Βιταμίνη Κ: Οι 10 Καλύτερες Τροφές & Τα Σημαντικά Οφέλη Στην Υγεία

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η βιταμίνη Κ είναι ένας αφανής ήρωας των βιταμινών.

Λέγεται και “τροχονόμος” του ασβεστίου, αφού καθοδηγεί το ασβέστιο στα οστά και όχι στα αγγεία για καθίζηση.

Είναι λιγότερο γνωστή ανάμεσα στις υπόλοιπες βιταμίνες, παρά το ότι ο ρόλος και τα οφέλη της στον οργανισμό μας, είναι αναντικατάστατα.

Η έλλειψη της, είναι ένας βασικός λόγος για προβλήματα καρδιάς και αρτηριών. Ειδικά για τα άτομα που λαμβάνουν ασβέστιο ως συμπλήρωμα διατροφής.

Είτε λοιπόν, σας ενδιαφέρει να προστατεύσετε τη δική σας υγεία, των παιδιών ή των γονιών σας, η βιταμίνη Κ είναι αυτή για την οποία πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε!

Ας κάνουμε μάλιστα μια σύγκριση, με τις άλλες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το μαγνήσιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος.

Πόσο κοινή είναι όμως η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ και πόσο θα πρέπει να ανησυχείτε για την έλλειψη της;

ΔιαφήμισηΣε υγιείς ενήλικες κυρίως, η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ θεωρείται κάπως σπάνια.

Παρά το ότι δεν είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ανεπάρκειες, όταν κάποιος έχει έλλειψη στη βιταμίνη Κ, είναι πολύ σοβαρό.

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη της στους ενήλικες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οπότε τώρα, έχετε ακόμη ένα λόγο για να τρώτε τα λαχανικά σας.

Επειδή, λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο, αλλά και τα φυλλώδη λαχανικά έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ. Η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, που έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.

Το πιο σημαντικό είναι πως τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σωστή πήξη του αίματος και να διατηρήσουν τα οστά σας ισχυρά. Κρατώντας ουσιαστικά τη βιταμίνη αυτή στο σώμα σας και ελέγχοντας την έλλειψη της.

Συνήθη συμπτώματα της έλλειψης στη βιταμίνη Κ

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής ποσότητας της βιταμίνης Κ;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν πολλά αισθητά συμπτώματα. Ίσως να μην παρουσιάσουν άμεσα καθόλου συμπτώματα.

Όταν εμφανιστούν όμως, περιλαμβάνουν αυξημένη αιμορραγία, εύκολους μώλωπες (μελανιές) και πολύ βαριές περιόδους. Επίσης, περιλαμβάνουν συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως κόπρανα με αίμα, δυσπεψία και διάρροια.

Ποιοι όμως κινδυνεύουν περισσότερο, έχοντας ανεπάρκεια βιταμίνης Κ;

Το πιο πιθανό να εμφανίσετε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, είναι αν είστε άρρωστοι ή αν έχετε χρόνιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η κακή διατροφή, η ηπατική νόσος, η μακροπρόθεσμη λήψη αντιβιοτικών, η λήψη φαρμάκων που μειώνουν την χοληστερόλη, τα αραιωτικά αίματος (βαρφαρίνη) ή τα αντιαιμοπεταλιακά (ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη).

Η λύση είναι η βελτίωση της ποσότητας της βιταμίνης Κ στη διατροφή σας, με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε αυτή.

Επειδή σίγουρα, γνωρίζουμε πολλά για τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών. Όπως είναι για παράδειγμα, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Όμως, οι μελέτες έδειξαν, πως η βιταμίνη Κ είναι μια, από τις πιο κρίσιμες βιταμίνες για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι μελέτες επίσης έδειξαν, ότι τα άτομα που αυξάνουν την πρόσληψη βιταμίνης Κ στη διατροφή τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο, η επάρκεια βιταμίνης Κ μέσω της υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι τόσο προστατευτική για τον οργανισμό μας.

Τι είναι ακριβώς η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια βασική λιποδιαλυτή βιταμίνη, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και της καρδιάς.

Είναι μια από τις κύριες βιταμίνες για την ορυκτοποίηση των οστών και την πήξη του αίματος. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας, στον υγιή μεταβολισμό και στην προστασία από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στο νοσοκομείο του Αγίου Λουκά, η έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη Κ είναι ένα “αντικαρκινικό, σχηματισμού οστών και ευαισθητοποιητικό της ινσουλίνης μόριο, που εμποδίζει την ασβεστοποίηση των αγγείων.”

Τα πολλαπλά προστατευτικά αποτελέσματα της στον οργανισμό, την καθιστούν μια από τις καλύτερες βιταμίνες για ενήλικες άνδρες και γυναίκες.

Λήψη φαρμάκωνΗ βιταμίνη Κ είναι πιο γνωστή, ως η υπεύθυνη βιταμίνη για τη δημιουργία οστών και την πήξη του αίματος. Το αίμα δεν μπορεί να πήξει χωρίς βιταμίνη Κ, επειδή αυτή ενεργοποιεί την πρωτεΐνη, που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό θρόμβων μέσα στο αίμα.

Όταν δηλαδή, δημιουργείται μια πληγή, αυτόματα ενεργοποιείται ο μηχανισμός πήξης του αίματος. Παράγεται ένας θρόμβος στο τραυματισμένο αγγείο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο, την αιμορραγία.

Για αυτό, θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ, αν παράλληλα λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή. Αυτή έχει σαν στόχο τη μείωση της πήξης του αίματος, εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων μέσα στα αγγεία.

Άρα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα βιταμίνης Κ που καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο ευνοείται η πήξη του αίματος μας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για όσους, όπως είπα παραπάνω, λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Ποιοι είναι οι τύποι της βιταμίνης Κ

Όταν μιλάμε για βιταμίνη Κ, θα πρέπει να γνωρίζετε πως  υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι βιταμίνης Κ.

Υπάρχουν δηλαδή, δύο κύριες μορφές της βιταμίνης αυτής: η βιταμίνη Κ1 και η βιταμίνη Κ2. Η βιταμίνη Κ1 ονομάζεται επίσης φυτοντανόνη, ενώ η βιταμίνη Κ2 αναφέρεται ως μενακινόνη.

 • Την βιταμίνη Κ1 την βρίσκουμε συνήθως στα λαχανικά, ενώ τη βιταμίνη Κ2 τη βρίσκουμε στα ζυμωμένα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στα ψάρια, στα κίτρινα μαλακά τυριά, κλπ. Παράγεται επίσης από τα βακτηρίδια στα έντερα μας. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο.
 • Η βιταμίνη Κ2, που είναι ωφέλιμη για την προστασία της καρδιάς. Είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από τη βιταμίνη Κ1, στην πρόληψη και αντιστροφή των αρτηριακών ασβεστώσεων που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε και τους δύο τύπους βιταμίνης K στον οργανισμό σας, είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφών. Συμπεριλαμβάνοντας των πράσινων φυτικών τροφών, αλλά και των καλών γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως γιαούρτι ή πλήρες κίτρινο τυρί), των ψαριών και των αυγών.

Πότε υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Κ

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ, συμβαίνει όταν καταναλώνετε λιγότερη βιταμίνη Κ από όση χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ακόμη και αν για διάφορους λόγους, δεν μπορείτε να απορροφήσετε αρκετή από τη διατροφή σας. Η συγκεκριμένη ποσότητα που πρέπει να απορροφήσετε από τη διατροφή, σχετίζεται με τα εντερικά βακτηρίδια που έχετε.

Για αυτό και τα επίπεδα βιταμίνης Κ που μπορούν να απορροφηθούν εξαρτώνται από τη γενική υγεία σας και ειδικά από την υγεία του εντέρου σας.

Πόση όμως βιταμίνη Κ χρειάζεστε για να αποτρέψετε μια ανεπάρκεια της;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΠΠΑ) για τη βιταμίνη Κ, εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία σας. Επιπλέον παράγοντες είναι ο θηλασμός, η εγκυμοσύνη και μια πιθανή ασθένεια, τα οποία αλλάζουν επίσης την ΠΠΑ σας.

Δυστυχώς, δεν βρήκα κάποιο επίσημο Ελληνικό οργανισμό υγείας που να αναφέρει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Για αυτό ετοίμασα έναν πίνακα και σας παραθέτω τις αναφερόμενες ποσότητες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, για την πρόσληψη βιταμίνης Κ:

Ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ

* mcg = μικρογραμμάρια (1 mcg = 0.001 mg χιλιοστόγραμμα)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Κλινικής Χημείας, η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ συμβαίνει συνήθως, όταν δεν καταναλώνετε αρκετή ποσότητα από τη διατροφή σας. Επίσης, όταν το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τη βιταμίνη Κ από την εντερική οδό ή έχετε μειώσει την ποσότητα της, λόγω ηπατικής νόσου.

Μια ανεπάρκεια της, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης λήψης ορισμένων φαρμάκων. Αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης που απαιτούνται για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τα βακτηρίδια στα έντερα σας.

Ποια τα οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό μας

Τα συμπτώματα μιας ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ, μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα μας, την καρδιά, τα οστά, τα ζωτικά μας όργανα και το έντερο. Η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για το σώμα και τον οργανισμό μας.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα σημαντικά και τόσο ευεργετικά οφέλη της; Ας τα δούμε παρακάτω:

1. Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία

Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποφυγή της ασβεστοποίησης των αρτηριών. Αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρδιακών προσβολών. Λειτουργεί μεταφέροντας ασβέστιο από τις αρτηρίες και δεν του επιτρέπει να σχηματίζεται σε σκληρές και επικίνδυνες πλάκες.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ολοκληρωτική Ιατρική: Το Journal of Clinician επισημαίνει, ότι η βιταμίνη Κ βοηθά στην αποφυγή της σκλήρυνσης των αρτηριών. Επειδή, κρατά το ασβέστιο μακριά από τις αρτηρίες σας και τους άλλους σωματικούς ιστούς, όπου μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βιταμίνη Κ2, η οποία είναι η βιταμίνη που παράγεται φυσικά στα βακτήρια των εντέρων σας. Αυτή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της χρήσης του ασβεστίου, αποτρέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ειδικά, όσες σχετίζονται με την αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου.

Η παραπάνω μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη Κ, είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία για τη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, βοηθά στην προστασία των κυττάρων που φέρουν αιμοφόρα αγγεία, όπως οι φλέβες και οι αρτηρίες.

Η κατανάλωση σωστής ποσότητας βιταμίνης Κ, είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και τη μείωση των πιθανών καρδιακών ανακοπών.

2. Βελτιώνει την οστική πυκνότητα

Η βιταμίνη Κ αυξάνει την ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, που απαιτείται για τη διατήρηση του ασβεστίου των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ορισμένες μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη Κ, έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ, μπορεί να σταματήσει την οστική απώλεια σε άτομα με οστεοπόρωση.

Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Κ για να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο ώστε να χτίσει υγιή οστά. Η οστεοκαλσίνη βοηθάει να λαμβάνεται το ασβέστιο από την κυκλοφορία του αίματος και να δεσμεύεται στη δομή των οστών. Αυτό καθιστά τον σκελετό ισχυρότερο και λιγότερο ευαίσθητο σε κατάγματα.

Όμως η οστεοκαλσίνη, χρειάζεται τη βιταμίνη Κ2 για να ενεργοποιηθεί πλήρως και να συνδέσει κατάλληλα το ασβέστιο.

Ένας πλήρης μηχανισμός δηλαδή!

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι οι βιταμίνες Κ και D, ένας κλασσικός συνδυασμός γερών οστών, συνεργάζονται για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών.

Για όσα άτομα έχουν ήδη τραυματιστεί, θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα με βιταμίνη Κ. Αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των διαστρεμμάτων και στη θεραπεία των σπασμένων οστών.

3. Βοηθάει στον έμμηνο πόνο και την αιμορραγία

Η βιταμίνη Κ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κράμπες και τους άλλους πόνους της εμμηνόρροιας, ρυθμίζοντας τη λειτουργία των ορμονών σας.

Επειδή η βιταμίνη Κ είναι μια βιταμίνη για τους θρόμβους του αίματος, μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την υπερβολική αιμορραγία στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Προσφέροντας έτσι ανακούφιση από τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Επιπλέον, η υπερβολική αιμορραγία οδηγεί σε περισσότερες κράμπες και πόνο, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

4. Καταπολεμά τον καρκίνο

Η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας φυσικός μαχητής του καρκίνου.

Είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ρινικού και του στοματικού καρκίνου.

Μία μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Κ βοήθησαν ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, να σταθεροποιηθούν ή ακόμη και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος.

5. Βοηθά στην πήξη του αίματος

Η βιταμίνη Κ δημιουργεί μικρούς θρόμβους στο αίμα και σταματάει εύκολα στο σώμα σας μια πιθανή αιμορραγία ή μώλωπες.

Η διαδικασία πήξης αίματος είναι πολύ σύνθετη, επειδή χρειάζονται τουλάχιστον 12 πρωτεΐνες να λειτουργήσουν, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι τέσσερις από αυτές τις πρωτεΐνες θρόμβωσης όμως, χρειάζονται τη βιταμίνη Κ για να δράσουν. Για αυτό και είναι τόσο απαραίτητη αυτή η βιταμίνη. Επειδή βοηθά, στη διευκόλυνση της πήξης του αίματος, στη γρήγορη επούλωση στους μώλωπες και επιπλέον θεραπεύει τις ανοιχτές πληγές.

Η αιμορραγική νόσος των νεογνών, είναι μια ασθένεια όπου η πήξη του αίματος δεν γίνεται σωστά. Αυτή αναπτύσσεται στα νεογέννητα μωρά, λόγω ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί στα νεογνά μια ένεση βιταμίνης Κ κατά τη γέννηση, για να αποφευχθεί η νόσος. Η πρακτική αυτή, έχει αποδειχθεί ότι είναι ακίνδυνη για τα νεογνά και εξαιρετικά σημαντική.

6. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μια μελέτη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσε, ότι οι πρωτεΐνες που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον εγκέφαλο.

Η βιταμίνη Κ βοηθά το νευρικό σύστημα, μέσω του μεταβολισμού των σφιγγολιπιδίων. Τα σφιγγολιπίδια είναι φυσικά μόρια που υπάρχουν στις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου μας. Είναι υπεύθυνα για ένα ευρύ φάσμα κυτταρικών δράσεων και είναι γνωστά για τον δομικό τους ρόλο στην οικοδόμηση και στήριξη του εγκεφάλου.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μας από οξειδωτικό στρες.

Αυτό προκαλείται από βλάβες στις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα σας. Πιστεύεται επίσης, ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου του Πάρκινσον και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

7. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ούλων και των δοντιών

Μια διατροφή χαμηλή σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, C, D και της Κ, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση περισσότερων συμπτωμάτων σχετικά με τις ασθένειες των ούλων και των δοντιών.

Η φθορά των δοντιών και οι ασθένειες των ούλων, απαιτούν να αυξήσετε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που παίζουν ρόλο στα οστά και τα δόντια.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, βοηθάει στην καταστροφή των επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στο στόμα και παράγουν οξέα.

Επιπλέον, η βιταμίνη Κ είναι μια θρεπτική ουσία, που συνεργάζεται με άλλα μέταλλα και βιταμίνες για να σκοτώνει τα βακτήρια. Τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα την τερηδόνα και άλλα προβλήματα δοντιών.

Η βιταμίνη Κ παρέχει στα δόντια τα κατάλληλα ορυκτά που χρειάζονται, έτσι ώστε να παραμείνουν ισχυρά και υγιή.

Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ

Οι τροφές με βιταμίνη Κ, θα βελτιώσουν τη διατροφή σας έτσι ώστε, να την προσθέσετε φυσικά στον οργανισμό σας.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψη της, είναι η κατανάλωση φυτικών και ζωικών τροφών που παρέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ1 και Κ2.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, μερικές από τις κορυφαίες τροφές με βιταμίνη Κ:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ

 

Αν λοιπόν αναρωτιέστε ποια τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, ο παραπάνω κατάλογος θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος.

Αυτή η τόσο σημαντική βιταμίνη, βρίσκεται κυρίως σε πράσινα λαχανικά, φρούτα, ζυμωμένα τρόφιμα και ζωικά προϊόντα. Γεγονός που βοηθά στην εύκολη κάλυψη των αναγκών σας, μέσα από μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Προφυλάξεις και τι πρέπει να προσέξετε

Αν και τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν, θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ. Ειδικά όταν αυτά περιέχουν υψηλότερη ποσότητα από την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Επιπλέον, αν έχετε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανακοπής ή προβλημάτων με πήξη του αίματος, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας ΠΡΙΝ πάρετε τη βιταμίνη Κ.

Αν λαμβάνετε αραιωτικά αίματος, επίσης δεν πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης Κ και μάλιστα θα πρέπει να μετριάσετε την πρόσληψη της.

Η βιταμίνη Κ και η κουμαδίνη μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, προκαλώντας μείωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων σας.

ΔιαφήμισηΣυμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή πρέπει να συζητήσετε για οποιαδήποτε τρόφιμα με βιταμίνη Κ. Θα πρέπει οπωσδήποτε να τα αποφύγετε αν κάνετε χρήση κουμαδίνης.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της βιταμίνης Κ είναι ασυνήθιστες.

Διαφήμιση

Μπορεί όμως να περιλαμβάνουν μείωση της όρεξης, ωχρότητα, μυϊκή δυσκαμψία ή δυσκολία στην αναπνοή. Διακόψτε τη χρήση της και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας, αν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τέλος, να θυμάστε ότι πάρα πολύ βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

Για τα καλύτερα αποτελέσματα, μείνετε στις φυσικές πηγές τροφίμων με βιταμίνη Κ. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα, να το κάνετε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού, ώστε να αποφύγετε πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες.

Γνωρίζατε το πόσο πολύτιμη είναι η βιταμίνη Κ;

Πόσα από τα παραπάνω οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό μας γνωρίζατε; Επίσης γνωρίζετε, το ότι οι τροφές αυτές περιέχουν τόσο σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης αυτής;

Αφήστε αν θέλετε παρακάτω, το όπως πάντα, πολύτιμο σχόλιο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς!!!! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ευχαριστω πολυ. Δεν γνωριζα για τιποτα σχεδον απο αυτα τα οφελη. Ειδικα για το θεμα της περιοδου σε μας τις γυναικες και το ποσο σημαντικη ειναι η βιταμινη Κ.
  Πολλα μπραβο για το αρθρο και τις πληροφοριες!

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Ράνια και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Πραγματικά η βιταμίνη Κ, είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην υγεία μας, αλλά και για τις δύσκολες ημέρες της περιόδου. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε, επειδή τότε μπορούμε να διορθώσουμε πολλά προβλήματα υγείας, επιδερμίδας ή σώματος γενικά.
   Ευχαριστώ για το σχόλιο και εύχομαι μια πολύ όμορφη ημέρα!

 • Στις 12 καλύτερες τροφές Βιταμίνης Κ. Τι σημαίνει παρακαλώ: 1/2 κούπα μαρούλι 100% 444mcg Ότι δηλαδή η μισή κούπα μαρούλι περιέχει 444mcg βιταμίνης Κ που αντιστοιχεί στο 100% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ στον οργανισμό;

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα σας. Το μαρούλι περιέχει 114 mcg βιταμίνης Κ και όχι 444 mcg που έγραψα κατά λάθος και μάλλον λόγω ταχύτητας (100% της ημερήσιας δόσης).
   Σας ευχαριστώ πολύ για την σημαντική παρατήρηση και το διόρθωσα ήδη. Σας εύχομαι μια πολύ όμορφη μέρα.

 • >