Οι πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλά άτομα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές έρευνες, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση.
Σκεφτείτε πως το ποσοστό αυτών που έχουν ήδη υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα αυξάνεται κατά 3% κάθε 5 χρόνια. Επίσης, 9 στους 10 ενήλικες βίωσαν πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Διαφήμιση
Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος φεύγει από μόνος του. Είναι όμως πιο πιθανό, ότι ο πόνος θα επιμείνει, θα γίνει πιο οδυνηρός και θα εμφανίζεται κατά διαστήματα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μειώσει τη σωματική άσκηση, δεν κάνει καλή διατροφή και έχει μόνιμα άγχος και ανησυχία.
Αυτές οι καταστάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα (συνήθως τους λέμε και “σούβλισμα“).
Υπήρξαν αρκετές φορές που αισθάνθηκα πόνο στην πλάτη αλλά και στον αυχένα. Σχεδόν πάντα οφείλεται σε κακή στάση του σώματος όταν γράφω στον υπολογιστή. Μόλις αιστανθώ ενόχληση, κάθομαι πιο σωστά, κάνω λίγο μασάζ στον αυχένα και σε λίγα λεπτά ο πόνος περνάει.
Πολλές φορές, ειδικά λόγω καθιστικής εργασίας, υπάρχουν πιεσμένα νεύρα στην πλάτη και τον αυχένα. Για αυτές τις απλές περιπτώσεις, χρειάζεται να κανουμε ολιγόλεπτο μασάζ ώστε να ελευθερωθούν τα νεύρα από την πίεση.
Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση να λείπει μαγνήσιο από τον οργανισμό μας.
Υπάρχουν λοιπόν φορές, που χρειάζομαι λίγη ή πολύ βοήθεια από την φύση και τις θεραπείες της. Για τους συγκεκριμένους πόνους και αυτή την φυσική βοήθεια, θα σας μιλήσω στο σημερινό άρθρο μου.
Οι αιτίες που εμφανίζονται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα
Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, οι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση, μπορούν να οφείλονται σε πολλαπλά αίτια. Τα πιο συνηθισμένα και προφανή από αυτά τα αίτια είναι:
- Κάποιο παλιό σπονδυλικό κάταγμα που συνήθως είναι αποτέλεσμα πτώσης
- Οποιαδήποτε ξαφνική μας κίνηση, φτέρνισμα ή σοβαρός βήχας
- Υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια της άθλησης
- Απότομη αύξηση κάποιας σωματικής δραστηριότητας, για την οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι
- Μετακίνηση ή σήκωμα βαρέων αντικειμένων ή επίπλων
- Όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο
- Οποιαδήποτε κακή στάση όταν καθόμαστε ή περπατάμε
- Κρύωμα από κάποια πηγή κρύου αέρα (ανεμιστήρας, αιρκοντίσιον, ρεύμα κρύου αέρα)
Μη προφανή αίτια
Εκτός όμως από τα προφανή αίτια, υπάρχουν επίσης αιτίες που ίσως δεν θα υποψιαζόμασταν ποτέ, όπως είναι:
- Η πνευμονία και οι θρόμβοι αίματος στον πνεύμονα, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο κάτω από τον ώμο.
- Ο πόνος του δεξιού νεφρού που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την άκρη της ωμοπλάτης. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε νεφρική πέτρα, σοβαρή λοίμωξη ή όγκο.
- Αν είχατε νοσήσει από ανεμοβλογιά, τότε ο ιός ζει στα νεύρα και μπορεί να ενεργοποιηθεί μελλοντικά, προκαλώντας μέτριο έως σοβαρό πόνο.
- Οποιαδήποτε μικρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη από οστεοπόρωση.
- Ο καρκίνος του πνεύμονα, που μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο κάτω από την ωμοπλάτη. Ωστόσο, δεν επηρεάζεται από την κίνηση και μπορεί να είναι χειρότερος όταν κάποιος ξεκουράζεται, παρά όταν βρίσκεται σε κίνηση.
- Η σπονδυλική στένωση, που εμφανίζεται όταν στενεύει ο χώρος γύρω από τη σπονδυλική στήλη και τις ρίζες των νεύρων. Η στένωση αυτή μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικής ανάπτυξης της αρθρίτιδας και των οστών.
- Πόνοι που οφείλονται σε ασθένειες των οργάνων της κοιλιάς και μπορεί να αντανακλώνται στην πλάτη. Τέτοιες ασθένειες είναι η νεφροπάθεια, η κυστίτιδα, το ανεύρυσμα, η σκωληκοειδίτιδα και οι ασθένειες των ωοθηκών ή του παγκρέατος.
Πόνοι στην πλάτη και κατάθλιψη
Η γιατρός Dr. Linda Carroll, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά μελέτησε 800 άτομα. Επισημαίνει ότι, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν έντονο πόνο στην περιοχή της πλάτης και του αυχένα, από ό, τι οι άνθρωποι που δεν υποφέρουν από κατάθλιψη.
Δεδομένου ότι η αιτία για τέτοιο πόνο μπορεί να είναι οποιαδήποτε, όταν συνεχίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.
Σημαντική σημείωση
Κάποιες φορές δημιουργούνται πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, οι οποίοι μπορεί τελικά να είναι ένα απλό κρύωμα ή μια ψύξη. Γι αυτό, πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο, κάντε μερικές εντριβές με μια θερμαντική αλοιφή και πιείτε ζεστά ροφήματα.
Ας δούμε λοιπόν, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια των αγαπημένων μας βοτάνων για την ανακούφιση αυτών των πόνων.
5 φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα
#1 Υπερικό (Βαλσαμέλαιο)
Το λάδι υπερικού ή αλλιώς βαλσαμέλαιο όπως λέγεται, είναι το υπ’αριθμόν ένα βότανο για επάλειψη σε κάθε σημείο του σώματος.
Οποιοσδήποτε πόνος και αν υπάρχει, σε πόδια, χέρια, πλάτη, μέση, αυχένας, κοιλιά ή στομάχι, το αγαπημένο αυτό βότανο είναι ιδανικό.
Προσωπικά, κάθε χρόνο την άνοιξη, μαζεύω από τα Χάνια (Πηλίου) βάλσαμο και το ετοιμάζω σε βάζα με καλό ελαιόλαδο. Έτσι, είναι προετοιμασμένη η οικογένεια μου, για όλους αυτούς τους πιθανούς πόνους που ανέφερα.
Είναι μια προετοιμασία που κάνω χρόνια για τον χειμώνα και όχι μόνο!
Το υπερικό θεωρείται το νούμερο ένα βότανο για τον πόνο στην πλάτη, το λαιμό, τη μέση και τα άκρα. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες το χρησιμοποίησαν για να θεραπεύσουν τις πληγές τους μετά τις μάχες.
Το έλαιο υπερικού (βαλσαμέλαιο) βοηθά στους πόνους της πλάτης και του αυχένα, αλλά και για κάθε τραύμα του δέρματος.
Βοηθά επίσης να χαλαρώσουν τα νεύρα και χρησιμοποιείται για τραυματισμούς νεύρων και χαλάρωση τους (με επάλειψη).
Είναι το καλύτερο λάδι μασάζ για πόνους, είναι αντιφλεγμονώδης και επουλωτικό. Επιπλέον, βοηθά σημαντικά στη θεραπεία της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων, των πόνων των αρθρώσεων και των εγκαυμάτων.
Ετοιμασία:
Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο βαλσαμέλαιο, ή μπορείτε να μαζέψετε λουλούδια κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Τα τακτοποιούμε αραιά σε ένα μπουκάλι ή βάζο, το καλύπτουμε με αγνό ελαιόλαδο και κλείνουμε πολύ καλά το μπουκάλι ή το βάζο.
Στη συνέχεια, το αφήνουμε στον ήλιο ή κοντά σε ένα θερμαντικό σώμα το χειμώνα για 20 ημέρες. Όταν το λάδι αποκτήσει κόκκινο χρώμα, το φιλτράρουμε με ένα πανί και στύβουμε καλά τα λουλούδια του. Μπορούμε να φυλάξουμε το έλαιο υπερικού μέσα σε σκούρα βάζα μέχρι δύο χρόνια.
Χρήση:
Κάνετε απαλό μασάζ με το λάδι υπερικού στις περιοχές του πόνου.
#2 Τσάι Αχίλλειας
Οι πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα με λάδι αχίλειας σε συνδυασμό με το τσάι της.
Ένας θρύλος λέει, ότι όταν ο μυθικός Αχιλλέας τραυματίστηκε στη φτέρνα από το δηλητηριασμένο βέλος του Πάρη, η θεά Αφροδίτη του έδωσε να βάλει αυτό το βότανο στην πληγή του για να θεραπευτεί. Λέγεται μάλιστα, πως έτσι πήρε το βότανο τη σημερινή ονομασία του.
Επίσης, κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι στρατιώτες το χρησιμοποιούσαν συνεχώς, ως πρώτη βοήθεια για τους τραυματισμούς.
Η αλήθεια είναι πως ελάχιστα βότανα μπορούν να αντικαταστήσει σε θεραπευτικές ιδιότητες την αχίλλεια.
Η αχίλλεια βελτιώνει την υγεία των άρρωστων φυτών σας όταν την καλλιεργείτε κοντά σε αυτά.
Η αχίλλεια είναι πολύτιμη για πολλές ασθένειες, αλλά είναι επίσης ένα ιδανικό βότανο για τις γυναίκες. Μαζί με την καλέντουλα, θεωρούνται τα ιδανικότερα βότανα για όλα τα γυναικολογικά προβλήματα.
Οι πόνοι στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα μπορούν να ανακουφιστούν αποτελεσματικά με το έλαιο ή το τσάι αχίλλειας.
Χρήση:
Ρίξτε βραστό νερό σε ένα φλιτζάνι με ένα κουταλάκι του γλυκού αχίλλεια και αφήστε για 3-4 λεπτά να βγάλει τις ιδιότητες του. Στραγγίζετε σε μια κούπα και πίνετε το τσάι όσο πιο ζεστό μπορείτε. Μπορείτε να πιείτε τσάι αχίλλειας μέχρι 1-2 φορές την ημέρα.
Παρενέργειες:
Η αχίλλεια περιέχει αχιλλίνη και φυτικές χρωστικές που έχουν την ικανότητα να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προτείνεται σε περιπτώσεις υπέρτασης. Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που παίρνουν χάπια υπέρτασης και άτομα με χαμηλή πίεση ή με προβλήματα πήξης αίματος.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα που παίρνουν χάπια λιθίου, ηρεμιστικά φάρμακα, αντιόξινα ή φάρμακα για το στομάχι.
Επιπλέον, η αχίλλεια επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πριν και μετά από μια πιθανή χειρουργική επέμβαση.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.
* Κάθε τσάι βοτάνων με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για 7-10 ημέρες και να κάνουμε διακοπή για περίπου 15-20 ημέρες. Αν χρειαστεί επιπλέον κατανάλωση, μπορούμε να συνεχίσουμε και πάλι σε αυτό το μοτίβο.
#3 Πόνοι στην πλάτη – Κομπρέσες με θυμάρι
Οι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα ή τη μέση έχουν το θυμάρι, ένα βότανο με αντισπασμωδική δράση και εξαιρετικό επίσης για πόνους στις αρθρώσεις.
Επιπλέον, οι κομπρέσες με θυμάρι μπορούν να ανακουφίσουν και από τους ρευματικούς πόνους. Είναι εξαιρετικές επίσης για την ουρική αρθρίτιδα, τον πόνο στους μυς, τις ισχιαλγίες, τα διαστρέμματα και τις αθλητικές κακώσεις.
Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού διεγείρει τη ροή του αίματος στους ιστούς μας. Βοηθά επίσης στη θεραπεία για τους μώλωπες και γενικά, τέτοιου είδους τραυματισμούς.
Το έλαιο είναι αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, διουρητικό και πολύ καλό αποσυμφορητικό. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού χρησιμοποιείται στις θεραπείες του αναπνευστικού συστήματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνει την πέψη.
Πόνοι στην πλάτη – Κομπρέσες με θυμάρι
Είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία όταν αντιμετωπίζουμε ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς, πληγές, κατακράτηση υγρών, προβλήματα εμμήνου ρύσεως και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
Επιπλέον, είναι ιδανικό για κακή αναπνοή, οσμές σώματος, κόπωση, ναυτία, κατάθλιψη, κακή κυκλοφορία του αίματος και πονόλαιμο. Βοηθά επίσης στην ιγμορίτιδα, την ανορεξία, την κυτταρίτιδα, το έκζεμα, το πόδι αθλητή, τη δερματίτιδα, τα τσιμπήματα εντόμων και τη λαρυγγίτιδα.
Χρήση:
Βράζουμε 500 ml νερό, κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 20 γρ. αποξηραμένο ή 40-50 γρ. φρέσκο θυμάρι. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να βγάλει τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Κατόπιν, μουσκεύουμε με αυτό ένα λινό πανάκι και το τοποθετούμε σαν κομπρέσα στην περιοχή του πόνου.
#4 Λάδι Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ είναι πολύ γνωστό για την επίδρασή του στο στομάχι και για καταπραΰνει τις φλεγμονές. Είναι παράλληλα όμως μια θερμαντική ουσία, που μπορεί να εφαρμοστεί στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα.
Οι πόνοι στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση, αλλά και οι μυικοί πόνοι μπορούν να μειωθούν ή να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κάνοντας απαλό μασάζ με λάδι τζίντζερ.
Το λάδι τζίντζερ θα βοηθήσει να μειώσουμε την ένταση των μυών και θα αποτρέψει τους σπασμούς. Επιπλέον, βοηθά στην επούλωση και τη χαλάρωση των τεντωμένων μυών, που επηρεάζουν άμεσα τις καταστάσεις αρθρίτιδας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας
Η πιπερόριζα έχει ισχυρές αντί-φλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν μάλιστα, πως το τζίντζερ μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό φλεγμονών.
Το λάδι πιπερόριζας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες στην έμμηνο ρύση, επειδή χαλαρώνει τους μυς που προκαλούν τους πόνους της περιόδου.
Χρήση:
Λόγω της μεγάλης δυναμικότητας του ελαίου τζίντζερ, θα πρέπει να το συνδυάσετε με ένα λάδι βάσης, όπως είναι το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή το έλαιο jojoba. Στη συνέχεια, μπορείτε να το εφαρμόσετε τοπικά στην περιοχή του πόνου στην πλάτη, τη μέση ή τον αυχένα.
Μπορείτε επίσης, αντί για λάδι τζίντζερ, να τρίψετε μερικά κομμάτια από ρίζα τζίντζερ και να τα τυλίξετε σε ένα κομμάτι γάζας. Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε μέσα σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά. Κατόπιν, βρέχετε με το νερό αυτό μια πετσέτα και την τοποθετείτε στην πάσχουσα περιοχή της πλάτης ή του αυχένα.
#5 Πίεση στους ώμους ή στον αυχένα
Μερικές φορές, η ένταση μπορεί να συσσωρευτεί στους ώμους ή στον αυχένα, δημιουργώντας αφόρητο πονοκέφαλο.
Όταν συμβεί αυτό, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε με τα δάχτυλα μας τις περιοχές που πονάμε. Αν κάποιος άλλος μπορεί να μας βοηθήσει, είναι ακόμα καλύτερα.
Για 1-2 λεπτά πιέζουμε το κάθε σημείο, στοχεύοντας περισσότερο στην πίσω βάση του λαιμού και στους μυς του.
Η πίεση θα πρέπει να γίνεται στα σημεία που βρίσκονται μεταξύ των ώμων και της βάσης του λαιμού και να κάνουμε κυκλικές κινήσεις.
Υπάρχουν φορές που δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση μακριά από το σώμα μας.
Προσέξτε να μην εκθέσετε άμεσα το σώμα σας στο κρύο όταν θα έχετε χρησιμοποιήσει λάδι, τσάι ή κομπρέσες.
Επίσης, υπάρχουν πολλοί φυσιοθεραπευτές, που μπορούν με το μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία να σταματήσουν ή να μειώσουν τον πόνο. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που βοηθά στην αποκατάσταση μιας μυϊκής πληγής.
Πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα και μασάζ στα σημεία
Το μασάζ χαλαρώνει τους μύες για καλύτερη κίνηση και η χαλάρωση τους βοηθά επίσης στα προβλήματα αϋπνίας.
Επιπλέον, το μασάζ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ενδορφίνης. Η αύξηση των επιπέδων ενδορφίνης, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη μιας θεραπείας μασάζ. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγει το σώμα μας. Μας βοηθούν να αισθανόμαστε όμορφα, που είναι πολύ αποτελεσματικό, ειδικά στη διαχείριση των χρόνιων πόνων.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που το πρόβλημα οφείλεται σε κατάγματα σπονδύλων, οσφυαλγία, σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, ή μετεγχειρητικές καταστάσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να βοηθήσετε την πλάτη και τον αυχένα με ένα νάρθηκα κορμού. Ο νάρθηκας θα στηρίξει την σπονδυλική στήλη, περιλαμβάνοντας την πλάτη, τον αυχένα και τη μέση.
Πόνοι στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα – Τελευταίες σημειώσεις
Οι πόνοι στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματος, είναι κοινοί σε πολλά άτομα σε κάποια στιγμή στην ζωή τους. Οι πόνοι αυτοί μάλιστα, είναι από τους συχνότερους και ειδικά σε ενεργούς και δραστήριους ανθρώπους ή στην καθιστική ζωή.
Διαφήμιση
Με τη βοήθεια των γιατρών όμως, μπορούμε να αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια που μπορεί μερικές φορές να κρύβονται πίσω από τον πόνο στην πλάτη ή τη μέση.
Θα επιβεβαιώσουμε έτσι πως οι πόνοι στην πλάτη ή τον αυχενα, θα έχουν δημιουργηθεί λόγω της καθημερινότητας ή των συνθηκών εργασίας μας. Έτσι ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας με απλά βήματα, ελαχιστοποιώντας τον πόνο.
Η αντιμετώπιση τέτοιυ είδους πόνων μπορεί να γίνει και με την πολύτιμη βοήθεια της φύσης, που βρίσκεται πάντα δίπλα μας.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάτε, πως η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, βασίζονται στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.
Σας έχουν ενοχλήσει ως τώρα πόνοι στην πλάτη ή τον αυχένα;
Σας ενόχλησαν ως τώρα πόνοι στην πλάτη, τη μέση ή τον αυχένα; Τι σας βοήθησε ώστε να περάσει ο πόνος;
Αφήστε αν θέλετε το, όπως πάντα, σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Χρησιμοποιώ βαλσαμέλαιο εδώ και 3-4 χρόνια που μου το είχε προτείνει μια γνωστή μου που ζει σε χωριό. Πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο για τους μυικούς πόνους και όχι μόνο. Πρέπει όλοι να έχουν ένα μπουκαλάκι με βαλσαμέλαιο σπίτι τους αφού είναι πολύ καλό και για καψίματα. Ευχαριστώ για τις πολύ καλές πληροφορίες.
Χαίρομαι που βρήκατε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Για μένα το βαλσαμέλαιο είναι το πιο σημαντικό λάδι που -πραγματικά- πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Όταν πριν λίγα χρόνια είχα καεί αρκετά από το φούρνο στο χέρι μου, έβαζα κάθε 2 ώρες περίπου βαλσαμέλαιο στο σημείο του εγκαύματος για τρεις μέρες. Δεν έγινε καθόλου “φουσκάλα” και την 4η μέρα δεν υπήρχε κανένα σημάδι. Τίποτα. Σαν να μην κάηκα ποτέ. Ότι και να πω για το βαλσαμέλαιο θα είναι λίγο.
Υποφέρω πραγματικά από πόνους στον αυχένα κ σίγουρα θα δοκιμάσω τις κομπρεσες με το τζίντζερ το βαλσαμελαιο το χρησιμοποιούσα μόνο σε καψίματα η δερματικά θεματα πχ έκζεμα δεν γνώριζα ότι μπορεί να βοηθήσει κ στους αυχενικους πονους Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!!!!!
Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!
Ναι, το βαλσαμέλαιο είναι για κάθε είδους μυικό πόνο και εκπληκτικό για τον αυχένα. Με το λάδι τζίντζερ θα πρέπει να γίνει απαλό μασάζ όχι κομπρέσες, ενώ είναι και αυτό ιδανικό για μυικούς πόνους γενικά (το θυμάρι είναι εξαιρετικό για κομπρέσες).
Καλό υπόλοιπο!
Καλησπερα Δημητρα
Διαβασα με ενδιαφερον το αρθρο σου για τους πονους που θιγεις για τον αυχενα και την πλατη.
Εδω και καιρο ταλαιπορουμαι με εντονους πονους στην πλατη και το εχω συνδυασει μετα απο αγχος,
Εχω εκεινη τη στιγμη σαν κομπους στο σημειο και υποφερω.
Αυτο που με ηρεμει ειναι τα ζεστα, οπως ζεστες κομπρεσες, εμπλαστρα…
Κατα την γνωμη σου , τι αλλο μπορω να κανω για να ανακουφισω τον πονο? Καποιο βοτανο που μπορει να βοηθησει την κατασταση μου.
Περιμενω την γνωμη σου
Ευχαριστω
Καλημέρα Γλυκερία. Για μένα πάντα, όταν υπάρχει ένας πόνος θα πρέπει να βρίσκουμε την αιτία και όχι απλά να τον καλύπτουμε με φάρμακα ή βότανα.
Όπως είχε πει ένας βοτανολόγος: “Τα συμπτώματα στο σώμα, είναι όργανα που υποφέρουν”.
Οι αιτίες μπορεί να είναι απλές, αλλά μπορεί να είναι και κάτι σοβαρό. Μπορεί δηλαδή για παράδειγμα, να είναι κάποιο κρύωμα, να σήκωσες κάποιο μεγάλο βάρος, να κοιτάζεις συνέχεια το κινητό (όπου ο λαιμός και η σπονδυλική στήλη ταλαιπωρούνται), κακή στάση του σώματος και φυσικά το άγχος που αναφέρεις.
Θα πρέπει να θυμηθείς από πότε ξεκίνησαν οι πόνοι και αν έκανες κάτι συγκεκριμένο τότε, π.χ. μετακόμιση ή τίναγμα στρώματος. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να έχει μετακινηθεί κάποιος σπόνδυλος και να πονάει, ειδικά τώρα που αλλάζει ο καιρός.
ΟΜΩΣ, επειδή έγραψες “εδώ και καιρό” και “έντονοι πόνοι”, μπορεί να υπάρχει μια σοβαρότερη κατάσταση, όπως κήλη, φραγμένες αρτηρίες της καρδιάς, πρόβλημα στα νεφρά (όπως πέτρες) ή κάποια λοίμωξη στη σπονδυλική στήλη.
Για αυτό, εγώ θα σε συμβούλευα και μάλιστα άμεσα, να επισκεφθείς ένα γιατρό, να του πεις λεπτομέρειες και να σε εξετάσει ώστε να ξέρεις τι πρόβλημα υπάρχει.
Εμένα πάντα αυτό ήταν και είναι το σκεπτικό μου, επειδή δεν είμαι γιατρός, ούτε φαρμακοποιός για να γνωρίζω τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει.
Θα περιμένω να μου πεις τα αποτελέσματα.
Εύχομαι ότι καλύτερο, γρήγορα περαστικά και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂
Ο δικός μου ο πόνος είναι κάτι πολύ περίεργο. Έρχεται μια φορά τον χρόνο με τις πρώτες ζέστες, συνήθως άνοιξη. Με πετάει σαν ηλεκτρικό ρεύμα, ξεκινάει από τη δεξιά μεριά της πλάτης και καταλήγει χαμηλα – και πάντα δεξια, προς τη μέση. Κάθε χρόνο έβαζα ένα μπουκάλι ζεστό νέρο, κάποια αλοιφή και κάπως περνούσε. Πέρυσι ήρθε το ΕΚΑΒ και πήγα στα επείγοντα του Ερυθρού. Μου έκαναν μαγνητική, μου πήραν ιστορικό, δεν μου βρήκαν τίποτα. Έπειτα πήγα σε ορθοπεδικό, του ζήτησα να μου γράψει να κάνω πλάκες, του είπα τι τραβάω με όλες τις λεπτομέρειες και μου είπε πως δεν έχω τίποτα και πως είναι ψυχολογικο. Ο πόνος είναι τόσο φριχτός που χωρίς να το καταλάβω, τρέχει το δάκρυ. Σήμερα, είναι η 6η μέρα με πόνους, δοκίμασα αλοιφή, μαξιλάρι μασάζ, χάπια, ζακέτες να με κρατάνε ζεστή κι ακόμα είναι εκεί. Αποκαλώ αυτόν τον πόνο τέρας, γιατί όταν ξυπνάει απλώνεται σαν να έχει πλοκάμια και με τινάζει σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Αν υπάρχει κάποιος και απλώς μου χαιδεύει τη πλάτη χωρίς πίεση, περνάει. Αποφάσισα να πάω και σε νευροχειρουργό σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω όμως και βαλσαμέλαιο. Ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές που αναγράφετε και περαστικά σε όσους πονάτε.
Καλησπέρα Κάλλη. Χωρίς φυσικά να είμαι γιατρός και χωρίς να θεωρηθεί σύσταση αυτό που θα γράψω αλλά επειδή έχει συμβεί και σε μένα, θα πρέπει να σκεφτείτε αν πριν έρθει ο πόνος, υπάρχει κάποιος ανεμιστήρας ή αιρκοντίσιον που “χτυπάει” σε εκείνο το σημείο ή εκεί γύρω.
Ή ακόμη και αν (όσο περίεργο και αν φαίνεται) πηγαίνετε σε κάποιο μέρος με υγρασία.
Αν είναι κάτι απλό όπως αυτό που περιέγραψα παραπάνω, μπορεί να περάσει με μια θερμαντική αλοιφή και απαλό μασάζ. Αν είναι θέμα κρύου ρεύματος δεν θα υπάρχει διαφορά με τη ζακέτα, αλλά με …σεσουάρ.
Διαφορετικά είμαι σίγουρη, πως ο νευροχειρουργός με τις κατάλληλες εξετάσεις ή ερωτήσεις, θα βρει την αιτία του προβλήματος.
Το βαλσαμέλαιο βοηθά γενικά να χαλαρώσουν τα νεύρα, αλλά χρησιμοποιείται με επάλειψη και για τραυματισμούς νεύρων.
Ελπίζω να βρείτε γρήγορα την αιτία, γιατί από αυτή εξαρτάται και η λύση στους πόνους σας.
Εύχομαι γρήγορα περαστικά και καλή επιτυχία! 🙂