Σπιρουλίνα: Μια Υπερτροφή Με 10 Σημαντικά Οφέλη Για Την Υγεία

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η σπιρουλίνα θεωρείται και είναι δικαίως, μια υπερτροφή!

Πιστεύω πως όλοι θα έχετε ακούσει διάφορες απόψεις γι αυτή.

Ίσως όμως δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι, ποια τα οφέλη της και για ποια προβλήματα υγείας είναι ιδανική.

Η σπιρουλίνα είναι μπλε-πράσινη, παράλογα υγιεινή, αλλά συχνά παραβλέπεται ή παρεξηγείται.

Οι καλύτερες ποιότητες σπιρουλίνας, μεγαλώνουν στο μαγικό φεγγάρι της Ελλάδας, της Χαβάης, και σε άλλες παρόμοιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

ΔιαφήμισηΑυτό το μπλε-πράσινο φύκι είναι ένα φυτό γλυκού νερού. Είναι πλέον ένα από τα πιο ερευνημένα και μαζί με την ξαδέλφη του τη χλωρέλλα (Chlorella), (1) θεωρούνται από τις σημαντικότερες υπερτροφές.

Είναι ιδανική και πλήρης τροφή για όσους ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, λαμβάνοντας πολλαπλά επιπλέον οφέλη.

Είναι συνεχώς αυξανόμενη σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα ως το Μεξικό και από την Αφρική μέχρι και τη Χαβάη. Η σπιρουλίνα είναι γνωστή για την έντονη γεύση της και το πολύ ισχυρό διατροφικό της προφίλ.

Ίσως την έχετε ήδη διαβάσει ως συστατικό σε προϊόντα των σουπερμάρκετ, στα ενεργειακά ποτά και στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Όμως τα οφέλη της σπιρουλίνας είναι πολλά και τόσο πολύ σημαντικά!

Αν μάλιστα καταναλώνετε σπιρουλίνα σε καθημερινή βάση, θα βοηθήσει ανέλπιστα στην αποκατάσταση και την αναζωογόνηση της υγείας σας!

Τι ακριβώς είναι η σπιρουλίνα

Σκεφτείτε πως μέχρι σήμερα, στην Βιβλιοθήκη Του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NCBI) (2) των ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 2.000 επιστημονικά άρθρα που αξιολογούν τα οφέλη της για την υγεία.

Η σπιρουλίνα είναι ουσιαστικά μια βιομάζα κυανοβακτηρίων (μπλε-πράσινη άλγη), που μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους και ζώα.

Διαφήμιση οργανικής (βιολογικής) χλωρέλλας

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο είδη σπιρουλίνας: η Arthrospira platensis και η Arthrospira maxima που καλλιεργούνται παγκοσμίως. (3)

Αυτές οι ποικιλίες, χρησιμοποιούνται τόσο ως συμπλήρωμα διατροφής (σε δισκία, σε μορφή νιφάδων και σε σκόνη), όσο και σε ολόκληρα τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται ακόμη και ως συμπληρώματα διατροφής για τα ζώα ή για ιχθυοτροφές.

Τα 10 αποδεδειγμένα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να αποκτήσουν τη βέλτιστη ποικιλία σπιρουλίνας της Χαβάης.

Ευτυχώς όμως, η σπιρουλίνα που παράγεται κατά κανόνα και στη χώρα μας, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και για όσους την καταναλώνουν τακτικά.

Με τη λέξη “τακτικά”, το ιδανικό θα είναι να λαμβάνετε σπιρουλίνα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Ιδανικά βέβαια, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά, στις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες (Σ.Η.Π.).

Οι 10+1 βασικοί λόγοι για την κατανάλωση σπιρουλίνας

Θα σας αναφέρω τους 10 πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους αξίζει πραγματικά να εντάξετε τη σπιρουλίνα στη διατροφή σας.

1. Η σπιρουλίνα αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα (ειδικά το αρσενικό)

Η χρόνια τοξικότητα του αρσενικού, επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, (4) πολλές χώρες πλήττονται από το ανόργανο αρσενικό και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα.

Η τοξικότητα του αρσενικού είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην Άπω Ανατολή και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές:

Εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Ταϊβάν και τη Χιλή προσλαμβάνουν υψηλή ποσότητα αρσενικού μέσω του πόσιμου νερού. Χιλιάδες από αυτούς, έχουν ήδη αναπτύξει χρόνια δηλητηρίαση από το αρσενικό“.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές στο Μπαγκλαντές, (5) δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη δηλητηρίαση από το αρσενικό. Για αυτό το λόγο, αξιολόγησαν και αξιοποίησαν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η σπιρουλίνα.

Διαφήμιση οργανικής (βιολογικής) σπιρουλίνας

Σε μια δοκιμή, χορήγησαν σε 24 ασθενείς που νοσούσαν από χρόνια δηλητηρίαση από αρσενικό, το εκχύλισμα 250 mg (χιλιοστογραμμάρια) σπιρουλίνας συν 2 mg (χιλιοστογραμμάρια) ψευδάργυρο, για δύο φορές την ημέρα. (6)

Συνέκριναν τα αποτελέσματα και σε άλλους 17 ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός σπιρουλίνας και ψευδαργύρου δούλεψε ιδανικά για όλους!

Τελικά οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση κατά 47% στην ποσότητα αρσενικού στο σώμα τους. (7)

Η σπιρουλίνα λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα εξαιρετικό αντίδοτο στο αρσενικό.

Οπότε, όσοι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με βαρέα μέταλλα στην υγεία σας, εντάξτε τη ως μέρος της αποτοξίνωσης σας.

2. Εξαλείφει το μύκητα Κάντιντα (Candida)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα είδη Candida ανήκουν στη φυσιολογική μικροβιακή κατάσταση της στοματικής κοιλότητας ενός βλεννογόνου, του γαστρεντερικού σωλήνα και του κόλπου. (8)

Σπιρουλίνα - Εξαλείφει τους ιούςΤι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως χωρίς υγιή ισορροπία μικροχλωρίδας στο σώμα μας, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στους ιούς και τις ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας (9) και η ακατάλληλη πέψη συνδέονται άμεσα με την ανισορροπία της μικροχλωρίδας.

Η καντιντίαση είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με μυκητίαση σε πάρα πολλές χώρες.

Δυστυχώς πλέον, η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα έχει γίνει στις μέρες μας χαρακτηριστικό σημάδι για τις περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες. (10)

Από τη δεκαετία του 1980, έχει διαπιστωθεί μια σημαντική αύξηση στις μολύνσεις.

Αυτό συμβαίνει λόγω της στροφής πολλών ατόμων, σε μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι τα αφύσικα συστατικά, η αντιμικροβιακή αντοχή και τα αναποτελεσματικά αντιμυκητιακά φάρμακα.

Ευτυχώς, η σπιρουλίνα φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει και εδώ!

Αρκετές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι είναι ένας αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας, ιδιαίτερα για τον μύκητα κάντιντα. (11)

Τα οφέλη της σπιρουλίνας έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη υγιούς βακτηριδιακής χλωρίδας στα έντερα. Αυτή με την σειρά της αναστέλλει την εμφάνιση του μύκητα κάντιντα.

Επιπλέον, οι ανοσο-ενισχυτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να εξαλείψει τα κύτταρα του μύκητα.

3. Βελτιώνει τη δράση του ιού HIV/AIDS

Μέχρι πρόσφατα, οι επιδημιολόγοι είχαν μπερδευτεί προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, την Κορέα και το Τσαντ, έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά του ιού HIV/AIDS.

Σε μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυκολογίας, δόθηκε η πιθανή εξήγηση. Αποκαλύφθηκε πως μπορεί να είναι η ποσότητα των φυκιών σπιρουλίνας στις περιοχές αυτές, που τα καταναλώνουν τακτικά οι κάτοικοι εκεί. (12)

Οι ερευνητές πήραν 11 ασθενείς με ιό HIV που δεν έλαβαν ποτέ αντιρετροϊκά φάρμακα και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

 • μία που κατανάλωσε 5 γραμμάρια καφέ φύκια καθημερινά
 • μία που κατανάλωσε 5 γραμμάρια σπιρουλίνας και,
 • μία που κατανάλωσε ένα συνδυασμό και των δύο

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου τριών μηνών, ανακαλύφθηκαν δύο βασικά ευρήματα:

 • Δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις με καμία από τις δύο ποικιλίες φυκιών και από τον συνδυασμό τους
 • Τα κύτταρα CD4 (λευκά αιμοσφαίρια και Τ-κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση) και το ιικό φορτίο HIV-1 (άλλος βιοδείκτης HIV) παρέμειναν σταθερά.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ελπιδοφόρα, ώστε ένας συμμετέχων προσφέρθηκε εθελοντικά να συνεχίσει τη μελέτη για επιπλέον 10 μήνες. (13)

Αυτός ο συμμετέχων, επωφελήθηκε πραγματικά από την “κλινικά σημαντική βελτίωση στο CD4 και το μειωμένο ιικό φορτίο HIV“.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σπιρουλίνα αξίζει πραγματικά μια θέση για τη φυσική θεραπεία του ιού HIV/AIDS.

4. Η σπιρουλίνα βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ: (14)

Μερικές μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν, ότι η σπιρουλίνα αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεϊνών που καταπολεμούν τη μόλυνση και άλλων κυττάρων που βελτιώνουν την ανοσία και βοηθούν στην αποτροπή λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος“.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς περισσότερα από 70 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Αξιολογώντας τη σημαντική ικανότητα της σπιρουλίνας, να επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα. (15)

Σπιρουλίνα - Οφέλη στον οργανισμό

Όταν η σπιρουλίνα δοκιμάστηκε σε ανθρώπινα παγκρεατικά κύτταρα, (16) αυτοί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

Σε σύγκριση με τα μη υποβληθέντα σε αγωγή κύτταρα, η πειραματική αυτή θεραπεία μείωσε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των κυτταρικών γραμμών ανθρώπινου παγκρεατικού καρκίνου in vitro, με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση.(17)

Ουσιαστικά δηλαδή αυτό αποδεικνύει, ότι η κατανάλωση σπιρουλίνας είναι μια πιθανή φυσική θεραπεία κατά του καρκίνου. (18)

5. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η φυκοκυανίνη, είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στην σπιρουλίνα.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι έχει αντι-υπερτασικά αποτελέσματα, δηλαδή μειώνει την αρτηριακή πίεση. (19)

Αυτή η μείωση πιστεύεται ότι οδηγείται από μια αυξημένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία μας να χαλαρώσουν. (20)

Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση της σπιρουλίνας, αναστρέφει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στο μεταβολικό σύνδρομο. (21)

Σίγουρα αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για όλους, επειδή η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών επεισοδίων.

6. Η σπιρουλίνα μειώνει τη χοληστερόλη

ΔιαβήτηςΗ σπιρουλίνα έχει επίσης αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση και μειώνει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. (21)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο: The Journal of Nutritional Science και Vitaminology, (22) χρησιμοποίησε κουνέλια που είχαν υψηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές έδωσαν στα κουνέλια 1% ή 5% σπιρουλίνα για οκτώ εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν κατά 26% στην ομάδα που κατανάλωσε το 1% της σπιρουλίνας. Η ομάδα που κατανάλωσε το 5% σπιρουλίνας μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, κατά 41%!

Επιπλέον, τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν επίσης σημαντικά.

Αυτή η μελέτη έδειξε, πως όσο συχνότερα καταναλώνουμε σπιρουλίνα, τόσα περισσότερα θα είναι τα οφέλη της.

7. Μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Στην παραπάνω μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι η σπιρουλίνα μείωσε την επιφάνεια της εσωτερικής αορτής κατά 33% έως 48%. (23)

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι σημαντικό βέβαια να θυμόμαστε, ότι αυτή η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε ζώα. (24)

Υπογραμμίζεται όμως ότι η τακτική κατανάλωση σπιρουλίνας, (25) μπορεί κυριολεκτικά να αντιστρέψει τη ζημιά που προκαλείται από την κακή διατροφή.

Μπορείτε πραγματικά να φανταστείτε τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, που θα βιώσουν τα άτομα που καταναλώνουν σπιρουλίνα, ενώ παράλληλα έχουν μια ισορροπημένη διατροφή;

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

8. Ενισχύει την ενέργεια

Σύμφωνα με τη χημική σύνθεση της σπιρουλίνας, δεν είναι καθόλου περίεργο πως τα άτομα που την καταναλώνουν τακτικά έχουν άφθονη ενέργεια.

Ο Τουρκοαμερικανός καρδιοχειρουργός γιατρός Dr. Mehmet Oz (26) συνιστά, να συνδυάσετε 1 κ.γ. σκόνη σπιρουλίνας με 1 λίτρο χυμού λάιμ. Στη συνέχεια, να παγώσετε το μείγμα σε παγοκύστες και να το προσθέτετε σε χυμούς ή νερό για μια υγιεινή ώθηση ενέργειας. (27)

Σύμφωνα με τον Δρ. Oz, η σπιρουλίνα και ο χυμός λάιμ ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση, επειδή ξεκλειδώνουν τη ζάχαρη από τα κύτταρα μας.

Το κρύο από τον πάγο ενισχύει τη μεταβολική ενέργεια, δίνοντας στο σώμα μας ένα πολύ υγιεινό και γρήγορο ξύπνημα.

9. Η σπιρουλίνα επιταχύνει την απώλεια βάρους

Σπιρουλίνα για απώλεια βάρουςΗ διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες, όπως η σπιρουλίνα βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του άπαχου ιστού και συμβάλλοντας στην καύση λίπους. (28)

Μπορεί επίσης να περιορίσει την πείνα και ειδικά τα υπέρβαρα άτομα, φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο. (29)

Για να μεγιστοποιήσετε αυτό το σημαντικό όφελος, δοκιμάστε να φάτε σπιρουλίνα νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, αντί για το βράδυ.

10. Μειώνει τα προβλήματα της ρινίτιδας

Η σπιρουλίνα ωφελεί επίσης τον οργανισμό στην γνωστή μας αλλεργική ρινίτιδα. (30)

Bοηθάει άμεσα, μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλεί τα προβλήματα.

Σε πολλαπλές δοκιμές, η σπιρουλίνα έδειξε πως είναι επιπλέον αποτελεσματική στη μείωση του κνησμού, της ρινικής έκκρισης, της ρινικής συμφόρησης και του φταρνίσματος. (31)

10+1. Προσφέρει νευροπροστασία για διαταραχές του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη

Σε μια μελέτη, μια διατροφή ενισχυμένη με σπιρουλίνα που χορηγήθηκε σε αρουραίους, παρείχε νευροπροστασία στη νόσο του Parkinson. (32)

Επιπλέον, σε μια μελέτη του 2015 (33) εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της σπιρουλίνας στη δυσλειτουργία της μνήμης. Όπως επίσης στην καταστροφή του οξειδωτικού στρες και στην αντιοξειδωτική δράση του ενζύμου.

Διαπιστώθηκε ότι η Spirulina platensis μπορεί να:

προλαμβάνει την απώλεια της μνήμης, πιθανότατα μειώνοντας τη συσσώρευση πρωτεϊνών και την οξειδωτική βλάβη“.

Ενώ οι δύο μελέτες είναι προκαταρκτικές και αφορούν ζώα, αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Ειδικά για όσους πάσχουν από τη νόσο του Parkinson ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά και για άτομα με προβλήματα μνήμης.

Ποιά είναι η κατάλληλη δοσολογία

Κλινικές μελέτες έδειξαν, πως η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία (Σ.Η.Π.) είναι από 1 έως 10 γραμμάρια την ημέρα.

Σαν συμπλήρωμα διατροφής, η ελάχιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου τα 3 γραμμάρια, δηλαδή 1 κ.γ. σε σκόνη.

Πιθανές παρενέργειες της σπιρουλίνας

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι η ποιότητα και η καθαρότητα της σπιρουλίνας που καταναλώνετε είναι από τα υψηλότερα πρότυπα.

Όπως βέβαια και οτιδήποτε άλλο προέρχεται από τη θάλασσα, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μόνο σπιρουλίνα και γενικά φύκια, που είναι απαλλαγμένα από μόλυνση.

Η μολυσμένη σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει:

 • Ηπατική βλάβη
 • Πόνο στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Αδυναμία
 • Δίψα
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό
 • Σοκ ή ακόμη και θάνατο

Η σπιρουλίνα θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα. (34)

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα με Νόσο του Crohn, με ελκώδη κολίτιδα, με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή.

Υπάρχει βέβαια η βιολογική σπιρουλίνα Σερρών, η οποία φύεται σε αλκαλικές λίμνες με γλυκό νερό. Δεν περιέχει ιώδιο στα συστατικά της, ενώ περιέχει όλα τα υπόλοιπα θρεπτικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Επίσης, ορισμένες πηγές δείχνουν ότι οι έγκυες, οι θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν γενικά άλγη.

Το καλύτερο είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, για να επιβεβαιώσετε αν πρέπει ή όχι να καταναλώσετε σπιρουλίνα.

Τελευταίες σκέψεις για τη σπιρουλίνα…

Η σπιρουλίνα όπως και το γνωστό σε όλους μας ιπποφαές, χαρακτηρίζονται δίκαια ως υπερτροφές για τον οργανισμό μας. (35)

Μία μόνο μερίδα 3 γραμμαρίων περιέχει 60% πρωτεΐνη και είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Κ1, Κ2, Β12, αλλά και σιδήρου, μαγγανίου και χρωμίου.

Είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών ουσιών, όπως είναι τα καροτενοειδή και η φυκοκυανίνη, που παρέχουν υγεία. Ταυτόχρονα περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη, ακόμη και από τα καρότα.

ΔιαφήμισηΗ σπιρουλίνα είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος διατροφής, επειδή είναι φυσική και έχει όλες τις κυριότερες βιταμίνες, τα αμινοξέα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Επιπλέον, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ φυσικά δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.

Διαφήμιση

Η καλύτερη υγεία αλλά και τα επιπλέον οφέλη της στην απώλεια βάρους, είναι σπουδαίοι λόγοι για να επιλέξετε τη σπιρουλίνα.

Εσείς βάλατε στη διατροφή σας τη σπιρουλίνα;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε για όλα αυτά τα εκπληκτικά οφέλη της σπιρουλίνας;

Γνωρίζετε για το απίστευτο αυτό φύκι, που μπορεί να διορθώσει τόσα προβλήματα υγείας και να διατηρήσει την καλή υγεία στον οργανισμό μας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας!

Επίσης, ενημερώστε με αν κάτι έχω ξεχάσει να αναφέρω σχετικά με την εκπληκτική και τόσο μοναδική σπιρουλίνα!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Πολυ καλη ενημερωση εγω αγορασα σκονη αλλα ειναι πικρη αραγε πως να την καταναλωνω για να γλυκανει λίγο?

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πολύ Μαρινέλα!
   Ναι, είναι αρκετά πικρή η σκόνη, αλλά περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
   Μπορείς να την διαλύσεις σε νερό, χυμούς φρούτων και σε ντρέσινγκ για σαλάτες. Σε νερό ή χυμούς, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή στέβια (ή βέβαια καστανή ζάχαρη) για να γλυκάνεις τη γεύση.
   Μπορείς βέβαια να την προσθέσεις και στο φαγητό, αλλά μετά το τέλος του μαγειρέματος, για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά της.

 • >