Πως Να Ξεκινήσετε Γιόγκα Στο Σπίτι – Πλήρης Οδηγός Για Αρχάριους

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Υπάρχουν άπειρα οφέλη και πλεονεκτήματα για να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι.

Αν πιστεύετε ότι είναι δύσκολη, θα αλλάξετε σίγουρα γνώμη με τον παρακάτω πλήρη (όσο το δυνατό) οδηγό για αρχάριους.

Υπάρχουν φυσικά πολλά άλλα είδη άσκησης, όπως η αερόβια γυμναστική αλλά με τη γιόγκα ασκείτε ταυτόχρονα με το σώμα και το πνεύμα.

Ενώ η γιόγκα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη ζωή μας, δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε ένα στούντιο γιόγκα. Μπορεί να μην υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χρόνος για την όλη διαδικασία στο γυμναστήριο, όπως συμβαίνει με μένα.

Ίσως υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόβλημα, ίσως δεν έχετε γυμναστήριο κοντά σας ή πολλές φορές δεν ενδιαφέρεστε να βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγνώστους.

Για πολλούς λόγους, αν θέλετε να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι, τότε οι παρακάτω οδηγίες είναι για σας!

Επίσης, αν έχετε κάποια σκέψη όπως:

 • Τι γίνεται αν έχω αρκετά κιλά;
 • Θα είναι κάποιο πρόγραμμα αρκετά ευέλικτο για μένα;
 • Μήπως δεν έχω αρκετή δύναμη για τις ασκήσεις;
 • Τι θα συμβεί αν η ισορροπία μου είναι χάλια και δεν έχω δύναμη στα δάχτυλα μου;

Λοιπόν… κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και αφήστε εντελώς εκτός μυαλού αυτές τις σκέψεις.

Δεν έχει σημασία πόσο ευέλικτοι είστε. Δεν έχει σημασία αν έχετε αρκετά κιλά. Και δεν έχει επίσης σημασία, αν δεν έχετε ισορροπία ή δύναμη. Ή αν το περπάτημα μέχρι το αυτοκίνητο σας κάνει να λαχανιάζετε.

Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Εντάξει;

Τι ακριβώς είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι μια πρακτική χιλιάδες χρόνια παλιά.

Συνδυάζει τις φυσικές στάσεις (την πρακτική της ασάνας) με πνευματικά και ψυχικά στοιχεία.

ΔιαφήμισηΈχει ως στόχο την ενδυνάμωση του σώματος , την αυτοπειθαρχία, την οξύτητα του νου και την πνευματική διαύγεια. Βοηθά πολύ στην ισορροπία του σώματος μας αυξάνοντας την ευλυγισία, την αντοχή των μυών και τη δύναμη, μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων στάσεων.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία και φιλοσοφία πίσω από αυτό, αλλά στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο, ο όρος γιόγκα συνδέεται κυρίως με τη φυσική πρακτική asana.

Υπάρχουν κάποιοι σκληροί γιόγκι εκεί έξω που αποθαρρύνουν την Δυτική αυτή προσέγγιση στη γιόγκα. Ότι δηλαδή πρέπει να χρησιμοποιούμε τη γιόγκα απλά σαν μια άσκηση ή μια προπόνηση.

Για μένα βέβαια, η γιόγκα είναι ως επί το πλείστον μια σωματική προπόνηση. Με κάνει να ιδρώνω, να κινούμαι και να αισθάνομαι πολύ καλύτερα για το σώμα μου.

Ένα πολύ καλό βίντεο για αρχάριους, με το οποίο είχα ξεκινήσει κι εγώ είναι το παρακάτω.

Η ίδια η γιόγκα είναι για μένα διαλογισμός. Είναι ένας κινούμενος διαλογισμός, όπου δεν χρειάζεται να σκέφτομαι απολύτως τίποτα.

Στην γιόγκα, μπορείτε να επιλέξετε να ασκήσετε περισσότερο το πνεύμα σας ή να συμμετάσχετε σε μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού για ηρεμία.

Και αυτό είναι το εκπληκτικό!

Η ομορφιά της γιόγκα είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε ό, τι είναι σωστό για εσάς και όχι τι βοηθά κάποιον άλλο.

Γιατί να επιλέξετε την γιόγκα αντί για άλλο είδος άσκησης

Αν και είναι μια πολύ καλή ερώτηση, εγώ θα σας ρωτούσα καλύτερα …γιατί όχι;

Ακόμη κι αν επιλέξετε την γιόγκα σαν καθαρά σωματική άσκηση, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα είδη είναι άπειρα.

Είναι μια εξαιρετική προπόνηση που ηρεμεί το μυαλό, βοηθά στην αύξηση της ευελιξίας, στη βελτίωση της στάσης του σώματος και στην ενίσχυση της αντοχής σε όλο το σώμα.

Η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, να εξισορροπήσουμε το μεταβολισμό μας και να διαμορφώσουμε ένα λεπτό σώμα.

Η νοητική όμως γιόγκα, μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη.

Ακόμη και αν κάνετε γιόγκα μόνο για 15 λεπτά.

Είναι περισσότερο μια άσκηση μυαλού-σώματος που χρησιμοποιεί την αναπνοή και την εστίαση για να βοηθήσει το μυαλό να ηρεμήσει. Απελευθερώνει το σωματικό και ψυχικό στρες με αποτέλεσμα εξαιρετικά ήρεμες σκέψεις που επιτρέπουν την ευκολία εστίαση και ενέργεια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εγώ προσωπικά, έχω βρει περισσότερο από τα σωματικά, τα διανοητικά οφέλη. Έχει συμβάλει στην προσπάθειά μου να χάσω ένα μικρό βάρος κατά τα τελευταία χρόνια βελτιώνοντας παράλληλα την ευελιξία, τη στάση, τη δύναμη και την αντοχή μου.

Επίσης, η επαφή και η αίσθηση που αποκτώ με το σώμα μου μετά από την άσκηση είναι, κατά τη γνώμη μου, μοναδική.

Η νοητική γιόγκα μειώνει το άγχος μου και με κάνει να νιώθω λιγότερο ανήσυχη, ενώ παράλληλα με βοηθά να σκέφτομαι πιο ξεκάθαρα. Πλεονέκτημα που το έχω απόλυτη ανάγκη για να γράφω τα άρθρα μου.

Μπορούμε να αδυνατίσουμε με την γιόγκα στο σπίτι;

Φυσικά!

Ακόμη και τα πιο απλό στυλ γιόγκα, έχει μια εκπληκτική ικανότητα να κάνει τα πάντα στη ζωή μας λίγο πιο εύκολα. Συμπεριλαμβάνοντας και την απώλεια βάρους.

Ένα άτομο 70 κιλών, θα κάψει 150 θερμίδες σε μια ώρα αν κάνει τακτικά γιόγκα σε σύγκριση με τις 311 θερμίδες για μια ώρα περπάτημα. Αλλά είναι άσκηση και πολλοί επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθά να χάνουμε επιπλέον κιλά.

Γιόγκα στο σπίτι - Gobbler pose
Φωτογραφία από το Yogalily.com – Gobbler pose

Υπάρχουν άλλωστε συγκεκριμένες στάσεις όπως η στάση Baddha Konasana (Cobbler’s Pose) που σχεδιάστηκαν για να μειώνουν το σωματικό λίπος των μηρών.

Σημείωση: Θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη στάση, αν είστε στον έμμηνο κύκλο σας ή έχετε τραυματισμούς στο γόνατο.

Εννοείτε φυσικά, ότι το ιδανικότερο είναι να κάνετε γιόγκα ή οποιαδήποτε άσκηση, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή.

Όμως, το σημαντικότερο με την γιόγκα στο σπίτι ή εκτός από αυτό, είναι ότι έχει επιπλέον πλεονεκτήματα.

Ποιά είναι αυτά;

Καταρχήν με την γιόγκα, γίνεται βαθύτερη και ουσιαστικότερη δουλειά στην ψυχοσύνθεση μας. Στις σκέψεις μας, στην μείωση του άγχους μας και στην ηρεμία του μυαλού μετά την άσκηση.

Επιπλέον με την γιόγκα, δουλεύεται η σκέψη βοηθώντας στην απώλεια βάρους, αφού εντοπίζει και καταπολεμά την αιτία του προβλήματος. Η οποία αιτία μπορεί να είναι το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, η στεναχώρια ή ακόμη και η λαιμαργία.

Τι θα πρέπει να προσέξει ένας πρωτάρης πριν να ξεκινήσει

Με την γιόγκα, δεν θα πρέπει να περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα από την αρχή.

Επίσης, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να επιμένετε να κάνετε μια δύσκολη άσκηση ή κάποια που δεν την αντέχει το σώμα σας. Επιμένοντας, μπορείτε να τραυματίσετε κάποιο νεύρο ή ακόμη και να απογοητευθείτε.

Με την γιόγκα χρειάζεται να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί, να αποφύγετε να το ωθήσετε στα άκρα και να έχετε υπομονή. Θα κληθείτε να κάνετε κάποια πράγματα με το σώμα σας, που ίσως δεν τα έχετε ξανακάνει.

Πάρτε το χρόνο σας και να είναι ευγενικοί με το σώμα σας. Όταν αισθάνεστε κάποιον ιστό ή μυ που ταλαιπωρείτε, σταματήστε να κάνετε την άσκηση.

Γιόγκα στο σπίτι

Σημαντικές συμβουλές πριν να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι

 • 1. Παρακολουθήστε πρώτα το βίντεο που επιλέξατε. Ειδικά πριν ξεκινήσετε ασκήσεις ασάνα, παρακολουθήστε ολόκληρη τη εκγύμναση και μελετήστε όλες τις ασκήσεις και τις προειδοποιήσεις που θα αναφερθούν.
 • 2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι συμβουλές σε κάθε βίντεο δεν υποκαθιστούν τις ιατρικές συμβουλές. Ρωτήστε τον γιατρό σας, αν είστε έγκυος ή έχετε οποιοδήποτε είδος ιατρικού προβλήματος ή τραυματισμούς ακόμη και στο παρελθόν. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την άσκηση, όπως προβλήματα στο λαιμό ή την πλάτη, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ. Δεν είναι όλες οι ασκήσεις κατάλληλες για όλους.
 • 3. Ακούστε το σώμα σας. Για να έχετε περισσότερα οφέλη και να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού, ακούτε πάντα προσεκτικά το σώμα σας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Προχωράτε μόνο όσο μπορείτε, χωρίς να τεντώνεστε ή να υπερφορτώνετε τους μύες.
 • 4. Μην χρησιμοποιήσετε δύναμη. Δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζετε το σώμα σας να πάρει οποιαδήποτε θέση βλέπετε. Ούτε πρέπει να επιτρέπετε σε κάποιον άλλο (ακόμη και δάσκαλο γιόγκα) να το κάνει σε σας.
 • 5. Ποτέ μην ανταγωνίζεστε άλλους. Μια ανταγωνιστική στάση ή προσπαθώντας να εντυπωσιάσετε άλλους μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Ίσως σας αναγκάσει να τεντώσετε ή να στρίψετε περισσότερο από ό, τι πρέπει, προκαλώντας τραυματισμό.
 • 6. Να είστε υπεύθυνοι. Εσείς είστε υπεύθυνοι για τη δική σας ευεξία, έτσι ώστε να μην κάνετε ποτέ στάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Βρείτε τα όρια των περιορισμών σας και σταματήστε μια στάση γιόγκα όταν χρειάζεται.
 • 7. Μην πιέζεστε. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε τσίμπημα ή πόνο κατά τις ασκήσεις, σταματήσετε τη στάση αμέσως και ξεκουραστείτε. Επίσης, αν αισθάνεστε πολύ αδύναμοι ή κουρασμένοι. Σταδιακά θα φτιάξετε τη δύναμή σας και θα είστε σε θέση να κρατήσετε τη στάση περισσότερο. Αν επίσης, αισθανθείτε μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια σας, βγείτε από τη στάση αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Θέματα υγείας και αναπνοές

