Τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό, μπήκαν δυναμικά στη ζωή των επαγγελματιών και μη, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια.
Υπήρχαν βέβαια από τους πολύ αρχαίους χρόνους, αλλά ποτέ δεν είχαν τη σύσταση την οποία βρίσκουμε τώρα.
Θα μου πείτε… όλα εξελίσσονται.
Συμφωνώ απόλυτα, αλλά η κάθε εξέλιξη δεν είναι πάντα προς όφελος μας. Και… το ελάχιστο που όλοι μας θα επιθυμούσαμε, είναι αυτή η εξέλιξη να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας.
Επειδή ο διαχωρισμός της αλήθειας από τον μύθο, μπορεί συχνά να είναι δύσκολος στην σωστή οικοδόμηση μυών και στη φυσική κατάσταση.
Διαφήμιση
Άλλωστε, ο καθένας μας έχει μια άποψη και δυστυχώς συχνά, αυτές οι απόψεις βασίζονται σε φήμες, παραπληροφόρηση, στις νυχτερινές ειδήσεις ή στο ραδιόφωνο. Πολλοί μάλιστα μύθοι παραμένουν διαδεδομένοι, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη μελετηθεί και αποδειχθεί ότι είναι λάθος.
Αυτό το άρθρο λοιπόν, το οποίο έγραψα με την προτροπή ενός φίλου αναγνώστη, του Ιωάννη Κ., θα ρίξει -λίγο έστω- φως σε 14 δημοφιλείς μύθους για τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό.
Θα σας παρουσιάσω τους μύθους που υπάρχουν και στη συνέχεια θα σας αποκαλύψω την αλήθεια που θα διαλύσει αυτούς τους μύθους. Ενώ επίσης, θα σας αναφέρω και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτές τις αλήθειες.
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πηγές θρεπτικών συστατικών συμπυκνωμένες (π.χ. μέταλλα και βιταμίνες).
Μπορούν να περιέχονται και άλλες ουσίες με θρεπτικό ή φυσιολογικό αποτέλεσμα και βρίσκονται σε μορφή χαπιών, δισκίων, κάψουλας και υγρών (σε μετρημένες δόσεις).
Ένα σημαντικό δηλαδή φάσμα θρεπτικών ουσιών και άλλων συστατικών, που περιέχονται ήδη στα τρόφιμα, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή.
Μπορεί να περιέχουν επίσης, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ίνες και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα, ειδικά τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό.
Υπάρχουν δύο ειδών συμπληρώματα διατροφής:
- Όσα προορίζονται για τη διόρθωση διατροφικών ελλείψεων και για την υποστήριξη συγκεκριμένων φυσιολογικών λειτουργιών
- Τρόφιμα ειδικής διατροφής που προορίζονται ως συμπληρώματα ειδικής διατροφής συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων ή αναγκών
Στην ΕΕ, τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται τρόφιμα, δεν είναι φαρμακευτικά προϊόντα και δεν περιέχουν φαρμακολογικά, ανοσολογικά ή μεταβολικά χαρακτηριστικά.
Εναρμονισμένη νομοθεσία τροφίμων ρυθμίζει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πηγές τους. Μόνο τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των συμπληρωμάτων διατροφής.
Για τα συστατικά, εκτός από τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έχουν θεσπίσει κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από κινδύνους για την υγεία.
Λίγη ιστορία… παλαιότερων χρόνων για τα συμπληρώματα διατροφής
Πολλοί ιστορικοί αναφέρουν, πως στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές χρησιμοποιούσαν επιλεγμένα διατροφικά συστατικά. Είτε για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και δύναμη, είτε για να τα αυξήσουν όταν συμμετείχαν σε αγώνες.
Ειδικά οι δρομείς, έπιναν ειδικά ροφήματα με βότανα για να αποδώσουν σε τέτοια αθλήματα μεγάλης διάρκειας.
Το κρέας, τα μανιτάρια, το ψωμί με ειδικές αναλγητικές δυνάμεις και ο ζωμός αίματος, ήταν ιδανικές επιλογές, για όσα άτομα επιδίωκαν να αυξήσουν τις δυνάμεις και την αντοχή τους.
Στην αρχαία πόλη της Μαγνησίας άλλωστε, βοτανολόγοι ετοίμαζαν φίλτρα από το γνωστό βότανο Μανδραγόρα, επειδή εξασφάλιζε υψηλές αποδόσεις στους αθλητές.
Υπήρχαν δηλαδή αμέτρητα συστατικά ως συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό των αρχαίων Ελλήνων και όχι μόνο.
Κλασικό παράδειγμα διατροφής ο μέλας (μέλανας) ζωμός, που ήταν η βασική τροφή των Σπαρτιατών πολεμιστών. Ήταν η πιο σημαντική διατροφική επιλογή τους και περιελάμβανε χοιρινό, αλάτι, ξύδι και αίμα χοίρου.
Τι προέτρεπε τους αρχαίους Έλληνες αθλητές σε τέτοιες επιλογές;
Ίσως το ίδιο, που προτρέπει τους σύγχρονους αθλητές (επαγγελματίες και μη), να πάρουν ειδικά συμπληρώματα που βελτιώνουν την απόδοση και το μυϊκό σχηματισμό.
Το πρόβλημα όμως (ίσως) είναι, πως τα διατροφικά συστατικά των αρχαίων χρόνων, δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά!
Συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό
Τα άτομα που ασχολούνται εντατικά και πολύ ενεργά με τη γυμναστική, είτε πρόκειται για πρωταθλητισμό είτε όχι, ενδιαφέρονται σημαντικά για την οικοδόμηση μυών.
Όμως, η αδυναμία ανάπτυξης μυών μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη σωστής άσκησης και κακής διατροφής.
Επειδή, αρκετές και συγκεκριμένες θερμίδες και πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυών.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σώματος. Μερικά άτομα βάζουν βάρος πιο εύκολα από άλλα και μερικά χάνουν βάρος πιο εύκολα από άλλα. Για όσους θέλουν να διαμορφώσουν μύες, θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα σωστό πρόγραμμα φαγητού, σε συνδυασμό με σωστή άσκηση.
14 μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό
Υπάρχουν όπως σας ανέφερα, αρκετοί μύθοι και αλήθειες που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής και το πόσο βοηθούν ή όχι στην απόδοση, τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη και το χτίσιμο μυών.
Ας αναλύσουμε παρακάτω τους ποιό βασικούς από αυτούς τους μύθους και τις αλήθειες πίσω από αυτούς.
Μύθος #1: Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος σας προσθέτει λίπος
Η αλήθεια – Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν προσθέτει λίπος, αλλά το να καταναλώνετε υπερβολικό ποσό καθημερινών θερμίδων, αυτό σίγουρα προσθέτει λίπος.
Η κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας ημερησίων πρωτεϊνών, θα εξασφαλίσει τα μέγιστα κέρδη στους μύες σας. Αντίθετα, αν τρώτε λιγοστές ποσότητες πρωτεϊνών, γίνεται πολύ πιο δύσκολο για το σώμα σας, να προσθέσει μύες.
Το πρόβλημα είναι ότι πλέον, πως οι περισσότεροι οροί γάλακτος έχουν μολυνθεί με ακατάλληλες ουσίες, όπως μόλυβδος, νευροτοξίνες, κλπ.
Μύθος #2: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σπατάλη χρημάτων
Η αλήθεια – Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αποτελεσματικών συμπληρωμάτων διατροφής και μυϊκής δόμησης στην αγορά. Αυτά συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της συνολικής υγείας.
Αν θέλετε να ενισχύσετε την προσπάθεια σας για αύξηση μυών στο σώμα σας, μπορείτε να επιλέξετε σωστά και υγιεινά φυτικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν.
Μύθος #3: Αν επιλέξετε σωστή διατροφή, δεν χρειάζεστε συμπλήρωμα
Η αλήθεια – Μια ισορροπημένη διατροφή είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν σημαίνει ότι ικανοποιείτε όλες τις διατροφικές ανάγκες του σώματος, αν θέλετε να χτίσετε μύες.
Το θρεπτικά συστατικά χρειάζονται αλλαγές και διαφοροποιούνται λόγω ηλικίας, υγείας, άγχους και έντονης προπόνησης. Ανάλογα με το ποιούς στόχους θέλετε να πετύχετε, ίσως, να χρειάζεται να συμπληρώσετε τη διατροφή σας, ώστε να καλύπτονται τα κενά.
Μύθος #4: Όλα τα συμπληρώματα διατροφής έχουν την ίδια ποιότητα
Η αλήθεια – Εδώ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξετε!
Δεν δημιουργούνται όλα τα συμπληρώματα διατροφής με τα ίδια συστατικά ή ποιότητα. Διαφορετικές εταιρείες έχουν διαφορετικά πρότυπα.
Ορισμένες εταιρείες μάλιστα, βασίζονται σε χαμηλότερη ποιότητα και καθαρότητα πρώτων υλών, ώστε να μπορούν να σας παρέχουν χαμηλότερη τιμή.
Μην αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής με βάση την τιμή.
Μπορεί να πετάτε τα χρήματα σας και να κάνετε κακό στον οργανισμό σας. Αντίθετα, αναζητήστε τις απόψεις των άλλων για το προϊόν που σκέφτεστε να αγοράσετε και αναζητήστε τα καλύτερα προϊόντα.
Μύθος #5: Η κρεατίνη είναι ένα στεροειδές
Η αλήθεια – Η κρεατίνη δεν είναι στεροειδές.
Είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και βοηθά στην παροχή ενέργειας, κυρίως στα μυϊκά κύτταρα. Τα αναβολικά στεροειδή που ενισχύουν την απόδοση, είναι φάρμακα που μιμούνται τα οφέλη της τεστοστερόνης, που είναι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη.
Συνήθως όμως και δυστυχώς, η κρεατίνη λαμβάνεται σε υπερβολικές και επικίνδυνες δοσολογίες. Ενώ λοιπόν, η κρεατίνη είναι ασφαλής και φυσική, η χρήση στεροειδών συνοδεύεται με πολλές δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες.
Ίσως να είναι ασφαλής, σύμφωνα με την ποιότητα -όπως ανέφερα- του κάθε προϊόντος και τα συστατικά που περιλαμβάνονται σε αυτό.
Επιπλέον, η κρεατίνη φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, αλλά με μικτά αποτελέσματα. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τις διαφορές στις δόσεις και το προϊόν. Η κατανάλωση όμως μεγαλύτερων ποσοτήτων κρεατίνης για αύξηση των επιδόσεων, είναι η σημαντική διαφορά στην υγεία!
Μύθος #6: Τα συμπληρώματα βελτιώνουν τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα, ακόμα κι αν δεν γυμνάζεστε
Η αλήθεια – Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας, να καταπολεμήσουν το άγχος, να βελτιώσουν τον ύπνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δεν είναι μαγικά χάπια και σκόνες!
Δεν μπορούν να σας μετατρέψουν σε έναν διογκωμένο bodybuilder με “διαστημικό” σώμα.
Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην ενίσχυση της εκγύμνασης σας, αλλά δεν θα σας κάνουν ισχυρότερους, αν δεν γυμνάζεστε σκληρά στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.
Μύθος #7: Τα συμπληρώματα διατροφής προκαλούν πολλές παρενέργειες
Η αλήθεια – Αυτό επίσης το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και άξιο προσοχής για τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό.
Η πλειοψηφία των συστατικών που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής, βρίσκονται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα ή στα τρόφιμα που τρώμε. Η σωστή συμπλήρωση αποδίδει πολύ ελάχιστες παρενέργειες.
Η υπερβολική και λανθασμένη όμως κατανάλωση και συμπλήρωση, ειδικά με μη φυτικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας άμεσα ή μακροπρόθεσμα. Χρειάζεται πολύ προσοχή στην κατανάλωση των σωστών συστατικών, ώστε να είστε σίγουροι για την υγεία σας.
Μύθος #8: Η κρεατίνη προκαλεί βλάβη στους νεφρούς
Η αλήθεια – Λόγω της δημοτικότητας του ως συμπλήρωμα αύξησης της απόδοσης, η χρήση κρεατίνης έχει μελετηθεί εκτενώς. Και αυτό, λόγω των προβλημάτων υγείας που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε πολλά άτομα.
Η κρεατίνη ίσως είναι ασφαλής και μη τοξική, για χρήση όμως μόνο από άτομα με υγιή νεφρική λειτουργία.
Ορισμένες πρώτες έρευνες δείχνουν επίσης, ότι η κρεατίνη είναι (;) ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ σε άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά μόνο όταν λαμβάνεται σε δόσεις μέχρι 10 γρ. ημερησίως και για έως και 5 χρόνια.
Η κρεατίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, ναυτία, διάρροια και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.
Μύθος #9: Η χρήση κρεατίνης προκαλεί μυϊκές κράμπες
Η αλήθεια – Όπως και με τον προηγούμενο μύθο, αυτός ο μύθος έχει επίσης μελετηθεί και έχει αποδειχθεί λανθασμένος.
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι αθλητές που συμπλήρωναν τη διατροφή τους με κρεατίνη, αντιμετώπισαν λιγότερες μυϊκές κράμπες, τραυματισμούς, αφυδάτωση και μυϊκό σφίξιμο.
Το πρόβλημα όμως, δεν είναι μόνο οι μυϊκές κράμπες, αλλά όλα τα υπόλοιπα.
Μύθος #10: Όλοι θα αποκομίσουν τα ίδια οφέλη από ένα συμπλήρωμα διατροφής
Η αλήθεια – Αυτό είναι εντελώς ψέμα και ανακριβές.
Κάθε άτομο είναι μοναδικό και δύο αθλητές μπορεί να λαμβάνουν τα ίδια προϊόντα και όμως να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Συχνά, τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό και όχι μόνο, λειτουργούν καλύτερα για κάποια άτομα από κάποια άλλα. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο θα έχει εντελώς διαφορετικά οφέλη από ένα συγκεκριμένο προϊόν και διαφορετικά οφέλη από ένα άλλο.
Μην υποθέσετε δηλαδή, ότι επειδή ένα συμπλήρωμα δεν λειτούργησε καλά για τη φίλη ή το φίλο σας, δεν θα λειτουργήσει καλά για σας ή το αντίθετο.
Μύθος #11: Οι υψηλές ποσότητες σε δίαιτες πρωτεΐνης είναι ανθυγιεινές
Η αλήθεια – Τα άτομα που ακολουθούν υψηλές ποσότητες σε πρωτεϊνικές δίαιτες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι μια διατροφή με πολύ κρέας και ειδικά κόκκινο κρέας, προκαλεί διάφορα σημαντικά προβλήματα υγείας. Όπως, αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και δημιουργεί επώδυνη φλεγμονή των αρθρώσεων.
Οι υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και νεφρική νόσο.
Οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν, ότι όσοι ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες, συνήθως παρουσιάζουν ανεπάρκεια ασβεστίου και βιταμίνης D, που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Μύθος #12: Οι αθλητές δεν χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνες
Η αλήθεια – Έρευνες αποκαλύπτουν, ότι οι αθλητές πρωταθλητισμού χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνες.
Οι πρωτεΐνες σε αυτά τα άτομα είναι απαραίτητες, για να βοηθήσουν το σώμα να ανοικοδομήσει τον κατεστραμμένο ιστό. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης ή τρώνε μια “κανονική” ποσότητα πρωτεΐνης, χάνουν πραγματικά μυϊκό ιστό.
Μύθος #13: Τα συμπληρώματα διατροφής καύσης λίπους, είναι σπατάλη χρημάτων
Η αλήθεια – Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα καύσης λίπους, περιέχουν μια συστοιχία συστατικών που είναι αποτελεσματικά για την τόνωση του μεταβολισμού.
Επιπλέον, βοηθούν το σώμα στην καύση λίπους.
Βέβαια, οι λιποδιαλύτες δεν είναι θαυματουργά προϊόντα. Σίγουρα, μπορούν να βοηθήσουν να χάσετε το λίπος ακόμα κι αν τρώτε καλά, σε συνδυασμό με προπόνηση με βάρη.
Θεωρώ όμως σωστότερο, να μην χρησιμοποιούνται τέτοιους είδους συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό και όχι μόνο, ακόμη και αν θεωρούνται ασφαλή. Δεν πιστεύω πως τα προϊόντα αυτά είναι τόσο έξυπνα, ώστε να κάνουν το διαχωρισμό: κάψιμο λίπους ή όργανα σώματος.
Μύθος #14: Το σώμα μας παράγει αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από μόνο του
Η αλήθεια – Το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα ωμέγα-3 θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό γενικότερα, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα δημιουργήσει και πρέπει να ληφθούν μέσω των τροφών που τρώμε.
Συμπληρώματα διατροφής όπως το ιχθυέλαιο, παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πολύ ωφέλιμα ως συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό. Βοηθούν σημαντικά τους αθλητές, ιδιαίτερα όσους κάνουν σκληρή προπόνηση και τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα περιορισμένης θερμιδικής αξίας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, η επιλογή των ωμέγα-3 λιπαρών να είναι όσο το δυνατό πιο φυσική, από πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Κορυφαία τρόφιμα για τη γρήγορη οικοδόμηση των μυών
Τα καλύτερα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας μυών, είναι τα εξής:
- Ολόκληρα αυγά – Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει ζωτικά θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και λίπη για να σας βοηθήσει στην οικοδόμηση μυών
- Μπρόκολο – Το μπρόκολο και τα άλλα σταυροειδή λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και έχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την οικοδόμηση μυών
- Ψάρια που αλιεύονται άγρια - Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και είναι πολύ κρίσιμα για την οικοδόμηση μυών
- Αμύγδαλα – Η κατανάλωση αμυγδάλων παρέχει L-αργινίνη και βιταμίνη Ε, που συμβάλουν στη μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες μετά από μια σκληρή προπόνηση
- Γλυκοπατάτες – Οι γλυκοπατάτες και τα φραγκοστάφυλα, είναι μια εξαιρετική πηγή αλκαλικών υδατανθράκων, χωρίς γλουτένη και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών και στην οικοδόμηση μυών
- Μπανάνες – Αυτό το εξαιρετικό και γευστικό φρούτο, είναι ιδανικό να το προσθέσετε σε smoothie για επιπλέον μείωση θερμίδων και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των μυών
Τρόφιμα προς αποφυγή που εμποδίζουν την ανάπτυξη μυών
- Λευκή ζάχαρη – Θα αυξήσει τις βλάβες των ελεύθερων ριζών από τις σκληρές προπονήσεις, οδηγώντας σε κόπωση και άλλα προβλήματα
- Αλκοόλ – Περιέχει κενές θερμίδες και μπορεί να αφαιρέσει κρίσιμα θρεπτικά συστατικά από το σώμα και τους μύες σας
- Προϊόντα λευκά και σίτου – Μείνετε μακριά από “λευκά” προϊόντα, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα προϊόντα σιταριού. Περιέχουν μη θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μυών
- Υδρογονωμένα έλαια – Σε πολλές έρευνες βρέθηκε πως, φυτικά έλαια όπως το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο προκαλούν φλεγμονές, που εκτός από προβλήματα υγείας, επιβραδύνουν την αποκατάσταση των μυών
Φυσικό ρόφημα για ενίσχυση των μυών και δύναμη
Μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω φυσική συνταγή για την ενίσχυση των μυών σας και για επιπλέον δύναμη. Θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό και είναι πρόταση του Dr. Axe, πιστοποιημένου Αμερικανού γιατρού φυσικής ιατρικής, χειροπρακτικής και κλινικής διαιτολογίας.
Επειδή, αν θέλετε να ενισχύσετε σημαντικά τους μύες σας, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε πολλές θερμίδες σε υγρή μορφή. Καταναλώνοντας ένα τέτοιο ρόφημα καθημερινά, με ωμά αυγά, σκόνη πρωτεΐνης, γιαούρτι, μπανάνα και βούτυρο αμυγδάλου, μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζεστε.
Ρόφημα ενίσχυσης μυών και δύναμης
- 3 ωμά βιολογικά αυγά (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ, καθώς θα πρέπει να προσέχετε για τον κίνδυνο κατανάλωσης ωμών αυγών, για να μην μολυνθείτε από την επικίνδυνη σαλμονέλα)
- 1 σκόνη οργανικής πρωτεΐνης (προαιρετικά)
- 110 – 220 γρ. κεφίρ ή γιαούρτι
- 1 μπανάνα
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους λιναριού ή σπόρους Chia
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Τελευταίες σκέψεις
Τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό και όχι μόνο, συχνά αναφέρονται ως περιττά ή επικίνδυνα.
Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, όταν όμως αυτά χρησιμοποιούνται σωστά και είναι επιλεκτικές φυτικές αγορές. Σε οποιοδήποτε προϊόν, φυτικό ή τεχνητό, γίνεται υπερκατανάλωση ή λανθασμένη χρήση, θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Διαφήμιση
Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό και ειδικά τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ είναι ασφαλή.
Μερικά μάλιστα από αυτά, προσφέρουν τα οφέλη τους ανάλογα με τη χρήση που προορίζονται και μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος όταν αυτή η χρήση είναι λανθασμένη.
Τα συμπληρώματα διατροφής, είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συνήθως των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών.
Μπορείτε επίσης να βρείτε φυσικές διαιτητικές ουσίες, που περιλαμβάνουν βοτανικά (φυτικά) προϊόντα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και έλαια, ένζυμα, προβιοτικά, όπως και εκχυλίσματα οργάνων και αδένων.
Γνωρίζατε τις αλήθειες πίσω από αυτούς τους μύθους;
Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για διαμόρφωση περισσότερου μυϊκού ιστού ή ακόμη και σε προσπάθειες απώλειας βάρους;
Ποιά ήταν τα αποτελέσματα στο σώμα σας και πόσο ευχαριστημένοι μείνατε από το αποτέλεσμα;
Επίσης, αν γνωρίζετε κάποιο μύθο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητισμό, που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο, μπορείτε να αφήσετε αν θέλετε το πολύτιμο σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και με το σώμα που αγαπάτε! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Αρα ουσιαστικα δεν χρειαζονται τα πολυπλοκα συμπληρωματα διατροφης και μπορουμε να παρουμε οσα θελουμε απο τις τροφες. Πολύ καλο αρθρο και διαφορετικο απο οσα λεγονται στα γυμναστηρια οτι πρεπει να κανουμε.
Καλημέρα. Ο καθένας σίγουρα, θεωρεί διαφορετικές τις ανάγκες του για συμπληρώματα μυών ή όχι.
Εγώ δεν μπορώ να πω τι πρέπει να παίρνετε και τι όχι, αλλά πιστεύω πως το “χτίσιμο” μυών επιλέγοντας σωστή διατροφή, είναι ότι καλύτερο μακροπρόθεσμα για την υγεία.
Εύχομαι τα καλύτερα και μια όμορφη ημέρα!