Τριχόπτωση: Αιτίες, Διατροφή & Καλύτερες Φυσικές Θεραπείες

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η τριχόπτωση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα των τελευταίων -ειδικά- χρόνων, σε γυναίκες και άντρες.

Αν και η απώλεια μαλλιών σχετίζεται συνήθως με τους άνδρες, οι γυναίκες υποφέρουν επίσης από αυτό το πρόβλημα. Και δυστυχώς, η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες είναι πολύ λιγότερο αποδεκτή σήμερα στην κοινωνία.

Όταν εγώ αντιμετώπισα πρόβλημα τριχόπτωσης, πριν από περίπου 3 χρόνια, ήταν λόγω άγχους. Δεν ήξερα, αν η απόφαση μου να κλείσω το λογιστικό μου γραφείο θα ήταν σωστή.

Η έντονη ανησυχία μου για το μέλλον και η αβεβαιότητα, άρχισαν να δείχνουν τα πρώτα τους αποτελέσματα στα μαλλιά μου.

Οπότε, έπρεπε καταρχήν να ηρεμήσω!

Στην πορεία, θα έπρεπε να βρω κάποιες φυσικές λύσεις και τροφές, που θα με βοηθούσαν στο πρόβλημα με την τριχόπτωση.

ΔιαφήμισηΕπειδή, δεν υπάρχει αμφιβολία, πως όλοι θέλουμε ένα όμορφο και υγιές κεφάλι με πλούσια μαλλιά.

Μετά από έρευνες αρκετών εβδομάδων και σημαντικό διάβασμα για την απώλεια μαλλιών, οι λύσεις που ακολούθησα ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν το πρόβλημα.

Ακόμη και η κομμώτρια μου, είχε παρατηρήσει πως τα μαλλιά μου έγιναν πολύ πιο δυνατά και με πιο παχιά τρίχα. Ενώ, ακόμη και οι νέες φύτρες ήταν απίστευτα πολλές!

Έτσι, αποφάσισα να σας μεταφέρω σε αυτό το άρθρο, τα όσα έμαθα, δοκίμασα και αποδείχθηκαν σημαντικά για τα μαλλιά μου.

Ας ξεκινήσω λοιπόν τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε αυτό το ταξίδι, για όμορφα και υγιή μαλλιά…

Ποιά τριχόπτωση θεωρείται ως σοβαρή

Η απώλεια από 50 έως 150 τρίχες ανά ημέρα, θεωρείται φυσιολογική.

Όταν όμως, αρχίσετε να χάνετε πολύ περισσότερα μαλλιά, τότε γίνεται μια προβληματική κατάσταση, ειδικά όταν είναι ορατά αξιοσημείωτη και συχνή.

Τι βρίσκεται όμως πραγματικά πίσω από την σημαντική απώλεια των μαλλιών σας;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα, με αποτελεσματικές θεραπείες τριχόπτωσης;

Είναι πολύ συνηθισμένο πλέον για τους πάσχοντες από τριχόπτωση, να στραφούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης μαλλιών.

Ή σε προϊόντα για την τριχόπτωση, με την ελπίδα να ανακτήσουν πλήρως τα μαλλιά τους. Ή τουλάχιστον, μερικά από αυτά που κάποτε είχαν.

Αλλά τελικά, είναι αυτή η καλύτερη πορεία δράσης για την τριχόπτωση;

Επειδή, για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή επιδερμίδας, το πρώτο βήμα είναι να βρούμε τη βασική αιτία. Κατόπιν, διορθώνοντας ότι είναι αρχικά υπεύθυνο, να αναζητήσουμε τη λύση.

Ας δούμε ποιές είναι οι βασικές και πραγματικές αιτίες της τριχόπτωσης και τι αλλαγές μπορείτε να ξεκινήσετε από σήμερα. Έτσι ώστε, να σταματήσετε με φυσικό τρόπο την απώλεια των μαλλιών σας και να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Επειδή, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, βιταμίνες και βότανα για την ανάπτυξη των μαλλιών, που είναι οικονομικά και μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.

Υπάρχουν δηλαδή, φυσικές θεραπείες για απώλεια μαλλιών, όπως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλύτερα από ορισμένα συμβατικά προϊόντα.

Οι βασικές αιτίες για την τριχόπτωση

Υπάρχουν συνήθως τέσσερις κύριες αιτίες απώλειας μαλλιών, εκτός από το άγχος:

 • Κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό)
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Ιατρικές συνθήκες
 • Φάρμακα

Ο ιατρικός όρος για την απώλεια μαλλιών είναι η αλωπεκία και υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

 • Η γυροειδής αλωπεκία (areata), που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει τα θυλάκια της τρίχας, προκαλώντας την πτώση των μαλλιών.
 • Η ανδρογενετική αλωπεκία, που είναι μια κληρονομική κατάσταση μαλλιών, στην οποία υπάρχει αραίωση μαλλιών και τελικά ολική πτώση. Αυτή είναι η γενετική απώλεια μαλλιών που είναι γνωστή ως αρσενική ή θηλυκή φαλάκρα.

Επίσης, οι ορμόνες στους άνδρες και στις γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλές διαδικασίες του σώματος. Ειδικά όταν πρόκειται για τα μαλλιά, οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Οι ορμόνες μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στο μοτίβο των μαλλιών, καθώς και στο υπόλοιπο σώμα σας. Οι ορμονικές αλλαγές και οι ανισορροπίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των τριχών, μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη, τοκετό, εμμηνόπαυση καθώς και προβλήματα θυρεοειδούς.

Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια τρίχας που σχετίζεται με ορμόνες είναι συνήθως προσωρινή και η κανονική ανάπτυξη μαλλιών, θα επιστρέψει με την ορμονική ισορροπία.

Τριχόπτωση και ορμόνες

Αν είστε μητέρα, μάλλον θα θυμάστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πόσο πλήρη ήταν τα μαλλιά σας.

Πολλές γυναίκες λένε, ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα μαλλιά τους φαίνονται πολύ καλύτερα. Όλα τα μαλλιά που θα έπρεπε να έχουν πέσει, έβγαιναν σε τεράστιες ποσότητες και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στον αντίποδα, υπάρχει μια άλλη κατάσταση που λέγεται τελογενής αλωπεκία και συμβαίνει στο 40-50% των γυναικών. Οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ευτυχώς, είναι μόνο μια προσωρινή απώλεια μαλλιών.

Οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την απώλεια μαλλιών ονομάζονται ανδρογόνα.

Οι τρεις τύποι ανδρογόνων ορμονών είναι η τεστοστερόνη, η ανδροστενεδιόνη και η διυδροτεστοστερόνη, πιο γνωστή ως DHT. Όλοι θα έχετε ακούσει για την τεστοστερόνη και πιθανότατα να τη συσχετίζετε με τις ανδρικές μόνο ορμόνες.

Στην πραγματικότητα όμως, τόσο τα ανδρικά όσο και τα γυναικεία όργανα περιέχουν και τις τρεις αυτές ορμόνες σε κάποιο βαθμό. Η ανισορροπία τους μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση και στα δύο φύλα.

Οι καλύτερες τροφές & βιταμίνες για την τριχόπτωση

Η διατροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης τριχών.

Υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την απώλεια μαλλιών ή να βοηθήσετε στην ανάπτυξη τους. Προτιμώ όμως να σας αναφέρω, μερικές από τις αγαπημένες μου:

Βιολογικά τρόφιμα

Επιλέξτε καλύτερα βιολογικά τρόφιμα, επειδή δεν περιέχουν χημικές ουσίες (αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα). Οι χημικές ουσίες, μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των τριχών.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών μας. Έρευνες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου, συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό και την απώλεια μαλλιών.

Ψάρια άγριας αλιείας ​​

Τα άγρια ​​ψάρια όπως ο σολομός, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά. Αυτά μειώνουν τις φλεγμονές, ενώ υποστηρίζουν την ανάπτυξη των τριχών και την πάχυνση των μαλλιών.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι βοηθά στην αποτοξίνωση και περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανάπτυξη των τριχών. Μπορεί επίσης να σταματήσει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT (στις αιτίες που ανέφερα παραπάνω).

Σούπερ σπόροι

Οι σπόροι Chia, λιναριού και κάνναβης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της τρίχας.

Καφεΐνη

Τεχνικά δεν είναι φαγητό, αλλά η καφεΐνη έχει δείξει ότι υποκινεί την ανάπτυξη των τριχών. Σύμφωνα με την έρευνα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η καφεΐνη διεγείρει τους θύλακες των μαλλιών και βοηθά να μεγαλώσουν ταχύτερα. Επιπλέον, μειώνει τις συνέπειες της DHT, της ουσίας που επιβραδύνει σταδιακά την ανάπτυξη των μαλλιών.

Βιταμίνη C

Πειραματικά στοιχεία δείχνουν, ότι το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης. Επίσης, μπορούν να βλάψουν άμεσα τις κυτταρικές δομικές μεμβράνες, τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA.

Για να καταπολεμήσετε τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και να προστατέψετε τα μαλλιά από τη γήρανση, συμπληρώστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνης C. Αυτά είναι τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, τα λάχανα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μπρόκολα, οι φράουλες, τα γκρέιπφρουτ και τα ακτινίδια. Αν χρειάζεστε συμπλήρωμα, πάρτε 500 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, δύο φορές την ημέρα ως αντιοξειδωτικό.

Σίδηρος

Αρκετές μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ανεπάρκειας σιδήρου και απώλειας μαλλιών. Οι περισσότερες από αυτές, δείχνουν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να σχετίζεται με αλωπεκία, ανδρογενετική αλωπεκία, τελογενή έξωση και διάχυτη τριχόπτωση.

Για να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, προσθέστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή σας κάθε μέρα. Τρώτε άφθονο σπανάκι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρόκους αυγών, φακές και μαύρα φασόλια.

Οι 20 Καλύτερες Τροφές Για Έλλειψη Σιδήρου

Επειδή η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια μαλλιών, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την καθημερινή σας συνιστώμενη ποσότητα. Μπορείτε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και ίσως να παίρνετε κάποια επιπλέον βιταμίνη σιδήρου.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την υπερβολική συμπλήρωση σιδήρου, για να μην υπάρξει υπερφόρτωση του στον οργανισμό.

Ποιές τροφές να αποφύγετε

Υπάρχουν επίσης τρόφιμα, που προτείνω να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο ή να διαγράψετε εντελώς, όπως:

Τρανς λιπαρά οξέα

Τα ανθυγιεινά λίπη όπως τα trans λιπαρά οξέα, έχουν δείξει ότι αυξάνουν τις φλεγμονές και την παραγωγή DHT και μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Μείνετε μακριά από τα υδρογονωμένα έλαια όπως το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, τα οποία είναι φορτωμένα με trans λιπαρά.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη παίζει ρόλο στις ανισορροπίες των ορμονών, συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνει την DHT και προκαλεί φλεγμονές, που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα τρόφιμα που επεξεργάζονται πολύ συχνά, φορτώνονται με ανθυγιεινά λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο, καθιστώντας τα επιβλαβή για την υγιή ανάπτυξη των τριχών.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις φλεγμονές και να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης.

Υπερβολική καφεΐνη

Περιμένετε, δεν είπα το αντίθετο παραπάνω; Ναι, επειδή σε μικρές ποσότητες, ο βιολογικός καφές και το τσάι μπορούν να είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία των μαλλιών. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε, γιατί η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ανωμαλίες ορμονών ή ακόμη και παραγωγή DHT.

Βρείτε εδώ προϊόντα για αναδόμηση και τριχόπτωση μαλλιών

Αιθέρια έλαια & βότανα για την τριχόπτωση

Αν αναρωτιέστε, πώς να αναγεννήσετε τα μαλλιά σας με φυσικούς τρόπους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια και βότανα.

Με αυτά, μπορείτε να ετοιμάσετε μερικές από τις καλύτερες τοπικές θεραπείες για απώλεια μαλλιών στο σπίτι.

* Να θυμάστε, πως θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να αραιώνετε τα αιθέρια έλαια με κάποιο έλαιο βάσης, όπως αναφέρω σε κάθε φυσική θεραπεία. Τα έλαια βάσης είναι για παράδειγμα το αμυγδαλέλαιο, το αγνό ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας.

Έλαιο δεντρολίβανου

Το έλαιο δεντρολίβανου (Rosemary oil), είναι ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια για την ενίσχυση του πάχους και την ανάπτυξη της τρίχας.

Το έλαιο δεντρολίβανου πιστεύεται ότι αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, που διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015, δείχνει ότι το έλαιο δεντρολίβανου φαίνεται να λειτουργεί, όπως το minoxidil, η συμβατική θεραπεία τοπικής απώλειας τρίχας, που σας αναφέρω παρακάτω.

Βρείτε Φυσικό Λάδι Δεντρολίβανου Εδώ

Για να χρησιμοποιήσετε το έλαιο δεντρολίβανου, πάρτε 3-5 σταγόνες και ανακατέψτε με ίσα μέρη ελαιολάδου ή ελαίου καρύδας. Στη συνέχεια, κάνετε μασάζ με το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας για περίπου δύο λεπτά. Αφήστε το στα μαλλιά σας για 3-4 ώρες, και στη συνέχεια λουστείτε ως συνήθως.

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Μελέτες έχουν δείξει, ότι το έλαιο λεβάντας έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Το έλαιο λεβάντας έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση βακτηριδιακών και μυκητιασικών διαταραχών. Ορισμένα άλλα οφέλη από το έλαιο λεβάντας, είναι η ικανότητά του να καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής και να θεραπεύει το ξηρό δέρμα και τα μαλλιά.

Επιπλέον, επειδή το συναισθηματικό στρες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αραίωση των μαλλιών, το έλαιο λεβάντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δημιουργήσει ένα γαλήνιο περιβάλλον χωρίς άγχος.

Ανακατέψτε 8-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας. Αφήστε το να μείνει στα μαλλιά σας για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε (αν θέλετε).

Ιδανικά, μπορείτε να το απλώσετε στα μαλλιά, να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να το αφήσετε όλη τη νύχτα. Εκτός από την θεραπεία αυτή στα μαλλιά σας, θα απολαύσετε ηρεμία, ξεκούραστο ύπνο και το υπέροχο άρωμα της λεβάντας.

Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου μειώνει τις φλεγμονές του δέρματος και ρυθμίζει την παραγωγή φυσικού ελαίου στο δέρμα.

Hair maskΤο φασκόμηλο λειτουργεί επίσης σαν φυσικό φάρμακο για εξανθήματα και ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι το φασκόμηλο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το άγχος και την ανισορροπία των ορμονών.

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου λειτουργεί καλύτερα με έλαιο jojoba, βοηθώντας στη ρύθμιση της παραγωγής φυσικού ελαίου στο δέρμα. Επίσης, είναι εξαιρετικά για να αποφύγετε τα προβλήματα πιτυρίδας.

Ανακατέψτε 7-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου με 30 γραμμάρια έλαιο jojoba. Κάντε μασάζ στο τριχωτό και στα υπόλοιπα μαλλιά, 1 φορά την ημέρα ή 3 φορές την εβδομάδα.

Αφήστε το μείγμα στα μαλλιά σας για τουλάχιστον 20 λεπτά ή και περισσότερο.

Για μέγιστα αποτελέσματα, μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα και να αφήσετε το μείγμα ελαίων για μια νύχτα. Μετά, λουστείτε ως συνήθως.

Έλαιο μέντας & έλαιο καρύδας

Το έλαιο μέντας βοηθά στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να θεραπεύει την πιτυρίδα ή ακόμη και τις ψείρες λόγω των ισχυρών αντισηπτικών ιδιοτήτων του.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο μέντας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και αυξάνει τον αριθμό και το πάχος των θυλακίων.

Το έλαιο μέντας έχει μια ευχάριστη αίσθηση ψύξης όταν εφαρμόζεται τοπικά και βοηθά με τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα στη μείωση της φλεγμονής του δέρματος. Επιπλέον, η χρήση του ενεργοποιεί το μυαλό, ενισχύει τη διάθεση και μπορεί να ανακουφίσει την ένταση ή τους πονοκεφάλους.

Το έλαιο καρύδας είναι ακόμη ένα δημοφιλές αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται για την θρέψη των τριχοθυλακίων, την καταπολέμηση της πιτυρίδας και την τριχόπτωση.

Οι αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών παρέχοντας ένα βέλτιστο περιβάλλον για το τριχωτό της κεφαλής.

Για την παρασκευή τους θα χρειαστείτε:

 • 100% καθαρό έλαιο μέντας
 • ψυχρής έκθλιψης έλαιο καρύδας

Ανακατέψτε πολύ καλά τα έλαια με αναλογία: 9 σταγόνες έλαιο μέντας σε 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας. Απλώστε το μείγμα στις περιοχές αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής.

Τυλίξτε τα μαλλιά σας με ένα σκουφάκι του ντους ή με μια πετσέτα και αφήστε το όλη τη νύχτα. Λουστείτε κανονικά την επόμενη μέρα.

Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σταγόνες έλαιο μέντας στο σαμπουάν ή στο μαλακτικό σας για γρήγορο ξύπνημα κατά τη διάρκεια του ντους σας το πρωί.

Σημείωση:

Η κάθε μία από αυτές τις επιλογές με έλαια, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της κυκλοφορίας του τριχωτού της κεφαλής.

Μια πρόταση για την τόνωση και εμφάνιση νέας ανάπτυξης τριχών, είναι να συνδυάσετε 3-4 σταγόνες με μέντα, δεντρολίβανο και φασκόμηλο σε μία κουταλιά παρθένου ελαιόλαδου ή ελαίου καρύδας ή jojoba.

Στη συνέχεια, κάνετε απαλό μασάζ με το μείγμα αυτό στις περιοχές του κεφαλιού που υπάρχει τριχόπτωση, για 1 ή 2 φορές την ημέρα.

Λοσιόν με φύλλα καρυδιάς

Φαντάζομαι πως μέχρι τώρα, όσες και όσοι διαβάζετε τακτικά τα άρθρα μου, θα έχετε καταλάβει την αγάπη και το πάθος μου για τα βότανα.

Ήταν η πιο μεγάλη βοήθεια που η φύση μου πρόσφερε, όταν τα είχα ανάγκη εγώ και η οικογένεια μου. Με τα άρθρα μου, είναι πιστεύω η σειρά μου να τους προσφέρω τη “διασημότητα” που τους αξίζει!

Ετοιμάζοντας λοιπόν, αυτή την εξαιρετική λοσιόν για την τριχόπτωση, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε και πάλι υγιή μαλλιά.

Ετοιμασία:

Ρίχνουμε νερό σε ένα φλιτζάνι που περιέχει δύο κουταλάκια του τσαγιού από λεπτά φύλλα καρυδιάς ψιλοκομμένα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Αφήνουμε να μείνουν για 4-5 λεπτά ώστε να βγάλουν τις ιδιότητες τους και κατόπιν τα στραγγίζουμε.

Κάνουμε μασάζ με τη λοσιόν στο τριχωτό της κεφαλής και την αφήνουμε να μείνει για τουλάχιστον 2 ώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λοσιόν καρυδιάς 3-4 φορές την εβδομάδα.

Προφυλάξεις σχετικά με τις συμβατικές ή φυσικές θεραπείες τριχόπτωσης

Όταν πρόκειται για συμβατικές θεραπείες για την απώλεια μαλλιών, υπάρχουν πολλές πιθανές παρενέργειες που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις προειδοποιήσεις στις οδηγίες προσεκτικά και ότι τις έχετε πάρει σοβαρά υπόψη σας.

Επειδή πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες που περιλαμβάνουν, είναι αρκετά σοβαρές.

Για παράδειγμα, οι σοβαρές παρενέργειες των προϊόντων με μινοξιδίλη (minoxidil) όπως το Rogaine, μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητες τρίχες προσώπου & σώματος, ζάλη, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, λιποθυμία, θωρακικό πόνο, πρήξιμο χεριών ή ποδιών, ασυνήθιστο βάρος, κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης, μπορεί να περιλαμβάνουν ανικανότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ, προβλήματα με τον οργασμό ή μη φυσιολογική εκσπερμάτωση. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστεί πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια, αίσθημα εξασθένισης, κεφαλαλγία, ρινική καταρροή και δερματικά εξανθήματα.

Με τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν σας δίνει αμέσως τέλεια μαλλιά. Υπάρχουν φορές που οι τρίχες από τα μοσχεύματα φεύγουν αμέσως μετά τη μεταμόσχευση και μπορεί να μην ξαναδημιουργηθούν για περίπου τρεις μήνες.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Μπορεί επίσης, να υπάρξουν πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές από την αντικατάσταση μαλλιών ή τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών. Αυτές περιλαμβάνουν πόνο, προσωρινό μούδιασμα, αιμορραγία, λοίμωξη, πρήξιμο στο πρόσωπο, ουλές, κακή ανάπτυξη των μοσχευμάτων και αφύσικη εμφάνιση των μεταμοσχευμένων μαλλιών.

Αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε οποιεσδήποτε τρέχουσες ανησυχίες για την υγεία σας, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Εννοείτε, ότι θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας …πριν να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμβατική ή φυσική θεραπεία απώλειας τρίχας.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε, ότι η θεραπευτική σας επιλογή δεν αλληλεπιδρά με οποιαδήποτε τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα για την τριχόπτωση.

Επιπλέον, ο συνδυασμός φυσικών και συμβατικών θεραπειών (όπως η μινοξιδίλη με τα αιθέρια έλαια) μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τελευταίες σκέψεις…

Η τριχόπτωση για όλους μας, είναι συνήθως κάτι περισσότερο από ένα ενοχλητικό φυσικό πρόβλημα.

Για πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρή απώλεια μαλλιών, η καθημερινή ταλαιπωρία είναι πραγματική και χρονοβόρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει: «δραματικές και καταστροφικές συγκινήσεις σε ασθενείς, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους, την εικόνα του σώματος και/ή την αυτοπεποίθηση τους».

Η απώλεια μαλλιών, μπορεί να μην δείχνει τον ιδανικό σας εαυτό, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε καλή την ψυχολογία σας.

Επειδή, μειώνοντας διανοητικά και συναισθηματικά τον εαυτό σας, δεν θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η μείωση του άγχους σας θα βοηθήσει στην κατάσταση των μαλλιών σας, αλλά και της ζωής σας. Προσπαθήστε να μειώσετε την αρνητική αυτοδιάθεση, για χάρη της υγείας των μαλλιών σας καθώς και της συνολικής σας σωματικής υγείας.

ΔιαφήμισηΑν είστε γυναίκα που βιώνει απώλεια μαλλιών, είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα να αξιολογήσετε την υγεία του θυρεοειδούς. Έτσι, θα σιγουρευτείτε αν ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να είναι η ρίζα των προβλημάτων στα μαλλιά σας.

Οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, ότι οι τρίχες στο κεφάλι μας είναι ένας δείκτης της συνολικής μας υγείας. Για αυτό, ότι κάνετε για να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας, μπορεί να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στα μαλλιά σας.

Διαφήμιση

Ξέρω ότι μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να χάνετε τα μαλλιά σας, αλλά μην χάνετε την ελπίδα σας!

Αυτό που χρειάζεται είναι μια υγιεινή διατροφή, μια μικρή αλλαγή στον τρόπο ζωής σας και η συνεπή χρήση φυσικών θεραπειών τριχόπτωσης (συν μια δόση υπομονής).

Τότε θα διαπιστώσετε, πως είναι πραγματικά δυνατό για τα μαλλιά σας, να αναπτυχθούν γρηγορότερα και ασφαλέστερα στο άμεσο μέλλον.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές τις φυσικές λύσεις;

Είχατε ποτέ σημαντικό πρόβλημα τριχόπτωσης και πως το αντιμετωπίσατε; Δοκιμάσατε κάποια από τις παραπάνω φυσικές θεραπείες ή τροφές για την υγεία των μαλλιών σας;

Αφήστε αν θέλετε το σχόλιο σας παρακάτω και φυσικά για το αν ξέχασα κάτι σημαντικό να αναφέρω.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα δυνατά, όμορφα και υγιή μαλλιά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ευχαριστω Δημητρα, πολητιμες συμβουλες. ΧΧ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Μιχαέλλα για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Να έχεις μια υπέροχη ημέρα!

 • Ο/Η Ματζου Πετρουλα λέει:

  Χρονια παιδευωμε για την τριχόπτωση με βιταμίνες κ λαδια κ λοσιον κ τελευταία εκανα βελονισμο εχω απογοητευτει το εχω παρει απόφαση πως δεν θα ξαναδω τα μαλλιά μου οπως παλια ανησυχώ να μη πεσουν κ αλλο γιατι εχει αδυνατισει η τριχα κ ενω βγαζω φυτρες δεν γινωντε τριχες πεφτουν,,,,,εχω θυρεοειδή αλλα μου εχουν.πει πως δεν ευθηνετε αυτος

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Πετρούλα καλησπέρα. Πιστεύω πως το κύριο και πιο σημαντικό πρόβλημα για την τριχόπτωση είναι το άγχος και η στεναχώρια. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγαν οι παλιοί πως, “άσπρισαν τα μαλλιά σε μια νύχτα”!!
   Ότι και να δοκιμάσεις, αν το άγχος κυριαρχεί, το πρόβλημα θα παραμένει. Και το λέω από προσωπική πείρα, αφού όταν έκλεισα το γραφείο μου, τα μαλλιά μου έπεφταν με γοργούς ρυθμούς. Τόσο που φοβόμουν ότι θα καταλήξω φαλακρή.
   Τότε σκέφτηκα “τι είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που μπορεί να έχω, χωρίς αυτά τα χρήματα;” Αυτό με προέτρεψε να ασχοληθώ με αυτό που αγαπούσα πάντα, δηλαδή να μοιράζομαι γνώσεις και να προσπαθώ με αυτές να βοηθήσω και άλλους.
   Με αυτό τον τρόπο σκέψης πλέον, προσπαθώ να αντιμετωπίζω και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα μου.
   Το πρόβλημα σου της τριχόπτωσης, με βάση αυτά που γράφεις, πιστεύω πως είναι καθαρά ψυχολογικό και αγχώδους ζωής ή θλίψης.
   Προσπάθησε να σκεφτείς ότι τίποτα δεν είναι όσο άσχημο φαίνεται, εκτός από το θάνατο. Ακόμη και τα προβλήματα υγείας, λύνονται με λίγη θέληση και σωστές επιλογές.
   Βεβαιώσου όμως, ότι τα καθημερινά σου επίπεδα σιδήρου και μαγνησίου είναι επαρκή και δεν υπάρχει έλλειψη τους, που είναι μια από τις πιο βασικές αιτίες της τριχόπτωσης και της αραίωσης μαλλιών.
   Εύχομαι ότι καλύτερο!!

 • Ο/Η PARASKEYH ΛΙΑΠΑΡΙΝΟΥ λέει:

  Κυρια δημητρα γειασας με λενε βικυ ειμε 53 χρονων απο 17 χρονων επαθα ανδρωγενητικη αλωπεκιαση εχω κανει απειρες θεραπειες, με τα βοτανα και ελαια βλεπω καλα αποτελεσματα το ελαιο μεντας που λετε εινε αιθεριο/ γιατι ξερω οτι τα αιθεριαελαια εχουν χημικα κανουν για το κεφαλι΄, εκανα τη μασκα με το λαδι καρυδας και την αλοη και ειδα μεγαλη διαφορα στα μαλλιαμουευχαριστουμε για τις πολυτιμες συμβουλες παρακαλω απαντηστεμου για τα αιθερια ελαια για να φτιαξω το μιγμα με τη μεντα και τη καρυδα ευχαριστω βικυ.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Βίκυ και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Πιθανότατα δεν είδατε την απάντηση μου στο σχόλιο σας στο Youtube (αν είστε η ίδια Βίκυ που ρώτησε το ίδιο). Αυτοί που λένε πως τα αιθέρια έλαια έχουν χημικά, θέλουν απλά να πουλήσουν τα δικά τους πραγματικά χημικά προϊόντα! Εγώ χρησιμοποιώ έλαια βάσης και αιθέρια έλαια (όπως και βότανα) όλη μου τη ζωή και μου προσφέρουν πάντα την απεριόριστη βοήθεια τους.
   Φυσικά αναφέρομαι στα πραγματικά βιολογικά έλαια και αιθέρια έλαια και όχι στα μικτά που συνήθως υπάρχουν στα φαρμακεία και που κάποια από αυτά, όντως περιέχουν επιπλέον χημικές ουσίες.
   Είμαι σίγουρη πως είδατε μεγάλη διαφορά στα μαλλιά σας και θα δείτε ακόμη περισσότερη αν έχετε υπομονή και συνεχίσετε τη χρήση τους. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε πολύ, είναι να αραιώνετε ΠΑΝΤΑ τα αιθέρια έλαια με κάποιο έλαιο βάσης, όπως είναι το λάδι καρύδας, το αμυγδαλέλαιο ή το αγνό ελαιόλαδο.
   Το έλαιο μέντας που αναφέρω είναι το απλό, όχι το αιθέριο έλαιο. Όταν στα άρθρα δεν αναφέρω αιθέριο, τότε αφορά πάντα τα απλά έλαια.
   Σας εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και έναν υπέροχο μήνα! 🙂

   • Ο/Η PARASKEYH ΛΙΑΠΑΡΙΝΟΥ λέει:

    Kυρια δημητρα ευχαριστω πολλη για τις συμβουλες που μου δωσατε με βοηθησατε πολλη, ποσο καιρο πρεπει να κανω τη θεραπεια με τη μεντα και το λαδι καρυδας και ποσες φορες την εβδομαδα γιατι εχω αρκετη αραιωση μπροστα ευχαριστω.

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

     Καλημέρα Βίκυ. Μπορεί να γίνεται έως δύο φορές την εβδομάδα ή όσο αναφέρω στο άρθρο. Όσο για το χρόνο που θα χρειαστεί, δεν μπορώ να σας πω, επειδή θα πρέπει να διαπιστώσετε μόνη σας πόσο και αν χρειάζεται επιπλέον.
     Ακόμη και μία φορά την εβδομάδα να γίνεται, θα υπάρχει σημαντική βοήθεια στα μαλλιά. Καλή συνέχεια!

 • >