Αρθρίτιδα – Διατροφή, Συμπτώματα Και 9 Φυσικές Θεραπείες

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή στον οργανισμό, που δημιουργεί προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα.

Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα υγείας, για το οποίο θα προσπαθήσω να σας δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες και λύσεις μπορώ.

Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι,  η αρθρίτιδα δεν είναι ασθένεια των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις στατιστικές, περισσότερα από τρία στα πέντε άτομα που έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα, είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνή πάθηση, ιδιαίτερα στις γυναίκες, αλλά ίσως δεν είναι καλά κατανοητή.

Δεν ισχύει απλά όταν εμφανίζουμε κατά περιόδους πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τα άκρα ή τη μέση. Είναι μια πολύ πιο σοβαρή και σημαντική κατάσταση, που επηρεάζει γενικότερα την καθημερινότητα μας.

ΔιαφήμισηΣτην πραγματικότητα η αρθρίτιδα, δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ένας τρόπος αναφοράς για πόνο στις αρθρώσεις ή ασθένειες των αρθρώσεων. Συμβαίνει όταν φθείρεται ο χόνδρος στις διαρθρώσεις, όταν παραμορφώνονται τα οστά της άρθρωσης ή όταν αναπτύσσεται ιστός ανάμεσα στα οστά της διάρθρωσης.

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και σχετικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, φύλων αλλά και φυλών, μπορούν και έχουν αρθρίτιδα και είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας της Ατλάντα, μόνο στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί 54 εκατομμύρια ενήλικες και 300.000 μωρά και παιδιά σε ρευματοειδή κατάσταση.

Ο πιο κοινός τύπος της αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Εμφανίζεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών και των αρθρώσεων φθείρεται, επιτρέποντας στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Σε φυσιολογική περίπτωση, θα έπρεπε ο χόνδρος να τους παρέχει την προστασία και το μαξιλάρι που χρειάζονται.

Εκτός από τον πόνο και την μειωμένη κινητικότητα, η αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές.

Δυστυχώς, οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες για την αρθρίτιδα, δεν αντιμετωπίζουν τις πραγματικές αιτίες της. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση των φαρμάκων μακροπρόθεσμα και να προκαλέσουν πολλές άλλες παρενέργειες.

Οι τύποι αρθρίτιδας και τα συμπτώματα τους

Ενώ υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας, οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς τους τύπους και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν, είναι οι εξής:

1. Οστεοαρθρίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή αρθρίτιδας. Είναι η «φθορά» που συμβαίνει, όταν οι αρθρώσεις σας είναι υπερβολικά χρησιμοποιημένες.

Συνήθως συμβαίνει με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να προέλθει από τραυματισμούς των αρθρώσεων ή από παχυσαρκία. Ειδικά η παχυσαρκία, είναι ένα γεγονός που προκαλεί επιπλέον άγχος στις αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως τα γόνατα, τα ισχία, τα πόδια και η σπονδυλική στήλη, είναι τα πιο κοινά σημεία που επηρεάζονται. Η οστεοαρθρίτιδα  έρχεται συχνά σταδιακά σε μήνες ή χρόνια και πληγώνει την άρθρωση.

Σε αυτή την περίπτωση δεν αισθάνεστε άρρωστοι ή δεν έχετε την κόπωση, που έρχεται με κάποια άλλα είδη αρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποιες αρθρώσεις επηρεάζονται και συνήθως είναι:

 • “Βαθύς” πόνος
 • Πρόβλημα στο ντύσιμο, στο χτένισμα των μαλλιών σας ή όταν προσπαθείτε να πιάσετε πράγματα
 • “Τρίξιμο” στην κίνηση της άρθρωσης
 • Πρόβλημα όταν προσπαθείτε να καθίσετε ή να ανεβείτε σκάλες, ανάλογα με το ποιες αρθρώσεις υποφέρουν
 • Πρωινή ακαμψία που συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά
 • Πόνος όταν περπατάτε
 • Ακαμψία ύστερα από ανάπαυση

Η άρθρωση σας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι:

 • Ζεστή στην αφή
 • Πρησμένη και πιο δύσκολο να κινηθεί
 • Χωρίς φυσιολογική κίνηση του άκρου

2. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια.

Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε μέρη του σώματος, ειδικά στις αρθρώσεις. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις αρθρώσεις, ειδικά αν δεν την αντιμετωπίσετε.

Περίπου 1 στα 5 άτομα που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, παθαίνουν θρόμβους στο δέρμα τους που ονομάζονται ρευματοειδή οζίδια. Αυτά συχνά σχηματίζονται πάνω από αρθρώσεις που δέχονται πίεση (π.χ. ψηλά τακούνια).

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα “μπερδεύεται” μετά από μόλυνση με βακτήρια ή ιό και αρχίζει να προσβάλλει τις αρθρώσεις. Αυτή η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Τα συμπτώματα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά ή ξαφνικά και είναι πιο σοβαρά από την οστεοαρθρίτιδα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στα χέρια, τους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τα πόδια, τη γνάθο ή το λαιμό. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει πολλαπλές αρθρώσεις
 • Περισσότερες από μία διογκωμένες αρθρώσεις και συνήθως είναι μικρές αρθρώσεις στους καρπούς, τα χέρια ή τα πόδια
 • Ένα συμμετρικό σχέδιο, δηλαδή όταν οι αρθρώσεις στο αριστερό σας χέρι παρουσιάζουν φλεγμονή, οι αρθρώσεις στο δεξί σας χέρι πιθανότατα θα έχουν επίσης πρόβλημα
 • Μετά από λίγο καιρό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες από τις αρθρώσεις σας είναι ζεστές ή γίνονται επίπονες ή πρησμένες
 • Πρωινή δυσκαμψία που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες ή ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κουρασμένοι και να παρατηρήσετε ότι η όρεξη σας είναι μειωμένη και έχετε χάσει βάρος

3. Ψωριασική αρθρίτιδα

Είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας και τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν φλεγμονή στο δέρμα (ψωρίαση) και στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα).

Η ψωρίαση προκαλεί διακεκομμένες, κόκκινες και λευκές περιοχές με φλεγμονή στην επιδερμίδα κλιμακωτά. Συνήθως επηρεάζει τις άκρες των αγκώνων και των γονάτων, το τριχωτό της κεφαλής, τον ομφαλό και το δέρμα γύρω από τις γεννητικές περιοχές ή τον πρωκτό.

Συνήθως, μόνο περίπου το 10-30% των ανθρώπων με ψωρίαση, θα πάθουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα.

Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας συνήθως ξεκινάει μεταξύ 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Είναι εξίσου κοινό μεταξύ ανδρών και γυναικών και η ασθένεια του δέρματος (ψωρίαση) εμφανίζεται συνήθως πρώτα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει η ψωριασική αρθρίτιδα είναι:

 • Διόγκωση στα δάχτυλα των χεριών
 • Διόγκωση στα δάχτυλα των ποδιών
 • “Σκάσιμο” ή αποχρωματισμό στις περιοχές των δαχτύλων
 • Μπορεί να επηρεάσει μόνο μία άρθρωση ή μερικές αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα να συμβαίνει μόνο σε ένα γόνατο
 • Μερικές φορές επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη ή απλά τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

4. Ουρική αρθρίτιδα

Είναι μια συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε μια άρθρωση.

Τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο μεγάλο δάχτυλο ή άλλο μέρος του ποδιού σας και μπορεί να ξυπνήσετε με ξαφνικό, αιχμηρό πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Μπορεί να συμβεί μετά από μια κατάσταση μέθης, από την κατανάλωση ναρκωτικών, από το άγχος ή κάποια άλλη ασθένεια.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να διαρκέσει 3-10 ημέρες, ακόμα κι αν δεν την αντιμετωπίσατε άλλη φορά. Μπορεί να μην ενοχλήσει ξανά για μήνες ή χρόνια πριν το επόμενο επεισόδιο, αλλά με την πάροδο του χρόνου οι ενοχλήσεις θα αυξηθούν.

Μπορεί να διαρκέσει περισσότερο (έως και μεγάλο διάστημα) και αν συνεχιστεί, μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις και τα νεφρά σας.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σχεδόν πάντα γρήγορα, είναι:

 • Έντονος πόνος στις αρθρώσεις και συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας. Μπορεί να υπάρχει πόνος στους αστραγάλους σας, τα γόνατα, τους αγκώνες, τους καρπούς ή τα δάχτυλα
 • Δυσφορία, που ακόμη και μετά την αποβολή του δυνατού πόνου θα συνεχιστεί
 • Φλεγμονή και ερυθρότητα με αρθρώσεις κόκκινες και πρησμένες
 • Δυσκολία στην κίνηση και θα αισθάνεστε τους συνδέσμους σκληρούς

5. Λύκος

Ονομάζεται Lupus (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) και είναι μια αυτοάνοση ασθένεια.

Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις σας, αλλά και πολλά άλλα όργανα στο σώμα σας. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί το λύκο, αλλά δημιουργεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αντί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται σε ιούς και άλλους εισβολείς, αρχίζει να προκαλεί φλεγμονή και πόνο σε ολόκληρο το σώμα. Ξεκινά από τις αρθρώσεις, τα όργανα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και στον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από λύκο, από τους άνδρες. Επηρεάζει τα μελαμψά άτομα πιο συχνά από τις άτομα με λευκό δέρμα και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 15-44 ετών.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο λύκος είναι:

 • Πόνο και πρησμένες αρθρώσεις
 • Κούραση
 • Πονοκεφάλους
 • Οίδημα στα πόδια, τα χέρια ή γύρω από τα μάτια
 • Εξανθήματα ειδικά στα μάγουλα
 • Πληγές στο στόμα
 • Μυϊκούς πόνους
 • Ευαισθησία στον ήλιο
 • Απώλεια μαλλιών
 • Μελανά ή λευκά δάχτυλα όταν εκτίθενται σε κρύο (φαινόμενο Raynaud)
 • Διαταραχές του αίματος, όπως αναιμία και χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων
 • Πόνο στο στήθος, ειδικά στην εσωτερική επιφάνεια της καρδιάς ή των πνευμόνων

Αρθρίτιδα και διατροφή

Η διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας περιλαμβάνει:

 • Ωμέγα-3 τρόφιμα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ισχυρά στη μείωση της φλεγμονής και έχουν πολλαπλά οφέλη. Ειδικά τα ψάρια που αλιεύονται σε άγρια ​​κατάσταση, όπως ο σολομός άγριας αλιείας, είναι το νούμερο ένα φαγητό που πρέπει να προτιμάτε. Άλλες πηγές είναι οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια, τα οποία είναι σημαντική επιλογή.
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο: Το θείο περιέχει μια μορφή μεθυλοσουλφονυλομεθανίου (MSM), που μειώνει την φλεγμονή των αρθρώσεων. Βοηθά επίσης στην αναδόμηση των ιστών σας και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει τον πόνο. Οι πηγές με σημαντική περιεκτικότητα σε θείο, περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια και το λάχανο.
 • Υψηλά αντιοξειδωτικά τρόφιμα (κυρίως φρούτα και λαχανικά): Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, D, B και Α, ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, πεπτικά ένζυμα και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Μερικές από τις καλύτερες πηγές περιλαμβάνουν τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα σταυροειδής λαχανικά, τα μούρα, το πεπόνι, την παπάγια, το αβοκάντο και τον ανανά.
 • Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες: Οι ίνες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης σας και ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι τροφές με ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες άλλες ασθένειες και δυσάρεστες επιπλοκές υγείας. Τα καλύτερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και όσπρια (ειδικά τα φασόλια). Επιπλέον τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως του λιναριού, της κολοκύθας και του chia.

Τι τρόφιμα θα πρέπει να αποφύγετε

Για να διατηρήσετε χαμηλά τα επίπεδα φλεγμονής, προσπαθήστε να αποφύγετε τα παρακάτω τρόφιμα ως μέρος μιας θεραπευτικής δίαιτας για την αρθρίτιδα:

 • Υπερβολική ζάχαρη
 • Υδρογονωμένα έλαια (σογιέλαιο, βαμβακέλαιο)
 • Ραφιναρισμένα προϊόντα όπως η γλουτένη
 • Προϊόντα αλεύρου και σιταριού

Οι 9 φυσικές θεραπείες για την αρθρίτιδα

Οι φυσικές θεραπείες για την αρθρίτιδα, περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και άσκησης. Επιπλέον βοήθεια, προσφέρουν οι θεραπείες μασάζ και η χρήση θεραπευτικών αιθέριων ελαίων και βοτάνων για τον έλεγχο του πόνου.

Οι 14 Σούπερ Τροφές Που Λειτουργούν Ως Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα

Πολλοί άνθρωποι που προηγουμένως υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα, ισχυρίζονται ότι τελικά βρήκαν ανακούφιση προσαρμόζοντας τη δίαιτα τους, τον τρόπο ζωής τους και εφαρμόζοντας θεραπείες για τη διαχείριση του πόνου.

Ειδικά το μπάνιο με πολυκόμπι που αναφέρω παρακάτω, βοήθησε σημαντικά τη μαμά μου που είχε για χρόνια παραμορφωτική αρθρίτιδα.

Ένας γιατρός μάλιστα, όταν ήταν περίπου 50 χρονών, της είπε πως στα επόμενα δέκα χρόνια της, θα κυκλοφορούσε με αναπηρικό καροτσάκι. Ξεκίνησε όμως μετά από λίγο καιρό τα μπάνια με πολυκόμπι, άλλαξε τη διατροφή της και πήγαινε καθημερινά για μπάνιο στη θάλασσα ή περπατούσε το χειμώνα.

Ευτυχώς μέχρι τώρα είναι μια χαρά και υγιής, χωρίς κανέναν πόνο ή πρόβλημα αρθρίτιδας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας ή άλλον ειδικό υγείας, για να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο ή άλλη αναφερόμενη θεραπεία για την πάθηση σας.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, ποιές φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και του πόνου.

1. Boswellia (Frankincense)

Αρθρίτιδα και BoswelliaΕίναι γνωστό ως ινδικό λιβάνι και αυτό το ισχυρό συμπλήρωμα, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Το Boswellia μπορεί να βρεθεί σε αρκετές συμπυκνωμένες μορφές, συμπεριλαμβανομένου ενός θεραπευτικού ελαίου που απλώνεται κατευθείαν στο δέρμα, πάνω στις πάσχουσες περιοχές.

Ειδικά το εκχύλισμα Boswellia serrata είναι τόσο ισχυρό, που σήμερα θεωρείται συγκρίσιμο με ισχυρά αντιφλεγμονώδη αναλγητικά.

Σύμφωνα με την Indian Journal of Pharmaceutical Science, το έλαιο Bowellia είναι ικανό να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας μέσω διάφορων μηχανισμών του. Υποστηρίζει τη συνολική ανοσολογική λειτουργία, παρεμβαίνοντας στην παραγωγή της κυτοκίνης που αυξάνει τη φλεγμονή.

Επιπλέον, καθυστερεί τις αντιδράσεις στις ευαισθησίες βοηθώντας τη ρύθμιση των λεμφοκυττάρων. Ακόμη ένα θετικό που παρουσιάζει είναι πως μπορεί να μειώσει τις αυτοάνοσες επιδράσεις, που σχετίζονται με αντισώματα ανοσοσφαιρίνης G.

Συνδυάστε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λιβανιού με μερικές σταγόνες από ένα έλαιο βάσης, όπως το λάδι καρύδας και εφαρμόστε στην πάσχουσα περιοχή των αρθρώσεων, αρκετές φορές την ημέρα.

2. Κρέμες με σύμφυτο (Comfrey)

Αρθρίτιδα και ΣύμφυτοΤο σύμφυτο είναι ένα φαρμακευτικό βότανο, που φαίνεται πως βοηθάει στον πόνο της αρθρίτιδας και αποτελεί ένα πλεονέκτημα για οποιαδήποτε τοπική θεραπεία της.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Χειροπρακτικής Ιατρικής, εξέτασε 43 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45-83 ετών. Όλοι τους είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και τυχαία κατανεμήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: 10% ή 20% εκχύλισμα ρίζας σύμφυτου ή εικονικό φάρμακο.

Οι συμμετέχοντες εφάρμοσαν κρέμα με σύμφυτο τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες και αξιολογήθηκαν κάθε δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι και οι δύο δραστικές τοπικές συνταγές σύμφυτου ήταν αποτελεσματικές στην ανακούφιση του πόνου και της ακαμψίας και στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας. Μάλιστα, ήταν ανώτερες από το εικονικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε όσους είχαν πρωτογενή οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αγνό βάμμα σύμφυτου και να κάνετε καθημερινά απαλό μασάζ στις προβληματικές περιοχές.

3. Τζίντζερ

Αρθρίτιδα & ΤζίντζερΤο τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στο σώμα.

Σε ερευνητικές μελέτες, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Επιπλέον, βελτιώνει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου.

Μια έκθεση του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medicinal Foods ανέφερε, ότι το εκχύλισμα τζίντζερ αναστέλλει την επίδραση αρκετών γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη αντίδραση.

Το αιθέριο έλαιο τζίντζερ είναι ένας εκπληκτικός παράγοντας επούλωσης, που περιέχει χημικές ουσίες με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα.

Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση του πόνου. Παρέχει μάλιστα αυτή την ανακούφιση, δρώντας απευθείας στις αισθητικές απολήξεις των νεύρων.

Θα πρέπει πάντα να αραιώνετε τα αιθέρια έλαιο με κάποιο έλαιο βάσης (φορέα). Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρά και η άμεση εφαρμογή του στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Τα έλαια βάσης συνήθως είναι το έλαιο καρύδας, jojoba, αμυγδαλέλαιο και ελαιόλαδο.

Ένας γενικός κανόνας είναι να χρησιμοποιήσετε 30 γραμμάρια έλαιο βάσης, για κάθε 12 σταγόνες αιθέριου ελαίου.

4. Κουρκουμάς

Αρθρίτιδα και ΚουρκουμάςΤο πιο δραστικό συστατικό στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, που είναι γνωστή ως μια από τις πιο ισχυρές φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες που υπάρχουν.

Οι πιθανές αντι-αρθριτικές επιδράσεις του κουρκουμά, περιλαμβάνουν την αναστολή της φλεγμονής των αρθρώσεων και τη μείωση του οιδήματος. Επίσης, ο κουρκουμάς μειώνει την διόγκωση και επιβραδύνει την καταστροφή των αρθρώσεων.

Κουρκουμάς: 12 Οφέλη Στο Δέρμα, Τις Αρθρώσεις & Την Ψυχική Υγεία

Ο κουρκουμάς έχει μελετηθεί σε δεκάδες έρευνες, πολλές από τις οποίες διερευνούν τα αποτελέσματα του ως παυσίπονο, σε σχέση με τις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Μία μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Nirmala στην Ινδία έδειξε, ότι το υψηλότερο ποσοστό βελτιώσεων των ατόμων που κατανάλωσαν κουρκουμά, βελτίωσε σημαντικά τη φλεγμονή και με μηδενικές αρνητικές παρενέργειες.

5. Πάρτε πρωτεολυτικά ένζυμα

Αρθρίτιδα και ΑνανάςΤα πρωτεολυτικά ένζυμα βοηθούν στην πέψη, βοηθώντας παράλληλα στην παροχή σημαντικών ενζύμων που παράγονται κανονικά από τα πεπτικά σας όργανα για να μεταβολίζουν τα τρόφιμα.

Αυτά τα ένζυμα μπορούν να περιλαμβάνουν θρυψίνη και χυμοθρυψίνη (και τα δύο παράγονται από το πάγκρεας), παπαΐνη και βρομελίνη. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα λαμβάνονται από τροφές όπως τα τροπικά φρούτα (π.χ. παπάγια, ανανάς, αβοκάντο, μπανάνα).

Τα πρωτεολυτικά ένζυμα έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και βοηθούν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εντέρου και στην ανοσία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, να αυξήσουν την κινητικότητα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις με τον έλεγχο των φλεγμονωδών αποκρίσεων.

6. Μύρο (Σμύρνα)

Αρθρίτιδα και ΜύροΤο έλαιο από μύρο περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικές εκθέσεις, έδειξε ότι το τριαντάφυλλο και το μύρο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων, ειδικά όταν συνδυάζονται.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το λιβάνι και το μύρο, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται μαζί, βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής και των αρθρώσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μεμονωμένο εκχύλισμα λιβανιού ή του μύρου και τα συνδυασμένα εκχυλίσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ομάδων, έδειξαν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τις συμβατικές θεραπείες ελέγχου αρθρίτιδας.

Μπορείτε να ρίξετε μια σταγόνα με αιθέριο έλαιο μύρου σε ζεστό νερό, να βρέξετε μια πετσέτα στο νερό και να την τοποθετήστε στα σημεία που πονάνε. Μην τρίψετε τα προβληματικά σημεία, αλλά αφήστε την πετσέτα πάνω τους έως 15 λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου με ένα έλαιο βάσης, όπως είναι το αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας. Στη συνέχεια, κάνετε απαλό μασάζ στις πάσχουσες περιοχές.

7. Αλοιφή (ή λάδι) καλέντουλας

Αρθρίτιδα και ΚαλέντουλαΗ καλέντουλα είναι ένα εκπληκτικό βότανο που μπορεί να βοηθήσει σε πολλαπλά προβλήματα υγείας και επιδερμίδας. Είναι ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως ένα από τα πιο θεραπευτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιικά συστατικά του πλανήτη.

Ειδικά η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η καλέντουλα πηγαίνουν χέρι-χέρι, επειδή δρα εξαιρετικά στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων. Είναι γνωστή από πολλούς αιώνες, λόγω της φήμης της στην ανακούφιση του πρηξίματος και των πόνων.

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση και τις αντισηπτικές της ιδιότητες, η αλοιφή ή το λάδι καλέντουλας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Φροντίστε μόνο να αγοράσετε βιολογική αλοιφή ή λάδι καλέντουλας για να είστε σίγουροι, πως το αποτέλεσμα θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερο.

8. Μπάνιο με πολυκόμπι (εκουιζέτο)

Αρθρίτιδα και ΠολυκόμπιΤο πολυκόμπι είναι ένα σχετικά άγνωστο βότανο για τον περισσότερο κόσμο.

Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πυριτίου και καλίου που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ρευματισμών, ουρικής αρθρίτιδας, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και προβλημάτων στα νεφρά.

Μελέτες έδειξαν πως το πολυκόμπι, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς με προβλήματα αρθριτικών.

Χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των τοξινών και των βακτηρίων από το νεφρικό και ουροποιητικό σύστημα, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη λεπτή ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Σαν ημίλουτρο, χρησιμοποιείται για προβλήματα αρθρίτιδας, δισκοπάθειας (όταν δεν υπάρχει πιασμένο νεύρο), προβλήματα νεφρών και πέτρες στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

Ετοιμασία:

Για να το χρησιμοποιήσετε, θα βάλετε 200 γραμμάρια πολυκόμπι σε κρύο νερό και θα το αφήσετε όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, θα το βάλετε σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, θα το προσθέσετε στο νερό του μπάνιου που θα έχετε έτοιμο.

Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει την περιοχή των νεφρών και ποτέ δεν θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το στομάχι. Θα μείνετε μέσα στο νερό για 20 λεπτά και χωρίς να σκουπιστείτε, θα βάλετε ένα μπουρνούζι και θα πρέπει να μείνετε καλά σκεπασμένοι στο κρεβάτι για μία ώρα.

9. Ξεκινήστε πρόγραμμα διατροφής

Αρθρίτιδα και διατροφήΌλες οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να ανακουφίσουν από τους πόνους και τα περισσότερα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Το θέμα όμως είναι, να απαλλαγείτε σταδιακά από το πρόβλημα αυτό. Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί, χωρίς να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Όσο και αν σας στεναχωρήσει αυτό που σας λέω ή αδιαφορήσετε για αυτό, η πραγματικότητα είναι πως αν δεν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, οι αλλαγές θα είναι μόνο προσωρινές.

Το πρόγραμμα των 2+5 ημερών που σας έχω κατά καιρούς αναφέρει, δεν αφορά μόνο την απώλεια κιλών. Αν αφορούσε μόνο αυτή, ίσως να μην είχα ασχοληθεί καθόλου.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Αφορά έναν τρόπο διακοπτόμενης δίαιτας/νηστείας για δύο διαφορετικές ημέρες την εβδομάδα, που θα βοηθήσει τον οργανισμό να επαναλειτουργήσει σωστά και να διορθώσει μόνος τις βλάβες του.

Ακόμη και αν δεν θέλετε να προτιμήσετε το δικό μου βιβλίο, τουλάχιστον αποφασίστε να ξεκινήσετε κάποιο άλλο πρόγραμμα διατροφής. Έτσι ώστε να σας βοηθήσει να διορθώσετε προβλήματα υγείας στο σώμα και τον οργανισμό σας.

Ο Ιπποκράτης συνεχώς δίδασκε το πιο σημαντικό μάθημα από όλα:

“Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας”

Η σωστή διατροφή και η διακοπτόμενη νηστεία, είναι το πιο σπουδαίο φάρμακο για σωματική και ψυχική υγεία και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των καθημερινών επιλογών σας.

Πάρτε σήμερα την απόφαση να αλλάξετε λανθασμένες συνήθειες (ίσως και χρόνων)!!

Τότε θα διαπιστώσετε, πως δεν είναι τόσο δύσκολο να διορθωθεί η υγεία σας, αφού το μόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να επαναλειτουργήσει, είναι απλά λίγη βοήθεια.

Τελευταίες σκέψεις…

Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από τους πόνους της αρθρίτιδας, οπότε κάθε είδους φυσική θεραπεία είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Ειδικά, όταν αυτές οι θεραπείες, σημαίνουν επιπλέον ανακούφιση από τους πόνους της δύσκολης αυτής νόσου. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εντελώς φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπισης της, που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Μάλιστα, θα μπορέσουν να συμβάλλουν παράλληλα και ταυτόχρονα, στην επιπλέον βελτίωση της διάθεσης και της συνολικής υγείας.

ΔιαφήμισηΣε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόληψη ενός περιστατικού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της αρθρίτιδας.

Διαφήμιση

Η αποφυγή αθλητικών τραυματισμών μέσω κατάλληλου εξοπλισμού και κατάλληλης εκπαίδευσης, μπορεί να αποτρέψει τους συνδέσμους από τραυματισμό. Ένας τραυματισμός, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα μέσα σε λίγα χρόνια ή αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Τα συμπτώματα των αρθρώσεων μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό τύπο αρθρίτιδας, που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της άρθρωσης, αν η θεραπεία καθυστερήσει.

Αν έχετε κοινά συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να δείτε έναν γιατρό για σωστή αξιολόγηση και έγκαιρη διάγνωση.

Εσείς γνωρίζετε κάποια από αυτές τις θεραπείες για την αρθρίτιδα;

Έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα αρθρίτιδας και αν ναι, τι θεραπείες δοκιμάσατε; Γνωρίζετε κάποια από τις παραπάνω φυσικές θεραπείες που αναφέρω;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Σε συγχαίρω θερμά. Αγαπάς και υποστηρίζεις μεθοδικά αυτό που κανεις. Μακάρι οι άνθρωποι να ακολουθούσαν ο,τι μπορεί να τους ωφελεί. Οι περισσότεροι δεν δοκιμάζουν, γιατι αρνούνται να.. δοκιμαστούν… Να παρεχεις τα καλά που γνωρίζεις σε όλους μας… Ευγνώμων. Γιάννης.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Γιάννη και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σου λόγια. Εκεί ακριβώς θεωρώ και εγώ πως είναι το πρόβλημα… στο ότι πολλά άτομα δεν ακολουθούν τα όσα διαβάζουν, έστω και σαν δοκιμή. Το καταλαβαίνω πως υπάρχει φόβος για το άγνωστο, αλλά δεν γίνονται και τα δύο: αποφυγή δοκιμής και ίαση.
   Ξέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα, που διαβάζουν για τις φυσικές θεραπείες και η επόμενη κίνηση τους είναι το φαρμακείο για να πάρουν κάτι, που θα περιέχει το συγκεκριμένο βότανο. Έτσι η θεραπευτική δύναμη του βοτάνου ελαχιστοποιείται (ίσως και εσκεμμένα για ευνόητους λόγους) και μετά θεωρούν πως το βότανο αυτό “δεν κάνει τίποτα”.
   Η μαμά μου που αναφέρω παραπάνω την περίπτωση της, δούλευε με τον πατέρα μου σε εργοστάσιο στη Γερμανία για δύο χρόνια (έφυγε γιατί έμεινε έγκυος σε μένα και φοβόταν να γεννήσει εκεί για να μην με πάρουν 🙂 ) και της δημιουργήθηκε παραμορφωτική αρθρίτιδα, από την οποία υπέφερε αρκετά χρόνια μετά. Μια γιαγιά στη γειτονιά μας, της είπε για τα ημίλουτρα με πολυκόμπι και τα μπάνια στη θάλασσα.
   Βρήκε και μάζεψε το βότανο, ξεκίνησε τα ημίλουτρα και τα καθημερινά μπάνια στη θάλασσα ή το περπάτημα το χειμώνα. Στα επόμενα δύο χρόνια δεν είχε πλέον τίποτα απολύτως έως και τώρα, ενώ οι γιατροί της έλεγαν πως στα επόμενα δέκα χρόνια της θα περπατά ή “στα τέσσερα” ή σε αναπηρικό καροτσάκι.
   Επειδή στη ζωή μας τίποτα δεν είναι τυχαίο, πριν αρκετά χρόνια άρχισα να διαβάζω ακόμη πιο εντατικά για τα βότανα, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τη σχέση τους με το κάθε πρόβλημα υγείας και αποφάσισα να δημιουργήσω αυτό τον ιστότοπο, ώστε να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ, όσους θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με φυσικό τρόπο.
   Γιάννη, σου εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο, να είσαι πάντα υγιής και να περάσεις μια υπέροχη μέρα και εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η Κονσταντινα Χουρδακη λέει:

  Υποφερω κ γω απο αρθριτιδα οπως οι περισσοτεροι,κ μετα απο μια σπονδυλοδεσια καταλαβαινετε .προσπαθω με την ασκηση ,με διατροφη, κ δυναμη.ευχαριστουμε για τις αψογες πληροφοριες

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Κωνσταντίνα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Από τη στιγμή που προσπαθείτε, να είστε σίγουρη ότι θα το πετύχετε. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό είναι η απόφαση για αλλαγές και να μην τα παρατάμε στην πρώτη (ή δέκατη) δυσκολία.
   Όλα γίνονται και όλα αντιστρέφονται, με σωστή χρήση φαρμακευτικών βοτάνων, διατροφή, άσκηση, απόφαση και προσπάθεια. Μπράβο σας που κάνετε καλή διατροφή και ξεκινήσατε την άσκηση, επειδή εκεί βασίζεται και η ίαση. Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, να κάνετε καθημερινά μπάνια στη θάλασσα και σε λίγο καιρό θα δείτε τα θετικά αποτελέσματα. Εύχομαι γρήγορα περαστικά, ότι καλύτερο και μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂

 • Συγχαρητήρια !Ότι τρώμε είμαστε .Με την διατροφή που κάνω και εγώ εχω κοιμησει την σκλήρυνση.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Λίνα. Ακριβώς έτσι είναι, όπως το αναφέρετε. Η διατροφή είναι τα πάντα για την επιδερμίδα, τον οργανισμό και την υγεία. Αν το σκεφτούμε λογικά, το σώμα είναι ένα αυτοκίνητο, που ότι του βάλεις από καύσιμα και ανταλλακτικά, αυτό θα σου αποδώσει.
   Ειδικά στην εποχή μας, που δεν ξέρουμε από που να “φυλαχτούμε”, η σωστή διατροφή θα πρέπει να είναι το Α και το Ω.
   Όσο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, εξαιρετικά για τη μυϊκή ατροφία και τις παθήσεις των μυών, είναι το βιολογικό θυμέλαιο (έλαιο φρέσκου θυμαριού) και το βιολογικό βάμμα σύμφυτου, με τα οποία θα κάνετε εντριβές στη σπονδυλική στήλη, στις αρθρώσεις και στους γοφούς. Αν μπορούσατε να μαζέψετε η ίδια τώρα την Άνοιξη φρέσκο θυμάρι και να ετοιμάσετε μόνη σας με καλό παρθένο ελαιόλαδο θυμέλαιο, θα βλέπατε αισθητή διαφορά στην αντίδραση των μυών.
   Επίσης, τα ημίλουτρα με πολυκόμπι που αναφέρω παραπάνω και με θυμάρι θα βοηθήσουν σημαντικά.
   Σας εύχομαι ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα! 🙂

 • >