Τι Μπορείτε Να Κάνετε Όταν Δεν Σας Αρέσει Η Γυμναστική

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Δεν σας αρέσει η γυμναστική.

Δεν είστε οι μοναδικοί! Υπάρχουν τόσα και τόσα άτομα που κυριολεκτικά σιχαίνονται τη γυμναστική. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι η γυμναστική το πρόβλημα αλλά το είδος της γυμναστικής.

Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, μια φίλη μου με προέτρεψε να την ακολουθήσω σε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης στο γυμναστήριο. Τη ρώτησα τι περίπου περιλαμβάνουν οι ασκήσεις αλλά ούτε και εκείνη γνώριζε.

Όταν φτάσαμε σε ένα γνωστό γυμναστήριο της πόλης μου, αλλάξαμε ρούχα και μπήκαμε σε ένα δωμάτιο με 12 άλλα άτομα και το γυμναστή. Ο γυμναστής έμοιαζε σαν να τον είχαν επιλέξει από καλλιστεία για το πιο “όμορφο σούπερ σώμα προπονητή”.

Ήταν ένα 25λεπτο πρόγραμμα εκγύμνασης “boot camp” όπου κάναμε διάφορα πράγματα όπως άλματα, άλματα κιβωτίων, εντατικά push ups, ασκήσεις εδάφους κλπ.

Η boot camp προπόνηση είναι συνδυασμός δύναμης και αεροβικής άσκησης για σημαντικό κάψιμο θερμίδων. Προήλθε από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, προκαλεί τους μύες, σε βοηθά να ιδρώσεις και ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς.

Δεν υπήρξε καθόλου διάλειμμα και κάναμε τη μια άσκηση μετά από την άλλη, σύμφωνα με τη hip hop μουσική. Ο γυμναστής φώναζε συνεχώς “δυνατά” και “πιο δυνατά” για να μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε.

Όταν τελείωσε αυτός ο εφιάλτης, οι περισσότεροι φώναζαν “πολύ ωραίο”, “πότε να ξαναέρθουμε;” και άλλα τέτοια.

Εγώ σιχάθηκα το κάθε δευτερόλεπτο!

Είπα στη φίλη μου πως αυτές οι ασκήσεις δεν είναι για μένα. Στο δρόμο για το σπίτι σκεφτόμουν πως, θα προτιμούσα να μην ξανακάνω ποτέ γυμναστική, παρά να περάσω ξανά αυτό το στυλ προπόνησης.

Γι αυτό και σήμερα που σκεφτόμουν τι από όλα τα θέματα για φυσική κατάσταση να γράψω, μου ήρθε στο μυαλό αυτή η τραυματική εμπειρία.

Και αποφάσισα να γράψω γι αυτή…

Ομάδα γυμναστικής-Όταν δεν σας αρέσει η γυμναστική

Δεν σας αρέσει η γυμναστική; Τότε φταίει το είδος της

Ναι, λοιπόν!

Αν πιστεύεται κι εσείς ότι δεν σας αρέσει η γυμναστική, δεν φταίει αυτή αλλά το είδος που επιλέξατε κάποια στιγμή της ζωής σας.

Έχω αθληθεί κατά καιρούς σε γυμναστήριο, στο σπίτι, στη θάλασσα και φυσικά κάνοντας τρέξιμο και περπάτημα για 15 χρόνια.

Απολαμβάνω απόλυτα την άσκηση. Αυτή την άσκηση όμως, που κάθε φορά αισθάνομαι ότι έχω ανάγκη. Όχι αυτή που πρέπει να κάνω!

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα να κάνω και δεν μπορώ να σκεφτώ ότι δεν θα περπατούσα έστω για 10 λεπτά τη μέρα. Κι όμως, εκείνη τη φορά στο γυμναστήριο αισθάνθηκα πως δεν θέλω να ξανακάνω γυμναστική.

Γιατί την αντιπάθησα τόσο, μα τόσο πολύ!

Βλέπετε, εγώ θέλω η άσκηση να είναι μια απολαυστική και -ίσως- μοναχική εμπειρία.

Πιέζοντας τον εαυτό μου να κάνω συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένη στιγμή,  δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό για μένα. Η γυμναστική σε ομαδικό περιβάλλον δεν μου είναι γενικά ευχάριστη, αφού προτιμώ να επιλέγω εγώ το πρόγραμμα μου.

Επιπλέον, όταν γυμνάζομαι εκτός σπιτιού, προτιμώ να ακούω μουσική στα ακουστικά και να κάνω τη ρουτίνα μου σχεδιασμένη με συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό μου.

Κάθε μέρα μπορεί να γίνει μια μέρα άσκησης!

Απολαμβάνω να κάνω περιπάτους, ειδικά σε βουνό όταν έχω τη δυνατότητα ή να κάνω μερικούς γύρους τετραγώνων όταν δεν έχω πολύ ώρα διαθέσιμη.

Γι αυτό και, μια εκγύμναση τύπου boot camp δεν είναι αυτή που απολαμβάνω ιδιαίτερα (μάλλον καθόλου).

Θα παρομοίαζα εκείνη την ημέρα σαν κάποιον, ο οποίος κάθεται πολλές ώρες πάνω από ένα γραφείο τα τελευταία 10 χρόνια -ενδεχομένως και υπέρβαρος- και ως πρώτη του εμπειρία γυμναστικής, καταλήγει ξαφνικά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Έτσι, θα νομίζατε ότι δεν σας αρέσει η γυμναστική ενώ στην πραγματικότητα δεν θα σας άρεσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων.

Προγράμματα που πιέζεις τον εαυτό σου

Νομίζω βέβαια ότι μερικοί από σας θα το αγαπήσουν. Και ίσως θελήσετε να συμμετάσχετε και σε κάποιο παρόμοιο είδος εντατικής προπόνησης.

Και αυτό είναι το εκπληκτικό.

Ότι πολλοί από σας αγαπάτε την αίσθηση της πίεσης στον εαυτό σας. Επίσης, χαίρεστε να δουλεύετε μαζί με άλλα άτομα και να αισθάνεστε ένα υγιή ανταγωνισμό.

Βέβαια, πολλοί άλλοι σαν εμένα δεν θα απολαύσουν ιδιαίτερα αυτό το στυλ προπόνησης – ειδικά αν είναι πρωτάρηδες στο γυμναστήριο ή στη σωματική πίεση.

Γι αυτό φαντάζομαι ότι η μεγάλη πλειοψηφία από σας ταιριάζει στη δική μου κατηγορία: ότι αντιπαθώ δηλαδή αυτού του είδους την προπόνηση. Αν σκεφτείτε έντονα ένα συγκεκριμένο στυλ άσκησης και δεν θέλετε να την κάνετε, αυτό δεν σας κάνει μαλθακό, τεμπέλη ή οκνηρό.

Σημαίνει απλά ότι δεν σας αρέσει αυτό το είδος άσκησης!

Γι αυτό μην κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί. Ποτέ!

Δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κανένα

Στην 5η και 6η Λυκείου ήμουν στην ομάδα βόλεΐ του σχολείου μου.

Μου άρεσε το κάθε λεπτό που περνούσα στην ομάδα. Περίμενα την ώρα που θα βρισκόμουν ξανά στο γυμναστήριο του Λυκείου για να κάνω αυτό που αγαπούσα. Είχαμε πραγματικά δημιουργήσει μια φοβερή ομάδα που κέρδιζε όλα τα άλλα σχολεία.

Κάποιες κοπέλες από την ομάδα, έπαιζαν ήδη και στην ομάδα του μπάσκετ. Μια μέρα, μου είπαν να πάω κι εγώ μαζί τους για να μάθω και μπάσκετ.

Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα σωστά στο παιχνίδι μπάσκετ.

Όταν τελειώσαμε, εξήγησα στα κορίτσια ότι δεν μου άρεσε καθόλου και δεν θα πήγαινα ξανά. Προσπάθησαν να με μεταπείσουν και μου έλεγαν να προσπαθήσω ξανά και ότι θα μου αρέσει.

Προσπάθησα λοιπόν κι εγώ ξανά και ξανά και ξανά χωρίς αποτέλεσμα.

Το έκανα μόνο και μόνο για να μην θεωρήσουν ότι δεν τα καταφέρνω. Για να μη θεωρήσουν ότι είμαι ανίκανη να τα καταφέρω.

Πόσο κακό έκανα στον εαυτό μου πιέζοντάς τον να ακολουθήσω κάτι που δεν μου άρεσε!

Βλέπετε, όταν πήγα στο boot camp πριν λίγα χρόνια ακολουθώντας τη φίλη μου, μπόρεσα να πω “δεν θα ξαναέρθω” επειδή είχα άλλη πείρα πλέον. Δεν ήμουν η μαθήτρια που έπρεπε να πιεστώ να κάνω ότι και οι άλλοι.

Ίσως πολλοί από σας, πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που δεν θέλει, ακόμη και τώρα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μην το κάνετε! Αλλάξτε το σκεπτικό σας.

Έχουμε μόνο μια ζωή για να ζήσουμε και είναι κρίμα να την χαραμίζουμε σε επιθυμίες άλλων.

Δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κανένα, εκτός από τον εαυτό σας!

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Βρείτε τον αγαπημένο σας τρόπο γυμναστικής για καλή φυσική κατάσταση

Από σήμερα, σας δίνω την άδεια 🙂 να κάνετε κάποιες αλλαγές στις σκέψεις και την καθημερινότητα σας:

 • Αν δεν σας αρέσει η άσκηση, αυτό δεν σας κάνει κακό άτομο
 • Αν δεν σας αρέσει να τρέχετε, δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένος να μείνετε ή να γίνετε υπέρβαρος
 • Αν έχετε πάει σε ασκήσεις τύπου boot camp και το μισούσατε, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι ή ανίκανοι
 • Αν έχετε πάει σε ένα γυμναστήριο και αντιπαθείτε τα βάρη, ποτέ δεν πρέπει να σηκώσετε ξανά άλλο βάρος στη ζωή σας

Αντί γι αυτά όμως, θέλω να βρείτε τον τύπο γυμναστικής που σας χαροποιεί στη ζωή. Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, δεν έχετε ψάξει αρκετές επιλογές.

Αν λοιπόν δεν σας αρέσει η γυμναστική, ψάξτε σε περισσότερα μέρη και ενημερωθείτε για περισσότερες επιλογές άσκησης.

 • Έχετε δοκιμάσει την αναρρίχηση;
 • Τον χορό;
 • Δοκιμάσατε να κάνετε ασκήσεις γιόγκα;
 • Ασκήσεις πολεμικών τεχνών όπως καράτε ή Jiu-Jitsu;
 • Δοκιμάσατε ποτέ ασκήσεις πιλάτες;
 • Τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα;
 • Ποδήλατο;
 • Χορευτική αεροβική (Dance aerobic);
 • Δοκιμάσατε να κάνετε ασκήσεις όταν κολυμπάτε;
 • Θα σας ενδιέφερε η κωπηλασία;

Όλες αυτές είναι εκπληκτικές μορφές άσκησης και θα σας οδηγήσουν σε μια αρκετά σταθερή βασική γραμμή υγείας.

Δεν σας αρέσει η γυμναστική & Υγιεινή Διατροφή

Φυσικά εκτός από την άσκηση, το πώς τρώτε θα καθορίσει το 80-90% περίπου της σωματικής σας διάπλασης.

Αν προσπαθείτε να μπείτε σε ένα συγκεκριμένο τρόπο άσκησης ή να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί να μάθετε να κάνετε και υγιεινή διατροφή.

Ο σωστός τρόπος διατροφής είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας.

Κάντε ότι σας φέρνει πραγματικά χαρά και σας κάνει να κινείστε έστω και λίγο.

Να ασκήστε σε ότι εκγύμναση απολαμβάνετε να κάνετε. Αποκλείεται να μην σας αρέσει τίποτα. Όλοι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια άσκηση για να μπορέσουμε να έχουμε υγεία και ευεξία.

Αν δεν σας αρέσει η γυμναστική, βρείτε ασκήσεις και τον τρόπο που σας αρέσει! Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενθουσιασμένοι. Αν αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που αντιπαθείτε, θα παραιτηθείτε αμέσως μόλις φθάσετε σε ένα εμπόδιο.

10 συμβουλές για να ξεκινήσετε και να “κολλήσετε” με τη γυμναστική

1. Δεσμευθείτε στη συνέπεια

Αυτό πρέπει και αξίζει να το επαναλάβετε μέσα σας. Σκεφτείτε μια δέσμευση στον εαυτό σας και επιμείνετε στο σχέδιο σας για άσκηση. Αν δεν μπορείτε να εκπληρώσετε τους στόχους σας, αλλάξτε τους έτσι, ώστε να είναι ευκολότεροι.

2. Κάντε μικρά βήματα (baby steps)

Μια φορά πριν χρόνια, είπα να κάνω τζόκινγκ για λίγο γύρω από το τετράγωνο. Χωρίς να το καταλάβω, το ένα τετράγωνο μετά το άλλο άλλαζαν και τελικά έτρεξα γύρω στα 4 χιλιόμετρα. Γι αυτό, μην θεωρείτε λίγο το να τρέξετε 1-2 τετράγωνα. Είναι και αυτή μια καλή αρχή.

3. Επιλέξτε μια άσκηση που είναι διασκεδαστική

Λέγοντας άσκηση δεν σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος που γίνεται σωστά είναι στο γυμναστήριο. Θέλετε να κάνετε πεζοπορία; Να κάνετε γρήγορα περπάτημα; Τρέξιμο ίσως; Χορό; Ξεκινήστε απλά, με δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν και ετοιμάστε το δρόμο σας για καλή φυσική κατάσταση.

4. Πείτε το σε μια φίλη/ο και κάντε το ανταγωνιστικό

Έχοντας μαζί σας μια φίλη ή φίλο σας, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δεσμευτείτε και να κάνετε την γυμναστική σας διασκεδαστική. Κάνοντας μεταξύ σας και κάποιο άτυπο διαγωνισμό είναι επίσης ένα σημαντικό κίνητρο.

5. Συμμετοχή σε αθλητική ομάδα

Ακόμα καλύτερα από μια φίλη/ο είναι μια ομάδα φίλων. Οι αθλητικές ομάδες είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κάνετε μερικές εβδομαδιαίες προπονήσεις. Υπάρχουν επιλογές για ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, βόλεΐ, κωπηλασία, κλπ.

6. Βάλτε προγράμματα άσκησης στο κινητό ή την τηλεόραση σας

Αν το πρόγραμμά σας δεν ευνοεί τις ομαδικές δραστηριότητες, το κινητό σας ή η τηλεόραση μπορεί να σας δώσει επιπλέον βοήθεια. Βρείτε ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης ή μερικά από τα αγαπημένα σας βίντεο ασκήσεων και ξεκινήστε.

7. Πάρτε ένα σκυλάκι

Ξέρετε με τι μπορείτε να καταναλώσετε πολλή ενέργεια; Με τα κουταβάκια! Αν δεν μπορείτε να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αθληθεί, τουλάχιστον μπορείτε να το κάνετε για τον Ασπρούλη! Μια φίλη μου το λέει συνέχεια: “Δεν φαντάζεσαι που με τρέχει αυτό το σκυλί!”

Πάρτε ένα σκυλάκι αν δεν σας αρέσει η γυμναστική

8. Πάρτε μια δόση καφεΐνης

Μερικές φορές μια δύσκολη και κουραστική μέρα μπορεί να κάνει τη γυμναστική να φαίνεται απίστευτα δύσκολη. Σε εποχές όπως αυτές, η καφεΐνη είναι φίλος σου. Μισή περίπου ώρα μετά τον καφέ ή το τσάι, θα χρειαστεί να κάνετε σίγουρα ασκήσεις για να κάψετε την πρόσθετη ενέργεια σας.

9. Πάρτε μερικά ωραία ρούχα προπόνησης, παπούτσια και mp3 player

Οτιδήποτε νέο είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο. Μερικές φορές μας δεσμεύει να ακολουθήσουμε το λόγο που τα αποκτήσαμε. Άλλωστε τα μικρά πράγματα είναι που μας βοηθούν περισσότερο στους στόχους μας.

10. Ανταμείψτε τον εαυτό σας

Κάνοντας κάτι με συνέπεια, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ακόμη και αν αυτό που καταφέρατε σας φαίνεται μικρό και ασήμαντο. Αν εκπληρώσατε τον στόχο της ημέρας, όσο ασήμαντο κι αν σας φαίνεται, μην ξεχάσετε να επαινέσετε τον εαυτό σας για την πολύ καλή δουλειά.

Σταματήστε σήμερα – Ξεκινήστε σήμερα

Θέλω να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σας.

 • Αν είστε ολοκαίνουργιοι στο γυμναστήριο, διώξτε από το μυαλό σας τυχόν ιδέες που έχετε, σχετικά με το πώς υποτίθεται ότι θα γυμναστείτε. Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να γυμναστείτε. Υπάρχει όμως ο λάθος τρόπος, αναγκάζοντας τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν θα σας αρέσει γιατί νομίζετε ότι πρέπει.
 • Αν είστε ήδη στον όμορφο κόσμο της άσκησης, υπάρχει κάτι που αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει, επειδή το κάνατε πάντα ή γιατί νομίζετε ότι πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε; Αν το κάνετε για να φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο στόχο, είναι πολύ καλό για σας! Αλλά αν όχι και νομίζετε ότι έτσι πρέπει να είναι η άσκηση, μπορείτε να το σταματήσετε για να μην χάσετε την ψυχική σας ηρεμία;

Υπάρχει βέβαια και η γενετική προδιάθεση στο αν μας αρέσει ή όχι γενικά η άσκηση. Δημοσιεύθηκε μια έρευνα Ολλανδών επιστημόνων στο επιστημονικό έντυπο Psychology of Sport and Exercise, η οποία έδειξε πως η διάθεση για γυμναστική είναι και κληρονομική.

Στην έρευνα, τα άτομα που απεχθάνονταν τη γυμναστική γενικά, μετά την άσκηση ήταν αγχωμένα, βίωσαν ψυχική ένταση, απογοήτευση και δυσφορία.

Οπότε,  αν δεν σας αρέσει η γυμναστική καθόλου και την απεχθάνεστε γενικά, θα πρέπει να κατηγορήσετε τα γονίδια σας γι αυτό.

Τελευταίες σκέψεις

Αν δεν υπάρχουν χρήματα ή χρόνος για το γυμναστήριο, μπορείτε να δοκιμάσετε νέα προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι.

Μπορείτε να κάνετε το πιο απλό από όλα: Βάλτε τον αγαπημένο σας σταθμό στο κινητό, ένα ζευγάρι ίσια παπούτσια ή αθλητικά και πηγαίνετε για μια βόλτα.

Οπουδήποτε. Απλά περπατήστε για μισή ώρα, δέκα λεπτά ή ακόμη και πέντε λεπτά.

Όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, οπότε θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε από την πρώτη μέρα! Αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά να οικοδομήσετε τη συνήθεια να κάνετε κάποια απλή  δραστηριότητα, αντί να κάνετε κάτι μόνο επειδή νομίζετε ότι πρέπει.

Ειδικά αν πιστεύετε ότι δεν σας αρέσει η γυμναστική.

Μόλις είστε έτοιμοι να θέσετε ορισμένους στόχους σωματικής ικανότητας, τότε μπορείτε να σκεφτείτε για τη θυσία που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Διαφήμιση

Αλλά το να κάνουμε πράγματα για τους άλλους ή για λόγους διαφορετικούς από την καθαρή απόλαυση μας είναι κρίμα για μας.

Η άσκηση είναι μια διασκέδαση και μόνο έτσι θα πρέπει να την σκεφτόμαστε.

Και τώρα εσείς

Υπήρξαν φορές που σκεφτήκατε ότι δεν σας αρέσει η γυμναστική; Τι είναι αυτό, που αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει σε άσκηση;

Ποιά είναι η δική σας άποψη για τη φυσική κατάσταση που σας έχει αποτρέψει από το να ξεκινήσετε γυμναστική;

Υπάρχει κάτι νέο που θέλετε να δοκιμάσετε; Ποιά θεωρείτε εσείς πως θα ήταν μια ευχάριστη μορφή άσκησης που θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερα;

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τη δική σας άποψη στα παρακάτω σχόλια.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Εγώ παλιότερα δεν έκανα καθόλου γυμναστική αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκω τρόπους να γυμναστώ έστω και λίγο με περπάτημα, κολύμπι και γίογκα που δεν περίμενα ότι τελικά θα μου άρεσε τόσο.
  Έχετε δίκιο ότι σίγουρα υπάρχει κάποιο είδος γυμναστικής που μας αρέσει αρκεί να βρούμε πιο είναι.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ για το σχόλιο σας! Και εγώ πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση, να μην υπάρχει κάποιο είδος άσκησης που να αρέσει. Όλο και κάτι θα μας ευχαριστεί. Το σημαντικό είναι να βρούμε τι είναι αυτό και να το ξεκινήσουμε. Όσο για τη γιόγκα, είναι πραγματικά πολύ ευχάριστος και ήρεμος τρόπος άσκησης.

 • >