Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Αν Τρώτε Κουρκουμά (+ Ρόφημα)!

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

Ίσως να μην είστε μεγάλη θαυμάστρια ή θαυμαστής του κουρκουμά.

Ανακαλύπτοντας όμως τις ιδιότητες και τα απίστευτα οφέλη του στην υγεία και το σώμα μας, πιθανότατα θα αλλάξετε γνώμη!

Ο κουρκουμάς είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό με λαμπερό κίτρινο χρώμα!

Είναι ιδιαίτερα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα από τις αμέτρητες μελέτες, που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια για αυτόν.

Διαφήμιση

Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ινδική ιατρική για αιώνες, αλλά και γενικά στην Ασιατική κουζίνα για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές του ιδιότητες.

Η κουρκουμίνη, που είναι το σημαντικότερο συστατικό του κουρκουμά, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει ταυτόχρονα τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που έχει ο οργανισμός μας.

Συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο: μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος μας.

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τι θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε κουρκουμά, ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του ώστε να θεωρείται το πιο υγιεινό μπαχαρικό στον κόσμο, πόσες θερμίδες περιέχει και πως μπορεί να βοηθήσει στην καρδιά, τη μνήμη, τον εγκέφαλο, στο αδυνάτισμα, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη και τον καρκίνο.

Τέλος, θα διαβάσετε για ένα εξαιρετικό ρόφημα με κουρκουμά, που μπορείτε να ετοιμάσετε πολύ εύκολα στο σπίτι.  

#1 Περιέχει σημαντικές βιταμίνες και βιοδραστικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του.

Οι ενώσεις που περιέχει ονομάζονται κουρκουμινοειδή, με πιο σημαντική την κουρκουμίνη.

Αυτή είναι το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, με ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών, στην πέψη και στις χολικές εκκρίσεις.

Ο κουρκουμάς περιέχει τις βιταμίνες C, Ε, Β3 και Β5 και τα μέταλλα ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και νάτριο.

Το ένα κουταλάκι γλυκού κουρκουμά που είναι περίπου 3 γραμμάρια, περιέχει σχεδόν 10 θερμίδες.

#2 Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Αν και οι φλεγμονές στο σώμα μας καταπολεμούν τους εισβολείς και παίζουν ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών στον οργανισμό, μπορεί να γίνουν ένα σημαντικό πρόβλημα όταν γίνονται χρόνιες.

Η κουρκουμίνη όμως, είναι έντονα αντιφλεγμονώδης. (1)

Στην πραγματικότητα είναι τόσο ισχυρή και σημαντική για το σώμα μας, επειδή αποκλείει ένα μόριο, το NF-kB, που ταξιδεύει στους πυρήνες των κυττάρων μας. Αυτό το μόριο ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονές, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες. (2)

#3 Βοηθάει στο αδυνάτισμα και την μείωση του λίπους στο σώμα

Ένα πολύ καλό νέο για όσους θέλουν να μειώσουν το βάρος και το λίπος του σώματος, είναι η κατανάλωση κουρκουμά. (3)

Ειδικά σαν ρόφημα, αυξάνει το μεταβολισμό μας και μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Έχει επίσης αποτοξινωτική δράση που βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και βοηθάει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών, οι οποίες συσσωρεύονται στο έντερο. (4)

Παράλληλα, ενισχύει την παραγωγή ειδικών γονιδίων φαιού λίπους, που ενισχύουν την απώλεια βάρους και του λίπους.

#4 Βοηθάει στη βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και στο χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων

Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην καθυστέρηση ή ακόμη και την αναστροφή πολλών εγκεφαλικών ασθενειών και ειδικά όσων σχετίζονται με την ηλικία. (5)

Συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων. (6)

Μπορεί επιπλέον να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη, αλλά και να αποτρέψει ή να βελτιώσει ασθένειες ηλικίας, όπως είναι το Αλτσχάιμερ. και η νόσος Parkinson. (7)

#5 Βοηθάει στην πρόληψη και μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι απίστευτα περίπλοκες και πολλές καταστάσεις συμβάλλουν σε αυτές.

Ο κουρκουμάς όμως, μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή πολλών βημάτων για τη δημιουργία τους.

Ίσως το κυριότερο όφελος της κουρκουμίνης να αφορά τις καρδιακές παθήσεις, επειδή βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, που είναι η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων μας. (8)

Η κατανάλωση κουρκουμά αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης καρδιακών παθήσεων.

Ρυθμίζει ουσιαστικά την αρτηριακή πίεση, την πήξη του αίματος και διάφορα άλλα στοιχεία που παίζουν ρόλο σε αυτές. (9)

Σε μια μελέτη σε 121 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, δόθηκαν τυχαία είτε εικονικό φάρμακο, είτε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα, λίγες ημέρες πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ομάδα της κουρκουμίνης, είχε 65% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής στο νοσοκομείο. (10)

#6 Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και ίσως ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια τρομερή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ωφέλιμο βότανο στη θεραπεία του καρκίνου, επειδή έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του σε μοριακό επίπεδο. (11)

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να μειώσει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους. (12)

Οι έρευνες έδειξαν πως μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τη μετάσταση, δηλαδή την εξάπλωση του καρκίνου. (13)

Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις, ότι μπορεί να αποτρέψει επίσης την εμφάνιση καρκίνου στην αρχή. Ειδικά σε καρκίνους του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. (14)

Σε μια μελέτη 30 ημερών σε 44 άνδρες με βλάβες στο παχύ έντερο που μερικές φορές γίνονται καρκινικές, τα 4 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα, μείωσαν τον αριθμό των βλαβών κατά 40%. (15)

#7 Βελτιώνει τα προβλήματα αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα στις δυτικές χώρες και υπάρχουν διάφοροι τύποι της, που περιλαμβάνουν και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Κουρκουμάς για αρθρίτιδα

Η κουρκουμίνη όμως, που είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αρθρίτιδα.

Σε μια μελέτη σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική από ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Παρατηρήθηκε επιπλέον σημαντική βελτίωση, σε διάφορα συμπτώματα της. (16)

#8 Έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη συνδέεται με μειωμένα επίπεδα ενός νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) και έναν συρρικνωμένο ιππόκαμπο.

Σε μια περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου, με ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη.

Η κουρκουμίνη δείχνει σε έρευνες να είναι εξίσου αποτελεσματική με ένα αντικαταθλιπτικό, επειδή αυξάνει τα επίπεδα αυτού του νευροτροφικού παράγοντα. (17)

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις, ότι μπορεί να ενισχύσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη. (18)

#9 Ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς παρέχει προστασία και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνει τη σύνθεση και την αποβολή της χολής και βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης. (19)

Βοηθάει επιπλέον στην προστασία του ενδοθηλίου του στομάχου από υψηλά επίπεδα οξύτητας.

Μπορεί επίσης να προστατεύσει το ήπαρ ενός ατόμου, από το να υποστεί βλάβη από τοξίνες. (20)

#10 Αποτρέπει και βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και των ιώσεων

Ο κουρκουμάς έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, (21) που τον μετατρέπουν σε μια εξαιρετική λύση για το κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις.

Βελτιώνει σημαντικά τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, ενισχύοντας και ενεργοποιώντας σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αυτά είναι τα λεγόμενα κύτταρα Τ ή  λεμφοκύτταρα, ενώ βοηθάει παράλληλα να απαλύνουμε τον πονόλαιμο. (22)

Συνδυάστε τον κουρκουμά με μαύρο πιπέρι

Δυστυχώς, η κουρκουμίνη από μόνη της απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος.

Μπορείτε όμως να προσθέσετε μαύρο πιπέρι, (23) το οποίο περιέχει πιπερίνη. Αυτή είναι μια φυσική ουσία, που βελτιώνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%! (24)

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε όλα τα σημαντικά οφέλη του κουρκουμά, είναι το παρακάτω ρόφημα:

 • Βάλετε νερό σε ένα μεγάλο ποτήρι
 • Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
 • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
 • 1 φέτα λεμόνι
Ρόφημα με μαύρο πιπέρι και κουρκουμίνη

Μπορείτε να πίνετε το ρόφημα για μια φορά κάθε ημέρα για μια εβδομάδα. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια διακοπή 2-3 εβδομάδων και να συνεχίσετε αν θέλετε ξανά, το ίδιο μοτίβο.

Τι θα πρέπει να προσέξετε με τον κουρκουμά

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες και ορισμένα άτομα θα πρέπει να προσέξουν ή να μην καταναλώνουν κουρκουμά.

Διαφήμιση

Αφορά όσους έχουν στομαχικά προβλήματα, όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και όσα άτομα έχουν γενικά πρόβλημα με τη δημιουργία χολόλιθων.

Διαφήμιση

Παρά το ότι ο κουρκουμάς είναι ένα πολύ υγιεινό και σημαντικό μπαχαρικό για τον οργανισμό μας, είναι προτιμότερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας πριν να ξεκινήσετε την κατανάλωση του.

Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα εξαιρετικό και πολύ σημαντικό μπαχαρικό για την καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού, του σώματος και της επιδερμίδας μας.

Αποτελεί ένα εύκολο συστατικό που μπορείτε να προσθέσετε στις συνταγές, τα φαγητά ή τα ροφήματα σας.

Εσείς γνωρίζετε για τα παραπάνω 10 οφέλη του κουρκουμά;

Εσείς γνωρίζατε τι θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε κουρκουμά και πόσα σημαντικά οφέλη μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό μας;

Αφήστε αν θέλετε το όπως πάντα σημαντικό σχόλιο σας παρακάτω!

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

Αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!
 • Δήμητρα καλημέρα. Φαίνεται ο κουρκουμάς σαν πανάκεια για τον οργανισμό!
  Τον είχα βάλει στη διατροφή μου για μεγάλο διάστημα, ώσπου διάβασα πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πάσχοντες με νόσο Crohn (φλεγμονή στο έντερο), οπότε τον σταμάτησα. Είχα όμως πάντα την απορία αν ήταν σωστή η πληροφορία. Ο γιατρός μου είχε πει πως απαγορεύονται τα αντιφλεγμονώδη.
  Ίσως λοιπόν η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα της κουρκουμίνης να είναι η εξήγηση. Ευχαριστώ για την πληροφορία.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα Γεσθημανή. Έτσι όπως το αναφέρετε, η πιθανότερη εξήγηση είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά.
   Τα βότανα και τα παράγωγα τους ΕΙΝΑΙ φάρμακα και άλλωστε, αυτά είναι η βάση για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, διαφορετικά θα ήταν απλή χημεία.
   Όσο ιδανική όμως και αν είναι μια τροφή, ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη μέρα και εβδομάδα. 🙂

 • Ο/Η Κατερίνα Κωλέττη λέει:

  Καλημέρα σας!
  Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας, όπως και όλα τα προηγούμενα. Ευχαριστούμε πολύ!
  Εγώ έχω βρει πολύ χρήσιμα και τα βιβλία του Andrea’s Moritz. Κυκλοφορούν και έχουν σώσει πολύ κόσμο. Ακόμα και άτομα διαγνωσμένα με καρκίνο.
  Με μεγάλη εκτίμηση,
  Κατερίνα Κωλέττη.

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.
   Να έχετε μια πολύ όμορφη μέρα και μια υπέροχη εβδομάδα! 🙂

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια. 🙂

 • Ο/Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ λέει:

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ και εγώ για τα καλά σας λόγια.
   Ο κουρκουμάς μειώνει σημαντικά τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Έχει δηλαδή παρόμοια λειτουργία με τα αντιπηκτικά φάρμακα.
   Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να ρωτάτε όπως γράφω πάντα το γιατρό σας, που είναι ο μόνος που γνωρίζει πως λειτουργεί ο οργανισμός σας και ποια φάρμακα ήδη παίρνετε.
   Εύχομαι ότι καλύτερο και μια πολύ όμορφη μέρα. 🙂

 • Εκπληκτικό άρθρο με πολλές πληροφορίες που βοηθούν όσους θέλουν να γνωρίζουν όσο γίνεται περισσότερα για τον κουρκουμά και τις ιδιότητες του -καθώς και σε όσους απλά τους αρέσει αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς την χρήση του.
  Ευχαριστούμε.😉
  Χρυσώ

  • Ο/Η Δήμητρα Νάσιου λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ Χρυσώ για τα καλά σας λόγια και χαίρομαι που είναι χρήσιμο το άρθρο μου.
   Ο κουρκουμάς είναι ένα εκπληκτικό μπαχαρικό, που χρειάζεται βέβαια όπως όλα, προσοχή στη χρήση του.
   Να είστε πάντα καλά και να έχετε μια πολύ όμορφη και δημιουργική μέρα! 🙂

 • >