18 Προειδοποιητικά Σημάδια & Συμπτώματα Έλλειψης Σιδήρου

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι πολύ εύκολο να τα εντοπίσετε.

Και πολύ σημαντικό επίσης!

Αν …θέλετε να μην αντιμετωπίσετε πολλαπλά προβλήματα υγείας που μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει, η έλλειψη του.

O σίδηρος ως θρεπτικό μικροσυστατικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος.

ΔιαφήμισηΟ σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για την ανάπτυξη νέων ιστών, την κυτταρική αναγέννηση και ακόμη και την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Περιττό να πούμε ότι, χωρίς επαρκή παροχή σιδήρου, κάθε όργανο αισθάνεται σαν να γίνεται αποστράγγιση!

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος είναι πολύ δύσκολο να χωνευτεί.

Με ένα απόλυτα υγιές πεπτικό σύστημα, ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει μόνο, μεταξύ 14% και 18% του συνολικού βιοδιαθέσιμου σιδήρου από τα τρόφιμα.

Για να περιπλέξουμε λίγο τα πράγματα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κακή πέψη εξαιτίας ορμονικών ανισορροπιών, άγχος, ορισμένα φάρμακα ή μια ποικιλία άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επειδή όμως, ο σίδηρος απαιτεί υγιές επίπεδο υδροχλωρικού οξέος για να τον επεξεργαστεί το σώμα μας, αυτό αποτελεί μια κύρια αιτία έλλειψης σιδήρου.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη πρωτεϊνών ή το ανεπαρκές ασβέστιο στη διατροφή.

Με τόσους πολλούς κοινούς καθημερινούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια σιδήρου, γίνεται ευκολότερο να καταλάβουμε γιατί η διαταραχή αυτή είναι τόσο διαδεδομένη.

Δυστυχώς, τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου μπορεί εύκολα να αποδοθούν σε άλλες ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένα, που πολλοί άνθρωποι απλά τα αγνοούν.

Τα 18 προειδοποιητικά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Παρακάτω λοιπόν, θα διαβάστε για τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου και ποια σημάδια μπορείτε να αναζητήσετε.

Τα σημάδια αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ότι είστε μεταξύ των, περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, που επηρεάζονται από την έλλειψη σιδήρου!

1. Κόπωση

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου και ίσως το πιο εύκολο να παραβλέψουμε.

Η κόπωση συχνά αποδίδεται στην υπερβολική εργασία, σε κακό ύπνο, στο άγχος ή σε ένα μακρύ κατάλογο άλλων κοινών προβλημάτων.

Ωστόσο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχοντας έλλειψη σιδήρου, δεν μπορούν να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όλα όμως τα κύτταρα σας χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν και η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η κύρια αιτία μιας γενικής αδυναμίας.

2. Αλλαγές στη διάθεση και ευερεθιστότητα

Η έλλειψη σιδήρου εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ορισμένες ορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της διάθεσης, αυξημένα συναισθήματα στρες, άγχος και ευερεθιστότητα. Όλα δηλαδή τα συμπτώματα, που επίσης συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες.

3. Έλλειψη συγκέντρωσης

Όταν το μυαλό και το σώμα στερούνται οξυγόνου εξαιτίας της ανεπάρκειας σιδήρου, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι η μείωση της συγκέντρωσης.

Και πάλι, αυτό το σύμπτωμα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο περιστατικό, σε μια σειρά άλλων πιθανών αιτιών και γι αυτό γίνεται συχνά λάθος διάγνωση.

4. Ζαλάδες

Η έλλειψη οξυγονωμένου αίματος που μεταφέρεται στον εγκέφαλο εξαιτίας της ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως συχνές και ανεξήγητες ζαλάδες.

Όπως δηλαδή αισθανόμαστε, όταν σηκωθούμε υπερβολικά γρήγορα ή όταν εισπνέουμε αέρα σε υψηλό υψόμετρο.

5. Αϋπνία

Το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει αποθέματα σιδήρου στη σπλήνα, το ήπαρ και τα έντερα, μέσω μιας ενδοκυτταρικής πρωτεΐνης που ονομάζεται φερριτίνη.

Η φερριτίνη απελευθερώνει το σίδηρο ξανά στο σώμα για να διευκολύνει ορισμένες βασικές λειτουργίες, μία από τις οποίες είναι η ρύθμιση του ύπνου.

Όταν το σώμα μας παρουσιάζει ανεπάρκεια σιδήρου και τα αποθέματα σιδήρου φερριτίνης εξαντλούνται, ένα άτομο μπορεί να έχει διαταραχές στον ύπνο και αϋπνία.

6. Ξηρά ή σκασμένα χείλη

Οι πρωτεΐνες φερριτίνης απελευθερώνουν επίσης σίδηρο στο δέρμα, για την κυτταρική αναγέννηση και την ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Για το λόγο αυτό, το ξηρό ή σκασμένο δέρμα, ειδικά γύρω από τα χείλη, είναι ένα άλλο σημαντικό σημάδι για πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου.

7. Εύθραυστα ή με ραβδώσεις νύχια

Όπως και με το δέρμα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος και για την ανάπτυξη υγιούς ιστού στα νύχια.

Αν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας έχουν αρχίσει να σπάσουν πολύ εύκολα ή αν εμφανίζονται ραβδώσεις, αυτό μπορεί επίσης να αποτελεί μια ένδειξη, ότι τα αποθέματα σιδήρου φερριτίνης σας εξαντλούνται.

8. “Καρφίτσες και βελόνες”

Σίγουρα έχετε αισθανθεί “καρφίτσες και βελόνες”, όταν η κυκλοφορία του αίματος διαταράσσεται από το ένα μέρος του σώματος σε άλλο.

Αυτό μπορεί εύκολα να προκύψει από κάτι τόσο απλό, όπως το να κοιμάστε με κάποιο από τα άκρα σας σε μια περίεργη κλίση. Όμως αυτή η κακή κυκλοφορία, μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπαρκή σίδηρο στο αίμα σας και την έλλειψη οξυγόνου που δημιουργείται φτάνοντας στα άκρα σας.

Αν αντιμετωπίζετε συχνά κάψιμο ή “μυρμήγκιασμα” στα χέρια ή τα πόδια σας, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, τότε η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μια πολύ πιθανή αιτία.

9. Οίδημα ή πληγή στη γλώσσα

child-tongueΗ έλλειψη σιδήρου μπορεί να εκδηλωθεί και με τη μορφή γλωσσίτιδας, δηλαδή πόνο, φλεγμονή ή αποχρωματισμό στη γλώσσα.

Αν η γλώσσα σας εμφανίζεται χλωμή ή μαλακή, θα μπορούσε να είναι έλλειψη αιμοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος, σαν αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων σιδήρου.

10. Δυσκολία στο μάσημα ή στην κατάποση

Στα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου, η γλωσσίτιδα που προκαλείται, μπορεί επίσης να καταστήσει πολύ δύσκολη τη μάσηση ή την κατάποση τροφίμων και νερού.

Ειδικά αν η γλώσσα είναι πολύ πρησμένη προς το πίσω μέρος του λαιμού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει, ακόμη και την ικανότητα ενός ατόμου να μιλήσει.

11. Χλωμάδα

Όταν το σώμα σας είναι ανεπαρκές σε σίδηρο, τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ορατά χλωμή επιδερμίδα.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα φανερό στο πρόσωπο, τα δάχτυλα των ποδιών, στις άκρες των δακτύλων, καθώς και σε κάθε άλλη περιοχή όπου το αίμα τρέχει κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

12. Ανεξήγητοι πονοκέφαλοι

Οι μύες στο πρόσωπο, τον αυχένα και τους ώμους μας, που στερούνται οξυγονωμένου αίματος εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου, μπορεί να γίνουν επώδυνοι ή τεταμένοι.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, συχνούς και εντελώς ανεξήγητους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, τα οποία είναι από τα πιο έντονα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου.

13. Δύσκαμπτα ή με πληγές άκρα

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις μας.

Αυτό μπορεί να είναι πιο αισθητό για εκείνους που έχουν πολύ ενεργό τρόπο ζωής. Επειδή, οι εξαντλημένες αποθήκες σιδήρου, οδηγούν σε δυσκολία της κυτταρικής αναγέννησης και σε βραδύτερη αποκατάσταση των μυών.

14. Μυϊκές κράμπες

Ένα άλλο σημαντικό από τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου, είναι οι κράμπες.

Τα ερυθρά κύτταρα, δεν είναι μόνο υπεύθυνα για την παροχή οξυγόνου στα υπόλοιπα κύτταρα στο σώμα μας. Είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα και άλλων μεταβολικών αποβλήτων από αυτούς τους ιστούς.

Όταν τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων πέφτουν λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, το ίδιο ισχύει και για την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει τα απόβλητα. Τα οποία, μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές και ανεξήγητες μυϊκές κράμπες.

15. Αδυναμία και έλλειψη αντοχής

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει μείωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής.

Και πάλι, η έλλειψη οξυγονωμένου αίματος που απαιτείται για να εκτελέσουμε κάποιες λειτουργίες, σημαίνει ότι οι μύες πρέπει να καταφύγουν στην παραγωγή επιπλέον ενέργειας. Η οποία, είναι πολύ λιγότερο βιώσιμη και περισσότερο επιβαρυντική για το σώμα μας.

16. Δύσπνοια

Στα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου, είναι και το πρόβλημα αναπνοής κατά την άσκηση, που εκεί γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Η έλλειψη σιδήρου, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι η αναπνοή σας είναι γρηγορότερη από την κανονική.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η ανάγκη του οργανισμού σας για οξυγονωμένο αίμα αυξάνεται, αλλά η προσφορά πλέον είναι περιορισμένη.

17. Καρδιακοί παλμοί

Πιθανότατα, το πιο τρομακτικό από όλα τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι η καρδιακή παλινδρόμηση.

heart-attackΕίναι δηλαδή αυτή η αγχώδης αίσθηση στο στήθος ή το λαιμό που αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπά πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα.

Ενώ η αίσθηση της καρδιάς έχει πολλές πιθανές αιτίες, όταν αυτό το βιώνεται σε συνδυασμό με πολλά από τα άλλα συμπτώματα της λίστας μας, η αύξηση των επιπέδων σιδήρου μπορεί να είναι το κλειδί για την ηρεμία τους.

18. Η λαχτάρα των μη φαγώσιμα είδη (πίκα)

Σίγουρα το πιο περίεργο σύμπτωμα στη λίστα μας για την έλλειψη σιδήρου, είναι το ότι μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της πίκα.

Μιας διατροφικής διαταραχής, όπου ένα άτομο αρχίζει να ποθεί μη φαγώσιμα είδη, όπως χαρτί, βρωμιά, σαπούνι, τρίχες, πάγο, γυαλί, κλπ. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα θα αποφύγουμε ένα σνακ από τις γλάστρες μας ή ένα καλαμάκι, τα μάσημα παγοκύβων μπορεί να μην φαίνεται σαν μια κακή ιδέα.

Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αβλαβής συμπεριφορά, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα εμφανές σημάδι, ότι δεν παίρνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας.

Ποια άτομα έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ποσότητας σιδήρου

Η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται κάποιος καθημερινά, διαφέρει πολύ, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από ότι οι άνδρες. Επειδή χάνουν σημαντικά ποσοστά σιδήρου, κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους κάθε μήνα.

Από την εφηβεία, όταν μια γυναίκα αρχίζει να έχει τον εμμηνορροϊκό της κύκλο, αυξάνονται οι καθημερινές ανάγκες της σε σίδηρο. Αλλά το επίπεδο θα μειωθεί και πάλι, όταν η γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που είναι μεταξύ των ηλικιών 19 – 50 χρόνων, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου. Ωστόσο, οι άνδρες της ίδιας ηλικίας, χρειάζονται πολύ λιγότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες κινδύνου, που επίσης έχουν μεγάλο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για έλλειψη σιδήρου είναι:

 • Όταν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή (η οποία δεν περιλαμβάνει ζωικές πηγές πρωτεϊνών που είναι υψηλές σε σίδηρο)
 • Αν ασκείστε πολύ (που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια)
 • Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε
 • Αν είχατε ποτέ νεφρική ανεπάρκεια
 • Αν υποβάλλεστε ή έχετε υποβληθεί σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, η οποία μπορεί να απομακρύνει το σίδηρο από το σώμα σας
 • Αν είχατε έλκη στο παρελθόν
 • Αν έχετε οποιαδήποτε από τις γνωστές γαστρεντερικές διαταραχές, που μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα σας να απορροφάτε θρεπτικά συστατικά.  Όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα
 • Αν παίρνετε μεγάλη ποσότητα αντιόξινων, επειδή περιέχουν ασβέστιο που μπορεί να αποτρέψει την απορρόφηση σιδήρου
 • Αν έχετε κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή έχετε χάσει αίμα για οποιονδήποτε λόγο, όπως η δωρεά αίματος

Ευτυχώς, μια ανεπάρκεια σιδήρου είναι συνήθως αρκετά εύκολο να φανεί, με μια απλή εξέταση αίματος.

Η εξέταση αυτή ονομάζεται εξέταση ορού φερριτίνης. Συνήθως, κάποια άτομα διαπιστώνουν ότι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια σιδήρου, όταν προσπαθούν να δώσουν αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας.

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου & τεστ

Η απαιτούμενη δοκιμή αίματος αποκαλύπτει, ότι τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά.

Για αυτό, συνιστάται να ελέγχετε τακτικά το αίμα σας, για να διαπιστώσετε αν πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου. Ειδικά, αν είστε έγκυος, χορτοφάγος ή έχετε διάφορες πεπτικές διαταραχές.

Υπερφόρτωση σιδήρου και παρενέργειες

Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου που ανέφερα, μπορούν να σας δείξουν πότε ο οργανισμός σας έχει ανάγκη σιδήρου.

Τι γίνεται όμως, όταν πάρετε υπερβολικές ημερήσιες δόσεις, είτε μέσω των τροφών, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής;

Επειδή, όταν κάποιος έχει πολύ σίδηρο στο αίμα του, αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα. Η υπερφόρτωση σιδήρου, είναι η συσσώρευση περισσεύματος σιδήρου στους ιστούς του σώματος.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση. 

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Είναι βέβαια απίθανο να συμβεί από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε σίδηρο και μόνο. Αντίθετα, η αιμοχρωμάτωση συνήθως προκαλείται είτε από γενετικές αιτίες, είτε από τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου σε υψηλές ποσότητες.

Οι υψηλές δόσεις συμπληρωματικού σιδήρου (45 mg / ημέρα ή και περισσότερο), μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες. Όπως ναυτία, έμετο, κράμπες και δυσκοιλιότητα. Ο σίδηρος όμως σε μέτριες ποσότητες, θεωρείται ότι είναι καλά ανεκτός και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι ο σίδηρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου, αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.

Εμπειρογνώμονες προτείνουν, οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασβέστιο και συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να το κάνουν ξεχωριστά. Δηλαδή να υπάρχει απόσταση ωρών στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είναι και τα δύο ωφέλιμα.

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, τον καρκίνο ή την καρδιακή νόσο, τα φάρμακα μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα, όταν λαμβάνουν και συμπληρώματα σιδήρου.

Φυσικά, όσα άτομα λαμβάνετε ήδη φάρμακα, πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε και ειδικά συμπληρώματα σιδήρου, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πώς θα γνωρίζω πιο σίγουρα για την έλλειψη του;

Ανακαλύπτοντας τα παραπάνω συμπτώματα έλλειψης σιδήρου, μπορεί να σας φανεί πολύ ξεκάθαρο αν έχετε ή όχι ανεπάρκεια του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι μόνο ένας ιατρός μπορεί να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές για να επιβεβαιώσει απολύτως την έλλειψη μας σε σίδηρο.

Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε φυσικά τα επίπεδα σιδήρου σας, όπως αναφέρω στο παρακάτω άρθρο:

Οι 20 καλύτερες τροφές για φυσική αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου - Iron Softly AbsorbedΑν, παρά όλες αυτές τις τροφικές επιλογές, συνεχίζετε να έχετε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα προϊόν όπως το Iron Softly Absorbed.

Διαφήμιση

Είναι μια ιδανική λύση ως φυσικό συμπλήρωμα σιδήρου που δεν ενοχλεί το στομάχι. Μειώνει την κούραση και δεν περιέχει γλουτένη, συντηρητικά ή άλλα χημικά συστατικά.

Επίσης, δοκιμάστε να προσθέσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε σίδηρο, αλλά και σε ασβέστιο και άπαχη πρωτεΐνη στη διατροφή σας.

Επιπλέον, μειώστε τα διεγερτικά ροφήματα όπως η καφεΐνη και αποφύγετε όσο γίνεται το κάπνισμα ή την παθητική έκθεση στον καπνό τσιγάρων.

ΔιαφήμισηΕσείς ανακαλύψατε κάποια από αυτά τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου;

Πόσα από αυτά τα συμπτώματα εντοπίσατε που δείχνουν την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σας;

Αν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, θα επιλέξετε τις τροφές που αναφέρω στο παραπάνω άρθρο ή θα προτιμήσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και σιδερένιοι!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η ΛΕΝΑ ΝΤΟΡΙΖΑ λέει:

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ. ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΑΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΕΜΑΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Λένα. Τι να πω για τα τόσο καλά σας λόγια!! Ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά δεν κάνω και τίποτα σπουδαίο. Προσπαθώ απλά να βοηθήσω, στις τόσο δύσκολες διατροφικές (και όχι μόνο) εποχές που ζούμε.
   Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂

 • ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ !!!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Αρετή. Και εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να βοηθήσουν για ακόμη καλύτερη υγεία.
   Εύχομαι καλή επιτυχία και ένα πολύ όμορφο βράδυ! 🙂

 • Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα που μάς δείχνεις για την υγεία μας,εγώ προσωπικά έχω πρόβλημα με την αναιμία,θα έχω υπόψη μου όλα αυτά τα καλά πού μας προσφέρεις με της γνώσης σου,και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για όλα 😊😊😊

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Μιρέλα. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ελπίζω τα άρθρα να βοηθάνε σε λίγο καλύτερη υγεία.
   Σίγουρα θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο με την αναιμία και να επιλέγετε φυτικές τροφές και συνδυασμούς που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα με σίδηρο χρειάζονται βιταμίνη C για να απορροφηθούν, ενώ το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, η μέντα, το χαμομήλι, ο καφές και το κακάο, εμποδίζουν την απορρόφηση του από τον οργανισμό. Για τα συγκεκριμένα, θα πρέπει να περάσουν 1-2 ώρες και μετά να καταναλωθούν τροφές που τα περιέχουν.
   Εγώ π.χ. όταν ετοιμάζω φακές, πλένω καλά ένα πορτοκάλι (γίνεται και με λεμόνι αλλά θα είναι ξινό), κόβω γύρω γύρω τη φλούδα του με προσοχή, για να μην κόψω και το λευκό που πικρίζει και προσθέτω αυτή τη φλούδα μέσα στις φακές που βράζουν.
   Με μερικές συντονισμένες κινήσεις, μπορούμε να επωφεληθούμε από πολλές βιταμίνες, που σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν στον οργανισμό.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και καλό Σαββατοκύριακο! 🙂

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Ματούλα. Είναι πολύ σημαντικά τα συμπτώματα για την έλλειψη σιδήρου, για να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.
   Ελπίζω να βοηθήσει. Καλό Σαββατοκύριακο!! 🙂

 • >