Πόνοι Στην Πλάτη Και Τον Αυχένα: 5 Φυσικοί Τρόποι Ανακούφισης

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλά άτομα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές έρευνες, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση.

Σκεφτείτε πως το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα αυξάνεται κατά 3% κάθε 5 χρόνια. Επίσης, 9 στους 10 ενήλικες βίωσαν πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Διαφήμιση



Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος φεύγει από μόνος του. Είναι όμως πιο πιθανό, ότι ο πόνος θα επιμείνει, θα γίνει πιο οδυνηρός και θα εμφανίζεται κατά διαστήματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μειώσει τη σωματική άσκηση, δεν κάνει καλή διατροφή και έχει μόνιμα άγχος και ανησυχία.

Αυτές οι καταστάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα (συνήθως τους λέμε και “σούβλισμα”).

Υπήρξαν αρκετές φορές που αισθάνθηκα πόνο στην πλάτη αλλά και στον αυχένα. Σε μένα ξέρω πως είναι η κακή -πολλές φορές- στάση του σώματος όταν γράφω στον υπολογιστή. Μόλις το καταλαβαίνω, στέκομαι σωστά, κάνω λίγο μασάζ και σε λίγα λεπτά περνά μόνος του.

Πολλές φορές, ειδικά λόγω καθιστικής εργασίας, υπάρχουν πιεσμένα νεύρα στην πλάτη και τον αυχένα. Για αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται λίγο μασάζ ώστε να ελευθερωθούν οι αρτηρίες και τα νεύρα από την πίεση.

Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση να λείπει μαγνήσιο από τον οργανισμό σας.

Υπάρχουν λοιπόν οι φορές, που χρειάζομαι …λίγη ή πολύ βοήθεια από την φύση και τις θεραπείες της. Για τους συγκεκριμένους πόνους και την φυσική βοήθεια θα σας μιλήσω στο σημερινό άρθρο μου.

Ποιές είναι οι αιτίες που εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα

Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, οι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση, μπορούν να οφείλονται σε πολλαπλά αίτια. Τα πιο σημαντικά είναι:

 • Κάποιο παλιό σπονδυλικό κάταγμα που συνήθως είναι αποτέλεσμα πτώσης
 • Οποιαδήποτε ξαφνική μας κίνηση, φτέρνισμα ή σοβαρός βήχας
 • Υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια της άθλησης
 • Απότομη αύξηση κάποιας σωματικής δραστηριότητας για την οποία δεν είστε συνηθισμένοι
 • Μετακίνηση ή σήκωμα βαρέων αντικειμένων ή επίπλων
 • Ένα άτομο που είναι υπέρβαρο
 • Οποιαδήποτε κακή στάση όταν κάθεστε ή περπατάτε (το δικό μου λάθος!)
 • Κρύωμα από κάποια πηγή κρύου αέρα (ανεμιστήρας, αιρκοντίσιον)

Μη προφανή αίτια

Εκτός όμως από τα προφανή αίτια, υπάρχουν αιτίες που ίσως δεν θα υποψιαζόμασταν ποτέ, όπως:

 • Η πνευμονία και οι θρόμβοι αίματος στον πνεύμονα μπορεί να προκαλέσουν πόνο κάτω από τον ώμο.
 • Ο πόνος του δεξιού νεφρού που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την άκρη της ωμοπλάτης. Μπορεί να οφείλεται σε νεφρική πέτρα, σοβαρή λοίμωξη ή όγκο.
 • Αν είχατε ανεμοβλογιά, ο ιός ζει στα νεύρα και μπορεί να ενεργοποιηθεί, προκαλώντας μέτριο έως σοβαρό πόνο.
 • Οποιαδήποτε μικρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη από οστεοπόρωση
 • Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κάτω από την ωμοπλάτη. Ωστόσο, δεν επηρεάζεται από την κίνηση και μπορεί να είναι χειρότερος όταν κάποιος ξεκουράζεται παρά όταν βρίσκεται σε κίνηση.
 • Η σπονδυλική στένωση που εμφανίζεται όταν στενεύει ο χώρος γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τις ρίζες των νεύρων. Μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικής ανάπτυξης της αρθρίτιδας και οστών.
 • Πόνοι που οφείλονται σε ασθένειες των οργάνων της κοιλιάς και μπορεί να αντανακλώνται στην πλάτη. Όπως νεφροπάθεια, κυστίτιδα, ανεύρυσμα, σκωληκοειδίτιδα και ασθένειες των ωοθηκών ή του παγκρέατος.

Η γιατρός Dr. Linda Carroll, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά μελέτησε 800 άτομα. Επισημαίνει ότι, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν έντονο πόνο στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα από ό, τι οι άνθρωποι που δεν υποφέρουν από κατάθλιψη.

Δεδομένου ότι η αιτία για τέτοιο πόνο μπορεί να είναι οτιδήποτε, όταν συνεχίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό!

Κάποιες φορές δημιουργούνται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα οι οποίοι μπορεί τελικά να είναι ένα απλό κρύωμα ή ψύξη. Γι αυτό, πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο, κάντε μερικές εντριβές με οινόπνευμα και πιείτε ζεστά ροφήματα.  

Ας δούμε λοιπόν, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας βοτάνων για την ανακούφιση αυτών των πόνων.

5 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα

1. Υπερικό (Βαλσαμέλαιο)

Πόνοι στην πλάτη και βαλσαμέλαιοΤο υπερικό ή βαλσαμέλαιο είναι το υπ’αριθμόν ένα βότανο για επάλειψη και -πραγματικά- για το κάθε σημείο του σώματος.

Οποιοσδήποτε πόνος και να υπάρχει, σε πόδια, χέρια, πλάτη, μέση, κοιλιά, στομάχι, το αγαπημένο μου αυτό βότανο είναι το πιο ιδανικό.

Όχι, δεν υπερβάλλω!

Κάθε χρόνο την άνοιξη, μαζεύω από τα Χάνια (Πηλίου) βάλσαμο και το ετοιμάζω σε βάζα με καλό ελαιόλαδο. Έτσι, είμαι προετοιμασμένη όπως και όλη η οικογένεια, για όλους αυτούς τους πιθανούς πόνους που ανέφερα.

Μια προετοιμασία που κάνω χρόνια για τον χειμώνα και όχι μόνο!

Το υπερικό θεωρείται το νούμερο ένα βότανο για τον πόνο στην πλάτη, το λαιμό, τη μέση και τα άκρα. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες το χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες.

Το έλαιο υπερικού (βαλσαμέλαιο) βοηθά στους πόνους της πλάτης και του αυχένα αλλά και κάθε τραύμα του δέρματος.

Βοηθά επίσης να χαλαρώσουν τα νεύρα και χρησιμοποιείται για τραυματισμούς νεύρων και χαλάρωση τους (με επάλειψη).

Είναι το καλύτερο λάδι μασάζ για πόνους, είναι αντιφλεγμονώδης και επουλωτικό. Βοηθά σημαντικά επίσης, στη θεραπεία της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων, των πόνων των αρθρώσεων και των εγκαυμάτων.

Ετοιμασία:
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο βαλσαμέλαιο, ή μπορείτε να μαζέψετε λουλούδια κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Τα τακτοποιούμε αραιά σε ένα μπουκάλι ή βάζο, το καλύπτουμε με αγνό ελαιόλαδο και σφραγίζουμε το μπουκάλι.

Στη συνέχεια, το αφήνουμε στον ήλιο ή κοντά σε ένα θέρμανση για 20 μέρες. Αφού το λάδι αποκτήσει κόκκινο χρώμα, το φιλτράρουμε με ένα πανί και στύβουμε καλά τα λουλούδια. Μπορείτε να το κρατήσετε μέσα σε σκούρα βάζα μέχρι δύο χρόνια.

Χρήση:
Κάνετε απαλό μασάζ με το λάδι υπερικού στις περιοχές του πόνου.

2. Τσάι Αχίλλειας

Πόνοι στην πλάτη & τσάϊ αχιλλείαςΈνας θρύλος λέει, ότι όταν ο μυθικός Αχιλλέας τραυματίστηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη του έδωσε να βάλει αυτό το βότανο στην πληγή του για να θεραπευτεί. Και λέγεται πως έτσι πήρε τη σημερινή ονομασία του.

Επίσης, κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, οι στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν συνεχώς ως πρώτη βοήθεια για τους τραυματισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα βότανο που να μπορεί να αντικαταστήσει σε ιδιότητες την αχίλλεια.

Θα πρέπει να ξέρετε, ότι η αχίλλεια βελτιώνει την υγεία των άρρωστων φυτών σας όταν την καλλιεργείτε κοντά σε αυτά.

Είναι πολύτιμο για πολλές ασθένειες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα ιδανικό βότανο για τις γυναίκες. Μαζί με την καλέντουλα , θεωρούνται τα ιδανικότερα βότανα για όλα τα γυναικολογικά προβλήματα. Θα αναφέρω γι αυτά σε ένα άλλο άρθρο μου.

Στο σημερινό μας θέμα, η αχίλλεια ανακουφίζει αποτελεσματικά οποιαδήποτε προβλήματα πόνου στην πλάτη και τον αυχένα.

Χρήση:
Ρίξτε βραστό νερό σε ένα φλιτζάνι με ένα κουταλάκι του γλυκού αχίλλεια. Αφήστε το για 3-4 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του. Σουρώστε το σε μια κούπα και πιείτε το όσο πιο ζεστό μπορείτε.
Μπορείτε να πιείτε τσάι αχίλλειας μέχρι 2-3 φορές την ημέρα.

Προσοχή:
Η αχίλλεια περιέχει αχιλλίνη και φυτικές χρωστικές που έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προτείνεται σε περιπτώσεις υπέρτασης. Έτσι, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που παίρνουν χάπια υπέρτασης και άτομα με χαμηλή υπέρταση ή προβλήματα πήξης αίματος.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα που παίρνουν λίθιο, ηρεμιστικά φάρμακα, αντιόξινα ή φάρμακα για το στομάχι. Επίσης, επειδή η αχίλλεια επηρεάζει την αρτηριακή πίεση, πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν και μετά πιθανή χειρουργική επέμβαση.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

* Επίσης, να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.

3. Κομπρέσες με θυμάρι

Πόνοι στην πλάτη & θυμάριΤο θυμάρι είναι ένα βότανο με αντισπασμωδική δράση και είναι εξαιρετικό για πόνους στις αρθρώσεις, τον αυχένα και την πλάτη.

Ετοιμάζοντας κομπρέσες με θυμάρι μπορείτε να ανακουφιστείτε επίσης από τους ρευματικούς πόνους. Είναι εξαιρετικό για ουρική αρθρίτιδα, τον πόνο στους μύες, τις ισχιαλγίες, για τα διαστρέμματα αλλά και τις αθλητικές κακώσεις.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού διεγείρει τη ροή του αίματος στους ιστούς μας. Βοηθά στο να θεραπεύει μώλωπες, διαστρέμματα και άλλους τέτοιου είδους τραυματισμούς.

Το έλαιο είναι αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, διουρητικό και πολύ καλό αποσυμφορητικό. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται στις θεραπείες του αναπνευστικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και ως βοήθημα στην πέψη.

Είναι επίσης μια πολύ καλή θεραπεία στο σπίτι όταν αντιμετωπίζουμε ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς, πληγές, κατακράτηση υγρών, προβλήματα εμμήνου ρύσεως και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Είναι επίσης ιδανικό για κακή αναπνοή, οσμές σώματος, κόπωση, ναυτία, κατάθλιψη, κακή κυκλοφορία του αίματος και πονόλαιμο. Επίσης βοηθά στην ιγμορίτιδα, την ανορεξία, την κυτταρίτιδα, το έκζεμα, το πόδι αθλητή, τη δερματίτιδα, τα τσιμπήματα εντόμων και τη λαρυγγίτιδα.

Χρήση:
Βράζουμε 500 γρ. νερό, κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 20 γρ. αποξηραμένο ή 40-50 γρ. φρέσκο θυμάρι. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να βγάλει τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Κατόπιν, μουσκεύετε μέσα ένα λινό πανί και το επιθέτετε σαν κομπρέσα στην περιοχή του πόνου.

4. Λάδι Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Πόνοι στην πλάτη & λάδι τζίντζερΤο τζίντζερ είναι πολύ γνωστό για την επίδρασή του στο στομάχι και στο πως καταπραΰνει τις φλεγμονές. Είναι όμως παράλληλα μια ουσία θέρμανσης που μπορεί να εφαρμοστεί στην πλάτη και τον αυχένα.

Οι πόνοι της πλάτης, του αυχένα αλλά και πόνοι μυών μπορούν να μειωθούν ή και να περάσουν εντελώς κάνοντας απαλό μασάζ με λάδι τζίντζερ.

Χρησιμοποιώντας λάδι τζίντζερ θα βοηθήσει να διευκολύνετε την ένταση των μυών και να αποτρέψετε σπασμούς. Βοηθά στην επούλωση και τη χαλάρωση των τεντωμένων μυών που επηρεάζουν άμεσα τις καταστάσεις αρθρίτιδας.

Η πιπερόριζα έχει ισχυρές αντί-φλεγμονώδεις αλλά και αναλγητικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το τζίντζερ μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό φλεγμονών.

Το λάδι πιπερόριζας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες στην έμμηνο ρύση, καθώς χαλαρώνει τους μύες που προκαλούν τους πόνους της περιόδου.

Χρήση:
Λόγω της μεγάλης δυναμικότητας του λαδιού τζίντζερ, είναι καλύτερο να το συνδυάσετε με ένα λάδι βάση, όπως λάδι καρύδας ή έλαιο jojoba. Στη συνέχεια, μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά στην περιοχή του πόνου στην πλάτη ή τον αυχένα σας.

Μπορείτε επίσης, αντί για λάδι τζίντζερ, να τρίψετε μερικά κομμάτια από ρίζα τζίντζερ και να τα τυλίξετε με ένα κομμάτι γάζας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε μέσα σε νερό ζεστό για 10-15 λεπτά. Κατόπιν, βρέχετε στο νερό αυτό πετσέτες και τις τοποθετείτε στην περιοχή της πλάτης ή του αυχένα που πονάει.

5. Πίεση στους ώμους ή στον αυχένα

Πόνοι στην πλάτη - Μασάζ από ένα φίλο
Ήταν τόσο γλυκιά η φωτογραφία που δεν μπόρεσα να αντισταθώ!

Μερικές φορές, η ένταση μπορεί να συσσωρευτεί στους ώμους ή στον αυχένα μας και να δημιουργήσει έναν αφόρητο πονοκέφαλο.

Όταν συμβεί αυτό, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τα δάχτυλά μας στις περιοχές που πονάμε. Αν κάποιος άλλος μπορεί να μας βοηθήσει, είναι ακόμα καλύτερο.

Για 1-2 λεπτά πιέζουμε το κάθε σημείο, στοχεύοντας περισσότερο στη βάση του λαιμού και στους μύες.

Η πίεση θα πρέπει να γίνεται στα σημεία που βρίσκονται μεταξύ των ώμων και της βάσης του λαιμού και κάνουμε κυκλικές κινήσεις.

Υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο εκτός από απλά να οδηγήσετε την ένταση μακριά από το σώμα σας.

Μεγάλη προσοχή, να μην εκθέσετε τον εαυτό σας στο κρύο αφού θα έχετε χρησιμοποιήσει λάδι, τσάι ή κομπρέσες.

Επίσης, υπάρχουν πολλοί φυσιοθεραπευτές  που μπορούν με το μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία να σταματήσουν ή να μειώσουν τον πόνο. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βοηθά στην αποκατάσταση μιας μυϊκής πληγής.

Το μασάζ χαλαρώνει τους μύες για καλύτερη κίνηση και η χαλάρωση των μυών βοηθά επίσης στην αϋπνία.

Επιπλέον, το μασάζ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενδορφίνης. Η αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της θεραπείας μασάζ. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα μας. Μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό ειδικά στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα υπάρχει ήδη από κατάγματα σπονδύλων, οσφυαλγία, σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, ή μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να βοηθήσετε την πλάτη και τον αυχένα με ένα νάρθηκα κορμού. Ο νάρθηκας θα στηρίξει την σπονδυλική σας στήλη περιλαμβάνοντας την πλάτη, τον αυχένα και τη μέση.

Τελευταίες σημειώσεις

Για τον καθένα μας, κάποια στιγμή στην ζωή μας, θα υπάρξουν πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα. Ο πόνος αυτός, είναι ένας από τους συχνότερους πόνους, ειδικά σε ενεργούς και δραστήριους ανθρώπους.

Διαφήμιση



Με τη βοήθεια των γιατρών, μπορούμε να αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια που μπορεί μερικές φορές να κρύβονται πίσω από τον πόνο στην πλάτη.

Έτσι ώστε, να υποθέσουμε πλέον ότι ο πόνος συμβαίνει λόγω της καθημερινότητας μας ή των συνθηκών εργασίας μας. Τότε, θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το σώμα μας με απλά βήματα, ελαχιστοποιώντας τον πόνο.

Με την πολύτιμη βοήθεια της φύσης που βρίσκεται πάντα δίπλα μας.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, βασίζονται στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.

Και τώρα εσείς

Υπήρξαν λίγες, πολλές φορές ή καθόλου που υπήρξαν πόνοι στην πλάτη ή τον αυχένα σας;

Τι σας βοήθησε ώστε να περάσει ο πόνος;

Θα χαρώ πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας και να μας πείτε για την λύση που βοήθησε εσάς σε πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα σας.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Χρησιμοποιώ βαλσαμέλαιο εδώ και 3-4 χρόνια που μου το είχε προτείνει μια γνωστή μου που ζει σε χωριό. Πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο για τους μυικούς πόνους και όχι μόνο. Πρέπει όλοι να έχουν ένα μπουκαλάκι με βαλσαμέλαιο σπίτι τους αφού είναι πολύ καλό και για καψίματα. Ευχαριστώ για τις πολύ καλές πληροφορίες.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
   Για μένα το βαλσαμέλαιο είναι το πιο σημαντικό λάδι που -πραγματικά- πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Όταν πριν λίγα χρόνια είχα καεί αρκετά από το φούρνο στο χέρι μου, έβαζα κάθε 2 ώρες περίπου βαλσαμέλαιο στο σημείο του εγκαύματος για τρεις μέρες. Δεν έγινε καθόλου “φουσκάλα” και την 4η μέρα δεν υπήρχε κανένα σημάδι. Τίποτα. Σαν να μην κάηκα ποτέ. Ότι και να πω για το βαλσαμέλαιο θα είναι λίγο.

 • Υποφέρω πραγματικά από πόνους στον αυχένα κ σίγουρα θα δοκιμάσω τις κομπρεσες με το τζίντζερ το βαλσαμελαιο το χρησιμοποιούσα μόνο σε καψίματα η δερματικά θεματα πχ έκζεμα δεν γνώριζα ότι μπορεί να βοηθήσει κ στους αυχενικους πονους Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!!!!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!
   Ναι, το βαλσαμέλαιο είναι για κάθε είδους μυικό πόνο και εκπληκτικό για τον αυχένα. Με το λάδι τζίντζερ θα πρέπει να γίνει απαλό μασάζ όχι κομπρέσες, ενώ είναι και αυτό ιδανικό για μυικούς πόνους γενικά (το θυμάρι είναι εξαιρετικό για κομπρέσες).
   Καλό υπόλοιπο!

 • Καλησπερα Δημητρα
  Διαβασα με ενδιαφερον το αρθρο σου για τους πονους που θιγεις για τον αυχενα και την πλατη.
  Εδω και καιρο ταλαιπορουμαι με εντονους πονους στην πλατη και το εχω συνδυασει μετα απο αγχος,
  Εχω εκεινη τη στιγμη σαν κομπους στο σημειο και υποφερω.
  Αυτο που με ηρεμει ειναι τα ζεστα, οπως ζεστες κομπρεσες, εμπλαστρα…
  Κατα την γνωμη σου , τι αλλο μπορω να κανω για να ανακουφισω τον πονο? Καποιο βοτανο που μπορει να βοηθησει την κατασταση μου.
  Περιμενω την γνωμη σου
  Ευχαριστω

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Γλυκερία. Για μένα πάντα, όταν υπάρχει ένας πόνος θα πρέπει να βρίσκουμε την αιτία και όχι απλά να τον καλύπτουμε με φάρμακα ή βότανα.
   Όπως είχε πει ένας βοτανολόγος: “Τα συμπτώματα στο σώμα, είναι όργανα που υποφέρουν”.
   Οι αιτίες μπορεί να είναι απλές, αλλά μπορεί να είναι και κάτι σοβαρό. Μπορεί δηλαδή για παράδειγμα, να είναι κάποιο κρύωμα, να σήκωσες κάποιο μεγάλο βάρος, να κοιτάζεις συνέχεια το κινητό (όπου ο λαιμός και η σπονδυλική στήλη ταλαιπωρούνται), κακή στάση του σώματος και φυσικά το άγχος που αναφέρεις.
   Θα πρέπει να θυμηθείς από πότε ξεκίνησαν οι πόνοι και αν έκανες κάτι συγκεκριμένο τότε, π.χ. μετακόμιση ή τίναγμα στρώματος. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να έχει μετακινηθεί κάποιος σπόνδυλος και να πονάει, ειδικά τώρα που αλλάζει ο καιρός.
   ΟΜΩΣ, επειδή έγραψες “εδώ και καιρό” και “έντονοι πόνοι”, μπορεί να υπάρχει μια σοβαρότερη κατάσταση, όπως κήλη, φραγμένες αρτηρίες της καρδιάς, πρόβλημα στα νεφρά (όπως πέτρες) ή κάποια λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη.
   Για αυτό, εγώ θα σε συμβούλευα και μάλιστα άμεσα, να επισκεφθείς ένα γιατρό, να του πεις λεπτομέρειες και να σε εξετάσει ώστε να ξέρεις τι πρόβλημα υπάρχει.
   Εμένα πάντα αυτό ήταν και είναι το σκεπτικό μου, επειδή δεν είμαι γιατρός, ούτε φαρμακοποιός για να γνωρίζω τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει.
   Θα περιμένω να μου πεις τα αποτελέσματα.
   Εύχομαι ότι καλύτερο, γρήγορα περαστικά και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂

 • Ο/Η Κάλλη Φωτιάδου λέει:

  Ο δικός μου ο πόνος είναι κάτι πολύ περίεργο. Έρχεται μια φορά τον χρόνο με τις πρώτες ζέστες, συνήθως άνοιξη. Με πετάει σαν ηλεκτρικό ρεύμα, ξεκινάει από τη δεξιά μεριά της πλάτης και καταλήγει χαμηλα – και πάντα δεξια, προς τη μέση. Κάθε χρόνο έβαζα ένα μπουκάλι ζεστό νέρο, κάποια αλοιφή και κάπως περνούσε. Πέρυσι ήρθε το ΕΚΑΒ και πήγα στα επείγοντα του Ερυθρού. Μου έκαναν μαγνητική, μου πήραν ιστορικό, δεν μου βρήκαν τίποτα. Έπειτα πήγα σε ορθοπεδικό, του ζήτησα να μου γράψει να κάνω πλάκες, του είπα τι τραβάω με όλες τις λεπτομέρειες και μου είπε πως δεν έχω τίποτα και πως είναι ψυχολογικο. Ο πόνος είναι τόσο φριχτός που χωρίς να το καταλάβω, τρέχει το δάκρυ. Σήμερα, είναι η 6η μέρα με πόνους, δοκίμασα αλοιφή, μαξιλάρι μασάζ, χάπια, ζακέτες να με κρατάνε ζεστή κι ακόμα είναι εκεί. Αποκαλώ αυτόν τον πόνο τέρας, γιατί όταν ξυπνάει απλώνεται σαν να έχει πλοκάμια και με τινάζει σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Αν υπάρχει κάποιος και απλώς μου χαιδεύει τη πλάτη χωρίς πίεση, περνάει. Αποφάσισα να πάω και σε νευροχειρουργό σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω όμως και βαλσαμέλαιο. Ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές που αναγράφετε και περαστικά σε όσους πονάτε.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Κάλλη. Χωρίς φυσικά να είμαι γιατρός και χωρίς να θεωρηθεί σύσταση αυτό που θα γράψω αλλά επειδή έχει συμβεί και σε μένα, θα πρέπει να σκεφτείτε αν πριν έρθει ο πόνος, υπάρχει κάποιος ανεμιστήρας ή αιρκοντίσιον που “χτυπάει” σε εκείνο το σημείο ή εκεί γύρω.
   Ή ακόμη και αν (όσο περίεργο και αν φαίνεται) πηγαίνετε σε κάποιο μέρος με υγρασία.
   Αν είναι κάτι απλό όπως αυτό που περιέγραψα παραπάνω, μπορεί να περάσει με μια θερμαντική αλοιφή και απαλό μασάζ. Αν είναι θέμα κρύου ρεύματος δεν θα υπάρχει διαφορά με τη ζακέτα, αλλά με …σεσουάρ.
   Διαφορετικά είμαι σίγουρη, πως ο νευροχειρουργός με τις κατάλληλες εξετάσεις ή ερωτήσεις, θα βρει την αιτία του προβλήματος.
   Το βαλσαμέλαιο βοηθά γενικά να χαλαρώσουν τα νεύρα, αλλά χρησιμοποιείται με επάλειψη και για τραυματισμούς νεύρων.
   Ελπίζω να βρείτε γρήγορα την αιτία, γιατί από αυτή εξαρτάται και η λύση στους πόνους σας.
   Εύχομαι γρήγορα περαστικά και καλή επιτυχία! 🙂

 • >