Η δυσκοιλιότητα είναι ένα δυσάρεστο και ενοχλητικό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς κάθε χρόνο, επηρεάζοντας συχνά περισσότερες γυναίκες ενήλικες, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πληθυσμό.
Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε προβλήματα στο μπάνιο για λίγο καιρό, ειδικά όταν αγχώνεστε ή ταξιδεύετε. Το πρόβλημα ξεκινά όμως όταν μειώνεται η ποιότητα ζωής σας, λόγω της κακής απόδοσης του εντέρου στο μπάνιο.
Διαφήμιση
Εκτός από το παραπάνω πρόβλημα, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον δυσάρεστα συμπτώματα, που μπορούν να διαρκέσουν όλη την ημέρα. Όπως είναι το φούσκωμα, τα αέρια, οι πόνοι χαμηλά στην πλάτη, η σπαστική κολίτιδα ή ακόμα και το άγχος ή η κούραση που γενικά συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα.
Κάθε χρόνο, τα άτομα με πρόβλημα δυσκοιλιότητας δαπανούν εκατοντάδες ευρώ για καθαρτικά και συνταγές που θα βοηθήσουν στη θεραπεία της.
Τα καλά νέα είναι, ότι η δυσκοιλιότητα συχνά μπορεί να αποφευχθεί και υπάρχουν πολλά φυσικά φάρμακα για την ανακούφιση της.
Οι φυσικές αυτές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, αν ήδη υποφέρετε. Τέτοιες ωφέλιμες θεραπείες είναι η λήψη προβιοτικών, η κατανάλωση αλόης βέρα και διάφορες άλλες που θα αναφέρω στο άρθρο αυτό.
Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Δυσκοιλιότητα θεωρείται η δυσκολία στην εκκένωση των εντέρων, που συνήθως σχετίζεται με σκληρυμένα περιττώματα.
Με άλλα λόγια, η δυσκοιλιότητα προκαλεί βραδύτερη από την κανονική, μετακίνηση των απορριμμάτων τροφίμων (κόπρανα) μέσω του πεπτικού συστήματος.
Το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης θεωρεί πως με τη δυσκοιλιότητα παράγονται λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα. Επιπλέον, αυτές οι κενώσεις αφορούν σκληρές, ξηρές και μικρές κινήσεις του εντέρου που είναι οδυνηρές ή δύσκολο να περάσουν.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα προκαλείται συνήθως από ένα συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη διατροφή σας, το επίπεδο κίνησης, αλλά και τα επίπεδα στρες.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες, είναι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η αφυδάτωση όταν δεν πίνετε αρκετό νερό και η ασυνήθιστη ποσότητα συναισθηματικού στρες.
Όταν δημιουργηθεί δυσκοιλιότητα, συχνά υπάρχει βραδεία μετακίνηση στα κόπρανα που διέρχεται από το κόλον. Μπορεί επίσης, να μην σχηματίζονται αρκετά κόπρανα, να καθυστερείται η εκκένωση του παχέος εντέρου ή να υπάρχει συνδυασμός και των δύο.
Μήπως πάσχετε επίσης από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;
Αν ναι, μπορεί αυτό να είναι η αιτία της δυσκοιλιότητας σας. Επειδή τα περιστατικά αυτά, αποδίδονται συχνά σε λειτουργικές πεπτικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου του ευερέθιστου εντέρου.
Λειτουργικές διαταραχές της γαστρεντερίας, θεωρούνται εκείνες που προκαλούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί με μη φυσιολογικό τρόπο, αλλά χωρίς ενδείξεις βλάβης λόγω ασθένειας.
Οι παράγοντες κινδύνου που θα διαβάσετε παρακάτω, συμβάλλουν επίσης σε ευερέθιστο έντερο και στις λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα σας:
1. Κακή διατροφή
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ, τα ανθυγιεινά λίπη και τα συνθετικά πρόσθετα μπορούν να δυσκολεύσουν την παραγωγή φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.
2. Στρες
Οι υψηλές ποσότητες πίεσης και άγχους, μεταβάλλουν την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών στον οργανισμό. Αυτό έχει άμεση επίδραση στην ένταση των μυών, τις φλεγμονές, την παραγωγή ενζύμων και τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
3. Έλλειψη άσκησης
Η άσκηση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος, ενισχύει τους μύες μέσα στο πεπτικό σύστημα και βοηθά σημαντικά στον έλεγχο του άγχους.
4. Ορισμένα φάρμακα
Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συχνή δυσκοιλιότητα. Τέτοια είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιόξινα, τα συμπληρώματα ασβεστίου ή σιδήρου, τα αντισπασμωδικά, τα ναρκωτικά και τα διουρητικά.
5. Ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα
Τα υγιή βακτήρια που ζουν στη γαστρεντερική οδό και ονομάζονται προβιοτικά, βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ίνες, είναι τόσο σημαντικές για την υγεία του εντέρου μας. Δηλαδή, το ότι οι πρεβιοτικές ίνες από τα φυτικά τρόφιμα, βοηθούν τα προβιοτικά βακτήρια να ευδοκιμήσουν.
6. Θυρεοειδής ή ορμονικά προβλήματα
Η εμμηνόπαυση, η λανθασμένη διατροφή, οι διατροφικές διαταραχές, ο διαβήτης και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα. Οι ασθένειες που μπορεί να συμβάλλουν επίσης στη δυσκοιλιότητα, είναι η νόσος του Parkinson, οι νωτιαίοι τραυματισμοί ή τα νευρολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τα νεύρα του γαστρεντερικού σωλήνα.
7. Ανεπάρκεια μαγνησίου
Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στην κανονική λειτουργία των μυών και βοηθά στη δυσκοιλιότητα. Οι μικρές ποσότητες μαγνησίου στη διατροφή σας, μπορεί να συμβάλουν στην ένταση των μυών και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του συναισθηματικού στρες.
8. Κακές συνήθειες στο μπάνιο
Για ορισμένους από σας, η βιασύνη στο χρόνο που περνάτε στο μπάνιο ή το να κάθεστε άβολα στην τουαλέτα, μπορεί να συμβάλει στις κινήσεις του εντέρου που δεν αισθάνονται πλήρεις.
9. Ο κακός ύπνος ή τα συνεχόμενα ταξίδια
Η κακή ποιότητα ύπνου και τα συνεχόμενα ταξίδια που αναγκάζονται να κάνουν ορισμένα άτομα λόγω δουλειάς, είναι πολύ συχνοί λόγοι δυσκοιλιότητας.
10. Μεγαλύτερη ηλικία
Μερικές φορές, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα τρόφιμα, λόγω π.χ. προβλημάτων μάσησης και έλλειψης ενέργειας. Αυτό σημαίνει, ότι σταματούν να καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες και θερμίδες και επομένως επιβραδύνεται η πέψη.
11. Πίνετε βάριο
Η κατάποση βαρίου είναι μια ακτινολογική εξέταση του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα. Το πόσιμο βάριο επιτρέπει σε ορισμένες περιοχές να είναι πιο ορατές. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση βαρίου ωστόσο, προκαλεί μερικές φορές δυσκοιλιότητα. Μπορεί να σας ζητηθεί να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μετά τη διαδικασία, κάτι που -συνήθως- δεν ακολουθείτε.
Φυσικές θεραπείες για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Όταν συζητάτε για τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, είναι καλύτερο να τα χωρίσετε σε κατηγορίες.
Δηλαδή, σε τρόφιμα που πρέπει να προτιμάτε, σε τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε, σε συμπληρώματα που βοηθούν, σε βότανα, αλλά και σε πρακτικές που μπορούν να κάνουν μια εκπληκτική διαφορά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
Όταν προσαρμόσετε στρατηγικές διατροφής για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και ακολουθήσετε μια κατάλληλη δίαιτα, το πεπτικό σας σύστημα θα βελτιωθεί. Για αυτό, κάντε συνδυασμούς με αυτές τις κατηγορίες και ο οργανισμός σας θα σας ευχαριστεί!
Διατροφικές θεραπείες για ανακούφιση δυσκοιλιότητας
1. Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
Συμπεριλάβετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως ωμά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, καρύδια και σπόρους στην καθημερινή σας διατροφή. Μερικές από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι όλα τα φασόλια, τα όσπρια, οι γλυκοπατάτες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος και το τσάι του, το μπρόκολο και τα μαγειρεμένα χόρτα.
2. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά δεν περιέχουν μόνο ίνες, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας. Επειδή είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι θρεπτικά, θεωρούνται ιδανικά για να καταναλώνονται καθημερινά.
3. Δαμάσκηνα & σύκα
Αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έχουν καθαρτικό αποτέλεσμα. Αν τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην υπερβάλετε στην ποσότητα. Επειδή, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης, δεδομένου του μικρού τους μεγέθους.
Ετοιμασία: Βάλτε μερικά ξερά σύκα και δαμάσκηνα σε κρύο νερό όλη τη νύχτα. Το πρωί τα ζεσταίνετε ελαφρά με το νερό τους και τα τρώτε πριν ή μετά το πρωινό.
4. Ζεστά υγρά
Καταναλώστε ζεστά υγρά ή σε θερμοκρασία δωματίου (σε αντίθεση με τα κρύα ροφήματα). Ειδικά, όταν καταναλώνονται αμέσως το πρωί επειδή διεγείρουν την πέψη. Προτιμήστε κάποιο τσάι με βότανα, ζεστό νερό με λεμόνι ή μέτριο καφέ.
5. Νερό και υγρά ενυδάτωσης
Τα ινίδια χρειάζονται νερό για να περάσουν από το πεπτικό σύστημα και να σχηματίσουν κόπρανα. Σιγουρευτείτε πως θα προσθέσετε λίγες ίνες στη διατροφή σας καθημερινά, έτσι ώστε το σώμα σας να συνηθίζει στην αλλαγή.
Ξεκινήστε να καταναλώνετε τροφές υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και αυξήστε ταυτόχρονα την πρόσληψη νερού. Έτσι, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην απορρόφηση των τροφών και στη σωστή απόρριψη τους.
Η κατανάλωση περισσότερων ινών χωρίς αρκετή κατανάλωση νερού, μπορεί να επιδεινώσει την δυσκοιλιότητα και τον κοιλιακό πόνο! Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό κάθε 2 ώρες ή φροντίστε να καταναλώνετε νερό και ροφήματα τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν χειρότερη δυσκοιλιότητα
1. Τροφές με “κενές” θερμίδες
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά λίγες ίνες ή θρεπτικά συστατικά πρέπει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα τυροκομικά, τα ζαχαρούχα, τα δημητριακά, το γρήγορο φαγητό (fast food), τα παγωτά, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα με νάτριο.
2. Τηγανητά τρόφιμα
Τα τρανς λιπαρά (που συνήθως βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα, στο γρήγορο φαγητό και στα λιπαρά συσκευασμένα προϊόντα), επιβραδύνουν το χρόνο διέλευσης των κοπράνων μέσω των εντέρων και ουσιαστικά “φράζουν” την πέψη.
3. Αλκοόλ
Το αλκοόλ, αυξάνει την παραγωγή ούρων και την απώλεια υγρών και είναι δύσκολο για το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα και για να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώνετε αλκοόλ μόνο σε μικρές έως μέτριες ποσότητες και πίνετε παράλληλα, άφθονο νερό.
4. Παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλά άτομα που έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να ενοχλήσετε το έντερο σας με την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
5. Εξευγενισμένο αλεύρι
Το εξευγενισμένο αλεύρι από τη φύση δεν περιέχει καμία ίνα και επομένως δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου στη δυσκοιλιότητα.
6. Καφεΐνη
Η καφεΐνη έχει διάφορες επιπτώσεις στην πέψη ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ατόμου. Για κάποιους, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ούρων και μερικές φορές να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους και δυσκοιλιότητας.
Σε άλλους ανθρώπους, βοηθά στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου διεγείροντας τις συσπάσεις των μυών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, προσπαθήστε να πίνετε καφέ με μέτρο. Επίσης, καταναλώνετε αρκετά άλλα υγρά ενυδάτωσης στη διάρκεια της ημέρας, για να αντισταθμίζετε την αφυδάτωση από την απώλεια υγρών.
Τροφές & ροφήματα που βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας
1. Λιναρόσπορος και τσάι λιναριού
Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά και βοηθά ιδιαίτερα στην λίπανση του παχέος εντέρου. Αν καταναλώνετε καθημερινά 1-2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η πέψη σας θα ξαναγίνει κανονική.
Επειδή όμως έχει σκληρό κέλυφος και το πεπτικό μας σύστημα δυσκολεύεται να τον αφομοιώσει, το πιο σωστό είναι να βάλετε από το βράδυ 1-3 κουταλιές της σούπας σπόρους λιναριού σε νερό, έτσι ώστε να μαλακώσει το κέλυφος. Το επόμενο πρωΐ, τους ανακατεύετε με δημητριακά, νιφάδες βρώμης ή γιαούρτι και λίγο μέλι ή σε σαλάτες.
Επίσης μπορούν να αλεστούν και να μπουν από το βράδυ σε νερό για να τους πιείτε το πρωί. Το νερό αυτό πιυ θα περιέχει τις ουσίες του λιναρόσπορου, θα περάσει από το πεπτικό σας σύστημα και θα καθαρίσει σε βάθος τα έντερα.
Σημείωση: Θα πρέπει να πίνετε οπωσδήποτε πολύ νερό, για να καταφέρουν να λειτουργήσουν σωστά και να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα.
2. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου. Προσθέστε το μαγνήσιο και σαν συμπλήρωμα, αλλά σταδιακά και διακόψτε το αν προκαλέσει διάρροια. Καταναλώστε περίπου 250 χιλιοστόγραμμα (mg), 2 έως 3 φορές την ημέρα.
3. Προβιοτικά
Η διατήρηση ενός υγιούς εντερικού σωλήνα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος. Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά τροφές με προβιοτικά, όπως είναι το γιαούρτι ή πάρτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα προβιοτικών.
4. Χυμός αλόης βέρα
Ο χυμός αλόης, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.
Ετοιμασία: Πιείτε 1/4 φλιτζανιού χυμό αλόης 2 φορές την ημέρα και ρυθμίστε την ποσότητα με βάση τα συμπτώματα.
5. Σπόροι Chia
Ένα από τα οφέλη των σπόρων chia είναι η ικανότητα τους να λειτουργούν ως φυσικό καθαρτικό. Οι σπόροι Chia σε συνδυασμό με υγρά, σχηματίζουν μια ζελατινώδη ουσία που κινείται εύκολα μέσα από τα έντερα.
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις ίνες στη διατροφή σας, αφού οι σπόροι chia διογκώνονται και επεκτείνονται στο πεπτικό σύστημα, απορροφώντας το νερό. Επίσης, είναι καλύτερο για τη δυσκοιλιότητα, όταν αυξάνετε την πρόσληψη υγρών, βοηθώντας τους σπόρους να μετακινηθούν εύκολα στο έντερο.
Οδηγίες: Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους chia στο γιαούρτι ή το γάλα σας ή απλά να τους προσθέσετε σε οποιαδήποτε σαλάτα, σούπα ή σάλτσα.
Επίσης, είναι ιδανικοί για να δημιουργήσετε ένα υγιεινό smoothie. Βάζετε 1-2 κουταλιές chia σε ένα μπολ με νερό, αφήνετε για 10-15 λεπτά και τους προσθέτετε σε οποιαδήποτε συνταγή smoothie.
Για να ετοιμάσετε τσάι, βάζετε 1 κουταλάκι του τσαγιού σπόρους chia σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήνετε για 4-5 λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε αργά.
6. Τσάι πικραλίδας (ταραξάκο ή άγριο ραδίκι)
Η πικραλίδα ή αλλιώς άγριο ραδίκι, είναι ένα εκπληκτικό βότανο για συνολική υγεία και όχι μόνο για τη δυσκοιλιότητα. Το πολύ σημαντικό είναι πως περιέχει και κάλιο, το οποίο τις περισσότερες φορές αποβάλλεται με τα διουρητικά φάρμακα ή τα ροφήματα.
Οδηγίες: Για να ετοιμάσετε τσάι πικραλίδας, προσθέστε ένα κουταλάκι του τσαγιού πικραλίδα φρέσκια ή αποξηραμένη, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε να βγάλει τις ιδιότητες της για 4-5 λεπτά και στραγγίξετε. Πίνετε μισό έως 1 φλιτζάνι καθημερινά το πρωί με άδειο στομάχι.
Για να ετοιμάσετε έγχυμα, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας ρίζες πικραλίδας, φρέσκιες ή αποξηραμένες, σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήνετε το μείγμα όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα, το βάζετε σε μία κατσαρόλα και το αφαιρείτε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να βράζει. Το αφήνετε να κρυώσει και πίνετε το μισό ρόφημα 1/2 ώρα πριν το πρωινό σας και το άλλο μισό ρόφημα, 1/2 ώρα μετά το πρωινό.
Η πικραλίδα θα βοηθήσει σημαντικά το έντερο σας να λειτουργήσει σωστά και πάλι, ενώ θα σας απαλλάξει, ακόμη και από την πιο επίμονη δυσκοιλιότητα.
* ΠΡΟΣΟΧΗ: Να έχετε υπόψη σας, πως κάθε τσάι βοτάνων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα πρέπει να καταναλώνεται για μία εβδομάδα, μετά να γίνετε διακοπή για άλλες δύο εβδομάδες και μετά αν χρειαστεί, να συνεχιστεί και πάλι σε αυτό το πρόγραμμα.
Πρακτικές μυαλού & σώματος που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα
1. Άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη μυϊκή δραστηριότητα και στα έντερα σας. Προσπαθήστε λοιπόν, να εντάξετε περισσότερη κίνηση και άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Η άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη το πρωί, ώστε να βοηθήσετε το πεπτικό σύστημα, να καταπραΰνετε το άγχος και να σας φέρει μια θετική νοοτροπία. Η ελαφριά άσκηση, αλλά και τα τεντώματα, το περπάτημα, το τρέξιμο, η γιόγκα, το κολύμπι ή ο χορός, μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου.
2. Διαχείριση & μείωση του άγχους
Πιστεύετε ότι, το 75-90% των επισκέψεων στα γραφεία των γιατρών, σχετίζονται με τις συνθήκες που προκαλούνται από το άγχος;
Κι όμως ισχύει! Και η δυσκοιλιότητα είναι σίγουρα μία από αυτές!
Το άγχος εκδηλώνεται στο σώμα με πολλούς τρόπους που δεν μπορείτε πάντα να τους αισθανθείτε. Αυξάνει την ένταση των μυών, τα επίπεδα των “ορμονών του στρες” όπως η κορτιζόλη και προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, μεταβάλλει την όρεξη σας, αποτρέποντας την κανονική πέψη στο έντερο και επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας και των ορμονών.
Σημαντικοί τρόποι για την ανακούφιση του άγχους είναι η γιόγκα (δοκιμάστε τις συμβουλές γιόγκα ειδικές για δυσκοιλιότητα) και ο διαλογισμός.
Σημαντική βοήθεια προσφέρει επίσης, ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους διαβάζοντας ή γράφοντας, τα ζεστά λουτρά και η χρησιμοποίηση χαλαρωτικών αιθέριων ελαίων.
Τελευταίες σκέψεις…
Η δυσκοιλιότητα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί από σας, χωρίς την ανάγκη για επίσκεψη σε γιατρό, καθαρτικά ή συνταγές. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας.
Αν δηλαδή, η δυσκοιλιότητα γίνεται σοβαρή και διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη διαταραχή δεν είναι η αιτία.
Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση του εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε αιμορροΐδες και σημαντικές ενοχλήσεις στην αφόδευση.
Διαφήμιση
Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας για να λάβετε μια σωστή διάγνωση της κατάστασης σας, πριν να επιδεινωθεί. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας δώσει μια κλινική διάγνωση ή να επιλέξει να εκτελέσει δοκιμαστικές θεραπείες.
Επίσης, επισκεφθείτε το γιατρό αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα σας, διογκωμένη κοιλιά ή οποιαδήποτε σημάδια διευρυμένης σπλήνας.
Αν εμφανιστεί δυσκοιλιότητα μαζί με διάρροια, προσέξτε για συμπτώματα τροφικών αλλεργιών, ευαισθησιών ή αντιδράσεων σε φάρμακα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σημεία υποσιτισμού, οδυνηρή κοιλιακή διόγκωση, δερματικά εξανθήματα, πυρετό, κόπωση και πόνους.
Αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα με τη δυσκοιλιότητα;
Καταφέρατε να το αντιμετωπίσετε και με ποιό τρόπο; Αν όχι, δοκιμάσατε κάποια από τις παραπάνω λύσεις;
Αφήστε το πολύτιμο σχόλιο σας για το πολύ σημαντικό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσα πολλά άτομα.
Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς!
Καλωσορίσατε στην σελίδα μου! Είμαι η Δήμητρα Νάσιου, μένω στον πανέμορφο Βόλο και είμαι η δημιουργός και εκδότρια της ιστοσελίδας Rogmes (Ρωγμές). Χαίρομαι να βοηθώ τους ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία και τη διατροφή τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την άσβεστη δίψα μου για γνώση. Χρησιμοποιώ καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα, είμαι χορτοφάγος και λατρεύω τα ταξίδια.
Μπραβο. Πολυ σημαντικο αρθρο και μεγάλη βοηθεια για ολες εμας που υποφερουμε απο δυσκοιλιοτητα. Δεν το ηξερα για την πικραλίδα. Που μπορω να βρω αληθεια;
Ματίνα, σε ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο. Η πικραλίδα είναι ένα εκπληκτικό φυτό και βοηθά σε πάρα πολλά προβλήματα υγείας, όπως στη δυσκοιλιότητα. Μπορείς να βρεις πικραλίδα αποξηραμένη στα καταστήματα βιολογικών τροφών και βοτάνων. Ελπίζω να σε βοήθησα.
Καλό μεσημέρι!!