 • 8. Εμμηνόρροια. Αποφύγετε τις ασκήσεις γιόγκα στο σπίτι που ανυψώνουν τη λεκάνη σας ψηλότερα από την καρδιά σας. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγετε παρεμβολές στη φυσική ροή του αίματος. Αποφύγετε τις στάσεις που αισθάνεστε άβολα και εκείνες που τεντώνουν ή συμπιέζουν έντονα την κοιλιά σας.
 • 9. Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιά και προβλήματα κυκλοφορίας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν και πώς μπορείτε να ασκηθείτε και να κάνετε τεχνικές αναπνοής με ασφάλεια. Μην κάνετε καμία ανάποδη στάση, όπου το κεφάλι είναι κάτω από την καρδιά. Μην κάνετε έντονες στάσεις που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.
 • 10. Στάσεις από πάνω προς τα κάτω. Οι επιτυχημένες στάσεις ορισμένων ασκήσεων, απαιτούν να έχετε έναν ισχυρό και εύκαμπτο λαιμό αλλά και ισχυρή και ευέλικτη πλάτη. Εξασκηθείτε σε αυτές τις στάσεις μόνο αν είστε σε θέση να τις κάνετε χωρίς πίεση. Μην τις κάνετε αν έχετε προβλήματα στο λαιμό, τον ώμο ή την πλάτη ή προηγούμενους τραυματισμούς σε αυτές τις περιοχές.
 • 11. Μην υπερβαίνετε τα όρια σας. Εάν η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια και οι καρποί σας δεν είναι πολύ ισχυροί ή αν η πλάτη σας δεν είναι αρκετά ευέλικτη, μην πιέζεστε να  κάνετε τέτοιου είδους ασκήσεις. Εάν υπερβείτε τα όριά σας μπορεί να τραυματιστείτε.
 • 12. Αναπνευστικές ασκήσεις. Ενώ οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμες, μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές συνέπειες αν εφαρμοστούν ακατάλληλα ή αν έχετε προβλήματα υγείας. Να τις αποφύγετε αν έχετε προβλήματα καρδιάς ή κυκλοφορίας (αρτηριακή πίεση). Επίσης, αν είστε περισσότερο από τριών μηνών έγκυος ή αν έχετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με τέτοιες τεχνικές. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού εφαρμόσετε τις ασκήσεις.
 • 13. Να είστε πολύ προσεκτικοί με την αναπνοή σας. Μην κρατάτε την αναπνοή σας περισσότερο από ό, τι είστε άνετα.  Όταν απελευθερώνετε την αναπνοή, θα πρέπει να είστε σε θέση να πάρετε την επόμενη αναπνοή αργά και με έλεγχο. Σταματήστε την άσκηση αναπνοών, αν αισθάνεστε αρνητικές σωματικές ή διανοητικές επιπτώσεις.

Με τι είδος γιόγκα πρέπει να ξεκινήσω στο σπίτι;

Ο καλύτερος τύπος γιόγκα για αρχάριους είναι η Hatha γιόγκα.

Λέγοντας Hatha βέβαια, είναι ένας αρκετά γενικός όρος. Οποιοδήποτε στυλ γιόγκα που διδάσκει τις φυσικές στάσεις είναι, τεχνικά, Hatha γιόγκα.

Η Hatha γιόγκα είναι ελαφρές, απαλές και φιλικές ασκήσεις για αρχάριους, όπου σε κάθε άσκηση προσέχουμε και τις αναπνοή μας.

Είναι μια καλή επιλογή ανεξάρτητα από τους στόχους σας. Δεν έχει σημασία αν με την γιόγκα θέλετε να αντιμετωπίσετε κατάθλιψη, πόνο στην πλάτη ή να χάσετε βάρος. Θα μάθετε όλες τις βασικές στάσεις και θα απολαύσετε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει η γιόγκα.

Όταν δυναμώσετε, ίσως αποφασίσετε ότι θέλετε κάτι λίγο πιο δύσκολο. Αφού εξοικειωθείτε με την πρακτική αυτή, μπορείτε να προχωρήσετε σε Vinyasa ή σε Ashtanga γιόγκα. Αυτά είναι τα στυλ γιόγκα που βασίζονται στο Hatha αλλά μας προσφέρουν περισσότερο από μια ιδρωμένη προπόνηση!

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι

Τα μόνα πραγματικά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι είναι:

 1. Ένα κορμάκι
 2. Ένα μαξιλαράκι γιόγκα και
 3. Λίγο χώρο

Αυτά μόνο! Πραγματικά!

Μπορείτε να παραλείψετε ακόμη και το μαξιλαράκι γιόγκα και να χρησιμοποιήσετε απλά το χαλί ή την μοκέτα σας.

Προσοχή μόνο γιατί το δάπεδο μπορεί να είναι ολισθηρό ή βάζοντας πίεση πάνω στο χαλί μπορεί να κάψει τα χέρια σας. Αν έχετε ένα παλιό στρώμα γυμναστικής, χρησιμοποιήστε αυτό.

Όταν είστε αρχάριος, δεν υπάρχει λόγος να επενδύσετε σε ένα μαξιλαράκι γιόγκα που είναι ακριβό. Δεν ξέρετε ακόμη και αν η γιόγκα είναι η γυμναστική που πραγματικά θέλετε!

Μαξιλαράκι για γιόγκα στο σπίτιΌταν δείτε ότι σας εκφράζει αυτό το είδος άσκησης, αξίζει τότε να επενδύσετε σε ένα καλό μαξιλαράκι γιόγκα που να είναι κολλώδες και σταθερό και θα σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς.

Επίσης, δεν χρειάζεστε αρκετό χώρο για να κάνετε γιόγκα. Ακόμα και ένα μικρό δωμάτιο είναι αρκετό!

Απλά, η άσκηση σε ένα πολύ μικρό δωμάτιο, μπορεί να είναι ενοχλητική αλλά όχι αδύνατη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε έναν ήρεμο, άνετο και ασφαλή χώρο για να ασκήσετε τη γιόγκα σας.

Τι ακριβώς να φορέσω για να κάνω γιόγκα στο σπίτι;

Ρούχα με τα οποία να αισθάνεστε άνετα.

Κάποιο παντελόνι για τον ιδρώτα θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ ζεστό, ειδικά αν κάνετε πιο έντονες ασκήσεις. Αν επίσης έχετε μεγάλο στήθος, χρειάζεστε κάτι που να έχει σχεδιαστεί ειδικά για γυμναστική όπως το αθλητικό σουτιέν. Έτσι ώστε να έχετε μια καλή και σωστή υποστήριξη του στήθους.

Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για γιόγκα;

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε γιόγκα είναι όποτε εσείς νιώθετε καλύτερα γι αυτή.

Όποτε έχετε χρόνο και αισθάνεστε καλά με το σώμα σας.

Σε πολλά άτομα αρέσει να εξασκούνται το πρωί. Για παράδειγμα στην Ashtanga γιόγκα, είναι ιδανικά να ασκείστε νωρίς το πρωί για έξι ημέρες την εβδομάδα.

Όμως, δεν όλοι έχουν το χρόνο να κάνουν γιόγκα, ντους και να ετοιμάσουν πρωινό πριν την εργασία. Ιδιαίτερα δύσκολο είναι αν έχετε παιδιά που πρέπει να πάνε στο σχολείο.

Γι αυτό, εξασκηθείτε σε ώρες που η γιόγκα θα λειτουργεί ιδανικά για εσάς και τον τρόπο ζωής σας.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Τι πρέπει να τρώω πριν και μετά την γιόγκα στο σπίτι

Μπορείτε να κάνετε γιόγκα και με άδειο στομάχι.

Αλλά εξάσκηση με χαμηλή ενέργεια, θα σας κάνει να νιώθετε λήθαργο και αδυναμία όπως και σε κάθε πρόγραμμα γυμναστικής. Με άδειο στομάχι, δεν θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την εξάσκηση, κάτι που θα είναι απογοητευτικό.

Θα συνιστούσα να φάτε ένα ελαφρύ σνακ όπως φρούτο περίπου μία ή δύο ώρες πριν από τη γιόγκα. Ειδικά τα φρούτα, είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή.

Μετά όμως την γιόγκα, βεβαιωθείτε ότι θα πιείτε άφθονο νερό και θα φάτε ένα υγιεινό γεύμα ή ένα σνακ.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το σώμα σας. Ακούστε το!

Τι γίνεται αν κάνω κάτι λάθος και τραυματιστώ;

Πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι θα πρέπει να κάνετε γιόγκα με δάσκαλο/δασκάλα για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Εγώ προτιμούσα λόγω χρόνου, να γυμνάζομαι πάντα στο σπίτι, ότι γυμναστική κι αν επέλεγα κατά καιρούς. Η επιλογή είναι σίγουρα δική σας, αλλά αν ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες που ανέφερα παραπάνω, πιστεύω πως δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Γιόγκα στο σπίτι -πόνος στον καρπό
Φωτογραφία σε μετάφραση από το Avocadu.com – Yoga For Beginners, 5 Simple Must-Know Tips

Στην εικόνα αυτή μπορείτε να δείτε τα σημεία που μπορείτε να πιέσετε και αυτά που αν βάλετε πίεση, θα προκαλέσει πόνο ή τραυματισμό.

Απλά θα τονίσω ξανά:

 • Ακούστε το σώμα σας! Αυτό που λένε, ότι αν δεν πονέσετε δεν κάνετε δουλειά είναι αστείο! Ξέρετε πότε αισθάνεστε καλά, τι σας πονάει και τι σας είναι άβολο. Και είναι λογικό να νιώθετε άβολα σε μερικές στάσεις. Ειδικά στην αρχή. Το άβολο είναι λογικό, ο πραγματικός πόνος δεν είναι. Εάν καταλάβετε πόνο, σταματήστε. Το πολύ ευχάριστο με τη γιόγκα είναι ότι μπορείτε πάντα να τροποποιήσετε ασκήσεις. Αφήστε το σώμα σας να πάρει το χρόνο του και σταματήστε να πιέζετε τον εαυτό σας.
 • Να αισθάνεστε βολικά στα γόνατά σας. Αυτό είναι πάντα σημαντικό και ειδικά όταν είστε αρχάριος. Οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι επώδυνοι, αλλά συνηθισμένοι. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Μην κάνετε λάθος τις ασκήσεις, ή κάνετε τυχόν αναστροφές ή ισορροπίες με τα χέρια μόνο. Μην κάνετε τίποτα που βλάπτει το πολύτιμο σώμα σας.

Που μπορώ να βρω βίντεο με γιόγκα για αρχάριους;

Παρακάτω, σας αναφέρω μερικά επιπλέον βίντεο με ασκήσεις γιόγκα που είναι ιδανικά για αρχάριους. Ελπίζω να σας βοηθήσουν!

Πρόγραμμα Soulution Yoga για αρχάριους (13mins)

Πρόγραμμα FORREST YOGA για αρχάριους – 8+mins

Πρόγραμμα Ashtanga Yoga για αρχάριους (5+mins)

Μαθήματα Yoga – Homefitness.gr

Yoga For Complete Beginners – 20 Minute Home Yoga Workout!

Yoga: Ασκήσεις ευτυχίας

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι;

Αν πιστεύετε πως δεν έχετε σωστή συνειδητοποίηση του σώματος σας, το θεωρώ λογικό να επιλέξετε να ξεκινήσετε σε ένα στούντιο ή γυμναστήριο γιόγκα.

Εκεί μπορείτε να έχετε κάποια προσωπική καθοδήγηση από έναν δάσκαλο γιόγκα και να είστε πιο σίγουροι από τις ασκήσεις γιόγκα στο σπίτι!

Πιστεύω επίσης ότι η αγορά ενός καλού ποιοτικού μαξιλαριού γιόγκα, θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς. Κάτι που είναι απαραίτητο και για την πρόληψη τυχόν τραυματισμών.

Έχω κάνει γιόγκα σε χάλια στρωματάκι και έτσι ξέρω τι μπορεί να αισθάνεστε όταν γλιστράτε συνεχώς προς τα κάτω σαν να είστε σε παγοδρόμιο.

ΔιαφήμισηΕπίσης, ποιος καλύτερος τρόπος να θυμηθείτε τη απόφαση σας για γιόγκα, από το να ετοιμάζετε το μαξιλαράκι γιόγκα σας κάθε βράδυ. Βλέποντας το κάθε πρωί, θα λειτουργήσει ως θετική ενίσχυση για την πρακτική σας.

Διαφήμιση

IdeaΜπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε κοντά στην μπροστινή πόρτα σας, έτσι ώστε να το βλέπετε κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι σας και κάθε φορά που φεύγετε. Αυτό είναι ένα έξυπνο ψυχολογικό τέχνασμα για να βεβαιωθείτε ότι η γιόγκα μένει στο μυαλό σας ακόμη και όταν θα αισθάνεστε κουρασμένοι!

Ξεκινήστε να κάνετε γιόγκα μερικές μέρες για μια βδομάδα. Παρατηρήστε μετά το σώμα σας και πως αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά.

Είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσετε και τις επόμενες εβδομάδες! 🙂

Και τώρα εσείς…

Αλήθεια, εσείς έχετε δοκιμάσει ποτέ ασκήσεις γιόγκα στο σπίτι ή σε γυμναστήριο; Σας άρεσε ή προτιμάτε κάποιο άλλο είδος γυμναστικής;

Αφήστε αν θέλετε το σχόλιο σας παρακάτω και επίσης αν έχω ξεχάσει κάτι σημαντικό να αναφέρω.

Να είστε πάντα καλά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Πολύ ωραίο άρθρο και με πολλές πληροφορίες. Δεν έχω κάνει ποτέ γιόγκα αλλά απ’ ότι είδα στο βίντεο που αναφέρεις, νομίζω ότι θα μου αρέσει. Ευχαριστώ πολύ!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι πολύ Μάγδα που σου άρεσε το άρθρο. Ναι, είναι πολύ ωραία η γιόγκα σαν άσκηση και πολύ ωραίο επίσης το συναίσθημα ευφορίας όταν τελειώνεις έστω και 3-4 ασκήσεις γιόγκα.
   Είμαι σίγουρη ότι μόλις ξεκινήσεις, θα σου αρέσει πολύ και θα την συνεχίσεις. Καλή άσκηση!

 • Ο/Η Δαναη Σελεστ λέει:

  Καλημερα Δημητρα.. Συμφωνω μαζι σου, κανω γιογκα ειναι τελεια ασκηση για το σωμα!!!! Μπραβο, ομως κ σε σενα για το αναλυτικο αρθρο σου. Πολυ καλη δουλεια..!!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Γειά σου Δανάη (υπέροχο όνομα!!). Ναι, κι εμένα μου αρέσει πολύ η γιόγκα όπως και το πιλάτες. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο και οι πληροφορίες! Εύχομαι να περάσεις ένα υπέροχο βράδυ!!

 • Πάντα αναλυτική και με πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες.. Τα άρθρα σου είναι ολοκληρωμένα και σε ιντριγκάρουν να τα ακολουθήσεις. Σε ευχαριστούμε για την τόσο καλή δουλειά που μοιράζεσαι μαζί μας. Ελπίζω να ξεκινήσω, γιατί πάντα θέλω παρέα για κάτι.. Να δω τι θα κάνω και με το τρέξιμο. Πάντως μου έλυσες όλες μου τις απορίες σχετικά με αυτό…

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ Βάσω για τα τόσο καλά σου λόγια!
   Με συγκινείς πολύ, γιατί είναι κάτι που το αγαπώ ιδιαίτερα (δεν μπορούσα να το φανταστώ στα τόσα χρόνια της λογιστικής) και πραγματικά χαίρομαι όταν μπορώ να βοηθήσω, έστω και λίγο.

   Πιστεύω πως όταν ξεκινήσεις γιόγκα, θα “κολλήσεις”, γιατί εκτός από αποτελέσματα στο σώμα σου, θα παρατηρήσεις και μια διαφορετική ηρεμία που θα αρχίσεις να έχεις, ακόμη και σε θέματα ρουτίνας.

   Όσο για το τρέξιμο, εμένα δεν μου άρεσε παλιότερα και το απέφευγα. Όταν όμως πριν από 1/2 χρόνο, βρήκα το πρόγραμμα αυτό που δημιούργησα στα Ελληνικά στο αντίστοιχο άρθρο, ήταν λες και κάτι μου έλεγε να ξαναδοκιμάσω.

   Μετά από τις 3-4 πρώτες μέρες, περίμενα την κάθε επόμενη για να συνεχίσω όσα έλεγε, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσω. Δοκίμασε το και θα δεις!

   Σε ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο σου και σου εύχομαι μια χαρούμενη μέρα και κάθε ευτυχία στη ζωή σου! 🙂

 • Σας ευχαριστώ πολύ για τις τόσο πολύτιμες και κατανοητές συμβουλές. Φαίνεται από το άρθρο σας πόσο αγαπάτε αυτό που κάνετε και και θέλετε να το προσφέρετε.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Φώφη για τα τόσο καλά σας λόγια! Χαίρομαι που ήταν χρήσιμο και ενδιαφέρον το άρθρο και είμαι σίγουρη πως, όποια ή όποιος δοκιμάσει τη γιόγκα, θα περιμένει την επόμενη φορά.
   Ειδικά μετά από τις πρώτες φορές, που συνήθως είναι αναγνωριστικές για το σώμα μας. Το εντυπωσιακό για μένα, είναι ότι προσφέρει ηρεμία, που είναι πολύ σημαντική στις αγχώδεις εποχές που ζούμε.
   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και εύχομαι να έχετε μια υπέροχη και χαρούμενη Κυριακή!

 • Ο/Η Καιτη Ψαραντωνη λέει:

  Καθε αρθρο σας ειναι ολοκληρωμενο και πολυτιμο!!!Πολλα θερμα ευχαριστω!!!Να ειστε παντα καλα!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Καίτη για τα τόσο καλά σας λόγια! Δεν ξέρω τι να πω για το σχόλιο σας και ένα ευχαριστώ είναι πολύ λίγο.
   Χαίρομαι που βρίσκετε χρήσιμα τα άρθρα μου, αφού αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός. Να βοηθούν σε -έστω και μικρή- καλυτέρευση της διατροφής και της υγείας μας.
   Σας εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο στη ζωή και την υγεία σας, και ένα πολύ όμορφο βράδυ! 🙂

 • καλημέρα σας!
  ευχαριστώ για το ωραίο κι αναλυτικό βίντεο και την παρουσίαση!
  ξεκινάω…!
  θα τα λέμε από εδώ!
  Δ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Debbie και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >