8 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Το Σώμα Χρειάζεται Βιταμίνη D (Τροφές + Τιμές)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό μας.

Έχει ισχυρά αποτελέσματα σε πολλά όργανα στο σώμα, ενώ σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες λειτουργεί όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει έναν υποδοχέα για αυτή.

Το σώμα τη δημιουργεί από ένα παράγωγο της χοληστερόλης όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Στη συνέχεια, τη μετατρέπει σε προβιταμίνη D3.

Η θερμότητα που προκαλεί ο ήλιος καθώς πέφτει στην επιδερμίδα μας συμβάλει στη μετατροπή της σε βιταμίνη D3.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και μάλιστα σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Όπως αναφέρει ο γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς στην ιστοσελίδα του, όταν η έκθεση μας στο ήλιο είναι πολύ χαμηλότερη από το φυσιολογικό ή όταν είναι μειωμένη η πρόσληψη της λόγω π.χ. ισχυρών αντηλιακών ή όταν βρισκόμαστε στον ήλιο αλλά πίσω από το τζάμι του παραθύρου ή του αυτοκινήτου μας, δεν παράγεται η αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D. (1)

Διαφήμιση

Το σώμα μας όμως χρειάζεται οπωσδήποτε αυτή την πολύτιμη βιταμίνη.

Αναγκάζεται λοιπόν να παράγει περισσότερη χοληστερίνη.

Όταν ειδικά υπάρχει άγχος ή φλεγμονές, είναι λάθος να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης.

Χωρίς τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την αιτία που το σώμα μας χρειάστηκε να αυξήσει την παραγωγή της.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι πάρα πολύ συχνή.

Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλιστα, δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν έλλειψη της, επειδή τα συμπτώματα είναι γενικά ανεπαίσθητα.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου από έλλειψη σε βιταμίνη D

Οι 7 πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι:

 • Όσοι έχουν σκούρο δέρμα
 • Οι ηλικιωμένοι
 • Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
 • Όσοι δεν τρώνε πολλά ψάρια ή γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Όσοι ζουν σε χώρες όπου υπάρχει λίγος ήλιος όλο το χρόνο
 • Όσοι χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό όταν βγαίνουν στον ήλιο
 • Όσοι είναι συνεχώς σε εσωτερικούς χώρους

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα ανακαλύψετε τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα χρειάζεται βιταμίνη D.

Ίσως μάλιστα να μην τα αναγνωρίσετε εύκολα, παρά το ότι μπορεί να έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας.

Θα ανακαλύψετε επίσης τις απαραίτητες τροφές που, εκτός από τον ήλιο, μπορούν να διορθώσουν την έλλειψη της, αλλά και τις ιδανικές τιμές της βιταμίνης D που είναι απαραίτητες για την επάρκεια της στον οργανισμό.

Έτσι ώστε να μπορέσετε να διορθώσετε την έλλειψη της και να απομακρύνετε τα σημάδια που εμφανίζει.

Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα μας έχει έλλειψη σε βιταμίνη D

Ας δούμε λοιπόν τα 8 σημάδια και τα συμπτώματα, που δείχνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται οπωσδήποτε βιταμίνη D:

#1 Αρρωσταίνετε ή μολύνεστε συχνά

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D, είναι να διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό.

Έτσι ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους ιούς και τα βακτήρια, που προκαλούν διάφορες ασθένειες. (2)

Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Αν λοιπόν αρρωσταίνετε ή μολύνεστε συχνά, ειδικά με κρυολογήματα ή γρίπη, τότε τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης αυτής μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Αρκετές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ανεπάρκειας της D και πολλών λοιμώξεων του αναπνευστικού μας συστήματος. Όπως είναι δηλαδή τα κρυολογήματα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία. (3)

Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε δόση έως 4.000 IU την ημέρα, (4) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή ανοσολογική λειτουργία. (5)

#2 Κόπωση και ανεξήγητη κούραση

Το αίσθημα της κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι σίγουρα μία από αυτές, αν και δυστυχώς, πολύ συχνά παραβλέπεται ως πιθανή αιτία.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα της στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση που έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής. (6)

Σε μία περίπτωση, μια γυναίκα που παραπονέθηκε για χρόνια κόπωση και έντονους πονοκεφάλους στην ημέρα της, βρέθηκε να έχει επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα μόνο 5,9 ng/ml*, που είναι εξαιρετικά χαμηλό. (7)

Μάλιστα, οτιδήποτε κάτω των 20 ng/ml θεωρείται ανεπαρκές. (8)

Αποδείχθηκε επίσης πως ακόμη και τα επίπεδα στο αίμα που δεν είναι εξαιρετικά χαμηλά, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας και στο αίσθημα κούρασης.

*ng/ml = νανογραμμάρια/χιλιοστόλιτρα

#3 Πόνος στα οστά και στην πλάτη

Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών μας με διάφορους τρόπους.

Καταρχήν, βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα μας.

Ο πόνος στα οστά και ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D στο αίμα.

Πολλές μελέτες έδειξαν, ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας της D και του χρόνιου πόνου χαμηλά στην πλάτη. (9)

Μια πολύ σημαντική μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και του πόνου στην πλάτη σε περισσότερες από 9.000 ηλικιωμένες γυναίκες. (10)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες είχαν ανεπάρκεια της, είχαν περισσότερους πόνους στην πλάτη. Συμπεριλαμβάνοντας και τους σοβαρούς πόνους στην πλάτη, που περιόριζαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Επιπλέον, τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν πόνο στα οστά στα πόδια, στα πλευρά και στις αρθρώσεις τους. Ειδικά σε σύγκριση, με όσα άτομα είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. (11)

#4 Κατάθλιψη

Μια καταθλιπτική διάθεση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια της με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες. (12)

Σε μια ανάλυση, το 65% των μελετών βρήκε μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων αίματος και της κατάθλιψης. (13)

Επιπλέον παρατήρησαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια, βοηθάει στη βελτίωση της κατάθλιψης. Συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και την εποχική κατάθλιψη, που εμφανίζεται κατά τους ψυχρότερους μήνες. (14)

#5 Αργή επούλωση πληγών και τραυμάτων

Η αργή επούλωση πληγών και τραυμάτων, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά.

Τα αποτελέσματα από μια μελέτη έδειξαν ότι η βιταμίνη D αυξάνει την παραγωγή ενώσεων, που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος και ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. (15)

Σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες πτυχές της επούλωσης επηρεάστηκαν από την ανεπάρκεια βιταμίνης D. (16)

Ενώ παράλληλα έχει επίσης διαπιστωθεί ο σημαντικός ρόλος της στον έλεγχο της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων ή στη σωστή επούλωση.

Αργή επούλωση πληγών

Σε μια έρευνα εξετάστηκαν ασθενείς με διαβητικές λοιμώξεις των ποδιών. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την επούλωση. (17)

Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι όταν ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D και με έλκη στα πόδια, υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη βιταμίνη, το μέγεθος του έλκους μειώθηκε κατά 28% μέσο όρο. (18)

#6 Απώλεια οστικής μάζας

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση ασβεστίου και στον μεταβολισμό των οστών.

Πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν διαγνωστεί με οστική απώλεια, πιστεύουν ότι πρέπει να πάρουν απλά περισσότερο ασβέστιο, ενώ μπορεί να έχουν και ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Επιπλέον, υπάρχει σημαντική σχέση της έλλειψης βιταμίνης D3 και της μειωμένης λειτουργικότητας της άρθρωσης του γόνατος. Η έλλειψη βιταμίνης D3 αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αύξηση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. (19)

Η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι μια ένδειξη ότι τα οστά μας έχουν χάσει ασβέστιο και άλλα μέταλλα.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά για τους ηλικιωμένους ενήλικες και συγκεκριμένα για τις γυναίκες, για αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Σε μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 1.100 μεσήλικες γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση, οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της χαμηλής οστικής πυκνότητας. (20)

Αυτό σημαίνει ότι η επαρκής πρόσληψη της, μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για την προστασία της οστικής μάζας και τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. (21)

#7 Τριχόπτωση

Πολλές φορές θεωρούμε ότι η τριχόπτωση οφείλεται στο άγχος.

Είναι σίγουρα μια συνηθισμένη αιτία, όταν όμως είναι σοβαρή, μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή σε έλλειψη θρεπτικών ουσιών.

Η τριχόπτωση ειδικά σε μας τις γυναίκες έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. (22)

Η αλωπεκία, που είναι μια αυτοάνοση ασθένεια με σοβαρή τριχόπτωση στο κεφάλι και άλλα μέρη του σώματος, συνδέεται επίσης με ραχίτιδα. Αυτή είναι μια ασθένεια που προκαλεί μαλακά οστά στα παιδιά, λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D. (23)

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αλωπεκία και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της. (24)

Μια μελέτη σε άτομα με αλωπεκία, έδειξε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, μπορούν να σχετίζονται με μια πιο σοβαρή τριχόπτωση. (25)

#8 Μυϊκός πόνος

Σίγουρα οι αιτίες των μυϊκών πόνων είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία μυϊκού πόνου σε παιδιά και ενήλικες. (26)

Σε μια μελέτη, το 71% των ατόμων με χρόνιο μυϊκό πόνο βρέθηκε να έχει ανεπάρκεια της. Αυτό συνέβη επειδή η βιταμίνη D υπάρχει σε νευρικά κύτταρα, τα οποία αισθάνονται πόνο. (27)

Σε μία άλλη μελέτη σε 120 παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D που είχαν πόνους, διαπίστωσαν ότι μία εφάπαξ δόση της βιταμίνης μείωσε τον πόνο κατά 57% μέσο όρο. (28)

Τροφές με βιταμίνη D

Εκτός από τον ήλιο, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν αν αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D2 και D3 στον οργανισμό μας.

Αυτές είναι:

 • Τα φρέσκα ψάρια και ειδικά το σκουμπρί και ο σολομός
 • Τα ψάρια σε κονσέρβα και ειδικά ο τόνος
 • Τα μανιτάρια
 • Τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Το μουρουνέλαιο
 • Το γάλα αμυγδάλου
 • Τα πορτοκάλια
 • Τα δημητριακά και ειδικά η βρώμη
 • Το τόφου
 • Οι κρόκοι αυγών
 • Τα καρότα
 • Τα μαρούλια
 • Ο μαϊντανός

Υπάρχουν βέβαια και τα συμπληρώματα βιταμίνης D που βοηθούν επίσης στην αποφυγή ανεπάρκειας της.

Διαβάστε ένα άρθρο για τα Ωμέγα-3 λιπαρά στον ιστότοπο Silver Age εδώ

Οι συνιστώμενες τιμές σε βιταμίνη D

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM), οι ακόλουθες τιμές καθορίζουν την κατάσταση μας σε βιταμίνη D: (29)

 • Ανεπαρκής: Επίπεδα μικρότερα από 12 ng/ml
 • Ανεπαρκής: Επίπεδα μεταξύ 12–20 ng/ml
 • Αρκετά καλή: Επίπεδα μεταξύ 20–50 ng/ml
 • Υψηλή: Επίπεδα μεγαλύτερα από 50 ng/ml

Το Ινστιτούτο δηλώνει επίσης, ότι μια τιμή αίματος άνω των 20 ng/ml θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες της βιταμίνης D στο 97-98% των υγιών ανθρώπων. (30)

Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι ένα επίπεδο αίματος 30 ng/ml θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο για την πρόληψη καταγμάτων, πτώσεων και ορισμένων τύπων καρκίνων. (31)

Πιθανές παρενέργειες από τα υψηλά επίπεδα σε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία μας.

Αν εκτός από τον ήλιο ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μην χρειαστούμε συμπληρώματα της. Αν υπάρχει όμως λόγος και ανάγκη να πετύχουμε τα καλύτερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα, μπορούμε να επιλέξουμε και συμπληρώματα της.

Παρόλα αυτά, φροντίστε να αποφύγετε τις υπερβολικές δόσεις βιταμίνης D.

Αν πιστεύετε πως χρειάζεστε συμπληρώματα, τα 4.000 IU ή λιγότερα την ημέρα θεωρούνται ασφαλή. Εφόσον βέβαια υπάρχει ιατρική παρακολούθηση στις τιμές του αίματος. (32)

Διαφήμιση

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε συμπληρώματα από αξιόπιστους κατασκευαστές. Έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, λόγω ακατάλληλων οδηγιών.

Αν επίσης παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμίνης D και γενικά βιταμινών.

Η βιταμίνη D είναι συνήθως γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου» και είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας.

Βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών και συμβάλει στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες.

Γνωρίζατε για τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη σε βιταμίνη D;

Εσείς γνωρίζατε για τα 8 αυτά σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας μπορεί να χρειάζεται βιταμίνη D; Ξέρατε για τις τροφές που επίσης βοηθούν στη μείωση της έλλειψης της;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Ο/Η Ξένια Πολίτη λέει:

  Ακόμη ένα εξαιρετικό άρθρο σας. Τα τελευταία δύο χρόνια που σας παρακολουθώ ανελλιπώς, με έχετε βοηθήσει όσο δεν φαντάζεστε.
  Έχω διορθώσει πολλά πράγματα στη διατροφή μου και βλέπω την υγεία μου να βελτιώνεται κάθε μέρα.
  Να είστε πάντα καλά και να έχετε ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2021.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα τόσο καλά σας λόγια και πραγματικά χαίρομαι που είναι χρήσιμα τα άρθρα μου.
   Να είστε και εσείς πάντα καλά και να περάσετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και να είστε πάντα καλά. Καλή συνέχεια και όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Αγαπητή κ. Νάσιου, θεωρώ την δραστηριότητα του ιστοτόπου σας πραγματικά μία αξιόλογη προσφορά. Το άρθρο σας είναι κατατοπιστικό, ολοκληρωμένο και κατανοητό.
  Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
  Φιλικά
  Κατερίνα Ματαράγκα

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Εγώ σας ευχαριστώ για τα τόσο ευγενικά σας λόγια.
   Ελπίζω με τα άρθρα μου να μπορώ να βοηθήσω λίγο περισσότερο, σε αυτές τις τόσο δύσκολες και επικίνδυνες εποχές.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια Ευτυχισμένη Χρονιά, με υγεία και αγάπη! 🙂

 • Συγχαρητήρια το άρθρο σας μας βοηθάει πολύ .
  Σας ευχομαι Καλή και δημιουργική χρονιά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χαίρομαι που το άρθρο μου μπορεί να βοηθήσει έστω και λίγο περισσότερο.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια επίσης Ευτυχισμένη Χρονιά, με υγεία και μόνο χαρούμενες ημέρες. 🙂

 • Καλή χρονιά για όλους μας με υγεία. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας αλλά θα ήθελα να δείτε λίγο και τις επιπτώσεις που έχει η βιταμίνη αυτή σε περίπτωση υπερδοσολογιας. Ως παθουσα από το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να αναφέρω ότι θα πρέπει να γίνεται καλύτερη ενημέρωση και έλεγχος από τους εκάστοτε γιατρούς που γράφουν συνεχώς συμπληρώματα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των ασθενών. Να καταθέσω την προσωπική εμπειρία όπως πολλοί άλλοι φαντάζομαι με σχετικά χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, η συμβουλή του γιατρού ήταν 25000 μονάδες την ημέρα. Ευτυχώς ο αντιδραστικός μου χαρακτήρας με έσωσε από τα χειρότερα. Η κατακράτηση χτύπησε κόκκινο , η αύξηση των κιλών επίσης (από 58 σε 72) σε 20 ημέρες, τα νεύρα πάνω από το κεφάλι, η κούραση χειρότερα από διπλό οχτάωρο. Μετά από 17 γιατρούς ενδοκρινολόγους μόνο 2 παραδέχτηκαν ότι έχει γίνει ζημιά στον μεταβολισμό και στον θυρεοειδή.
  Θερμή παράκληση από μια παθουσα ,μην παίρνετε ότι σας δίνει ο γιατρός με κλειστά μάτια..μόνο εσείς ξέρετε καλύτερα τον εαυτό σας.
  Καλύτερα να κάνετε μια διατροφή και να ανέβουν σιγά σιγά οι τιμές παρά τα συσκευασματα .
  Ζητάω συγνώμη για το σεντόνι ,αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί με τις βιταμίνες και λοιπόν συμπληρώματα.
  Σας ευχαριστούμε πολυ για τον χρόνο σας.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Δεν μπορώ με τίποτα να σκεφτώ αυτές τις ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό.
   Για αυτό και αναφέρω στο άρθρο και μάλιστα μετά από επιστημονικές μελέτες χρόνων, πως τα 4.000 IU ή λιγότερα θεωρούνται ασφαλή.
   Ο ήλιος είναι η καλύτερη αρχική λύση και ακολουθεί η σωστή και κατάλληλη διατροφή.
   Η Φύση για κάποιο λόγο δίνει τα αντίστοιχα φρούτα και λαχανικά σε κάθε εποχή και δεν φαντάζομαι να είναι τόσο δύσκολη η κατανάλωση π.χ. 1-2 πορτοκαλιών και καρότων την ημέρα.
   Εύχομαι πραγματικά γρήγορη ανάρρωση του οργανισμού σας και ότι καλύτερο στην υγεία σας. Καλή Χρονιά, με υγεία πάνω από όλα και μόνο χαρούμενες ημέρες! 🙂

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό ξημέρωμα και όμορφη υπόλοιπη εβδομάδα! 🙂

 • >