Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας Αν Τρώτε Σταφίδες (Ελληνική Υπερτροφή)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Οι σταφίδες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές!

Ίσως μάλιστα να μην τις προτιμάτε ως σνακ, θεωρώντας πως ίσως δεν σας προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο.

Είναι δηλαδή ένα σχετικά αδιάφορο τρόφιμο, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια υπερτροφή. Παρέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και διαιτητικές ίνες.

Διαφήμιση

Με το σημερινό μου άρθρο λοιπόν, ελπίζω να καταφέρω να αλλάξω τη γνώμη όσων δεν τρώτε ως τώρα σταφίδες. Έτσι ώστε να γνωρίσετε μια εξαιρετική τροφή για την οποία έγραψαν πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας.

Θα ανακαλύψετε λοιπόν από που προέρχονται οι σταφίδες, ποια είναι τα είδη τους και πόσες θερμίδες, βιταμίνες και μέταλλα περιέχουν.

Θα μάθετε πόσες σταφίδες είναι ιδανικές να τρώτε την ημέρα, πως μπορούν να βοηθήσουν στην έλλειψη σιδήρου, στην αρτηριακή πίεση, στο έντερο, στην καρδιά και στην εγκυμοσύνη, αλλά και αν έχουν πιθανές παρενέργειες.

Προέλευση και κατηγορίες στις σταφίδες

Οι σταφίδες προέρχονται από σταφύλια που έχουν αφυδατωθεί.

Ενώ θεωρούνται ξηρός καρπός, στην πραγματικότητα ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων.

Η μία κατηγορία σταφίδας είναι η κοινή που παράγεται σε διάφορες χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Αμερική.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η ξανθιά σταφίδα που λέγεται και “σουλτανίνα” και παράγεται συνήθως στην Ελλάδα, την Τουρκία και το Ιράν. (1)

Η τρίτη κατηγορία είναι η λεγόμενη “μοσχάτο“, που θεωρείται επίσης από τις καλύτερες ποικιλίες σταφίδας και είναι η πιο μεγάλη, με κεχριμπαρένιο χρώμα.

Η τέταρτη τέλος κατηγορία, είναι η μαύρη σταφίδα που λέγεται και “Κορινθιακή“. Θεωρείται το «μαύρο διαμάντι» της Κορίνθου (2) και παράγεται στην Ελλάδα σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και της Ζακύνθου. (3)

Σύμφωνα μάλιστα με κλινικές μελέτες σε εθελοντές, (4) η μαύρη σταφίδα θεωρείται το μοναδικό είδος σταφίδας παγκοσμίως, για το οποίο αποδεικνύεται ότι αποτελεί μια διατροφική βόμβα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, με άπειρα οφέλη για τον οργανισμό μας. (5)

Οι σταφίδες περιέχουν σχεδόν 300 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ενώ η μία σταφίδα περιέχει περίπου 5 θερμίδες.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε σταφίδες

Ας δούμε λοιπόν τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε σταφίδες. Πως μπορούν επίσης να βοηθήσουν, στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

#1 Περιέχουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων

Οι σταφίδες είναι ακόμη ένας διατροφικός θησαυρός, (6) επειδή περιέχουν άπειρες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Όλα τα εκπληκτικά συστατικά που περιέχουν, τις κάνουν μια πραγματική υπερτροφή. (7)

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τη διατροφική τους αξία. Οι σταφίδες λοιπόν περιέχουν:

  • Βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D,
  • Φυτικές ίνες
  • Θειαμίνη
  • Σίδηρο
  • Φυσικά σάκχαρα
  • Φώσφορο
  • Ψευδάργυρο
  • Βόριο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο,
  • ενώ είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

#2 Βοηθούν στο πεπτικό σύστημα και το έντερο

Λίγες σταφίδες κάθε μέρα είναι αρκετές για την καλή πέψη και την υγεία του στομάχου μας. Περιέχουν φυτικές ίνες που δίνουν καθαρτικό αποτέλεσμα στο στομάχι και βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση σταφίδας διατηρεί υγιή την κίνηση του εντέρου, (8) ώστε να απομακρύνει τις τοξίνες και τα απόβλητα από τον οργανισμό.

#3 Αυξάνουν τη λίμπιντο

Η κατανάλωση σταφίδας είναι εξαιρετική επίσης για τη σεξουαλική σας ζωή και την αύξηση της λίμπιντο. Περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται αργινίνη, το οποίο βοηθά στη σεξουαλική διέγερση. (9)

Οι σταφίδες είναι σημαντικές ειδικά για τους άνδρες, επειδή βοηθούν στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορούν να ενισχύσουν την ερωτική διάθεση. (10)

Υπάρχει μάλιστα μια παράδοση στην Ινδία, (11) όπου η νύφη και ο γαμπρός πίνουν ένα ποτήρι γάλα με βρασμένες σταφίδες και σαφράν (ο γνωστός μας κρόκος Κοζάνης).

#4 Βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Οι σταφίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Αναιμία-και-σίδηρος

Βοηθούν στη θεραπεία της αναιμίας, ενώ ο χαλκός που περιέχουν βοηθά επιπλέον, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. (12)

#5 Μειώνουν την οξύτητα του οργανισμού

Οι σταφίδες περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο σε πολύ καλά επίπεδα. Αυτά συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας στον οργανισμό και στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας. (13)

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή λειτουργία αποτρέπει ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, οι πέτρες στα νεφρά και οι καρδιακές παθήσεις.

#6 Οι σταφίδες ενισχύουν την όραση

Οι σταφίδες είναι πλούσιες στα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες και σε β-καροτένιο. (14) Βοηθούν έτσι να διατηρήσετε την όραση σας ισχυρή, ενισχύοντας την προστασία των ματιών.

Μειώνουν σημαντικά τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες αποδυναμώνουν την όραση και προκαλούν μυϊκό εκφυλισμό και καταρράκτη. (15)

#7 Βοηθούν στην υγεία του στόματος και των οστών

Οι σταφίδες περιέχουν αντιμικροβιακά φυτοχημικά όπως το ελαϊκό οξύ. Αυτά καταστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο στόμα, τα οποία δημιουργούν οδοντικές κοιλότητες και ασθένειες των ούλων. (16)

Επιπλέον, περιέχουν σημαντική ποσότητα ασβεστίου που αποτρέπει τη φθορά ή τη θραύση των δοντιών.

Το βόριο που επίσης περιέχουν, βοηθά στη γενική μείωση των μικροβίων στο στόμα. (17)

#8 Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η καθημερινή κατανάλωση σταφίδας (18) μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Ειδικά σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλων κοινών σνακ.

raisins-Rogmes

Η έρευνα αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε στην 61η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας το 2012. (19) Δηλώνοντας πως τα άτομα με ήπια αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να ωφεληθούν από την επίσης ήπια κατανάλωση σταφίδας. (20)

Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν είναι ένα βασικό ορυκτό για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας. Συμβάλλει σε μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και ειδικά ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

#9 Βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη

Μια μελέτη του 2015 έδειξε πως όσοι κατανάλωναν επεξεργασμένα σνακ, αύξησαν κατά 23% τα επίπεδα γλυκόζης μετά από ένα γεύμα. Ενώ, όσοι κατανάλωσαν σκουρόχρωμες ειδικά σταφίδες, μείωσαν αυτά τα επίπεδα κατά 19%. (21)

Συνολικά η έρευνα υποστηρίζει πως σε λογικά πλαίσια, είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. (22)

Η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα φυσικά σάκχαρα της σταφίδας, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη των διαταραχών της ινσουλίνης.

#10 Βοηθούν στις λιγούρες της εγκυμοσύνης

Μια μικρή ποσότητα από σταφίδες, προσφέρει πολλά οφέλη στην εγκυμοσύνη για τη μητέρα, αλλά και για το μωρό. (23)

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν από τα ανθυγιεινά σνακ.

Ιδανική ποσότητα και παρενέργειες στις σταφίδες

Πόσες σταφίδες όμως, είναι καλό να τρώμε την ημέρα;

Μια καλή ποσότητα είναι περίπου 10 σταφίδες την ημέρα, επειδή όπως όλα τα αποξηραμένα φρούτα, είναι υψηλές σε θερμίδες.

Οπότε θα πρέπει να μην ξεφύγετε στις ποσότητες, ώστε να μην αυξήσετε απότομα το βάρος σας.

Όσο για τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση σταφίδας, θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας.

Οι σταφίδες που έχουν υποστεί επεξεργασία με διοξείδιο του θείου, μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, σε άτομα με ευαισθησία στο θείο.

Διαφήμιση

Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φρουκτόζη, η συνεχόμενη ή αυξημένη κατανάλωση τους, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, ειδικά αν υπάρχει ήδη κληρονομικότητα.

Διαφήμιση

Όπως πάντα, αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα, πριν αρχίσετε να τρώτε σταφίδες, θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό που σας επιβλέπει.

Οι σταφίδες είναι ένας διατροφικός θησαυρός!

Είναι απαραίτητες και σημαντικές για την καλή λειτουργία των οργάνων, αλλά και ολόκληρου γενικά του οργανισμού μας.

Εσείς γνωρίζετε τα οφέλη από τις σταφίδες;

Εσείς αλήθεια γνωρίζετε πόσο σημαντικές είναι οι σταφίδες για τον οργανισμό και την υγεία μας και πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την βελτίωση διαφόρων προβλημάτων υγείας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Σωκρατης Καταφυγιωτης λέει:

    Καλημέρα σας,συμφωνώ μαζί σας!Ευχομαι να είστε πάντα καλά.Οι σταφίδες μπορούν να βοηθήσουν και στην αμυντική ικανότητα του οργανισμού;

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την ευχή σας.
      Οι σταφίδες είναι πραγματικά εξαιρετικές και για την άμυνα του οργανισμού μας, αφού περιέχουν υψηλές ποσότητες των βιταμινών Β και ειδικά την Β6, βοηθώντας στην ομαλή λειτουργία της φυσικής μας ανοσίας.
      Σας εύχομαι να είστε και εσείς πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη μέρα!

  • Ο/Η ΓΩΓΩ ΠΑΠΑΔΆΤΟΥ λέει:

    Συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά που έχετε κάνει. Αναλυτική, κατανοητή και πραγματικά μοναδική. Αξίζει ειλικρινά κάνεις να διαβάζει τις αναρτήσεις , γιατί δείχνει ότι έχετε γνώση του αντικειμένου και δίνεται σωστή πληροφόρηση.
    Και πάλι Μπράβο σας .
    Με εκτίμηση
    Παπαδάτου Γωγώ

    • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια.
      Να είστε πάντα καλά και να έχετε έναν πολύ όμορφο μήνα και ένα χαρούμενο Φθινόπωρο, με υγεία πάνω από όλα! 🙂

  • >