Σπιρουλίνα: Μια Υπερτροφή Με 10 Σημαντικά Οφέλη Για Την Υγεία

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η σπιρουλίνα θεωρείται και είναι δικαίως, μια υπερτροφή!

Πιστεύω πως, όλοι έχετε ακούσει γι αυτή.

Ίσως όμως, δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι, ποιά τα οφέλη της και για ποιά προβλήματα υγείας είναι ιδανική.

Η σπιρουλίνα είναι μπλε-πράσινη, παράλογα υγιεινή, αλλά συχνά παραβλέπεται ή παρεξηγείται.

Οι καλύτερες ποιότητες σπιρουλίνας, μεγαλώνουν στο μαγικό φεγγάρι της Ελλάδας, της Χαβάης, και σε άλλες εξωτικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

ΔιαφήμισηΑυτό το μπλε-πράσινο φύκι είναι ένα φυτό γλυκού νερού, που είναι πλέον ένα από τα πιο ερευνημένα, και μαζί με την ξαδέλφη του τη Χλωρέλλα (Chlorella), θεωρούνται οι σημαντικότερες υπερτροφές.

Είναι ιδανική και πλήρης τροφή για όσους ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή λαμβάνοντας πολλαπλά οφέλη.

Μεγαλώνοντας συνεχώς αυξανόμενη σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα ως το Μεξικό και από την Αφρική μέχρι και τη Χαβάη, η σπιρουλίνα είναι γνωστή για την έντονη γεύση της και το πολύ ισχυρό διατροφικό της προφίλ.

Ενώ μπορεί να την έχετε δει μόνο ως συστατικό σε προϊόντα των σουπερμάρκετ, στα ενεργειακά ποτά και στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής, τα οφέλη της σπιρουλίνας είναι τόσο σημαντικά.

Αν καταναλώνετε σπιρουλίνα σε καθημερινή βάση, θα βοηθήσει ανέλπιστα στην αποκατάσταση και την αναζωογόνηση της υγείας σας!

Σκεφτείτε πως μέχρι σήμερα, στην Βιβλιοθήκη Φαρμάκων & Υγείας (NCBI) στις ΗΠΑ, υπάρχουν περίπου 1.200 επιστημονικά άρθρα που αξιολογούν τα οφέλη της για την υγεία.

Είναι ουσιαστικά μια βιομάζα κυανοβακτηρίων (μπλε-πράσινα άλγη), που μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους και ζώα.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο είδη σπιρουλίνας: η Arthrospira platensis και η Arthrospira maxima που καλλιεργούνται παγκοσμίως.

Αυτές οι ποικιλίες, χρησιμοποιούνται τόσο ως συμπλήρωμα διατροφής (σε δισκία, σε μορφή νιφάδων και σε σκόνη), όσο και σε ολόκληρα τρόφιμα – ακόμη και για ζώα ή για ιχθυοτροφές.

Τα 10 αποδεδειγμένα οφέλη που μας προσφέρει η σπιρουλίνα

Σίγουρα δεν μπορούν όλοι να αποκτήσουν τη βέλτιστη ποικιλία σπιρουλίνας της Χαβάης.

Ευτυχώς όμως, η σπιρουλίνα που παράγεται κατά κανόνα και στη χώρα μας, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και για όσους την καταναλώνουν τακτικά.

Με τη λέξη “τακτικά”, το ιδανικό θα είναι να λαμβάνετε καθημερινά σπιρουλίνα για τους ακόλουθους 10 σημαντικούς λόγους…

1. Η σπιρουλίνα αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα (ειδικά το αρσενικό)

Η χρόνια τοξικότητα του αρσενικού επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πολλές χώρες πλήττονται από το ανόργανο αρσενικό που είναι φυσικά παρόν σε υψηλά επίπεδα.

Η τοξικότητα του αρσενικού είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Άπω Ανατολή και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Μπαγκλαντές, “Εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, την Ταϊβάν και τη Χιλή καταναλώνουν υψηλή συγκέντρωση αρσενικού μέσω πόσιμου νερού και χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη αναπτύξει χρόνια δηλητηρίαση με αρσενικό”.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές στο Μπαγκλαντές, “δεν υπάρχει ειδική θεραπεία” για δηλητηρίαση από το αρσενικό, γι αυτό αξιολόγησαν εναλλακτικές λύσεις όπως τη σπιρουλίνα.

Σε δοκιμές, χορήγησαν σε 24 ασθενείς που πάσχουν από χρόνια δηλητηρίαση από αρσενικό, το εκχύλισμα σπιρουλίνας (250 χιλιοστογραμμάρια) συν ψευδάργυρο (2 χιλιοστογραμμάρια) δύο φορές την ημέρα.

Συνέκριναν τα αποτελέσματα σε άλλους 17 ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο και διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός σπιρουλίνας και ψευδαργύρου δούλεψε ιδανικά.

Τελικά, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση κατά 47% στην ποσότητα αρσενικού στο σώμα τους.

Η σπιρουλίνα ενάντια στο αρσενικό;

Η σπιρουλίνα κερδίζει τον αγώνα, οπότε όσοι αντιμετωπίζετε πρόβλημα με βαρέα μέταλλα στην υγεία σας, κάντε τη μέρος της αποτοξίνωσης σας.

2. Εξαλείφει το μύκητα Κάντιντα (Candida)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα είδη Candida ανήκουν στη φυσιολογική μικροβιακή κατάσταση της στοματικής κοιλότητας ενός βλεννογόνου, του γαστρεντερικού σωλήνα και του κόλπου.

Σπιρουλίνα - Εξαλείφει τους ιούςΤι σημαίνει αυτό;

Λοιπόν, χωρίς υγιή ισορροπία μικροχλωρίδας στο σώμα μας, είμαστε απλώς πολύ πιο ευάλωτοι στους ιούς και τις ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, το σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας (Leaky Gut Syndrome) και η ακατάλληλη πέψη συνδέονται άμεσα με την ανισορροπία της μικροχλωρίδας.

Η επεμβατική καντιντίαση είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με μυκητίαση στις Η.Π.Α. και σε πολλές άλλες χώρες. Δυστυχώς πλέον, η υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα, έχει γίνει στις μέρες μας χαρακτηριστικό σημάδι για τις περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες.

Λόγω της στροφής πολλών ατόμων, σε μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, αφύσικα συστατικά, αντιμικροβιακή αντοχή και αναποτελεσματικά αντιμυκητιακά φάρμακα, έχουμε δει από τη δεκαετία του 1980, μια σημαντική αύξηση στις μολύνσεις.

Ευτυχώς, η σπιρουλίνα φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει και εδώ!

Αρκετές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι είναι ένας αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας, ιδιαίτερα για τον μύκητα κάντιντα.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη της σπιρουλίνας έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν την ανάπτυξη υγιούς βακτηριδιακής χλωρίδας στα έντερα. Αυτή με την σειρά της, αναστέλλει την εμφάνιση της κάντιντα.

Επιπλέον, οι ανοσο-ενισχυτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να εξαλείψει τα κύτταρα του μύκητα.

Η σπιρουλίνα ενάντια στην κάντιντα λοιπόν;

Ναι, η σπιρουλίνα κερδίζει και εδώ!

3. Βελτιώνει τη δράση του ιού HIV/AIDS

Μέχρι πρόσφατα, οι επιδημιολόγοι είχαν μπερδευτεί, προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι στην Ιαπωνία, την Κορέα και το Τσαντ έχουν σχετικά χαμηλά ποσοστά του ιού HIV/AIDS.

Σε μια μελέτη του 2012, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εφαρμοσμένης Φυκολογίας, δόθηκε η πιθανή εξήγηση. Αποκαλύφθηκε πως μπορεί να είναι η ποσότητα των φυκιών σπιρουλίνα στις περιοχές αυτές που τα καταναλώνουν τακτικά οι κάτοικοι εκεί!

Οι ερευνητές πήραν 11 ασθενείς με ιό HIV που δεν έλαβαν ποτέ αντιρετροϊκά φάρμακα και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

 • μία που αναλάμβανε να τρώει 5 γραμμάρια καφέ φύκια καθημερινά,
 • μία που έπρεπε να φάει 5 γραμμάρια σπιρουλίνας και,
 • μία που έφαγε ένα συνδυασμό και των δύο.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου τριών μηνών, ανακαλύφθηκαν δύο βασικά ευρήματα:

 • Δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς επιδράσεις με καμμιά από τις δύο ποικιλίες φυκιών και από τον συνδυασμό
 • Τα κύτταρα CD4 (λευκά αιμοσφαίρια και Τ-κύτταρα που καταπολεμούν τη μόλυνση και χρησιμοποιούνται για τη σταδιακή ανάπτυξη του ιού HIV) και το ιικό φορτίο HIV-1 (άλλος βιοδείκτης HIV) παρέμειναν σταθερά.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ελπιδοφόρα ώστε ένας συμμετέχων, προσφέρθηκε εθελοντικά να συνεχίσει τη μελέτη για επιπλέον 10 μήνες.

Αυτός ο συμμετέχων, επωφελήθηκε πραγματικά από την “κλινικά σημαντική βελτίωση στο CD4 και μειωμένο ιικό φορτίο HIV”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σπιρουλίνα αξίζει πραγματικά μια θέση στη φυσική θεραπεία του ιού HIV/AIDS.

4. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ:

“Μερικές μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών που καταπολεμούν τη μόλυνση και άλλων κυττάρων που βελτιώνουν την ανοσία και βοηθούν στην αποτροπή λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος”.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς περισσότερα από 70 επιστημονικά άρθρα, έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία, αξιολογώντας την ικανότητα της σπιρουλίνας να επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, οι επιστήμονες της Τσεχικής Δημοκρατίας τόνισαν ότι η σπιρουλίνα έχει την ικανότητά να ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

 

Σπιρουλίνα - Οφέλη στον οργανισμό

Όταν η σπιρουλίνα δοκιμάστηκε σε ανθρώπινα παγκρεατικά κύτταρα, αυτοί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι:

“Σε σύγκριση με τα μη υποβληθέντα σε αγωγή κύτταρα, η πειραματική αυτή θεραπεία μείωσε σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των κυτταρικών γραμμών ανθρώπινου παγκρεατικού καρκίνου in vitro με τρόπο εξαρτώμενο από τη δόση.”

Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό αποδεικνύει ότι η κατανάλωση σπιρουλίνας είναι μια πιθανή φυσική θεραπεία κατά του καρκίνου.

5. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η φυκοκυανίνη είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στην σπιρουλίνα.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι έχει αντι-υπερτασικά αποτελέσματα, δηλαδή μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ιάπωνες ερευνητές ισχυρίζονται, ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση του μπλε-πράσινου αυτού φυκιού αναστρέφει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στο μεταβολικό σύνδρομο.

Σίγουρα αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για όλους, γιατί το μεταβολικό σύνδρομο έγινε γρήγορα μια από τις κύριες αιτίες της πρόληψης της νόσου σήμερα. Καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών επεισοδίων.

6. Η σπιρουλίνα μειώνει τη χοληστερόλη

ΔιαβήτηςΗ σπιρουλίνα έχει επίσης αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση και μειώνει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutritional Science και Vitaminology, χρησιμοποίησε κουνέλια ως δείγμα. Τους έκαναν μια διατροφή με υψηλή χοληστερόλη (HCD) που περιείχε 0,5% χοληστερόλης για τέσσερις εβδομάδες.

Στη συνέχεια τους έδωσαν HCD με 1% ή 5% σπιρουλίνα για επιπλέον οκτώ εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής των οκτώ εβδομάδων, τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν κατά 26% στην ομάδα που έφαγε το 1% της σπιρουλίνας και κατά 41% ​​στην ομάδα που έφαγε 5% σπιρουλίνα.

Επιπλέον, τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη επίσης μειώθηκαν σημαντικά.

Αυτή η μελέτη έδειξε, πως όσο συχνότερα τρώμε σπιρουλίνα, τόσο περισσότερα οφέλη της θα λάβουμε!

7. Μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου

Στην παραπάνω μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι η σπιρουλίνα μείωσε την επιφάνεια της εσωτερικής αορτής κατά 33% έως 48%.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Είναι σημαντικό βέβαια να θυμόμαστε, ότι αυτή η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε ζώα.

Υπογραμμίζεται όμως, ότι η τακτική κατανάλωση σπιρουλίνας μπορεί κυριολεκτικά να αντιστρέψει τη ζημιά που προκαλείται από την κακή διατροφή.

Μπορείτε πραγματικά να φανταστείτε, τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς που θα βιώσουν τα άτομα που καταναλώνουν σπιρουλίνα, ενώ παράλληλα έχουν μια ισορροπημένη διατροφή;

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

8. Ενισχύει την ενέργεια

Σύμφωνα με τη χημική σύνθεση της σπιρουλίνας, δεν είναι καθόλου περίεργο πως τα άτομα που την καταναλώνουν τακτικά, έχουν άφθονη ενέργεια.

Ο Τουρκοαμερικανός καρδιοχειρουργός γιατρός Dr. Mehmet Oz συνιστά, να συνδυάσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας με 1 λίτρο χυμού λάιμ. Στη συνέχεια, να παγώσετε το μείγμα σε παγοκύστες και να το προσθέτετε σε χυμούς ή νερό για μια υγιεινή ώθηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Oz, η σπιρουλίνα και ο χυμός λάιμ ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση επειδή ξεκλειδώνουν τη ζάχαρη από τα κύτταρα μας.

Έτσι, όταν παγώσουν, το κρύο από τον πάγο ενισχύει τη μεταβολική ενέργεια, δίνοντας στο σώμα μας ένα πολύ υγιεινό “γρήγορο ξύπνημα”.

9. Η σπιρουλίνα επιταχύνει την απώλεια βάρους

Σπιρουλίνα για απώλεια βάρουςΗ διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες, όπως η σπιρουλίνα, βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Για παράδειγμα, επειδή η κατανάλωση πρωτεΐνης χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει, βοηθά στη διατήρηση του άπαχου ιστού και συμβάλλει στην καύση λίπους.

Μπορεί επίσης να περιορίσει την πείνα και οι υπέρβαροι άνθρωποι φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο.

Για να μεγιστοποιήσετε αυτό το σημαντικό όφελος, δοκιμάστε να τρώτε τη σπιρουλίνα νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι αντί για το βράδυ.

10. Μειώνει τα προβλήματα της ρινίτιδας

Η σπιρουλίνα ωφελεί επίσης τον οργανισμό στην γνωστή μας αλλεργική ρινίτιδα αφού βοηθά άμεσα, μειώνοντας τη φλεγμονή που προκαλεί τα προβλήματα.

Σε πολλαπλές δοκιμές, η σπιρουλίνα έδειξε πως είναι επιπλέον αποτελεσματική στη μείωση του κνησμού, της ρινικής έκκρισης, της ρινικής συμφόρησης και του φταρνίσματος.

10+1. Έξτρα όφελος:

Προσφέρει νευροπροστασία για διαταραχές του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη

Σε μια μελέτη του 2012, μια διατροφή ενισχυμένη με σπιρουλίνα, που χορηγήθηκε σε αρουραίους παρείχε νευροπροστασία στη νόσο του Parkinson.

Επιπλέον, σε μια μελέτη του 2015, εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της σπιρουλίνας στη δυσλειτουργία της μνήμης, στην καταστροφή του οξειδωτικού στρες και στην αντιοξειδωτική δράση του ενζύμου.

Διαπιστώθηκε ότι η Spirulina platensis μπορεί να “προλαμβάνει την απώλεια της μνήμης, πιθανότατα μειώνοντας τη συσσώρευση πρωτεϊνών και την οξειδωτική βλάβη”.

Ενώ οι δύο μελέτες είναι προκαταρκτικές και αφορούν ζώα, αφήνουν πολλές υποσχέσεις και για όσους πάσχουν από νόσο του Parkinson, άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά και άτομα με προβλήματα μνήμης.

Ποιά είναι η κατάλληλη δοσολογία

Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι από 1 έως 10 γραμμάρια την ημέρα.

Σαν συμπλήρωμα διατροφής, η ελάχιστη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου τα 3 γραμμάρια, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη.

Πιθανές παρενέργειες της σπιρουλίνας

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε, ότι η ποιότητα και η καθαρότητα της σπιρουλίνας που καταναλώνετε είναι από τα υψηλότερα πρότυπα.

Όπως βέβαια και οτιδήποτε άλλο προέρχεται από τη θάλασσα, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μόνο σπιρουλίνα και γενικά φύκια, που είναι απαλλαγμένα από μόλυνση.

Η μολυσμένη σπιρουλίνα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:

 • Ηπατική βλάβη
 • Πόνο στο στομάχι
 • Ναυτία
 • Έμετο
 • Αδυναμία
 • Δίψα
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό
 • Σοκ ή ακόμη και θάνατο

Η σπιρουλίνα θα πρέπει καλύτερα να αποφεύγεται από άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας ή οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα με Νόσο του Crohn (σε περιόδους έξαρσης), με ελκώδη κολίτιδα (σε περιόδους έξαρσης), με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή.

Επίσης, ορισμένες πηγές δείχνουν ότι οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά δεν θα πρέπει να καταναλώνουν γενικά άλγη.

Το καλύτερο είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να επιβεβαιώσετε αν πρέπει ή όχι να καταναλώσετε σπιρουλίνα.

Τελευταίες σκέψεις…

Η σπιρουλίνα όπως και το γνωστό σε όλους μας ιπποφαές, χαρακτηρίζονται δίκαια ως υπερτροφές για τον οργανισμό μας.

Απλά και μόνο, μία μερίδα 3 γραμμαρίων περιέχει για παράδειγμα, 60% πρωτεΐνη και είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Κ1, Κ2, Β12 αλλά και σιδήρου, μαγγανίου και χρωμίου.

Είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτοθρεπτικών ουσιών που παρέχουν υγεία, όπως είναι τα καροτενοειδή και η φυκοκυανίνη, ενώ περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη ακόμη και από τα καρότα.

ΔιαφήμισηΕίναι πλέον ένα πολύ δημοφιλές είδος διατροφής επειδή είναι φυσική και έχει όλες τις κυριότερες βιταμίνες, αμινοξέα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ φυσικά δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη.

Η καλύτερη υγεία αλλά και τα οφέλη απώλειας βάρους είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν καθημερινά τη σπιρουλίνα.

Αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, εντάξτε κι εσείς τη σπιρουλίνα στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη της στον οργανισμό.

Εσείς βάλατε στη διατροφή σας τη σπιρουλίνα;

Αφήστε αν θέλετε το πολύτιμο σχόλιο σας και πείτε μας αν εσείς έχετε βάλει στη διατροφή σας αυτή την υπερτροφή.

Το απίστευτο αυτό φύκι που μπορεί να λύσει τόσα προβλήματα υγείας, να διορθώσει αλλά και να διατηρήσει την καλή υγεία στον οργανισμό μας.

Επίσης, ενημερώστε με αν κάτι έχω ξεχάσει να αναφέρω σχετικά με την εκπληκτική και τόσο μοναδική σπιρουλίνα.

Να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Πολυ καλη ενημερωση εγω αγορασα σκονη αλλα ειναι πικρη αραγε πως να την καταναλωνω για να γλυκανει λίγο?

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σε ευχαριστώ πολύ Μαρινέλα!
   Ναι, είναι αρκετά πικρή η σκόνη, αλλά περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.
   Μπορείς να την διαλύσεις σε νερό, χυμούς φρούτων και σε ντρέσινγκ για σαλάτες. Σε νερό ή χυμούς, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή στέβια (ή βέβαια καστανή ζάχαρη) για να γλυκάνεις τη γεύση.
   Μπορείς βέβαια να την προσθέσεις και στο φαγητό, αλλά μετά το τέλος του μαγειρέματος, για να μην αλλοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά της.

 • >