Κρίση Πανικού & Άγχος: Συμπτώματα Και 7 Φυσικές Θεραπείες

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η κρίση πανικού και το άγχος, είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν όλο και περισσότερα άτομα στη σημερινή εποχή.

Όλοι μας δυστυχώς, είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε αγχωτικές καταστάσεις. Όταν νιώθουμε άγχος, ο οργανισμός μας αισθάνεται ένταση και ο εγκέφαλος μας ενεργοποιείται με πολλαπλές και δυσάρεστες σκέψεις.

Μετά από μια κρίση πανικού, ο θυμός, η απογοήτευση και ο φόβος είναι δεδομένα, όπως επίσης η ευερεθιστότητα, η κόπωση και ακόμη και η κατάθλιψη.

Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να κυριαρχήσουν και να μην μας επιτρέψουν να λειτουργήσουμε όπως συνήθως. Στο χειρότερο βαθμό τους, μια κρίση πανικού είναι δυστυχώς αναπόφευκτη.

Διαφήμιση



Οι σημαντικές αλλαγές που μας συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να είναι η κύρια αιτία για άγχος και κρίση πανικού στη ζωή μας.

Ποια γεγονότα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και κρίση πανικού

Διάφορα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κρίση πανικού, είναι:

 • ο θάνατος
 • το διαζύγιο
 • μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
 • μια ξαφνική σοβαρή ασθένεια
 • η απώλεια εργασίας
 • μια αναγκαστική μετακόμιση
 • η κακοποίηση (συναισθηματική ή σωματική)
 • η αλλαγή στις συνθήκες ζωής
 • τα οικονομικά προβλήματα
 • η συνταξιοδότηση

Το άγχος μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν συμβαίνουν ευχάριστα γεγονότα, όπως ο γάμος, η εγκυμοσύνη, ακόμα και τα σημαντικά κέρδη σε τυχερά παιχνίδια.

Θυμάμαι πριν από 16 περίπου χρόνια μια τέτοια περίπτωση στην πόλη μου, που υπήρξε ένας υπερτυχερός στο κρατικό λαχείο. Είχε κερδίσει τότε 450.000 €, ήταν οικογενειάρχης με 3 παιδιά και δούλευε σερβιτόρος σε μια καφετέρια.

Ήταν τρισευτυχισμένος όταν το έμαθε.

Κι όμως… μετά από μόλις τρία χρόνια, έμαθα ότι χώρισε και ότι η γυναίκα του δεν τον άφηνε να βλέπει πλέον τα παιδιά του. Στην πορεία, πάθαινε κρίσεις πανικού και λίγο αργότερα, διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο. Πέντε μήνες μετά, έμαθα ότι πέθανε μόνος του.

(Από τότε δεν έχω ξαναπεί πόσο τυχερός είναι κάποιος!!)

Η αποφυγή της πίεσης είναι πολύ σημαντική

Δεν μπορώ να φανταστώ, ποιές καταστάσεις άγχους αναγκάζονταν να διαχειριστεί αυτός ο άνθρωπος έπειτα από ένα τόσο ευχάριστο γεγονός και κατέληξε έτσι.

Πολλές φορές όμως, η πίεση για να διαχειριστούμε καταστάσεις που είναι απρόσμενες, φέρνει αυτά τα ψυχικά αποτελέσματα.

Συνήθως, η προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της καριέρας και της οικογένειας μας αλλά και το οικονομικό στοιχείο, είναι οι κύριες αιτίες του άγχους μας.

Ανάλογα με την ένταση και τη συχνότητα των γεγονότων στη ζωή μας, μπορεί εύκολα να υπάρξει μια σωματική ή διανοητική αντίδραση.

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το άγχος και την κρίση πανικού

Το άγχος μπορεί να μας κάνει να ενεργούμε απαιτητικά, ανυπόμονα και χωρίς θέληση συνεργασίας με άλλα άτομα.

Υπάρχει επιπλέον ο σημαντικός κίνδυνος, να κακοποιήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας προφορικά ή ακόμη και σωματικά.

Επιπλέον, οι αγχώδεις καταστάσεις και μια κρίση πανικού, μπορούν να μας οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές. Όπως η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων ή η κατάχρηση αλκοόλ, τσιγάρων και ναρκωτικών.

Κρίση πανικού - επιπτώσεις στο δέρμαΣύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος και οι φοβίες γενικά, βλάπτουν σοβαρά τα κύτταρα στο σώμα μας.

Αυτές οι βλάβες, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, αλλά και να “προσθέσουν” έξι επιπλέον χρόνια στην εμφάνισή μας.

Ειδικά, οι γυναίκες με φοβικό άγχος, διαπιστώθηκε ότι έχουν περαιτέρω κυτταρική βλάβη που σχετίζεται με την ηλικία, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν.

Στην κρίση πανικού, υπάρχει η αίσθηση μιας απροσδιόριστης ανησυχίας, για κάποιο επίσης, απροσδιόριστο κίνδυνο.

Αισθανόμαστε ότι κάτι μας απειλεί, αλλά δεν ξέρουμε τι.

Πολλά ιατρικά περιοδικά και βιβλία, δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος και οι κρίσεις πανικού, επηρεάζουν αρνητικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δημιουργούν δυσλειτουργία σε ολόκληρο το σώμα μας, γεγονός που μας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες και αλλεργίες.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες συμβάλλει στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Τα συμπτώματα του έντονου άγχους που οδηγούν σε κρίση πανικού

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται με το έντονο άγχος και συνήθως καταλήγουν σε κρίση πανικού. Αυτά εκδηλώνονται σε τρία επίπεδα:

 • Στις συναισθηματικές αντιδράσεις, που περιλαμβάνουν:

Ανησυχία, αγωνία, δυσφορία, ευερεθιστότητα, ένταση, αισθήματα συνεχιζόμενου φόβου, απογοήτευση, επιθετικότητα, ψυχική εξάντληση, μελαγχολία, καχυποψία, τάσης για κλάμα και φυγή.

 • Στις σωματικές αντιδράσεις, που περιλαμβάνουν:

Ταχυπαλμία, πόνο ή αίσθημα βάρους στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, λιποθυμία, ναυτία, εφίδρωση, προβλήματα ύπνου, νευρικότητα, μούδιασμα, ξηρότητα του στόματος και του λαιμού, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, συχνή ούρηση, τρόμους και πονοκεφάλους.

 • Στις αντιδράσεις συμπεριφοράς, που περιλαμβάνουν:

Απομόνωση, αλλοτρίωση, κατάθλιψη, αναποφασιστικότητα, διαρκή αναζήτηση επιβεβαίωσης, ιδιοτροπία, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, τυχαίο σεξ ή διαφορετικές σεξουαλικές επιλογές, καθώς και λεκτική ή σωματική επιθετικότητα προς τους άλλους.

Μπορεί να έχετε μια κρίση πανικού χωρίς λόγο;

Ναι!

Συχνά, μια κρίση πανικού ξεκινά χωρίς προειδοποίηση.

Κρίση πανικού - Αδυναμία αναπνοήςΜερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα πανικού, ακόμη και όταν είναι εντελώς χαλαροί ή κοιμούνται.

Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν τη δική τους εμπειρία σε κρίση πανικού, ως αδυναμία να αναπνεύσουν ή γενικά στο να λειτουργήσουν κανονικά.

Είναι μια κατάσταση έντονου και ολικού πανικού.

Και το μυαλό σας μπορεί να σκέφτεται μόνο το φόβο, από το τι πιστεύετε ότι συμβαίνει και από το τι πρόκειται να συμβεί.

Αυτό το τούνελ του οράματος, κάνει τα συμπτώματα ακόμη χειρότερα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα άγχους είναι ήδη πολύ αυξημένα.

Φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κρίση πανικού

Πώς μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού και το έντονο άγχος;

Όταν πρόκειται για θεραπεία κρίσης πανικού, υπάρχουν (εκτός από τις φαρμακευτικές) και οι φυσικές επιλογές.

Μια φαρμακευτική αγωγή κρίσης πανικού μπορεί πραγματικά, να είναι αποτελεσματική για μερικούς ανθρώπους. Μπορούν όμως, να λειτουργήσουν εξίσου καλά και οι φυσικές θεραπείες, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό ή ως αυτόνομη θεραπεία.

Η θεραπεία κρίσης πανικού χωρίς φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενημερώνοντας βέβαια τον γιατρό σας.

Μην ξεχνάτε επίσης, πως υπάρχουν ομάδες υποστήριξης διαχείρισης άγχους και μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των κρίσεων πανικού.

Ποιές λοιπόν φυσικές λύσεις μπορούν να μας βοηθήσουν και ποιά τα οφέλη που έχουν τα βότανα στο σώμα μας;

Πώς μπορείτε να μειώσετε με φυσικούς τρόπους το άγχος και την κρίση πανικού, αλλά και να βελτιώσετε την μέχρι τώρα κατάσταση;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τις φυσικές μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν…

Σημαντική σημείωση:

Μην δοκιμάζετε ταυτόχρονα όλες τις συνταγές βοτάνων που αναφέρονται παρακάτω. Τα βότανα είναι τα φάρμακα της φύσης.

Αποφασίστε ποια συνταγή θα χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις παρενέργειες του βοτάνου.

1. Αιθέρια έλαια

Η λεβάντα, το ylang ylang, το γιασεμί και το χαμομήλι είναι μερικά από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για το άγχος και τις κρίσεις πανικού.

Τα αιθέρια αυτά έλαια, προκαλούν συναισθήματα χαλάρωσης ενώ καταπολεμούν τον φόβο, την ανησυχία και την ευερεθιστότητα.

Σε έρευνα συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής, αποδείχθηκε ότι το λάδι λεβάντας έχει καταπραϋντικές, νευροπροστατευτικές, αντισπασμωδικές και σταθεροποιητικές της διάθεσης, ιδιότητες.

Ένας τρόπος είναι να ρίξετε περίπου 5 σταγόνες στο σπίτι ή στην εργασία σας από το παραπάνω έλαιο που προτιμάτε. Μια δεύτερη επιλογή είναι να εισπνεύσετε το άρωμα του ελαίου απευθείας από το μπουκάλι όταν αισθάνεστε άγχος ή να βάλετε 1-2 σταγόνες τοπικά στους καρπούς ή στα πέλματα των ποδιών σας.

Τα μείγματα ελαίων με λεβάντα, υλάνγκ υλάνγκ και γιασεμί, χρησιμοποιούνται για χαλάρωση και για να ανακουφιστείτε από:

 • Συναισθηματικό άγχος
 • Κρίσεις πανικού
 • Ανησυχία
 • Αϋπνία
 • Υστερία
 • Κατάθλιψη

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, βάζοντας μια αραιωμένη σταγόνα τοπικά στο κάτω μέρος των ποδιών σας ή να το προσθέσετε στην μπανιέρα στο ζεστό νερό.

Βεβαιωθείτε απλά, ότι το έχετε αραιώσει με λάδι φορέα πριν από την τοπική χρήση. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο λεβάντας μπορείτε να το αραιώσετε με το απλό έλαιο λεβάντας.

2. Αναπνευστικές ασκήσεις για το άγχος και την κρίση πανικού

Αν χρειάζεστε μια άμεση και γρήγορη λύση για τις κρίσεις πανικού, τότε η αναπνοή είναι ο καλύτερος φίλος σας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι το κλειδί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού και ξαφνικού έντονου άγχους είναι να πάρετε βαθιές αναπνοές. Κι όμως, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σας βοηθήσει πολύ.

Είναι πραγματικά πιο χρήσιμο, να παίρνετε ρηχές αναπνοές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Επειδή αυτές οι ασκήσεις αναπνοής, περιορίζουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εισέλθει στο σώμα, και θα προκαλέσουν ζάλη.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε υπεραερισμό ή αναπνέετε γρήγορα και βαθιά, προτιμήστε να πάρετε σύντομες αναπνοές (γνωστές και ως αναπνευστική άσκηση για την καπνομετρία), που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο της δυσλειτουργικής ανταλλαγής αερίων που οδηγεί σε συμπτώματα πανικού.

3. Αποφύγετε τα διεγερτικά

Τα διεγερτικά αυξάνουν τις αισθήσεις σας και μπορούν να δημιουργήσουν αυξημένα αισθήματα άγχους και φόβου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Expert Review of Neurotherapeutics, βρήκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και της κρίσης πανικού.

Κρίση πανικού - Αποφύγετε τα διεγερτικάΟι ερευνητές αναφέρουν, ότι η καφεΐνη έχει αγχογόνα αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους.

Οποιοσδήποτε τύπος διεγερτικού, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης φάρμακα όπως οι αμφεταμίνες, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να ενισχύσει τον κίνδυνο να υποστείτε μια κρίση πανικού.

Επίσης, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, επειδή μεταβάλλουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους.

Κρατήστε το σώμα σας απαλλαγμένο από τυχόν αλλοιώσεις μυαλού ή ναρκωτικών και δοκιμάστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

4. Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)

Το όνομα “Valerian” προέρχεται από τη λατινική λέξη, Valere, που σημαίνει “υγεία και δύναμη”.

Αναφέρεται στη θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και μερικές φορές οι μελετητές ισχυρίζονται ότι σημαίνει ισχυρή οσμή.

Η βαλεριάνα ως βότανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και την Ασία ως κατασταλτικό για το νευρικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτό το βότανο για να θεραπεύσουν το άγχος, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη και την αϋπνία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την ένταση, το άγχος, την υστερία, την αϋπνία, την υπερδιέγερση, τους σπασμούς, την επιληψία, τις κράμπες εμμηνόρροιας και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η βαλεριάνα συνδυάζεται καλά με βότανα, όπως η πασιφλόρα, το μελισσόχορτο και το χαμομήλι για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Το αφέψημα της βαλεριάνας σε μικρές δόσεις, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Το φυτικό βάμμα είναι πολύ δραστικό και πρέπει να καταναλώνεται με πολύ προσοχή.

Προσοχή – Αντενδείξεις: Η βαλεριάνα θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο για μια εβδομάδα και στη συνέχεια να ακολουθείται από διακοπή για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

Η βαλεριάνα δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με ηρεμιστικά ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από παιδιά, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες.

ΜΗΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ βαλεριάνα με βαλσαμέλαιο (έλαιο υπερικού).

5. Τζίνσενγκ (Ginseng – Panax)

Το όνομα του τζίνσενγκ έχει κινεζική προέλευση και χρησιμοποιείτε για 5.000 χρόνια.

Σημαίνει ανθρώπινη ρίζα, λόγω του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια.

Η λατινική ονομασία του ginseng είναι «panax» και προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια, που σημαίνει «λύση για όλες τις δυσκολίες ή θεραπεία για όλες τις ασθένειες – μια θεραπεία».

Στην ελληνική μυθολογία, η Πανάκεια ήταν η θεά της θεραπείας.

Το τζίνσενγκ είναι ίσως το πιο δημοφιλές βότανο στην Ανατολή με σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Ειδικά, στη διαχείριση του άγχους, των κρίσεων πανικού και της κατάθλιψης.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Βοηθά στην αποκατάσταση του νευρικού συστήματος και επίσης βοηθάει στο σοβαρό και χρόνιο άγχος και την κατάθλιψη. Θεωρείται ιδανικό σε έντονο συναισθηματικό και ψυχικό στρες, καθώς και σε νευρική εξάντληση.

Προσοχή – Αντενδείξεις: Το τζίνσενγκ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με υπερτασικές διαταραχές.

Αν το τζίνσενγκ καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει προσωρινή νευρικότητα, ευερεθιστότητα, διέγερση, αϋπνία, πονοκεφάλους, δερματικά προβλήματα (κνίδωση, φαγούρα), ναυτία, διάρροια, οίδημα και διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Πρέπει να αποφύγετε τη λήψη του τζίνσενγκ με άλλα διεγερτικά όπως η καφεΐνη και να μην το συνδυάζετε με διεγερτικά, χάπια ή ορμόνες.

Επιπλέον, μην πάρετε το τζίνσενγκ αν έχετε καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβήτη, άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από παιδιά, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες.

Κρίση πανικού & βότανα

6. Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Κατά τη διάρκεια των αρχαίων ρωμαϊκών χρόνων, το μελισσόχορτο ονομαζόταν «ελιξίριο ζωής» από τον γιατρό Avicenna (το πιο διάσημο έργο του είναι «Το Βιβλίο της Θεραπείας»).

Ο βοτανολόγος John Evelyn έγραψε το 1679, ότι το μελισσόχορτο είναι ένα “διαμάντι για τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη και αφαιρεί τη μελαγχολία”.

Η δράση του βοτάνου είναι κατασταλτική και αντικαταθλιπτική.

Διεγείρει το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η δράση του είναι σημαντική για τη μείωση του έντονου στρες, των κρίσεων πανικού και της έντασης. Αντιμετωπίζει επίσης την αϋπνία, τη θλίψη και την κατάθλιψη.

Μια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 2003 έδειξε ότι το μελισσόχορτο απομακρύνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κρίσης πανικού και βοηθά στην ηρεμία των σκέψεων κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών.

Το μελισσόχορτο αυξάνει την αποτελεσματικότητά του, σε συνδυασμό με λεμόνι και, αν συνδυαστεί με βαλεριάνα, δρα ενάντια στην αϋπνία.

Προσοχή – Αντενδείξεις: Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα για το θυρεοειδή, θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του.

Επειδή το μελισσόχορτο είναι εμμηναγωγό βότανο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από γυναίκες με ακανόνιστο ή υπερβολικό έμμηνο κύκλο.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες.

7. Πασιφλόρα – Λουλούδι του πάθους (Passiflora incarnata)

Το φυτό του πάθους, ανακηρύχθηκε ιατρικό φυτό της χρονιάς το 2011 από μια ομάδα μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία.

Αυτός ο «διαγωνισμός φυτών και βοτάνων» διεξάγεται κάθε χρόνο και αναφέρεται στην ιστορική εξέλιξη των φυτών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.

Η ομάδα αυτή, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η πασιφλόρα βοηθά στην ανακούφιση του νευρικού άγχους, του στρες, των κρίσεων πανικού, του θυμού, των συμπτωμάτων της ήπιας αϋπνίας και των γαστρεντερικών διαταραχών που σχετίζονται με τη νευρικότητα.

Η επιστημονική ομάδα πρόσθεσε επίσης, ότι η πασιφλόρα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση καταστάσεων έντονου άγχους.

Σε αντίθεση με πολλά ψυχιατρικά φάρμακα, η πασιφλόρα δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και την καθιστά ασφαλή για χρήση σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Το φυτικό βάμμα είναι πολύ δραστικό και πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Προσοχή – Αντενδείξεις: Η πασιφλόρα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος, καθώς αυτός ο συνδυασμός έχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Επίσης, η πασιφλόρα δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά, καθώς υπάρχει πιθανότητα αυξημένης υπνηλίας.

Μια υψηλή δόση πασιφλόρας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από παιδιά, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες.

Σημείωση:

Τα βότανα είναι εξαιρετικά για την ενίσχυση του οργανισμού μας και πολλές φορές για την πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Όμως, περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα βότανα, συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα. Για αυτό και η λήψη τους πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή και πάντα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού.

Το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και θα πρέπει, πριν χρησιμοποιήσετε κάτι από τα παραπάνω, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Κρίση πανικού & βότανα που βοηθούν

Η αναζήτηση της πηγής στο άγχο & την κρίση πανικού

Πάντα υπάρχουν λύσεις σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα.

Ο κάθε ένας μας έχει διαφορετικό βαθμό ανησυχίας, κάτι το οποίο θεωρείται φυσιολογικό υπό ορισμένες συνθήκες.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως,  η αυξημένη ανησυχία μπορεί να μας προκαλέσει βλάβη και δυσλειτουργία και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Όταν αισθάνεστε ότι είστε σε κατάσταση άγχους, καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος και προσπαθήστε να κάνετε συγκεκριμένο αυτό ακριβώς που σας ενοχλεί.

Κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Τι με ανησυχεί περισσότερο;
 • Υπάρχει κάτι που είναι συνεχώς στο μυαλό μου;
 • Υπάρχει κάτι που φοβάμαι ότι θα συμβεί άμεσα;
 • Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για το οποίο λυπάμαι ή με δυσαρεστεί;

Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις σκέψεις και τα ερωτήματα σας που φαίνεται να σχετίζονται με το άγχος σας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σκέψεις σας αυξάνουν το άγχος ή όχι;

Προσπαθήστε να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα σας

Αφού βρείτε τι ακριβώς σας ενοχλεί, γράψτε όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις για το πρόβλημα που σας αφορά.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα αντιδράσει κάποιος άλλος στη θέση σας και μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από την οικογένεια ή φίλους σας.

Πολλές φορές, οι άλλοι μπορούν να δουν μια απλή λύση στο πρόβλημά μας, που εμείς απλά δεν μπορούμε να δούμε.

Για κάθε λύση που γράψατε, σημειώστε δίπλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την εφαρμογή της.

Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση με τα λιγότερα μειονεκτήματα.

Εφαρμόστε τώρα τη καλύτερη λύση για το άγχος και την κρίση πανικού

Εφαρμόστε λοιπόν την λύση που επιλέξατε.

Αν αυτή η λύση επιτύχει, τότε πολύ ωραία!

Εφαρμόστε αυτήν την ίδια μέθοδο και σε άλλα προβλήματα που μπορεί να έχετε.

Κρίση πανικού - Κρατήστε σημειώσειςΑν η λύση σας δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, τότε προσπαθήστε να καταλάβετε “τι πήγε στραβά”.

Συνεχίστε με μια δεύτερη λύση από αυτές που έχετε ήδη καταγράψει.

Όποιο και αν είναι το συμπέρασμα σας, να θυμάστε ότι δεν έχετε αποτύχει!

Πρέπει όλοι να περιμένουμε κάποιες ατυχίες να συμβούν στη ζωή μας, επειδή έτσι είναι η φυσική ροή της ή επειδή έτσι πρέπει να συμβεί.

Προσπαθήστε να δείτε το άγχος ως μια νέα πρόκληση στη ζωή σας, από την οποία μπορείτε να μάθετε πολλά. Άλλωστε, σίγουρα έχετε βιώσει προβλήματα, δυσκολίες και αγχωτικές καταστάσεις στο παρελθόν.

Ανατρέξτε σε αυτά τα “αρχεία” του νου σας και θυμηθείτε τι σας βοήθησε τότε να ξεπεράσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αυτά τα “αρχεία” του μυαλού, είναι πιθανόν να σας φανούν πολύ χρήσιμα τώρα.

Τελευταίες σκέψεις για το άγχος και την κρίση πανικού…

Αν κάνετε κάτι για να αντιμετωπίσετε το άγχος και τις κρίσεις πανικού, είναι φυσικά πολύ καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα απολύτως!

Σκεφτείτε πως αυτή τη στιγμή διαβάζετε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης για την κρίση πανικού που περάσατε και το άγχος σας.

Είτε αυτές βρίσκονται στον ιστότοπο μου, είτε κάπου αλλού.

Αυτό σημαίνει, ότι έχετε σίγουρα τη δύναμη να επιτύχετε τους στόχους σας.

Διαφήμιση



Σαν μια τελευταία σημείωση να μην ξεχνάτε ποτέ, ότι η φύση είναι σε θέση να ανακουφίσει όσους υποφέρουν από ενοχλητικά συμπτώματα.

Το φαρμακείο της φύσης διαθέτει όλα τα βότανα που μπορούν να δώσουν ψυχική ισορροπία, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των τοξικών ουσιών.

Διαφήμιση

Αν κάποιος από την οικογένεια σας χρειάζεται βοήθεια, δεν θα τον βοηθήσετε;

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, αυτός που χρειάζεται τη βοήθεια σας είναι ο εαυτός σας. Βοηθήστε τον!

Μην ξεχνάτε, πως είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική ψυχική βοήθεια, που θα βοηθήσει να ξεπεράσετε πιο εύκολα το πρόβλημα άγχους.

Πόσο συχνά έχετε άγχος ή κρίση πανικού;

Τι προσπάθειες κάνατε για να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού; Το ελέγχετε ή έχει πλέον ξεφύγει από τις δυνάμεις σας;

Αφήστε αν θέλετε το πολύτιμο πάντα σχόλιο σας, για το πολύ σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα με την κρίση πανικού και  το άγχος.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Εκπληκτικό άρθρο!! Τι να πω…πολλά μπράβο!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να βοηθήσει! Καλό βράδυ.

 • >