8 Ύπουλα Σημάδια Για Την Κατάθλιψη & Τρόποι Αντιμετώπισης

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα σημάδια για την κατάθλιψη είναι εμφανή σε όλα τα άτομα που υποφέρουν από αυτή.

Είναι μια ψυχική κατάσταση όμως, που δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Πιστεύω πως όλοι ή σχεδόν όλοι, σε κάποια στιγμή της ζωής μας περάσαμε από τη φάση της κατάθλιψης.

Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Με ημέρες που καθυστερούσαμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, επειδή πιστεύαμε πως δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να το κάνουμε.
Άλλωστε αυτό είναι ένα ακριβές σύμπτωμα της κατάθλιψης, δηλαδή η άρνηση και η απροθυμία να κάνεις οτιδήποτε.

Διαφήμιση

Δυστυχώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (1) η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Γυναίκες και άνδρες, από κάθε κοινωνική τάξη και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές της εποχής μας, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Σκεφτείτε πως 1 στις 4 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες, μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα δούμε ποια είναι τα 8 ύπουλα σημάδια για την κατάθλιψη και ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Οι αιτίες και τα διαφορετικά σημάδια για την κατάθλιψη

Η θλίψη και το άγχος δεν σημαίνουν απαραίτητα κατάθλιψη.

Μπορεί όμως αν παραμείνουν για αρκετό καιρό, να τη δημιουργήσουν και να εμφανιστεί με διαφορετικό τρόπο.

Μερικοί άνθρωποι δηλαδή είναι συνεχώς λυπημένοι, ενώ κάποιοι άλλοι αισθάνονται απελπισμένοι, απογοητευμένοι, με συναισθήματα τύψης και ενοχής. Κάποιοι άλλοι θρηνούν και στενοχωρούνται συνεχώς ή παρουσιάζουν πολλές σωματικές διαταραχές. (2)

Υπάρχουν γεγονότα που θεωρούνται φυσιολογικά να δημιουργήσουν κατάθλιψη, επειδή αλλάζουν ολοκληρωτικά σχεδόν την ζωή μας.

Αυτά μπορεί να είναι:

 • Ένα τραυματικό επεισόδιο πένθους
 • Χωρισμός ή διαζύγιο
 • Οικονομικές δυσκολίες (το πιο συνηθισμένο)
 • Μπούλινγκ (Bullying)
 • Διαζύγιο γονιών
 • Μετανάστευση
 • Κακές συνθήκες εργασίας ή διαμονής
 • Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων
 • Ανεπάρκεια οργανισμού στις βιταμίνες Β12 ή/και Β6

Γενικά, οποιοδήποτε γεγονός αυξημένου στρες στην ζωή μας, μπορεί να μας προκαλέσει κατάθλιψη.

Τα 8 σημάδια για την κατάθλιψη

Ας δούμε όμως ποια είναι τα 8 πιο βασικά σημάδια για την κατάθλιψη και ορισμένους σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης της.

#1 Δεν υπάρχει ευχαρίστηση για τίποτα

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της κατάθλιψης είναι πως οι αγαπημένες παρέες, ένα αγαπημένο φαγητό ή μια σειρά στην τηλεόραση, αλλά ακόμη και κάποια παλιά χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμη και το σεξ δεν προσφέρουν πλέον καμία χαρά ή ευχαρίστηση.

Ακόμη και τα πολύ αγαπημένα άτομα, είτε αφορούν την οικογένεια, τη σχέση ή τους φίλους, με τους οποίους το άτομο που υποφέρει ήθελε να βρίσκεται συνεχώς παλιότερα, δεν το ευχαριστεί πλέον η παρέα τους, ούτε υπάρχει καμία διάθεση να βρεθεί ή να μιλήσει μαζί τους.

#2 Αδιαφορία για τη σχέση ή το γάμο

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση ή το γάμο, με αδιαφορία για τον ή την σύντροφο. Ενώ δημιουργείται επίσης μια εμφανής αδιαφορία για το σεξ και οποιαδήποτε σωματική επαφή. (3)

Όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, ζητά περισσότερο τη μοναξιά και συχνά νιώθει ότι δεν μπορεί να αφεθεί και να αισθανθεί ερωτευμένη/ος, ενώ αισθάνεται ελάχιστη ή καμία επιθυμία για σεξ.

#3 Απότομες αλλαγές στη διάθεση

Πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν, οπότε δεν συνδέουν την οργή και τον εκνευρισμό με την κατάθλιψη. Οι αλλαγές στη διάθεση όμως, δεν είναι ασυνήθιστες σε μια τέτοια κατάσταση.

Ορισμένα άτομα δηλαδή, με κρυμμένη κατάθλιψη, αντί να φαίνονται λυπημένοι μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα, εκνευρισμό και εμφανές ή καταπιεσμένο θυμό, ενώ τους εκνευρίζουν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν γιατί.

#4 Αϋπνία ή υπνηλία

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα συχνά από διαταραχές στον ύπνο. Το άτομο που υποφέρει συνήθως κοιμάται υπερβολικά, νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγει από τα άσχημα συναισθήματα που έχει. (4)

Άλλα άτομα όμως μπορεί να παρουσιάζουν αϋπνίες. Ακριβώς επειδή οι δυσάρεστες σκέψεις, δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν. Μπορεί επίσης να ξυπνούν τις πρώτες πρωινές ώρες, μη μπορώντας να κοιμηθούν ξανά.

#5 Συνεχόμενο αίσθημα κούρασης

Ένα επίσης χαρακτηριστικό σημάδι της κατάθλιψης είναι η αίσθηση κούρασης και η αδυναμία να γίνει οτιδήποτε που παλιότερα ευχαριστούσε, επειδή το άτομο που υποφέρει αισθάνεται πολύ κουρασμένο. (5)

Η κατάθλιψη συνοδεύεται πολύ συχνά από έλλειψη ενέργειας και έντονη αίσθηση κόπωσης, που μπορεί μάλιστα να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων με κατάθλιψη, έχουν κόπωση. Παρά το ότι όλοι μας αισθανόμαστε κουρασμένοι κάποιες φορές, οι άνθρωποι που έχουν σοβαρή ή επίμονη κόπωση, που μάλιστα συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα, μπορεί να έχουν κρυμμένη κατάθλιψη.

#6 Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Πολλά άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, στρέφονται στο φαγητό για να αισθανθούν ευχαρίστηση. Άλλα άτομα χάνουν όμως την όρεξη τους ή τρώνε λιγότερο λόγω χαμηλής διάθεσης. (6)

Αυτές οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να προσθέσουν ή να μειώσουν σημαντικά το βάρος.

Οι δραματικές αλλαγές στο βάρος όμως, μπορούν να επιδεινώσουν περισσότερο την κατάθλιψη, επειδή θα επηρεάσουν επιπλέον την αυτοεκτίμηση αυτού του ατόμου.

#7 Απώλεια συγκέντρωσης

Όταν ένα άτομο απομακρύνεται κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, αν χάνετε σε σκέψεις ή αν δείχνει προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση του, αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης. (7)

Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη του 2014, αυτές οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και την εστίαση, μπορεί να επιδεινώσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Κάνοντας την επαγγελματική ζωή και τις προσωπικές σχέσεις, ακόμη πιο δύσκολες.

Κατάθλιψη και μνήμη

#8 Φυσικοί πόνοι και διαταραχές υγείας

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όμως μπορεί επίσης να έχει και φυσικές συνέπειες. (8)

Εκτός από τις αλλαγές βάρους και την κούραση, άλλα φυσικά συμπτώματα κρυμμένης κατάθλιψης που θα πρέπει να προσέξετε είναι:

Οι τρόποι αντιμετώπισης για την κατάθλιψη

Οι τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης διαφέρουν -όπως έγραψα παραπάνω- από άτομο σε άτομο.

Πως όμως μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί μια παρόμοια στο μέλλον;

Θα πρέπει καταρχήν να συζητήσετε αυτό το πρόβλημα με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους.

Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται, αρχίστε να μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματά σας. Όσο περισσότερο τα εξωτερικεύετε, τόσο περισσότερο θα μπορέσετε να τα διαχειριστείτε καλύτερα.

Επιπλέον, μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους στην θεραπεία της κατάθλιψης είναι η αερόβια γυμναστική.

Με το τρέξιμο, το έντονο περπάτημα, το κολύμπι, τη γιόγκα ή το ποδήλατο μπορείτε να δείτε άμεσα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και απελευθερώνονται ενδορφίνες (9) και νορεπινεφρίνη. (10)

Αυτές είναι ουσίες που βοηθούν στην καλή διάθεση, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αλλά και στην χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος.

Έστω και 20-30 λεπτά περπάτημα για 4-5 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετές για να αλλάξουν την διάθεση σας και να μειώσουν το άγχος, βοηθώντας στην κατάθλιψη.

Έχω γράψει το παρακάτω αναλυτικό άρθρο για τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης της. Πιστεύω και ελπίζω πως θα βοηθήσει, έστω και λίγο.

Κατάθλιψη – 7 Τρόποι Να Ξαναβρείτε Την Ψυχική Σας Υγεία Χωρίς Φάρμακα

Τελευταίες σκέψεις στα σημάδια για την κατάθλιψη

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι μόνο ψυχικά, αλλά και σωματικά.

Θεωρείται μια σοβαρή ασθένεια που όμως μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια της οικογένειας, των φίλων και των ειδικών ψυχολόγων!

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πολλοί άνθρωποι όμως αγνοούν τα συμπτώματα της και προτιμούν απλά να κλειστούν στον εαυτό τους, πιστεύοντας ότι η κατάσταση αυτή θα ξεπεραστεί μόνη της, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η κατάθλιψη μπορεί σίγουρα να θεραπευτεί και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει το άτομο που υποφέρει στην καλή υγεία και την ευχάριστη διάθεση.

Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος ταλαιπωρείται από τα συμπτώματά της κατάθλιψης, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποια/ον ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτός θα βοηθήσει με τις γνώσεις του, κάνοντας ευκολότερη και πιο άμεση την αντιμετώπιση της.

Εσείς γνωρίζετε τα παραπάνω σημάδια για την κατάθλιψη;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε για τα παραπάνω σημάδια για την κατάθλιψη; Γνωρίζετε φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Σωκρατης Καταφυγιωτης λέει:

  Καλημέρα σας,καλό μηνα με υγεία ψυχική και σωματική.Συμφωνω με τις απόψεις σας για διατροφή και ψυχική ηρεμία.Εφαρμοζω τις οδηγίες αυτές και αισθάνομαι καλύτερα!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Δυστυχώς στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε, είναι σημαντικό να κρατάμε όσο γίνεται πιο υγιές το μυαλό μας, επειδή από αυτό εξαρτώνται όλα στο σώμα και στη διάθεση μας. Σας εύχομαι ότι καλύτερο και να περάσετε υπέροχες και ξένοιαστες γιορτές με όσους αγαπάτε! 🙂

 • >