8 Φυσικοί Τρόποι Να Βελτιώσετε Την Όραση Σας

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η όραση είναι μια αίσθηση με την οποία γεννιούνται οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται τυφλοί ή έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης από την αρχή της ζωής τους.

Παρά το ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να βελτιώσετε πλήρως την όραση σας χωρίς κάποια χειρουργική επέμβαση ή με διορθωτικούς φακούς, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να τη βελτιώσετε και να αποφύγετε επιπλέον προβλήματα.

Διαφήμιση

Όπως σας ανέφερα και στο άρθρο για τα δαμάσκηνα και για το δικό μου πρόβλημα ματιών, έχω καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βελτιώσω σημαντικά την όραση και τα μάτια μου.

Η υγεία των ματιών μας μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί με ορισμένες επιλεγμένες τροφές και απλές ασκήσεις. Βοηθώντας στην καλύτερη όραση μας με φυσικό τρόπο, αλλά και στην αποφυγή επιπλέον προβλημάτων τους.

Οι παρακάτω τροφές θα βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία των ματιών σας.

Επιπλέον, κάνοντας καθημερινές ασκήσεις για τα μάτια θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης και στην ενίσχυση των μυών τους.

Πώς λειτουργούν όμως τα μάτια και η όραση μας σε φυσιολογικές συνθήκες;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αμφιβληστροειδή, (1) το φως μεταδίδεται μέσω σωματιδίων που ονομάζονται φωτόνια. Αυτά συναντούν τα στερεά αντικείμενα και ανακλώνται προς όλες τις κατευθύνσεις, προτού τελικά φθάσουν στο μάτι.

Για να μπορέσουμε να δούμε καλά, θα πρέπει ο ιστός τον οποίο διαπερνούν τα φωτόνια να είναι διαφανής. Πρώτα φτάνουν στον κερατοειδή που βρίσκεται μπροστά και μετά ακολουθεί ο κρυσταλλοειδής φακός που βρίσκεται πίσω από την κόρη του ματιού.

Μετά υπάρχει το υαλοειδές σώμα στη μέση του ματιού. Στο τέλος, τα φωτόνια φθάνουν στον αμφιβληστροειδή και σταματούν στο μελάγχρουν επιθήλιο. Εκεί δημιουργούν νευρικές ώσεις, που διαδίδονται προς το οπτικό νεύρο. (2)

Στη συνέχεια, φεύγουν προς τις οπτικές οδούς και φθάνουν στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου όπου σχηματίζεται η εικόνα. Αυτή η διαδικασία, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να μπορούμε να δούμε ένα αντικείμενο ή ένα άτομο.

Για να δημιουργηθούν σωστές συνθήκες υγείας στα μάτια μας, είναι σημαντική η καλυτέρευση της διατροφής μας! Επιπλέον, είναι σημαντική η αποφυγή του άγχους (όσο μπορούμε βέβαια) και η αποφυγή της έντασης ή της κούρασης στα μάτια μας.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε, με διάφορες απλές και εύκολες καθημερινές ασκήσεις.

8 Φυσικοί Τρόποι Να Βελτιώσετε Την Όραση

Ας δούμε λοιπόν πρώτα, ποιες τροφές είναι ιδανικές για τη βελτίωση της όρασης μας και την αποφυγή προβλημάτων. Στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε ορισμένες εύκολες ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία των ματιών σας.

#1 Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα είναι ένα θαυματουργό φυτό!

Δεν είναι έκπληξη λοιπόν, πως χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά και ως καλλυντικό.

Ίσως όμως δεν γνωρίζετε, πως είναι επίσης εκπληκτική στη βελτίωση της όρασης και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στη αναγέννηση των ιστών και των κυττάρων. (3)

Η αλόη βέρα προστατεύει τις μεμβράνες που καλύπτουν τα μάτια μας. Για αυτό άλλωστε το ζελέ της, είναι ένα κύριο συστατικό για τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τον καταρράκτη.

Είναι πολύ σημαντικό πως η αλόη βέρα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά στα άτομα με διαβήτη. Θα έχετε παρατηρήσει μάλιστα, πως πολλές ασθένειες των ματιών είναι στενά συνδεδεμένες με τον διαβήτη.

Μπορείτε πολύ απλά να αγοράσετε ένα φυτό, από το οποίο θα παίρνετε το φυσικό χυμό των φύλλων του. Ή ακόμη πιο απλά, να αγοράσετε έτοιμο βιολογικό χυμό αλόης που είναι εξίσου εξαιρετικός.

Μπορείτε να πίνετε 1 κουταλιά της σούπας καθημερινά για 10 ημέρες, να κάνετε διακοπή για άλλες δέκα ημέρες και να συνεχίσετε και πάλι την ίδια διαδικασία.

#2 Τζίνγκο Μπιλόμπα (Ginkgo Biloba)

Ίσως από το όνομα του να σας φαίνεται αστείο!

Όμως το πανάρχαιο αυτό βότανο, είναι εξαιρετικό για την υγεία των ματιών, εκτός από τη χρήση του ως εξαιρετική πηγή πρόληψης και θεραπείας για ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ και διάφορες διαταραχές του αίματος.

Η αύξηση της κυκλοφορίας αίματος στα μάτια, έχει συνδεθεί με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτές είναι καταστάσεις που επηρεάζουν σημαντικά τον αμφιβληστροειδή στο μάτι.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας θα έπρεπε κανονικά να εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Πλέον όμως, μπορεί να επηρεάσει και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Ginkgo biloba βότανο

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια σοβαρή κατάσταση απώλειας όρασης, που συμβαίνει όταν η κηλίδα του αμφιβληστροειδούς αρχίζει να επιδεινώνεται.

Μπορεί λοιπόν να προκληθούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή, παρουσιάζοντας ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.

Μελέτες έδειξαν πως το τζίνγκο μπιλόμπα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο γλαύκωμα. (4)

Επειδή το βότανο αυτό ρυθμίζει τη ροή και την πίεση του αίματος, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά την όραση. Διατηρεί τη ροή του αίματος σταθερή και την πίεση στα μάτια χαμηλή. Μπορεί επίσης να προλάβει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και να ενισχύσει την οπτική οξύτητα. (5)

AQUASOFT COMFORT DROPS ΚΟΛΛΥΡΙΟ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ

Επειδή όμως παρουσιάζει παρενέργειες, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που ακολουθούν για παράδειγμα θεραπεία με αντιπηκτικά.

Συζητήστε πρώτα με το γιατρό σας, για να σας ενημερώσει αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αλλά και ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη ημερήσια δόση για σας.

#3 Πράσινο τσάι

Εδώ και αρκετά χρόνια πίνω πράσινο τσάι κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

Πρόσφατα επισκέφθηκα τον οφθαλμίατρο μου για να κάνω βυθοσκόπηση, δηλαδή έλεγχο στο εσωτερικό του ματιού, ώστε να δω σε τι κατάσταση είναι. Ο γιατρός μου είπε πως ακόμη και άτομα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα ματιών όπως η μυωπία, δύσκολα έχουν τόσο καθαρό βυθό ματιού.

Το πράσινο τσάι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για όλο τον οργανισμό, επειδή είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Αυτά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν διάφορα προβλήματα στο σώμα αλλά και στα μάτια μας, όπως το γλαύκωμα, τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. (6)

Μπορείτε να ετοιμάσετε πράσινο τσάι, ρίχνοντας βραστό νερό σε μια κούπα με 1 κουταλάκι τσαγιού πράσινο τσάι. Το αφήνετε για 4-5 λεπτά να βγάλει τις ευεργετικές του ιδιότητες, το στραγγίζετε και πίνετε ζεστό ή κρύο.

#4 Μούρα

Όποιο είδος μούρων και να επιλέξετε, δηλαδή βατόμουρα, μύρτιλα (7), σμέουρα ή φράουλες είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

Επιπλέον, ένα από τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα μούρα, η ζεαξανθίνη, έχει συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του οξειδωτικού στρες σε ορισμένα οφθαλμικά κύτταρα.

Συμπεριλαμβάνοντας, την ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδή, ενώ λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό αποτρέποντας ορισμένες βλάβες στο εσωτερικό του ματιού.

Κορυφαίοι ερευνητές μάλιστα, έχουν εντοπίσει μια θρεπτική ουσία στα μούρα, που όχι μόνο βελτιώνει την όραση, αλλά έχει τη δύναμη να αναγεννά τα μόρια στα μάτια που βοηθούν να βλέπουμε στο σκοτάδι. (8)

Ασκήσεις για καλύτερη όραση

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τους μύες των ματιών σας. Θα βοηθήσουν επίσης να βελτιώσετε την όραση σας στο σπίτι, στο γραφείο ή όπου αλλού βρίσκεστε.

#5 Γύρισμα των ματιών

Μια πολύ απλή και εύκολη άσκηση που όμως βοηθάει σημαντικά, είναι το γύρισμα των ματιών.

Μετακινήστε αργά και δεξιόστροφα τα μάτια σας με κυκλική κίνηση και επαναλάβετε 5 φορές. Στη συνέχεια κάντε το ίδιο, μετακινώντας τα μάτια σας αριστερόστροφα και επαναλάβετε και πάλι 5 φορές.

#6 Εστιάστε

Χρησιμοποιήστε το δάκτυλο σας ή κρατήστε ένα στυλό με το χέρι σας τεντωμένο και εστιάστε τα μάτια σας σε αυτό.

Σιγά-σιγά φέρτε το δάκτυλο ή το στυλό πιο κοντά, μέχρι να είναι περίπου 15 εκατοστά μακριά από τη μύτη σας.

Στη συνέχεια, απομακρύνετε το σιγά-σιγά ξανά προς τα εμπρός, κρατώντας πάντοτε τα μάτια σας εστιασμένα σε αυτό και επαναλάβετε συνολικά 10 φορές.

Ασκήσεις για τα μάτια

#7 Σχηματίστε τον αριθμό 8

Η συγκεκριμένη άσκηση γυμνάζει με διάφορους τρόπους τους μυς των ματιών.

Ξεκινήστε κρατώντας σταθερό το κεφάλι σας και σε απόσταση ενός μέτρου σχηματίστε νοερά μπροστά σας το νούμερο 8, χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια σας.

Συνεχίστε να σχηματίζετε τον αριθμό 8 για περίπου 1-2 λεπτά. Επαναλάβετε την άσκηση αυτή 2-3 φορές την ημέρα, για να βελτιώσετε την ευελιξία των ματιών σας.

#8 Ο κανόνας 20-20-20

Τα μάτια μας δεν είναι σχεδιασμένα να μένουν σταθερά σε ένα μόνο αντικείμενο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Αν εργάζεστε σε υπολογιστή ή χρησιμοποιείτε το κινητό σας όλη την ημέρα, ο κανόνας 20-20-20 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κούρασης των ματιών.

Για να εφαρμόσετε αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει κάθε 20 λεπτά, να κοιτάζετε 20 τουλάχιστον μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα.

Προφυλάξεις

Διαφήμιση

Να θυμάστε πάντα πως αν υπάρχουν γενικά προβλήματα υγείας ή αν λαμβάνετε φάρμακα, θα πρέπει ΠΡΙΝ να επιλέξετε κάποια από τις αναφερόμενες τροφές, να ρωτάτε πρώτα το γιατρό που σας επιβλέπει.

Διαφήμιση

Επιπλέον, αν αντιμετωπίζετε σοβαρές ασθένειες ή διαταραχές των ματιών όπως γλαύκωμα, καταρράκτη, αρτηριακή ή φλεβική θρόμβωση του αμφιβληστροειδούς, κερατίτιδα, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα ή επιπεφυκίτιδα, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις ασκήσεις ΜΟΝΟ αφού συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό των ματιών.

Γνωρίζετε πως μπορείτε να βελτιώσετε την όραση σας με αυτές τις τροφές;

Εσείς γνωρίζετε ότι οι τροφές και οι ασκήσεις που ανέφερα, μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη όραση και υγεία των ματιών σας, αποφεύγοντας μάλιστα πολλά επιπλέον προβλήματα;

Αφήστε αν θέλετε, το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Καίτη Πανάγου λέει:

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες! Έχουν αρχίσει και τα δικά μου προβλήματα στα μάτια μου και θα δοκιμάσω τις ασκήσεις και το πράσινο τσάι ή την αλόη για να προλάβω καταστάσεις. Να είστε καλά και να μας δίνετε συνεχώς τόσο βοηθητικές ιδέες.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Καίτη. Ευχαριστώ επίσης πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και τις ευχές!
   Ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει σε ακόμη καλύτερη υγεία των ματιών και επιλέγοντας την αλόη βέρα ή το πράσινο τσάι που αναφέρατε, θα παρατηρήσετε βελτίωση σε επιπλέον όργανα του σώματος ή στην επιδερμίδα.
   Εύχομαι καλή επιτυχία και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • >