Πονοκέφαλος & Ημικρανίες: 12 Φυσικές Θεραπείες Για Άμεση Ανακούφιση

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Ο πονοκέφαλος είναι ένας πόνος, που σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή, αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Η ζωή μας είναι ήδη αρκετά αγχωτική και ο «κοινός» πονοκέφαλος μερικές φορές παραβλέπεται ή καλύπτεται με ένα παυσίπονο, όπως η ασπιρίνη. Η οποία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας.

Ένας πονοκέφαλος είναι μια καλή ένδειξη ότι στο σώμα σας λείπει κάτι…

…ίσως θα πρέπει να πάρετε μια αναπνοή, να πιείτε λίγο νερό, να αλλάξετε τον τρόπο ή κάτι που τρώτε.

Μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών ή ευαισθησία στα τρόφιμα που προκαλεί αυτή την αυξημένη τάση για πονοκέφαλο.

ΔιαφήμισηΟι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από άγχος, κόπωση, αλλεργίες, κρύωμα, ψύξη, οφθαλμίαση ή κακή στάση του σώματος. Επίσης, τα αίτια μπορεί να είναι το αλκοόλ ή κάποια φάρμακα, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι ορμόνες, η δυσκοιλιότητα και οι διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. σίδηρος).

Το σώμα σας, σας λέει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, οπότε αρχίστε να προσέχετε αυτά τα σήματα.

Ίσως να αναρωτιέστε, πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από έναν πονοκέφαλο.

Για να το πετύχετε, χρησιμοποιήστε αυτές τις 12 θεραπείες για τον πονοκέφαλο, οι οποίες περιλαμβάνουν βότανα, βιταμίνες, διόρθωση στάσης και αλλαγές διατροφής, ώστε να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο με φυσικό και υγιεινό τρόπο.

Ποιοί είναι οι τύποι των πονοκεφάλων

Αν και, υπάρχουν περίπου 150 διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων, υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι τύποι που είναι οι πιο συνηθισμένοι:

 • Πονοκέφαλος έντασης: Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου στους ενήλικες αλλά και στους εφήβους. Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι επίσης γνωστοί ως πονοκέφαλοι στρες, χρόνιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι ή χρόνιοι μη προοδευτικοί πονοκέφαλοι. Μας προκαλούν ήπιο έως μέτριο χρόνιο πόνο, ενώ “έρχονται” και “φεύγουν” σταδιακά.
 • Πονοκέφαλος συμπλέγματος: Αυτός ο πονοκέφαλος είναι ο πιο σοβαρός, αλλά λιγότερο κοινό είδος. Ο πόνος είναι πολύ έντονος και μπορεί να αισθάνεστε σαν να καίγεται το κεφάλι σας ή να διαπερνά τα μάτια σας. Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος εμφανίζονται σε ομάδες, για μια χρονική περίοδο που διαρκεί από δυο εβδομάδες έως μερικούς μήνες. Μπορούν να λείψουν για μερικούς μήνες ή χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα επιστρέψουν ξανά.
 • Πονοκέφαλος ρινικής κοιλότητας: Οι φλεγμονές στην κοιλότητα της μύτης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα μάγουλα σας, στο μέτωπο και στη γέφυρα της μύτης σας. Συνήθως εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, πυρετός, πίεση στα αυτιά και οίδημα προσώπου.
 • Ημικρανία: Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες και συνήθως εμφανίζονται μία ή περισσότερες φορές το μήνα. Οι άνθρωποι έχουν συνήθως και άλλα συμπτώματα με τις ημικρανίες, όπως: ευαισθησία στο φως, στο θόρυβο ή στην έντονη μυρωδιά. ναυτία ή έμετο. Μπορεί επίσης να υπάρχει απώλεια της όρεξης και έντονος πόνος στο στομάχι ή στην κοιλιά. Ένα παιδί που θα παρουσιάσει πονοκέφαλο ημικρανίας, μπορεί να χλωμιάσει, να αισθάνεται ζάλη, να έχει θολή όραση, πυρετό και πόνο στο στομάχι.
 • Σύνδρομο μικτού πονοκεφάλου: Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου είναι επίσης γνωστός ως μετασχηματισμένος πονοκέφαλος και περιλαμβάνει συμπτώματα πονοκεφάλων ημικρανίας και έντασης. Οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά, μπορεί να εμφανίσουν τέτοιου είδους μικτούς πονοκεφάλους.

Πονοκέφαλος: Αιτίες που τον προκαλούν & παράγοντες κινδύνου

Μπορεί φυσιολογικά να αναρωτιέστε τι προκαλεί τους πονοκεφάλους.

Γενικά, ο πονοκέφαλος οφείλεται σε συνδυασμό νευρικών σημάτων που στέλνονται από τα αιμοφόρα αγγεία και τους μύες, στο κεφάλι.

Αυτό που προκαλεί την ενεργοποίηση αυτών των σημάτων είναι ακόμα άγνωστο.

Η ενεργοποίηση των πονοκεφάλων μπορεί να οφείλεται σε:

 • Ασθένειες, όπως λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας
 • Κρυολογήματα & ψύξη
 • Πυρετός
 • Λοίμωξη στο λαιμό
 • Άγχος, κατάθλιψη ή κρίσεις πανικού
 • Οσφυαλγία
 • Περιβαλλοντικά αίτια όπως ο παθητικός καπνός του τσιγάρου, οι μυρωδιές από τα χημικά ή τα αρώματα
 • Η κληρονομικότητα (ιδιαίτερα στις ημικρανίες)
 • Ανισορροπία ορμονών
 • Έλλειψη βιταμινών ή μεταλλική ανισορροπία
 • Ασπαρτάμη
 • Τροφικές αλλεργίες

Οι 12 φυσικές θεραπείες για τον πονοκέφαλο

Το σημαντικό είναι, το τι μπορείτε να κάνετε για έναν πονοκέφαλο…

Ευτυχώς υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες, που μπορούν να σας απαλλάξουν από τον εφιάλτη του γρήγορα και χωρίς φάρμακα.

Δοκιμάστε τους και δείτε μόνοι σας τα αποτελέσματα.

1. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι μία από τις πιο επιτυχημένες θεραπείες για τον πονοκέφαλο.

Πρώτα από όλα, επειδή είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πάρουμε ένα παυσίπονο.

Τα άτομα που πάσχουν από σοβαρούς πονοκεφάλους, όπως οι ημικρανίες, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν, ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα στις ημικρανίες, σε άτομα με χαμηλά επίπεδα.

Εκείνοι που είναι πιο επιρρεπείς σε χαμηλές ποσότητες μαγνησίου, είναι τα άτομα με διαβήτη, με καρδιακές παθήσεις, με αλκοολισμό, καθώς και εκείνοι που λαμβάνουν διουρητικά για την αρτηριακή πίεση.

Το μαγνήσιο μπορεί να εμποδίσει τις χημικές ουσίες που μεταδίδουν τον πόνο στον εγκέφαλο και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αντιδράσει σε τραυματισμούς και να αποτρέψει πιθανή αιμορραγία.

Έλλειψη Μαγνησίου: 9 Συμπτώματα Και Πως Να Την Αντιμετωπίσετε

Η λήψη 200-500 mg μαγνησίου την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Το μαγνήσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από έγκυες γυναίκες.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια του μαγνησίου είναι η διάρροια, αλλά η μείωση της δόσης ή η λήψη της λιγότερο συχνά, μπορεί να εξαλείψει αυτό το πιθανό πρόβλημα.

Για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου, θα πρέπει να τρώτε περισσότερες ίνες. Οι διαιτητικές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, καρύδια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα, ο καφές και φυσικά το κακάο περιλαμβάνουν επίσης αξιοπρεπή επίπεδα μαγνησίου.

2. Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Όταν τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο.

Σύμφωνα με το Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, ασθενείς που έχουν μη διαγνωσμένη κοιλιοκάκη, πονοκεφάλους ή ημικρανίες, συχνά βλέπουν είτε πλήρη απομάκρυνση πονοκεφάλων, είτε σημαντική μείωση της συχνότητας και της ισχύος των συμπτωμάτων μετά την αποβολή της γλουτένης.

Μπορεί να μην έχετε κοιλιοκάκη, αλλά μόνο μια ευαισθησία στη γλουτένη που μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο. Αν συμβαίνει αυτό, δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως τη γλουτένη, αλλά προσπαθήστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη της.

Ξεκινήστε αυτή τη θεραπεία, σταματώντας εντελώς τη γλουτένη για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια, προσθέστε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη σε μικρές ποσότητες.

Δώστε προσοχή στον τρόπο που αισθάνεστε όταν προσθέσετε περισσότερη γλουτένη στη διατροφή σας και βρείτε την επιθυμητή ισορροπία.

Ακούστε το σώμα σας και θα μάθετε πόση ποσότητα μιας ομάδας τροφίμων μπορείτε να φάτε, χωρίς να προκαλέσετε συμπτώματα.

3. Αιθέρια έλαια μέντας & λεβάντας

Τα ηρεμιστικά και παραλυτικά αποτελέσματα των αιθέριων ελαίων τόσο της μέντας, όσο και της λεβάντας, τα καθιστούν ιδανικές λύσεις για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Το αιθέριο έλαιο από μέντα παράγει μακράς διάρκειας ψύξη στο δέρμα.

Μια έρευνα έδειξε ότι το έλαιο μέντας διεγείρει μια σημαντική αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα και καταπραΰνει τις συσπάσεις των μυών. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι το έλαιο μέντας, σε συνδυασμό με την αιθανόλη, μείωσε την ευαισθησία στον πονοκέφαλο.

Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται συνήθως ως σταθεροποιητής διάθεσης και σαν ηρεμιστικό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση λεβάντας, είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2012, μετρούσε τα αποτελέσματα της εισπνοής ελαίου λεβάντας για 15 λεπτά.

Οι 47 συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα αποτελέσματα τους κάθε μισή ώρα, για δύο ώρες. Από τις 129 περιπτώσεις με πονοκέφαλο, οι 92 ανακουφίστηκαν εισπνέοντας λεβάντα.

Και τα δύο αυτά αιθέρια έλαια, είναι πραγματικά αποτελεσματικά σαν θεραπείες για τον πονοκέφαλο.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τα οφέλη τους, τοποθετώντας μερικά σταγόνες ελαίου μέντας ή λεβάντας στα χέρια σας και στη συνέχεια τρίψτε το έλαιο στο μέτωπό σας, στους κροτάφους και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Αν η μυρωδιά είναι πολύ δυνατή για εσάς ή αν η μέντα σας κρυώνει, αραιώστε την προσθέτοντας αιθέρια έλαια με αμύγδαλο, κράμβη ή καρύδα.

Προσθέτοντας έλαιο καρύδας, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα επιπλέον εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σας. Όπως την εξισορρόπηση των ορμονών σας, την ενυδάτωση του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων.

4. Χειροπρακτική φροντίδα

Όταν ο πονοκέφαλος είναι χρόνιος, μπορεί να θεραπευθεί με χειροπρακτική φροντίδα.

Είναι φυσική θεραπεία και φροντίδα, χωρίς να περιλαμβάνει φάρμακα και χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ο χειροπράκτης μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες στο σώμα, ακριβώς όπως ένα αντιοξειδωτικό προϊόν.

Το οξειδωτικό στρες, είναι η βλάβη που προκαλείται όταν οι ελεύθερες ρίζες ξεπερνούν τα αντιοξειδωτικά του σώματος.

Το οξειδωτικό στρες βλάπτει όλα τα συστατικά του κυτταρικού μας σώματος, όπως τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και φυσικά το DNA.

Αρκετές κλινικές μελέτες δείχνουν, ότι η θεραπεία με χειροπρακτική στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πονοκεφάλων. Σε μια τέτοια μελέτη, το 22% αυτών που έλαβαν χειροπρακτική χειραγώγηση, ανέφεραν μείωση των πονοκεφάλων τους περισσότερο από 90%.

Επίσης, το 49% ανέφερε, ότι η πονοκέφαλοι έντασης μειώθηκαν σημαντικά μετά τη χειροπρακτική θεραπεία. Οι χειροπρακτικές πρακτικές στη σπονδυλική στήλη, βοηθούν στην ανακούφιση του στρες όλου του συστήματος μας.

5. Βότανα: Χρυσάνθεμο (Feverfew) & Πετασίτης (Butterbur)

Ο πονοκέφαλος μπορεί να ανακουφιστεί φυσικά και γρήγορα με τη χρήση βοτάνων που χαλαρώνουν την ένταση.

Τα φύλλα του χρυσάνθεμου χρησιμοποιούνται συστηματικά για να δημιουργήσουν φάρμακα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χρυσάνθεμου, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων και ημικρανίας. Βοηθά επίσης και στα άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν πονοκεφάλους όπως ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο.

Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε αυτό το φυσικό φάρμακο, είναι εύκολο να βρείτε και να αγοράσετε προϊόντα με χρυσάνθεμο, τα οποία συνήθως κατασκευάζονται από τα αποξηραμένα φύλλα του.

Πονοκέφαλος και βόταναΕπιπλέον, υπάρχουν συμπληρώματα χρυσάνθεμου που διατίθενται νωπά, αποξηραμένα, ως κάψουλες, δισκία ή υγρά εκχυλίσματα. Η συνιστώμενη δόση για την ανακούφιση των πονοκεφάλων, είναι 50-100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος χρυσάνθεμου.

Φυσικά μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πολύ υγιεινό τσάι με φύλλα χρυσάνθεμου, που θα κάνει καλό στη συνολική υγεία σας.

Ο πετασίτης είναι ένα βότανο που μειώνει το φλεγμονώδες αποτέλεσμα των χημικών ουσιών που προκαλούν πονοκεφάλους και ειδικά ημικρανίες.

Λειτουργεί επίσης ως βήτα αναστολέας, με αποτέλεσμα τη φυσιολογική ροή αίματος στον εγκέφαλο. Δόση τουλάχιστον 75 mg, δύο φορές ημερησίως, φαίνεται να είναι απαραίτητη για τα καλύτερα αποτελέσματα μείωσης των πονοκεφάλων.

Στο Κολέγιο Ιατρικής του Albert Einstein, πραγματοποιήθηκε μία μελέτη με περίοδο τεσσάρων μηνών. Αυτή έδειξε, ότι η συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας μειώθηκε κατά 48% στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν 75 mg πετασίτη 2 φορές την ημέρα.

Γεγονός που υποδηλώνει, ότι ο πετασίτης είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για τον πονοκέφαλο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μπορείτε να το βρείτε σαν συμπλήρωμα διατροφής ή φυσικά να ετοιμάσετε ένα υγιεινότατο τσάι.

6. Βιταμίνες Β

Πολλές βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, που μπορεί να είναι ανεπαρκής σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.

Δυστυχώς, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έλλειψη σε μία ή περισσότερες από τις βιταμίνες Β. Η έλλειψη αυτή, προκαλεί πτώσεις ενέργειας, ανθυγιεινά κύτταρα αίματος και επινεφριδίων, συμπτώματα θολής σκέψης και πονοκεφάλους.

Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, περιλαμβάνουν οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιοτίνη και παντοθενικό οξύ.

Αυτές οι βιταμίνες, βελτιώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, την κυκλοφορία, την ανοσολογική λειτουργία και την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, επομένως η υπερβολική δόση είναι σπάνια. Αν υπάρχει επιπλέον ποσότητα στον οργανισμό σας, θα αποβληθεί με τα ούρα.

Μελέτες δείχνουν ότι ενώ η βιταμίνη Β2, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών, η βιταμίνη Β3 μετριάζει τους αγγειακούς πονοκεφάλους, ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία για να αυξήσουν τη ροή του αίματος.

Γι αυτό, προσπαθήστε να παίρνετε μια βιταμίνη με Β-σύμπλεγμα την ημέρα, καθώς τα συνολικά οφέλη υπερβαίνουν την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Μια συναρπαστική μελέτη διεξήχθη σχετικά με τη διάθεση και την ψυχολογική ένταση που σχετίζεται με το χρόνιο εργασιακό άγχος. Σε αυτή, μετρήθηκε η αποτελεσματικότητα χορήγησης βιταμίνης συμπλέγματος Β για 3 μήνες.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι βιταμίνες συμπλέγματος βιταμίνης Β, ήταν μια οικονομικά αποδοτική θεραπεία για τις ψυχολογικές επιδράσεις στη διάθεση και την ψυχική καταπόνηση του επαγγελματικού στρες.

7. Μείνετε ενυδατωμένοι

Οι αφυδατικές επιδράσεις του καφέ, των ζαχαρούχων ποτών και του οινοπνεύματος, μπορούν να μας αφήσουν με έναν ισχυρό πονοκέφαλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, απλά δεν πίνουν αρκετό νερό, το οποίο από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει πόνο και συμπτώματα πονοκεφάλου.

Αυτό το απλό (και δωρεάν) φάρμακο της φύσης, θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, γεμάτους ενέργεια και χωρίς πονοκέφαλο.

Πονοκέφαλος και νερόΜπορείτε επίσης να σβήσετε τη δίψα σας και να μείνετε ενυδατωμένοι με φρούτα και λαχανικά. Σκεφτείτε πως μερικά από αυτά, έχουν περιεκτικότητα σε νερό που υπερβαίνει το 90%.

Δοκιμάστε να προσθέσετε θρεπτικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέτοια είναι τα αγγούρια, το σέλινο, τα ραπανάκια, οι πράσινες πιπεριές, το λάχανο, το κολοκύθι, το κουνουπίδι, η μελιτζάνα, το σπανάκι, το καρπούζι, οι φράουλες, το πεπόνι και τα πορτοκάλια.

Μια μελέτη που έγινε στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει πράγματι πονοκέφαλος στέρησης νερού. Η μελέτη σημειώνει, ότι ενώ η στέρηση νερού είναι συνηθισμένη, δεν περιγράφεται στη ιατρική βιβλιογραφία.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πονοκέφαλος από την έλλειψη νερού, περιλαμβάνει επίσης μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα!

Έτσι, αν αισθανθείτε ξαφνικά πονοκέφαλο, πιείτε άμεσα 3-4 ποτήρια νερό και θα αισθανθείτε σίγουρα καλύτερα.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

8. Μπάνιο αποτοξίνωσης

Μια αποτοξίνωση, δεν γίνεται μόνο για τον καθαρισμό του οργανισμού μας και την απαλλαγή του από τοξίνες, αλλά και για τη μείωση της έντασης.

Η αποβολή των τοξινών από το σώμα, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες προληπτικές θεραπείες για τον πονοκέφαλο.

Για να φέρετε τις τοξίνες στην επιφάνεια του δέρματος σας, κάντε το νερό όσο ζεστό μπορείτε να ανεχτείτε. Μετά, αλλάξτε το νερό σε κρύο, βοηθώντας το σώμα σας να απελευθερώσει τις τοξίνες.

Μπορείτε να προσθέσετε στο αρχικό νερό του μπάνιου, ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας. Η μαγειρική σόδα σκοτώνει τα βακτήρια, αφήνει την επιδερμίδα σας καθαρή και λεία και ελαχιστοποιεί την ευερεθιστότητα του δέρματος.

Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε αιθέριο έλαιο στο νερό του μπάνιου σας. Φυσικά, υπάρχουν πολλές εκπληκτικές χρήσεις και οφέλη για πολλά αιθέρια έλαια.

Οι καταπραϋντικές, αναζωογονητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες αυτών των ελαίων, θα απελευθερώσουν οποιαδήποτε ένταση κρατά το σώμα σας.

Λάδι μασάζ για πονοκέφαλοΘα σας προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και ιδανική χαλάρωση. Δοκιμάστε λεβάντα, μέντα, λεμόνι, έλαιο λεμονιού ή σανταλόξυλου.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε δύο φλιτζάνια ξύδι μηλίτη στο ζεστό νερό του μπάνιου. Το ξύδι μηλίτη αντλεί το επιπλέον ουρικό οξύ από το σώμα, και βοηθά στις αρθρώσεις, στην αρθρίτιδα, στην ουρική αρθρίτιδα και στην ανακούφιση των πονοκεφάλων.

Επιπλέον, το ξύδι μηλίτη μπορεί να κατευνάσει το ηλιακό έγκαυμα, να θεραπεύσει από το δηλητήριο του κισσού, να σκοτώσει τους μύκητες και να τονώσει το δέρμα μας. Προσφέροντας έτσι, μερικά επιπλέον οφέλη για την υγεία μας, εκτός από ένα εύκολο φάρμακο για τον πονοκέφαλο.

9. Τεντωθείτε και κινηθείτε

Η παραμονή σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και στο γραφείο ή στον υπολογιστή, μπορεί να οδηγήσει σε ένταση του σώματος και να δημιουργήσει πονοκέφαλο.

Ας το παραδεχτούμε (και εγώ πρώτη), πως πολλοί από εμάς περνάμε καθημερινά πολλές ώρες σε ένα γραφείο.

Αυτή η θέση, με το κεφάλι σας να βρίσκεται συνεχώς σε ένα σημείο, προσθέτει επιπλέον πίεση στο λαιμό σας! Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μια τέτοια θέση οδηγεί σε σημαντικούς πονοκεφάλους έντασης.

Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε και εσείς αυτή την αλυσιδωτή αντίδραση, είναι να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 30-60 λεπτά. Να τεντώσετε και να κινήσετε το κεφάλι και το λαιμό σας με κυκλικές κινήσεις.

Όποτε εγώ ξεχνάω να το κάνω, ο πονοκέφαλος στην πορεία της μέρας είναι δεδομένος.

Επειδή αυτή η κίνηση, θα ανακουφίσει το δημιουργημένο άγχος και θα βοηθήσει στην αποφυγή πονοκεφάλων.

Επίσης, η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσετε την συσσώρευση της έντασης. Η γιόγκα καθαρίζει το μυαλό και χαλαρώνει τους μύες σας.

Επιπλέον, βελτιώνει την αναπνοή, τη ζωτικότητα και τη μυϊκή δύναμη και είναι ιδανική για το κυκλοφορικό σύστημα. Αν αισθάνεστε ξαφνικά πονοκέφαλο, δοκιμάστε μερικές ασκήσεις γιόγκα όπως είναι η στάση του παιδιού.

Μια μελέτη του 2012 που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στη Φινλανδία, μέτρησε τα αποτελέσματα ενός προγράμματος έκτασης για 60 γυναίκες.

Το πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών οδήγησε σε μείωση κατά 69% της συχνότητας πονοκεφάλων και της έντασης των συμπτωμάτων. Εκτός από το τέντωμα, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα, όταν οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν ασκήσεις αντοχής μυών στην καθημερινή ρουτίνα τους.

10. Πιπέρι καγιέν (Cayenne)

Το πιπέρι καγιέν, μπορεί να διεγείρει την κυκλοφορία του σώματος σας, να μειώσει την οξύτητα και να γίνει ένα από τα πιο εκπληκτικά φάρμακα για τον πονοκέφαλο.

Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν είναι καλή για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Το καγιέν εξαντλεί το σωματικό στοιχείο που μας κάνει να νιώθουμε πόνο, που ονομάζεται ουσία Ρ.

Αυτό το πετυχαίνει, διεγείροντας μια αντίδραση στον πόνο σε μια άλλη περιοχή του σώματος. Όταν υπάρχει λιγότερη ουσία Ρ, τα μηνύματα πόνου δεν φτάνουν πλέον στον εγκέφαλο και αισθάνεστε ανακούφιση.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το πιπέρι καγιέν έχει την ικανότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα των πονοκεφάλων και να χαλαρώσει τους μύες σας.

Το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου, ξεπερνά την χρήση του μόνο σαν τροφή.

Στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Μεξικό και την Κίνα, το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται συστηματικά και για θεραπευτικούς λόγους.

11. Ξεκουραστείτε

Αν παλεύετε με τον πονοκέφαλο και τις ημικρανίες, η ηρεμία ή το να ξαπλώσετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μπορεί μάλιστα, να είναι μια βασική και σημαντική θεραπεία για τον πονοκέφαλο στο σπίτι.

Ξαπλώστε, κλείστε όλες τις συσκευές ήχου, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην ανακούφιση από την ένταση στο λαιμό, την πλάτη και τους ώμους σας.

12. Σπιτική μυϊκή εντριβή

Αυτό το σπιτικό μείγμα για μούδιασμα των μυών, λειτουργεί εξαιρετικά!

Διεισδύει βαθιά στους μύες, προσφέροντας μια χαλαρωτική και απαλή αίσθηση.

Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου αλοιφές που χρησιμοποιώ συνήθως μετά τη γυμναστική μου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και στη μείωση της έντασης.

Συνολικός χρόνος: 20-30 λεπτά

Χρήσεις: 30 περίπου

Συστατικά:

 • 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
 • 1/4 φλιτζάνι τριμμένο κερί μέλισσας
 • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη καγιέν
 • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη τζίντζερ ή κουρκουμά
 • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
 • 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
 • Γυάλινο βαζάκι

Οδηγίες: Ρίχνουμε το λάδι καρύδας και το κερί σε βάζο. Βάζουμε μια κατσαρόλα με δύο εκατοστά νερό σε μέτρια χαμηλή θερμότητα (σαν μπεν-μαρί).

Τοποθετούμε το γυάλινο βαζάκι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε, μέχρι να λιώσει το περιεχόμενο του. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.

Προσθέτουμε το καγιέν και το τζίντζερ ή τον κουρκουμά και ανακατεύουμε πάλι. Το κατεβάζουμε από τη θερμότητα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια.

Το ανακατεύουμε πάλι, το αφήνουμε να αναμιχθεί και σε λίγη ώρα είναι έτοιμο για χρήση.

Τελευταίες σκέψεις…

Όλοι μας κάποια στιγμή αισθανόμαστε, μια πίεση ωραρίων στην οικογένεια ή στη δουλειά, κάποια ένταση ημέρας ή κάποια άθλια προγράμματα ύπνου.

Οι επιπλέον καφέδες δεν φαίνεται να βοηθούν, αλλά αντίθετα θα μας παραδώσουν σε κάποιο φρικτό πονοκέφαλο. Και σίγουρα, είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε για να απαλλαγούμε από τον πόνο αυτό.

Όταν λοιπόν, μια κακή μέρα κορυφώνεται με μια σοβαρή ημικρανία, αντί να επιλέξετε ένα παυσίπονο, γευτείτε κάποιο τσάι χρυσάνθεμου. Ή απλώστε λίγο αιθέριο έλαιο μέντας στους μύες του κεφαλιού σας, κάνοντας ελαφρύ μασάζ.

ΔιαφήμισηΔιαφήμιση

Ο πονοκέφαλος είναι μια ενόχληση που σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει, ειδικά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πριν όμως καταφύγετε σε ένα παυσίπονο, δώστε μια ευκαιρία σε κάποια από τις παραπάνω φυσικές λύσεις.

Αν κάποια δεν πετύχει, δοκιμάστε την επόμενη. Έτσι ώστε, όταν ο πονοκέφαλος σας επισκεφθεί ξανά, να ξέρετε ήδη τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Έχετε συχνά πονοκεφάλους;

Τι έχετε δοκιμάσει ως τώρα για τον πονοκέφαλο; Γνωρίζετε κάποια από αυτές τις φυσικές λύσεις ή συνήθως προτιμάτε κατευθείαν κάποιο παυσίπονο;

Αφήστε αν θέλετε το πολύτιμο σχόλιο σας, αλλά και το αν πιστεύετε πως ξέχασα κάποια θεραπεία, που θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτό τον κατάλογο.

Να είστε πάντα καλά και με -όσο το δυνατό- λιγότερους πονοκεφάλους!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ευχαριστώ πολύ για τις φυσικές αυτές λύσεις. Πραγματικά, θα πρέπει από πριν να έχουμε πχ κακάο για το μαγνήσιο, γιατί την ώρα που μας πιάνει πονοκέφαλος, το πιο πιθανό είναι το παυσίπονο.
  Κακώς βέβαια. Γιατί αν φροντίζουμε από πριν δεν θα το χρειαστούμε.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
   Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε πολλά παυσίπονα, αν φροντίσουμε από πριν να έχουμε κάποια …εφόδια.
   Κάτι που πιστεύω πως είναι πολύ εύκολο!
   Εύχομαι να έχετε ένα χαρούμενο απόγευμα!

 • >