10 Σημάδια Που Δείχνουν Πως Τα Νεφρά Μας Δεν Λειτουργούν Σωστά!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Τα νεφρά είναι ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό όργανο του σώματος μας.

Για όσους υποφέρατε παλιότερα ή ήδη υποφέρετε από ασθένειες των νεφρών ή έχετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από νεφρική πάθηση, θα γνωρίζετε πως είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος.

Το πιο συγκλονιστικό και αυτό που το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, είναι ότι στα περισσότερα άτομα, μια ασθένεια των νεφρών θα διαγνωστεί σε πολύ προχωρημένο στάδιο και κάποιες φορές, όταν θα είναι ήδη πολύ αργά.

Το σώμα μας, δίνει πάντα κάποιες χαρακτηριστικές ενδείξεις όταν δημιουργηθεί ένα πρόβλημα.

Διαφήμιση

Ειδικά με τα νεφρά ή τους νεφρούς όπως επίσης λέγονται και μάλιστα όταν βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ποια σημάδια δείχνουν πως τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά.

Έτσι ώστε να αναζητήσετε έγκαιρα τη βοήθεια του γιατρού σας και να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ανακαλύψτε λοιπόν στο σημερινό άρθρο, τα 10 σημάδια που δείχνουν πως τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά. Διαβάστε δηλαδή ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν, ζητώντας απεγνωσμένα τη βοήθεια σας.

Πρόγραμμα για απώλεια βάρους και λίπους

Τι ακριβώς είναι τα νεφρά

Το ERA-EDTA (1) είναι μια ένωση ιατρών με περισσότερα από 9.000 μέλη. Δημοσίευσαν μια έρευνα όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν, πως πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από παθήσεις των νεφρών παγκοσμίως. (2)

Αναφέρουν μάλιστα πως έχει μετατραπεί πλέον, σε μια κρυφή και ύπουλη επιδημία.

Τι είναι όμως τα νεφρά ή νεφροί;

Είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιών και το κάθε ένα έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς. (3)

Βρίσκονται αντικριστά στις δύο πλευρές της σπονδυλικής μας στήλης.

Τα υγιή νεφρά καθαρίζουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα δημιουργώντας ούρα. Βοηθούν επιπλέον στην εξισορρόπηση της ποσότητας ορισμένων στοιχείων στο αίμα, όπως είναι το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο.

Όταν λοιπόν τα νεφρά μας δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες δεν απομακρύνονται από το αίμα και το σώμα.

Εμφανίζουν λοιπόν ορισμένα σημάδια, που μπορεί να σημαίνουν πως τα νεφρά σας χρειάζονται βοήθεια ή πως βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο.

Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι δεν γίνεται καλή λειτουργία στα νεφρά

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα 10 αυτά σημάδια και συμπτώματα που δείχνουν πως τα νεφρά μας ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε δυσάρεστες μελλοντικές καταστάσεις υγείας. (4)

#1 Συσπάσεις στους μυς και κράμπες

Μια πιθανή ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή φωσφόρου, μπορεί να οφείλονται σε μειωμένη λειτουργία των νεφρών και να δημιουργούν μυϊκές κράμπες.

Οι μυϊκές κράμπες μάλιστα, είναι πολύ συχνές σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ).

Ειδικά αν κάνουν θεραπείες αιμοκάθαρσης και μάλιστα, εμφανίζεται στο 33-86% των ατόμων που πάσχουν από αυτή.

#2 Πρόβλημα με τον ύπνο από τα νεφρά

Όταν τα νεφρά δεν φιλτράρουν σωστά, οι τοξίνες παραμένουν στο αίμα. Δεν απομακρύνονται από το σώμα με την ούρηση και σαν συνέπεια, μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο. (5)

Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χρόνιας νεφροπάθειας. Ειδικά το σύμπτωμα της άπνοιας ύπνου, είναι πιο συχνό σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα άτομα.

#3 Αυξημένη επιθυμία για ούρηση

Αν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα και ειδικά τη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής νόσου. Όταν τα φίλτρα των νεφρών δεν λειτουργούν σωστά, αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της επιθυμίας για ούρηση. (6)

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο είναι η μεγάλη συχνότητα ούρησης, ειδικά το βράδυ.

Μπορεί όμως να είναι φυσιολογική λειτουργία από 4-10 φορές την ημέρα, ειδικά αν πίνετε πολύ νερό.

Βέβαια, μερικές φορές αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα ή αυξημένος προστάτης στους άνδρες.

#4 Αίμα στα ούρα

Τα υγιή νεφρά συνήθως κρατούν τα κύτταρα του αίματος στο σώμα όταν φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα, για να δημιουργήσουν ούρα.

Όταν όμως τα φίλτρα των νεφρών έχουν καταστραφεί, τα κύτταρα του αίματος μπορούν να αρχίσουν να διαρρέουν μαζί με τα ούρα.

Φυσικά εκτός από ένα πιθανό πρόβλημα στα νεφρά, το αίμα στα ούρα μπορεί να σημαίνει πως υπάρχουν πέτρες στα νεφρά, λοίμωξη ή κάποιος όγκος.

#5 Νεφρά και αφρώδη ούρα

Όταν παρατηρήσετε υπερβολικές φυσαλίδες στα ούρα σας, ειδικά εκείνες τις οποίες πρέπει να τις ξεπλύνετε αρκετές φορές πριν φύγουν, τότε αυτές συνήθως δείχνουν συγκέντρωση πρωτεΐνης στα ούρα, που γίνονται αφρώδη.

#6 Κούραση και πρόβλημα συγκέντρωσης

Μία δυσλειτουργία των νεφρών, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και ακαθαρσιών στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια ή με σημαντικό πρόβλημα συγκέντρωσης.

#7 Πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια ή τα χέρια

Η μειωμένη λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νατρίου. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα χέρια σας.

#8 Ξηρό δέρμα και φαγούρα

Τα υγιή νεφρά κάνουν πολλές σημαντικές δουλειές.

Όπως να αφαιρούν τις τοξίνες και τα επιπλέον υγρά από το σώμα μας και να βοηθούν στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Διατηρούν επιπλέον τη σωστή ποσότητα μετάλλων στο αίμα και κρατούν δυνατά τα οστά μας.

Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα μπορεί να αποτελεί σημάδι της νόσου των οστών.

Αυτή συχνά συνοδεύει την προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, όταν τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία των μετάλλων και των θρεπτικών ουσιών στο αίμα μας.

#9 Μεταλλική γεύση ή γεύση αμμωνίας

Η συσσώρευση τοξινών στο αίμα που ονομάζεται ουραιμία, μπορεί να κάνει τη γεύση σας διαφορετική και να προκαλέσει επίσης κακή αναπνοή.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι σταματάτε να τρώτε κρέας ή να χάνετε βάρος. Συμβαίνει επειδή αισθάνεστε μεταλλική γεύση ή γεύση αμμωνίας και απλά δεν χαίρεστε πλέον το φαγητό.

#10 Δυσκολία στην αναπνοή

Όταν τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα ως υγρά, αυτά μπορεί να μεταφερθούν προς τους πνεύμονες. Δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο «υγρό στους πνεύμονες» και κάνοντας δύσκολη την αναπνοή.

Ένας άλλος λόγος είναι πως επειδή τα προβλήματα νεφρών μπορούν να δημιουργήσουν αναιμία, αυτή στερεί το οξυγόνο από το σώμα, δυσκολεύοντας επίσης σημαντικά την αναπνοή.

Τελευταίες σημειώσεις για τα νεφρά…

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ αναφέρει πως το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, επηρεάζεται από χρόνια νεφρική νόσο. (7)

Εκατομμύρια άτομα μάλιστα πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε μια οικονομικά προσιτή θεραπεία.

Τα παραπάνω σημάδια και συμπτώματα που αφορούν το πιθανό πρόβλημα στα νεφρά φαίνονται συνηθισμένα.

Αυτό σημαίνει, ότι μπορούν επίσης να προκληθούν από πολλές διαφορετικές ασθένειες.

Επειδή όμως τα νεφρά μας είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα και προσπαθούν να διορθώσουν μόνα τους τη λανθασμένη λειτουργία, μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα, μέχρι να εμφανιστούν πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες.

Διαφήμιση

Για αυτόν τον πολύ σημαντικό λόγο, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι από όσα ανέφερα, είναι προτιμότερο να μιλήσετε με το γιατρό σας. Έτσι θα κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων, ώστε να βεβαιωθείτε αν τα νεφρά σας λειτουργούν σωστά ή όχι.

Προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο, ορισμένα δυσάρεστα μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Πως Να Διώξετε Τις Τοξίνες Με Μήλο, Παντζάρι Και Καρότο!

Διαφήμιση

Τα νεφρά μας είναι ένα ακόμη σημαντικό όργανο του σώματος.

Τις περισσότερες όμως φορές τα αμελούμε!

Αφήνοντας να δημιουργηθούν απρόβλεπτα και σημαντικά προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας.

Εσείς γνωρίζετε για τα παραπάνω σημάδια για τα νεφρά;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε πως τα 10 παραπάνω σημάδια δείχνουν πως τα νεφρά σας ίσως να μην λειτουργούν σωστά; Έχετε παρατηρήσει ως τώρα παρόμοια συμπτώματα και ποια ήταν η αιτία;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να προστατεύετε την πολύτιμη υγεία σας! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Αγαπητη μου Δημητρα σε ευχαριστω πολυ.Κατα καιρους μελετω τα αρθρα σου τα οποια βρισκω εξαιρετικα ενδιαφεροντα.Δεδομενου οτι δεν τα παω καλα με την τεχνολογια, ειμαι 62 χρονων και μενω στο βελγιο,θα ηθελα ομως να χασω κιλα.Τους τελευταιους μηνες δεν τρωω κρεας /καποιες ελαχιστες φορες μονο ψαρι,πολλα λαχανικα και οσπρια.Θελω πληροφοριες για το τι στοιχιζει η συμβουλη σου,αν γινεται απο μακρια,κλπ.Θα χαιρομουν να μου γραψεις.Να εισαι καλα.Αθηνα.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Αθηνά καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Εγώ όμως δεν “συμβουλεύω” ή προτείνω οτιδήποτε και σε κανένα, εκτός αν είναι μέσα από τα άρθρα και τα βίντεο μου. Η δουλειά μου είναι αρθρογράφος και συγγραφέας και όχι γιατρός ή φαρμακοποιός.
   Όσον αφορά όμως το θέμα απώλειας βάρους που σε ενδιαφέρει, μπορείς να αποκτήσεις κάποιο από τα βιβλία μου (ο Πλήρης Οδηγός 2+5 Ημερών είναι το δεύτερο και πιο ολοκληρωμένο) που θα βρεις εδώ: https://rogmes.gr/eshop/ και είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσει στους στόχους σου.
   Σου εύχομαι καλή επιτυχία και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • >