Ξηροδερμία Στο Πρόσωπο & Το Σώμα – 7 Φυσικές Θεραπείες

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η ξηροδερμία στο πρόσωπο και το σώμα είναι μια κατάσταση διαταραχής της επιδερμίδας.

Ειδικά κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων μηνών, έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το υπερβολικά ξηρό δέρμα (γνωστό ως ξηροδερμία).

Υπάρχουν όμως και πολλά άτομα που βιώνουν ξηρό δέρμα όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες μειώνονται ή τα επίπεδα υγρασίας αυξάνονται. Το θέμα της ξηροδερμίας στο πρόσωπο αλλά και το σώμα, είναι κάτι περισσότερο από καλλυντικά και όμορφη εμφάνιση.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας.

ΔιαφήμισηΤο υγιές και καλά ενυδατωμένο δέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, προστατεύοντας το σώμα σας από λοιμώξεις και ασθένειες.

Το ενυδατωμένο, υγιές δέρμα είναι επίσης ικανότερο να αμυνθεί από τις βλάβες που προκαλούνται από τις τοξίνες, τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Η διατήρηση αυτής της άμυνας του οργανισμού, είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των ρυτίδων, των ηλικιακών κηλίδων, των λεπτών γραμμών και άλλων σημείων πρόωρης γήρανσης.

Αν θέλετε να αναζωογονήσετε τη φωτεινότητα του δέρματος σας και να ενισχύσετε την υγεία, τη ζωτικότητα και τη δύναμη του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος σας, ήρθε η ώρα να αποκαταστήσετε φυσικά την υγρασία του και να αντιμετωπίσετε σωστά την ξηρότητα.

Τι ακριβώς είναι η ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα

Η ξηροδερμία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να μιλήσουν για το ξηρό δέρμα.

Όταν ειδικά δεν είναι απλώς μια συνηθισμένη περίπτωση ξηρού δέρματος, αλλά περιλαμβάνει επίσης την ενοχλητική φαγούρα, την ερυθρότητα και το “σκασμένο” δέρμα. Είναι δηλαδή η σοβαρή περίπτωση ξηρότητας, που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή όταν το δέρμα σας βρίσκεται σε υπερβολικό άγχος.

Η ξηροδερμία είναι μια πολύ κοινή πάθηση του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες.

Συνήθως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, όμως μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, μπορεί να συσχετιστεί με άλλες παθήσεις του δέρματος ή με παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Sjögren και ο υποσιτισμός.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της ξηροδερμίας

Σύμφωνα με την American Skin Association (Ίδρυμα Για την Επιδερμίδα των ΗΠΑ), μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ξηροδερμίας, είναι αυτά που πιθανότατα γνωρίζετε αν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ ξηρό δέρμα:

 • Κόκκινο, ερεθισμένο ή φλεγμονώδες δέρμα
 • Λεπτή ή τραχιά στην αφή επιδερμίδα
 • Αίσθημα φαγούρας, ακόμη και επώδυνης

Η ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα, μπορεί επίσης να επεκταθεί πέρα από τις παραπάνω καταστάσεις. Μπορεί να παρουσιάσει επίσης κυματιστά μοτίβα στο δέρμα σας ή γραμμές που μοιάζουν με ιστό και επεκτείνονται σε όλη την επιδερμίδα σας.

Το δέρμα θα εμφανίζεται αφυδατωμένο, ξεφλουδισμένο, ερεθισμένο και φλεγμονώδες. Θα το αισθάνεστε τραχύ, λεπτό και μερικές φορές με επώδυνη φαγούρα.

Οι σοβαρές καταστάσεις μπορεί να χαρακτηρίζονται από έντονη ερυθρότητα και κνησμό.

Αν αφήσετε την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να προχωρήσουν σε:

 • Φολιδωτό δέρμα (σαν λέπια)
 • Ρωγμές της επιδερμίδας
 • Αιμορραγία

Το δέρμα δηλαδή, θα παρουσιάζει την τάση να “ραγίζει”, προκαλώντας βαθιές ρωγμές που μπορεί να αιμορραγούν και είναι ενδείξεις εξαιρετικά ξηρού δέρματος.

Αιτίες της ξηροδερμίας και παράγοντες κινδύνου

Ποιες είναι όμως οι αιτίες του ξηρού δέρματος;

Σε έρευνα του American Skin Association, τα άτομα που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η κατάσταση τους χειροτερεύει το χειμώνα.

Ξηροδερμία και χαμηλές θερμοκρασίεςΤο Ίδρυμα αυτό αναφέρει πως αυτό συμβαίνει, επειδή ο συνδυασμός χαμηλότερων επιπέδων υγρασίας και ψυχρότερων θερμοκρασιών τραβούν την υγρασία από το δέρμα σας.

Επιπλέον, η χρήση θερμαντήρων και εξαερισμού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να αφυδατώσει ακόμη περισσότερο το δέρμα σας.

Σίγουρα δεν έχετε άμεσο έλεγχο στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Πολλοί άλλοι όμως συνήθεις παράγοντες στις καθημερινές σας συνήθειες και τον τρόπο ζωής, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ξηροδερμίας στο πρόσωπο ή το σώμα. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σκληρών σαπουνιών, απορρυπαντικών και καθαριστικών. Σε μια έρευνα που διεξήχθη, σχεδόν οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που είχαν ξηρότητα, χρησιμοποιούσαν σκληρά καλλυντικά ή σαπούνι για τα χέρια, το πρόσωπο ή το σώμα τους.
 • Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα κατά τη θερινή περίοδο.
 • Η χρησιμοποίηση πολύ ζεστού νερού κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους.
 • Η αφυδάτωση από δίαιτες, όπου δεν πίνετε αρκετά υγρά ή όταν δεν τρώτε αρκετά ενυδατικά τρόφιμα (πχ. αγγούρι).
 • Οι εκτεταμένες χρονικές περίοδοι σε θερμαινόμενα σπίτια ή καταστήματα (τα συστήματα κλιματισμού στεγνώνουν τον αέρα γύρω σας και στεγνώνει επίσης το δέρμα σας).

Τι προκαλεί την ακραία ξηρότητα του δέρματος;

Μπορεί να είναι σωστό να συζητήσετε με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής και την επιδερμίδα σας.

Για παράδειγμα καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο και παράγει λιγότερα έλαια. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα, είναι πιο συχνή σε ηλικίες 65 ετών και άνω.

Ειδικά μάλιστα οι άνδρες και οι γυναίκες με διαβήτη, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηροδερμίας, λόγω προβλημάτων με την κυκλοφορία του αίματος.

Πως βοηθά η συμβατική θεραπεία

Η συμβατική φροντίδα για την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα στο σπίτι, συνήθως περιλαμβάνει θεραπείες ξηροδερμίας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.

Ο δερματολόγος μπορεί να σας συστήσει ένα φάρμακο στεροειδών (κορτιζόνη), που μπορεί να είναι διαθέσιμο και χωρίς ιατρική συνταγή μέσω φαρμακοποιού. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού που προκαλείται από τη ξηρότητα.

Μπορούν επίσης να προταθούν συμβατικά προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, με συστατικά ενυδάτωσης όπως είναι η γλυκερίνη.

Ωστόσο, ενώ αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση κάποιων συμπτωμάτων, δεν αντιμετωπίζουν την ενυδάτωση στο βαθύτερο επίπεδο του οργανισμού, ούτε στο επίπεδο του τρόπου ζωής σας.

Για αυτό, στο σημερινό άρθρο θα αναφέρω 7 φυσικούς τρόπους για τη θεραπεία της ξηροδερμίας στο πρόσωπο ή το σώμα, που θα βοηθήσουν χωρίς παρενέργειες.

7 φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας

Ας δούμε παρακάτω μερικές φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή στο σώμα. Όταν αναφέρω αιθέριο έλαιο, μόνο τότε θα το επιλέγετε. Διαφορετικά, τα έλαια που θα επιλέξετε θα αφορούν απλά έλαια βάσης (όχι αιθέρια).

1. Λάδι λεβάντας και ελαίου καρύδας 

Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Ποσότητα που θα δημιουργήσει: 17 γραμμάρια

Συστατικά:

 • 15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
 • 90 γραμμάρια μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας
 • 30 γραμμάρια βούτυρο shea
 • 30 γραμμάρια έλαιο jojoba
 • ½ κουταλάκι του γλυκού έλαιο βιταμίνης Ε
 • 30 γραμμάρια αγνό τζελ αλόης

Οδηγίες παρασκευής:

Τοποθετήστε τα συστατικά σε ένα γυάλινο μπολ ανάμειξης. Συνδυάστε όλα τα συστατικά με ένα μίξερ χειρός ή ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά και αφράτη σύσταση.

Τοποθετήστε το μείγμα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και απλώστε μία ή δύο φορές την ημέρα στο δέρμα σας. Αν είναι δυνατόν, απλώστε το στο δέρμα σας, ενώ αυτό θα είναι υγρό, για να βοηθήσετε να σφραγιστεί η υγρασία του.

2. Λάδι καρύδας

Ξηροδερμία & λάδι καρύδαςΤο έλαιο καρύδας έχει εξαιρετικές μαλακτικές ιδιότητες. Τα μαλακτικά συστατικά, γεμίζουν τους χώρους μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, δημιουργώντας μια λεία επιφάνεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται φυσικά στο λάδι καρύδας, μπορούν να ενυδατώσουν και να εξομαλύνουν το δέρμα.

Χρήση:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λάδι καρύδας καθημερινά, ακόμη και στα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος σας.

Αυτά περιλαμβάνουν την περιοχή κάτω από τα μάτια σας και γύρω από το στόμα σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελαίου καρύδας, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να το αναμιγνύετε με κάποιο άλλο συστατικό.

Η καρύδα και το έλαιο της είναι ιδανικά ακόμη και για καθημερινή χρήση, χωρίς καμία παρενέργεια.

3. Ενυδατική κρέμα με έλαια

Συνολικός χρόνος: 20-30 λεπτά

Ποσότητα που θα δημιουργήσει: 17 γραμμάρια

Συστατικά:

 • 30 γραμμάρια βούτυρο shea
 • 90 γραμμάρια έλαιο αβοκάντο
 • 15 γραμμάρια ιπποφαές 
 • 30 γραμμάρια ροδέλαιο (έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς)
 • 5 σταγόνες έλαιο λεμονόχορτου
 • 10 σταγόνες λάδι λεβάντας
 • 6 σταγόνες λάδι γερανιού

Οδηγίες παρασκευής:

Βάλτε ένα μικρό δοχείο μέσα σε άλλο με ζεστό νερό ή χρησιμοποιήστε ένα μπεν -μαρί σε θερμότητα. Τοποθετήστε το βούτυρο shea στο μπολ μέχρι να λιώσει. Μόλις μαλακώνει, αφαιρέστε το μπολ από τη θερμότητα και στη συνέχεια, προσθέστε το λάδι αβοκάντο και ανακατέψτε δημιουργώντας ένα μείγμα με ένα πιρούνι ή μια μικρή σπάτουλα.

Προσθέστε και τα υπόλοιπα λάδια, ανακατέψτε ξανά καλά και αδειάστε το τελικό μείγμα σε ένα μικρό γυάλινο δοχείο ή βάζο. Φυλάξτε το στο ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

4. Αλόη βέρα

Η γέλη από την αλόη βέρα (τζελ), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα.

aloe-vera-creamΈνα άτομο με ξηροδερμία στα χέρια ή τα πόδια, μπορεί να εφαρμόσει τζελ αλόης βέρα και να καλύψει στη συνέχεια την πληγείσα περιοχή με κάλτσα ή γάντι.

Είναι ακόμη καλύτερο αν επιλέξετε να την απλώσετε πριν πάτε για ύπνο και να αφήσετε την αλόη βέρα όλη τη νύχτα.

Αν η ξηροδερμία βρίσκεται σε άλλη περιοχή του σώματος, η εφαρμογή άφθονης αλόης βέρα και η επίδεση του σημείου, μπορεί να έχει παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα.

5. Αλοιφή με καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι βότανο, πλούσιο σε φυσικά φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια για υγιές και καθαρό δέρμα.

Συνήθως συλλέγονται τα πέταλα του λουλουδιού με τα οποία ετοιμάζουν μια λεπτή αλοιφή για να την εφαρμόσετε στο δέρμα σας. Απλώστε την αλοιφή στα προβληματικά σημεία και αφήστε την  μέχρι να στεγνώσει.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε το πρόσωπο ή το σώμα σας με χλιαρό νερό. Η τακτική χρήση αλοιφής με καλέντουλα θα αφήσει το δέρμα σας απαλό, καθαρό και λαμπερό.

6. Έλαιο Neem

Τα φύλλα του φυτού Neem είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά οξέα και βοηθούν στην άμεση θεραπεία για την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα.

Ξηροδερμία & έλαιο neemΕπιπλέον, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και είναι πολύ αποτελεσματικά σε διάφορες δερματικές παθήσεις. Μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας μια λεπτή πάστα από φρέσκα φύλλα ή να αγοράσετε έτοιμη και να την εφαρμόσετε σε όλο το πρόσωπο και το σώμα.

Το έλαιο αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στη θεραπεία του ξηρού δέρματος. Θα συμβάλει σημαντικά να μείνουν οι λοιμώξεων του δέρματος μόνο εξωτερικά, μέχρι να τις θεραπεύσετε αποτελεσματικά.

7. Μπάνιο με βρώμη (πλιγούρι)

Η βρώμη είναι μια πολύ γνωστή παλιά θεραπεία για την ξηροδερμία και γενικά το ερεθισμένο δέρμα και τις επιδερμικές παθήσεις.

Η βρώμη περιέχει φαινόλες και αντιοξειδωτικά, που θα μειώσουν τη φλεγμονή του δέρματος και τον κνησμό. Είναι μια σπιτική θεραπεία, ειδικά για τα μωράκια με δερματικά προβλήματα και ξηροδερμία.

Λειτουργεί εξαιρετικά για αιώνες λόγω του ότι το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπραΰνουν τον ερεθισμό. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τον κνησμό.

Βεβαιωθείτε μόνο, πως μετά το μπάνιο σας θα ενυδατώσετε οπωσδήποτε το δέρμα, για να κλειδώσετε την υγρασία στην επιδερμίδα.

Οδηγίες παρασκευής:

Ρίξτε ένα φλιτζάνι νιφάδες βρώμης στη μπανιέρα (ή 1/3 της κούπας για τα μωρά) καθώς θα τη γεμίζετε με ζεστό νερό (όχι καυτό νερό γιατί μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το ευαίσθητο δέρμα).

Θα πρέπει να έχετε αλέσει τη βρώμη στο μπλέντερ ή στο μύλο καφέ, έως ότου γίνει μια πολύ λεπτή σκόνη για να διαλυθεί εντελώς στο νερό. Δοκιμάστε μια κουταλιά της σούπας βρώμης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, για να δείτε αν είναι αλεσμένη αρκετά για να απορροφήσει το νερό.

Ξηροδερμία & βρώμηΑφού προσθέσετε τη βρώμη, ανακατέψτε με το χέρι σας κατά μήκος τον πυθμένα της μπανιέρας, για να διαλύσετε τυχόν συστάδες που μπορεί να έμειναν.

Διαφήμιση

Στη συνέχεια μπείτε στην μπανιέρα (ή βάλτε προσεκτικά το μωρό σας). Προσέξτε πολύ γιατί η βρώμη μπορεί να κάνει την μπανιέρα πιο ολισθηρή από το συνηθισμένο. Μείνετε μέσα στο νερό για περίπου 15-20 λεπτά και στη συνέχεια σκουπιστείτε πολύ λίγο και απαλά με μια μαλακή πετσέτα.

Μην σκουπιστείτε κανονικά με την πετσέτα, γιατί μπορεί η οποιαδήποτε τριβή να επιδεινώσει τα προβληματικά σημεία.

Για την ξηροδερμία στο πρόσωπο και τη βρώμη

Για την ξηροδερμία στο πρόσωπο, θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με τη μόνη διαφορά, πως θα βάλετε μια μαλακή πετσέτα στο νερό με τη μουλιασμένη βρώμη. Θα αφήσετε την πετσέτα πάνω στο πρόσωπο για 15 περίπου λεπτά, θα ξεπλύνετε και μετά θα απλώσετε μια απαλή ενυδατική κρέμα.

Πρόγραμμα για βελτίωση υγείας

Τι θα πρέπει να προσέχετε γενικά

 • Επιλέξτε να μείνετε λίγη ώρα στο μπάνιο ή το ντους. Τα πολύωρα λουτρά ή ντους, ειδικά σε ζεστό νερό, μειώνουν τα φυσικά έλαια από το δέρμα και επιδεινώνουν την ξηρότητα του. Το ντους πρέπει να είναι με ζεστό, αλλά όχι με καυτό νερό. Απλώστε οπωσδήποτε μια ενυδατική κρέμα μετά το ντους ή το πλύσιμο του προσώπου και των χεριών σας.
 • Απλώστε ενυδατικές ή μαλακτικές κρέμες μερικές φορές την ημέρα. Είναι σημαντικές για τη θεραπεία της ξηρής επιδερμίδας, επειδή ενυδατώνουν το δέρμα και κρατούν την υγρασία σε σωστά επίπεδα. Οι κρέμες ενυδάτωσης όταν εφαρμόζονται, εξαφανίζουν τα συμπτώματα αυτά και είναι πιο δημοφιλείς από άλλες θεραπείες.
Διαφήμιση • Προστατέψτε το ευαίσθητο δέρμα και προσπαθήστε να το κρατάτε συνεχώς μαλακό και πιο απαλό. Διατηρήστε τα φυσικά λιπίδια του δέρματος και περιορίστε την αφυδάτωση στην κεράτινη στιβάδα.
 • Επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα χωρίς αλκοόλ.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό επιδερμίδας χωρίς αρώματα. Τα “σκληρά” καλλυντικά και σαπούνια, αφαιρούν τα έλαια από την επιφάνεια του δέρματος και τη στεγνώνουν.
 • Αποφύγετε τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια.
 • Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας ή προσθέστε το στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Έτσι, θα διατηρήσετε τον αέρα ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε περιόδους ξηρασίας.

Επιπλέον σημαντικές οδηγίες για την ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα:

 • Αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύσιμο του δέρματος.
 • Φορέστε γάντια, καπέλα και κασκόλ το χειμώνα.
 • Αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλείται από το αλκοόλ και μην παραλείπετε να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση.
 • Αποφύγετε τα ρούχα που προκαλούν κνησμό (π.χ. μάλλινα), επειδή θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Το ξηρό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην επαφή με παρόμοια υλικά και μπορεί να επιδεινώσουν τον κνησμό και την ερυθρότητα.
 • Τρώτε τρόφιμα φιλικά προς το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν το δέρμα. Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνετε περιλαμβάνουν τα ωμέγα-3 λιπαρά, τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη, τη βιταμίνη Ε και τον ψευδάργυρο.
 • Αποφύγετε τα ερεθιστικά του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, των ακατέργαστων υφασμάτων και του ξηρού αέρα.

Αντιμετωπίσατε ποτέ καταστάσεις ξηροδερμίας;

Εσείς αντιμετωπίσατε ποτέ κάποια παρόμοια κατάσταση επιδερμίδας, με ξηροδερμία στο πρόσωπο ή το σώμα σας; Καταφέρατε να την ελέγξετε και αν ναι, με ποιους τρόπους; Δοκιμάσατε κάποια φυσική θεραπεία;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα χωρίς προβλήματα! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Αργυρούλα Θανου λέει:

  Καλημέρα Δήμητρα! Αντιμετωπίζω ένα τέτοιο προβλημα… Το δέρμα μου γενικα, πρόσωπο και σωμα, μοιάζει σαν γερασμένο τις περισσότερες μέρες, μερικές φορές με τσούζει, με “τραβάει” εντονα, ειδικά στο προσωπο και η πιο γρήγορη ανακούφιση είναι να ρίξω λίγο νερο. Έχω δοκιμάσει το λάδι καρυδας, που το διάβασα σε άλλο άρθρο σου, αλλά δεν βλέπω αποτελεσματα… Έχω πάει επίσης σε δερματολογο και μου είπε να παίρνω μια κρέμα για ατοπικά δέρματα αλλά και πάλι τα ίδια χαλια… άσε που είναι και ακριβή και δεν συμφέρει καθολου. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κανω…

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Αργυρούλα. Το λάδι καρύδας είναι γενικά εξαιρετικό, αλλά ίσως να μην ταιριάζει στις ανάγκες της δικής σου επιδερμίδας. Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρω πάντα διαφορετικές λύσεις, επειδή δυστυχώς δεν ταιριάζουν όλα σε όλους.
   Επίσης, πολύ καλές προτάσεις είναι η αλοιφή καλέντουλας που την λατρεύω και το έλαιο Neem, το οποίο ανακάλυψα πριν ένα χρόνο.
   Ακόμη μια επιλογή όμως που δεν ανέφερα στο άρθρο, είναι το βιολογικό αμυγδαλέλαιο που κυριολεκτικά δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Βρίσκεται μόνιμα στο μπάνιο μου και το χρησιμοποιώ μία φορά την εβδομάδα. Η υγρασία που προσφέρει στο δέρμα μου, κρατά 3-4 μέρες.
   Το αμυγδαλέλαιο θα το απλώνεις μετά το μπάνιο σου, σε ελαφρώς βρεγμένη επιδερμίδα (μην σκουπιστείς πολύ καλά) και θα ντυθείς μετά από 2-3 λεπτά, ώστε να προλάβει να απορροφηθεί από το δέρμα. Δεν θα πιστεύεις, πως θα μείνει η επιδερμίδα σου τόσο απαλή και ενυδατωμένη, ακόμη και μετά από 3-4 μέρες.
   ΟΜΩΣ… επειδή το δέρμα είναι η πρώτη άμυνα του οργανισμού μας και ένα “καμπανάκι” για αλλαγές στη διατροφή, αυτό που πρέπει να διορθωθεί, έστω και σε βάθος χρόνου, είναι η διατροφή. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Προσπάθησε να σκεφτείς τι αλλαγές κάνεις ή τι τρως περισσότερο, λίγο πριν να ξεκινήσει η έξαρση της ξηροδερμίας και θα βρεις μόνη σου τη λύση. Τα πάντα στον οργανισμό μας, εξαρτώνται από τη διατροφή, επειδή αυτή είναι το “καύσιμο” του.
   Εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο και μια υπέροχη μέρα! 🙂

 • Ο/Η Μαίρη Παπαδουδη λέει:

  Καλημέρα!Ευχαριστουμε για τις υπέροχες συμβολές σας. Έχω ξηροδερμια στο τριχωτό της κεφαλής.Ισχυουν οι ίδιες συμβουλές;

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Μαίρη. Αν η ξηροδερμία βρίσκεται μόνο στο κεφάλι, η αιτία μπορεί να είναι τα “σκληρά” σαμπουάν που αφαιρούν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας. Οπότε καταρχήν θα πρέπει το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε να είναι ενυδατικό και με όσο το δυνατόν φυσικά συστατικά.
   Πολύ καλή λύση για το τριχωτό του κεφαλιού είναι το βιολογικό λάδι καρύδας και μπορείτε να απλώσετε μια μικρή ποσότητα στο κεφάλι (να είναι υγρό/λιωμένο), να κάνετε πολύ απαλό μασάζ και να το αφήσετε για 15-20 λεπτά, πριν να λουστείτε.
   Η ίδια ακριβώς διαδικασία μπορεί να γίνει με καλό παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, επειδή και αυτά μπορούν να ενυδατώσουν την επιδερμίδα και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.
   Εύχομαι καλή επιτυχία και μια πολύ όμορφη μέρα! 🙂

 • Καλησπέρα Δήμητρα, είμαι η Χριστίνα και χαίρομαι πολύ για τις λύσεις που προτεινεις όσον αφορά την ξηροδερμία καθώς αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα στα χέρια …Θα δοκιμάσω σίγουρα τα προϊόντα που προτείνεις και ελπίζω ότι επιτέλους θα δω την υφή του δερματος στα χέρια μου να βελτιώνεται. ..Σε ευχαριστώ πολύ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλησπέρα Χριστίνα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Οι λύσεις αυτές, είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσουν.
   Όμως επειδή τίποτα στο σώμα μας δεν συμβαίνει τυχαία, θα πρέπει να βρεις την αιτία που είναι υπεύθυνη για την ξηροδερμία. Για παράδειγμα, ίσως να είχες χρησιμοποιήσει κορτιζόνη ή κάποια φαρμακευτική αλοιφή σε εκείνα τα σημεία. Επίσης, αν η ξηροδερμία εμφανίζεται μετά από μια φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για αλλαγή της δόσης ή του φαρμάκου. Δηλαδή, θα πρέπει να προσέξεις πότε υπάρχει έξαρση και τι έκανες (ή έφαγες) πριν από αυτή, έτσι ώστε να βρεις την αρχική αιτία. Το σώμα μας πάντα δίνει σημάδια πως κάτι γίνεται λάθος, για να το διορθώσουμε.
   Ελπίζω να βοήθησα λίγο περισσότερο και σου εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ! 🙂

 • >