Η αλόη βέρα δεν είναι απλά, ένα καταπληκτικό φυτό!
Είναι ένα θαύμα της φύσης και οι φαρμακευτικές ιδιότητες της, έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Είναι υπερβολικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έτσι ώστε, με τη βοήθεια της, να απολαύσουμε όμορφο δέρμα και να διορθώσουμε πολλαπλά προβλήματα υγείας.
Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική για δυσκοιλιότητα, δερματικές παθήσεις, προσβολή στομάχου από σκουλήκια, λοιμώξεις και ως φυσική θεραπεία για κολικούς.
Διαφήμιση
Στην Κινέζικη ιατρική, συχνά προτείνεται για τη θεραπεία μυκητιασικών παθήσεων. Ενώ στον δυτικό κόσμο, έχει βρει ευρεία χρήση στις βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμακευτικών ειδών και τροφίμων.
Στην πραγματικότητα, η παραγωγή των εκχυλισμάτων αλόης βέρα, είναι μία από τις μεγαλύτερες βοτανικές βιομηχανίες στον κόσμο.
Ποια είναι γενικά τα οφέλη της αλόης βέρα;
Η αλόη βέρα παράγει δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα:
Τη γέλη (ζελέ), που λαμβάνεται από τα κύτταρα στο κέντρο του φύλλου και το λατέξ, που λαμβάνεται από τα κύτταρα ακριβώς κάτω από το δέρμα των φύλλων της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τζελ αλόης για δερματικές παθήσεις, όπως εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα, κρυοπαγήματα, ψωρίαση και πληγές. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα της αλόης.
Η γέλη της αλόης, χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, των παθήσεων των εντέρων, του πυρετού, του κνησμού και της φλεγμονής.
Χρησιμοποιείται επίσης ως φυσικό φάρμακο για το άσθμα, τα έλκη του στομάχου, το διαβήτη και για τις καταπραϋντικές παρενέργειες της, στις θεραπείες με ακτινοβολία. Το αλόη λατέξ, χρησιμοποιείται για τη φυσική θεραπεία της κατάθλιψης, της δυσκοιλιότητας, του άσθματος και του διαβήτη.
Ποιά διατροφικά στοιχεία έχει η αλόη βέρα
Η αλόη βέρα είναι μια από τα περίπου 420 είδη του γένους Aloe και το βοτανικό της όνομα είναι Aloe Barbadensis Miller, ενώ ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae.
Είναι ένα πολυετές, ξηροφυτικό, χυμώδες φυτό που είναι πράσινο και έχει τριγωνικά, σαρκώδη φύλλα με οδοντωτά άκρα.
Η γεωγραφική προέλευση της αλόης βέρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Σουδάν. Αργότερα εισήχθη στην περιοχή της Μεσογείου και στις περισσότερες άλλες θερμές περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, η Ασία, η Ινδία, η Ευρώπη και η Αμερική.
Η γέλη της αλόης είναι η γνωστή διαυγής ουσία που μοιάζει με ζελέ και βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της αλόης. Το λατέξ της αλόης, βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το δέρμα του φυτού και έχει κίτρινο χρώμα.
Ορισμένα προϊόντα αλόης, είναι κατασκευασμένα από ολόκληρο το θρυμματισμένο φύλλο, έτσι ώστε να περιέχουν ταυτόχρονα γέλη και λατέξ.
Ενεργά συστατικά της αλόης βέρα
Η αλόη βέρα θεωρείται ένα από τα πιο βιολογικά ενεργά είδη της Αλόης.
Έχουν εντοπιστεί πάνω από 75 ενεργά συστατικά στο φυτό. Συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, σακχαριτών, αμινοξέων, ενζύμων, λιγνίνης, σαπωνίνων και σαλικυλικών οξέων. Παρέχει 20 από τα 22 αμινοξέα που απαιτούνται από τον άνθρωπο και οκτώ στα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα!
Η αλόη βέρα παρέχει επίσης πολλές βιταμίνες και μέταλλα ζωτικής σημασίας, για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος μας.
Ας δούμε αναλυτικότερα ποιά ενεργά συστατικά περιέχει η αλόη βέρα:
- Αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και την πολύ σημαντική χολίνη
- Οκτώ ένζυμα, όπως αλκαλική φωσφατάση, αμυλάση, βραδυκινάση, καρβοξυπεπτιδάση, καταλάση, κυτταρινάση, λιπάση και υπεροξειδάση
- Ορυκτά όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το σελήνιο, το χρώμιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο και τον ψευδάργυρο
- Παρέχει 12 ανθρακινόνες, δηλαδή τις ενώσεις που είναι γνωστές ως καθαρτικά. Μεταξύ αυτών είναι η αλοΐνη και η εμοδίνη, τα οποία δρουν ως αναλγητικά, αντιβακτηριδιακά και αντιιικά
- Περιέχει τέσσερα λιπαρά οξέα, όπως η χοληστερόλη, η καμπεστερόλη, η βήτα-σιτοστερόλη και η λουπεόλη, που όλα τους παρέχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
- Επιπλέον περιέχει κάποιες ορμόνες που ονομάζονται αυξίνες και γιββερελλίνες και βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Η αλόη βέρα περιέχει επίσης σάκχαρα, όπως μονοσακχαρίτες (γλυκόζη και φρουκτόζη) και πολυσακχαρίτες
Τα 9 αποδεδειγμένα οφέλη της αλόης βέρα
Η αλόη βέρα καταχωρήθηκε επισήμως ως προστατευτικό φυτό του δέρματος, από τη φαρμακοποιία των ΗΠΑ το 1820.
Χρησιμοποιήθηκε κλινικά στη δεκαετία του 1930, για τη θεραπεία εγκαυμάτων ακτινοθεραπείας στο δέρμα και τις βλεννώδεις μεμβράνες.
Το 2004, η αξία της βιομηχανίας αλόης βέρα, εκτιμάται ότι ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος του ακατέργαστου υλικού αλόης και 110 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τελικά προϊόντα που περιέχουν αλόη.
Σήμερα, οι καλλυντικές εταιρείες συνήθως δημιουργούν σαπούνια ή άλλα παράγωγα από την αλόη βέρα και προϊόντα μακιγιάζ, αντηλιακά, κρέμες ξυρίσματος, σαμπουάν και ενυδατικές κρέμες.
Εμπορικά, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ως συστατικό σε γιαούρτι, χυμούς, ποτά και επιδόρπια. Τα εκχυλίσματα της, χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό νωπών τροφίμων, αλλά και για τη διατήρηση του νερού σε μικρές εκμεταλλεύσεις.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, τι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό και την υγεία μας, η αγαπημένη αλόη βέρα.
1. Καταπραΰνει τα εξανθήματα και τον ερεθισμό του δέρματος
Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για το ρόλο της τοπικής χρήσης αλόης βέρα στις παθήσεις του δέρματος και στη θεραπεία της επούλωσης των πληγών.
Συμπεριλαμβάνοντας τη θεραπεία της ψωρίασης, της δερματίτιδας, της στοματικής βλεννογονίτιδας, των χειρουργικών πληγών και ως θεραπεία για την πρόκληση κακώσεων.
Είναι μεγάλη έκπληξη το ότι, η πρώτη μελέτη αυτού του είδους, έγινε το 1935!
Το εκχύλισμα αλόης βέρα αναφέρθηκε ότι παρέχει γρήγορη ανακούφιση και αναγέννηση του δέρματος από τον κνησμό και την καύση που σχετίζονται με σοβαρή δερματίτιδα από ακτινοβολία.
Μια μελέτη του 1996 που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κλινικής Φυσιολογίας στη Σουηδία, περιελάμβανε 60 ασθενείς με χρόνια ψωρίαση, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια ελεγχόμενη δοκιμή. Οι μισοί δοκίμασαν την κρέμα αλόης και οι υπόλοιποι μια κρέμας πλασέμπο (εικονική).
Ο ρυθμός θεραπείας στην ομάδα της αλόης βέρα ήταν 83% (!) και δεν αναφέρθηκαν υποτροπές κατά την παρακολούθηση των 12 μηνών.
Στη σύγκριση αυτή, μόνο το 7% είδε κάποιο αποτέλεσμα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Το 2009, μια συστηματική μελέτη συνοψίζει 40 μελέτες που είχαν γίνει και αφορούσαν τη χρήση αλόης για δερματολογικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η χορήγηση από το στόμα της αλόης βέρα σε ποντίκια, λειτουργεί αποτελεσματικά για να επουλώσει πληγές. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος των θηλωμάτων (μικρές αναπτύξεις στο δέρμα).
Επίσης, μπορεί να μειώσει την εμφάνιση όγκων κατά περισσότερο από 90% στο ήπαρ και στο μυελό των οστών.
Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι η αλόη βέρα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον έρπη των γεννητικών οργάνων, την ψωρίαση, τη δερματίτιδα, τα κρυοπαγήματα, τα εγκαύματα και τη φλεγμονή.
Μπορεί επιπλέον, να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως αντιμυκητιασικός και αντιμικροβιακός παράγοντας.
2. Θεραπεύει τα εγκαύματα
Η γέλη από την αλόη βέρα, έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της βλάβης από την ακτινοβολία στο δέρμα.
Σκεφτείτε πως, με την πιθανή πλέον απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση και άλλες χώρες, ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την ικανότητα της αλόης να θεραπεύει τα εγκαύματα από θερμότητα και από ακτινοβολία, με σκοπό να εισαγάγουν τη χρήση της στο στρατό.
Μέχρι το 1959, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ενέκρινε τη χρήση αλοιφής αλόης βέρα, ως φαρμάκου για τη θεραπεία εγκαυμάτων στο δέρμα.
Επειδή, όταν το ζελέ της αλόης βέρα χρησιμοποιείται σε εγκαύματα, αποτρέπει την καταστολή από την υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε η περιοχή να μπορεί να επουλωθεί με ταχύτερο ρυθμό.
3. Θεραπεύει τον έρπη
Όταν το τζελ της αλόης βέρα εφαρμόζεται σε μια πληγή έρπη μερικές φορές την ημέρα, συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.
Είναι επίσης ασφαλές όταν καταναλώνεται από το στόμα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατάποση αυτής της φυσικής θεραπείας. Η αλόη βέρα έχει αντι-ιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που επιταχύνουν την επούλωση και μειώνουν τον πόνο που σχετίζεται με τον έρπη ή οποιεσδήποτε άλλες πληγές στο στόμα.
Τα αμινοξέα και η βιταμίνη Β1, Β2, Β6 και C που περιέχει η αλόη βέρα, είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα.
Ένα από τα οφέλη της βιταμίνης Β6 για παράδειγμα, είναι ότι δρα ως φυσική θεραπεία πόνου. Δημιουργεί τα απαραίτητα αντισώματα, που το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιεί για να μας προστατεύσει.
4. Ενυδατώνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής
Η αλόη βέρα είναι μια σημαντική φυσική θεραπεία για τα ξηρά μαλλιά ή για τον κνησμό στο τριχωτό του κεφαλιού.
Έχει θρεπτικές ιδιότητες και οι αμέτρητες βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που περιέχει, κρατούν τα μαλλιά σας δυνατά και υγιή. Λόγω των αντιμικροβιακών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων της, βοηθά επίσης στην πιτυρίδα.
Τα ένζυμα της γέλης της, μπορούν να απαλλάξουν το τριχωτό της κεφαλής από τα νεκρά κύτταρα και να προάγουν την αναγέννηση του δέρματος γύρω από τους θύλακες των τριχών.
Η αλόη βέρα βοηθά επίσης να σταματήσει ο κνησμός που σχετίζεται με την πιτυρίδα ή με ένα αποξηραμένο τριχωτό της κεφαλής. Πάρα πολλά σαμπουάν και μαλακτικά περιέχουν χημικά που βλάπτουν τα μαλλιά και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμούς του δέρματος.
Η προσθήκη αλόης βέρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρό από βακτήρια και δερματικές αντιδράσεις.
5. Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
Η χρήση του λατέξ της αλόης βέρα σαν καθαρτικό, έχει ερευνηθεί πολύ. Οι ανθρακινόνες που υπάρχουν στο λατέξ, δημιουργούν ένα ισχυρό καθαρτικό που αυξάνει την περιεκτικότητα σε εντερικό νερό.
Επιπλέον, διεγείρει την έκκριση βλέννας και αυξάνει την εντερική περισταλτική, δηλαδή τις συστολές που διασπούν τα τρόφιμα και αναμιγνύουν το χυμό.
Σε μια ελεγχόμενη μελέτη με 28 υγιείς ενήλικες, η αλόη βέρα έδειξε ότι έχει καθαρτικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το φάρμακο αυτό, ήταν ισχυρότερο από το διεγερτικό καθαρτικό φαινολοφθαλεΐνη, καθιστώντας την αλόη βέρα μια φυσική θεραπεία ανακούφισης της δυσκοιλιότητας.
6. Βοηθάει στην πέψη
Λόγω των αντιφλεγμονωδών και καθαρτικών συστατικών της, ένα άλλο πλεονέκτημα της αλόης βέρα είναι η ικανότητα της να βοηθάει στην πέψη.
Ο χυμός αλόης βέρα ομαλοποιεί την όξινη ή αλκαλική δράση και ισορροπεί το pH του οργανισμού. Μειώνει το σχηματισμό ζύμης, ενθαρρύνει τα πεπτικά βακτήρια και ρυθμίζει την επεξεργασία του εντέρου.
Μια μελέτη που αναφέρθηκε στην Εφημερίδα της Έρευνας στις Ιατρικές Επιστήμες των ΗΠΑ διαπίστωσε πως, 30 χιλιοστόλιτρα χυμού αλόης βέρα, δύο φορές την ημέρα μείωσαν το επίπεδο δυσφορίας σε 33 ασθενείς, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Επιπλέον, μειώθηκε ο μετεωρισμός για τους συμμετέχοντες, ενώ η συνοχή των κοπράνων, η επείγουσα ανάγκη και η συχνότητα παρέμειναν οι ίδιες.
Η μελέτη αυτή δείχνει, ότι η αλόη βέρα μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να συμπεράνουν, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία.
Μια άλλη μελέτη από το περιοδικό Avicenna Phytomedicine, εξέτασε την αλόη βέρα σε μια ομάδα αρουραίων με γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα επίπεδα γαστρικού οξέος μειώθηκαν σημαντικά στους αρουραίους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αλόη βέρα. Η μελέτη μέτρησε επίσης τη σύνδεση του εντέρου και του εγκεφάλου. Ανέφερε δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε νερό, που βρέθηκε στους εγκεφάλους των αρουραίων με αγωγή με αλόη βέρα.
Η περιεκτικότητα σε νερό στους αρουραίους μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος επηρεάζει το έντερο και τα γαστρεντερικά προβλήματα.
Η αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί επίσης, για να καταπραΰνει και να θεραπεύσει τα έλκη του στομάχου. Έχει αντιβακτηριδιακούς παράγοντες και φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες, που μπορούν να αποκαταστήσουν την επένδυση του στομάχου και να ξαναγίνει υγιές.
7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα ένζυμα που υπάρχουν στην αλόη βέρα, διασπούν τις πρωτεΐνες των τροφών σε αμινοξέα. Μετατρέπει επίσης τα ένζυμα σε καύσιμο για κάθε κύτταρο του σώματος μας, κάτι που επιτρέπει στα κύτταρα να λειτουργούν σωστά.
Η βραδυκινάση στην αλόη βέρα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταματάει τις λοιμώξεις.
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στην αλόη βέρα. Είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί η ανοσοποιητική μας λειτουργία και αυτό καθιστά την αλόη βέρα, μια εξαιρετική πηγή για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου.
Ο ψευδάργυρος, είναι επίσης ένα βασικό δομικό συστατικό για μια σειρά από ορμονικούς υποδοχείς και πρωτεΐνες. Έτσι, συμβάλλει στην υγιή, ισορροπημένη διάθεση και την ανοσολογική μας λειτουργία.
Επιπλέον, μας βοηθά να αποφύγουμε τις ασθένειες, να σκοτώσουμε τα βακτηρίδια και να προστατέψουμε τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβράνων μας.
Μια έκθεση του 2014 επισημαίνει, ότι η αλόη βέρα μελετάται επίσης για τις χρήσεις της στην οδοντιατρική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιμυκητιασικό φυτό.
Είναι πολύ σημαντική για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, χωρίς να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες.
Ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα, είναι επειδή είναι απόλυτα φυσική λύση και θεωρείται πλέον ένα φυτό θαύμα!
8. Παρέχει αντιοξειδωτικά και μειώνει τη φλεγμονή
Γνωρίζουμε όλοι μας, ότι οι φλεγμονές είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών.
Η αλόη βέρα προσφέρει έναν εκπληκτικό αριθμό βιταμινών και μετάλλων. Αυτά, συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες.
Η βιταμίνη Α, για παράδειγμα, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της νευρολογικής λειτουργίας και του υγιούς δέρματος, επειδή είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή.
Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό που βρίσκεται στην αλόη βέρα. Προστατεύει το σώμα από καρδιαγγειακές παθήσεις, προγεννητικά προβλήματα, ασθένειες των ματιών, ακόμη και τις ρυτίδες του δέρματος.
Τα οφέλη της βιταμίνης Ε, περιλαμβάνουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στη φυσική επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων.
Όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι επίσης χρήσιμες όταν είστε εκτεθειμένοι στον καπνό των τσιγάρων ή στις ακτίνες UV από το φως του ήλιου. Η αλόη βέρα, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος και καταπολεμά τη φλεγμονή στην επιδερμίδα, μετά από την έκθεση στον ήλιο.
Η αλόη βέρα μπορεί να θεραπεύσει με φυσικό τρόπο την ακμή και το έκζεμα, καθώς βοηθάει στην διαδικασία επούλωσης του δέρματος.
Η βραδυκινάση, που όπως είπα υπάρχει στην αλόη βέρα, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα τοπικά, βοηθά στη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής,
9. Αντιμετωπίζει τον διαβήτη
Ορισμένα στοιχεία σε ανθρώπους και ζώα υποδεικνύουν, ότι η αλόη βέρα είναι σε θέση να ανακουφίσει τη χρόνια υπεργλυκαιμία και το διαταραγμένο προφίλ λιπιδίων.
Αυτά είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με διαβήτη και είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Για αυτό, προσθέστε τη φυσική θεραπεία για το διαβήτη στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων της αλόης.
Σε δύο σχετικές κλινικές δοκιμές, 72 διαβητικές γυναίκες χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, έλαβαν μία κουταλιά της σούπας ζελέ αλόης βέρα ή ένα εικονικό φάρμακο για έξι εβδομάδες.
Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και τριγλυκεριδίων μειώθηκαν σημαντικά στη θεραπεία με αλόη βέρα. Στη δεύτερη δοκιμή, ερευνήθηκαν τα αποτελέσματα της πηκτή (ζελέ) αλόης βέρα ή του εικονικού φαρμάκου σε συνδυασμό με γλιβενκλαμίδη, μια συνηθισμένη συνταγογραφούμενη αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή.
Οι δοκιμές αυτές, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων στην ομάδα της αλόης βέρα.
Που να βρείτε αλόη βέρα
Η μέθοδος επεξεργασίας, έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον αριθμό και την ποσότητα των δραστικών συστατικών σε ένα προϊόν αλόης βέρα.
Η εμπορική διαδικασία παραγωγής προϊόντων αλόης περιλαμβάνει τη σύνθλιψη, την άλεση ή τη συμπίεση ολόκληρου του φύλλου για την παραγωγή χυμού. Η μέθοδος ακολουθεί διάφορα στάδια φιλτραρίσματος και σταθεροποίησης για να επιτευχθεί το επιθυμητό εκχύλισμα.
Αν και αυτό είναι ευκολότερο για τους κατασκευαστές, μπορεί να οδηγήσει σε ένα προϊόν που περιέχει ελάχιστα ή καθόλου δραστικά συστατικά.
Αποδεικνύεται ότι μετά την εξαγωγή της γέλης, τη θέρμανση και τη χρήση υλικών πλήρωσης για την παρασκευή προϊόντων αλόης, τα οφέλη για την υγεία μας ελαχιστοποιούνται.
Δυστυχώς, θα πρέπει να σταματήσει η ψευδή ιδέα ότι όλα τα προϊόντα της Αλόης παράγουν τα ίδια οφέλη. Για αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Aloe Science Development, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα πιστοποίησης, που επικυρώνει την ποιότητα και την ποσότητα της αλόης σε εγκεκριμένα εμπορικά προϊόντα.
Όταν ψάχνετε λοιπόν να αγοράσετε αλόη βέρα, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες και αναζητήστε αυτή τη σημαντική πιστοποίηση.
Είναι εύκολο να βρείτε προϊόντα αλόης βέρα στα τοπικά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Συμπεριλαμβανομένης της γέλης από αλόη, του λατέξ, του χυμού και των εκχυλισμάτων της.
Μπορείτε να αναπτύξετε ακόμη και το δικό σας φυτό αλόης στο σπίτι. Αν αγοράσετε ένα φυτό σε γλάστρα, κρατήστε το σε ένα παράθυρο με καλό ποσοστό ηλιοφάνειας, επειδή η αλόη αγαπά τον ήλιο.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να μεταφέρετε τη γλάστρα σας με την αλόη βέρα σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο.
Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι πως από τον τρίτο χρόνο και μετά, είναι αποτελεσματικές οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης. Όταν το φυτό είναι ήδη ώριμο και το ζελέ του έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης.
Η αλόη είναι χυμώδης και αποθηκεύει πολύ νερό στα φύλλα της, αλλά πρέπει να ποτίζεται τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα. Το χειμώνα, γίνεται κάπως αδρανής και σε αυτή την περίοδο, θα πρέπει να την ποτίζετε επίσης πολύ λίγο.
Έχοντας το δικό σας φυτό αλόης βέρα, είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος να γνωρίσετε όλα αυτά τα καταπληκτικά οφέλη της!
Συνιστώμενες δόσεις αλόης βέρα
Οι παρακάτω συνιστώμενες δόσεις αλόης βέρα, βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα στα προϊόντα της αλόης ΠΡΙΝ τα χρησιμοποιήσετε και ενημερώστε το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Για τη δυσκοιλιότητα, πάρτε 100 – 200 χιλιοστόγραμμα (mg) αλόης βέρα καθημερινά
- Για την επούλωση τραυμάτων, την ψωρίαση και άλλες δερματικές λοιμώξεις, χρησιμοποιήστε κρέμα με εκχύλισμα αλόης τουλάχιστον 0,5%, για 3 φορές την ημέρα
- Για την οδοντική πλάκα και τις ασθένειες των ούλων, χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα που περιέχει αλόη βέρα για 24 εβδομάδες. Ή προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζελέ αλόης βέρα, στην οδοντόκρεμα σας
- Για υψηλή χοληστερόλη, πάρτε μία κάψουλα αλόης βέρα που περιέχει 300 χιλιοστόγραμμα, δύο φορές την ημέρα για 2 μήνες
- Για ασθένειες φλεγμονώδους εντέρου, πάρτε 100 χιλιοστόλιτρα (ml) δύο φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες
- Για τα εγκαύματα του δέρματος, χρησιμοποιήστε 97,5% πηκτή αλόης βέρα μέχρι να θεραπευτεί
- Για το ξηρό τριχωτό της κεφαλής ή την πιτυρίδα, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζελέ αλόης βέρα στο σαμπουάν σας
- Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από λοίμωξη και βακτήρια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζελέ αλόης στη λοσιόν σας
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω δοσολογίες, αφορούν τα άτομα που δεν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας.
Το πιο συνετό, είναι να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, ΠΡΙΝ την εσωτερική χρήση (ως πόσιμη) της αλόης βέρα.
Πιθανές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις
Το λατέξ της αλόης δεν πρέπει να λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως πόνο στο στομάχι και κράμπες.
Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλόης λατέξ, μπορεί επίσης να προκαλέσει: διάρροια, προβλήματα στα νεφρά, αίμα στα ούρα, χαμηλό κάλιο, μυϊκή αδυναμία, απώλεια βάρους και προβλήματα καρδιάς.
Μην πάρετε αλόη βέρα, ούτε γέλη ή λατέξ, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Υπάρχουν μερικές αναφορές αλόης που προκαλούν αποβολή και γενετικές ανωμαλίες.
Τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία των 12 ετών, μπορεί να παρουσιάσουν κοιλιακό πόνο, κράμπες και διάρροια. Για αυτό, καλύτερα να αποφεύγετε τη χρήση της σε παιδιά.
Αν έχετε διαβήτη, μερικές έρευνες έδειξαν πως η αλόη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Οπότε αν παίρνετε αλόη από το στόμα και έχετε διαβήτη, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Αν έχετε εντερικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα ή η απόφραξη, μην πάρετε αλόη λατέξ. Επειδή, αν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, η αλόη βέρα μπορεί να ερεθίσει το έντερο.
Τι άλλο να προσέξετε…
Αν παίρνετε digoxin (Lanoxin), μην χρησιμοποιείτε αλόη λατέξ. Επειδή λειτουργεί ως διεγερτικό καθαρτικό και μειώνει τα επίπεδα καλίου στο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παρενεργειών κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.
Επιπλέον, πριν πάρετε αλόη βέρα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ειδικά, αν παίρνετε ή πάρετε τα ακόλουθα φάρμακα:
- Διαβητικά φάρμακα
- Σεβοφλουράνιο (Ultane)
- Διεγερτικά καθαρτικά
- Βαρφαρίνη (Coumadin)
- Διουρητικά φάρμακα
Μην πάρετε επίσης αλόη λατέξ αν έχετε αιμορροΐδες, επειδή θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση χειρότερη.
Διαφήμιση
Οι υψηλές δόσεις αλόης λατέξ, έχουν συνδεθεί με νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Οπότε, μην λαμβάνετε αλόη λατέξ αν έχετε νεφρικά προβλήματα.
Επειδή όπως είπα, η αλόη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να τα επηρεάσει και κατά τη διάρκεια ή μετά από μια επέμβαση. Για αυτό, σταματήστε να παίρνετε αλόη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από κάποια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Γνωρίζατε για τις χρήσεις αυτές της αλόης βέρα;
Εσείς χρησιμοποιήσατε ποτέ αλόη βέρα για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή επιδερμίδας; Αν ναι, ποιά ήταν τα αποτελέσματα που διαπιστώσατε; Σας βοήθησε στην επιδερμίδα ή την υγεία σας;
Αφήστε αν θέλετε, το πολύτιμο -όπως πάντα- σχόλιο σας παρακάτω.
Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς!! 🙂
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Τελειο το άρθρο σου συγχαρητηρια ομως την αλόη από την γλαστρα μου αν την πολτοποίηση και προσθέσω συντιριτικο μπορω να την αποθήκευση στο ψυγείο για μελλοντική χρήση σε κρεμες η΅ θα οξύ δοθεί
Ευχαριστώ πολύ Γεωργία για τα καλά σου λόγια. Ναι, μπορείς να συντηρήσεις την αλόη βέρα για περισσότερο διάστημα, προσέχοντας όμως τη διαδικασία. Επειδή δεν έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο ως τώρα και να μην σου πω κάτι που δεν ισχύει, έψαξα για το τρόπο που μπορείς να το πετύχεις σωστά και θα βρεις αρκετές πληροφορίες εδώ: http://www.aloeverachangeslives.com/preserve-and-store-aloe-vera-greek.html#axzz5RX6Z4ICG
Ελπίζω να βοηθήσει και εύχομαι καλή επιτυχία και μια πολύ όμορφη ημέρα! 🙂
Πάντα ενδιαφέρουσες οι ενημερώσεις σου,Δήμητρα!!!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Εύη. Ελπίζω να βοηθούν σε λίγο καλύτερη διατροφή και υγεία.
Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά!! 🙂
Μπορώ και τρώω την γέλη χωρίς επεξεργασία σκέτη, αλλά και κομμάτια μέσα σε νερό με λεμόνι. Θα ήθελα να μάθω τη σωστή καθημερινή ποσότητα που μπορώ να καταναλώνω και τη συχνότητα της λήψης. Ποια είναι τα όρια υπέρβασης; Δεν έχω κανένα πρόβλημα υγείας. Μπορεί μεγάλη κατανάλωση να προκαλέσει πονοκέφαλο; Έχω στον κήπο μου 10 φυτά δυο ετών περίπου. Τα φύλλα διατηρούνται στο ψυγείο για πολύ χρονικό διάστημα όμως δεν ξέρω αν διατηρούνται εξίσου και τα συστατικά της αλόης.
Καλημέρα. Όπως αναφέρω και στο άρθρο, οι θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη της αλόης είναι αποτελεσματικά από τον τρίτο χρόνο ζωής της και μετά. Επειδή τότε είναι το φυτό ώριμο και όταν το ζελέ του έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης. Δεν γνωρίζω αν στο ψυγείο μπορεί να διατηρήσει τα συστατικά του, κρατώντας την ίδια διατροφική αξία, αφού δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες μελέτες για αυτό (όσο έχω δει τουλάχιστον).
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε υγιή άτομα που δεν λαμβάνουν καθόλου φάρμακα, είναι 60-100 ml την ημέρα συνολικά και το σωστότερο είναι να την καταναλώνετε είτε το πρωΐ, μια ώρα πριν το πρωϊνό, είτε 20-30 λεπτά πριν το γεύμα, ώστε να δοθεί χρόνος στο στομάχι να αποθηκεύσει την αλόη στον οργανισμό. Όσο για τις παρενέργειες σε υπερβολικές δόσεις, τις αναφέρω στο άρθρο αναλυτικά.
Ελπίζω να βοήθησα και εύχομαι μια όμορφη Κυριακή!