8 Τροφές Για Άνοια, Αλτσχάιμερ & Προβλήματα Μνήμης (+ΤΕΣΤ)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Η 21 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Είναι και οι δύο χρόνιες νευροεκφυλιστικές νόσοι, οι οποίες αρχίζουν με αργούς ρυθμούς και επιταχύνουν με τα χρόνια.

Ειδικά, αν δεν κάνουμε τίποτα για την καθυστέρηση ή την πρόληψη τους.

Διαφήμιση

Το Αλτσχάιμερ θεωρείται η “Επιδημία του 21ου αιώνα” επειδή αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Τα συμπτώματα της δεν διακρίνονται εύκολα από αυτόν που νοσεί, ώστε να προλάβει την εξέλιξη της, αλλά παρατηρούνται συνήθως από τους οικείους του.

Όπως αναφέρει η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, είναι ένα σημαντικό ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν πλέον παγκοσμίως 47 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με άνοια. (1)

Στη χώρα μας, τα άτομα που υποφέρουν από τη νόσο ανέρχονται σε περίπου 200.000. Ο αριθμός αυτός αναμένεται μέχρι το 2050 να ξεπεράσει τις 600.000.

Ενώ θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον λόγω της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τι θα ανακαλύψετε στο άρθρο για την άνοια

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε τις 8 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την καθυστέρηση της νόσου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, ποιο τσάι σύμφωνα με μελέτες μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εξέλιξη της, αλλά και δύο επιστημονικά τεστ που μπορούν να δείξουν αν κάποιος κινδυνεύει να παρουσιάσει μελλοντικά αλτσχάιμερ ή άνοια.

Οι τροφές που θα σας αναφέρω παρακάτω, προτείνονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγεία των ΗΠΑ και ειδικά του τομέα γήρανσης. (2)

Συνιστώνται επίσης από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Harvard και Παγκόσμιους Οργανισμούς για το Αλτσχάιμερ και την άνοια. (3)

#1 Κουρκουμάς

Είναι πιθανότατα ο λόγος που οι αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί της Ινδίας, έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά Αλτσχάιμερ και άνοιας στον κόσμο, αλλά και τα λιγότερα προβλήματα κακής μνήμης.

Διεξήχθη μια μελέτη 12 εβδομάδων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ayu με τίτλο “Επιδράσεις του κουρκουμά στη νόσο του Αλτσχάιμερ με συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα άνοιας(4).

Η έρευνα αναφέρει ότι τα συμπτώματα σε τρεις ασθενείς που υπέφεραν από Αλτσχάιμερ, βελτιώθηκαν εντυπωσιακά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης 7.604 mg σκευάσματος κουρκουμά για 12 εβδομάδες.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, οι τρεις ασθενείς παρουσίαζαν ως τότε ευερεθιστότητα, άγχος και απάθεια. Δύο από αυτούς, υπέφεραν επίσης από ακράτεια.

Μετά από τρεις μήνες με την προσθήκη κουρκουμά στη διατροφή τους και οι τρεις αυτοί ασθενείς, παρουσίασαν αισθητή μείωση των παραπάνω συμπτωμάτων. (5)

#2 Ξηροί καρποί (τουλάχιστον 5 μερίδες την εβδομάδα)

Η κατανάλωση διαφόρων ειδών ξηρών καρπών, έχει συσχετιστεί με την ενίσχυση των εγκεφαλικών κυμάτων.

Αυτά σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και άλλες γνωστικές εργασίες. (6)

Πολλές ερευνητικές μελέτες έδειξαν σχέση μεταξύ της βελτιωμένης υγείας του εγκεφάλου, της γνωστικής λειτουργίας και της κατανάλωσης ξηρών καρπών.

Για την μία μερίδα, θα υπολογίσετε περίπου 25-30 γραμμάρια ξηρών καρπών.

Ειδικά τα καρύδια, έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες. Μπορούν επιπλέον να αποτρέψουν τον κυτταρικό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα καρύδια. (7)

Κατατάσσονται μάλιστα δεύτερα, σε μια λίστα που περιέχει πάνω από 1.000 τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

#3 Μούρα (τουλάχιστον 2 μερίδες την εβδομάδα)

Τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα κράνα, οι φράουλες και τα κεράσια, περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

Αυτές σταματούν την εξέλιξη μιας εγκεφαλικής βλάβης, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. (8)

Τα μούρα περιέχουν επίσης πλήθος αντιοξειδωτικών και πολλαπλές βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση της εγκεφαλικής φλεγμονής. Αποτελούν μια σημαντική διατροφική προσθήκη και βοηθούν να διατηρήσουμε την καλή υγεία του εγκεφάλου μας. (9)

#4 Φυλλώδη πράσινα λαχανικά (τουλάχιστον 6 μερίδες την εβδομάδα)

Τα λαχανικά και ειδικά τα σκούρα πράσινα φυλλώδη, είναι σημαντικά για την υγεία μας σε πάρα πολλά επίπεδα.

Συμπεριλαμβάνοντας την υγεία του εγκεφάλου μας, λόγω των πολλών θρεπτικών τους συστατικών. Όπως είναι το φυλλικό οξύ, τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. (10)

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το σέσκουλο, η πικραλίδα και η ρόκα είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία του και αποτρέποντας την άνοια. (11)

#5 Ελαιόλαδο

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, στη μεσογειακή διατροφή το ελαιόλαδο είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος μας για ένα καλό και υγιεινό γεύμα.

Οι γιατροί συμβουλεύουν να περιορίζονται οποιαδήποτε άλλα έλαια ή βούτυρα και να συμπεριλαμβάνουμε το ελαιόλαδο.

Ειδικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, δρα σαν προστάτης για τον εγκέφαλο μας κατά της άνοιας και του αλτσχάιμερ. (12)

Μια μελέτη που έγινε σε ανθρώπους, έδειξε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ωφέλησε σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. (13)

Μία άλλη έρευνα σε ποντίκια, έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της συσσώρευσης των λεγόμενων πλακών β-αμυλοειδούς στα εγκεφαλικά κύτταρα, που προκαλούν τα προβλήματα μνήμης και την άνοια. (14)

#6 Τσάι του βουνού (σιδερίτης)

Στο Πανεπιστήμιο Otto von Guericke του Magdeburg, ο καθηγητής Νευρολογίας, Jens Pahnke, αποκάλυψε ότι το Ελληνικό τσάι βουνού, μειώνει τη βλάβη στον εγκέφαλο κατά σχεδόν 80% στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. (15)

Ο καθηγητής αυτός αντιμετωπίζει πάνω από 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Τσάι του βουνού για προβλήματα μνήμης

Εξετάζοντας τις ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού βουνού σε ανθρώπους, αναφέρει πως με την κατανάλωση του καθημερινά για έξι μήνες, η ασθένεια ξαναγυρνά στα επίπεδα που ήταν πριν από εννιά μήνες και μετά σταθεροποιείται σημαντικά.

Γερμανοί επιστήμονες επίσης αναφέρουν ότι ειδικά το ελληνικό τσάι του βουνού, είναι το πρώτο ανάμεσα σε 150 ποικιλίες διαφορετικού τσαγιού από όλο τον κόσμο, για την πρόληψη και τη σταθεροποίηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. (16)

#7 Ψάρια (τουλάχιστον 1 μερίδα την εβδομάδα)

Μελέτες έδειξαν ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα ψάρια την εβδομάδα, είχαν καλύτερη βαθμολογία στις δοκιμές μνήμης. (17)

Ειδικά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου ψάρια και προτιμούσαν το κρέας.

Τα ψάρια περιλαμβάνουν υγιή λιπαρά και τις σημαντικές βιταμίνες B6 και B12, που είναι ευεργετικές και απαραίτητες για τον εγκέφαλο μας.

Παράλληλα, τα ωμέγα-3 που επίσης περιέχουν, είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση και την πρόληψη της άνοιας και στην καλή υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης. (18)

#8 Δημητριακά ολικής άλεσης (τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα)

Όταν τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως είναι η βρώμη, το κινόα και το καστανό ρύζι, καταναλώνονται σε τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ρίσκο για νόσο του Αλτσχάιμερ και άνοια.

Τα δημητριακά αυτά είναι πλούσια σε πολλές σημαντικές βιταμίνες για τον εγκέφαλο όπως είναι η βιταμίνη Ε και η Β.

Αυτές λειτουργούν ευεργετικά στη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου, διατηρώντας σε καλά επίπεδα τη μνήμη μας. (19)

Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό “Alzheimer’s & Dementia“. Εκεί προτείνουν ένα διατροφικό πλάνο που μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. (20)

Όσοι μάλιστα το ακολουθούσαν πιο χαλαρά, είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται κατά 35%.

Η διατροφή αυτή είναι γνωστή ως MIND. (21)

Εκτός από τις παραπάνω τροφές που ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου, περιλαμβάνει επίσης 3 μερίδες φασόλια την εβδομάδα και 1 ποτήρι κρασί την ημέρα.

Δύο τεστ για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Υπάρχουν δύο πολύ εύκολα τεστ, που είναι όμως πολύ αποτελεσματικά.

Τα τεστ αυτά μπορούν να δείξουν έγκαιρα αν μπορεί να υπάρξει μελλοντικό πρόβλημα για αλτσχάιμερ και άνοια.

Τεστ για άνοια & Αλτσχάιμερ #1

Πάρτε ένα λευκό κομμάτι χαρτί και σχεδιάστε ένα ρολόι.
Γράψτε κανονικά τους αριθμούς στο ρολόι και στη συνέχεια ζωγραφίστε τους δείκτες του στην ώρα 3:40.

 • Αν σχεδιάσατε έναν κλειστό κύκλο, γράψτε ότι πήρατε 1 βαθμό.
 • Αν έχετε τοποθετήσει τους αριθμούς στη σωστή θέση, γράψτε ακόμη 1 βαθμό.
 • Αν καταγράψατε και τους δώδεκα αριθμούς, σημειώστε ακόμη 1 βαθμό.
 • Αν οι δείκτες του ρολογιού έχουν τοποθετηθεί σωστά, γράψτε ακόμη 1 βαθμό.
 • Τέλος, αν οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν σωστά την ώρα στις 3:40, γράψτε 1 επιπλέον βαθμό.

Αν έχετε βαθμολογηθεί με τρεις ή λιγότερους βαθμούς, είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Έτσι ώστε να πάρετε και τη δική του γνωμάτευση σε εξέταση για άνοια.

Δείξτε επίσης το τεστ και σε κάποιο άλλο άτομο, ώστε να ελέγξει αν τα αποτελέσματα με τους βαθμούς που εσείς καταγράψατε είναι σωστά.

Σε εξέταση ασθενή που είχαν αρχίσει τα πρώτα συμπτώματα άνοιας, το άτομο σχημάτισε τους δείκτες του ρολογιού και την ώρα με λάθος τρόπο ή υπήρχε η απουσία κάποιων δεικτών.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τεστ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εξέταση της γνωστικής εξασθένησης. Είναι γενικά αρκετά αποτελεσματικό, για τον εντοπισμό προβλημάτων μνήμης. (22)

Τεστ για άνοια & Αλτσχάιμερ #2

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Louiseville έκαναν μια μικρής έκτασης, αλλά στοχευμένη έρευνα και τη δημοσίευσαν το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease. (23)

Υποστηρίζουν, ότι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε το σχήμα που διαφέρει από τα υπόλοιπα στην παρακάτω εικόνα, τότε ίσως να είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή Αλτσχάιμερ.

Δείτε το παρακάτω σχήμα και πείτε ποιο αντικείμενο από τα τέσσερα που βλέπετε είναι διαφορετικό από τα άλλα.

Τεστ για αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές αποκάλυψαν, ότι τα άτομα που έχουν ήδη γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διακρίνουν ποιο σχήμα είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα στην παραπάνω εικόνα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ολοκληρωτικά την ασθένεια.

Δείτε το σωστό αποτέλεσμα στο τέλος του άρθρου. *

Τελευταίες πινελιές για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη για προβλήματα μνήμης που μπορούν να οδηγήσουν σε άνοια ή αλτσχάιμερ, μιλήστε οπωσδήποτε με το γιατρό σας.

Διαφήμιση

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, που θα βρείτε παρακάτω.

Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών

Το αλτσχάιμερ και η άνοια είναι δύο πολύ σημαντικά προβλήματα του εγκεφάλου.

Διαφήμιση

Είναι επίσης κρίσιμος ο εντοπισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους, ώστε να βελτιώσετε τους φλεγμονώδεις δείκτες. Έτσι ώστε να αποφύγετε μια μελλοντική έξαρση τους και προβλήματα μνήμης ή άνοια.

Γνωρίζατε για τις 8 αυτές σημαντικές τροφές για την άνοια και το Αλτσχάιμερ;

Εσείς γνωρίζατε για τις 8 αυτές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν τόσο ενεργά στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη του αλτσχάιμερ, της άνοιας και των προβλημάτων μνήμης;

Γνωρίζετε για τα δύο αυτά εύκολα αλλά χαρακτηριστικά τεστ;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

* Η εικόνα που διαφέρει από τις υπόλοιπες τρεις είναι η Νο 4.
Η φιγούρα είναι λίγο πιο μεγάλη σε μέγεθος, έχει μεγαλύτερα, πιο μυτερά και πιο μακριά κέρατα στο κεφάλι, ενώ το ένα χέρι της είναι σε πιο ανοικτή θέση.

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ και ελπίζω το άρθρο να βοηθήσει λίγο περισσότερο αν και όποτε χρειαστεί.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Αγαπητή Δήμητρα… των Ρωγμών, πμολογώ ότι ήξερα σχετικά με τις βοηθητικές για την πρόληψη του αλτσχάιμερ τροφές, άλλωστε τις έχουμε ήδη υιοθετήσει στο σπίτι αλλά μία επανάληψη πάντα είναι χρήσιμη. Σ’ ευχαριστώ όμως για την προσφορά σου που είναι σημαντικότατη !

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Χαίρομαι πραγματικά Κατερίνα που επιλέγεις αυτές τις τόσο σημαντικές τροφές και όχι μόνο για το Αλτσχάιμερ ή τα προβλήματα μνήμης.
   Δυστυχώς οι εποχές μας είναι πολύ δύσκολες και απαιτητικές και χρειάζεται ατομική προσπάθεια, για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτά τουλάχιστον που μπορούμε (όσο το δυνατόν).
   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ και σου εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη εβδομάδα! 🙂

 • Ο/Η Θεογνωσία Υπερμάχου λέει:

  Τα άρθρα σας είναι πάντα διαφωτιστικά και πολύτιμα. Γνώριζα για το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μόνο. ‘Ολα τα υπόλοιπα ήταν άκρως κατατοπιστικά και σας ευχαριστώ για μία ακόμα φορά.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια.
   Χαίρομαι όταν διαβάζω ότι τα άρθρα μου είναι χρήσιμα, επειδή γίνονται στα αλήθεια με πολύ αγάπη και διάθεση προσφοράς.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια υπέροχη νέα εβδομάδα! 🙂

 • >