Πως Να Ενισχύσετε Φυσικά Τα Αδύναμα Μαλλιά Με Βιταμίνες & Βότανα

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα αδύναμα μαλλιά είναι μια πολύ σημαντική και σοβαρή κατάσταση σε γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών.

Όλοι μας επιθυμούμε παχύτερα, πληρέστερα και πιο δυνατά μαλλιά, ειδικά όταν η αραίωση τους γίνεται πλέον ένα εμφανές πρόβλημα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες με βιταμίνες και βότανα, που μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα των αδύναμων μαλλιών και της αραίωσης τους. Επίσης σημαντικό όμως είναι, να γίνει εξισορρόπηση στις ορμόνες με τη μείωση του στρες και την κατανάλωση κατάλληλης διατροφής.

Το μέσο κεφάλι ενηλίκων έχει περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες και χάνει περίπου 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα.

Μπορεί να ακούγεται σαν να χάνονται πολλές τρίχες, αλλά είναι πραγματικά εντελώς φυσιολογικό.

Μπορεί να νομίζετε ότι η απώλεια τόσων πολλών τριχών θα κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται λεπτότερα. Αυτή όμως, είναι απλά η κανονική διαδικασία της ανάπτυξης κάθε νέας τρίχας.

Όσο η αναγέννηση των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι σε σωστή ισορροπία, τότε η αραίωση τους δεν αποτελεί πρόβλημα.

Για πολλά άτομα όμως, τα αδύναμα μαλλιά και η τριχόπτωση αποτελούν έναν καθημερινό αγώνα. Επειδή, εκτός από την ιδανική εμφάνιση των αδύναμων μαλλιών, υπάρχει ο μεγαλύτερος φόβος ότι η αραίωση αυτή θα μετατραπεί σε μόνιμη τριχόπτωση και φαλάκρα.

Τι προκαλεί τα αδύναμα μαλλιά και την τριχόπτωση;

dna για αδύναμα μαλλιάΤι πραγματικά όμως προκαλεί τα αδύναμα μαλλιά και την τριχόπτωση;

Υπάρχουν βιταμίνες και φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών μας;

Πριν να ανησυχείτε και να αγχώνεστε, ελπίζω να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Το οποίο, όχι μόνο θα σας δώσει ελπίδα, αλλά και θα σας παρέχει πραγματικά αποδεδειγμένες φυσικές θεραπείες για την ενδυνάμωση τους.

Για τις νεαρές και όχι μόνο ηλικίες, οι διατροφικές ανεπάρκειες αποτελούν συχνά αιτία αραίωσης και αδυναμίας των μαλλιών. Η πιο συχνή ανεπάρκεια, είναι του σιδήρου και τα χαμηλά επίπεδα του στον οργανισμό.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μόνο μία από τις αιτίες της λέπτυνσης των μαλλιών.

Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί εύκολα, χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες, σωστή διατροφή, φυσικά συμπληρώματα, αλλά και θεραπείες με αιθέρια έλαια.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου για τα αδύναμα μαλλιά και την αραίωση τους

Πολλές φορές όταν κοιτάζουμε στη χτένα, θέλουμε να φωνάξουμε ή να ουρλιάξουμε:

“Γιατί τα μαλλιά μου πέφτουν συνέχεια;;;”

Είναι πολύ απογοητευτικό να βρίσκουμε μεγάλη ποσότητα από τρίχες στη χτένα μας ή να παρατηρούμε αδύναμα μαλλιά.

Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Onmed.gr αλλά και του άρθρου του Διεθνούς Οργανισμού της Mayo Clinic, η ακριβής αιτία της μη φυσιολογικής απώλειας τρίχας δεν είναι εντελώς σαφής. Τυπικά όμως, σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Κληρονομικότητα (οικογενειακό ιστορικό)
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Ιατρικές συνθήκες
 • Φάρμακα
 • Φυσικό ή συναισθηματικό σοκ
 • Υπερβολικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις αιτίες…

1. Κληρονομικότητα

Συνήθως, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος που τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες βιώνουν αδυναμία, υπερβολική αραίωση και απώλεια μαλλιών.

Για τους άνδρες, είναι ένα πιο γνωστό φαινόμενο που ονομάζεται αρσενική φαλάκρα, αλλά μπορούν και οι γυναίκες επίσης να παρουσιάζουν γυναικεία φαλάκρα.

ΔιαφήμισηΚαι τα δύο αυτά πρότυπα τριχόπτωσης συνδέονται με ένα οικογενειακό ιστορικό τριχόπτωσης.

Για τους άνδρες, μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την εφηβεία ή τον στρατό (με υπεύθυνο το κράνος). Εκτός από την αραίωση των μαλλιών τους, οι άνδρες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους γίνονται πιο μαλακά και λεπτότερα.

2. Ορμονικές ανισορροπίες

Οι ανωμαλίες των ορμονών και οι αλλαγές στον οργανισμό μπορούν να συμβάλουν στην αδυναμία ή στην αραίωση των μαλλιών.

Ορισμένες μεταβολές ορμονών είναι προσωρινές, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

Αδύναμα μαλλιά & εγκυμοσύνη

Η αραίωση ή η απώλεια των μαλλιών που προκύπτει από αυτές τις προσωρινές αλλαγές, συνήθως, θα πρέπει να είναι και προσωρινή. Ωστόσο, αν έχετε μια συνεχή ανισορροπία των ορμονών, σημαίνει πως μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα θυρεοειδούς που πρέπει να διορθωθεί.

Επίσης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια άλλη πιθανή αιτία της λέπτυνσης μαλλιών για τις γυναίκες. Συνδέεται με μια ορμονική ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη των μαλλιών σε λάθος μέρη (όπως το πρόσωπο), αλλά να μειώνεται σε επιθυμητές θέσεις (όπως το τριχωτό της κεφαλής).

Μερικές φορές τα αδύναμα μαλλιά και η αραίωση τους είναι ο μόνος προφανής δείκτης των πολυκυστικών ωοθηκών.

3. Προβλήματα θυρεοειδούς και άλλες ιατρικές συνθήκες

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών περιλαμβάνουν:

 • προβλήματα θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός)
 • πολυκυστικές ωοθήκες
 • λύκο
 • ορισμένους τύπους καρκίνου
 • ασθένειες της υπόφυσης
 • δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα
 • ΗIV
 • άλλες χρόνιες ιατρικές ασθένειες

4. Φάρμακα & Αντιβιώσεις

Πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων μπορεί να συμβάλλουν στην λέπτυνση των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ακόλουθους τύπους:

 • Φάρμακα για την ακμή
 • Αντιβιοτικά
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντιμυκητιασικά φάρμακα
 • Διαλυτικά αίματος (αντιπηκτικά)
 • Φάρμακα χημειοθεραπείας
 • Φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης
 • Φάρμακα επιληψίας (αντισπασμωδικά)
 • Φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης (αντι-υπερτασικά)
 • Θεραπεία αντικατάστασης ορμόνης με οιστρογόνα ή προγεστερόνη για γυναίκες, ανδρογόνα και τεστοστερόνη για άνδρες
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Ιντερφερόνες
 • Σταθεροποιητές διάθεσης
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Στοματικά αντισυλληπτικά
 • Φάρμακα κατά της νόσου του Parkinson
 • Στεροειδή
 • Φάρμακα θυρεοειδούς αδένα

5. Καταστάσεις φυσικού ή συναισθηματικού σοκ

Όταν ένα άτομο υποστεί κάποιο έντονο σοκ, είτε είναι σωματικό είτε συναισθηματικό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια προσωρινή λέπτυνση των μαλλιών. Αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες μετά το σοκ.

Για παράδειγμα, ένας θάνατος στην οικογένεια, μια χειρουργική επέμβαση, μια απόλυση, ένα διαζύγιο ή μια ξαφνική ή υπερβολική απώλεια βάρους.

Αυτά όλα, είναι παραδείγματα γεγονότων που μπορεί να είναι συγκλονιστικά για το σώμα και να οδηγήσουν σε αδύναμα μαλλιά και σε αραίωση τους.

6. Υπερβολικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Η υπερβολική στιλπνότητα και η υπερθέρμανση των μαλλιών μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αραίωση τους.

Οι βαφές, το ίσιωμα, το κατσάρωμα και διάφορες άλλες επεμβάσεις, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και εύθραυστη τρίχα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σπάσουν οι άκρες από τις τρίχες ή ακόμη και ολόκληρα τμήματα τους.

Το έντονο τράβηγμα της τρίχας μπορεί επίσης να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν αδύναμα μαλλιά και πιθανή τριχόπτωση και αραίωση τους.

7. Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να δημιουργήσουν αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση.

Το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το στρες, η ανεπαρκής και κακή διατροφή, αλλά και ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο λύκος.

Βιταμίνες & βότανα για τα αδύναμα μαλλιά και την τριχόπτωση

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τα αδύναμα μαλλιά, την τριχόπτωση αλλά και την γενική υγεία τους.

Βιταμίνες για τα αδύναμα μαλλιά & την τριχόπτωση_1

Σαν μια ιδιαίτερη σημείωση θα πρέπει να σας αναφέρω ότι:

Σε κάποιες συνθήκες λέπτυνσης ή αραίωσης μαλλιών, που προκύπτουν από κάποιο τραυματικό συμβάν, η αποκατάσταση των μαλλιών σας είναι απλώς θέμα χρόνου και υπομονής.

Αν γνωρίζετε ότι η απώλεια μαλλιών σας είναι από κάποιο προσωρινό πρόβλημα ή αν απλά θέλετε να ανακτήσετε ένα προγενέστερο επίπεδο στο πάχος της τρίχας σας, τότε οι παρακάτω οδηγίες θα βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη, την ενδυνάμωση και την υγεία των μαλλιών σας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και κάθε φορά που έχουμε ανεπάρκεια στη βιταμίνη C, συμβαίνει κάτι κακό.

Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Ρίξτε απλά μια ματιά στις ετικέτες σε ορισμένα προϊόντα μαλλιών που βλέπετε στα καταστήματα. Οι πιθανότητες είναι, σχεδόν όλα, αν όχι όλα, να περιέχουν βιταμίνη C στη σύνθεσή τους.

Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στην καθημερινή διατροφή σας από πηγές όπως τα λεμόνια, τα ακτινίδια, το σπανάκι, τις πιπεριές, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, τα μούρα, τις ντομάτες, τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Βιταμίνη Ε

Vitamin E για αδύναμα μαλλιάΑναμφισβήτητα, μία από τις πιο ξεχασμένες και υποτιμημένες βιταμίνες, η βιταμίνη Ε είναι δυστυχώς, συχνά ξεχασμένη και στην καθημερινή διατροφή μας.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί κυρίως σε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια), σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο αβοκάντο, στα οστρακοειδή, στο ελαιόλαδο, στα ακτινίδια, στο μάνγκο, στο ροδάκινο και στα μούρα.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση άλλων βιταμινών και επιπλέον, είναι η βιταμίνη που δεσμεύει μαζί όλες τις άλλες βιταμίνες.

Βιταμίνες ομάδας Β

Η ομάδα βιταμινών του συμπλόκου Β περιλαμβάνει διάφορες βιταμίνες όπως Β6, Β12, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιοτική, θειαμίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ.

Αν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα από βιταμίνες της ομάδας Β στη διατροφή σας, μπορείτε πάντα να πάρετε κάποια συμπληρώματα διατροφής. Τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης Β, περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, καθώς και εύκολη δημιουργία από μώλωπες.

Σίδηρος

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ένα από τα πρώτα σημάδια έλλειψης σιδήρου είναι η απώλεια μαλλιών.

Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά οξυγόνου σε κάθε μέρος του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών μας.

Χωρίς οξυγόνο, τα μαλλιά μας δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν είναι αναιμικοί, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και να υποφέρουν από αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση.

Μερικές από τις καλύτερες πηγές σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ρεβίθια, οι φακές, το σουσάμι, οι σπόροι κολοκύθας και η σόγια.

Νιασίνη

Η πιο σημαντική βιταμίνη στην ομάδα συμπλέγματος Β για την τριχοφυΐα, είναι η νιασίνη.

Η βιταμίνη αυτή, προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και θρέφει το τριχωτό της κεφαλής, παρέχοντας στα μαλλιά μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Χωρίς νιασίνη, τα μαλλιά μας γίνονται άψυχα, θαμπά, αδύναμα και στη συνέχεια ακολουθεί η τριχόπτωση.

Ενώ μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει B6, B1 και B12, συνήθως η ​​νιασίνη ή η βιταμίνη B3, δεν βρίσκονται μεμονωμένες ως συμπλήρωμα.

Γι αυτό, θα πρέπει να τις προσλαμβάνετε από τρόφιμα όπως τα ψάρια (τόνος), το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το βόειο κρέας, τα μανιτάρια, τα μπιζέλια και το αβοκάντο.

Βιοτίνη

Τη βιοτίνη μπορείτε να τη βρείτε μεμονωμένα σε μορφή χαπιού.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και γι αυτό καλύτερα να προτιμήσετε την προμήθεια της από τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη.

Αυτά περιλαμβάνουν αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, καρύδια και αμύγδαλα.

Η βιοτίνη είναι μία από τις συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες ενώσεις στα προϊόντα για τα μαλλιά για την ανάπτυξη τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη βιοτίνη, είναι το ότι είναι υδατοδιαλυτή, που σημαίνει ότι το σώμα μας δεν τη διατηρεί και πρέπει να την καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Κοκτέιλ για αδύναμα μαλλιά

Υπήρξαν αρκετές φορές λόγω καταστάσεων, που αντιμετώπισα κι εγώ πρόβλημα με τα αδύναμα μαλλιά μου αλλά και με τριχόπτωση.

Υπάρχουν όμως πραγματικά πολλές λύσεις και μάλιστα φυσικές, με τις οποίες μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα αυτό.

Σχεδόν πάντα όταν πηγαίνω στο κομμωτήριο, η κομμώτρια μου με ρωτά πως γίνεται και έχω συνεχώς νέες φύτρες. Της εξηγώ λοιπόν, τις λύσεις που κατά καιρούς έχω ανακαλύψει και δοκιμάσει και που σας αναφέρω στο άρθρο αυτό.

Μπορείτε καταρχήν, να δημιουργήσετε ένα κοκτέιλ που θα περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες που ανέφερα, προσθέτοντας τες σε σαμπουάν τσουκνίδας.

Είναι μια εκπληκτική συνταγή για τα αδύναμα μαλλιά και την υγιή ανάπτυξη τους και τη συνιστώ σε όσους γνωρίζω ότι έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης ή αραιώνουν τα μαλλιά τους.

Τα συστατικά αυτού του κοκτέιλ είναι:

 • 250 ml σαμπουάν τσουκνίδας (ιδανικά βιολογικό)
 • 1 ml βιταμίνης Β6
 • 1 ml βιταμίνης Β12
 • 5 δισκία βιταμινών της ομάδας Β

Πως την ετοιμάζετε:

Ξεκινήστε σπάζοντας και τρίβοντας τα δισκία του συμπλέγματος βιταμίνης Β. Προσθέστε τη θρυμματισμένη σκόνη από τα δισκία στο σαμπουάν τσουκνίδας, προσθέστε θρυμματισμένες την B6 και την B12 και στη συνέχεια ανακατέψτε πολύ καλά.

Ανακατεύουμε για τουλάχιστον πέντε λεπτά, έτσι ώστε το μείγμα των βιταμινών να μην συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σαμπουάν. Λούζετε τα μαλλιά σας με το σαμπουάν δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυτό το κοκτέιλ θα σας δώσει αρκετό μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη C από την τσουκνίδα, αλλά επίσης θα εμπλουτίσει το μίγμα με τις απαραίτητες βιταμίνες Β.

* Το 1 Milligram (mg) = 0.001 milliliters (ml), δηλαδή το 1 ml είναι 1.000 mg, οπότε θα χρειαστείτε 1 κάψουλα των 1.000 mg ή δύο των 500 mg.

Λάδι καρύδας

Έλαιο καρύδας για αδύναμα μαλλιάΤο μόνο που θα χρειαστείτε είναι 2 κουταλιές λάδι καρύδας

Χρόνος που χρειάζεστε:

45 λεπτά

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ θερμαίνετε το λάδι καρύδας για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να είναι ελαφρώς ζεστό. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε με το λάδι αυτό μασάζ στο κεφάλι σας.

Αφού κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας για περίπου 15 λεπτά, απλώστε το λάδι καρύδας και στα υπόλοιπα μαλλιά και αφήστε το για 30 λεπτά.
Προαιρετικά, μπορείτε να τυλίξετε μια πετσέτα στα μαλλιά σας και να κοιμηθείτε αφήνοντας πάνω το λάδι καρύδας.

Έτσι, θα έχει το χρόνο να βγάλει όλα τα θρεπτικά του συστατικά στα μαλλιά σας. Μπορείτε να το ξεπλύνετε το πρωί και στη συνέχεια να λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν σας.

Πόσο συχνά;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας στα μαλλιά σας 2-3 φορές την εβδομάδα.
Το λάδι καρύδας περιέχει συστατικά που περιβάλλουν φυσιολογικά τα μαλλιά μας και προάγουν την ανάπτυξη τους.

Είναι πολύ πλούσιο σε βασικά μέταλλα, καλά λιπαρά, σίδηρο και κάλιο που εμποδίζουν το σπάσιμο της τρίχας. Βοηθά επίσης, στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής και αποτρέπει θέματα όπως η πιτυρίδα και ο κνησμός.

Πράσινο τσάι

Θα χρειαστείτε απλά ένα φλιτζάνι φρεσκοπαρασκευασμένο πράσινο τσάι (το βιολογικό θα ήταν ιδανικό).

Χρόνος που χρειάζεστε:

1 ώρα

Οδηγίες:

Πράσινο τσάι για αδύναμα μαλλιάΕτοιμάζετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και το αφήνετε να κρυώσει.
Ρίξτε κατόπιν το πράσινο τσάι πάνω στα μαλλιά σας, κάνοντας παράλληλα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας. Βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι όλα βρεγμένα με το τσάι. Αφήστε το στα μαλλιά για μία ώρα περίπου και στη συνέχεια ξεπλύντε τα με χλιαρό νερό.

Πόσο συχνά;

Χρησιμοποιήστε πράσινο τσάι 1-2 φορές την εβδομάδα και θα είναι αρκετές.
Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας το τριχωτό και τα μαλλιά σας υγιή. Βοηθά επίσης στην τόνωση και στην ανάπτυξη νέων τριχών.

Μίγμα με καστορέλαιο

Θα χρειαστείτε:

 • 2 κουταλιές σούπας καστορέλαιο
 • 1 κρόκο αυγού
 • 1 κουταλιά σούπας μέλι

Χρόνος που χρειάζεστε:

2 – 4 ώρες

Οδηγίες:

Σε ένα γυάλινο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα παραπάνω υλικά. Απλώστε το μίγμα στα μαλλιά σας και αφήστε το να μείνει 2 – 4 ώρες. Όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δείτε.

Πόσο συχνά;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το μίγμα 1-2 φορές την εβδομάδα. Το καστορέλαιο έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες, που το κάνουν εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και την αύξηση των μαλλιών. Είναι πολύ γνωστό για την ικανότητα του σε προβλήματα αραίωσης μαλλιών αλλά και της τριχόπτωσης γενικά.

Το αυγό περιέχει πάμπολλες πρωτεΐνες που εμποδίζουν το σπάσιμο της τρίχας, διορθώνουν τα κατεστραμμένα μαλλιά και ενισχύουν την τρίχα θρέφοντας την.

Το μέλι με τη σειρά του, έχει εξαιρετικές ιδιότητες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα, βοηθά τα φθαρμένα μαλλιά και δυναμώνει τη ρίζα, τονώνοντας τη. Είναι μια εξαιρετική συνταγή μάσκας που αν την χρησιμοποιήσετε εβδομαδιαία, σε δύο περίπου μήνες θα απολαμβάνετε υγιή, μακριά και πυκνά μαλλιά.

Λάδι Marrakesh Oil

Όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει αυτό το εκπληκτικό λάδι, είδα μεγάλη διαφορά στα μαλλιά μου. Το μόνο μειονέκτημα του είναι …δυστυχώς η τιμή του, όμως επειδή η δοσολογία που χρειάζονται τα μαλλιά μας από το λάδι αυτό είναι μικρή (λίγες σταγόνες), γίνεται τελικά μια σχετικά οικονομική λύση.

Αν το χρησιμοποιείτε παράλληλα με τις παραπάνω εκπληκτικές λύσεις βιταμινών και βοτάνων, σας εγγυώμαι απίστευτα αποτελέσματα στα αδύναμα μαλλιά σας και στο πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Το λάδι Marrakesh περιέχει έλαιο αργκάν που παρέχει προστασία και λάμψη και λάδι σπόρων κάνναβης που θρέφουν και ενυδατώνουν την τρίχα μας σε βάθος. Προστατεύει τα μαλλιά από την καθημερινή φθορά, τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τις χημικές διεργασίες που χρησιμοποιούμε.

Δίνει ένα τέλειο αποτέλεσμα και λάμψη στην εμφάνιση, ενώ απορροφάται εύκολα χωρίς να “λαδώνει” τα μαλλιά.

Το έλαιο αργκάν θεωρείται ένα θαυματουργό λάδι σύμφωνα με τις ιδιότητες του και έχει προέλευση από το Μαρόκο. Ενυδατώνει την τρίχα, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το λάδι σπόρων κάνναβης που -επιτέλους- επιτρέπεται πλέον και στην χώρα μας, θεωρείται από τα πιο πλήρη φυτικά έλαια. Η πληρότητα του αφορά την αναλογία του σε βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που μπορεί κανείς να βρει στην Φύση.  Το έλαιο με σπόρους κάνναβης θρέφει και δίνει λάμψη στα άτονα και στα θαμπά μαλλιά. Επιπλέον, δρα κατά της πιτυρίδας και ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος στα λιπαρά μαλλιά.

Τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν για τα αδύναμα μαλλιά

Υπάρχουν επίσης τροφές που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών για τα αδύναμα μαλλιά και το δέρμα.

Επίσης, μην ξεχνάτε πως υπάρχει πάντα, μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ του τι τρώτε και της υγείας των μαλλιών και του δέρματος μας.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Whitney Bowe, MD,

“Ένα από τα πρώτα δείγματα για να διαπιστώσω πόσο υγιής είναι κάποιος και αν τρώει θρεπτικά, είναι κοιτάζοντας τα μαλλιά του.”

Παρακάτω, θα σας αναφέρω μερικά από τα κορυφαία τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε, σαν φυσικές θεραπείες για τα αδύναμα μαλλιά και την αραίωση τους.

Ψάρια ωκεανού & ποταμού

Η άπαχη, αντιφλεγμονώδης πρωτεΐνη που περιέχουν τα ψάρια ωκεανού και ποταμού, όπως ο σολομός περιέχουν τα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία των μαλλιών μας. Επίσης, περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες από ψευδάργυρο, ιώδιο και χαλκό που θεωρούνται απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών.

Λαχανικά πλούσια σε σίδηρο

Εκτός από την υγεία των μαλλιών σας, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τα επίπεδα σιδήρου σας συμπεριλαμβάνοντας φακές, λάχανο, σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά στη διατροφή σας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η λήψη αρκετής ποσότητας βιταμίνης C στη διατροφή σας, είναι απαραίτητη από μόνη της επειδή είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βοηθά επίσης το σώμα μας να απορροφήσει το σίδερο που χρειάζεται. Ορισμένες τροφές με πληθώρα βιταμίνης C περιλαμβάνουν γκουάβα, κόκκινη πιπεριά, ακτινίδιο, παπάγια και μπρόκολο.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής σας. Η βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των τριχών, βοηθάει επίσης στη δημιουργία του σμήγματος που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής. Εξαιρετικές επιλογές τροφών με βιταμίνη Α περιλαμβάνουν κολοκύθα, γλυκοπατάτα και λάχανο.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη

Αν δεν έχετε αρκετή βιοτίνη στη διατροφή σας, μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, εύθραυστα μαλλιά που είναι πολύ επιρρεπή σε αραίωση. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιοτίνη περιλαμβάνουν το προζύμη, τα καρύδια και τους κρόκους αυγών.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ακόμα ένα θρεπτικό συστατικό που είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία των μαλλιών και η ανεπάρκεια του συνδέεται με την απώλεια μαλλιών. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη και διόρθωση των ιστών, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν βοδινό κρέας που τρέφεται μόνο με χόρτα, σπόρους κολοκύθας και ρεβίθια.

Ξηροί καρποί

Πολύ σημαντικοί θεωρούνται οι ξηροί καρποί για την υγεία των μαλλιών μας. Περιέχουν χαλκό, μέταλλα, σελήνιο, βιταμίνες (ειδικά την Ε) και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας. Περίπου 15 ξηροί καρποί την ημέρα, είναι ιδανική ποσότητα για να δώσετε την απαραίτητη λάμψη στα μαλλιά σας.

Τελευταίες σκέψεις

Ελπίζω αυτές οι φυσικές θεραπείες για τα αδύναμα μαλλιά και την αραίωση τους για να είναι αποτελεσματικές και σε σας.

Θυμηθείτε απλά, ότι η αλλαγή δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα και η συνέπεια που θα έχετε με τις φυσικές θεραπείες, είναι το κλειδί για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αν είστε γυναίκα που αντιμετωπίζει αδύναμα μαλλιά και αραίωση, οι ειδικοί στην απώλεια μαλλιών συστήνουν τον έλεγχο για προβλήματα θυρεοειδούς και για ορμονικές ανισορροπίες ως καλό σημείο εκκίνησης.

ΔιαφήμισηΑν μπορείτε να βρείτε την αιτία της αραίωσης των μαλλιών σας, τότε τα μαλλιά σας θα αυξηθούν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με υγιή ρυθμό, μόλις αντιμετωπιστεί η αιτία.

Αν είστε άνδρας ή γυναίκα και φοβάστε ότι το πρόβλημα είναι κληρονομικό, μην παραιτήστε!

Ακόμη και αν το οικογενειακό ιστορικό ίσως να μην είναι υπέρ σας, μπορείτε να αλλάξετε πολλά μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής σας. Έτσι, θα επιβραδύνετε την αραίωση μαλλιών και θα διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Με μια συνεπή προσέγγιση, οι φυσικές θεραπείες για την αραίωση μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν το τριχωτό της κεφαλής σας να ενεργοποιηθεί.

Θα δείτε να αυξάνονται τα μαλλιά σας όπως πρέπει, ή, τουλάχιστον, θα βοηθήσουν ώστε να μειώνονται με αργό ρυθμό.

Διαφήμιση

Ξέρω ότι τα αδύναμα μαλλιά και η τριχόπτωση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή το έχω βιώσει κι εγώ.

Σας ενθαρρύνω όμως, να δώσετε μια ευκαιρία στις φυσικές αυτές θεραπείες.

Μπορεί να χρειαστεί λίγο μεγαλύτερο διάστημα από τις χημικές και εγχειρητικές θεραπείες. Δεν θα σας προκαλέσουν όμως πιθανά σοβαρά προβλήματα υγείας, ούτε τους πόνους για τους οποίους διαβάζω κατά καιρούς.

Έχετε δοκιμάσει κάποια από αυτές τις λύσεις ως τώρα;

Εσείς τι από όλες αυτές τις βιταμίνες ή τα βότανα έχετε δοκιμάσει ως τώρα; Τι σας βοήθησε στο πρόβλημα με τα αδύναμα μαλλιά και την τριχόπτωση;

Αφήστε αν θέλετε, το σχόλιο σας ή αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα υγιή και λαμπερά μαλλιά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Καλησπέρα!
  Εγω δεν εχω δοκιμασει τίποτα απ αυτα ενω για τις βιταμινες που χρειαζονται δεν ειχα ιδεα. Μαλλον εχω πολυ δουλεια να κανω, αλλα ευχαριστη. Ευχαριστω πολυ για τις ιδεες!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Λία!
   Ναι, σίγουρα έχεις δουλειά για τα μαλλιά σου, αλλά όπως είπες ευχάριστη. Εύχομαι να έχεις τέλεια αποτελέσματα (αν και είμαι σίγουρη γι αυτό, αφού τα χρησιμοποιώ κι εγώ). Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!

 • Καλησπέρα Δήμητρα! Έχω πρόβλημα με το θυροειδή μου. Υπάρχουν μέρες που τα μαλλιά μου είναι πολύ ξηρά και όταν χτενίζομαι τα μισά μένουν στη βούρτσα…Έχεις απόλυτο δίκιο, ένα καλό λαδάκι και η σωστή διατροφή μπορούν να κάνουν θαύματα! Πήρα και αυτές τις βιταμίνες συμπληρωματικά https://www.qpharmacy.gr/antras/mallia/eidikes-vitamines-gia-endynamosi-mallion/solgar-solgar-skin-nails-and-hair-formula-tabs-60s_59238/ και νομίζω έκαναν δουλίτσα. Σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Μαρίνα και καλό μήνα!! 🙂
   Ναι, τα φυσικά έλαια βοηθούν πάρα πολύ στην τριχόπτωση, όπως και οι συμπληρωματικές βιταμίνες. Πρόσεξε λίγο τον αιματοκρίτη σου, μήπως σου λείπει σίδηρος αλλά και μαγνήσιο και ίσως είναι αυτά η αιτία και όχι ο θυρεοειδής σου.
   Επίσης, δες και τα αντίστοιχα άρθρα ή τα βίντεο που έχω για την έλλειψη σιδήρου ή μαγνησίου μήπως σε βοηθήσουν περισσότερο.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και καλή συνέχεια!!!

 • Καλησπέρα Δήμητρα και χρόνια πολλά! Καταρχάς συγχαρητήρια για το site σου καθώς και για το κανάλι σου στο youtube, είμαι θαμώνας και σιωπηλή θαυμάστρια των όσων λες/γράφεις! Θα ήθελα να πω συμπληρωματικά στο άρθρο σου για το δαφνελαιο, που το χρησιμοποιώ για τον άντρα μου και μόνο ωραία έχω να πω. Έλαιο δάφνης ως βάση των 100ml μαζί με 20 σταγόνες έλαιο δενδρολίβανου και 10 σταγόνες έλαιο κέδρου. Κάνουν εκπληκτική δουλειά! Περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα με αναμονή 30′ έκαστη ή και παραπάνω. Το είχα δει πριν πολλά χρόνια σε ένα site συμβούλων γιαγιάς 🙂 και τελικά είχε δίκιο! Θα δοκιμάσω και από τις δικές σου συνταγές, γιατί αγαπώ τα φυσικά και φυτικά. Σ’ ευχαριστώ πολύ και να ‘σαι πάντοτε δυνατή να παρέχεις συμβουλές!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Δέσποινα, Χρόνια πολλά και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! 🙂
   Δεν έχω δοκιμάσει ως τώρα τη συνταγή που αναφέρεις και φυσικά ανυπομονώ να την ξεκινήσω, γιατί είμαι σίγουρη πως με αυτά τα υπέροχα συστατικά θα είναι εκπληκτική. Σου εύχομαι ότι καλύτερο και καλή επιτυχία στις δικές σου δοκιμές! 🙂

 • Ο/Η PARASKEYH ΛΙΑΠΑΡΙΝΟΥ λέει:

  Kαλησπερα και χρονια πολλα εγω δυστυχως εχω ανδρογενητικη αλωπεκιαση το επαθα απο 17 χρονων τωρα ειμε 53 και ολα αυτα τα χρονια εχω δοκιμασει χιλιαδες θεραπειες,και φυτικες τελευταια δοκιμασα λαδι καρυδας με ζελε αλοης γιατι εχω τριχοπτωση το καλοκαιρι απλα εγινε πιο ομορφο το μαλλι πιο υγιες δειχνει,το καλοκαιρι δοκιμασα και αιθερια ελαια μεντα με δεντρολιβανο αλλα δυστυχως μου λαδωσε πολλη τις ριζες και δεν ξαναβαλα γιατι κρατησε το λαδωμα 2 εβδομαδες μονο το ζελε αλοης με χυμο κρεμυδιου που εβαζα μια φορα την εβδομαδα ειδα κατι λιγα πραγματα, κι αυτο γιατι η αλωπεκιαση εινε κατι που δε γιατρευετε αυτο που θελω εινε να μη πεφτουν το καλοκαιρι γιατι αραιωνουν πιο πολλη ευχαριστω και συγνωμη για το κατεβατο.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Παρασκευή και Χρόνια Πολλά! Κατά τη γνώμη μου και μόνο, θεωρώ πως δεν υπάρχει τίποτα στο σώμα μας που να μην γιατρεύεται.
   Είναι όμως θέμα διατροφής και ειδικά ψυχολογίας. Δυστυχώς το άγχος στην εποχή μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους τρόπους οποιασδήποτε θεραπείας, όπως επίσης η αλλοίωση των τροφών ή η μόλυνση του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, νομίζω πως με ορισμένες συντονισμένες κινήσεις, όλα τα παραπάνω μπορούν να μειωθούν βοηθώντας τον οργανισμό και τα κύτταρα μας να λειτουργήσουν όπως πρέπει.
   Γράψατε πως δοκιμάσατε χιλιάδες θεραπείες για τα μαλλιά. Δεν αμφιβάλλω για αυτό, όμως πόσο καιρό αφήνετε το κάθε βότανο να λειτουργήσει; Όπως ένα πρόβλημα υγείας δεν δημιουργείται ποτέ σε μια νύχτα, έτσι δεν γίνεται να ιαθεί σε μια νύχτα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή και φυσικά, τουλάχιστον ένα μήνα συνεχόμενης προσπάθειας πριν αποφασίσουμε πως δεν λειτουργεί όπως θέλουμε στον οργανισμό μας.
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο στις αποφάσεις σας και εύχομαι ότι καλύτερο στη μέρα και τη ζωή σας! 🙂

 • Ο/Η Ιωσήφ Λαδόπουλος λέει:

  Αγαπητή Δήμητρα,
  Καλησπέρα, Χριστός ανέστη!
  Πολύτιμα τα άρθρα και τα βίντεό σου, σε ευχαριστώ!
  Μία ερώτηση: υπάρχουν 2 είδη τσουκνίδας, η ήμερη, ας την πω, πιό λεπτή, πιό μικρή, την οποία πωλούν στην αγορά και η πιό άγρια, πιό μεγάλη και χοντρή, πιό ψηλή, η οποία και τσιμπάει φοβερά, δεν πωλείται στην αγορά. Την γνωρίζω από παιδί στην γειτονιά, την έχει στον κήπο της και η μητέρα μου σε μεγάλη πισότητα. Διερωτώμαι εάν και αυτή μπορώ να την βράσω για σαλάτα ή να την χρησιμοποιήσω για τσάι, αφού την ξηράνω (ή και φράσκια;), εάν και αυτό το είδος έχει τις ίδιες ιδιότητες. Δεν ξέρω εάν έγινα κατανοητός! Εάν ναι, θα ήθελα, παρακαλώ, την γνώμη σου. Να συμπληρώσω, ότι η άγρια είναι πιό ξανθιά στο χρώμα, η ήμερη πιό πρασινωπή. Σε ευχαριστώ θερμά!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ιωσήφ και Χρόνια Πολλά! Το μοναδικό πρόβλημα με την ήμερη τσουκνίδα, είναι το μέρος που φύεται. Αν δηλαδή βρίσκεται σε μέρος όπου κοντά περνούν αυτοκίνητα, αν υπάρχουν γύρω χωράφια με καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται λιπάσματα ή φυτοφάρμακα ή αν βρίσκεται κοντά σε εργοστάσια, σταθμούς και γενικά μόλυνση, τότε μπορεί μεν να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν θα έχει τη θρεπτική αξία που θα έπρεπε. Εγώ κάθε Άνοιξη πηγαίνω ψηλά στα Χάνια Πηλίου σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές (μένω στο Βόλο) και μαζεύω από εκεί όσα βότανα χρειάζομαι για αποξήρανση ή έλαιο. Όπως δηλαδή τσουκνίδες, υπερικό (βάλσαμο), καλέντουλα, αχίλλεια, άγριο σκόρδο, τσάι του βουνού (σιδερίτη), ρίγανη κλπ.
   Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά βότανα στη μορφή που θέλουμε από καλές εταιρείες και καταστήματα, διαβάζοντας πάντα από που προέρχονται (εγώ δεν αγοράζω κανένα βότανο μη Ελληνικό, εκτός αν είναι σε μορφή ελαίου ή αν δεν μπορεί να δημιουργηθεί στην Ελλάδα).
   Το μοναδικό πρόβλημα λοιπόν, θεωρώ πως είναι το περιβάλλον που μεγαλώνει το κάθε εκπληκτικό βότανο ή φυτό, ώστε να δώσει όση περισσότερη μπορεί από τη δύναμη του σε εμάς.
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο στο προβληματισμό σου και εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >