεσος τη μελαγχολία και την κατάθλιψη και ο μικρός την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία.

σημεία-πίεσης-μασάζ

Ο στόχος σας λοιπόν, είναι να εξισορροπήσετε όλες τις αντίθετες δυνάμεις ενέργειας στο σώμα σας.

Ξεκινάτε πιάνοντας και κλείνοντας ένα δάχτυλο τη φορά και τυλίγοντας το ουσιαστικά ολόκληρο, με το άλλο χέρι σας.

Κρατήστε σφιχτά κάθε δάκτυλο για 1-2 λεπτά και περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε τον παλμό του κάθε δακτύλου.

Τότε αρχίζει να λειτουργεί.

Μια άλλη παραλλαγή, είναι η γνωστή σε όλους μας πίεση των δακτύλων στη γιόγκα. Βοηθάει στην ταυτόχρονη χαλάρωση από το άγχος (αντίχειρας), ενώνοντας και πιέζοντας το αντίστοιχο δάκτυλο που μας ενδιαφέρει.

Είναι μια σημαντική κίνηση ειδικά πριν από τον ύπνο μας, ώστε να ηρεμήσουμε από το άγχος και τα δυσάρεστα συναισθήματα της ημέρας.

Ο ύπνος μας θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερος και ήρεμος.

Γιόγκα πίεση δακτύλων

Επιπλέον χαλάρωση από τα σημάδια για το άγχος

Για να βοηθήσετε επιπλέον στη χαλάρωση του σώματος, βάλτε μια ελαφριά πίεση στο κέντρο της παλάμης σας με τον αντίθετο αντίχειρα. Κρατήστε το έτσι για τουλάχιστον 1-2 λεπτά.

Αν εφαρμόζετε αυτή την τεχνική κάθε μέρα, το μυαλό σας θα αρχίσει να ηρεμεί και το πνεύμα σας θα ισορροπεί περισσότερο. (24) Έτσι θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα σημάδια για το άγχος και το στρες, πολύ πιο αποτελεσματικά.

Διαφήμιση

Να θυμάστε πως τα παραπάνω σημάδια για το άγχος, μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθολογικές αιτίες.

Διαφήμιση

Αν λοιπόν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, πριν δοκιμάσετε κάποιον από τους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης του.

Το άγχος είναι μια δυσάρεστη κατάσταση του μυαλού.

Μπορεί όμως να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στο σώμα, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να βρείτε τον τρόπο για την αντιμετώπιση του.

Εσείς γνωρίζετε σχετικά με τα παραπάνω σημάδια για το άγχος;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε για τα παραπάνω σημάδια για το άγχος; Πως το αντιμετωπίζατε ως τώρα;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Να είστε πάντα καλά!

 • Τα περισσότερα γεγονότα που προκαλούν άγχος τα γνώριζα. Τα περισσότερα σημάδια πού προκαλούνται από το άγχος δεν τα γνώριζα. Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου και χρήσιμο. Σε ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που πρόσθεσα κάτι επιπλέον και ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει λίγο περισσότερο.
   Εύχομαι μια πολύ όμορφη και ήρεμη μέρα!

 • Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ λέει:

  το αρθρο σας ειναι εξαιρετικο ιδιαιτερα η ιαπωνική μεθοδος χαλάρωσης που βοηθάει τον άνθρωπο καθώς επίσης κ η έλλειψη βιταμινών κατι γνωρίζαμε απο τις επιπτώσεις του άγχους στην υγεια αλλα η ενημέρωσή σας είναι καταπληκτική κ πλήρης νομίζω σας ευχαριστούμε πολυ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Αλεξάνδρα και χαίρομαι που βρήκατε το άρθρο χρήσιμο.
   Το μόνο πρόβλημα με την Ιαπωνική μέθοδο χαλάρωσης είναι πως προσωπικά πολλές φορές την ξεχνάω, ενώ διαπιστωμένα με έχει βοηθήσει όποτε την έχω εφαρμόσει.
   Επίσης, γνωρίζω από φίλο μου γιατρό που συζήτησα μαζί του το θέμα πριν να ετοιμάσω το άρθρο και το βίντεο, πως η έλλειψη των συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων, είναι ένας βασικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του άγχους και μάλιστα ήταν το πρώτο που μου ανέφερε. Εύχομαι ο καθένας να βρει όσα θα τον βοηθήσουν, ώστε να αντιμετωπίσει πιο εύκολα αυτή την δυσάρεστη κατάσταση.
   Σας εύχομαι ότι καλύτερο και ένα πολύ όμορφο απόγευμα!

 • Ο/Η Εύη Αραμπατζή λέει:

  Καλή χρονιά,Δήμητρα. Πολύ ενημερωτικό,το άρθρο σου!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πολύ Εύη! Καλή Χρονιά να έχουμε με υγεία και ευτυχία! 🙂

 • >